فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 15 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ناظمی اردکانی، حسین‎علی رمضانی صفحات 5-37
    گذر از بی‎ثباتی و رسیدن به نقطه ای امن آرزوی دیرینه تمام جوامع بشری است. با کمی تحقیق و شناخت ابعاد انسانی که دارای خواسته ها و نیازهای بی انتهاست، اما از یک سو، با منابع محدود واقعی برای ارضای آن نیازها و از سوی دیگر، با تقابل و تعارض بین خواسته های هم نوعان روبه روست، تحقق این جامعه امن بسیار آرمانی محال به نظر می رسد. با این حال، تلاش مجدانه برای رسیدن به این آرمان از ویژگی های این انسان پیچیده است. این موضوع بین مدیران عالی جامعه که به نوعی بستر ساز حرکت انسانی در سایه امنیت اند، اهمیتی صدچندان خواهد داشت. کاستن از تعارضات با مدیریت صحیح داشته ها و خواسته های بین آحاد جامعه و عدالت در ارائه منابع هرچند محدود بین آنها راهی برای توسعه امنیت پایدار است. وجود سازمان‎ها و نهادهای متعددی که متولی توسعه امنیت پایدار در جامعه اند نشان‎دهنده اهمیت موضوع است. نکته اساسی دیگر توجه به ابعاد فرهنگی مدیریت و مهندسی صحیح نظام امنیتی کشور است. نگارندگان در این نوشتار با محور قرار دادن مدیریت بر تعارض در سایه مهندسی فرهنگی درصدد رسیدن به مدلی از امنیت پایدارند.
    کلیدواژگان: امنیت، تعارض، مدیریت تعارض، امنیت پایدار، مهندسی فرهنگی
  • علی ثابت صفحات 39-74
    موقعیت ریاضی و ژئوپولیتیک منحصر به فرد ایران اسلامی در ادوار مختلف در معرض تحولات عمیق گفتمانی و جدی قرار داشته است. در این تحولات گفتمانی و جدی جا به جایی قدرت، ماهیت فرهنگی و بافت سرزمینی و انسانی این واحد سیاسی به شدت در معرض تحولات سیاسی، نظامی و امنیتی قرار گرفته است، به حدی که حافظه تاریخی آن را از منظراقوام مختلف به ویژه اقوامی که در معرض جدی این تحولات قرار داشتند، همواره در حالت انتظار قرار داده است.
    در این فضای گفتمانی و شرایط سیاس ی امنیتی، ایران پساانقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی نوپا وارد موقعیت آشوب و شورشگری در کردستان شد. اعزام نیروهای داوطلب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان رو حبخش حضرت امام خمینی)رض(پس از غائله پاوه به کردستان انجام شد و اقدامات موثر در مدیریت ناامنی به سبک و سیاق مکتب نرم افزاری شهید محمد بروجردی با تاسی به مکتب انسان شناسی اهل البیت)ع(و مناسبات قدرت سیاست و امنیت مردم نهاد در دستورکار قرار گرفت. شهید محمد بروجردی از جمله فرماندهان روندگرا بود و سعی وافری داشت که از شبکه دانشی و هیجانی ناشی از تحولات خصلت نظامی گری روتین را از نظام سخت افزاری به نظام معرفتی معنا بنیان رهنمون سازد. او مفهوم جدید معناسالاری را جایگزین قدرت سالاری روتین کرد و از قبل این لوگوتراپی در مفهوم جدید قدرت سالاری مردم نهاد فازی نو در حوزه امنیت ژوهی در عرصه مدیریت مناطق بحرانی به میان آورد. این مقاله درصدد است ابعاد این مدعا را مطرح کند و از طرفی جایگاه روش و مکتب و فلسفه نظامی گری شهید محمد بروجردی را تا حدودی پس از گذشت سال ها غبار و مظلومیت آشکار سازد.
    کلیدواژگان: شهید محمد بروجردی، امنیت مردم نهاد، مکتب نرم افزاری، کردستان
  • حسن رستگارپناه، محمد سلطانی فر صفحات 75-100
    امنیت برای تمام نظام های سیاسی و همه شهروندان، صرف نظر از میزان توسعه اقتصادی اجتماعی و نوع ایدئولوژی، در اولویت قرار دارد و امنیت پایدار برایند مجموع های از تعاملات و نیز تعاون و سازگاری بین اجزای مختلف نظام اجتماعی است. امنیت به عنوان یک آرمان و واقعیت، از اساسی ترین حقوق مردم به حساب می آید. امروز با توجه به تحولات بنیادین در عرصه ارتباطات و فناوری اطلاعات، مفهوم پایداری امنیت دائما در حال تغییر و تحول است.
