فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 19 (تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول زارع زاده صفحه 7
    پژوهش حاضر با اذعان بدین امر و با تکیه بر رویکرد جامعه شناسی سیاسی و مطالعات کتابخانه ای در این زمینه، درصدد پاسخگویی به این پرسش هاست: مولفه های موثر بر امنیت داخلی چیست و نظام های سیاسی برای تقویت ثبات سیاسی و کاهش تهدیدهای امنیت داخلی خود چه اقداماتی را باید انجام دهند؟
    این مقاله با پذیرش گفتمان ایجابی امنیت، امنیت داخلی را وضعیتی معرفی می کند که نظام سیاسی درصدد ایجاد اطمینان خاطر و حداکثر رضایتمندی بین شهروندان خویش است؛ از این رو آن را محصول تعامل مشترک جامعه و نظام سیاسی می داند. با این تفسیر، مفهوم «مشروعیت سیاسی» کلیدواژه ای اساسی در تبیین مولفه های اثرگذار بر امنیت داخلی است و مقاله پیش رو ضمن بیان جایگاه و نقش آن در امنیت داخلی، درصدد است با تشریح ابعاد این مفهوم در سطح تحلیل کلان، سایر مولفه های اثرگذار بر امنیت داخلی را تبیین کند. در این سطح تحلیل، مفهوم مشروعیت سیاسی دارای دو بعد نظری و عملی (ذهنی و عینی) است. در بعد نظری، به بحث توان نرم افزاری نظام سیاسی ایدئولوژی سیاسی و مکانیسم های جامعه پذیری سیاسی در تولید و بازتولید ارزش ها و باورهای اجتماعی متناسب با ارزش ها و باورهای سیاسی مد نظر توجه شده و در بعد عملی نتایج عملی نظام سیاسی و میزان فایده مندی آن برای مردم مورد بررسی قرار گرفته است. این بعد به بررسی نقش دو مولفه «کارامدی» و «پاسخگویی» در تقویت مشروعیت نظام سیاسی و در نتیجه افزایش امنیت در عرصه داخلی می پردازد.
    کلیدواژگان: امنیت داخلی، الگوی تحلیلی، گفتمتن ایجابی امنیت، مشروعیت سیاسی
  • رضا سراج، هادی تاجیک، محسن غفوری صفحه 39
    گروهی از محققین، نمودار تاریخی رشد و انحطاط تمدن اسلامی را چنین ترسیم می کنند: «تمدن اسلامی از قرن اول تا قرن پنجم قمری رو به ترقی گذاشت، سپس رفته رفته تنزل کرد و با حمله ی مغول به حضیض مرگباری درافتاد و آثار عمده ی عظمت سیاسی و فرهنگی آن یکسره ویران شد؛ با این همه، این تمدن از میان نرفت و بار دیگر اوج گرفت. در مرحله ی دوم ترقی که از آخرین دهه ی قرن هفتم تا پایان قرن یازدهم ادامه یافته در سرزمین اسلام امپراتوری از بزرگترین امپراتوری های جهان، یعنی امپراتوری ایران، عثمانی و هند استقرار یافت. این مرحله از اعتلا بار دیگر از آغاز قرن دوازدهم تا اواسط قرن سیزدهم رو به افول گذاشت و اینک تقریبا در همه ی سرزمینهای اسلامی، نشانه هایی از موج جدید بیداری اسلامی به چشم می خورد.»هم اینک گروه های اسلامی، فعال ترین جریان های سیاسی جهان اند. علت این فعالیت که جدی و فراگیر است، آگاه شدن مسلمانان از عقب ماندگی ها، توسعه نیافتگی ها و کاستی های موجود در جهان اسلام است. این آگاهی ها، آنان را به جنبش و تلاش بیشتر در یک صدساله اخیر، واداشت. این تلاش، همان پدیده ایی است که جنبش بیداری اسلامی اش می نامند. از آنجا که پدیده مذکور واجد تحولاتی است که امنیت جهان اسلام را متاثر خواهد کرد، ازینرو ضرورت دارد مورد مداقه بیشتر قرار گیرد. پژوهش پیش رو تلاشی در جهت واکاوی و دقت در مفهوم شناختی و تبیین پدیده بیداری اسلامی بعنوان یکی از عوامل دخیل در وضعیت امنیتی جهان اسلام در دوران اخیر است. از این منظر مفهوم شناسی، تبیین ماهیت، اهداف و شاخصه ها آن مهم ترین دغدغه این نوشتار است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، جهان اسلام، مولفه ها و شاخص های بیداری اسلامی
