فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 20 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جهانی صفحه 5
    یکی از مهم ترین تهدیدهای امنیت ملی در کشور، رویکرد خاصی از فرقه گرایی مذهبی مبتنی بر برجستگی هویت مذهبی و سیاسی شدن اقلیت مذهبی در جامعه است که عنوان «اقلیت گرایی مذهبی» معرف آن است. این جریان با کارویژه و عقبه ایدئولوژیکی خاص خود به واسطه به چالش کشیدن هویت ملی، قطبی شدن جامعه را در پی دارد و در نهایت، انسجام ملی را مخدوش می کند. پژوهش حاضر برای رصد و تقریر تحلیلی و نظام مند این مسئله، نخست امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در چارچوب الگوی جامع امنیت نرم افزاری و سخت افزاری مورد کاوش و مطالعه تحلیلی قرار داده؛ پس از آن با رویکردی توصیفی تحلیلی به بیان آثار و پیامدهای ناشی از فعالیت بخش افراط گرای مکتب دیوبند به عنوان یکی از جریان های سلفی فعال در کشور بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: اقلیت گرایی مذهبی، امنیت ملی، سلفی گری، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدحسین افشردی، حسین اکبری صفحه 45
    وجود اکثریت جمعیتی شیعه در کشورهای ایران، عراق، بحرین و آذربایجان و اقلیت تاثیرگذار در کشورهای افغانستان، پاکستان و لبنان و حضور فرق شیعه در برخی کشورهای دیگر از جمله یمن، ترکیه، سوریه، کشورهای بالکان و شمال آفریقا سبب شده است عوامل ژئوپلیتیکی شیعه به عنوان مهم ترین عوامل توسعه و گسترش نفوذ اندیشه های انقلاب اسلامی مورد توجه قرار گیرند.
    بنابراین، سوال مطرح این است که آیا عوامل ژئوپلیتیکی شیعه همچنان نقشی موثر در گسترش و تداوم نفوذ آموزه های انقلاب اسلامی در منطقه دارند؟ البته. تاثیر مولفه های ژئوپلیتیکی شیعه بر توسعه و تداوم نفوذ آموزه های انقلاب اسلامی طی سال های پس از انقلاب اسلامی به یک نسبت و میزان نبوده است. عوامل مختلف دیگری که ذیل متغیرهای میانی مورد توجه قرار می گیرند در پاسخ به سوال اصلی، این فرضیه مورد بررسی و آزمون قرار می گیرد که تاثیر مولفه های ژئوپلیتیک شیعه در ابعاد مختلف سبب شکل گیری جبهه مقاومت در رویارویی با قدرت های بزرگ می شود و همین عوامل همچنان بسترهای مناسب را برای توسعه نفوذ و تداوم آموزه های انقلاب اسلامی در منطقه پدید خواهد آورد. انقلاب اسلامی در بستر ژئوپلیتیک شیعه توانسته است به رغم چالش ها و فشارهای بین المللی، در حوزه های مختلف پیشرفت های فراوانی کند. آغاز موج جدید بیداری اسلامی که درون خود شعارهای ضد استکباری و اسلام خواهی دارد، در روند طبیعی استقلال طلبی و آزادی خواهی مردم عملا چالشی در حوزه منافع غرب و حرکتی در راستای ائتلاف با شعارهای اصولی انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک شیعه، انقلاب اسلامی، توسعه نفوذ، شیعه، قدرت
  • نورالله قیصری، سید مهدی حسینی صفحه 71
    امنیت پایدار از جمله موضوعاتی است که از زوایای مختلف مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. مکاتب و رویکردهای مطالعات امنیتی مختلف به بررسی عوامل موثر بر پایداری امنیت پرداخته اند. این مقاله با رهیافت سازه انگارانه و گاه بنا به ضرورت محیط امنیتی مورد مطالعه، از رویکرد مطالعاتی مکتب جهان سوم به بررسی تاثیر متغیرهای هویتی، معیشتی و نهادی بر متغیر میانجی همگرایی ملی و مآلا تاثیر این متغیر در مجاورت متغیر خارجی بر امنیت پایدار پرداخته است. آنچه این مقاله را از سایر تحقیقات مشابه متمایز می کند، تمرکز نویسندگان بر کارکردهای مهندسی و تحلیل حساسیت متغیرهای غیرهویتی معیشتی و نهادی در جبران کسری تمایزات هویتی اقوام با هویت ملی است. روش این پژوهش کیفی و روش جمع آوری آن کتابخانه ای است و بعضا به صورت فراتحلیل از تحلیل و نتایج سایر محققان استفاده شده است.
