فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 34 (تابستان 1394)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 34 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمودرضا توکلی محمدی، محمدعلی آذرشب، معصومه شبستری صفحات 7-30
    پایه و اساس مدرسه سلافیه در ادبیات تطبیقی، توجه به زیرساخت های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی جوامع در فرم دادن به روساخت آن جامعه است. شباهت های موجود در گستره های دینی، فرهنگی و اجتماعی در ایران عصر مشروطه و عراق عصر نهضت باعث شد شعرا و ادبای دو کشور بدون اینکه در بیش تر موارد از آثار ادبی یکدیگر اطلاع داشته باشند به بررسی موضوع ها و درونمایه هایی مشترک، در اشعار و آثار ادبی خود بپردازند. یکی از اصلی ترین مضامینی که به عنوان زیرمجموعه ای از شعر اجتماعی در ادبیات این دو دوره رخ نمود، مباحث مربوط به زنان و بررسی مسائل و مشکلات مربوط به آن ها است. با توجه به مطالب یادشده، مقاله حاضر در صدد است تا در چارچوب مکتب نظری سلافیه، و با ملاک قرار دادن دیدگاه ملک الشعرای بهار در ایران و جمیل صدقی زهاوی در عراق، به بررسی نگرش این دو شاعر به مبحث حضور زن در جامعه پرداخته و اشتراکات و تفاوت های میان آن ها در این موضوع را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مدرسه سلافیه، بهار، زهاوی، مشروطه، عصر نهضت، زن
  • معصومه نعمتی قزوینی، لیلا جدیدی صفحات 31-67
    فراخوانی میراث در شعر معاصر عربی پدیده ای نوظهور است که مورد توجه شاعران بسیاری قرار گرفته، و نظریه پردازانی مثل علی عشری زاید و احسان عباس به تبیین اصول و عوامل بکارگیری آن پرداخته اند. فراخوانی هنری است که شاعر معاصر به واسطه آن اهداف خود را بیان می نماید و تجربه های جدید شعری خویش را بازگو می کند. این پژوهش بر آن است از میان میراث های بکاررفته در اشعار دو شاعر معاصر فارسی و عربی یعنی نازک الملائکه و طاهره صفارزاده به بررسی و تحلیل فراخوانی میراث اسطوره ای بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، فراخوانی، اسطوره، نازک الملائکه، طاهره صفارزاده
  • سیدمهدی مسبوق، حدیثه فرزبود صفحات 69-89
    جبر و اختیار از دیرپاترین و مناقشه انگیزترین مسائلی است که همواره مورد بحث و جدال متکلمان و اندیشمندان اسلامی بوده است. از جمله این متفکران در ادب عربی ابوالعلاء معری شاعر و فیلسوف بنام سده چهارم و پنجم هجری است که اندیشه های خود را پیرامون قضا و قدر و سرنوشت آدمی در دیوان «لزومیات» که حاصل نزدیک به نیم قرن عزلت شاعر است گرد آورده است. در ادب فارسی نیز مولوی شاعر و عارف نام آور سده هفتم هجری در «مثنوی» از جبر و اختیار و مسائل مربوط به آن سخن گفته است. نوشتار حاضر بر آن است که در چشم اندازی تطبیقی به بررسی هم گونی ها و ناهمگونی های دیدگاه این دو شاعر نامی به مساله جبر و اختیار در دیوان های «لزومیات» و «مثنوی» بپردازد. روش پژوهش کتابخانه ای است و داده ها با روش تحلیل محتوا بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: معری، مولوی، لزومیات، مثنوی، جبر، اختیار
  • عبدالرضا دانشور وزیری، سید احمد حسینی کازرونی، سید محمود سید صادقی صفحات 91-108
    «شاهنامه» فردوسی تنها منظومه ای حماسی در توصیف جنگ ها و شرح حال شاهان و پهلوانان نیست؛ بلکه دربردارنده مفاهیم عمیق انسانی و اخلاقی نیز هست و از نظرگاه تعلیمی و حکمی درخور توجه و تحقیق است؛ از اساسی ترین مفاهیم اخلاقی در «شاهنامه»، مفاهیم نیک و بد و کشاکش میان خیر و شر است. در این مقاله کوشش شده است مفاهیم و اندیشه های نیک و بد در «شاهنامه» فردوسی تعیین، توصیف و بررسی گردد. لذا دریافته ایم که اندیشه های نیک و بد هم چون رشته ای نامرئی و ناگسستنی، بخش های مختلف «شاهنامه» را به هم پیوند داده است و اساس شاهنامه بر پایه تبیین خیر و شر و نیکی و بدی در عرصه های مختلف و براساس تکامل اندیشگانی انسانی و عبور از دوره های مختلف اسطوره به تاریخ است. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای و تحلیل محتوایی بوده و روش انتخاب موضوع به شکل خوشه ایاست.
