فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 17 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ذوالفقاری، کورش پرویز صفحات 11-31
    دو حماسه ی بزرگ ادبیات جهان یعنی حماسه ی هومری که شامل ایلیاد و اودیسه است و حماسه ی فردوسی یعنی شاهنامه، دارای وجوه افتراق و اشتراک بسیاری است که با توجه به اهمیت شخصیت پردازی در حماسه، مقاله ی حاضر به نقد این دو حماسه از نظر شخصیت پردازی اختصاص دارد. در بخش اول به شیوه ی رفتار اجتماعی پهلوانان در دو حماسه که شباهتهای فراوانی به یکدیگر دارند، پرداخته شده است. اهمیت و تاثیر شخصیت خدایان در حماسه ی یونانی و از طرفی وجود کاملا متفاوت خدا در شاهنامه، بخش دوم را به خود اختصاص داده است. و در بخش سوم اهمیت و نقش کلیدی زن در حماسه یونانی و از سوی دیگر نقش منفعل و کمرنگ زنان در شاهنامه، مطرح شده است.
    بخش چهارم را بررسی شخصیت کودک در دو حماسه تشکیل داده است و در پنجمین بخش نقش خنیاگران و سرودخوانان دوره گرد در روند حوادث و رویدادهای این دو اثر مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حماسه هومری، ایلیاد، اودیسه، شاهنامه، نقد تطبیقی، رستم، سهراب
  • مرضیه زارع صفحات 33-51
    در این جستار برآن بوده ایم تا به بررسی و تحلیل سمبولیسم در شعر معاصر فرانسه و ایران بپردازیم. گرچه مبنای کارما براساس تطبیق یا مقایسه ی محض و مطلق نبوده است٬ لکن به خاستگاه های فرهنگی-اجتماعی متفاوت آنها و ساختار و محتوا و نگرش متفاوت شعر سمبولیستی فرانسه و ایران اشاره نموده ایم و نشان داده ایم که مبنای شعر سمبولیستی فرانسه٬ بیش از آنکه براساس نماد و سمبول قرار داشته باشد٬ به دنبال ارائه ی توصیف و تصویری دیگر گونه از طبیعت پیرامون خود است تا از حقیقت پنهانی سخن بگوید که در پس پشت واژه ها و عبارات آن پنهان است در حالی که شعر سمبولیستی معاصر ایران (با تکیه بر شعر نیما) بیشتر ساختاری تمثیلی و نمادین دارد.
    کلیدواژگان: سمبولیسم٬ سمبول٬ شعر سمبولیستی٬ شعر سمبولیکی٬ تمثیل، فرانسه، نیما
  • گوهر علمداری، افسانه مرادی صفحات 53-64
    مقایسه ی ادبیات دو ملت که از نظر زبان و جغرافیای سیاسی با هم تفاوت دارند، به کشف اندیشه ها و تحولات ادبی مشترک می انجامد و نشان می دهد دو شاعر علی رغم تفاوت زبانی تا چه اندازه در سبک و محتوا به هم شبیه و دارای چه شباهات و مشترکات روحی هستند. در راستای این نگرش، اسطوره پردازی در آثار دو شاعر نوگرای پارسی و تازی – نیما و نازک الملائکه – مورد مقایسه قرار گرفت و روشن شد که آنان به دلیل خفقان سیاسی حاکم بر جامعه شان مجبور بودند برای طرح اندیشه های جدید و بیان مشکلات اجتماعی و سیاسی، از اسطوره های کهن و نو بهره جسته و به خلق اسطوره ها و نمادهای جدیدی دست یازیدند و تحولی شگرف در شعر معاصر کشورشان به وجود آوردند.
    کلیدواژگان: اسطوره پردازی، نیما یوشیج، نازک الملائکه، اسطوره های کهن، اندیشه های جدید، ادبیات
  • هدیه قاسمی فرد، فاطمه میرقادری* صفحات 65-87

    زن و جایگاه او از مهم ترین موضوعاتی است که شاعران گذشته وحال بدان پرداخته اند. این موجود لطیف توانسته با وجود ناملایمات فراوان در طول تاریخ به رشد و بالندگی رسیده و تا حدودی آن مقام را که زیبنده ی جایگاه اوست باز یابد.
    جمیل صدقی زهاوی شاعر عراقی و ملک الشعرا بهار شاعر ایرانی نیز از این مهم غفلت ننموده اند و با اندیشه آزاد و هشیار خود در راه سرافرازی زن با یاری قلم حماسه ها آفریده اند.
    مقاله ی حاضر ضمن بررسی جایگاه زن در عراق قرن نوزدهم و بیستم و ایران عصر قاجار و پهلوی با ذکر شواهدی از اشعار دو شاعر در این زمینه به این نتیجه می رسد که هر دو شاعر نسبت به این مسئله دیدگاه های مشابهی دارند؛ هرچند مواردی نیز تفاوت هایی بین آنها دیده می شود.