    در پایان این نتیجه حاصل شده است که به دلیل ذاتی بودن آثار هویتی، بعضی متغیرهای منتسب به همگرایی هویتی با تعیین نوع، شکل، شدت و بسامد امنیت پایا، نقش اصلی و محوری را در تولید همگرایی ملی و در نتیجه امنیت پایدار با دوام نسبتا درازمدت و نهادی شده دارند و در رویکرد مبتنی بر مهندسی و معماری امنیت، سایر عوامل غیرهویتی، مثل دو گروه متغیرهای نهادی و معیشتی، می توانند موجبات جبران کسری هویت ملی و حاکمیتی از هویت قوم مورد مطالعه را فراهم آورند. بنابراین لازم است سیاست گذاران، کارامدی و اثربخشی حاکمیت در ابعاد نهادهای جامعه پذیری و انجام صحیح تکالیف معیشتی را به عنوان راهکار و راهبرد تامین امنیت در بعد داخلی در مناطق قومی تلقی کنند و در مواجهه با بازیگران خارجی با خوداتکایی و تولید قدرت و اقتدار، مانع تاثیرگذاری این متغیرها بر اقوام و گروه های داخلی شوند.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، همگرایی هویتی، همگرایی معیشتی، همگرایی نهادی، مهندسی همگرایی
  • رحمان نجفی سیار، عباس علی پور صفحه 109
    کشتار شیعیان پاکستان نتیجه گسترش تروریسم فرقه ای در این کشور می باشد که از سال 1989 به صورت سازمان یافته توسط گروه های بنیادگرای افراطی نظیر «سپاه صحابه»، «لشکر جهنگوی»، «جیش محمد»، «لشگر طیبه» و سایر گروه های ضد شیعی به وقوع می پیوندد. حمایت های آمریکا و غرب در کنار عمال منطقه ای آنان نظیر عربستان و نیز سیاست های انفعالی دولت پاکستان و...، باعث وقوع این خشونت ها شده است. از این رو، ماهیت کشتار شیعیان در پاکستان سیاسی است و در قالب اصطلاحاتی نظیر «تروریسم فرقه ای»، «تروریسم سازمانی» و «تروریسم مذهبی» قابل تحلیل است. هدف نهایی ترسیم شده از کشتار شیعیان در پاکستان نیز، ایجاد تقابل میان اهل سنت با محوریت عربستان از یکسو، و شیعیان با محوریت جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر است، تا در پرتو آن سیاست«هرج و مرج سازند ه» آمریکا در منطقه عملیاتی شود.
    کلیدواژگان: پاکستان، کشتار سازمان یافته، تروریسم فرقه ای، تروریسم مذهبی، گروه های بنیادگرا
  • محمدحسن شیخ الاسلامی، میثم بیگی صفحه 137
    به دنبال دامنه دار شدن بحران سوریه، جهت گیری های متفاوتی از سوی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال آن اتخاذ شد؛ به گونه ای که منافع متعارض و ناسازگار هر کدام از طرفین به جای کمک به حل و فصل سریع بحران به فراگیر شدن آن انجامید. در این راستا نقش آفرینی بازیگران منطقه ای تاثیرگذاری مثل فدراسیون روسیه از جهات مختلف حائز اهمیت فراوان است؛ زیرا این کشور از یک سو بازیگری اثرگذار در بسیاری از مسائل و بحران های منطقه ای و بعضا بین المللی است و از سوی دیگر به علت داشتن روابط دیرینه با سوریه و هم چنین داشتن پایگاه نظامی در آن کشور، تلاش می کند سطح نفوذ خود را در معادلات سیاسی امنیتی دمشق حفظ کند. بدین علت فدراسیون روسیه بازیگری مهم در بحران سوریه تلقی می شود. با توجه به این مهم، در پژوهش حاضر تلاش شده است جهت گیری ها و راهبردهای روسیه در بحران سوریه در قالب چارچوب مفهومی واقع گرایی تدافعی مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد. در واقع، پرسش اصلی این است که از آغاز بحران سوریه تاکنون، فدراسیون روسیه چگونه با آن روبه رو شده است؟ پاسخ موقت به این سوال به عنوان فرضیه احتمالی این است که فدراسیون روسیه به علت داشتن منافع مختلفی به ویژه منافع امنیتی و نظامی تلاش کرده است تا حد امکان با حمایت های سیاسی و بعضا نظامی از سقوط دولت بشار اسد و افتادن حاکمیت سوریه به دست معارضان تحت حمایت محور غربی عربی جلوگیری کند. با توجه به این مهم، در پژوهش حاضر ابعاد مختلف نقش آفرینی و راهبردهای فدراسیون روسیه در قبال بحران سوریه با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است تا مدلی قابل قبول از رفتار روسیه در این باره ارائه شود.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، فدراسیون روسیه، واقع گرایی تدافعی، امنیت، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای
  • روح الله غلامی، محسن سیفی کفشگری، نجفعلی شهبازی صفحه 167
