فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 25 (بهار 1392)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 25 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا خسروی، امیر گوهررستمی * صفحات 7-35

    شاعران معاصر ایرانی و عرب، به ویژه شاعران مکتب مهجر در ادب عربی، زندگی، مرگ و سرنوشت انسان بعد از مرگ را به گونه های مختلف، دست مایه تاملات شاعرانه خویش قرار داده اند؛ چنانکه اندیشه در این موضوعات جریانی مداوم در شعر معاصر بوده است. فوزی معلوف و احمد شاملو دیدگاه های درخور توجه، و در بیشتر موارد مشابهی در این زمینه دارند. هر دو شاعر نسبت به زندگی بدبین هستند و آن را صحنه نبرد بین خیر و شر میبینند، هر چند شاملو در مواقعی که اوضاع اجتماعی بر وفق مراد اوست نسبت به زندگی خوشبین می شود. این دو مرگ را تنها راه نجات از دردها و سختی های زندگی می دانند. از دیدگاه آنان مرگ واقعیتی محتوم است که باید در مقابل آن سر تعظیم فرود آورد. این دو از دست مرگ به دامان عشق پناه می برند، در عین حال مرگ را پایان زندگی انسان نمی دانند.

    کلیدواژگان: فوزی معلوف، شاملو، مهجر، زندگی، مرگ
  • فاطمه عزیزمحمدی، حامدرضا کهزادی صفحات 37-47
    «تناقض» در مقام صنعتی ادبی نقش مهمی را در ادبیات شرق و غرب، به ویژه در ادبیات فارسی، یونانی و انگلیسی ایفا می کند. کاربرد تناقض به عنوان یکی از روش های نقد ادبی شامل بررسی اظهارات دوپهلو و نتیجه گیری، و برداشت متعاقب از آنها است. هم سعدی شیرازی و هم جان دان از تناقض جهت بررسی تضادهای غالبی استفاده می کنند، که تا اندازه ای برای خوانندگان عادی غیرقابل درک است. در این مقاله تلاش شده نحوه به چالش کشیدن فهم و درک عمومی خوانندگان، از طریق تضادهایی که در ذهن آنها با خواندن اشعار این دو شاعر نقش می بندد، مورد نقد و بررسی قرار گیرد. این مقاله همچنین می کوشد چگونگی ظهور و بروز افکار، و اهداف این دو شاعر را در کاربرد تناقض نشان دهد.
    کلیدواژگان: سعدی شیرازی، جان دان، تناقض، تصوف، تضاد
  • یدالله رفیعی، رمضان رضایی صفحات 49-71
    اگر شعر و شاعری در خدمت خیر و صلاح جامعه باشد، و آن را به سوی اخلاق فاضله و ایمان به خدا سوق دهد؛ بدون تردید مورد تایید اسلام است، که قرآن، پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهل بیت(ع) هم از چنین شعری حمایت می کنند. از صدر اسلام تا حال با تمسک به سنت پیامبر اکرم(ص)، از شعر به عنوان سلاحی کارآمد و معنوی در دفاع از دین و مبانی آن، و نیز مقابله با تهاجم دشمن استفاده شده است. در این خصوص بهار و احمد صافی از نمونه های بارزی هستند که در لابه لای اشعارشان باورهای دینی و آموزه های اعتقادی، نمودی روشن دارد. تلاش این مقاله بر آن است که ظهور و بروز اندیشه های دینی، در اشعار این دو شاعر معاصر را با روش تحلیل محتوا بررسی نماید.
    کلیدواژگان: اندیشه های دینی، شعر مذهبی، ملکالشعرای بهار، احمد صافی النجفی، ادبیات معاصر
  • محمدرضا کمالی بانیانی، نرجس توحیدی فر صفحات 73-93
    «آنیما» و «آنیموس» دو کهن الگوی بسیار مشهور در ادبیات فارسی هستند؛ که ابتدا توسط روانشناسانی چون یونگ مطرح شدند، و بارها و بارها در آثار شاعران و نویسندگان مختلف نمود یافته اند. کهن الگوی آنیما نیمه زنانه در وجود مردان، و آنیموس نیمه مردانه در وجود زنان است. این کهن الگوها تحت تاثیر حضور مادر و پدر در وجود هر شخص شکل می گیرد، و تحت تاثیر شرایط اجتماعی و زندگی هر شخص دچار تغییر و تحول می شود. سیمین دانشور یکی از نویسندگانی است که این تصویرها را در اشکال مختلف در آثار خود، و به ویژه در رمان «سو و شون» بروز داده است. در این مقاله به بررسی و تطبیق جنبه های صور مثالی آنیموس یونگ و سیمین دانشور با تاکید بر رمان «سو و شون» پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: صور مثالی، آنیموس، یونگ، سیمین دانشور، سو و شون
  • صادق ابراهیمی کاوری، سکینه اسدی*، رضوان لرستانی صفحات 95-116

