فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 38 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 38 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا نجاریان، زهرا کریم زاده شوشتری نژاد، شیما فرجی فر صفحات 9-30
    «مقامات حریری» و «مقامات حمیدی» از جمله کتاب های نثر فنی و متکلف در دو زبان عربی و فارسی هستند که در این پژوهش «داستان سمرقندیه» در هر دو اثر، از جهت ویژگی های داستان پردازی، چون پی رنگ، ساختار، بن مایه، زاویه دید، صدا، زمان و مکان، توصیف، لحن، گفت وگو، شخصیت پردازی و درون مایه، مورد بررسی قرار گرفته و وجوه اشتراک و افتراق این داستان ها بیان شده است. داستان سمرقند در «مقامات حریری» درباره پیر رندی است که در روز، به وعظ مردم می پردازد و در پی جلب وجهه مذهبی در میان مردم است اما هنگام شب، تمام آنچه در روز، جماعت را بدان می خوانده نقض می کند. در داستان سمرقند «مقامات حریری» نیز پیری رند را مشاهده می کنیم که ابتدا از خست مردم سمرقند به تندی سخن می گوید ولی به مصلحت وقت، تغییر رویه داده، به ستایش سمرقند و اهالی آن می پردازد. شباهت هایی که بین این دو مقامه وجود دارد بیانگر آن است که قاضی حمیدالدین در تالیف اثرش، به کتاب فاخر «مقامات حریری» نظر داشته و از آن به طرق مختلف بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عناصر داستان، داستان سمرقند، مقامات حریری، مقامات حمیدی
  • حمیده حرمتی، ژیلا مشیری صفحات 31-49
    تغییر در اوضاع سیاسی و اجتماعی همواره سبب تحول در نوع نگرش و تفکر ادبی می گردد، قرن نوزدهم برای دو کشور ایران و مصر از ادوار مهم تاریخی و سیاسی بود که در آن جامعه ای صنعتی و رخوت زده با شتاب وارد جریان تجدد و مدرنیته گشت؛ نتیجه این خیزش سیاسی و اجتماعی، شکل گیری مفاهیم و مضامین جدیدی در ادبیات بود که تا آن دوره بی سابقه می نمود. مفهوم وطن دوستی و عشق ورزی به میهن یکی از آن مضامین است که هم زمان در این دو کشور پدیدار شد و وجوه مختلفی به خود گرفت. مقاله حاضر سعی دارد تا با نگاهی تطبیقی به بررسی مفهوم وطن و وجوه آن در شعر دوره مشروطه ایران و نهضت مصر بپردازد و هم به این سوالات پاسخ دهد: میهن پرستی و وطن دوستی از چه دوره ای در ایران و مصر آغاز شد و چه عواملی در رشد و شکل گیری آن نقش داشت؟ میهن پرستی چه وجوه مشترکی در نگاه شاعران دو کشور دارد؟ آیا این تشابهات به حدی است که بتوان گفت در یک بررسی تطبیقی، در صورت عدم رابطه و برخورد میان شاعران دو ملت، شرایط مشابه، آثار مشابهی نیز به وجود می آورد؟
    کلیدواژگان: تجدد ادبی، میهن پرستی، ناسیونالیسم، مشروطیت
  • عزت ملاابراهیمی، معصومه حاجی عموشا صفحات 51-70
    مضامین وطن دوستی و ملی گرایانه در ادبیات ملت هایی متجلی می شود که سرزمین آن ها مورد تهاجم استعمارگران واقع شده باشد. ایران و فلسطین از جمله کشورهایی هستند که در سده اخیر شاهد حضور و تجاوز بیگانگان بوده و شعرای متعهد این دو کشور در چنین شرایطی برای دفاع از هویت اسلامی و کیان ملی خود در صحنه حاضر شده اند. در این میان معدود شاعرانی بودند که با استفاده از اسلوب طنز رسالت هنری خود را به انجام رساندند. از این رو اشعارشان بیش از سروده های دیگر شاعران مورد توجه و استقبال عمومی قرار گرفته است. در این مقاله به روشی توصیفی- تحلیلی و در چارچوب ادبیات تطبیقی به بررسی کاربرد اسلوب طنز در اشعار نسیم شمال و ابراهیم طوقان پرداخته شده و برخی مضامین ملی مشترک میان سروده های دو شاعر از جمله وطن دوستی، حسرت بر عظمت بربادرفته وطن، تاسف به خاطر شرایط کنونی کشور، و انتقاد از عملکرد خیانت پیشگان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وطن دوستی، شعر معاصر، طنز، استعمار، ادبیات تطبیقی
