فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 21 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 21 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • جواد قزلباش، مهناز گودرزی، حسین مسعود نیا صفحه 1
    روابط بین ایران و عربستان در سال های اخیر در ابعاد مختلف و حوزه های متعدد به قدری پیچیده شده است که از نظر برخی تحلیل گران حتی احتمال رسیدن به یک برخورد نظامی محدود نیز متصور است. حضور بازیگران فرا منطقه ای با نیات گوناگون بر پیچیدگی ساختار امنیت این منطقه می افزاید. این چالش ها به علت اهمیت ژئوپلیتیک خلیج فارس و ارتباط آن با حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و به ویژه امنیت و از سوی دیگر عدم تعریف نظم امنیتی از دیرباز برای این منطقه وجود داشته است. در این مقاله سعی بر آن است که روابط این کشورها در منطقه و تاثیر آن بر امنیت منطقه خلیج فارس بررسی شود. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات، اسنادی و مطالعات کتابخانه ای بوده و یافته های این مقاله نشان می دهد که علی رغم اصرار کشورهای منطقه بر ایجاد و حفظ چالش ها همه مجبور به ادامه این هدف نهایی هستند که نیاز اصلی منطقه صلح و پیشرفت می باشد و برای این منظور باید برخی رقابت های بی جا را کنار بگذارند. لذا با بررسی گذشته ساختار امنیتی مشابه می توان برای آینده روابط این دو کشور راه کاری ارائه داد تا امنیت منطقه در قالب آن تامین و روابط پرتنش آن دو را به جهت برتری ایران در حوزه قدرت نظامی و منابع و از طرف دیگرعربستان در حوزه اجماع سازی علیه ایران بین اعراب حاشیه خلیج فارس به ویژه بعد از تحولات منطقه را کاهش داد تا از حضور نیروهای بیگانه که عامل ناامنی در این ناحیه هستند ممانعت به عمل آورد.
    کلیدواژگان: ساختار امنیت، خلیج فارس، ایران، عربستان
  • مهدی درگاهی، حسین حسن زاده صفحه 32
    کرامت انسانی پایه و اساس بسیاری از حقوق، امتیازات و تکالیف انسانی است و نه تنها به منزله یک حق یا مجموعه ای از حقوق غیرقابل سلب و انتقال است، بلکه محور و مبنای حقوق بشر بوده و پیشرفت و کمال پایدار در هر جامعه، درگرو رعایت و التزام به آثار آن است. گرچه مسئله کرامت انسانی در آموزه های وحیانی و گزارش های روایی و اسناد حقوق بشری، اصلی اساسی و پذیرفته شده است و اندیشه وران عرصه حقوق به تفصیل به جوانب آن اشاره کرده اند، ولی گستره کرامت انسانی و حقوق مرتبط به آن در میان کنش با فعالیت ها و عملیات های اطلاعاتی که مستلزم نقض کرامت انسانی و حقوق ناشی از آن است، چندان هویدا نیست. به جهت آنکه تحقیقی موسع و یکپارچه دراین باره صورت نگرفته است! ازاین رو پرسش از میان کنش کرامت انسانی و عملیات های اطلاعاتی، مسئله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. در این میان، حفظ و حراست از نظام، واقعیتی است که با ایجاد عنوان ثانوی حفظ مصالح و امنیت نظام، در فرضی که حفظ کرامت انسانی، خود موجبات اختلال نظام را فراهم سازد، به نقض کرامت انسانی و حقوق ناشی از آن در عملیات های اطلاعاتی، مشروعیت می بخشد. رسالت این مقاله بررسی و بازخوانی میان کنش کرامت انسانی و عملیات های اطلاعاتی در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی با گرد آوری داده های کتابخانه میسر است که نتیجه آن، تبیین میان کنش کرامت انسانی و حقوق ناشی از آن با عملیات های اطلاعاتی خواهد بود.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، حقوق بشر، حفظ نظام، حکم ثانوی، عملیات های اطلاعاتی
  • وحید یادگاری، ناصر یسیلیانی، احمد رضا متین فر صفحه 55
    امروزه جایگاه فناوری اطلاعات در تحقق ماموریت های سازمان های امنیتی، جایگاهی بسیار مهم و اثرگذار است. ازاین رو می بایستی با پایش دائم وضعیت امنیتی و فنی فناوری اطلاعات سازمان، تهدیدها و آسیب ها را شناسایی و در جهت پایداری سامانه ها و رفع مشکلات آن ها اقدام نمود. لذا در این تحقیق بررسی وضعیت امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در یکی از سازمان های امنیتی و سنجش آمادگی آن با رویکرد پدافند غیرعامل در مقابله با جنگ های سایبری انجام شده است. سوال اصلی تحقیق به این صورت طرح شده است که: «نقش امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در جنگ سایبری علیه سازمان های امنیتی با رویکرد پدافند غیرعامل چیست؟». در این تحقیق حجم نمونه و آماری یکی بوده و از نوع تمام شمار است جامعه آماری شامل 35 نفر از خبرگان این موضوع در فاوا و امنیت می باشد. در این پژوهش پس از بررسی چک لیست های پایش امنیت فناوری اطلاعات، الزامات پدافند غیرعامل حوزه فاوا و روش های متصور جنگ های سایبری، پرسشنامه محقق ساخته با 35 سوال بسته با استفاده از طیف لیکرت تهیه و پس از توزیع بین 12 نفر خبره، پایایی و روایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ صورت پذیرفته و پس ازآن پرسشنامه به صورت تمام شمار هدفمند بین تمامی افراد جامعه نمونه توزیع و پس از جمع آوری و تحلیل با نرم افزار SPSS، مشخص گردید وضعیت امنیت فناوری اطلاعات در جنگ های سایبری علیه سازمان با رویکرد پدافند غیرعامل در حد خیلی خوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات، جنگ سایبری، سازمان های امنیتی
