فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 21 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید ابراهیم آرمن*، خدیجه بهرامی رهنما صفحات 11-22

    رسالت خطیر ادبیات تطبیقی، تشریح خط سیر روابط و مناسبات میان ادبیات ملل جهان و تاکید و توسعه مبادلات فکری، ادبی و فرهنگی است. پتانسیل و ظرفیت ادبی شاهنامه فردوسی قابل سنجش با هر اثر حماسی است. از این رو، شاهنامه، اثر سترگ فردوسی که حماسه ای ملی و طبیعی است با انه اید اثر ویرژیل که برترین نمونه حماسه کلاسیک مصنوع است، قابل سنجش و تطبیق است. بنابراین، هدف مقاله حاضر سنجش و بررسی وجوه افتراق و اشتراک میان شخصیت های محوری و حماسی این دو اثر گران سنگ است.

    کلیدواژگان: انه اید، شاهنامه، قهرمان، انه آس، رستم، سیاوش، دیدون، تهمینه
  • ابراهیم ابراهیم تبار* صفحات 33-63

    چکیده ترانه های عامیانه، نشان داده که هنر و زیبایی در انحصار طبقات عالی و تربیت شده، نیست؛ بلکه نابغه های ساده ای نیز وجود دارند که در محیط های ابتدایی تولد یافته، احساسات خود را بی تکلف با تشبیهات ساده و به شکل آهنگ ها و ترانه های عامیانه بیان می کنند؛ گاهی به قدری زیبا و با مهارت بیان می شود که اثر آن ها جاودانی می شود؛ این نابغه های گمنام، سرایندگان ترانه های عامیانه می باشند. در میان ترانه سرایان معروف، و از خوش نامان عرصه فرهنگ ملی و محلی؛ می توان به فایز دشتستانی و امیر پازواری اشاره نمود. این دو شاعر ترانه سرا، در ادبیات شفاهی جنوب و شمال کشور معروفند؛ براستی آیا ادبیات فولکوریک مناطق را می توان با هم مقایسه نمود؟ و چرا ترانه های عامیانه در قرون متمادی، که با خشم و نفرت محافل رسمی ادب مواجه بوده؛ و جرات نداشته است که پای در هیچ دیوان و تذکره ادبی بگذارد؟ بدیهی است که آداب و رسوم و فرهنگ مناطق، اگر چه مختلف است، اما وجوه اشتراک فراوانی را می توان در ادبیات آنها جستجو کرد. ترانه های این دو شاعر، از جهات سبک و نوع بیان و مضامین و محتوا و درون مایه اشعار از جمله؛ بیان درد و رنج های مردم و گله از معشوق و فراق یار قابل مقایسه است؛ این مقاله علاوه بر معرفی دو شاعر طبری و دشتستانی، به بررسی و تطبیق ترانه های این دو شاعر می پردازد.

    کلیدواژگان: ترانه، عامیانه، فایز، امیر پازواری
  • ایران اسدی* صفحات 65-88

    چکیده این مقاله چنان که از عنوان آن بر می آید تطبیق و مقایسه ایست بین شاعر عرب جاهلی عنتره و شاعر معاصر ایران شاملو که در این تطبیق، صفات ظاهری و اخلاقی معشوقه شان (عبله و آیدا) با هم مقایسه شده است. در این مختصر قصد بر این است که ضمن بررسی، تفاوتها و دیدگاه های دو عاشق - عنتره و شاملو - و با تفحصی اندک به بررسی جایگاه زن در مقام معشوق و صفات ظاهری و اخلاقی عروس ویژگی های این دو عاشق با نمونه هایی از شعرشان ضمن تطبیق اجمالی آن، بررسی شود، البته باید اذعان کرد که با این مختصر، حق مطالب ادا نگشته و تنها شمه ای از آن ذکر می شود. در بخش نخست مقاله حاضر به تفاوت های عمده تغزل و غزل در زبان عربی و فارسی اشاره شده هدف از این نوشتار ذکر می شود و سرانجام به شرح حال این دو عاشق پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: عرایس، عنتره، شاملو، صفات ظاهری، صفات اخلاقی
  • شمسی پارسا، گلناز پیوندی صفحات 89-102

