فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 23 (تابستان 1393)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 23 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نبی الله روحی صفحه 5
    بی تردید یکی از معضلات بزرگ امنیت بین الملل، پدیده تروریسم است که حیات انسان ها و روابط میان ملت ها را در معرض خطر جدی و اساسی قرار داده است. در عصر حاضر، جهان اسلام نیز با مسئله رشد جریان تروریسم مواجه است که برخاسته از تعالیم وهابیت، و به نام سلفی گری سبب کشتار انسان ها شده است. «کفر» یکی از واژه های پرکاربرد تروریسم تکفیری است که در آن، تروریست ها مخالفان خود را به کفر متهم و به کشتن آنان اقدام می کنند. به همین دلیل، به این نوع تروریسم، تروریسم تکفیری اطلاق می شود. اندیشه تکفیری با تکیه بر مبانی غیراسلامی خود، عقاید و آموزه های کلامی اسلام را به چالش می کشد. این جریان با تغییری بنیادین در برخی از مهم ترین آموزه های اعتقادی اسلام، خون، مال و نوامیس مسلمانان را مباح و آنان را از مشرکان بدتر می شمارد. آنچه به اندیشه های تکفیری تشخص می دهد، دیدگاه های کلامی و اعتقادی آن است. تفاوت اندیشه تکفیری با مذاهب اسلامی را باید در دل مباحث کلامی و اعتقادی جست وجو کرد. شبهات اندیشه تکفیری هرچند در قالب گزاره های فقهی بیان می شود، پیش فرض های اعتقادی دارد و ریشه یابی آنها را باید در عرصه مباحث کلامی و اعتقادی یافت. بر این اساس، این مقاله با اذعان به نقش مبانی اندیشه ای و اعتقادی در تحقق تروریسم تکفیری، این بخش از موضوع را به عنوان مولفه ای مهم در تروریسم تکفیری در کانون توجه خود قرار داده است تا با شناختی صحیح نسبت به این جریان، بهره برداری از آنها را در برنامه ریزی های مقابله ای امکان پذیر کند. این پژوهش براساس ماهیت و روش، در زمره تحقیقات توصیفی - تحلیلی بوده، برای گردآوری داده ها از روش اسنادی، تاریخی وکتابخانه ای استفاده شده است و از آنجایی که موضوع اصلی بحث در این نوشتار، شناخت و به نوعی درک اندیشه تروریسم تکفیری بوده، در تجزیه و تحلیل داده ها از روش نظری بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، تکفیر، سلفیه، وهابیت، کلام، مذاهب اسلامی، ابن تیمیه و محمدبن عبدالوهاب
  • ابراهیم حاجیانی، محسن کریمی شیرودی صفحه 37
    روریسم گرچه پدیده ای نو نیست، به عنوان یکی از معضلات جهان امروز، گریبان گیر بسیاری از دولت هاست و چنان گسترش یافته که بسیاری از معادلات بین المللی را متاثر کرده است. حوزه نفوذ این پدیده حتی حاکمیت برخی کشورها را به چالش کشیده و بسیاری را نیز به اندیشه مقابله با آن واداشته است. از این رو ارائه راهبردهای ضد تروریستی جامع و مانع، که با توجه به رویکردهای مختلف در نگرش به تروریسم تدوین شده باشد، امری ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با انگاشتن فرهنگ به مثابه شیرازه هر اجتماع، تروریسم را پدیده ای اجتماعی می داند که ریشه در فرهنگ ها دارد؛ از این رو اساس مقابله با تروریسم را نیز رویکرد فرهنگی می داند. این پژوهش در نظر دارد با ارائه مجموعه راهبردهای فرهنگی، ای، به مقابله با تروریسم بپردازد و در این مسیر ضمن لحاظ به مثابه راهبردی پایه مقدورات و محدودیت های جمهوری اسلامی ایران، سعی در تدوین طرحی جامع و بومی «راهبردهای ضد تروریستی در سطوح مختلف دارد. از این رو با ارائه هفت سرفصل جغرافیایی، راهبردهای ضد تروریسم در قبال حوادث تروریستی در بازه های مختلف زمانی، سیاست