فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • تقی نقدی *، علی میرزاجانی، ابراهیم جعفرزاده پور، سید فرزاد محمدی صفحات 7-13
    هدف
    از عوارض جراحی های انکساری می توان به عیب انکساری باقیمانده پس از عمل شامل اصلاح کمتر (Undercorrection) و برگشت (Regression) اشاره کرد که بر اساس مطالعات از جمله شایع ترین عوارض پس از اعمال جراحی انکساری می باشد به صورتی که بیمار را متمایل به «عمل مجدد» عیب انکساری باقیمانده می کند. هدف از این مطالعه تعیین نتایج انکساری و بینایی در بیماران با عمل مجدد کراتکتومی فتو رفرکتیو است.
    روش بررسی
    در این مطالعه سری بیماران (Case series study)، همه بیمارانی که از فروردین 1391 تا خرداد 1393 در بیمارستان چشم پزشکی فارابی توسط یک جراح مشخص تحت عمل مجدد کراتکتومی فتورفرکتیو با استفاده از دستگاه217 Z Technolas با پروتکل APT قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد بیمارانی که تحت عمل مجدد قرار گرفته بودند 34 چشم (20 بیمار) بود. از این 20 بیمار، 14 بیمار به صورت دو چشمی و 6 بیمار به صورت تک چشمی تحت عمل مجدد قرار گرفته بودند. تعداد 30 چشم (16 بیمار) مورد مطالعه قرار گرفتند. متوسط سنی بیماران مود مطالعه 5/9±34/5 سال بود. پارامترهای مورد بررسی شامل عیب انکساری و حدت بینایی بود. پس از جمع آوری داده ها برای بررسی نتایج از نرم افزارSPSS 20 استفاده گردید. ابتدا بررسی نرمال بودن داده ها توسط آزمون کولموگروف اسمیرنوف انجام شد. سپس از آزمون T زوجی و ویلکاکسون برای مقایسه داده های قبل و پس از عمل مجدد کراتکتومی فتورفرکتیو استفاده گردید.
    یافته ها
    در بررسی نتایج انکساری مقدار عیب انکساری اسفر و آستیگماتیسم قبل از عمل مجدد به ترتیب 0/67 ± 0/80 دیوپتر و 0/36 ± 0/70 دیوپتر بود که پس از عمل مجدد به ترتیب به 0/69 ± 0/16 دیوپتر و 0/61 ± 0/49 دیوپتر کاهش پیدا کرد. در بررسی نتایج بینایی، حدت بینایی دور اصلاح نشده (Uncorrected Visual Acuity; UCVA) و حدت بینایی دور با بهترین اصلاح (Best Corrected Visual Acuity; BCVA) براساس Log MAR به ترتیب قبل از عمل 0/25104± 0/28367 و 0/06064 ± 0/01667 بود که پس از عمل به 0/241148 ± 0/08167 و 0/237149 ± 0/04467 تغییر یافت.
    نتیجه گیری
    عمل مجدد فتورفرکتیو کراتکتومی (Photorefractive Keratectomy; PRK) به عنون یک روش درمانی موثر، مفید و اثربخش می باشد و باعث بهبود قابل توجه نتایج انکساری و بهبود حدت بینای دور بدون اصلاح و با بهترین اصلاح می شود.
    کلیدواژگان: کراتکتومی فتورفرکتیو، عمل مجدد، حدت بینایی، انکساری
  • محترم محمدیان، علی وفایی نجار، زهره نجات زادگان عیدگاهی، حسین جاجرمی، الهه هوشمند * صفحات 14-24
    هدف
    برنامه پزشک خانواده که از سال 1384 در کشور به اجرا درآمده است با هدف اصلاحات نظام سلامت کشور انجام شد . مطالعه حاضر با هدف تعیین چالش های نظام پزشک خانواده روستایی از دیدگاه مدیران و پزشکان شاغل در طرح در استان خراسان شمالی در سال 1395 انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. در این مطالعه جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای استفاده گردید که به منظور تعیین چالش های طرح پزشک خانواده از دیدگاه مدیران و پزشکان شاغل در 9 حوزه برنامه ریزی جامع، نظام بیمه درمان، جبران خدمات، ارزیابی عملکرد، امکانات و تسهیلات رفاهی، جذب و حفظ نیروی انسانی، نظام اطلاعات، فرهنگ و تامین مالی تنظیم شده است.پرسشنامه ها برای کلیه 65 مدیر طرح پزشک خانواده و 86 پزشک خانواده خراسان شمالی به کار گرفته شد. یافته های این مطالعه کمی با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای کای دو و من-ویتنی در سطح معنی داری 0/05 تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع بزرگترین چالش در حوزه برنامه ریزی جامع (79/72±3/0) بود. همچنین بیشترین تفاوت دیدگاه در بین مدیران و پزشکان در حوزه جبران خدمات (97/11±0/0) بود.شایان ذکر است بزرگترین چالش از دیدگاه پزشکان در حوزه جبران خدمات (1/79±4/0)، بزرگترین چالش از دیدگاه مدیران در حوزه تامین مالی (73/77±3/0) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    توجه به اینکه اکثر چالش های شناسایی شده در این مطالعه با اهمیت هستند و مدیران و پزشکان آنها را تائید کرده اند، بایستی با بهره گیری از نتایج این مطالعه و مطالعات مشابه از طریق توجه به شفافیت بیشتر در دستورالعم ل ها و تفاهم نامه های اجرایی سیاست، توجه به نیازهای انگیزشی و نیازهای آموزشی پزشکان خانواده، بازنگری و بهبود روش های جمع آوری اطلاعات محیطی و تصمیم گیری مبتنی بر شواهد به رفع مسائل و چالش های سیاست پزشک خانواده پرداخت.
