فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 14 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اسماعیلی صفحات 7-24
    تامین امنیت از مهم ترین وظایف و کارویژه های نظام های سیاسی است که بدون آن هیچیک از برنامه ریزی ها و اقدامات حاکمیت مفید و موثر، یا دست کم پایدار نخواهد بود. به همین علت، امنیت به مثابه حقی همگانی در متون و اسناد معتبر حقوق بین الملل، از جمله ماده 22 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 9 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مورد تصریح و تا یکد قرار گرفته است. با وجود این، پایداری امنیت، دغدغه اصلی متفکران و مدیران جوامع انسانی در این روزگار است. اگرچه هنوز هم تعریف و مشخصه های امنیت پایدار به اجماع همگانی نرسیده است، به اجمال می توان گفت که عمومیت و همگانی بودن، برخورداری از پشتوانه حاکمیتی، قاطعیت، سرعت و استثناناپذیری در مجازات عوامل ناامنی، استوار شدن بر مبانی و انگیزه هایاعتقادی، و بالاخره جامعیت مفهومی و گستردگی قلمرو پنج مشخصه امنیت پایدارند. پرسش اصلی این مقاله آن است که آیا نظریه امنیت در جمهوری اسلامی که تبلور یک در عصر کنونی است، واجد و مولد این نوع امنیت هست یا نه؟» نظام مرد مسالاری دینی «مراجعه به منابع فقهی و حقوقی نشان می دهد در نظام مردم سالاری دینی (اسلامی):1. برخورداری از امنیت حق مسلم همگانی است.
    2. ایجاد و حفاظت از امنیت مردم وظیفه حکومت است.
    3. در قوانین جزایی و سیاست جنایی اسلام و ایران سخت ترین مجازا تها برای عوامل ناامنی در نظر گرفته شده است، فارغ از اینکه با چه انگیزه ای دست به این اقدام زده باشند؛ انگیزه ها سیاسی باشد، یا اقتصادی یا هر انگیزه دیگری.
    4. تامین امنیت به عنوان فریضه و عملی دینی پاس داشته می شود؛ به همان اندازه که برهم زنندگان امنیت مطرود و محکوم اند، ماموران و عوامل برقراری نظم و امنیت مجذوب و محبوب خواهند بود.
    5. امنیت دارای مفهومی وسیعتر از آن است که دنیای غرب درک میکند.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، مردم سالاری دینی، امنیت عمومی، حقوق شهروندی
  • الله مراد سیف صفحات 25-47
    تحقق امنیت پایدار از اهداف مهم دولت ها در عصر حاضر است. حوزه اقتصاد مهم ترین و تاثیرگذارترین حوزه حیات اجتماعی است که نقشی ویژه و رو به گسترش در ایجاد امنیت در سطح داخلی و ملی کشورها و پایداری آن دارد و لذا تب یین جایگاه و نقش آن در تحقق امنیت پایدار در جمهوری اسلامی ایران از اهمیتی اساسی برخوردار است. سوال محوری این مقاله راهبردهای اقتصادی امنیت پایدار است. برای پاسخ به این سوال، ضمن پرداختن به سابقه تاریخی موضوع، رویکرد اقتصادی انسانی به امنیت پایدار تعریف و سطوح، بازیگران و شاخص های امنیت پایدار با رویکرد اقتصادی معرفی شده است. سپس امنیت پایدار فردی با رویکرد اقتصادی و امنیت پایدار ملی با رویکرد اقتصادی تبیین شده اند. در نهایت، روش شناسی امنیت پایدار با رویکرد اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است. در این روش شناسی، چالشها و آسیب های امنیت پایدار معلول سه شکاف اساسی شامل شکاف فاصله میان» شکاف آرمانی «. آرمانی، شکاف ساختاری و شکاف کارامدی معرفی شده است آرمان های انقلاب اسلامی و واقعیت نهادی نظام جمهوری اسلامی)انعکاس یافته در قانون اساسی(، شکاف ساختاری فاصله میان انتظارات با ظرفیتهای موجود برای پاسخگویی به آن انتظارات و در نهایت شکاف کارامدی فاصله میان خواسته ها و قابلی تهای موجود برای پاسخ دادن به آن خواسته هاست. در پایان، امنیت پایدار و سطوح آن در جمهوری اسلامی ایران با رویکرد اقتصادی بیان شده است. از آنجا که امنیت پایدار در جمهوری اسلامی ایران در گرو تحقق آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی و نیز برآورده شدن انتظارات و خواسته های اقتصادی مردم از نظام جمهوری اسلامی ایران است، این آرمانها، انتظارات و خواسته ها تشریح شده اند.