    اگرچه فناوری ارتباطی فرص تهایی فراوان برای جامعه بشری ایجاد کرده است، اما سلطه بی چون و چرای معدودی از کشورهای غربی، به ویژه آمریکا، با هدف همگن سازی فرهن گها و هویت ها و راهبرد انحصار و کنترل رسانه ای از سوی غرب، موجب بروز اشکالی جدید از تهدیدها برای کشورهای در حال توسعه از جمله کشورما شده است. مقاله حاضر به روش توصیفی و تحلیلی سیاس تها و راهبردهای غرب را در حوزه رسانه ای در مقابل جمهوری اسلامی بیان می کند. همه این راهبردها و سیاستها برای به هم زدن امنیت پایدار در نظام اسلامی است. بنابراین، ایجاد سازوکار مناسب، هوشمند و دائم برای رصد و مقابله با این تهدیدها در نهادهای مسئول امنیتی به خصوص شورای عالی امنیت ملی کشور کاملا ضروری است.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، پیوند جهانی، رسانه ها، فناوری ارتباطات، راهبرد
  • ابوالقاسم فاتحی صفحات 101-118
    هدف نهایی مقاله توصیفی تحلیلی حاضر که با روش کتابخانه ای تهیه شده، کندوکاو نظری درباره راهبردهای اجتماعی و فرهنگی امنیت پایدار است. سوال اصلی این است که مهم ترین راهبرد اجتماعی و فرهنگی امنیت پایدار چیست؟ امنیت پایدار که امروز به مفهومی میان رشت های تبدیل شده است، بدون راهبردهای اجتماعی و فرهنگی به دست نمی آید. در این مقاله منظور از امنیت پایدار، امنیت اجتماع یشده فرهنگ محور است. بر اساس یافته های بررسی حاضر، دو راهبرد کلیدی برای جامعه فعلی ایران پیشنهاد می شود: یکی، مردم محوری و دیگری، ظرفیت سازی.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، راهبردهای اجتماعی و فرهنگی، مردم محوری، ظرفیت سازی
  • حسین علایی صفحات 119-147
    سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران مهم ترین و عالی ترین سند بالادستی و به منزله راهنما و سندی فرابخش برای تامین امنیت پایدار در کشور، تهیه برنامه های پنج ساله کشور و بودجه سالیانه دولت است. این سند تعیین کننده محورهای پیشرفت ایران و راهبرد امنیتی و سیاست خارجی کشور برای رسیدن به جایگاه اول منطقه ای در سال 1404 است. یکی از پیش شرط های تحقق چنین هدفی در اوضاع آشفته نظام بین المللی و نیز تحولات کشورهای خاورمیانه براثر بیداری اسلامی، نیل به وضعیت امنیت پایدار در جمهوری اسلامی ایران است. داشتن جامعه ای امن، باثبات، توسعه یافته و الهام بخش در افق 1404 از اهداف سند چشم انداز بیست ساله است. بدون تامین امنیت پایدار در برابر تهدیدهای متصور، امکان نیل به اهداف سند چشم انداز تقریبا غیر ممکن است. افزایش تهدیدهای بین المللی آمریکا و اسرائیل علیه ایران از ضرورت های تلاش برای رسیدن به امنیت پایدار در کشور است. ایفای نقش جایگاه اول منطقه ای بر اساس برنامه سند چشم انداز صرفا در شرایطی امکان پذیر است که ایران اقدامات لازم را برای ایجاد تعادل، ثبات و همکاری های منطقه ای و بین المللی انجام دهد و امنیت پایدار را در کشور برقرار کند.
