فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 15 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر فینی زاده بیدگلی صفحه 1
    از مصادیق جامع بودن یک الگوی مدیریت راهبردی، لحاظ و هدایت بیشتر عوامل، وضعیت ها و شرایطی است که ممکن است بر روند حرکت راهبردی سازمان مورد نظر اثر بگذارند. اگرچه جلوه گری برخی بحران ها در سازمان های امنیتی به لحاظ نوع ماموریت، ماهیت و منبع تهدیدها با سایر سازمان ها متفاوت است؛ اما اصول کلی مدیریت راهبردی و مدیریت بحران برای آن ها با رعایت الزاماتی قابل پیاده سازی است. این پژوهش، با هدف بررسی امکان تلفیق الگوی مدیریت بحران و مدیریت راهبردی برای سازمان های امنیتی ضمن دسته بندی بحران های متصور سازمان های امنیتی به انواع بطئی (پنهان)، تدریجی و ناگهانی، منشا بروز بحران در این سازمان ها را در سطوح طبیعی، فردی، سازمانی و فرا سازمانی تشخیص داده و برای مدیریت بحران های مذکور، نیازی به ایجاد فرایند جداگانه ندانسته و امکان مدیریت بحرا نهای متصور را با ایجاد برخی قابلیت ها در الگوی مدیریت راهبردی همچون توسعه تحلیل سیستمی و محیطی، لحاظ راهبردهای ارتقای سازمانی و قابلیت ساز، ایجاد سازوکار مقابله با بحران در مرحله اجرای راهبردها به منظور ایجاد انعطاف در راهبردها و برنامه ها در زمان بحران و ایجاد بانک تجارب سازمانی ممکن می داند. با این وصف، در نهایت الگوی تلفیقی مدیریت راهبردی و مدیریت بحران برای سازمان امنیتی ارائه شده است. اصلی ترین تفاوت بروز بحران در سازمان امنیتی با سایر سازمان ها، مشهود نبودن بروز بحران در این سازمان هاست و بر این مبنا، هرچقدر در فرایند مدیریت راهبردی این سازمان ها حوزه وسیع تری از عوامل محسوب شوند، در درجه اول امکان قرارگرفتن این سازمان ها در وضعیت بحران و در درجه دوم امکان غافلگیری راهبردی آن ها کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، مدیریت راهبردی، سازمان امنیتی
  • ابراهیم حسن بیگی، علیرضا عین القضاتی، محمدl اسماعیلی صفحه 33
    قدرت ملی که یکی از ارکان اصلی آن را فناوری شکل می دهد مهم ترین رکن امنیت ملی هر کشوری محسوب می شود. با توجه به تدابیر حکیمانه فرمانده معظم کل قوا امام خامنه ای (مدظله العالی) مبنی بر تکیه جمهوری اسلامی ایران بر استحکام ساخت درونی قدرت، این تحقیق در پی تبیین نقش فناوری های نوین همگرا در ارتقاء امنیت کشور به عنوان یکی از مولفه های قدرت بازدارندگی همه جانبه دفاعی جمهوری اسلامی ایران است. در ادامه با استناد به اسناد بالادستی و آراء اندیشمندان در حوزه های مختلف به ویژه حوزه امنیتی، ابعاد و مولفه ها و شاخص های این فناوری استخراج گردیده است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی، تجزیه و تحلیل اطلاعات را با انجام و میزان تاثیر و همبستگی متغیرها با یکدیگر را موردسنجش (Stepwise) رگرسیون چند متغیره گام به گام قرار داده است. درنهایت 4 بعد، 10 مولفه و 63 شاخص احصاء که علاوه بر اثبات همگرایی، رابطه دوسویه نیز بین با متغیر وابسته (BIC،NBI،NIC،NBC) و سه تایی (IC،BI،NC،NI،BC،NB) متغیرهای مستقل دوتایی وجود دارد. نتیجه آن که به کارگیری این فناوری های حساس، باعث ارتقاء و بهبود زندگی مردم و همگرایی (NBIC) افزایش ضریب امنیتی جمهوری اسلامی خواهد شد.
    کلیدواژگان: استحکام ساخت درونی نظام، امنیت، فناوری همگرا
  • روح الله سبحانی، محمدرضا الهی منش صفحه 69
    در دنیای پیچیده کنونی، موضوع مبارزه با جرم و نحوه برخورد با مجرمین به مسئله ای دشوار و بغرنج تبدیل شده است. چرا که برخی از اندیشمندان حقوق کیفری بر اقدامات کیفری و اعمال مجازات اصرار دارند و برخی دیگر با اشاره به ناکارآمدی کیفر در مهار و کاهش وقوع جرم، با تکیه بر یافته های دانش جرم شناس ی بر مقابله با علل و عوامل و بسترهای جرم زا و به بیان دیگر بر پیشگیری از وقوع جرم تاکید می نمایند. البته دیدگاه اخیر مبنی بر توجه بر برنامه ها و راهکارهای پیشگیرانه سابقه چندانی در بین اندیشمندان غیر اسلامی حقوق کیفری ندارد چرا که حدود دو یست سال پیش و با ظهور مکتب تحققی در حقوق کیفری مطرح شده است. اما با نگاه اجمالی به آموزه ها و معارف دین اسلام متوجه خواهیم شد که حدود چهارده قرن پیش در تعالیم رهبران حکومت های اسلامی و منابع مکتوب دینی تاکید به تقدم پیشگیری بر درمان در مواجهه با جرم و انحرافات اجتماعی بوده است. ازا ین رو ارائه روشمند و دسته بندی شده راه کارهای پیشگیرانه اسلامی امری ضروری است تا از آن طریق بتوان از مسوولین و متصدیان امر مبارزه با بزه کاری، عملیاتی شدن آن ها را مطالبه نمود. در همین راستا نگارنده این مقاله سعی نموده تا با روش توصیفی- تحلیلی به تودین و تبیین نظام مند و روشمند آموزه های پیشگیرانه کتاب شریف نهج البلاغه در حوزه اصول اعتقادات اسلامی بپردازد. البته بیشتر با گردآوری گزاره هایی که دلالت آشکارتری نسبت به موضوع تحقیق داشته پرداخته است. به طورکلی یافته های این تحقیق دلالت بر این دارد که بخش قابل توجهی از آموزه های نهج البلاغه در حوزه ها و مضامین مختلف اعتقادی مرتبط با راه کارهای مبارزه با جرم و پیش گیری از وقوع جرم است که اعتقاد و عمل به هر یک از این اصول اعتقادی می تواند به عنوان یک راهنما و عامل موثر در ایجاد و تعمیق سلامت نفس و روان انسان و هدایت او به انجام رفتار صحیح و پیش گیری از انحراف و تباهی او می شود.
    کلیدواژگان: اصول اعتقادی اسلام، پیشگیری، جرم و انحراف، نهج البلاغه
  • محمد رشید نژاد، جمشید نصرت آبادی، حجت الله قدیری صفحه 119