    ادبیات تطبیقی یکی از دانش های نوپا، مفید و کارآمدی است که ادبیات کلیه ملل جهان را در مجموعه ای به هم پیوسته و مقوله ای واحد(علیرغم اختلافات شکلی و زبانی) معرفی می کند. مسلما بسیاری از شاعران ایران زمین با سایر شاعران جهان (از جمله شاعران عرب) در شعر و زبان همانندی دارند. در آثار هر شاعری مضامین مختلفی مانند مضامین ادبی، سیاسی و اجتماعی به چشم می خورد، اما میان اشعار ملکالشعرای بهار و محمود سامی البارودی دو شاعر معاصر ایرانی و عرب، همانندی های بسیاری وجود دارد. با توجه به همانندی های شعر این دو شاعر در این مقاله، سعی بر آن است تا مضامین مشترک شعری آنان مورد بررسی قرار گیرد

    کلیدواژگان: مضامین اجتماعی، ملک الشعرای بهار، محمود سامی البارودی، شعر سیاسی، شعر اجتماعی
  • مضامین شعری مشترک پروین اعتصامی و عائشه تیمور
    فاروق نعمتی، ایوب مرا صفحات 116-137
    عائشه تیمور شاعر برجسته معاصر مصر و پیشگام نهضت ادبی زنان در این کشور، و پروین اعتصامی مهین بانوی شعر و ادب ایران که هر دو تربیت یافته خانوادهای ریشه دار و فرهنگی بودند، اشعار نغز و گران سنگی را به دنیای شعر معاصر عرضه کردند. این دو بانوی شاعر، از سرچشمه غنی آموزه های اسلامی و فرهنگ دینی، بهره های فراوان جستند و از آن در جهت باروری مضامین شعری خود استفاده کردند. توصیه به برخی صفات دینی و اخلاقی همچون حجاب و عفت، صبر و بردباری، استفاده واژگانی و معنایی از آیات قرآن کریم، از جمله مضامین سروده های این دو شاعر است. همچنین غمسروده های مشترک، و بیان عاطفه مادری، از دیگر موارد اشتراک در اشعار این دو سراینده است.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، عائشه تیمور، زنان شاعر، ادبیات معاصر، حجاب
  • محبوبه فهیم کلام، بهزاد هاشمی، محمدرضا محسنی صفحات 139-159
    ایران و گنجینه هنر ایرانی نقش به سزایی در الهام بخشی، و آفرینش شاهکارهای متعدد در ادبیات جهان داشته است. جیمز موریه و گوبینو از نویسندگانی هستند، که تحت تاثیر این میراث غنی به خلق آثار منحصربه فرد خود دست یازیده اند. هردو با بهرهگیری از شرایط حاکم بر جامعه ایران، مهارت شگرفی در بازتولید انگاره های شرقشناسانه و ایران شناسانه در قالب داستان داشته اند. آثار داستانی شهیر آنان گواه این امرند. در این نوشتار برآنیم تا جایگاه ایران را «داستانهای آسیایی» و «سرگذشت حاجی بابای اصفهانی» از خلال این آثار بررسی کنیم، و در پی آن به نوع نگاه این دو نویسنده به جامعه ایران آن زمان پی ببریم.
    کلیدواژگان: جیمز موریه، گوبینو، ایرانشناسی، شرقشناسی
  • مهدی ممتحن، مسلم رجبی صفحات 161-178
    «نوستالژی» یا غم غربت همان حس دلتنگی شاعر یا نویسنده است، در فقدان چیزهایی که در موقعیت کنونی برای او دور از دسترس است. تغییر و تحول اوضاع و احوال سیاسی و اجتماعی در برانگیختن این حس غریب غربت بسیار موثر است. یکی از انواع نوستالژی شامل نگرش بدبینانه و پوچانگارانه به جهان هست، و به طور کلی اندوه مرگ و فناپذیری انسان است که از آن به «نوستالژی فلسفی» تعبیر می شود. در این مقاله با پژوهش در اشعار ابوالعلاء معری و عطار نیشابور، ی غم مرگ و فناپذیری و نگاه بدبینانه آنان به جهان مورد بررسی تطبیقی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وستالژی فلسفی، ابوالعلاء معری، عطار نیشابوری، مرگ، فناپذیری
  • مریم ایرانمنش، زینب عرب نژاد صفحات 179-198
    ادبیات تطبیقی سالهاست که به عنوان یکی از روش های مدرن نقد ادبی شناخته شده است. این نوع از نقد با بکارگیری علوم دیگر در صدد تحلیل متون ادبی است. در این نوشتار به بررسی تطبیقی اشعار سهراب سپهری و سن ژون پر س می پردازیم. علت انتخاب این دو شاعر دشواری تفسیر شعرشان، و استعانت از نقد تطبیقی برای تحلیل علت این دشواری است، که با بهره گیری از مکتب تطبیقی آمریکایی به تطبیق این دو اثر می پردازیم. به این منظور دو منظومه از این شاعران انتخاب شده است، تا بررسی آن ها دقیقتر و آسان تر باشد «مسافر» سپهری «آناباز» از پرس مبنای بررسی ما در این مطالعه خواهند بود.
    کلیدواژگان: دیالکت نامتعارف، ادبیات تطبیقی، سپهری، پرس، مسافر، آناباز
|
  • Zahra Khosravi, Amir Goharrostami Pages 7-35

