فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 36 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 36 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا پیرزادنیا، زهرا مرتضایی صفحات 9-26
    این پژوهش که به شیوه تحلیلی- توصیفی تدوین شده بر آن است که با بررسی سیمای زن و حضور وی در اجتماع در دو رمان «دیگر کنیزهای تان نیستیم» از سحر خلیفه و رمان «عادت می کنیم» از زویا پیرزاد، گامی کوچک در شناساندن افکار فمنیستی هر دو نویسنده بردارد؛ ضمن بررسی آثار هر دو نویسنده درمی یابیم که زنان ترسیم شده در هر دو رمان زنانی بی باک و سلطه جو هستند که با حضور فعال و پرشور خویش در عرصه های اجتماعی، اقتصادی و تعامل با مردان، از قوانین جوامع مردسالار و سنتی خویش سرپیچی کرده اند.
    کلیدواژگان: زن، جامعه مردسالار، سحر خلیفه، زویا پیرزاد، دیگر کنیزهای تان نیستیم، عادت می، کنیم
  • بهروز رومیانی، معصومه بخشی زاده، حمیده غلامی صفحات 27-50
    بلقیس معشوق نزار قبانی به مانند آیدا معشوق شاملو، معشوقی متعالی است که به خاطر برتری های فکری و اخلاقی مورد توجه قبانی قرار گرفته است. به نظر می رسد که در طی بروز تحولات جدید در شعر و توجه به مضامین نوین، تغییری در نگرش شعرا به معشوق به وجود آمده است که بارزترین حالت آن را می توان در ترسیم سیمای معشوق در شعر شاملو و قبانی ملاحظه کرد؛ از این رو است که شاهد توجه به معشوق متعالی در شعر این دو شاعر نامدار به جای معشوق سنتی شعر می باشیم.
    کلیدواژگان: شاملو، قبانی، معشوق، متعالی، شعر، رئالیسم، فمنیسم
  • جواد قربانی، علیرضا ایرانبخش، امیرحسین ماحوزی صفحات 51-60
    این مقاله موارد نقد دیدگاه مردم و اجتماع را در «هشت کتاب» سپهری یافته است و ضمن این کار نحوه بکارگیری شاعر از علوم پایه(ریاضیات، زمین شناسی، زیست شناسی، شیمی و فیزیک) به منظور تاثیرگذارتر کردن کلام خود را نیز بهره گرفته است. از این رو با مطالعه و بررسی «هشت کتاب»، موارد مربوط به نقد و انتقاد از بینش و رفتار مردم و رخدادهای اجتماعی، استخراج شده و نفوذ و نحوه تاثیر واژه ها و مفاهیم علوم پایه در این عرصه نیز بررسی شده است. از یافته های این مقاله این گونه بر می آید که نقدهای سپهری گاهی جنبه علمی دارد و در بیان آن از واژه ها و مفاهیم و اصطلاحات علمی نیز برای نفوذ بیش تر کلام خود بهره برده است، و دیدگاه علمی خود را با این علوم همراه کرده است و گاهی نیز این دیدگاه جنبه عرفانی یا احساسی دارد و در نهایت این دیدگاه ها و نوع بینش برای جامعه، حامل پیامی آموزنده است.
    کلیدواژگان: نقد، اجتماع، سهراب سپهری، علوم پایه
  • نیره محمدی صفحات 61-80
    در آغاز سده چهارده شمسی(1300به بعد) و پیامدهای انقلاب مشروطه و روند «مدرن کردن یا ساختن» ایران بخشی از بالقوه های شکستن تابوهای سنتی در شکل گوناگون اش بالفعل شد. در همان زمان ها بود که نویسندگان(به طور خاص داستان نویسان) به روایت نوشتاری در شکل مدرن غربی آن یعنی داستان یا قصه اقدام کردند. اگر به ریشه های فرهنگ ایران توجه شود بن مایه های اصلی آن را شادی و نشاط شکل می دهد. بر این اساس در ادبیات متعهد و معناگرای معاصر طنز اخلاقی تبیین کننده فضیلت عدالت اجتماعی و فریاد اعتراضی است بر هرگونه زشتی و پلیدی، که در همه حوزه ها جلوه گری می کند.