    کلیدواژگان: زن، شعر معاصر، جمیل صدقی زهاوی، ملک الشعرا بهار، عرق، قاجار، پهلوی
  • محمد گودرزی، محمدرضا ساکی صفحات 89-109
    ناصر خسرو و احمد شوقی اگرچه هم از نظر زمان و هم از نظر مکان زندگی، بسیار از هم دورند و به دو فرهنگ و تمدن و دو زمان متفاوت تعلق دارند، لیک در پرداخت و بیان برخی مضامین؛ دیدگاه هایی شبیه به هم دارند.
    در این جستار، تلاش می کنیم به بررسی تطبیقی دیدگاه این دو شاعر درباره روزگار، خرد و جهل بپردازیم.
    کلیدواژگان: روزگار، خرد و جهل، ناصر خسرو، احمد شوقی، فرهنگ، تمدن، بررسی تطبیقی
  • علیرضا محکی پور، وفادار کشاورز صفحات 111-134
    عصر ما، عصر سیطره ی دغذغه های ذهنی بر روان انسان است که منجر به ایجاد انفعال و بروز حالات عاطفی گوناگونی از قبیل یاس و امید، مهر و کین، شادی و اندوه و شگفتی شده است. به همان اندازه که شخصیت انسان ها با یکدیگر تفاوت دارد، کیفیت بروز این عواطف نیز متفاوت است. این حالات که بیانگر ویژگی های درونی و روانی شخص است در شعر و ادبیات به طرز نمایان تری انعکاس یافته است.
    از این رو شعر شاملو و ماغوط، که یکی در ایران و دیگری در سوریه به عنوان سرآمدان شعر سپید یا منثور شناخته شده اند مملو از فضاهایی است که زمینه های عاطفی و روان شناختی آثار این دو را تشکیل داده است. شعر این دو شاعر را می توان به جهت نگرش فکری، گونه ی ادبی و سبک نگارش مورد بررسی و تطبیق قرار داد.
    این مقاله ضمن بررسی زمینه های عاطفی مشترک اشعار این دو شاعر، به این نتیجه نایل شده است که موضوعاتی نظیر عشق و زن، تنهایی و غربت، یاس و امید، مرگ و اندوه محور تفکرات و سروده های عاطفی آنان بوده است.
    کلیدواژگان: شاملو، ماغوط، زمینه های عاطفی، شعر سپید، روان شناختی، سوریه، گونه ادبی
  • مهدی ممتحن، نسرین دفترچی، علی اصغر شهناز خضرلو صفحات 135-148
    ادوارد یونگ شاعر انگلیسی اواخر قرن هفدهم در اثر معروف خود با عنوانتفکرات شبانه تصویری غریبانه از صحنه مرگ همسرشارائه می هد. آلفرد دو موسه، شاعر فرانسوی قرن نوزدهم در سرودن مجموعه شعری اش با عنوانشبها از ادوراد یونگ الهام می پذیرد. او شب را تنها شاهد روزگار غم زده اش در نظر می گیرد و الهه های شعر را برای التیام درد فراقش از ژرژ ساند به یاری می طلبد. در این مقاله در نظر داریم این دو مجموعه ی شعری را باهم مقایسه کنیم.
    کلیدواژگان: شب، شعر سپید، مرگ، فراق، الهه های شعری، رمانتیک، نشانه شناسی
  • لیلا هاشمیان، شهین اسلامی صفحات 149-163
    صادق چوبک به عنوان یکی از بزرگترین نویسندگان داستان کوتاه معاصر ایران، در کنار جلال آل احمد و صادق هدایت تلاش فراوانی در رواج ساده نویسی و شکستن سنت ادبیات مودبانه و دست و پاگیر دوره ی قبل انجام داده است.
    او نویسنده ای رئالیست است و داستان هایش در بردارنده ی واقعیاتی است که خواننده را با اوضاع و احوال رایج در قرن چهاردهم آشنا می کند. سبک نویسندگی چوبک نیز در عین استقلال و منحصر به فرد بودن، یادآور شیوه ی نویسندگی نویسندگان قرن بیستم آمریکاست.
    در این مقاله سعی می شود تا تاثیری که چوبک از ارنست میلر همینگوی، خالق داستان زیبای پیرمرد و دریا و برنده ی جایزه ی ادبی نوبل گرفته است نمایانده و بررسی شود.
    کلیدواژگان: صادق چوبک، همینگوی، داستان کوتاه، تاثیرپذیری، شخصیت، رئالیست، ارنست میلر همینگوی
|
  • Mohsen Zolfaghari, Koorosh Paviz Pages 11-31
    The two great epics of the world namely Iliad and Odyssey by Homer and Shahnameh by Ferdowsi have much similarities and differences. The present article studies the characters and character developments on these works of art. The first section reviews the social behaviors of the heroes. The second part reviews the impact of God from Greek Myths on Iliad and Odyssey and the God in Shahname. The third part reviews the important and key role of women in the Greek epic and on the other side their passive role in Shahnameh. The fourth part of the article reviews thechildren’s characters and finally the last part studies the roles minsters play in the sequence of events.