    چکیده والت ویتمن و احمد شاملو هر دو از شاعران مدرن و نوگرا هستند که مشترکاتی در شعر آنان از نظر فرم و محتوا دیده می شود. مضامین مشترک شعری همچون طبیعت گرایی، انسان گرایی، اهمیت دادن به مسایل سیاسی- اجتماعی و توجه به جسم در کنار روح و جان در آثار هر دو مشهود است. از نظر سبک شعری نیز هر دو به رهایی از قید و بند قافیه و به کارگیری کلام آهنگین و گشایش راه جدیدی در شعر معتقدند. شاملو همچون ویتمن، زبان محاوره و غیر فاخر ادبی را وارد شعر کرد اما، به زبان فاخر ادبی و حماسی نیز توجه ویژه ای داشت و لحن حماسی و اسطوره ای شعرش از متون کتاب مقدس متاثر است. برخی از تقابل ها نیز در کار آن دو قابل مشاهده است. برای مثال شاملو اغلب به ستایش قهرمانان می پردازد؛ این قهرمان از دید او گاه یک مبارز و گاه معشوق وی است اما، والت ویتمن نه تنها به انسان، بلکه به نبات و حیوان و جماد نیز به دیده تقدیس می نگرد. بیان مسایل عرفانی در شعر ویتمن بیش از شاملو مشهود است.

    کلیدواژگان: والت ویتمن، احمد شاملو، همخوانی ها، نوگرایی، طبیعت گرایی، انسان گرایی، تقابل ها
  • حسن شوندی*، سامان خانی اسفند آباد صفحات 103-135

    چکیده جلوه های اغراق در نزد ملت های مختلف با توجه به شرایط فرهنگی و جغرافیایی و باورهای قومی متفاوت است در فرهنگ ایران و عرب اغراق بیشتر جنبه ی عینی دارد و غالبا در بزرگ نمایی های فیزیکی ظهور می یابد: کوه های بسیار بلند، چاه های عمیق، پهلوانان قد بلند، پرخوران سیری ناپذیر و... . وجه افتراق این دو نیز در بسامد بالای بکارگیری غلو مردود است؛ چرا که از دیر بازگفته اند که اگر ممدوح شاه بود هر چه می خواهی بگو؛ و لذا اغراق های شعر متنبی که بیشتر در حوزه ی مدایح درباری بوده با همین مسئله مواجه است، یعنی با وجود هنر شاعری منحصر بفرد و بی نظیر شاعرش، دچار نقصان شده، عیب و نقصی که در شعر دوره های بعد از فردوسی نیز اندک اندک سبب انحطاط شعر فارسی گردید بنابراین؛ متنبی بر خلاف فردوسی که دارای اغراق های مفاخره آمیز و پرقدرتی است، گاهی اوقات دچار گزافه گویی های بسیار شده است. انجام یک بررسی دقیق در زمینه ی اغراق های شاهنامه و یا اشعار متنبی، مستلزم فراهم آوردن کتابی به اندازه دیوان شعر متنبی و یا شاهنامه فردوسی است. در این مقاله تلاش بر آن بود تا مطالبی را برگزینیم که دارای ارزش هنری بیشتری بوده از ذکر نمونه های بی ارج و منزلت که تعبیر بر همان غلو مردود می شوند اجتناب گردد. امید است خواندن آن برای خواننده محترم خالی از لطف نباشد.

    کلیدواژگان: اغراق، مبالغه، غلو، حماسه، فردوسی، متنبی
  • عطاالله کوپال صفحات 137-157

    چکیده انسان ها تنها زمانب دست به خودکشی می زنند که احساس کنند زندگی دیگر ارزش ادامه دادن ندارد. در آنگاه که انگیزه مردن قوی تر از غریزه صیانت ذات گردد، انسان چنین می پندارد که دیگر هیچ راهی در برابرش وجود ندارد و از هر سو توسط نومیدی محاصره شده است. در این صورت تمامی چیزهایی که زمانی ارزش های زندگیش بودند، بهای مادی و معنوی خود را از دست می دهند.امروزه افسردگی و ناراحتی های روحی، اعتیاد، شکست در عشق و یا شکست در شغل و حرفه و همچنین اختلالات شخصیتی از دلایل اصلی خودکشی محسوب می شود.گروهی نیز از روی اعتراض به وضعیت موجود دست به انتحار می زنند. اما در میان آثار ادبی اروپایی به ویژه در یونان و روم باستان، تعداد خودکشی ها بسیار بالا است، و اغلب انگیزه هایی به کلی متفاوت از دنیای امروز دارند. در مجموعه ادب پارسی، تعداد کسانی که خودکشی کرده اند به تعداد انگشتان یک دست نمی رسد. مقاله حاضر مقایسه ای میان مرگ دو قهرمان و دو مرگ قهرمانی است. از یک سو آژاکس، سردار یونانی در نمایشنامه ای از سوفوکل و دیگری بهرام پسر گودرز، در شاهنامه فردوسی