    Contemporary Arab and Persian poets، especially the poets of “Exile” doctrine in Arabic literature، have capitalized life، death and human destiny after death in his poetic meditations in different ways. As thought of these issues has been a steady stream of contemporary poetry. Fawzi Maalouf and Ahmad Shamloo have considerable، and in more cases، similar perspectives in this regard. Both poets are pessimistic about life and see it a battle field between good and evil; though، Shamloo gets optimistic when the social situation is going well. The two know death as the only way to save from the pain of life. From the irview points، death is an inevitable fact that one should bow down in front of it; and they refuge in the arms of love from it، while they don’t know death as the end of man’s life.

    Keywords: Fawzi Maalouf, Ahmad Shamloo, Exile, Life, Death
  • Fatemeh Azizmohammadi, Hamedreza Kohzadi Pages 37-47
    «Paradox» as a literary array plays an important role in the literature of East and West، particularly in Persian Greek and English literature. Using paradox is a method of literary criticism، including a review of ambiguous statements، deduction and subsequent concept of them. Both Saadi Shirazi and John Donne use the paradox to investigate the dominant contradictions that are، to some extent، incomprehensible to ordinary readers. This paper attempts to review and examine the challenge of the readers’ public understanding through the contradictions occuring in their minds by reading these two poets’ poems. This article seeks also to show how the emergence of such thoughts، and goals of these two poets in the application of the paradox
    Keywords: Saadi Shirazi, John Donne, Paradox, Mysticism, Contradiction
  • Yadollah Rafiee, Ramazan Rezaee Pages 49-71
    If poetry is to serve the public good، and it lead sit to the moral utopia of faith in God، it will be undoubtedly authentic from the viewpoint of Islam; and the Qur''an، the Prophet (pbuh) and the Ahlul Bayt (AS) also support such a poetry. However، with adherence to the traditions of Islam and the Holy Prophet (SAW)، the poem is used as an effective weapon in defense of the moral and religious principles، and to counter enemy attacks from the appearance of Islam till now. In this field، Bahar and Ahmed Safi، are clear examples that religious beliefs and doctrines of the faith has a clear manifestation in their poems. This paper attempts to investigate with content analysis the emergence of religious thoughts in these two poets’ poems.
    Keywords: religious thoughts, religious poems, Malek al Shoaraa, ye Bahar, Ahmad Safi al Najafi, Contemporary Literature
  • Mohammadreza Kamali Baniani, Narjes Tohidifar Pages 73-93
    «Anima» and «Animus» are two very famous ancient Persian examples which were originally proposed by psychologists as Yung، and have been manifested over and over in various poets and writers. The ancient example، “Anima”، is the quasi- feminine in men’s entity and “Animus”، the quasi-male in women’s. These old examples are formed under the influence of the mother and father’s presence in every person’s entity and they change under the influence of every person’s life and social conditions. Simin Daneshvar is one of the authors who has displayed these images in different form sin her works، specially in the novel «Su va shun». In this paper، we investigate and implement the aspects of example images of Young and Simin Daneshvar’s Animus with emphasis on the novel «Su va shun».
    Keywords: Example Images, Animus, Young, Simin Daneshvar, Suvashun
  • Sadegh Ebrahimi Kavary, Sakineh Asadi, Rezvan Lorestani Pages 95-116