  • علی کریم زاده، روح الله قادری کنگاوری صفحه 73
    هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل چیستی و ماهوی بیداری اسلامی و تاثیر آن بر مناسبات قدرت در نظام بین الملل –در دو سطح منطقه ای و بین المللی- می باشد. سوال اصلی این پژوهش این است که بیداری اسلامی کدام سطح از نظام بین الملل را تغییر داده و یا خواهد داد؟ به تعبیر دیگر بیداری اسلامی باعث تغییر نظام بین الملل خواهد شد یا تغییر در نظام بین الملل؟ فرضیه اصلی این پژوهش این است بیداری اسلامی باعث تغییر در مناسبات قدرتی داخل و بین دولتهای منطقه و فرامنطقه ای شده است و اگر سیاست مصادره بیداری اسلامی و بحران سازی غرب در سوریه به مثابه زخمی بر پیکر بیداری اسلامی نبود، می رفت تا تغییر ساختاری را در نظامات و مناسبات منطقه ای و فرامنطقه ای بدنبال داشته باشد. هرچه هست ساخت سیاست و قدرت داخلی و منطقه ای خاورمیانه دوران گذار به ثبات را طی می کند. بنابراین بیداری اسلامی با ویژگی های درونی و محیطی خود باعث شکل گیری بلوک جدیدی از قدرت خواهد شد که تغییر در مناسبات قدرت (توزیع نابرابر و ایجاد اتحاد ها و ائتلاف های جدید) در نظام بین الملل را در پی خواهد داشت. روش تحقیق تحلیلی –تاریخی و توصیفی- تبیینی با استفاده ترکیبی از حوزه ها و مفاهیم میان رشته ای در رشته های مطالعات استراتژیک، تجزیه و تحلیل سیاست خارجی و سیاست تطبیقی و سیاستگذاری امنیت ملی و مساله حقوق بشر خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، نظام بین المللی، تغییر، خاورمیانه، انقلاب، موازنه قدرت
  • سید ابراهیم قلی زاده، محمدرضا کفاش جمشید صفحه 107
    این تحقیق به دنبال آن است که پیامدهای سیاسی- امنیتی افزایش قدرت منطقه ای ترکیه را در حوزه شرق مدیترانه منطقه غرب آسیا[شامل کشورهای سوریه، لبنان و فلسطین اشغالی] بر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران مورد ارزیابی و واکاوی قرار دهد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی – تحلیلی است و اطلاعات و داده های کتابخانه ای بر مبنای استدلال علمی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سوال اصلی مقاله این است که افزایش قدرت منطقه ای ترکیه چه پیامدهای سیاسی- امنیتی بر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در حوزه شرق مدیترانه دارد؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که قدرت منطقه ای ترکیه در یک دهه گذشته افزایش یافته و در بسیاری از رویداد ها و فرآیند های منطقه ای از منابع لازم برای اعمال قدرت و پیشبرد سیاست ها و برنامه های خود برخوردار شده است. ایفای نقش مدیریتی و دستیابی به مرجعیت منطقه ایی با میزبانی بسیاری از نشست ها و مذاکرات حساس از جمله برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، ایفای میانجی گری در مساله به اصطلاح صلح اعراب و اسرائیل و همچنین رویداد ها و انقلاب های مردمی کشورهای منطقه، ارائه مدل حکومتی جایگزین(که مورد حمایت کشورهای غربی نیز می باشد)، ایجاد محور جدید در کنار آمریکا،کشورهای غربی و عربی در مقابل جمهوری اسلامی ایران برای بر هم زدن موازنه استراتژیک در منطقه، تضعیف محور مقاومت اسلامی(مهمترین دستآورد جمهوری