    در سالیان گذشته، با رشد شتابان شهرنشینی بسیاری از مردم به دلیل نارسایی شیوه های تولید در روستاها و شهرهای کوچک، به شهرها و کلان شهرها مهاجرت نموداند. این فرایند شیوه ی جدیدی از زندگی شهری را که عموما با تراکم بیش از حد جمعیت، تعارض فرهنگی، بی ثباتی اجتماعی، بیکاری، مشاغل کاذب، خشونت، جرم، آمادگی برای آشوب و... همراه بود را در حاشیه ی بسیاری از شهرهای بزرگ فراهم آورد. رشد شتابان مهاجرت سبب شد تا ترکیب جمعیتی شهرها و استان های بزرگ حالت طبیعی خود را از دست داده و شهرهای حاشیه ای به وجود آیند. لذا ما در این پژوهش عوامل موثر بر حاشیه نشینی در ایران را با تاکید بر دلایل شکل گیری و گسترش شهرهای حاشیه ای در نزدیکی کلان شهر تهران، شناسایی و مدل سازی نمودیم و ضمن بررسی و توصیف های آماری، با استفاده از مدل ریاضی-اقتصادسنجی لاجیت-پروبیت دریافتیم که مهاجرت، درآمد پایین مهاجران و اندازه ی خانواده ی آنها، گرانی غیرمتعارف زمین شهری در تهران، و نهایتا وجود اعضای بیکار در خانواده سبب ظهور و رشد سریع حاشیه نشینی شهری در این استان شده است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، فقر، جرم، امنیت کلانشهر تهران
  • ترجمه: رسول بازیار صفحه 189
|
  • Mohammad Jahani Page 5
    Religious Minority Exclusivism is one of the gravest threats to the country’s national security. It is defined as a specific approach of religious minority sectarianism which is based on the significance of religious identity and politicization of religious minority in the society. By its special endeavors and particular ideological background, the movement polarizes the society and destroys the national integrity by challenging the national identity. In order to explain the issue systematically and analytically, this paper, initially, does a study of the national defense of the Islamic Republic by using the framework of comprehensive model of soft and hard security. Then, it explains the effects of Deoband School extremist groups’ activities, as an active Salafi movement in the country, on the national security as well as its implications for it.
    Keywords: Religious Minority Exclusivism, Salafism, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Hossein Afshordi, Hossein Akbari Page 45
    The I.R. of Iran’s location in a geopolitical, geostrategic region, the Shia geography in the Persian Gulf, and the existence of world’s giant energy resources in the region have increased the attentions and sensitivity of superpowers towards the geopolitics of Shia in the region. This has also heightened concerns of regional and transregional powers. Islamic Revolution’s anti-Israeli motto, which is based on Shia’s anti-oppressive discourse as well as its geographical presence near the borders of the Israeli regime, is the other threat which added their concerns. Shia’s geopolitical factors, as the main dynamics of Islamic Revolution’s expanding influence, is the focus of attentions on account of the Shia majority in Iran, Iraq, Bahrain, Azerbaijan, and the influential Shia minority in Afghanistan, Pakistan, and Lebanon, as well as the presence of Shia sects in other countries, including Yemen, Turkey, Syria, and countries in the Balkans and North Africa. Therefore, the main question is whether Shia’s geopolitical factors still perform an influential role in the spread of the Islamic Revolution’s guidelines in the region. Of course, the effects of Shia’s geopolitical factors on the spread of the Islamic Revolution’s guidelines have not been steady since the victory of the Islamic Revolution. Also, there are various other factors falling into a category of mediating variables. The hypothesis of the study is that the effect of Shia’s geopolitical factors caused, in many ways, the formation of resistance front against the superpowers and they has also paved the way for the spread of Islamic Revolution in the region. By answering to the main question, the hypothesis of the study is analyzed and evaluated. The Islamic Revolution has been able to make progress, under the aegis of Shitte geopolitics, in various fields despite international pressures and challenges. The new form of Islamic Awakening, with its anti-arrogance, pro-Islam mottos embedded in itself, is a challenge to the West’s interests, for its pro-independence pro-freedom nature, and is closely aligned with the principal mottos of the Islamic revolution.