  • حسن کاویانی، حسین فتح آبادی، عباس فرجپور علمداری صفحه 79
    سازمان های اطلاعات نظامی با رصد مداوم محیط استراتژیک و شناسایی و شناخت تهدیدات و فرصت های بالقوه و ارائه اطلاعات مناسب به واحدهای عملیاتی و پشتیبانی در تامین امنیت کشور نقش مهمی ایفا می نمایند. امری که تحقق آن نیازمند نهادینه شدن تفکر راهبردی است. لذا این تحقیق که از نظر هدف کاربردی و از لحاظ پردازش اطلاعات توصیفی همبستگی می باشد با توجه به نقش و جایگاه ظرفیت هوش سازمانی و نیز کارکنان در سازمان های اطلاعاتی با نظرخواهی از تعداد 63 نفر از مدیران و فرماندهان یک یگان اطلاعات نظامی و با استفاده از روش های آماری و نرم افزارهای لیزرل و spss به بررسی رابطه هوش سازمانی و تفکر راهبردی در این حوزه پرداخته است. نتایج آزمون فرضیه اصلی تحقیق نشانگر آن است که در سطح 05/0p≤بین هوش سازمانی با تفکر راهبردی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، هوش سازمانی، اطلاعات نظامی
  • عباس رضایی، مجید رجب پور، مجید قاسمی صفحه 103
    هدف اصلی این پژوهش تبیین و تشریح چگونگی ارتقای مشارکت در تصمیم گیری کارکنان پایور سازمان های امنیتی، اطلاعاتی و حفاظتی با نگرش به تعهد سازمانی می باشد. در تحقیق حاضر پژوهش گران درصدد پاسخ گویی به این سوال هستند که «ارتقای مشارکت در تصمیم گیری کارکنان پایور سازمان های امنیتی، اطلاعاتی و حفاظتی با نگرش به تعهد سازمانی چگونه باید باشد؟». تحقیق از جهت هدف، کاربردی، از نظر ماهیت، توصیفی و از نظر روش، پیمایشی می باشد. جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از ابزارهای مصاحبه با صاحب نظران، مطالعه اسناد و مدارک و همچنین پرسشنامه صورت پذیرفته است. ابزار اندازه گیری تعهد سازمانی پرسشنامه 24 گوی های آلن و می یر بوده است (پرسشنامه دارای ابعاد تعهد عاطفی، تعهد تکلیفی و تعهد مستمر می باشد). ضرایب پایایی پرسشنامه به ترتیب برای ابعاد عاطفی، تکلیفی و مستمر برابر با 0.85، 0.79 و 0.83 به دست آمده است. ابزار اندازه گیری مشارکت در تصمیم گیری، پرسشنامه سبک های عمومی اسکات و بروس مشتمل بر 25 گویه با طیف لیکرت می باشد. جامعه آماری پژوهش جمعا 100 نفر است به طوری که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، حجم جامعه نمونه برابر با 81 نفر مدنظر قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که مدیران و مسئولان سازمان های امنیتی، اطلاعاتی و حفاظتی، جهت ارتقای مشارکت در تصمیم گیری کارکنان پایور شایسته است نگاه ویژه ای به نظام پیشنهادها و انتقادها داشته باشند. همچنین یافته های پژوهش در سطح خطای پنج درصد (0.05=α) حاکی از آن است که میان تعهد سازمانی و مشارکت در تصمیم گیری کارکنان پایور رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد (شدت همبستگی: 0.722).
    کلیدواژگان: مشارکت در تصمیم گیری، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد تکلیفی، تعهد مستمر
  • علیرضا محمدی، رضا هاشمی معصوم آباد، ساسان نیکفال مغانلو صفحه 158
    دوربین های مداربسته شهری (Urban CCTVs) امروزه نقش قابل توجهی در حفاظت از مردم و ارتقای امنیت و ایمنی شهرها دارند. مکان گزینی صحیح دوربین ها باعث ارتقای کارایی و همچنین استفاده صحیح از این فناوری های جدید اطلاعاتی می شود. بررسی وضعیت پراکندگی دوربین های مداربسته شهر اردبیل نشان می دهد که این دوربین ها به طور مناسبی در سطح شهر پراکنده نشده و در وضعیت مطلوبی نیستند. هدف اصلی این پژوهش، تعیین پهنه های مناسب برای استقرار دوربین های مداربسته در شهر اردبیل است. در هدف فرعی نیز به تعیین فاکتورهای مناسب برای مناطق مختلف جهت استقرار دوربین ها پرداخته شده است. به منظور شناسایی پهنه های مناسب مکان گزینی دوربین های مداربسته شهری از 4 معیار اصلی شامل کاربری، کالبدی، جمعیتی و طبیعی و 25 زیر معیار استفاده شده است. از روش مقایسه زوجی مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به منظور تعیین ضریب اهمیت معیارها و از روش فازی برای استانداردسازی لایه ها، استفاده شده است. درنهایت لایه های استاندارد موزون، با استفاده از تابع Raster Calculator با یکدیگر تلفیق و نتیجه نهایی به دست آمده است. بررسی نتایج حاصل از به کارگیری مدل فازی و تلفیق معیارها، نشان می دهد که پهنه های مرکزی و میانی، برای استقرار CCTVs، مناسب هستند و نیاز است در این بخش ها دوربین های بیشتری مورداستفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: امنیت و ایمنی شهری، دوربین های مداربسته شهری، مکان گزینی، GIS، شهر اردبیل