    کلیدواژگان: چالش، طرح پزشک خانواده روستایی، خراسان شمالی
  • فرزانه موثقی*، حیدر صادقی، جواد نعمتی، سبحان سبحانی صفحات 25-39
    هدف
    استراتژی فعالسازی منحصر بفرد انقباضات برونگرا، عضله را مستعد آسیب می سازد. تارهای نوع II جهت آسیب مستعدترند، لذا به نظر می رسد سرعت انقباض در استرس مکانیکی و میزان آسیب اثرگذار باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر سرعت انقباض فعالیت برونگرا آسیب زا عضله اکستنسور زانوی پای غالب بر اقتصاد دویدن در دختران جوان تمرین کرده بود.
    روش بررسی
    16 دختر جوان تمرین کرده به طور تصادفی در دو گروه فعالیت برونگرا با سرعت بالا (゚/s240) و پایین (゚/s60) قرار گرفتند. آسیب عضلانی در گروه سرعت بالا و پایین به ترتیب توسط 20 و 5 دوره 15 تکراری با شدت 150 درصد حداکثر گشتاور ایزومتریک در عضلات اکستنسوری زانوی پای غالب ایجاد گردید. شاخص های آسیب عضله (حداکثر گشتاور ایزومتریک، میزان درد، محیط ران) قبل، یک و 48 ساعت بعد و اقتصاد دویدن قبل و 48 ساعت پس از فعالیت برونگرا اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS16و آزمون های آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی، t مستقل و من ویتنی انجام گردید.
    یافته ها
    یک و 48 ساعت پس از آسیب تمامی شاخص های آسیب عضلانی به طور معنی داری در هر دو گروه تغییر یافت (0/05>p) که نشان دهنده ایجاد آسیب عضلانی در هر دو گروه بود. تفاوت معنی داری بین شاخص های آسیب عضلانی ( به جز میزان درد) و اقتصاد دویدن در شدت های مختلف دویدن بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با مشابه بودن مدت تنشن، سرعت انقباض (تفاوت 4 برابری) فعالیت برونگرا آسیب زا عضله اکستنسور زانو، عامل تعیین کننده ای در تغییرات اقتصاد دویدن دختران جوان تمرین کرده نمی باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت برونگرا آسیب زا، سرعت انقباض، اقتصاد دویدن، دختران جوان تمرین کرده
  • لیلا میرزایی صبا، ابراهیم جعفرزاده پور *، علی میرزاجانی، مهدی خبازخوب صفحات 40-46
    هدف
    Visual Evoked Potentialیک روش ابجکتیو برای بررسی عملکرد بینایی می باشد.هدف از این مطالعه، ارزیابی پاسخ های برانگیخته بینایی در همی فیلدهای مختلف بینایی در افراد نرمال می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 80 چشم افراد نرمال با دامنه سنی (38-18) سال انجام شد. تمامی شرکت کنندگان تحت معاینات بینایی شامل بررسی عیوب انکساری و حدت بینایی قرار گرفتند. پاسخ های Pattern reversal VEP شامل دامنه و زمان تاخیر P100 موج VEP در بخش های مختلف بینایی ثبت شد. برای مقایسه پاسخ های ثبت شده در همی فیلدهای مختلف، دامنه و زمان تاخیر موج VEP، از آزمون آنالیز واریانس با داده های تکراری با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین بیشترین و کمترین مقدار دامنه P100 موج VEP به ترتیب در ناحیه گیجگاهی (Temporal) و تحتانی رتین می باشد. همچنین کمترین مقدار زمان تاخیر در ناحیه فوقانی و بیشترین مقدار آن در ناحیه Nasal رتین می باشد. با توجه به نتایج داده ها، تفاوت معناداری بین بخش های مختلف بینایی از نظر دامنه و زمان تاخیر وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این پژوهش به طور نسبی جزییات توزیع VEP لوکال را در بخش های میدان بینایی نشان داد و با توجه به معنادار بودن تفاوت دامنه و زمان تاخیر موج VEP در بخش های مختلف بینایی، بیشترین حساسیت بینایی (کمترین زمان تاخیر و بیشترین دامنه) در قسمت فوقانی و گیجگاهی رتین می باشد که به ترتیب دارای کمترین زمان تاخیر و بیشترین دامنه را دارا می باشند. ناحیه فوقانی و گیجگاهی رتین به نظر می رسد دارای پاسخ بهتری در آزمون PVEP باشند.