    Keywords: Geopolitics of Shia, Islamic Revolution, Increase of Influence, Shia, Power
  • Norollah Gheisari, Seyyed Mehdi Hosseini Page 71
    Sustainable security is among the issues analyzed by researchers from different perspectives. Various schools and approaches of security studies have also analyzed factors affecting the sustainability of security. This paper applies the constructivist approach and, due to the case study’s security environment, that of the third world security school in order to examine the effects of identity, livelihood, and institution, as variables, on the mediator variable of national convergence. It eventually studies the effect of the mediator variable of national convergence, next to the external variable, on sustainable security. What distinguishes this paper from the previous similar studies is that it focused on the sensitivity analysis and the engineering functions of the non-identity livelihood and institutional variables in the compensation for the shortcomings of identity distinctions between ethnicities and the national identity. The research is based on library studies and a qualitative method. It also utilized the analyses and findings of other researches for meta-analysis. In conclusion, the results show that some variables related to identity convergence, due to the inherence of identity effects, serve a pivotal role in creating national convergence and institutionalized sustainable security, by determining the type, form, intensity, and frequency of stable security. In an approach based on engineering and architecture of security, other nonidentity variables, like two sets of institutional and livelihood variables, can make up for shortcomings of the distinction between the case study’s national and state identity and ethnic identity. Therefore, politicians must consider the effectiveness and efficiency of the government in different dimensions of sociability institutions and in the implementation of livelihood policies, as a solution and strategy of providing domestic security in ethnic areas. They should prevent the effects of these variables on ethnicities and internal groups, relying on self-reliance as well as sovereignty and power production.
    Keywords: Sustainable Security, Identity Convergence, Livelihood Convergence, Institutional Convergence, Convergence Engineering
  • Rahman Najafsayyar, Abbas Alipour Page 109
    The massacres of Shia Muslims in Pakistan, committed systematically by extremist fundamentalist groups like ‘Sepah Sahabe’, ‘Lashkar-e-Jhangvi’, ‘Jaish-e-Mohammad’, ‘Lashkar-e-Taiba’, and other anti-Shia groups, are resulted from the growth of sectarian terrorism in the country. Also, the reasons include US and other western countries supports, pro-western regional regimes’ sponsorship, like Saudi Arabia, and Pakistan’s passive policies. Therefore, the systematic massacres of Shia Muslims in Pakistan have a political nature. This can be analyzed in frameworks of Sectarian Terrorism, Organized Terrorism, and Religious Terrorism. The main objective of these massacres is to bring Muslims into conflict; Sunni Muslims, supported by Saudi Arabia, and Shia Muslims, supported by the I.R. of Iran. The situation favors the American strategy of ‘constructive chaos.’
    Keywords: Pakistan, Systematic Massacre, Sectarian Terrorism, Religious Terrorism, Fundamentalist Groups
  • Mohammad Sheikholeslami, Meisam Beigi Page 137
    Regional and transregional players show different attitudes towards the prolonged Syrian Crisis. The conflicting interests of each player in Syria make the crisis aggravated. Meanwhile, the role of Russian Federation, as a key player, is of significance in many ways. Russia, on one hand, is an influential player in many regional and sometimes international issues and crises, and on the other hand, it tries to retain its influence in the security-political equations in Damascus owing to its military bases in Syria as well as its historical relationship with the Syrian government. Therefore, Russia is definitely considered as a major player in Syria. This paper studies Russian policies and strategies in the Syrian Crisis, using the conceptual framework of Defensive Realism. In fact, the main question of this study is how Russian Federation has reacted to the Syrian Crisis since its beginning. The initial answer, as the hypothesis of the study, is that, by its political and often military support, the Russian Federation, for its security and political interests in Syria, has attempted to prevent the collapse of Asad’s government and transition of power to pro-Arab, pro-Western opposition groups. In order to offer an acceptable model of its attitude towards the Syrian Crisis, this study analyzes different aspects of its role and strategies in the crisis, employing a descriptive- analytical methodology.
    Keywords: Syrian Crisis, Russian Federation, Defensive Realism, Security, Regional, Transregional Players
  • Rouhollah Gholami, Mohsen Seifi Kafshgari, Najafali Shahbazi Page 167
    With the rapid growth of urbanization, many people have migrated to cities and metropolitans due to the insufficiency of production modes in the villages and towns. This process created a new style of urban life in the suburban areas of mega-cities which generally made over-population, cultural conflicts, social instability, unemployment, false jobs, violence, crime, unrest, etc. The rapid growth of migrations, also, altered the normal demographic composition of cities and big provinces, so suburban cities appeared. This study identifies and models the influential factors of slum dwelling in Iran, emphasizing on the reasons behind the formation and expansion of slum cities near Tehran City. By a statistical description and analysis, the paper uses the mathematical econometric Logit and Probit Model. Finally, it is concluded that migration, low-income migrants, the size of migrating families, exorbitant price of urban land, and unemployed family members are the factors which contribute to the emergence and rapid growth of slum dwelling in Tehran Province.
    Keywords: Slum Dwelling, Poverty, Crime, Security