فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 22 (بهار 1393)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 22 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا سیمبر صفحه 5
    یکی از دغدغه های پس از انقلاب اسلامی ایران، با توجه به ارزش های نهفته در آن، مقوله بومی سازی علوم انسانی بوده است که می تواند روند هویت سازی نظام را نیز تقویت کند. های دیگر و رویکردها و های اسلامی است که راه را برای نظریه رمز کلیدی این امر، فرانظریه حتی تاکتیک های گوناگون، به ویژه در زمینه های دفاعی و سیاست خارجی هموار می سازد. هایی مختص خود هستند که به آنها شکل می دهند و مقوله های ها دارای فرانظریه همه نظریه، ها سه مولفه اهمیت اساسی دارند: هستی شناسی بنیادین آنها را برجسته می کنند. در فرانظریه معرفت شناختی و انسان شناسی؛ یعنی نگاهی که به دنیا و نظام هستی دارند، نگاهی که به نحوه شناخت جهان دارند و روزنه ای که از آن به انسان و فلسفه وجودی انسان می نگرند. اگر درصدد شناخت نگرش امنیتی جمهوری اسلامی، تبیین یا تجویز آن هستیم، لازم است هستی شناسی آن را با نگاهی عمیق واکاوی کنیم. نوشتار پیش رو کنکاشی درباره مبانی هستی شناسانه مکتب امنیتی جمهوری اسلامی ایران است و این ایده را مطرح می کند که به جای اینکه نگرش امنیتی، فیزیکی، مادی و سخت افزارانه باشد، بیشتر غیرمادی، هویتی و نرم افزار انه است. در مکتب امنیتی جمهوری اسلامی ایران، اهمیت زیادی به عناصر معنوی و هویت ساز داده می شود، به نحوی که خود در مقابل غیرخود مرزهای مشخصی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: مکتب امنیتی، نظام بین الملل، جمهوری اسلامی ایران، فرانظریه، هستی شناسی، هویت سازی
  • نورالله قیصری صفحه 27
    اندیشیدن به معضلات امنیتی به پیدایش مکاتب مختلف امنیتی منجرشده است. هریک از این مکاتب با توجه به مبانی و رویکردهای متفاوت، به مفهوم سازی و تبیین ابعاد و تحلیل چارچوب مفهومی امنیت پرداخته اند. حاصل آن مجموعه ای از ایده ها، روش ها و مطالعات موردی است که به مطالعات امنیتی مشهور شده است. هدف این مقاله بررسی، ارزیابی و نقد مکاتب موجود امنیتی است. نتیجه بررسی انجام شده بیانگر آن است که مکاتب امنیتی بر مبانی نظری هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی های مدرن استوار شده اند و از نظر مسائل عینی نیز بیشتر به جوامع غربی، اروپایی و آمریکایی تعلق دارند و تبیین ها و نقدهای موجود بیشتر درون پارادایمی است، تا نقد جوهری هستی شناسی و انسان شناختی که از رویکردی متفاوت در فهم و مقوله سازی درباره امنیت نشات گرفته باشد. نقدهای درون پارادایمی نتوانسته است راهی برای برون رفت از معضل نا امنی بیابد و نیاز به طرح نظریاتی دارد که منشاء پارادایمی متفاوت به امنیت داشته باشد.تغافل و ناتوانی مکاتب امنیتی غربی در تبیین تمامی وجوه امنیت، همواره عرصه را برای ظهور نظریات و مکاتب جدید بازگذاشته است.