  • مریم محمودی، زینب سادات هاشمی صفحات 71-87
    محمد مهدی جواهری از بزرگ ترین شاعران کشور عراق است. بیش تر اشعار او به بیان مفاهیم سیاسی و اجتماعی اختصاص دارد. وی به سرودن اشعار میهنی و قهرمانی گرایش داشته است. مضامین پایداری نیز در اشعارش به وفور دیده می شود. حمید سبزواری نیز شاعری انقلابی است که همواره با جریان انقلاب و مبارزه با طاغوت همراه شده است. هر دو شاعر خواستگاه ایرانی داشته و هر دو از حامیان مظلومان و ستمدیدگان بوده و در برابر بیداد زمان قد علم کرده اند. مفاهیم ادب پایداری نظیر ترسیم ظلم و استبداد، دعوت به مبارزه علیه ظلم، امیدوارکردن مردم در پیروزی، بیان ظلم و جنایت و بی عدالتی، بزرگداشت شهدا، ستایش آزادی و آزادگی و سرزمین در سروده های هر دو به وفور یافت می شود.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، تطبیق، مبارزه، شعر عرب
  • تورج زینی وند، جهانگیر امیری، اصغر حسینی صفحات 89-109
    هدف این پژوهش آن است که نقش ادبیات تطبیقی را در خدمت به ادبیات اسلامی و انتقال این ادبیات به همه سرزمین های جهان نشان دهد؛ زیرا ادبیات تطبیقی از زمان بوجودآمدنش، جهانی بودن ادبیات اسلامی و تاثیر آن را بر ادبیات جهانی، به ویژه بر ادبیات اروپایی، به رسمیت شناخته است و ما نیز بر اساس همین دیدگاه، می توانیم خطوط اصلی این پژوهش را به شکل زیر ترسیم نماییم: عواملی که به جهانی شدن ادبیات اسلامی کمک کرده و می کند. تاثیرگذاری بخش هایی از ادب عربی بر ادبیات ملت های دیگر که از آن جمله است: داستان «لیلی و مجنون»، قصه «حی بن یقظان»، کتاب «هزار و یک شب»، کتاب «کلیله و دمنه»، و در پایان به بررسی تاثیرات اندیشه اسلامی بر کتاب «کمدی الهی» می پردازیم. این بررسی به طور خلاصه، بیانگر آن است که ادبیات عربی و کتاب های عربی، تاثیر ژرفی بر ادبیات غربی داشته است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، جهانی شدن، لیلی و مجنون، حی بن یقظان، هزار و یک شب
  • لیلا جلالی، صفی الله کرد صفحات 111-134
    اگر شعرهای مربوط به فلسطین را تحت سه عنوان آوارگان فلسطینی، فداییان و مضامینی از قبیل بازگشت به فلسطین و فریاد رهایی فلسطین تقسیم کنیم؛ مشخص می شود که پس از 1967 که جنبش مقاومت فلسطین حضور گسترده خود را در نبرد با اسرائیل آشکار ساخت؛ شعرهای بسیار باارزشی در این رابطه سروده شد. محمود درویش شاعر مقاومت فلسطین(2008-1941م)، پس از 1967 شهرت بسزایی یافت. اشعار او را می توان به سه دوره طفولیت هنری با گنجشکان بی بال، میانه سالی با برگ های زیتون و دروه عمق و اصالت و پختگی با عاشقی از فلسطین و... طبقه بندی کرد. او یک گام عقب نشینی را خیزشی برای ده گام پیشرفت می شمارد و با عشقی که در دل دارد خطاب به هم وطن زجرکشیده فریاد می زند که هفت آسمان را تسخیر خواهیم کرد. با توجه به اینکه شعر محمود درویش نبض پنده ادبیات معاصر فلسطین است و در میان فریادهای امتناع و پژواک گلوله ها و آوای خون آلود پناهندگان؛ نشو و نما یافته، در این مقاله سعی بر آن است تا جلوه های ادبیات مقاومت، چون هویت ملی و وطن پرستی، تحریک غیرت ملی، مبارزه با ظلم دیرپا، تهدید و نصحیت دشمن و ایجاد امید در شعر او بررسی شود.