های ضد تروریسم بر اساس ماهیت، راهبردهای متمرکز بر گروه های تروریستی، سیاست های کلان معطوف تحدید فعالیت های گروه های تروریستی، سیاست های تحدید و دفع تروریسم در مبدا، و مقابله با تمام انواع تروریسم موجود یا پیش روی کشور» به تبیین سیاست ها پرداخته و سپس در دو سرفصل، تقسیم وظایف ملی در تحقق راهبردهای فرهنگی ضد تروریسم و تقسیم وظایف نهادهای حاکمیتی (عمومی) در تحقق راهبردهای فرهنگی ضد تروریسم را طرح ریزی کرده است. در نهایت آنچه چشم انداز این طرح است مشروعیت زدایی از تروریسم و اقدامات تروریستی، افزایش سطح آگاهی و در نتیجه کاهش گرایش های افراطی است که در بلندمدت و با رویکردی بردبارانه به کاهش ریشه ای تروریسم در جمهوری اسلامی ایران خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: تروریسم، ضد تروریسم، فرهنگ، راهبرد فرهنگی، افراط گرایی
  • احمد زارعان صفحه 67
    اگرچه ظهور و نقش آفرینی داعش به عنوان بازیگری غیردولتی به حدود یک دهه پیش بازمی گردد که ابومصعب الزرقاوی جنبش توحید و جهاد را در عراق تاسیس کرد، بحران امنیتی عراق موجب شد توجه جامعه جهانی به این گروه، بیش از گذشته معطوف شود. این مقاله ضمن بررسی زمینه های فکری و فرهنگی، به دنبال بررسی زمینه های ظهور و گسترش داعش در محیط امنیتی غرب آسیا در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی است. یافته های این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی تالیف شده است، نشان می دهد اندیشه تکفیر مبتنی بر سلفی گری به عنوان زمینه فکری و مقاومت در برابر امواج جهانی سازی به عنوان زمینه ای فرهنگی، موجبات ظهور و گسترش داعش در جغرافیای جهان اسلام را فراهم کرده اند. در سطح ملی، داعش در خلا رهبری و بحران هویتی اهل سنت، با استفاده از احساسات مذهبی آنان، در جغرافیای دولت های فرومانده ظهور کرد و اقتدار این دولت ها را به چالش کشید. در سطح منطقه ای، به عنوان بازیگری غیردولتی، با بدیل سازی از گفتمان اسلام گرایی، به مقابله با گفتمان انقلاب اسلامی و محور مقاومت پرداخت. در سطح بین المللی نیز جنگ بین تمدنی را که آمریکایی ها منادی و مدعی آن بودند، به جنگی درون تمدنی تبدیل و در جهت اسلام هراسی حرکت کرد.
    کلیدواژگان: داعش، تروریسم، امنیت، محیط امنیتی، غرب آسیا، تکفیر
  • علی ثابت صفحه 97
    کنش مقوله ای معطوف نظام و سامانه فکری و اندیشه ای است که به نوعی در پروسه پر پیچ و تاب اندیشه مبتنیبر نوعی هستی شناسی شکل می گیرد. تعین و تشخص اندیشه مبتنی بر جهان بینی، انسان را در جامعه با دستگاه معرفتی از طریق بروز و ظهور کنشگری فردی و اجتماعی خود نشان می دهد. شناخت جهان بینی ها و روش شناخت آنها می تواند کنشگر را مورد رصد و پایش و پویش قرار دهد. در واقع می توان ادعا کرد تحولات و کنشگران این عرصه و محیط ها حاصل دیالتیک و تعارض جهانی بینی های مختلف اند. درک این مطلب که چرا انسان کنشگر در تحولات و موقعیت ها «نوع خاصی» از کنش را برای خود انتخاب می کند، بسیار مهم است و بستگی تام به مدل ادراکی مبتنی بر جهان بینی و نظام معرفتی شکل یافته و هستی شناسانه آنها دارد. جوامع مذهبی، دین را از طریق مذهب و امر سیاسی را از طریق کلام سیاسی معرفی می کنند. مذهب و مشرب کلامی، شکل عملیاتی، توصیفی، تشریحی، تاویلی و تفسیری دین است که محیط تعاملی خود و امنیت و حیات و زیست بوم خود را از طریق نوعی «نص گرایی افراطی» بر می سازد. حیات سلولی شکلی از سازمان غیررسمی و به صورت ریزومی 2 در زیر