    کلیدواژگان: مکاتب امنیتی، پاردایم های نظری، مبانی امنیت، موضوعات امنیتی
  • علی حمزه پور صفحه 57
    با توجه به تاثیرگذاری قطعی روش شناسی در شناخت علوم به معنای اعم، به ویژه علوم انسانی، مطالعات بنیادین برای کشف آن به عنوان مبادی دستیابی به علوم انسانی اسلامی در همه عرصه ها از جمله مطالعات و مکتب امنیتی به شمار می آید. روش شناسی مطلوب منبعث از آموزه های اسلامی، قابلیت و ظرفیت شناخت و کشف قوانین و سنت های لایتغیر الهی را فارغ از معرفت های فردی مبتنی بر نسبی گرایی با رویکرد استناد قطعی و مستحضر به حجیت دینی برای سایرین، خواهد داشت. مدعای این مقاله آن است که این شیوه در کشف حقیقت علم، همان روش اجتهادی پویا منبعث از منابع چهارگانه در شناخت قوانین اسلام است و این شیوه در مطالعات و مکتب امنیتی نیز حاکم است. این ایده با بهره گیری از دیدگاه های ارائه شده در شیوه علمای اعلام و شاگردان حکمت متعالیه در تبیین روش شناسی اجتهادی اسلام در حوزه علوم انسانی برای دستیابی به روش شناسی در مطالعات امنیتی با تاکید بر مکتب امنیتی جمهوری اسلامی ایران، تبیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، علوم انسانی اسلامی، روش اجتهادی، سنت های الهی، مکتب
  • رسول زارع زاده صفحه 85
    مکاتب امنیتی مختلف هر یک با توجه به مبانی و مبادی نظری و فرانظری و زمینه جغرافیایی پردازی در باب امنیت پرداخته و تجویزاتی درباره بهبود وضعیت امنیت در خود به نظریه کشورها و جهان داشته اند. با توجه به این مهم، مقاله پیش رو ضمن تاکید بر ضرورت نگاه بومی به امنیت در ایران، سعی دارد با استمداد از مباحث فلسفه علم به بررسی امکان یا امتناع مفهومی «مکتب امنیتی جمهوری اسلامی ایران» بپردازد. از دید نگارنده، پاسخگویی به این مسئله، به نوع جوابی بستگی دارد که به امکان «علم بومی به مثابه موضوع» و «علم دینی» داده می شود. نتیجه این بحث، استخراج دو الگو است: یکی، «مکتب ایرانی امنیت» که از انکار علم دینی و پذیرش علم بومی به مثابه موضوع حاصل می شود و دیگری، «مکتب ایرانی اسلامی» که از اثبات امکان علم دینی و علم بومی به دست می آید. از دید نگارنده، الگوی دوم می تواند با «مکتب امنیتی جمهوری اسلامی ایران» هم پوشانی و انطباق داشته باشد؛ با این حال، تحقق این الگو الزاماتی دارد که در این مقاله به برخی از آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مکتب امنیتی، علم بومی، علم دینی، الگوی ایرانی، اسلامی
  • مهدی ناظمی اردکانی، محمد جواد الوندی صفحه 113
    پس از پذیرش قطعنامه 598، امام خمینی (ره) در پیام 26 شهریور 1367 خطاب به فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ایده راهبرد دفاع همه جانبه را مطرح و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بازماندگان دفاع مقدس را مامور تبیین و تدوین و اجرای این راهبرد کردند. این راهبرد که برای تامین امنیت نظام اسلامی ارائه شد، با توجه به شرایط و مقتضیات نظام جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی طرح شده و دارای انعطاف است و به تناسب نیاز روز و عد دفاع و امنیت شرایط زمان، قابل توسعه و تکامل است. این انعطاف پذیری در افزوده شدن ب نرم در مقابل تهدیدهای نرم دشمن به سایر ابعاد این راهبرد در سال های پس از رحلت حضرت امام خمینی(ره) توسط مقام معظم رهبری به وضوح مشخص است. با این حال به نظر می رسد شناخت همه جانبه و تعیین و تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های آن مستلزم تلاش علمی بیشتری است؛ هرچند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سایر نهادهای نظامی، انتظامی و امنیتی برای اجرایی شدن این راهبرد، قدم های بسیاری برداشته اند. بنابراین، مسئله اصلی در این مقاله حول چیستی دفاع همه جانبه از منظر امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری و مدل مفهومی آن دور می زند. نگارنده با روش توصیفی تحلیلی به دنبال شناخت و معرفی بهتر این مفهوم است و در جهت اکتشاف دیدگاه دفاعی امام خمینی و مقام معظم رهبری به عنوان راهبرد تامین امنیت نظام اسلامی پیش رفته و تلاش کرده است ابعاد، مولفه ها و شاخص های عمومی این راهبرد را از این منظر تعیین و مدل مفهومی آن را ارائه کند.