    در این مقاله ضمن بررسی و ارزیابی چیستی و مفهوم امنیت در سند چشم انداز 1404، موضوع امنیت پایدار ایران براساس الگوی سند چشم انداز بررسی می شود. اطلاعات مد نظر برای این پژوهش به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است. با توجه به ماهیت موضوع و مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر پژوهش توصیفی تحلیلی است. به این منظور با روش تحلیل محتوای سند چشم انداز، شیوه های تحقق امنیت پایدار بررسی و احصا می شود. در این نوشتار، چشم انداز ایران به عنوان جامعه ای امن در سال 1404، مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تعامل موثر و سازنده با ملت ها و دولت های جهان و نیز پیشرفت و توسعه اقتصادی مستمر پیش نیاز نیل به «امنیت پایدار» در افق 1404 است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سند چشم انداز، قانون اساسی، امنیت پایدار، تعامل سازنده
  • اسماعیل خان احمدی صفحات 149-187
    نوشتار حاضر متاثر از نقش امنیت در عرصه های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پیچیدگی شرایط، فراوانی متغیرها، تنوع تهدیدها، وجود چالش های فرامنطقه ای، منطقه ای و داخلی و تعدد بازیگران بین المللی و منطقه ای است. با توجه به ناکارامدی راهبردهای امنیتی مکاتب موجود، نویسنده درصدد است ابعاد امنیت را بر مبنای راهبرد امنیتی و با الگوی علمی رایج در مکاتب امنیتی بررسی کند. این نوشتار که نتیجه طرحی پژوهشی است، به لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی، به لحاظ سطح تحلیل برخوردار از ماهیتی توصیفی تحلیلی و از نظر رویکرد و طبقه بندی روش، متکی به روش کتابخانه-ای است. داده های مورد نیاز از راه مطالعات کتابخانه ای به روش فیش برداری گردآوری شده است. در فرایند تحقیق به دو سوال اصلی پاسخ داده می شود: راهبرد امنیت پایدار در نظام سیاسی اسلام از منظر نهج البلاغه چیست؟ مبانی، چارچوب و اصول امنیت در نظام سیاسی اسلام از منظر نهج البلاغه چیست؟ بر این اساس شاخص هایی چون ارزش ها و آرمان های بنیادین امنیت، مرجع امنیتی و نظریه های امنیتی (امنیت برای چه کسی یا چه چیزی، امنیت در مقابل چه کسی یا چه چیزی، امنیت در چه بستر یا جهتی، امنیت در چه سطح یا میزانی) ملاک و معیار محقق برای جمع آوری اطلاعات به منظور ارائه پاسخی منطقی و مستدل به سوال های تحقیق است. ابعاد امنیت از منظر نهج البلاغه ظرفیتی پنج گانه برای نظام سیاسی اسلام مهیا می کند که در مبحث نتیجه گیری به آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: راهبرد امنیت، اصول امنیت، ارزش ها، آرمان ها، مرجع امنیت، تهدید
  • مهدی ناظمی اردکانی، حسین علی رمضانی صفحه 191
|
  • Mehdi Nazemi Ardakani, Hossein-Ali Ramazani Pages 5-37
    The transition from instability to stability and security is deep-rooted ideal for all human societies. This issue indicates realization of the security society، that is very idealistic، is impossible especially with regard to limited researches and recognition of human dimensions that have unlimited demands and needs and in other words، confrontation and conflict among humankind demands. One of the other features of the complex human is that in order to achieve ideals، possible or impossible، resorts to serious efforts. This problem is very important among societies'' high-ranking managers who somewhat they are facilitate human motion progress toward security. Realization of sustainable security development requires reduction of conflicts and corrects management towards belongings and demands all of the people and equitable distribution of existing sources among them. Existence of several organizations and institutions، that are responsible for development of sustainable security in society، indicates importance of the issue. The main point is to pay attention to cultural dimensions of management and correct engineering of security system for the country. The authors try to introduce a model of sustainable security through special concentration on the conflict management in the light of cultural engineering.
    Keywords: Security, Conflict, Conflict Management, Sustainable Security, Cultural Engineering
  • Ali Sabet Pages 39-74
    The unique mathematic and geopolitical position of Islamic Iran in different periods has been exposed to discursive deep and serious developments. Under theses discursive and serious developments، displacement power، to the extent that its historical memory in the perspective of various ethnics، especially ethnics that have been exposed to these development seriously، always has been anticipative. In this discursive atmosphere and security-political situations، post- Islamic revolutionary Iran and recently-founded Islamic Republic arrived to position of the rebellion and insurgency in Kurdistan. Thevolunteer troops and Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) was dispatched to Kurdistan after Paveh unrest because of animating order of Imam Khomeini and then effective measures in insecuritymanagement in the style of software school of Martyr Mohammad Boroujerdi in the light of anthropology school Ahle Beit (AS) and relations of power the people-centric politics and security was placed on the agenda. Mohammad Boroujerdi was one of the process-centric commanders that wanted to turn knowledge and emotional network is caused by developments of militarism routine feature from hardware system to epistemological meaning-centric system. He replaced new meaning-centric concept instead of powercracy concept. He explained a new issue in sphere of security-study in realm of management of crisis regions by this logotrophy in concept of new people-centric powercracy. This paper tries to discuss the claim and reveals martyr Mohammad Boroujerdi''s method، school and militarist philosophy of after years of deprivation and being suppressed.