    کلیدواژگان: محمود درویش، ادبیات مقاومت، فلسطین، دشمن اشغالگر اسرائیلی
  • مریم سرفراز اسبق، ناصر مطلب زاده صفحات 135-151
    این مقاله تطبیقی، خوانش بوم گرایانه از سمبل های طبیعت در اشعار برگزیده سهراب سپهری و رابرت فراست است. بوم گرایی تئوری جدیدی است که به اهمیت ارتباط انسان و طبیعت تاکید می کند. سمبل اصطلاحی ادبی است و از آغاز تاریخ بشر بوده است و تصویری است که به چیز دیگر اشاره می کند. اگر سمبل ها از طبیعت گرفته شده باشند به آن ها سمبل های طبیعت می گویند. آن ها به طور غیرمستقیم افکار، احساسات و تجربه های روزمره ما را بیان می کنند. شاعر از سمبل نه به عنوان نشانه بلکه به عنوان اشاره به واقعیت های پنهان زندگی استفاده می کند و ما می توانیم بگوییم که شعر به خاطر ارائه افکار و احساسات می تواند به عنوان سمبل در نظر گرفته شود. این تحقیق نشان می دهد چطور رابرت فراست از آمریکا و سهراب سپهری از ایران از سمبل های مشترک طبیعت با معانی متفاوتی در شعرهایشان استفاده کرده اند. شعر آن ها به طبیعت مربوط است اما نگاه به طبیعت و فلسفه آن ها متفاوت است.
    کلیدواژگان: فراست، سپهری، سمبل های طبیعت، بوم گرایی
|
  • Mohammad Reza Najarian, Zahra Karim Zadeh Shooshtari Nezhad, Shima Faraji Far Pages 9-30
    "Maqamate Hariri" and "Maqamate Hamidi" are technical proses in Arabic and Persian literature. The present article studies the Samarkand Story in both works from structural, perspective, infrastructure, voices, time and place, description, dialogues, personification, characters and intertextual point of view as well as expressing the similarities and the differences. The Samarkand story in "Maqamate Hariri" is about an old man who advises people during the day but he ignores them all and does something different during the night. In "Maqamate Hariris" an old man is described who talks about Samarkand's people miserliness pettishly but he changes his mind and praises Samarkand and its people just in time. The similarities show that Ghazi Hamideddin had enjoyed "Maqamate Hariri" in his literary work.
    Keywords: comparative literature, elements of the story, Samarkand story, Maqamate Hariri, Maqamate Hamidi
  • Hamideh Hormati, Zhila Moshiri Pages 31-49
    The change in political and social conditions will always cause change in attitudes and literary thought. Ninetieth century was of a special importance from political and historical point of view for Iran and Egypt in which the industrial societies turned to be modern rapidly. The result of this political and social jump was formation of new concepts and notions in literature which were unsurpassed till then. Patriotism and nationalism were the concepts which were created in both countries simultaneously. The present paper tries to study the concept of hometown and its aspects in Iran and Egypt poetries and answers the following questions: when has the patriotism and nationalism started in Iran and Egypt? Which factors were played an important role in its formation? What common aspects are there in both countrie's poet's point of view?