    کلیدواژگان: فردوسی، خوبی، بدی، اسطوره
  • فیروز فاضلی، فروغ احمدی صفحات 109-133
    در میان نویسندگان مرگ اندیش صادق هدایت، نویسنده معاصر ایران، و ادگار آلن پو،شاعر و نویسنده ی آمریکایی، از جمله کسانی اند که توجه بسیاری به این مفهوم داشته اند و مرگ اندیشی مضمون عمده آثارشان است. اما آنچه محتوای این آثار را به هم مشابه می سازد؛ حالت دوگانگی و تضاد در مفهوم مرگ است که این امر می تواند برگرفته از شخصیت واقعی ای باشد که با آن زیسته اند؛ از این رو چنین نگرشی به آثارشان راه یافته و قهرمانان داستان های شان هم چون نویسندگان شان با احساس دوگانه هراس و اشتیاق به مرگ، دست و پنجه نرم می کنند. مقاله حاضر به بررسی تطبیقی و تحلیل مفهوم مرگ در آثار صادق هدایت و ادگار آلن پو پرداخته است.
    کلیدواژگان: مرگ، صادق هدایت، ادگار آلن پو، ادبیات تطبیقی
  • عزیز الله توکلی کافی آبادی، هادی حیدری نیا، سمانه سادات ملک ثابت*، اعظم سیامک دستجری صفحات 135-154

    خاقانی و متنبی دو شاعر نامی ادبیات فارسی و ادبیات عرب اند، که پیشگامان عرصه خودستایی و فخر شناخته می شوند. پژوهش حاضر در پاسخ به این سوال که خاقانی و متنبی هر یک چگونه به خودستایی در شعر خود پرداخته اند صورت گرفته و نمونه هایی از خودستایی را در شعر هر یک ارائه نموده است. آنچه باعث می شود دو شاعر به خودستایی بپردازند خلاهای درونی است و عقده های روان شناسانه که این دو شاعر زودرنج از آن بی بهره نبوده اند؛ خاقانی به خرد و دانش و شعر خویش مباهات ورزیده و متنبی، شجاعت و دلیری و جنگجویی را در کنار شعر مایه فخر و برتری دانسته است. هر دو در این مسیر بسیار غلو کرده اند اما حلق تصاویر تازه تر و بکرتر از سوی خاقانی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نارسیسم، متنبی، خاقانی، خودستایی
  • میرجلال الدین کزازی، پرویز لکزاییان فکور صفحات 155-168
    اندیشمندان علوم انسانی سنگ بنای تفکرات خویش را بر تعریف انسان گذاشته و آثار خود را بر بنیان این شناسایی بنا کرده اند. چگونگی نگرش آن ها به انسان مسیر اندیشه شان را تعیین می کند. ابتدا باور بر این بود که ناخودآگاه «من» دیگری است که در وجود هر انسانی قرار دارد. در قرن هفدهم لایبنیز (Leixniz) در اعتراض به دکارت(Descates) عملکرد ناخودآگاه را در برابر ضمیر خودآگاه قرار داد. او اظهار داشت که هر آنچه در زیر نگاه از توجه ضمیر خودآگاه دور می ماند به ضمیر ناخودآگاه انتقال می یابد. این نظریه به عنوان مساله اساسی، محور مباحث فیلسوفان مکتب رمانتیک قرار گرفت. شیلینگ(Schiling) نخستین فیلسوف رمانتیکی است که ناخودآگاه را به مبحث «اراده کورکورانه» پیوند زد. در این مقاله سعی شده است ضمن پرداختن به تعریف و بررسی خودآگاه و ناخودآگاه به صورت اجمالی و فشرده به مقایسه دیدگاه های کزازی و یونگ پرداخته شود.