اسلامی ایران) با تضعیف سوریه به عنوان بازیگر کانونی این محور، تضعیف عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و افزایش تهدیدات نظامی و امنیتی برای آن از سوی رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن، و اتخاذ رویکرد های غرب گرایانه، عملا منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را در منطقه به خطر انداخته است. بدیهی است، ادامه چنین روندی کاهش قدرت و کم رنگ شدن نفوذ ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قدرت منطقه ای، منافع ملی، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه
  • حسین باقری صفحه 135
    با حمله آمریکا به عراق در آوریل 2003 که موجب فروپاشی رژیم بعث شد، این کشور به دورانی نو گام نهاده که مهم ترین ویژگی آن به قدرت رسیدن بازیگران داخلی جدید در ساختار سیاسی است. این مقاله با هدف شناخت بازیگران داخلی در ساختار سیاسی عراق نوین و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است. برای دستیابی به هدف، این سوال مطرح شد که حضور بازیگران داخلی در ساختار قدرت سیاسی عراق نوین چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت؟ با توجه به ماهیت و نوع موضوع مورد مطالعه، در گردآوری داده ها و اطلاعات از منابع کتابخانه ای استفاده و به روش توصیفی تحلیلی به آن پرداخته شد.
    کلیدواژگان: بازیگران داخلی، عراق نوین، ساختار سیاسی، امنیت ملی، تهدیدهای امنیت ملی
  • قدیرنصری، آرمان سلیمی، آرام ولدبیگی صفحه 167
    تحولات عادی کشورها هنگامی صبغه راهبردی می یابد که ارزش های حیاتی بازیگران متحول شود؛ یعنی مولفه هایی چون تمامیت ارضی، انسجام اجتماعی و رژیم سیاسی آنها از سوی نیروهای داخلی یا قدرت های خارجی یا هر دو دگرگون شود. بر این مبنا در واپسین روزهای سال 2013 موضوع کرکوک و آینده آن دوباره به بحثی پرمناقشه تبدیل شد و مجموعه ای از بازیگران داخلی، منطقه ای و بین المللی درباره سرشت بحران کرکوک و سرنوشت آن موضع گیری کردند. پس از خروج آمریکا از عراق در سال 2011، حدس غالب این بود که عراق با خلا امنیتی مهمی مواجه خواهد شد و نگاه ها به منطق بازیگران در شکل دهی به آینده حیات سیاسی عراق دوخته شده بود. اکنون با فرض اینکه موضوع کرکوک کانون تراکم منافع هویتی اقتصادی بازیگران داخلی و منطقه ای است، این پرسش مطرح است که بحث های مناقشه انگیز و مساله آفرین در کرکوک کدام اند و بازیگران کلیدی چه برداشت و موضعی در برابر این موضوعات دارند؟ نویسندگان این مقاله با بررسی اسناد علمی تولیدشده در باب ریشه های بحران کرکوک و مقایسه یافته های محققان این حوزه به این فرضیه قابل تایید رسیده اند که طولانی شدن بحران کرکوک به ارزش موضوع مورد مناقشه بستگی دارد و ارزش اقتصادی هویتی کرکوک به حدی است که طرف های درگیر حاضر و قادر به اغماض و مصالحه نیستند. دیگر اینکه برخلاف دهه های پیشین و در پناه گفتمان های مهمی چون حقوق بشر و نفی تبعیض، حتی ضعیف ترین اقلیت ها هم خود را قادر به بقا و انتخاب سبک زندگی می دانند. در نهایت باید به منافع و علایق متعارض قدرت های متعددی اشاره کرد که برد دیگری را باخت خود می پندارند و به تداوم بحران کنونی اشاره می کنند. هم چنین افزایش تدریجی قدرت حکومت مرکزی (بغداد) و رشد خودباوری در اقلیم کردستان مولفه جدیدی است که افق های پیش روی کرکوک را تیره و تار کرده است.