    نتایج این بررسی نشان می دهد که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ظرفیت بالایی برای تحقق امنیت پایدار اقتصادی دارد. با این حال، هنوز بسیاری از این موارد فرصت پیاده سازی نیافته اند و لازم است با توجه به تحولات پیش رو در صحنه جهانی و نیز داخلی این زمینه ها مورد بازبینی و توجه قرار گیرند و برای پیاده سازی آنها برنامه ریزی لازم انجام شود.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، رویکرد اقتصادی شکاف آرمانی، شکاف ساختاری، شکاف کارامدی
  • هدایت لطفیان صفحات 49-61
    تعریف حقیقی امنیت و پایداری مبتنی بر شاخص های فطری و کرامت و مولفه های ثبات بخشی باور انسان در تطبیق با اهداف نظام خلقت و دستیابی به مقام عبودیت و خلیفه اللهی است که در مقابل تخدیر و توهم زایی آرامش نظام های غیرالهی قرار می گیرد. لذا کارامدی در بستر امنیت در نگاه اسلامی با نگاه به امنیت از درون و نیز براساس شاخص های حسابی و هندسی در مدیریت ایجاد امنیت در جامعه محقق می شود. در مقاله حاضر تلاش شده است با بهره گیری از روش اکتشافی، ضمن تعریف و تبیین اجمالی امنیت پایدار و کارامدی، راهبردهای تفکیکی هر یک در تحقق بهینه در نظام کارگزاری جمهوری اسلامی ایران به منظور دستیابی به اهداف عالیه آن مورد تبیین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، اسلام، کارامدی، کارگزاری، مردم، فطرت
  • فریبا شایگان صفحات 63-84
    امنیت پایدار در فرهنگها و کشورهای گوناگون تعاریفی متفاوت دارد و برداشت هایی مختلف از آن شده است. برخی امنیت پایدار را تر یکبی از وجود امنیت ملی و امنیت انسانی دانسته اند؛ برخی توسعه اقتصادی جهان را امنیت پایدار تلقی می کنند و عده ای نیز رفاه بیشتر، حفاظت از غیرنظامیان و توسعه در سطح بین الملل را امنیت پایدار می دانند. در ایران هم برخی امنیت پایدار را در مقابل امنیت شکننده قرار می دهند و معتقدند امنیتی پایدار است که از سوی نهادهای اجتماعی و سیاسی تولید شود و نیروی انتظامی فقط حافظ آن باشد و برخی امنیت پایدار را امنیت عمومی دانسته اند.
    هدف مقاله بررسی نظریات مقام معظم رهبری درباره امنیت پایدار است. با بهره گیری از روش تحلیل محتوای آشکار تمام سخنان، بیانیه ها و پیام های مقام معظم رهبری از سال 1368 تا 1390 بررسی شد. از دید ایشان، امنیت پایدار همه جانبه است، متولیان آن علاوه بر سازمان های نظامی و قضایی، سایر سازمان ها و حتی مردم هستند و تمام آحاد جامعه را دربر می گیرد.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، امنیت، امنی ت پایدار، متولیان امنیت پایدار، مشمولین امنیت پایدار
  • علی حمزه پور صفحات 85-128
    رهیافت ها و رویکردهای گوناگون در مطالعه موضوع امنیت برخاسته از نگرش های متفاوت، تعیین کننده بایدها و نبایدها، ضرور تها و اولویت های موضوع و مسائل آن است. پرسش اصلی مقاله این است که با توجه به تبیین مفهوم ویژه امنیت در اسلام، دستیابی به نظریه امنیت پایدار در اسلام چگونه قابل تحقق است. منابع مورد بررسی و استناد در پژوهش، آیات نورانی و تفاسیر فاخر قرآن کریم است. رویکرد این پژوهش اکتشافی است و بر این اساس با در نظر گرفتن گزاره های اصلی و کلیدی مفهوم امنیت در اسلام، موضوع، ابعاد و بنیان های نظری منبعث از آن برای دستیابی به مولفه های نظریه امنیت پایدار در اسلام مشتمل بر مبانی و مفهوم امنیت، منشا و منابع تولید امنیت، هدف از تولید امنیت، و روش تحصیل و حفاظت از امنیت، مورد واکاوی، تبیینو بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت، سلامت، آرامش، س یکنه، ایمان، هدایت، ترس، اندوه
  • ابراهیم حاجیانی صفحات 129-150
    مسئله و دغدغه اصلی مقاله پیش رو بررسی رابطه هویت های جمعی در ایران و مشخصا هویت ملی (یا ایرانی) و هویت مذهبی (یا اسلامی) با هویت امنیت پایدار است. فرضیه اصلی نگارنده آن است که رابطه میان هویت های متنوع موجود در جامعه ایران عامل اصلی تحقق امنیت پایدار است. بر این اساس در ابتدا به بررسی نسبت امنیت پایدار و هویت به لحاظ نظری پرداخته و سپس مفهوم هویت ایرانی و اسلامی بررسی شده است. در بررسی وضعیت موجود، رابطه میان هویت ایرانی و اسلامی از نوع ترکیبی و هم نشینی و عدم مزاحمت بوده و هست. برای تحقق امنیت پایدار نیز راهبرد امنیتی کشور باید به سمت تقویت رویکرد وحدت در کثرت و ترکیب گرایی میان انواع هویت های جمعی اعم از ملی، اسلامی و قومی (و حتی هویت مدرن) باشد. برای تحقق شرایط امنیت پایدار باید درصدد تقویت رابطه میا نفرهنگی و کاهش حساسیت های بین فرهنگی میان پیروان و علاقه مندان به انواع خرده هویتهای موجود در جامعه ایران بود. به طور مشخص برقراری امنیت پایدار در جمهوری اسلامی منوط به پیوندزنی و تعامل میان هویتهای متعدد فرهنگی و اجتماعی است و باید ظرفیت های تکنکیی و مهارت های ارتباطی برای افزایش تعاملات بین فرهنگی ارتقا و افزایش یابد.
    کلیدواژگان: هویت ایرانی اسلامی، هویت دینی، امنیت پایدار، روابط میان فرهنگی