    کلیدواژگان: پتانسیل برانگیخته بینایی، میدان بینایی، دامنه، زمان تاخیر
  • اسفندیار حقیری*، سمیه حسام، جعفر عطایی، رحمت الله جدیدی، ایرج اعتبار صفحات 47-56
    هدف
    شناخت تاثیرات بالقوه ی فن اوری اطلاعات در ابعاد مختلف سلامت، از دستاوردهای نظام سلامت مبتنی بر فن آوری اطلاعات در ارتقای سطح سلامت جامعه می باشد. پژوهش حاضر نیز با هدف سنجش نگرش مدیران اجرایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در خصوص تآثیرات فناوری اطلاعات بر ارتقای سطح سلامت انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی- مقطعی در نیمه اول سال 1395 انجام شد. 43 نفر از مدیران اجرایی شاغل در بخش های مدیریت شبکه، معاونت های بهداشتی، درمانی، آموزشی، اداری و فناوری اطلاعات شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به روش تمام سرشماری انتخاب شدند. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه استاندارد جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    حدود 95% از شرکت کنندگان مرد بودند. میانگین سنی و سابقه کار به ترتیب 41/09 و 14/44 سال بود. میانگین امتیاز تاثیر فناوری اطلاعات بر فرایند های مدیریتی، آموزشی، بهداشتی و درمانی، بهبود نظام اطلاعات و راهکارهای پیشنهادی، به ترتیب برابر 26/70، 17/26، 26/74، 42/65، 33/69 بود. در خصوص نظرات مدیران در ابعاد مورد بررسی تنها در زیر گروه های سابقه کار و بعد بهبود نظام اطلاعات سلامت ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج این مطالعه، نگرش مثبت جامعه ی پژوهش نشانگر این است که بستر، زمینه و آگاهی مناسب برای اجرا و توسعه فن اوری اطلاعات در رسیدن به حداکثر بهره وری در سیستم های سلامت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نظام سلامت، اردبیل
  • فاطمه نیک خو، سعید حسن زاده*، غلامعلی افروز، ولی الله فرزاد صفحات 57-68
    هدف
    با توجه به اهمیت مداخله به هنگام و نقش تعاملات اولیه والد کودک در رشد زبان، مهارتهای ارتباطی و قابلیتهای اجتماعی هیجانی کودکان ناشنوا تدوین برنامه توانبخشی خانواده محور با هدف توانمندسازی والدین به عنوان درمانگر اصلی ضروری است.
    روش بررسی
    با استفاده از نمونه گیری هدفمند 62 نفر از کودکان ناشنوای شدید به بالای زیر 2 سال که یا تحت عمل کاشت حلزون شنوایی قرار گرفته بودند و یا کاندید دریافت کاشت حلزون شنوایی بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش از برنامه جامع توانبخشی خانواده محور بهره بردند. برای بررسی مهارت های ارتباطی و اجتماعی هیجانی از ابزارهای آزمون طبقه بندی عملکرد شنیداری (Categories of Auditory Performance; CAP)، نیمرخ مقیاس رشدی رفتار نمادین و ارتباط/ سیاهه کودک نوزاد (Communication and Symbolic Behavior Scale Developmental Profile/infant toddler checklist; CSBSDP) و پرسشنامه سنین و مراحل اجتماعی – هیجانی (Ages and Stages Questionnaire- Social Emotional; ASQ SE) استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس دو عاملی با اندازه گیری مکرر حاکی از آنست که برنامه جامع توانبخشی خانواده محور در افزایش نمرات مهارت های ارتباطی و اجتماعی هیجانی کودکان ناشنوای شرکت کننده در پژوهش موثر بوده است. همچنین در مرحله پیگیری نیز اثربخشی این برنامه بر متغیرهای وابسته پژوهش پایدار است.
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش حاضر حاکی از تاثیر برنامه جامع توانبخشی خانواده محور بر رشد مهارت های ارتباطی و اجتماعی هیجانی درکودکان ناشنوا می باشد. لذا کاربرد این برنامه در مراکز توانبخشی کودکان ناشنوا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برنامه جامع توانبخشی خانواده محور، مهارت های ارتباطی، مهارت های اجتماعی هیجانی، کودکان ناشنوا
  • مقاله مروری
  • فاطمه سادات عقیلی، فرشاد عسکری زاده، فروزان نارویی نوری، ستار رجبی*، طاهره رخشان دادی، مسعود خرمی نژاد صفحات 69-83
    هدف
    این مقاله، تعریف و اندازه گیری زاویه تماس خیسی، رطوبت پذیری لنز تماسی، تاثیر لایه اشک و محلول های لنز تماسی بر زاویه خیسی را مرور می نماید. همچنین، عملکرد بالینی این پارامترها نیز مورد بحث قرار خواهند گرفت.