    کلیدواژگان: راهبرد، دفاع همه جانبه، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری، امنیت، نظام اسلامی
  • فرزاد پورسعید صفحه 135
    مقاله حاضر به بررسی «مفهوم و ماهیت امنیت» در جمهوری اسلامی ایران می پردازد و برای این منظور از اندیشه های بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(ره)، و متن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بهره می برد. تعریف این هدف و تعیین شیوه دستیابی به آن نشان دهنده این مفروض مهم است که جمهوری اسلامی تلقی خاصی از مفهوم امنیت با برداشت های موجود در سایر نظام های سیاسی دنیا منطبق و ماهیت آن دارد که لزوما نیست. این مفروض، خود برخاسته از مفروض مهم دیگری است که بر اساس آن، هر نظام سیاسی به واسطه ایده تشکیل دهنده و نحوه شکل گیری اش، تلقی و برداشتی ویژه از مفهوم و ماهیت امنیت دارد که می تواند منحصر به فرد باشد و آن را از نظام های سیاسی دیگر متمایز کند. بنابراین، نگارنده در چارچوب متون پیش گفته و در پاسخ به پرسش اصلی مقاله، معتقد است «امنیت در جمهوری اسلامی ایران در برابر برداشت رایج و کلاسیک از امنیت در سایر نظام های سیاسی دنیا که امنیت را به قدرت تحویل می کنند، ماهیتی عدالت بنیان دارد؛ از این رو، متناسب با مبنا و فلسفه وجودی نظام، امنیت در جمهوری اسلامی ایران، مفهومی است فرهنگی عقیدتی، جهانی، پایدار، بسط محور و جامع الابعاد».
    کلیدواژگان: مفهوم امنیت، جمهوری اسلامی ایران، عدالت، قدرت، امنیت جهانی
|
  • Reza Simbor Page 5
    Domesticating human sciences has always been one of the concerns since the Islamic Revolution of Iran, regarding to its hidden values, which can strengthen the process of identity-making in the political system. The key point here is the Islamic meta-theories which pave the way for other theories, approaches, and even various tactics, especially in the defense and foreign policy issues. Every theory possesses its own meta-theory which forms them and highlights their fundamental principles. Three variables are also significant in metatheories, including ontology, epistemology, and anthropology. They, in fact, determine how to perceive the world and how to look at man and the philosophy of its being. In order to understand, explain, and prescribe the security standpoint of the IR of Iran, it is required to study the ontology of the IR of Iran profoundly. This paper studies the ontology of the security school of the IR of Iran. It proposes that this security school places a premium on the non-materialistic, identity-related, and software factors rather than on the physical, materialistic, and hardware factors. In this security school, spiritual and identity-making factors are hugely important to the point that they form a border between self and the other.
    Keywords: Security, International System, the Islamic Republic of Iran, Metatheory, Ontology, Identity, making
  • Norollah Gheisari Page 27
    Thinking about security problems resulted in the emergence of various security schools. Each of these schools, regarding their bases and attitudes, has dealt with conceptualization, explanation of the aspects, and analyzing the theoretical frameworks of security. The result has been a collection of ideas, methods, and case studies, known as security studies. This paper intends to analyze, evaluate, and criticize the current security schools. The research findings show that the security schools are based on the modern ontological, epistemological, and anthropological theories. Regarding the objective issues, they belong to western, European, and American societies. The current criticisms are mostly intra-paradigmatic rather than ontological and anthropological criticisms rooted in a different cognitive attitude. Intra-paradigmatic criticisms have not been able to offer a solution to the existing insecurities in the world. It is necessary to propose theories derived of a different security paradigm. The negligence and incompetence of western security schools in all aspects of security let the emergence of new theories and schools.