    کلیدواژگان: کرکوک، دموگرافی، مناطق مورد منازعه، شکاف قومی، ماده 140 قانون اساسی عراق، تعریب، هویت خواهی
  • چکیده عربی
    ترجمه: صغری روستایی صفحه 201
|
  • Rasoul Zarezadeh Page 7
    Domestic security is a level of national security which is unfortunately less discussed in security literature. Accordingly, this paper tries to answer the following questions, adopting the political sociological approach, and relying on library studies. What are factors which affect the domestic security? What should political systems do in order to strengthen their political stability and decrease threats against their domestic security? Regarding the discourse of security, this paper introduces domestic security in the context of a political system which seeks to enhance peace and satisfaction among its citizens; therefore, it considers domestic security as the result of reciprocal interaction between society and political system. Accordingly, ‘political legitimacy’ is a key word in explaining the factors affecting the domestic security. The current paper tries to explain the status and role of ‘political legitimacy’, have a macro-level analysis of its dimensions, and explicate other factors affecting the domestic security. In this level of analysis, the concept of ‘political legitimacy’ possess two theoretical (subjective) and practical (objective) dimensions. The theoretical dimension presents the system’s ability-political ideology and mechanisms of recognizing the society-to produce and reproduce social values and beliefs which are aligned with the political values and beliefs. Its practical dimension discusses the practical results of the political system and its benefits to people. The practical dimension studies two factors of “efficiency” and “accountability” in strengthening the legitimacy of political system, and consequently heightening security inside the country. Significantly, apart from discussing the factors affecting the domestic security, the paper explains the security challenges of each factor in domestic security.
    Keywords: Security, Domestic Security, the Islamic Republic of Iran
  • Reza Seraj, Hadi Tajik, Mohsen Gafori Page 39
    Some scholars draw the historical trends of Islamic civilization thus: “Islamic civilization grew from 1st to 5th century AH، and then it gradually declined. After Mongol invasion، it had a deathlike decline and its main elements of political and cultural grandeur was wholly destroyed. However، it did not become extinct and grew again. In the second phase of its growth، which lasted from the last decade of 7th century AH to the end of 11th century AH، the biggest empires in the world، including Iranian Empire، Ottoman Empire، and Indian Empire، were founded in the Muslim World. This phase of growth began to decline again، from the beginning of 12th century AH to the middle of 13th century AH، and now، every corner of the Muslim World has seen Islamic Awakening.” Currently، Muslim groups are the most active political movements in the world. The main reason for their activity، which is serious and comprehensive، is their enlightenment. They have become aware of backwardness and shortcomings in the Muslim World. This enlightenment has inspired them to move and further try in recent century. This is the phenomenon which is called Islamic Awakening. Islamic Awakening is a phenomenon which involves events affecting the security of the Muslim World; therefore، it is necessary to study it further. This paper tries to examine and analyze the terminology of Islamic Awakening and discuss it as a factor of the security situation in the Muslim World. The terminology of Islamic Awakening، its nature، objectives، and criteria are the main subjects of study in this paper.
    Keywords: Islamic Awakening, Balance of Power, the Middle East
  • Ali Karimzadeh, Rohullah Ghaderi Page 73
    The main objective of this paper is to study and analyze the ontology and nature of Islamic Awakening and its impact on power relations in the international system, at two regional and international levels. The main question in this research is “which level of international system is or will be changed by Islamic Awakening?” In other words, “will Islamic Awakening cause the international system to change, or will it cause a change within the international system?” The main hypothesis in this research is “Islamic Awakening has made a change in regional and transregional inter/ intra-state power relations. If the policy of hijacking Islamic Awakening and making crisis in Syria by the West were not like a scar on the body of Islamic Awakening, it would entail a structural change in the regional and transregional relations and systems. Anyway, the regional and internal power formation in the Middle East is experiencing a period of transition towards stability. Therefore, Islamic Awakening, along with its internal and peripheral properties cause the formation of a new bloc of powers, which will cause a change in the power relations (unjust distribution and formation of new allies) in the international system. The methodology of this research, which is historical-analytical and descriptive-explanative, adopts a combination of interdisciplinary concepts in disciplines like strategic studies, analysis of foreign policy, comparative policy and national security policy-making, and the issue of human rights. The paper also utilized library sources, including books and articles, as well as Internet sources.