    Keywords: literary modernity, patriotism, nationalism, constitution
  • Ezzat Molla Ebrahimi, Masoumeh Haji Amousha Pages 51-70
    The patriotism concepts would manifest in those nation's literature in which aggression had happened. Iran and Palestine are of countries which have experienced alien's invasion in recent century; both countries poets were attended to defend the Islamic identity and national authority. There were few poets in that era whose poets were based on satire; that's why public were interested in their works. The present article which has been done in descriptive – analytic method studies the application of satire method in Nasim – e Shomal and Ibrahim Tuqan's Poetries; some common concepts such as patriotism, regret for the present conditions of the country and criticizing the action of betrayers have been surveyed.
    Keywords: patriotism, contemporary poetry, satire, colonialism, comparative literature
  • Maryam Mahmoudi, Zeinab Sadat Hashemi Pages 71-87
    Mohammad Mahdi Javaheri is one of the Iraqi greatest poets. Most of his poetry expresses social and political concepts. He was interested in national and metropolitan poetry. The resistance notions can be seen in his poetry a lot. Hamid Sabzvari is also a revolutionary poet. Bot poets were originally Iranian and both of supporters of oppressed ones and resisted against oppressiveness. Resistance concepts such as oppressive depiction, invite to fight against oppressiveness, make the public hopeful to victory, freedom admiration could be found in their poetry a lot.
    Keywords: contemporary literature, comparison, fight, Arabic poetry
  • Touraj Zeini Vand, Jahangir Amiri, Asqar Hosseini Pages 89-109
    The aim of the present article is to show the comparative literature's role at Islamic literature service and then its transfer to all around the world; because since the formation of comparative literature recognizes Islamic literature as a global one and its effect on the global literature. Thus we also may draw the main lines of the present article as follows: the factors which helps and will help the Islamic literature globalization.Leili & Majnoon, A thousand and one night, Kalileh and Demneh study the effects on Divine Comedy. It shows that Arabic literature and books have had deep effects on western literature.
    Keywords: comparative literature, Globalization, Leili, Majnoon, A thousand, one night
  • Leila Jalali, Safi Allah Kord Pages 111-134
    If the Palestinian – related poetries are divided into three titles as Palestinian displaced, devotees and concepts such as return to Palestine, it would be illuminated that after 1967 which Palestine demonstrated its presence in the battle with Israel, many poetries were composed. Mahmoud Darvish – Palestinian resistance poet – became famous after 1967. His poetry could be divided into three stages as beginner with featherless sparrows, intermediate with olive leaves and advanced with love to Palestine. He knows pullback as ten jumps to developments. Since his poetry is the heart of the Palestine's contemporary poetry this the present paper tries to study the resistance literature manifestations such as national identity, patriotism, fight against the old persecution and motivation.
    Keywords: Mahmoud Darvish, resistance literature, Palestine, Israel
  • Maryam Safaraz Asbaq, Naser Motaleb Zadeh Pages 135-151
    The present comparative article is about the ecologic review of nature's symbols in some selective poetries by Sohrab Sepehri and Robert Frost. Ecology is a new theory which emphasizes the human and nature's relationship. Symbol is a literary expression which is an image that symbolizes something else. If the symbols are taken from the nature they are called nature's symbols. They express daily thoughts, emotions and expressions indirectly. Poets apply the symbols in order to point the hidden facts of life and not as the point itself; it could be claimed that the poetry can be known as a symbol because of representing the thoughts and emotions. The present paper shows how Robert Frost from The United States and Sohrab Sepehri from Iran have applied the common symbols from the nature in their poetries. Their poetries relates the nature but their philosophy and view to the nature are completely different.
    Keywords: Frost, Sepehri, nature's symbols, ecology