پوست است که کنشگران این عرصه از جمله میکروسازمان های تروریستی بدان گرایش جدی دارند. در واقع قالب های ادراکی (پارادایم) از طریق نظام اندیشه ای تجهیز می شوند و مدل و الگوی حیات و زندگی و نوعی خاص امنیت زیستی را به صورت مرحله ای با منحنی حیات سلولی آغاز و در نهایت (در صورت مقتضی) نهادسازی می کنند که به نوعی خاص از مدنیت مبتنی بر آموزه های کلامی، مشربی و مذهبی ختم می شود. این مقاله درصدد است به این مقوله بپردازد که بین مدل و قالب های ادراکی و نوع حیات زیستی از نوع «حیات سلولی» و تاویل امنیت در کنش تروریسم تکفیری رابطه ای برقرار است و این مقوله ارتباطی وثیق با مبانی کلامی (اعتقادی و سیاسی) آنها دارد که از طریق روش تحلیلی، توصیفی و نشانه شناسی از تبیین کلام سیاسی و امر سیاسی مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کلام سیاسی، تروریسم، حیات سلولی، قالب های ادراکی، امنیت تاویلی
  • بهادر امینیان، سیدحسام الدین زمانی صفحه 133
    نیروی ایدئولوژیکی محرک گروه داعش از دو منبع کاملا متفاوت می آید: اولین منبع و وجه غالب کنونی اندیشه تکفیری است که در افکار ابن تیمیه (قرن 7 ق) ریشه دارد و توسط عبدالوهاب (قرن 12) به ایدئولوژی تکفیری مدرن تبدیل شد. بر این مبنا، تکفیری های داعش هدف خود را احیای خلافت اعلام می کنند. منبع دیگر داعش که در سازمان و اهداف سیاسی اش کاملا مشخص است، بعثی گرایی و شبکه های بعثی جدید است که بعثی های سکولار آمال خود را در احیای شکوه اعراب می بینند. اگرچه گروه داعش به طور موثر از دکترین سلفی تکفیری به منظور بسیج افراطی ها و ستیزه جویان خارجی استفاده می کند، در عین حال، برای هدایت و کنترل این خلافت، بر شبکه های پیچیده تحت رهبری افسران سابق حزب بعث تکیه دارد. آنچه این مقاله درصدد بررسی آن است «چگونگی پیوند این دو منبع ایدئولوژیکی متفاوت در سازمانی واحد به نام داعش» است. اسلام در ایدئولوژی بعث کمتر به عنوان پیامی جهان شمول که همه انسان ها در سراسر جهان را مورد خطاب قرار داده و رسالتش رستگاری کل بشریت است، در نظر گرفته می شود و بیشتر به عنوان ابزاری مطرح است که سیادت عرب بر جهان پردازهای بعثی از پیش روی اسلام به عنوان شاهدی بر عظمت فرهنگ را موجب شد. نظریه عربی و قدرت فکری مردم عرب نام می برند. از طرف دیگر، مهارت های تشکیلاتی و نظامی بعثی ها وسیله اصلی پیشبرد اهداف سلفی های تکفیری داعش در میدان های نبرد است.
    کلیدواژگان: داعش، سلفی گری، بعثی گرایی، هویت جمعی، تروریسم، تکفیر
  • سعید توکلی صفحه 151
    القاعده نقطه عطفی در تحولات اسلام گرایی رادیکال محسوب می شود و دارای سه نسل است. القاعده مرکزی با حمایت امریکا و کشورهای منطقه ای متحدش برای مبارزه با شوروی سابق در افغانستان شکل گرفت که پس از شکست و خروج شوروی سابق از افغانستان، به جبهه جهانی اسلامی علیه صلیبیون و یهودیان تغییر راهبرد داد. ریشه ایدئولوژیک القاعده و داعش به تفکرهای سلفی تکفیری که مبدع آن وهابیت بود، بازمی گردد. پس از حمله امریکا به افغانستان در دوران طالبان و سپس عراق، القاعده به عراق نقل مکان داد و به مبارزه با اشغالگران و شیعیان پرداخت. تغییر راهبرد القاعده عراق باعث انشعاب در القاعده شد و در نهایت، به تشکیل داعش منجر شد. این مقاله ابتدا به تشکیل القاعده و انشعاب داعش از آن پرداخته، و سپس به افتراقات القاعده و داعش از منظر ایدئولوژیکی، سازمانی و جهادی می پردازد و در نهایت، تشابهات القاعده و داعش را بیان می کند.