    کلیدواژگان: ظلم ستیزی، جامعه، وطن، ادبیات متعهد، داستان
  • مهدی ممتحن، محبوبه مسلمی زاده صفحات 81-97
    این مقاله به روش تقابل کلی دو داستان را مقایسه کرده: «پارسا زن» در «الهی نامه» عطار داستانی در بیان اهتمام زنی در اثبات عفت و زهد خود که از رهگذار عدم تسلیم به خواهش های ناپاک متهم به خیانت شده، به اضطرار راهی سفر می شود و در مقابله با ناملایمات و بلایا، به مستجاب الدعوگی رسیده عفیف و شریف به وصال دوبارف شوی می رسد؛ و داستان «هزار و یک شب آلاتی یل» در «دکامرون» اثر بوکاچیو، روایت شاهدختی که هنگام گسیل او به همسری پادشاه مغرب، در طی سفر گرفتار حوادثی می شود و برای رسیدن به مقصد، ناگزیر - به اندک مقاومتی- خواسته هایی را اجابت کند. هدف این مقاله بررسی دو داستان یکی به نظم و یکی به نثر از دو ملیت مختلف و یافته های این تحقیق، علت شباهت کلی ساختار اصلی دو داستان و تفاوت هایی در جزئیات آن دو مانند نوع و تعداد رویدادها، هدف سفر، شخصیت های داستان، طبقات اجتماعی، زمان و مکان رویدادها، راوی، زبان قصه ها و مواردی از این گونه است.
    کلیدواژگان: فریدالدین عطار، الهی نامه، پارسا زن، بوکاچیو، دکامرون، هزار و یک شب
  • محمد جواد فلاحی، هوشنگ رزمدیده، جمشید باقرزاده صفحات 99-119
    ژان دویی لافونتن شاعر و نویسنده فرانسوی یکی از تاثیرگذارترین شخصیت های ادبی جهان در عصر خویش و پس از آن به شمار می رود. منتقدان و پژوهشگران آثار ادبی، وی را یکی از بزرگ ترین فابل نویس های جهان می دانند، که اهداف تعلیمی - تربیتی آثار او نظر بسیاری از ادیبان نام آشنای جهان را به خود جلب کرده است. شوقی شاعر اخلاق مدار ادبیات عرب صاحب آثار تربیتی - تعلیمی است که از لحاظ ادبی سرچشمه درخشانی از آثار پر معنای ادبیات عرب به شمار می آیند. دیوان شوقی شامل فابل هایی است که شوقی آن ها را به هدف تعلیم افراد جامعه، اشاعه اخلاقیات، میهن پرستی و حفظ ارزش ها و اعتراض به اوضاع سیاسی حاکم بر عصر سروده است. در این مقاله به بررسی فابل های دو ادیب نامی و بزرگ و میزان تاثیرپذیری شوقی از ادیب فرانسوی لافونتن می پردازیم. این جستار بر اساس بررسی برخی آثار لافونتن و شوقی که می توان در آن نمونه هایی از تاثیرپذیری ادیب مصری از لافونتن را دریافت به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: احمد شوقی، ادبیات عرب، ادبیات فرانسه، فابل، ژان دویی لافونتن
  • داریوش حیاتی صفحات 121-137
    در مقاله حاضر، سعی بر آن است تا ضمن معرفی خلاصه ای از اهمیت اسطوره و تبیین مفهوم آن، به رابطه آن با حماسه پرداخته شود و سپس دو حماسه بزرگ جهان، «شاهنامه» و «بیوولف»(Beowulf) که پس از «ایلیاد و ادیسه»، سومین حماسه بزرگ غرب باستان و تنها حماسه انگلیسی مربوط به انگلوساکسون ها است، از نظرکهن الگوی سفر، ویژگی های قهرمان حماسی، دین و نگاه به زن با یکدیگر مطابقت داده شوند؛ هرچند که دو اثر فوق هر کدام مربوط به یک قوم با هویت، فرهنگ، تاریخ و تمدنی متفاوت هستند و طبعا باید تفاوت های آن ها نسبت به شباهت های آن ها چشمگیرتر باشد؛ اما بررسی این دو، به خصوص در زمینه ویژگی های قهرمان حماسی، کهن الگوی سفر و دیدگاه های دینی، نشانگر شباهت های بسیار زیاد است؛ با این وجود علاوه بر شباهت با یکدیگر در نگاه به زن، تفاوت های اندکی نیز دارند.