    روش بررسی
    در این مقاله مروری، مقالات منتشر شده در زمینه زاویه خیسی و رطوبت پذیری لنزهای تماسی، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی PubMed مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس معیارهای ورود و خروج (مقالات بین سال های 1975 تا 2017، ارتباط با عنوان و موضوع بحث، رفرنس اصلی، عدم تکراری بودن، عدم تشابه موضوعی)، 66 مقاله با دقت، تحت مطالعه قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    پارامترهای مختلفی از لنز تماسی در راحتی بیمار با لنز تاثیر دارند که این پارامترها شامل عبوردهی اکسیژن، ماده لنز، طرح لبه لنز، سختی لنز، ضخامت لنز و روش های بهبود سطح می باشند. چنانچه تمام این فاکتورها را کنترل و ثابت در نظر بگیریم و تنها متغیر رطوبت پذیری باشد، رطوبت پذیری بهتر می تواند پارامتر مهمی در راحتی بیمار باشد. روابط بین زاویه خیسی، رطوبت پذیری و راحتی به دلیل وجود فاکتورهای متعدد، جای بحث دارد بطوری که این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتر، در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: لنز تماسی، زاویه خیسی لنز تماسی، رطوبت پذیری لنز تماسی
  • آمنه عابدیان اول، نیلوفر فرشته نژاد، ابراهیم صادقی دمنه * صفحات 84-102
    هدف
    سندروم درد کشککی-رانی یکی از اختلالات شایع اسکلتی-عضلانی زانو است. روش های درمانی زیادی از جمله جراحی، فیزیوتراپی و استفاده از ارتوز برای این عارضه پیشنهاد شده است. هدف این مطالعه، بررسی اثر درمان های رایج ارتوزی در افراد مبتلا به سندروم درد کشککی-رانی می باشد.
    روش بررسی
    با انجام جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی الکترونیک، مقالات مرتبط از سال 2004 تا 2015 مورد بررسی قرار گرفت. کلید واژه های جستجو شامل Patellofemoral Pain Syndrome، Orthoses و مترادفات آنها بودند. پس از بررسی عناوین و خلاصه یافته ها 67 مقاله مرتبط یافت شد. سپس با مطالعه متن کامل مقالات، 31مقاله انتخاب و توسط چک لیست کیفیت سنجی شد. 6 مقاله که دارای نمره کیفی سطح متوسط و خوب بودند جهت فراتحلیل انتخاب شد. با بررسی داده های مشترک، امکان تجمیع داده برای تغییر فوری و 3تا6 هفته ای سطح درد (3مقاله) و تاثیر بر عملکرد زندگی روزمره (2مقاله) فراهم شد که فراتحلیل با استفاده از نرم افزار RevMan انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 31 مقاله منتخب، 17مقاله به بررسی ارتوزهای ناحیه پا پرداخته بود و 14مقاله به ارتوزهای ناحیه زانو اشاره داشت. اکثر مداخلات در ناحیه پا شامل استفاده از کفی های گوه ای بود در حالی که مداخلات ارتوزی زانو شامل زانوبندها و یا باند زیرکشککی می شد. پنج مقاله نیز اثرات درمان های ارتوزی را به همراه تمرین درمانی بررسی کرده بود. علیرغم پایین بودن سطح کیفی اغلب مقالات منتشر شده، نتایج فراتحلیل داده ها در معدود مطالعات منتخب نشان داد که بستن زانوبند تاثیر فوری بر کاهش درد مبتلایان داشته است. همچنین میزان درد گزارش شده در پیگیری های 3تا6 هفته ای کاهش بیشتری نشان می دهد. زانوبند در بهبود عملکرد استفاده کنندگان نیز تاثیر مثبت داشت.
    نتیجه گیری
    ارتوز باعث کاهش درد و بهبود عملکرد مبتلایان می شود. در برخی مطالعات اصلاح الایمنت و ارتقای کیفیت زندگی نیز جزء تاثیرات استفاده از ارتوز ذکر شده است ولی برای اثبات این ادعا نیاز به انجام مطالعات با کیفیت تر و دقیق تر می باشد. همچنین پاسخ سوالاتی نظیر اینکه تاثیر این ارتوزها بیشتر از طریق تقویت حس عمقی در ناحیه زانو می باشد یا اصلاح راستای اندام و یا از طریق اثرگذاری بر عضلات و کاهش خستگی و انرژی مصرفی، هنوز مشخص نیست.
    کلیدواژگان: سندروم درد کشککی-رانی، درد قدامی زانو، ارتوز
  • سیده سمانه میراحدی، زهرا سلیمانی*، شهره جلایی صفحات 103-111
    هدف
    آگاهی صرفی یک مهارت فرازبانی است. این مهارت، توسط دستکاری تکواژها که کوچکترین واحد معنادار زبان هستند، ارزیابی می شود. کودکان به تدریج با کلمات و تکواژها در بافت های مختلف مواجه می شوند و دانش صرفی را در پایه های سوم و چهارم ابتدایی می آموزند. هیچ آزمون جامعی برای ارزیابی مهارت آگاهی صرفی در ایران وجود ندارد. بنابراین، مطالعات کمی وجود دارند که ارتباط بین مهارت آگاهی صرفی و خواندن را با استفاده از تکالیف محقق ساخت خود بررسی کرده اند. این مطالعه ی مروری تکالیف آگاهی صرفی را از پژوهش های مختلف در انگلیسی جمع آوری کرده است.