    Keywords: Martyr Mohammad Boroujerdi, social (people, centric)
  • Hasan Rastgarpanah, Mohammad Soltanifar Pages 75-100
    Security regards as a priority for all of political systems and all of citizens، aside from amount of social-economic development and kind of ideology. Sustainable security is resultant of collection of engagements and also cooperation and harmony among various parts of social system. Security as a cause and a reality is considered one of the most basic rights of the people. Todays، concept of sustainable security is changing more and more، because of fundamental developments in sphere of digital communication and information technology. Although، communicative technology by itself comprises many opportunities، unconditional dominance of western countries especially America aim at homogenizing cultures and identities and monopoly strategy and medium control by west، which has founded new problems such as threats against developing countries like Iran. This article tries to explain western policies and strategies in media sphere against the Islamic Republic with descriptive-analytical method. All strategies and policies direct toward disturbing the sustainable security in the Islamic system. Therefore، establishment of a suitable، smart and permanent mechanism is completely necessary for monitoring and confrontation with these threats in the involved security services especially the Supreme National Security Council.
    Keywords: Sustainable Security, Global Connection, Media, Communication
  • Abolghasem Fatehi Pages 101-118
    The ultimate goal of the descriptive - analytical paper، which has been developed by library method، is to provide an analysis about social and cultural strategies for sustainable security. The main questionis that: What is the most important social and cultural strategy for sustainable security? The sustainable security which today has become an interdisciplinary concept is not obtained without socialand cultural strategies. In this article، the sustainable security means culture-oriented socialized security. On the basis of this article’s findings، two key strategies i. e. people-centric and capacity-building will be proposed in order to contribute to Iranian present society.
    Keywords: Sustainable Security, Social, Cultural Strategies, People, centric, Capacity Building
  • Hossein Alai Pages 119-147
    The document of 20 years Vision of the Islamic Republic of Iran is the most important and highest upstream document as guide and trans-sectional document for supplying sustainable security in the country, formulation of fiveyear plans and annual budget of the state. This document determines the outlines of development in country, Iran’s security strategy and foreign policy to achieve the first position in the region in 1404. One of the preconditions for its realization is to reach situation of sustainable security in the Islamic Republic of Iran under international system chaos circumstances and also developments of Islamic awakening in the Middle East countries. Some purposes of the document of 20 years Vision are existence of a security, stable, developed and inspiring society in the horizon of 1404. Realization of purposes of the document of 20 years Vision is almost impossible without supplyingsustainable security in face of perceived threats. One of the necessities to achieve sustainable security in the country is increase in American and Israeli international threats against Iran. Acting as first position in the region under program of Vision document is merely possible on the conditionthat Iran prepares necessary actions for making equilibrium, stability and regional and international cooperations and supplying sustainable security in the country. This paper try to evaluate the nature and conception of security in 1404 Vision document and also issue of Iran’s sustainable security on thebasis of Vision document. The data for this study have been collected through the library method. Given the nature and components of this research, the dominant approach is “descriptive - analytical” research. Accordingly, ways of achieving sustainable security are investigated and extracted by method of Vision document’s content analysis. In this paper, Iranian Vision as a securitysociety in 1404 will be examined. The results of the article show affective and constructive engagement with world nations and governments and also continuous economic development and progress is precondition for achieving sustainable security in the horizon of 1404.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Document of Vision, Constitution
  • Esmail, Khan Ahmadi Pages 149-187
    This article is affected by role of security dimensions in various political, military, economic, social, cultural spheres, the complexity of the situation, different variables, variation of threats, transregional, regional and internal challenges, diversity of international and regional actors. Because of the inadequacy of security strategies in the existing schools, the present paper will try to extract dimensions of security on the basis of security strategy and current scientific model of security in security schools through exploratory studies. This paper that is result of a research project is an applied research in terms of its purpose, and its analysis level has descriptive and analytical nature, and its approach and method is based on library method. Also required data has been collected by library studies and use of note taking on cards or index cards. In process of the research, two main questions are discussed: what is the sustainable security strategy in the political system of Islam from the perspective of Nahjolbalaghe? And what are foundations, framework and principles of the securityin the political system of Islam from the perspective of Nahjolbalaghe? Accordingly, criterion and scale of the researcher for collecting data in order to answer the research questions logically and reasonably is some indicators such as fundamental values and ideals of security, security reference, security theories (security for whom or what, security vis-à-vis who or what, security or direction in what kind of context, security in what level or the amount). Dimensions of security provide five capacitiesfor the political system of Islam from the perspective of Nahjolbalaghe that is addressed in the section of conclusion.
    Keywords: Security Strategy, Principles of Security, Values, Ideals, Security Reference, Threat