    کلیدواژگان: اسطوره، حماسه، شاهنامه، بیوولف، نقد اسطوره ای و کهن الگوی سفر
|
  • Mina Pirzad Nia, Zahra Mortezayi Pages 9-26
    Therefore, taking descriptive-analytic method, this study tries to examine the women image and their presence in the society in an attempt to take a step toward identifying the feministic thoughts of both authors. It is found out that portrayed women in both novels are brave and domineeringfigureswhom byactive participation in social and economic areas and byinteraction with mencould disobeytraditional and masculismlaws of their respective society.
    Keywords: women, masculism society, SaharKhalife, RoyaPirzad, we are not your slave any longer, We get used to
  • Behrouz Roumiani, Masoumeh Bakhshizadeh, Hamideh Qolami Pages 27-50
    Bilqees – Nizar qabbani's beloved – such as Aida – Shamloo's beloved – is the magnificent beloved who was paid attention by him because of her ethic features and thoughts. It seems that a change has occurred in poets attitudes toward beloved during the new evolutions in poetry and attention to new concepts; the most obvious one which is in depiction of beloved figure can be seen in Shamloo and Qabbani's poetry. That's why that concentration on the magnificent beloved is noticeable in these two poet's poetry rather than the traditional beloved.
    Keywords: Shamloo, Qabbani, beloved, magnificent, poetry, realism, feminism
  • Javad Qorbani, Alireza Iranbakhsh, Amir Hossein Mahouzi Pages 51-60
    The present article studies people and the society's view in Sepehri's "The Eight Books" and enjoys the application of basic science (mathematics, geology, biology, chemistry and physics) in order to make more efficiency in his words. Thus the criticism of people's attitudes and behavior as well as social events are studied and the words and basic sciences influences are surveyed. The findings show that Sepehri's critics are of scientific aspect and he enjoyed scientific words, concepts and expressions in some cases and sometimes his views are emotional or mystical; but finally these views contain informative messages for the society.
    Keywords: criticism, society, Sohrab Sepehri, basic sciences
  • Nayyereh Mohammadi Pages 61-80
    At the beginning of fourteenth century (1300 afterward) and the consequences of Mashrouteh era and the "modernization or structure" process are part of the potentials of traditional taboos breaking. In that era the authors – specially the playwrights – started to write their stories in modern Western method. If the roots of Iran's culture are paid attention, the happiness and gladness are known as its fundamental basics.
    Keywords: fighting against injustice, society, hometown, committed literature, novel
  • Mahdi Momtahen, Mahboubeh Moslemi Zadeh Pages 81-97
    The present article studies two stories comparatively: “Virtuous Woman” of Attar’s Elahi Nameh – the attempts of a woman who was accused to disloyalty to be honorable and virtuous; thus she was inevitable to move away and became answered invitation against the adversity – “thousand and one night” by Boccaccion is a novel about a princess who faces events and accidents during the travel to his husband – Morocco’s king – and had to accept some requests. The aim of this paper is to study two stories – which are from different nations – similarities, the number of events, the travels’ goal, stories’ characters, time, place and the narrators.
    Keywords: Attar, Elahi Nameh, virtuous woman, Boccaccio, Thousand, one night
  • Mohammad Javad Fallahi, Houshang Razmdideh, Jamshid Baqerzadeh Pages 99-119
    Jean de La Fontaine – the French poet and author – is one of the most effective literal characters in the world in his era. The literary critics and the researchers know him as one of the greatest fable writers in the world with the aim of educational and instructive works. Ahmad Showqi – the Arab behaviorist poet – who owns many educational and instructive works, is known as a brilliant poet. His Divan contains the fables which were created with educational aims for people, to transmit the behaviors, patriotism and protecting the social values. The present article studies some of these two literary men’s fables.
    Keywords: Ahmad Showqi, Arab literature, French literature, fable, Jean de La Fontaine
  • Darioush Hayati Pages 121-137
    The present article initially attempts to express a summary on the importance of the myth, its concept, and its relationship with epic and then studies two great epic works – Shahnameh & Beowulf which are the second and third famous epic ones in the world after “The Iliad & Odyssey of Homer” from religious and woman point of view. Although the abovementioned novels are from two different nations, cultures and histories, the similarities are more obvious rather than the differences. Both stories are very similar and comparable in religious views, ancient traveling symbols and epic heroes and little similarities about women.
    Keywords: Myth, epic, Shahnameh, Beowulf, mythical criticism, ancient traveling symbols