    روش بررسی
    جستجو در پایگاه های اطلاعاتی SID، Iranmedex، google scholar، Scopus، PubMed، Science Direct، Medline و انجمن گفتار-زبان و شنوایی آمریکا انجام شد. مقاله بر پایه ی تکالیف و ویژگی های روان سنجی آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    یافته ها
    تعداد 22 تکلیف برای ارزیابی آگاهی صرفی یافت شد. ویژگی های روان سنجی برای تمامی این تکالیف مورد ارزیابی قرار گرفتند. از بین تمامی تکالیف، 20 تکلیف دارای پایایی یا ثبات درونی بودند. تکالیف شامل هر سه نوع آگاهی صرفی (تصریفی، اشتقاقی و فرایند ترکیب) می باشند.
    نتیجه گیری
    بسیاری از این تکالیف توسط محققین بر اساس هدف مطالعات ساخته شده اند. این پژوهش ها آگاهی صرفی را دربافت کلمه و ناکلمه و تاثیر دانش واجی روی ناکلمه، مقایسه ی جملات از نظر صرفی، ابداعات و دستکاری های صرفی، ترکیب تکواژها برای ساخت کلمه ی مرکب جدید و خواندن تکواژها مورد بررسی قرار داده اند. ویژگی های روان سنجی تکالیف در این مطالعه مورد بحث قرار گرفته اند. بر اساس مقدار ثبات درونی، تکالیفی که از پایایی یا ثبات درونی مناسبی برخوردارند شامل: تکلیف ترکیب جمله، تکمیل جمله، تولید پویای تکواژ، ریشه یابی، تکلیف قضاوتی ناکلمات تصریفی، تکلیف نسبتی صرفی، بازگویی تکواژ، استراتژی واجی و صرفی مورد استفاده برای خواندن و املا، تکلیف نسبتی، هجی کردن صرفی، انتخاب پسوند اشتقاقی، ساختار تکواژ، تکلیف آگاهی صرفی و آزمون TOLDمی باشند.
    کلیدواژگان: آزمون، ارزیابی، آگاهی صرفی، کودکان عادی و نارساخوان
  • مریم احمدی، مرضیه معراجی، عصمت مشعوف جعفراباد * صفحات 112-124
    هدف
    پزشکی از راه دور استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، جهت ارائه خدمات مراقبت بهداشتی به افرادی است که در فاصله ای دور از ارائه دهندگان خدمات مراقبت بهداشتی قرار دارند. هدف از اینمطالعه بررسی مطالعات انجام شده پیرامون پزشکی از راه دور در ایران است.
    روش بررسی
    مطالعه انجام شده، مروری نظام مند است، که در نتیجه جستجو در پایگاه داده بانک اطلاعات نشریات کشور (مگ ایران)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی ایران، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (سامانه دانش برکت گستر) بر روی مطالعات انجام شده به زبان فارسی، دربازه زمانی سال های 80 تا 94 با کلید واژه های شناسایی شده، انجام گردیده است. مقالات از نظر عنوان، چکیده و متن کامل مورد ارزیابی قرار گرفتند و پس از حذف موارد تکراری و نامرتبط، مقالات مرتبط با هدف پژوهش انتخاب گردید.
    یافته ها
    از مجموع 177 مقاله، 29 مقاله مرتبط با هدف پژوهش انتخاب گردید. به طور کلی این مطالعات به بررسی امنیت، معماری، امکان سنجی پیاده سازی و تجربیات ناشی از اجرای آن، آگاهی و نگرش افراد و کاربرد آن در حوزه بالین پرداخته شده بود. نتایج این مطالعات به مواردی از جمله کمبود آگاهی کافی افراد، کمبود امکانات و تجهیزات و تخصیص بودجه کافی، وجود زیرساخت نرم افزاری و سخت افزاری نامناسب، ضعیف بودن روش های حفظ حریم خصوصی به عنوان مشکلات در این زمینه اشاره نمودند و نیاز به تجدید نظر در ساختار و تدوین دستورالعمل های خاص جهت اجرا این فناوری را الزامی دانستند.
    نتیجه گیری
    فضای امروز در همه دنیا و در همه حوزه ها به ویژه حوزه سلامت، فضای تحول از طریق فناوری است. قابلیت های مفید فناوری اطلاعات و ارتباطات برای بهبود خدمات سلامت به طور گسترده ای در حال شناخته شدن است و با توجه به اینکه ابزارهای توسعه پزشکی از راه دور در کشور موجود است، نیاز به تقویت زیر ساخت ها و اختصاص بودجه کافی و آموزش به افراد از الزامات به نظر می رسد، تا بتوان از این فناوری در جهت ارتقا اهداف درمانی و آموزشی در نظام سلامت استفاده گردد.