  • محسن اسماعیلی صفحه 153
|
  • Mohsen Esmaili Pages 7-24
    The one of the most important political system’s duties and functions is to provide security، that none of sovereignties’ plannings and actions won’t be useful and effective or at least sustainable without it. So security as a public right has been emphasized in the credible texts and documents of international law، including article 22 universal declaration of human rights and article 9 International Covenant on Civil and Political Rights. On the other hand، influence and direct role of public security in ensuringnational security is too obvious to clarify and emphasize. Referring to Jurisprudence and legal sources shows that in the system of religious (Islamic) democracy: 1 – The enjoyment of security is a universal decisive right. 2 – The government’s duty is to create and protect of public security. 3 - The toughest penalty is considered for insecurity factors in the criminal laws and criminal policy of Islam and Iran، regardless motivations of these actions (political and economic motivations and others). All tolerance، discrimination and delay are forbidden in the process of implementing punishment. But even criminals also are of the judicial justice and security; i. e.، although they reward your actions، but are confident nobody threaten their life، property، dependents without a fair procedure. They are of all the rights of an accused person and can argue for defending themselves. 4 – Preparation of security observes as a religious obligation and action; namely، just as saboteurs of security are rejected and condemned، order and security officers and agents will be popular.. 5 - Security has a broader concept than the West understands..
    Keywords: sustainable security, religious democracy, public security, civil Rights (citizen's rights)
  • Allah, Morad Seif Pages 25-47
    The one of the important goals of the state is to achieve sustainable security in the present age. The most important and effective sphere of social life is economy which has had special and progressive role in creating and sustain the security in the countries’ domestic and national level. Therefore، an explanation of its stance and role has an essential important in realization of sustainable security for Islamic Republic of Iran. The article’s central question is about the economic strategies for sustainable security. To answer this question، addressing its historical background، I define the economic-human approach to sustainable security as well as presentation of levels، actors and indicators of sustainable security in economic terms. Then، individual and national sustainable security is explained with the economic approach. A methodology on sustainable security in Islamic Republic of Iran is presented in the economic term. According to this methodology، challenges and pathologies of sustainable security are identified as caused by three essential gap including ideal gap، structural gap and efficiency gap. The ideal gap is distance between ideals of the Islamic Revolution and the Islamic Republic system’s institutional reality (reflected in the constitution). The structural gap is distance between the expectations and the existing capacities to meet the expectations. Ultimately، the efficiency gap is distance between demands and existing capabilities to meet the demands. In the end، it has introduced Sustainable security and its levels in the Islamic Republic of Iran in economic term and since sustainable security in I. R. I depends on the realization of the Islamic Revolution’s ideals and goals and also realization of the people’s economic expectations and demands through the Islamic Republic Iran، aspirations، expectations and demands have been described. The results suggest that Islamic Republic of Iran’s constitution has great potential for achieving economic sustainable security. However، many of these cases haven’t found the opportunity to implement، and with regard to developments ahead inglobal and domestic scenes، these areas are reviewed and considered and should be done the necessary planning for their implementation.