    کلیدواژگان: خودکشی، سوفوکل، فردوسی، شاهنامه، تراژدی
  • ایوب کوشان، غلامرضا ضیایی صفحات 159-188

    چکیده در همه مکاتب عرفانی، به ویژه در عرفان اسلامی بر لزوم راهنما و مرشد تاکید شده است. اهل طریقت را اعتقاد براین است که بی وجود واسطه، توفیق در سلوک میسر نیست ومبتدیان را بدون هدایت پیری منتهی راه پرفراز ونشیب طریقت پیمودنی نیست.در دیوان خواجه شیراز هیچ سند قاطعی که حکایت از سرسپردگی حافظ به یک پیر واقعی یعنی مشایخ طریقت داشته باشد در دست نیست.ولی با این وجود به لزوم داشتن پیر و آرزوی یافتن دلیل راه و همانند عقاید متصوفه، عقیده به لزوم پیروی سالک از پیر، در افکارش مشهود میباشد.در دیوانهای فارسی وترکی حکیم فضولی با توجه به مدایح و ثنایایی که درباره ایمه معصومین سروده شده، به صراحت پیر فضولی مشخص می شود و درگاه پیر مغان نیز در اشعارش والاتر از فرشته و راهبر به سوی آب زندگانی می باشد.در این تحقیق به روش تطبیقی پیر از دیدگاه عرفان و نظریات دو شاعر عارف بزرگ درباره پیر و لزوم داشتن آن بررسی خواهد شد تا اشتراکات و افتراقات آن روشن شود.

    کلیدواژگان: پیر، پیر مغان، عرفان، سلوک، حافظ، فضولی، ائمه معصومین(ع)
  • مهدی ممتحن*، حسن مجیدی، سکینه صارمی گروی صفحات 189-215

    چکیده نوستالژی یا " غم غربت" در اصطلاح روانشناسی، حسرت و دلتنگی انسان ها نسبت به گذشته خویش است. فقر، مهاجرت، دوری از وطن و... در ایجاد این احساس موثر است. روانشناسان نوستالژی را یک حالت هیجانی، انگیزشی پیچیده می دانند که گاهی غمگینی و تمایل بازگشت به وطن و گاهی درماندگی ناشی از تفکر درباره آن (وطن یا منزل) است. جبران خلیل جبران(1883- 1931م) یکی از شاعران خوش قریحه رمانتیک، و نیما یوشیج(1274- 1338 ه.ش) از شاعران توانمند معاصر و صاحب اشعار سیاسی و اجتماعی زیاد است. بررسی این مقاله نشان می دهد که جبران و نیما از شاعران برجسته رمانتیک هستند. احساس نوستالژیک به عنوان یکی از مولفه های رمانتیسم (گریز و سیاحت) در آثار هر دو شاعر مشهود است؛ چرا که این دو شاعر تحت تاثیر محیط اجتماعی و سیاسی مجبور به ترک وطن شده اند و غم دوری از وطن و معشوقه برای آنان خاطرات تلخی را به جا گذاشت، در نتیجه نوستالژی فردی و اجتماعی هر دو شاعر را به عنوان شاعران رمانتیک نوستالژیک معرفی می کند. این مقاله کوشش تطبیقی است که نحوه بیان احساسات و عواطف نوستالژیک جبران خلیل جبران و نیما یوشیج را به تصویر می کشد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، فارسی و عربی، نوستالژیک، غم غربت، وطن، جبران خلیل جبران، نیما یوشیج
  • فهیمه میرزایی جباری*، سید محمد رضا ابن الرسول صفحات 217-223

    چکیده در این جستار، وصف طبیعت در دیوان دو شاعر کهن ایرانی: طغرایی(515ھ) و منوچهری دامغانی(433ھ)، مقایسه و بررسی شده است. نخست به جایگاه و رسالت ادبیات تطبیقی، مختصری از زندگینامه طغرایی و منوچهری، ویژگی های ادبی، فرهنگی و محیطی عصر و شعر دو شاعر اشاره کرده ایم و سپس با روش وصفی تحلیلی، به مقایسه تطبیقی وصف طبیعت بی جان و جاندار و شیوه پرداخت و تصویر سازی این موضوعات در دیوان های طغرایی و منوچهری با ذکر نمونه و بیان اشعاری که اثر پذیری در آنها مشهود است، پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، وصف، طبیعت، طغرایی، منوچهری
|
  • Sayyed Ebrahim Arman *, Khadije Bahrami Rahnama Pages 11-22