    کلیدواژگان: تله مدیسین، پزشکی از راه دور، ایران، مرور نظام مند
|
  • T. Naghdi *, A. Mirzajani, E. Jafarzadehpour, S.F. Mohammadi Pages 7-13
    Purpose
    Refractive surgery complications can include refractive errors undercorrection and regression. Based on the studies, undercorrection and regression are the most common complications after refractive surgery. The aim of this study is to determine the refractive and visual results in patients with PRK retreatment.
    Methods
    In this case series study, a total of 30 eyes of 20 patients were studied. The parameters evaluated were visual acuity and refraction. The mean patient’s age were 34.5±5.9 years. The original treatments and subsequent retreatment were performed by the same surgeon at Farabi Eye Hospital. SPSS 20 statistical software was used to analyze the data. At first, the normality of the data distribution has been tested by Kolmogorov-Smirnov test. Subsequently, The Paired-Samples T Test and Wilcoxon signed-rank test have been used to compare the means of variables.
    Results
    The spherical and astigmatism refractions prior to PRK retreatment were -0.80 ± 0.67 diopters (D) and -0.70 ± 0.36 diopters (D) respectively, and after PRK retreatment were change to -0.16 ± 0.69 diopters (D) and -0.49 ± 0.61 diopters (D) respectively. The Logarithm of MAR uncorrected distance visual acuity (UCVA) and best corrected distance visual acuity (BCVA) prior to PRK retreatment were 0.28367 ± 0.25104, 0.01667 ± 0.06064 respectively and after PRK retreatment were 0.08167 ± 0.241148, 0.04467 ± 0.237149 Log MAR.
    Conclusion
    PRK retreatment can significantly improve UCVA and decrease residual refractive errors without significant complications. PRK is a useful, safe and effective method for retreatment residual refractive errors.
    Keywords: Photorefractive Keratectomy, Retreatment, vision, Refractive outcomes
  • M. Mohammadian, A. Vafaee Najar, Z. Nejatzadehgan Eidgahi, H. Jajarmi, E. Hooshmand * Pages 14-24
    Purpose
    The family physician program, which was implemented in the country from 2005, was aimed at reforming the health system of the country. The aim of this study was to determine the challenges of rural family physicians from the viewpoint of managers and practitioners working in the North Khorasan province in 1395
    Methods
    This research is a descriptive-analytic study. In this study, a questionnaire was used to determine the challenges of family physician program from the viewpoint of managers and practitioners working, in nine comprehensive planning areas, health insurance system, compensation services, performance evaluation, facilities and amenities, Recruiting and maintaining human resources, information system, culture and financing. The questionnaires were used for all 65 family physician and 86 family physicians from North Khorasan. The findings of this quantitative study were analyzed using descriptive statistics and Chi-square and Mann-Whitney tests at a significant level of 0.05.
    Results
    The biggest challenge was observed in comprehensive planning (3.79 ± 0.72). Also, Maximum means difference in challenges between director and physicians was in compensation (0.97 ± 0.11).The biggest challenges from the perspective of family doctors was in the areas of compensation (4.01±0.79). The biggest challenges from the perspective of directors were in the areas of finance (3.73±0.77).
    Conclusion
    Considering that most of the challenges identified in this study are important and approved by managers and physicians. By utilizing the results of this study and similar studies, attention should be paid to the clarity in policy guidelines and memoranda, attention to the motivational needs and educational needs of family physicians, review and improve the methods for collecting environmental information and Evidence-based decision making in order to addresses the issues and challenges of family physician policy.
    Keywords: Challenges, Family Physician Program, North Khorasan
  • F. Movaseghi *, H. Sadeghi, J. Nemati, S. Sobhani Pages 25-39
    Purpose
    Unique activation strategy of eccentric contraction predisposes the muscle to damage. Type II muscle fibers are more susceptible to muscle damage, therefore, it seems that velocity interferes in mechanical stress and muscle damage. The purpose of this study was to investigate the effect of contraction velocity of eccentric exercise- induced muscle damage of dominant knee extensor on running economy in trained young females.
    Methods
    Sixteen trained young females randomly assigned into two groups: high velocity (240°. s-1) and low velocity (60°. s-1). In order to induce muscle damage, subjects in high and low velocity groups performed 20 and 5 sets of 15 eccentric contractions respectively, with a load equal to 150٪ of the maximal voluntary isometric torque (MVIT) of dominant knee extensors. Muscle damage indices (MVC, perceived pain, thigh circumference) were recorded before, 1 and 48 hours and running economy were recorded 24 h before and 48 h after eccentric exercise. Statistical analysis was performed with SPSS16, using the between-subject repeated-measures ANOVA, independent t-test and Mann-Whitney U test.
    Results
    All muscle damage indicators significantly changed one and 48 hours after damage in both groups (p
    Conclusion
    With regard to the same tension time in muscle, contraction velocity (Four-fold difference) of eccentric exercise-induced muscle damage of dominant knee extensor was not a determining factor of changes in running economy in trained young females.