    Keywords: Islamic Awakening, International System, Change, the Middle East, Revolution, Balance of Power
  • Seyyed Ibrahim Gholizadeh, Mohammad Reza Kafash Jamshid Page 107
    Considering the importance of Western Asia as well as the critical events and changes happening there in recent years, Turkey and other players’ roles in this region’s political and security future is effectively important. The main question of the paper is “what are the implications’ of Turkey’s increase of regional power in the Eastern Mediterranean for the national interests of the Islamic republic of Iran?” Research findings suggest that in the previous decade, Turkey’s regional power has increased. Turkey has had the resources to influence and seek its policies in the most of the regional events and processes. Turkey’s policies have endangered the Islamic Republic’s national interests in the region. These policies include: playing the role of a leader and developing to a regional reference by hosting various meetings and negotiations, like negotiations on Iran’s nuclear energy program, becoming a mediator in the so-called Israeli-Arab peace talks as well as in public events and revolutions inside the regional countries, offering an alternative model of administration, forming a new axis against Iran beside the US, western and Arab countries in order to disturb the strategic balance in the region, weakening the Islamic Resistance axis by weakening Syria as the main player of this axis, trying to decrease the Islamic Republic’s strategic depth, increasing military and security threats against Iran via Israel and its western supporters, and adopting pro-western approaches. Apparently, Turkey’s continuing such a trend will bring about the decrease of the Islamic Republic’s regional power and its ideological influence in the region.
    Keywords: Regional Power, National Interests, the Islamic Republic of Iran, Turkey
  • Hossein Bagheri Page 135
    Since the US invasion of Iraq in 2003, which resulted in the collapse of Baati Regime, Iraq has entered a new era, the main characteristics which was the rise of new internal players to power. Accordingly, this paper tries to identify the internal players in the Iraqi political structure and their impact on the national security of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the following question is raised in the paper: “what is the impact of the internal players’ presence on the national security of the Islamic Republic of Iran?” Considering to the nature and genre of the issue, this research answers the above question by adopting a descriptive-analytical methodology and relying on the library data and information.
    Keywords: Internal Players, New Iraq, Political Structure, National Security, National Security Threats
  • Ghadir Nasiri, Arman Salimi, Aram Valadbeigi Page 167
    The usual changes in the countries turn into strategic changes when the players’ essential values alter, that is, variables like sovereignty, social solidarity, and the political regime are completely changed by internal forces. Accordingly, in the last days of 2013, the issue of Kirkuk and its future turned into a controversial issue again, and a group of internal, regional, and international players took positions on the nature of the crisis in Kirkuk and its destiny in the future. After the withdrawal of US troops from Iraq in 2011, the main speculation was that Iraq would face a critical security vacuum. All eyes were on the logics of the players in the formation of Iraq’s political life in the future. Currently, assuming that the issue of Kirkuk is the core of internal and regional players’ identity and economic interests, this raises the following questions: “what are the controversial and problematic issues about Kirkuk?. Firstly, protracting Kirkuk crisis depends on the value of the issue. The economic and identity value of Kirkuk is so high that none of the sides involved in the issue make a compromise. Secondly, contrary to the previous decades, in the light of important discourses such as human rights and anti-segregation, even the weakest minorities feel they are able to survive and choose their own lifestyle. Finally, we should discuss the conflicting interests of various powers, who consider that their rivals’ win is their defeat. They want the current issue to continue. Furthermore, the gradual increase of central government’s (Baghdad) influence and the growing self-assurance in Kurdistan are new variables, which have made the future of Kirkuk blurred.
    Keywords: Kirkuk, Demography, Disputed Regions, Ethnic Fraction, Article 140 of Iraq's Constitution, Arabize, Seeking Identity