    Keywords: sustainable security, economic approach, ideal gap, structural gap, efficiency gap
  • Hedayat Lotfian Pages 49-61
    The true definition of security and sustainability based on innate and dignity indicators and components of stability for human belief (as) compared with goals of the creation system and achieving Allah’s Caliph and thralldom position against narcotization and illusion-making the comfort of non-divine systems. Therefore، according to Islamic viewpoint، efficiency is accomplished in the context of security with looking at security from inside and also realization of arithmetic and geometric parameters in themanagement of creating security in society. Briefly، this paper tries to explain their differentiated in Agency-System of Islamic Republic of Iran in order to achieve its lofty goals، defining and explaining sustainable security and efficiency.
    Keywords: security, Islam, efficiency, agency, people, nature
  • Fariba Shayegan Pages 63-84
    There are different definitions and perceptions about sustainable security in the various cultures and countries. Some has considered sustainable security as a mix of national security and human security and some also has considered it as the world economic development as well as more welfare، protection of civilians and development in the international level. Furthermore، there are different perceptions towards this concept in the Iran’s country. Some has designate sustainable security against the brittle and fragile security and believe that security will be sustainable، if it is founded by social and political institutions and preserved police. And meantime، some has considered sustainable security as public security. The purpose of this article is reviewing viewpoint of the supreme leader regarding sustainable security. This article is of content analysis method whose record unit is sentence and its analysis level is paragraph. The article’s statistical universe is the Supreme Leader’s all speeches، statements and messages from 1368 to 1390 wholly. Eventually، the result was that in viewpoint of the Supreme Leader، sustainable security is a comprehensive one، as well as its custodians are military and judicial organizations، other organizations and even the people and furthermore، it embraces all individuals of society.
    Keywords: supreme leader, security, sustainable security, custodians of sustainable security, subjects of sustainable security
  • Ali Hamzehpour Pages 85-128
    The various approaches and attitudes in the study of security issue emerge from different perspectives and play decisive role for all both of ought and ought not، needs and priorities of its issue and problems. The main question of this paper is that how to achieve security theory in Islam with regard toexplanation of the security concept، especially in Islam. The sources of this research are brilliant verses from the Koran and its fine interpretations. The approach of this research is exploratory، and on the basis of the key propositions of security concept in Islam، issue، dimensions and theoretical foundations flowing from it is studied and analyzed in order to achieve components of sustainable security theory in Islam including the principle and concept of security، the origin and sources of production of security،goal of production of security، acquisition method and protection of security
    Keywords: security, health, peace, sakinah, faith, guidance, fear, Sadness
  • Ebrahim Hajiani Pages 129-150
    The main question and concern of the article is to examine of the relationship between the collective identities in Iran and specifically national (or Persia) identity and religious (or Islamic) identity on the one hand، identity of sustainable security on the other other hand. The main hypothesis is that basicfactor for realization of sustainable security is based on relationship among various and existing identities in Iranian society. Therefore، this paper reviews relationship of sustainable security and identity theoretically، and then reviews concept of Iranian and Islamic identity. To examine the existing situation، this article claims relationship between Iranian and Islamic identity was and is synthetic and companionship and lack of harassment. In order to realize sustainable security، the country’s national security strategy should be directed to strengthen the approach of unity in diversity، and mix of kindsof collective identities including national، Islamic and ethnic identities (and even modern identity). In order to realize of situation of sustainable security، it is necessary to seek to strengthen cross-cultural relations and inter-cultural Sensitivities among protectors and advocators towards kinds of the existingsub-identities in the Iranian society. Obviously، application of sustainable security depends on linkage and interaction between various cultural and social identities and therefore it is necessary to increase the technical capacities and communication skills in order to increase inter-cultural interactions.
    Keywords: Iranian identity, national identity, religious identity, Islamic identity, sustainable security, mixed identities, cross, cultural relations, inter, cultural sensitivity