    Comparative literature is one of the newly-founded، useful and efficient sciences that refer to the literature of all nations in an indiscrete series and a single category (despite language and form differences). Obviously، many Iranian poets have similarity in poetry and language with other poets in the world (including Arab poets). In every poet’s works، various themes such as literal، political and social can be found، but in the poems of Mahmoud Sami Albaroudi and Malek al-Shoara-ye Bahar، two contemporary Arab and Persian poets، there are many similarities. This paper is an attempt to examine their common lyrical themes.

    Keywords: Social Contexts, Political Poems, Malek al Shoara, ye Bahar, Mahmoud Sami al Baroudi, Social Poetry
  • Parvin Etesami and Aisha Teymour's Common Lyrical Themes
    Farough Nemati, Ayyoub Moradi Pages 116-137
    Aisha Teymour، the famous contemporary Egyptian poet and women’s vanguard of literary movement in this country، and Parvin Etesami، the greatest lady of Iranian literature and poetry، both originated in cultural families، offered mot and precious poems to the world of poetry. These two Poet ladies، used the rich source of Islamic teachings and religious culture، a lot and employ them to fertilize their own poetic themes. Among the themes of these two poets’ poems are Hijab، modesty، patience، the vocabulary and semantic use of Quranic terms. Also، sad poems and expressions of the maternal affection are the other common issues in these two warbler’s poetry.
    Keywords: Parvin Etesami, Aisha Teymour, Female Poets, Contemporary Literature, Hijab
  • Mahbubeh Fahimkalam, Behzad Hashemi, Mohammadreza Mohseni Pages 139-159
    Iran and Iranian art treasures have got a great part in inspiring and creating numerous masterpieces of world literature. James Maurie and Gobineau are among writers who created their unique works under the influence of this rich heritage. Both benefiting from the conditions prevailing in Iranian society، have got tremendous skill in reproducing the Iranian notion and that of orientalism in the form of stories. Their famous fictions «Adventures of Haji Baba Isfahani» and «Asian stories» are the evidence. In this paper، we aim to study the place of Iran through these works، and after that، to explore the view of these two authors on the Iranian society at that time.
    Keywords: James Maurie, Gobineau, Orientalism, Iranian Studies
  • Mehdi Momtahen, Moslem Rajabi Pages 161-178
    «Nostalgia» or homesickness is a poet or writer’s same sense of nostalgia، in the absence of the things that are، in the current situation، out of reach for him. Changes and evolution in social and political circumstances is very effective in stimulating this strange feeling of nostalgia. One type of nostalgia includes a pessimistic and nihilistic attitude to the universe، and generally، the sadness of death and the mortality of human beings that is interpreted as «philosophical nostalgia». In this paper، by investigating Abul Ala Ma’arry and Attar Neyshabouri’s poetry، death grief، mortality، and their cynical view of the world has been comparatively studies.
    Keywords: Philosophical Nostalgia, Abul Ala Maarry, Attar Neyshabouri, Death, Mortality
  • Maryam Iranmanesh, Zeynab Arab Nezhad Pages 179-198
    Todays comparative literature has been accepted as one of the most important style in new criticism. We are going to study Sepehri and Perse by applying this way of criticism. We selected this tow poet because they are been reputed as difficult to be interpreted. So we base American school and use linguistic knowledge to illustrate why it is difficult to interpret their poems. Hence Anabase of Perse andMosafer of sepehri has been choosen.Dialect is a linguistic expression meaning individual style of speaking and writing. But deviant form of dialect lead to idiosyncratic dialect. In this essay we want to study comparatively the reason of difficulty of poem according to their idiosyncratic dialect
    Keywords: idiosyncratic dialect, comparative study, Mosafer, sepehri, Anabase, Perse