    Abstract The main mission of the comparative literature is to describe the trajectory of relations among world nations and to emphasize and develop intellectual, literary and cultural exchanges. The potential and literary capacity of Shahnameh is comparable with any epic work. Therefore, in Shahnameh, Ferdowsi's great work that is a national and natural epic is comparable with Virjil’s work, Enne Eed, that is the paramount example of the artifact classic. Thus, this article aims to the comparison and study of the aspects of differentiation and sharing between the pivotal and epic characters of these two valuable works.

    Keywords: Aeneid, Shahnameh, champion, Aeneis, Rostam, Syavash, Didoun, Tahmineh
  • Ebrahim Ebrahim Tabar * Pages 33-63

    Abstract Folkloric songs have shown that art and beauty is not limited to the high educated classes and there are simple chants and songs to express their feelings very easily. Sometimes these songs are so nice that they become universal. Among these gifted unknown people who sang national and folkloric songs we can mention Fayez and Amir. The songs of these two can be compared regarding their style and expression, subjects, form and content of their poems. This article introduces and compares the songs of these two, Pazevari and Dashtestani.

    Keywords: Song, Amir, Fayez, Folkloric, style, Content
  • Iran Asadi * Pages 65-88

    Abstract As the title of this paper is the implementation and comparison between Antarae, the Arab ignorance period poet and Shamloo, the famous contemporary poet of Iran. In this implementation, physical and moral qualities of their mistress (Ableh and Aida) are compared. This summary is intended to explore the differences and perspectives of the two lovers- Antarae and Shamloo- and the women’s positions as a beloved person and a bride from the view of morphological and moral points, along samples of these poets. It must be acknowledged that this brief isn’t an intensive attempt on this matter but the only mention of it. In the first part of this paper the main differences between Arabic and Persian lyricism have been mentioned. The purpose of this paper is cited. Finally, the history of these two lovers is explained.

    Keywords: Brides, Antarae, Shamloo, Morphological characters, Moral traits
  • Shamsi Parsa, Golnaz Peyvandi Pages 89-102

    Abstract Both Walt Whitman and Ahmad Shamloo are modernist poets who have commonalities in form and content in their poems. Common poetic contents such as being naturalism, humanism, paying attention to social and political issues and human body along with the soul and spirit are seen in their works. Regarding poetic styles, both of them believe in freedom from the rhyme restriction and they use rhythmic speech and make a new way in poetry. Like Whitman Shamloo brought in colloquial and conversational language to the poetry. But Shamloo paid special attention to the rich, poetical and epic language and his epic and mythical tone is affected by the texts of holy book. There are also some confrontations in their works. Most of the time Shamloo praises the heroes.This hero is sometimes a warrior and sometimes his beloved. But Walt Whitman praises not only human but also plants, animals and inanimate. Sufism in Whitman's poems is seen more than Shamloo's

    Keywords: Walt Whitman, Ahmad Shamloo, Confrontations, Modernism, naturalism, Humanism, accords, Works
  • Hassan Shavandi *, Saman Khani Esfand Abad Pages 103-135

    The exaggerated flaunts are so different among various nations and it does matter with taking into account to the cultural and Geographical conditions, and various ethnic beliefs. In Iran and Arab cultures the exaggeration has further objective aspects and usually emerged in physical zooming as Very Height Mountains, deep wells tall athletes, Insatiable overeating and so…on. The distinctions between the exaggerated use of high frequency has been failed. May be the reason behind it, returns to the same famous phrase "say whatever you want if king exists" so Motenabi' Poetry exaggeration, belonged to the scope of praise and worship the kings, which means with the existence of unique art of poetry, the Poet has diminished in his poetry. On the other hand this problem caused to decline Persian Poetry after Firdausi periods. So, Motenabi's poetry, unlike Firdausi's poetry, contained Powerful figures. Sometimes, a lot of bounce in it is found. In fact the accurate consideration in Shahnama exaggeration or Motenabi' poetry should prepare a huge book as the size of Firdausi's Shahnama or the motenabi's poetry court. The main purpose of this investigation, was a kind of attempting to select some valuable subjects with more artistic value and tried to be avoided from failed exaggerated or invaluable subjects. We hope to make them enjoyable for right readers in this field.