    Keywords: Eccentric exercise-induced muscle damage, Contraction velocity, Running economy, Trained young females
  • L. Mirzaei Saba, E. Jafarzadehpur *, Ali Mirzajani, M. Khabazkhoob Pages 40-46
    Purpose
    Visual Evoked Potential is an objective method to assess the visual function. The purpose of this study was to evaluate the visual evoked responses in different hemi fields of vision in normal individuals.
    Methods
    The study included 80 eyes of normal subjects aged 18-38 years. All participants were underwent detailed examination including refraction and visual acuity. Pattern reversal VEP responses were recorded in different hemi­ fields. Repeated Measures Analysis of Variance (SPSS statistical software, Version 20) was used to compare responses recorded in different hemi fields, amplitude and latency of VEP.
    Results
    The averages of maximum and minimum value of P100 amplitude were found in the temporal and inferior retinas, respectively. Moreover, lowest latency was observed in the superior retina and greatest latency was in the nasal retina. The results showed a significant difference in P100 amplitude and latency between different hemi fields.
    Conclusions
    This study revealed the details of local VEP distribution in the visual field and there was a significant difference in the amplitude and latency of the VEP wave in different hemi fields of vision. In our study, the most visual sensitivity (lowest latency and maximum amplitude) is in the superior and temporal retinas, which has the lowest latency and the highest amplitude, respectively. Superior and temporal areas of the retina seem to have a better response in the PVEP test.
    Keywords: VEP, visual field, latency, amplitude
  • E. Haghiri *, S. Hesam, J. Atai, R. Jadidi, I. Etebar Pages 47-56
    Purpose
    The present study aims to assess the attitudes of executive directors of Ardabil University of Medical Sciences, on effects of information technology in health improvement.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study conducted in the first half of the current Iranian year, 1395, ending March 21st. A study population of 43 executive directors working in the network management, healthcare and educational deputies, and the administrative and information technology offices of the counties affiliated to Ardabil University of Medical Sciences were selected by means of census method. The data were collected using a standard questionnaire. Then the data were analyzed using statistical software SPSS20.
    Results
    A total of 95% of participants were male. Their mean age and work experience were 41.09 and 14.44, respectively. In this study, the mean score of the effect of information technology on dimensions of management, education, healthcare, information system improvement, and the proposed solutions for higher effectiveness; were 26.70; 17.26; 26.74; 42.65; 69.33, respectively. Given the executive directors’ attitude in the surveyed aspects, there was no significant difference; however, there were significant relationships in the work experience and health information system improvement aspects.
    Conclusion
    The positive attitude of the study population indicates that there are appropriate background, context and awareness to execute and develop information technology in order to reach the maximum efficiency in health systems.
    Keywords: Health system, Health technology, Ardebil
  • F. Nikkhooo, S. Hassanzadeh *, G.A. Afrooz, V. arzad Pages 57-68
    Purpose
    Given the importance of early intervention and the role of initial parent-child interactions in the development of language, communicational skills, and social as well as emotional capabilities of deaf children, the development of a family-oriented rehabilitation program to empower parents as the main therapists seems essential.
    Methods
    Sixty two deaf children, who either undergone cochlear implant surgery or were candidates for cochlear implant surgery were selected using purposive sampling. The subjects were then randomly divided into two groups (experimental and control groups). The subjects of the experimental group received the family-based rehabilitation program. To investigate communication and social-emotional skills, Communication and Symbolic Behavior Scale Developmental Profile/infant toddler checklist (CSBSDP), Categories of Auditory Performance (CAP) & Ages and Stages Questionnaire- Social Emotional (ASQ_SE) were used.
    Results
    Multivariate data analysis with repeated measures design showed that the family-centered rehabilitation program was effective in increasing communication and social-emotional skills of the deaf children participating in this study population. Moreover, in the follow-up, the effect of this program on the dependent variables of the study and their components is stable.
    Conclusions
    The results are indicative of the effect of the family-based comprehensive rehabilitation program on development of communication and social-emotional skills. Therefore, it is recommended that this program should be used at rehabilitation centers for deaf children.
    Keywords: Family-based Comprehensive Rehabilitation Program, Communication skills, Ssocial-Emotional skills, Deaf Children
  • F.S. Aghili, F. Askarizadeh, F. Narooie-Noori, S. Rajabi *, T. Rakhshandadi, M. Khorrami Nejad Pages 69-83
    Purpose
    This paper is a review of wetting contact angle definition and measurement, wettability of contact lens, impact of tear film and contact lens solution on wetting angle. Also, the clinical performance of these parameters will be discussed.
    Methods
    For this review article, the data about contact lens wettability and wetting angle published in the PubMed were used. Based on inclusion (publication year between 1975 and 2017, relevance to the title and the field of study, key references) and exclusion (dissimilarity to the topics) criteria, 66 articles were studied carefully.
    Conclusion
    Several parameters including oxygen permeability, lens material, edge design, lens rigidity, lens thickness, and surface treatment methods are effective on patient`s comfortability. If all these factors are assumed to be under control and are not subject to any changes, wettability as a variable could be an important factor contributing to patient comfort. The relationships between the contact lens wetting angle, wettability, and comfortability considering multiple factors, are controversial that need more research in this field.