    کلیدواژگان: کزازی، یونگ، خودآگاه، ناخودآگاه، ناخودآگاه تباری
  • مهوش لطفی، رضا نوروززاده، آناهیتا ابراهیمی صفحات 169-197
    هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه تربیت مدرس بود. این پژوهش از نوع علی – مقایسه ای و به روش همبستگی انجام شده است. جامعه آماری شامل 170 نفر از کارکنان بخش آموزش و پژوهش دانشگاه بود که بر اساس جدول مورگان 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر کیفیت زندگی کاری پیش بینی معناداری برای تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه می نماید. بر این اساس دانشگاه با سیاست گذاری و برنامه ریزی از طریق بهبود کیفیت زندگی کاری کارکنان، می تواند تعهد سازمانی آنان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، کارکنان، دانشگاه تربیت مدرس
  • عباس اقبالی، معصومه حسین پور صفحات 199-215
    شعر به مثابه رسانه دیرین ادبی، بسیاری از هنجارهای اخلاقی را بازگو می کند. در پیشینه این رسانه دو قصیده مشهور «لامیه العرب» و «لامیه العجم» بازتاب دهنده فرهنگ؛ هنجارها و ناهنجاری های رفتاری دو نسل و دو جامعه متفاوت یعنی دوره جاهلی و عصر عباسی است. در این جستار معلوم گشته که «لامیه العرب» در پردازش هنجارها، بیش تر تصویری هنری از خلق و خوی حاکم بر جامعه جاهلی و شخصیت شنفری است، ولی «لامیه العجم» آیینه حکمت های برگرفته از آموزه های دینی و مثل های رایج عصر طغرایی است، و استدلال و برهان قراردادن حکمت ها وجه امتیاز سروده طغرایی بر قصیده شنفری را ثابت می کند.
    کلیدواژگان: بردباری، عزت نفس، قناعت، رازداری، بینامتنی
|
  • Mahmoud Reza Tavakolli Mohammadi, Mohammad Ali Azarshab, Masoumeh Shabestari Pages 7-30
    The foundation of the Solafiyeh school in comparative literature is to pay attention to social, political and cultural infrastructure of that society. The existing similarities in cultural, religious and social aspects in Iran – conditional era – and Iraq – Nehzat era – caused that both countries poets and scholars study common subjects and issues without having knowledge of each other’s literary works. One of the main concepts which has been manifested in these eras was the women issue and (studying) their problems and matters. Based on the abovementioned, the present article intends to study the women’s presence in the society according to Solafiyeh school from Bahar in Iran and Sedqi in Iraq point of views and tries to show the similarities nad differences between them in this regard.
    Keywords: Comparative Literature, Solafiyeh school, Bahar, Sedqi, conditional era, Nehzat era, woman
  • Masoumeh Nemati Qazvini, Leila Jadidi Pages 31-67
    Call for heritage in Arabic contemporary poetry is a newfangled phenomenon which has been paid attention by many poets and some theorists such as Zayed and Ehsan Abbas attempted to study and express its application and principles. Recalling is an art which the contemporary poet can express his aims and new experiments by that. The present article attempts to study and analyze recalling mythical heritage in two Arabic and Persian poets – Nazok Al – Malaekeh and Saffarzadeh – works.
    Keywords: contemporary poet_recalling_myth_Nazok Al – Malaekeh_Tahereh Saffarzadeh
  • Seyyed Mahdi Masboogh, Hadiseh Farazbood Pages 69-89
    Determinism and free will are the most ancient and conflicting issues which have always been the discussion issue amongst discourse analytics and Islamic scholars. One of these scholars is Abol Ala Maarri – fourth and fifth century – Arabic philosopher and poet who has gathered his ideas and thoughts about human destiny and fortune in his book called “Lozumiyat”. In the Persian literature also Molana – the seventh century poet and theologist – has talked about determinism and free will in his “Mathnavi” as well. The present article attempts to have a comparative look at this issue and study similarities and differentiates of determinism and free will in these two poets’ poems. The research method is librarian and the data has been done in analytical method.