    Keywords: Exaggeration, hyperbole, overstatement, epic, Firdausi, Motenabbi
  • Ata’Ollah Koopal Pages 137-157

    Abstract People kill themselves when they feel that life isn’t worth continuing. When the motivation to death is stronger than the instinct of self preservation, man thinks that there is no way in the front him and that he’s surrounded by despair from all sides. In this case, the values of all the things that were this man’s main values in his life, lose their spiritual and material costs. Today, depression and mental disorders, addiction, failure, or failure in love, work and personality disorders, is the main reasons of suicide. There are also people that suicide to protest the situation. But in Europe, especially in Greek and Roman literature, the number of suicides is very high which incentives are often completely different from today. In the collection of Persian literature, the number of people who have committed suicide is even less than the number of a hand’s fingers. This paper is a comparison between the death of two heroes, and two heroism deaths: Ajax, the Greek commander in a play of Sophocles, on the one hand, and on the other hand Bahram, Goor’e son in Ferdowsi’s Shahnameh

    Keywords: Suicide, Sophocles, Ferdowsi, Shahnameh, Tragedy
  • Ayyoob Kooshan, Gholamreza Zyaee Pages 159-188

    In all mystical schools, especially in Islamic mysticism, it is emphasized on having a spiritual guide. Spiritual scholars believe that it is impossible to succeed in the path of behavior without any guide. Beginners can’t continue the ups and downs of behavior without and spiritual guide. In Khajeh Shiraz’s Divan, there is no definite evidence to show Hafez’s dependence on a spiritual guide. However, there is evidence in Hafez’s thoughts showing that he believes in wishing to have a spiritual guide in seeking the reason for path. Also, he believes a devotee should have a guide as sophistic ideas do. Hakim Fozooli’s Farsi and Turkish Divans emphasize the necessity of having a spiritual guide. This is identified by the praises about the innocent Imams. In his poems, Fozooli considers the guide of life as greater than an angel. In this study, having a spiritual guide from the view point of mysticism and the viewpoints of two great poets and the comparison of similarities and differences

    Keywords: Spiritual guide, Spiritual scholar, Mysticism, path, Hafez, Fozooli, Innocent Imams
  • Mahdi Momtahen *, Hassan Majidi, Sakineh Saremi Pages 189-215

    Abstract Nostalgia or « sad exile" in terms of psychology, envy, and blue is a man of his past. It felt as manifestations of the unconscious in human behavior will emerge. Poverty, migration, away from home and ... In making this feel is effective. Many poets and writers, as many of these feelings are displayed, including the poet Gibran Khalil Gibran and be named Nima Yooshij. Gibran Khalil Gibran (1883 - 1931 AD) was born in Lebanon. One of the most gifted and talented poets of the Romantic school of the principles of freedom of romanticism, naturalism, and historical journey is evident in his poetry, and Nima Yooshij (1274 - 1338 AD. Sh) Yoosh, village Noor was born in Mazandaran. Ability of contemporary poets and Persian literature of the social and political poems he has left have been forced into political exile 3 - both are romantic poet. The comparative study of American schools because no symmetry between the poet and the historical connection between them that is, their work is the implementation and evaluation. This paper is a comparative work nostalgic feelings and emotions expressed in how compensation is paid Yooshij Khalil Gibran and Nima.

    Keywords: Comparative Literature, Nostalgic, Sad Exile, Home, Offset by Khalil Gibran, Nima Yooshij
  • Fahimeh Mirzaee Jabery *, Seyyed Mohammad Reza Ebnerrasool Pages 217-223

    Abstract In this paper, the description of nature is compared and contrasted from specific perspectives in the Divans (collected works) of two Persian old poets named Toghtaei and Manouchehri Damghani.First, the status and mission of comparative literature is studied. A brief review of Toghraei and Manouchehri biographies is presented. Then, the literary, cultural, and environmental features of their period and they are presented with a descriptive-analytical approach comparative study of description of inanimate and animate nature is carried out. In addition, the involvement and depiction of these poets is accompanied with examples and poems in which the effect can be seen.

    Keywords: Comparative Literature, nature, Description, Toghraei, Manouchehri