    Keywords: Security Schools, Theoretical Paradigms, Bases of Security, Security Issues
  • Ali Hamzehpour Page 57
    Regarding the function of methodology in sciences, in its general conception, especially humanities, fundamental studies to find a methodology is one of the ways to achieve Islamic Humanities in all fields, especially security school and studies. A proper methodology derived of Islamic teachings possesses the capability and capacity to perceive and discover unchangeable divine rules and conventions. It relies on the assured attribution and clear religious reasons rather than the individualistic concepts which are based on relativism. This paper claims that the desirable methodology to discover the truth of science is the very dynamic jurisprudence relying on the four sources of finding Islamic rules. This methodology exists in security school and studies. Using other proposed ideas, this proposal is offered and explained by grand Islamic scholars and students of transcendent wisdom in explanation of Islam’s jurisprudence methodology in humanities in order to achieve a methodology in security studies which is based on the security school of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Methodology, Islamic humanities, Method of Jurisprudence, Divine Conventions, School
  • Rasoul Zarezadeh Page 85
    Various security schools, pertaining to their theoretical and meta-theoretical bases as well as their geographical context, have theorized security differently and prescribed about the enhancement of security in countries and the world. Accordingly, this paper, while emphasizing on a domestic view on security in Iran, intends to study the conceptual possibility or refusal of “IR of Iran’s Security School”, adopting discussions in philosophy of science. Studying its conceptual possibility and refusal is a reply to the possibility of “domestic science as subject” and “religious science”. The result will be two. First, an “Iranian Security School” which is derived from the refusal of religious science and approval of domestic science as subject; and second, “Islamic-Iranian School” which is achieved by proving the possibility of religious science and domestic science. The paper maintains that the second model can align with the “IR of Iran’s Security School”; however, for achieving this, some requirements, mentioned here, must be fulfilled.
    Keywords: School, Domestic Science, Religious Science, Iranian Security School, Islamic, Iranian Security
  • Mehdi Nazemi Ardakani, Mohammad Javad Alvandi Page 113
    After the Acceptance of resolution 598, on September 17, 1988, Imam Khomeini addressed the commanders of the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) and introduced the idea of comprehensive defense. He stated that the IRGC and veterans of the Sacred Defense Period (Iran-Iraq War) should be assigned to explain, develop, and execute this strategy. Offered to provide security for the Islamic government, it is flexible and evolutionary, and can be developed in terms of the contemporary situations. Its flexibility is more noticeable after the Imam Khomeini passed away as the new aspect of soft defense and security has been added up by the Supreme Leader due to the enemies’ soft attack against the country. However, it seems that recognizing all aspects of the strategy and determining and explaining all its aspects, factors, and indexes requires great efforts; however, the IRGC and other military or security organizations have taken great steps to better implement the strategy. Therefore, the main subject in this paper is the comprehensive defense and its conceptual model from the standpoints of Imam Khomeini and the Supreme Leader. The paper uses a descriptive-analytical method to identify the concept better. It also intends to learn more about the defense view of Imam Khomeini and the Supreme Leader as the government’s defense strategy to provide security. Finally, it succeeds in determining the strategy’s aspects, factors, general indexes and presenting its conceptual model.
    Keywords: Comprehensive Defense, the Strategy of Comprehensive Defense, the Late Imam, Comprehensive Defense, the Supreme Leader, Comprehensive Defense
  • Farzad Saeedpour Page 135
    This paper studies the nature and concept of security in the Islamic republic of Iran, analyzing the ideas of the founder of the IR of Iran, Imam Khomeini, and the Constitution. The objective and means of providing security by the IR of Iran is highly distinctive. The nature and concept of security in the IR of Iran are totally different from the interpretations of security in other political systems. This originates from the hypothesis that any political system can be unique in terms of its ontology and understanding of the nature and concept of security. Therefore, the paper studies the above-mentioned literature and answers the main question of the paper. It concludes that security in the IR of Iran has a justice-based nature, contrary to current and classic readings of security in other political systems which rely on power; consequently, security in the IR of Iran is a cultural-religious, global, sustainable, inclusive, and comprehensive concept consistent with the bases and ontology of the political system in the country.
    Keywords: the Nature of Security, the Concept of Security, Islamic Republic of Iran, the Constitution, Justice, Power, World Security, Sustainable Security, Cultural Security, Inclusive, Threat, based