    Keywords: Maarri, Molana, Lozumiyat, Mathnavi, determinism, free will
  • Abdolreza Daneshvar Vaziri, Seyyed Ahmad Hosseini Kazerouni, Seyyed Mahmoud Seyyed Sadeqi Pages 91-108
    Ferdowsi’s “Shahnameh” is not the only epic poetry which expresses the wars and heroes and kings biography. But it contains deep humanistic and ethic concepts and is reliable from educational point of view. One of the main ethical concepts in Shahnameh is the concept of good & bad and the conflicts between them. The present article tries to express, explain and determine the concepts and thoughts of good and bad in Shahnameh. Thus it has been found out that the good and bad thoughts are like invisible and inseparable chain which links the different parts of Shanameh. The base of Shahnameh is the expression of good and bad in different fields. The research method is the content analysis and the method of subject selection is cluster (method).
    Keywords: Ferdowsi, goodness, badness, myth
  • Firouz Fazeli, Forough Ahmadi Pages 109-133
    Edgar Allan Poe – American author – and Sadeq Hedayat – the Iranian writer – are two authors who have always thought and special attention to death and morbidity is the main subject of their works. What makes their works content similar to each other is the duality and conflict about the concept of death; this can be achieved, obtained and derived from their real character. That’s why such approach can be seen in their works and their stories heroes struggle with the fear and anxiety feelings. The present article studies the concept of death in Hedayat and Allan Poe’s works comparatively.
    Keywords: death, Sadeq Hedayat, Edgar Allan Poe, Comparative Literature
  • Azizollah Tavakkoli Kafi Abadi, Hadi Heidari Nia, Samaneh Sadat Malek Sabet, Azam Siyamak Dastjerdi Pages 135-154

    Khaqani and Motenabbi are two famous Arabic and Persian poets. The present research attempts to answer the question “how these two poets expressed narcissism in their poetry” by presenting and bringing some examples of narcissism. What make these two poets to express narcissism are the inner gaps and psychological obsessions. Khaqani is proud of his knowledge, wisdom and poetry and knows his braveness as predominance. Both exaggerated in this way but the depiction and portrayal poetry is done by Khaqani.

    Keywords: Khaqani. Moteabbi, Narcissism
  • Mir Jalaleddin Kazzazi, Parviz L. Akzaiean Fakour Pages 155-168
    Human resource scholars have based their thoughts on human definition. Their attitude determines their thinking way. Initially the belief was that the unconscious is another “me” which resides in everyone’s soul. In the seventeenth century Leixniz contrasts the conscious versus unconscious. He claims that whatever remains far apart from unconscious would transfer to conscious. This theory was the main subject of Romanticism school philosophers. Schiling – the first Romanticism philosopher – links the unconscious to “blind will”. The present article tries to define and study the conscious and unconscious briefly and compares Kazzazi and Jung’s point of views.
    Keywords: Kazzazi, Jung, conscious, unconscious
  • Mahvash Lotfi, Reza Norouz Zadeh, Anahita Ebrahimi Pages 169-197
    The aim of the present research is to compare and study the quality of occupational life and employees’ organizational commitment of Tarbiyat Modarres University. It has been done comparatively and in correlation method. The statistical population is 170 of education department of university and 118 has been chosen based on Morgan Table. The results show that there is a meaningful relationship between occupational life quality and the employee’s organizational commitment. Regression analysis also shows that the occupational life quality variable foreheads a meaningful commitment for employees. Accordingly the university can increase the occupational life quality of the employees by planning and policy making.
    Keywords: occupational life quality, organizational commitment, employees, Tarbiyat Modarres University
  • Abbas Eqbali, Masoumeh Hosseinpour Pages 199-215
    Poetry expresses lots of ethical norms as an ancient literary media. In the background of this media two epics – “Lamiya Al Arab” and “Lamiya Al Ajam” – are the reflector of the culture, norms and abnorms of two generations and societies – dark age and Abbasid era. The present article shows that “Lamiya Al Arab” is rather an artistic image of ethics of the dark society by Shanfara but “Lamiya Al Ajam” is the mirror of religious trainings and common proverbs of Toqraee’s era and proves the priority of Toqraee’s poetry on Shanfara epics.
    Keywords: patience_self – esteem_contentment_secrecy_intertextuality