    Keywords: Homer, Iliad, Odyssey, Shahnameh, Comparison, Rostam, Sohrab
  • Marziyeh Zare Pages 33-51
    The present article studies and analyzes the symbolism. Although this research is not based on pure comparison or contrast but the researcher has paid attention to the different socio-cultural conditions as well as structures and content of their symbolic poetry. The article argues that the symbolic poetry of France is after providing a different description of nature rather than implying a different truth while the contemporary symbolic poetry of Iran beads on the poems by Nima، has a more allegorical structure.
    Keywords: Symbolism, French, Iranian, Nima, allegory, poetry, Symbols
  • Gohar Alamdari, Afsaneh Moradi Pages 53-64
    The comparison of the literature of two nations who have different languages and political geographies will result in the discovery of their similar concerns and literary developments and shows how much similarities could two poets have in their form and content in spite of having different languages. While holding this view the present article studies and compares the mythology applied in the poetry of the two modern poets namely Nima and Nazok Al-Malaeke and concludes that they were obliged to use ancient and modern myths in their poetry for expressing their concerns about social and political issues due to the political hardship of their rulers.
    Keywords: Mythology, NimaYushij, Nazok Al Malaeke, Ancient, Modern, Literature
  • Hedieh Ghassemifard, Fatemeh Mirghaderi Pages 65-87

    Women and their status is among the most important issues the poets of past and present have paid attention to. This elegant creature has been able to develop and improve in the history in the way that she deserves in spite of all the hardships and adversities. Jamil Sedqi Zahawi the Iraqi poet and Malek Al-Shora Bahar the Iranian poet have paid attention to this fact in their works and have helped women through their free and conscious way of thinking. The present article studies the role and status of women in the 19th and 29th century Iraq and during the Qajar and Pahlavi Period in Iran and brings examples of their poetry. The article finally concludes that both poets have similar points of view although there are some minor differences.

    Keywords: Women, Bahar, JamilSedqiZahawi, Qajar, Pahlavi, Comparison
  • Mohammad Goodarzi, Mohammad Reza Saaki Pages 89-109
    Nasser Khosro Qobadiania Persian poet، philosopher، scholar and atraveler was born in Qubadyan، a village in middle-age Bactria (modern day Balkh and died in Yamagan، a village in Badakhshan province. He is considered as one of the great poets and writers in Persian literature، the Safarnama، an account of his travels، being his most famous work. Ahmad Shoghiwas is the great Arabic Poet-Laureate، an Egyptian poet and dramatist who pioneered the modern Egyptian literary movement، most notably introducing the genre of poetic epics to the Arabic literary tradition. Although Nasser Khosro Qobadiani and Ahmad Shoghi have lived in times and places far away from each other and belong to two different cultures and civilizations، they have very similar themes in their works. The present article compares their works on time (age)، wisdom and Ignorance.
    Keywords: time, Wisdom, Ignorance, Ahmad Shoghi, Nasser Khosro, culture
  • Alireza Mahakipour, Vafadar Keshavarz Pages 111-134
    The present era is the era of the domination of mental concerns for human beings which results in different emotions such as depression and disappointment، hope، kindness، happiness، despair and excitement. The ways these emotions appear in different people are as different as their characters. The qualities of these emotions are also different in different people. These conditions are the expressions of the inner and mental characteristics and they have been reflected in poetry and literature. The poetry of Shamloo in Iran and the poetry of Maqut in Syria who are known as the pioneers of blank verse are full of themes which includes their emotional and psychological status. The present article studies their similarities in this regard.
    Keywords: Shamloo, Maqut, Emotions, Blank Verse, Syria, Iran, Psychological
  • Mehdi Momtahen, Nasrin Daftarchi, Ali-Asghar Shahnaz Khezerlo Pages 135-148
    Edward Young، English poet of the seventeenth century، in his famous Night Thoughts applied a special style as blank verse in the form of poetry to describe the familiar faces in his life deals. The effect of his poetry is inspired by the death of dearest relatives، his wife. Alfred de Musset، after the separation from his lover George Sand، considers poetry and goddesses to help healing the pain separation demands. In this paper we consider the two poets and we will compare the night’s image in their poetry.
    Keywords: Night, poetry, Death, parting, the goddess of poetry, romance
  • Leila Hashemian, Shahin Eslami Pages 149-163
    Sadegh Chubak as one of the greatest short story writers like Jalal Ale Ahmad and Sadegh Hedayat has made attempts in the promotion of simple writing and breaking the tradition of eloquence inherited from the past literature. He is a realist writer and his stories include realities which familiarize the reader with the situation in the 14th century. His style of writing reminds the reader of the 20th century American writers in spite of having independency and being unique. The present article tries to show how Saegh Chubakhas been affected by Ernest Miller Hemingway the creator of the beautiful novel “The Old Man and The Sea” and the winner of the Nobel Prize.
    Keywords: SadeghChubak, Ernest Miller Hemingway, short story, realism, characters