    Keywords: Contact lens, Contact lens Wettability, Contact lens Wetting Angle
  • A. Abedian Aval, N. Fereshtenejad, E. Sadeghi-Demneh * Pages 84-102
    Purpose
    Patellofemoral Pain Syndrome is one of the most common musculoskeletal disorders of the knee. There are various treatment approaches to manage this condition including surgery, physiotherapy and orthoses. The objective of this study was to review the effectiveness of orthotic interventions in patients with patellofemoral pain syndrome.
    Methods
    Papers from 2004 to 2015 were obtained using a systematic search within electronic databases. Keywords used in this study included various combinations of keywords for patellofemoral pain syndrome, orthosis and their synonyms. 67 articles were initially selected after reviewing titles and abstracts. In the next step, the full texts were reviewed in details and finally 31 full-text articles were selected for quality appraisal. Six articles with good and intermediate quality scores were entered to pooled data analyses. Meta-analyses were carried out using RevMan software for immediate and follow-up pain reduction as well as individual function of daily living activity.
    Results
    From 31 selected articles, 17 papers focused on the effectiveness of foot orthoses (mainly were about the wedge insoles) and 14 papers focused on the knee orthoses (including knee brace, knee sleeve, patellar strap). Five articles also looked at the effects of exercise therapy used as adjacent intervention along with an orthosis. In spite of the low quality of the searched evidences, meta-analysis indicated that knee orthosis induces the pain reduction and functional improvement in patients with patellofemoral pain syndrome.
    Conclusion
    The results indicates that the application of an orthosis may reduce pain and improve individual function in daily living activities. It was also indicated that orthotic devices improve alignment of the leg and increase the quality of life, however, further robust evidence still required to justify this results for clinical implication. It is not clearly understood if orthotic therapy have had any effect on proprioception, biomechanical re-alignment or reduction of the muscle's fatigue.
    Keywords: Patellofemoral Pain Syndrome, Anterior Knee Pain, Orthoses
  • S.S. Mirahadi, Z. Soleymani *, SC Jalaie Pages 103-111
    Purpose
    Morphological awareness is a metalinguistic skill. It is assessed by manipulation of morphemes that are the smallest meaningful units. Children gradually face with words and morphemes in different context and learn morphological knowledge in third and fourth grades of elementary school. There is no comprehensive test to assess the morphological awareness in Iran. Therefore, there are a few studies that have investigated the relationship between morphological awareness and reading, using from own researcher developed tasks. This review study collected morphological awareness tasks from different studies in English.
    Methods
    Literature search was performed in SID, Iranmedex, Google Scholar, Scopus, Pubmed, Science Direct, Medline databases and American Speech-Language-Hearing Association. The articles were assessed based on the tasks and their psychometric properties.
    Results
    22 tasks for assessment of morphological awareness were found. The psychometric properties were assessed for all of these tasks. From all of tasks, 20 of them had reliability or internal consistency. The tasks include three types of morphological awareness (inflectional, derivational and compounding process).
    Conclusion
    Many of these tasks were developed by the researchers based on the aim of studies. These aims were considering the morphological awareness in word and non-word context and study of the effect of phonological knowledge on non-word, comparing between sentences from morphological perspective, morphological innovation and manipulation, compounding of morphemes for construction of new compound word and morphemes reading. Psychometric properties of the tasks were discussed in this article. According to internal consistency quantity, the tasks that have appropriate reliability or internal consistency, including: sentence combining task, sentence completion task, dynamic morpheme production task, comes from task, Judgment of pseudo word inflection task, Morphological relatedness task, rehit task, Phonological and morphological strategies use for reading and spelling, relative task, the morphological spelling test, Derivational suffix choice task, Morphological structure task, the morphological awareness task and TOLD.
    Keywords: Test, Assessment, Morphological awareness, Normal, dyslexic children
  • M. Ahmadi, M. Meraji, E. Mashoof * Pages 112-124
    Purpose
    Telemedicine is an application of information and communication technology to deliver health care services to people who are far from health care service providers. The aim of this study was to evaluate the literature on telemedicine in Iran. The articles were evaluated in terms of title, abstract and full text. After removing repetitive and unrelated articles, those related to the research goal were included.
    Methods
    This study is a systematic review. As a result of the literature search in databases including SID, Magiran, Iranmedex database, studies conducted in Iran during 80- 94 years included.
    Results
    From the total of 177 articles, 29 studies were related to the aim of the study including security, architecture and needed features to implement telemedicine, feasibility of implementation in different cities, arising states from the implementation of pilot experiences, the knowledge and attitude towards telemedicine, its application in clinics, use of telenursing in diabetics and the introduction of software in the field of telemedicine.
    Conclusion
    Today, around the world and in all areas, particularly in health system, information technology is one of the most important means of innovation. Useful capabilities of information and communication technology is widely known to improve health services, and there are existing tools for development of telemedicine in our country, however, it is essential to improve an infrastructure and allocate adequate funding in this field and educate people.
    Keywords: Telemedicine, Telehealth, Iran, Systematic review