    کلیدواژگان: وهابیت، القاعده، داعش، تروریسم، تکفیر
  • عباس علی پور، جهانگیر حیدری، امین فعلی صفحه 197
    سیر گسترش و توسعه دامنه نفوذ داعش که کشورهای خاورمیانه را با چالش هایی جدی مواجه کرده است، جریانی تازه شکل گرفته نیست، بلکه برایند منافع برخی کشورهای منطقه و رقابت های ژئوپلیتیکی میان آنها، بازیگردانی قدرت های فرامنطقه ای، شناوری مباحث و موضوعات ژئوپلیتیکی و شرایط مهیای زایش گروه های بحران ساز و تفکرات افراطی در محیط سیاسی کشورهای خاورمیانه است. پیچیدگی اندرکنش های این گروه های افراطی و بازیگران منطقه ای، اقدامات و عملیات انفجاری قلمروگسترانه آنها، موضع گیری های متفاوت و متعارض قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در مقابل اقدامات این گروه ها، تعارضات خصمانه بین گروهی و... سبب شد تا تحلیل سیر گسترش و پیش بینی وضعیت آینده آنها براساس نظریه های پیچیدگی (آشوب و فراکتال) و در هم تنیدن این نظریه ها با مفهوم اثر پروانه ای انجام شود. نتایج حاکی از آن است که آشوبناکی فضای جنوب غرب آسیا که تاثیرگذار و متاثر از سه سطح درون کشوری، منطقه ای و فرامنطقه ای است، به این گروه ها موجودیت بخشیده و سازماندهی منظم، دریافت کمک های مالی و تسلیحاتی، بهره مندی از فضای مجازی، ایدئولوژی این گروه ها و برخورداری از حمایت های ژئوکالچرال شرایط تکثیر، توسعه دامنه نفوذ و در نهایت کنترل ناپذیری آنها را موجب شده است. هر چند تحت تاثیر شرایط ژئواستراتژیک منطقه و فشار ائتلافی منطقه ای - جهانی، فرایند گسترش این جریان های افراطی محدود خواهد شد، در صورتی که از فضاهای سیاسی ملی و منطقه ای آشوب زدایی نشود، بازتولید گروه های مشابه در گوشه و کنار جنوب غرب آسیادور از واقعیات نخواهد بود.
    کلیدواژگان: جریان های تکفیری، نظریه آشوب، نظریه تروریسم، اثر پروانه ای، جنوب غرب آسیا
  • مهدی هدایتی شهیدانی، سجاد مرادی کلارده صفحه 229
    جنوب غرب آسیا در سال های اخیر درگیر گروه های تروریستی در قالب تروریسم تکفیری شده است و کشورهای منطقه رویکردهایی متفاوت به آن داشته اند. مقاله حاضر سعی دارد با روشی تحلیلی و استفاده از سطوح تحلیل داخلی، منطقه ای و بین المللی به مطالعه سیاست خارجی عربستان سعودی درباره این موضوع بپردازد. سوال اصلی مقاله این است که مولفه های موثر بر سیاست خارجی عربستان در قبال تروریسم تکفیری چیست؟ یافته های اصلی مقاله نشان می دهد در سطح داخلی، تاثیرات رژیم سلطنتی و تاثیرات ناشی از فرقه وهابیت و در سطح منطقه ای، الگوهای رقابتی با ایران در سیاست خارجی عربستان نقش دارند. در سطح بین المللی نیز قابلیت ایدئولوژیکی عربستان در به کارگیری تروریسم تکفیری در راهبرد نیابتی سیاست خارجی آمریکا به ویژه در سوریه و همچنین تقابل سازی با روسیه در حوزه آسیای مرکزی و قفقاز مهم ترین مولفه های موثر بر سیاست خارجی عربستان سعودی درباره تروریسم تکفیری هستند.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، تروریسم تکفیری، ایدئولوژی، رقابت منطقه ای
  • هادی تاجیک، عبدالرضا عالیشاهی، سیدعلی مجیدی نژاد صفحه 257
    منطقه غرب آسیا، از دیرباز کانون بحران های امنیتی، سیاسی و ایدئولوژیک و همواره آبستن تحولاتی گسترده و ژرف بوده است. ظهور، رشد و گسترش حرکت های خشونت زا و گروه های تروریستی نمونه ای از این تحولات است. از یک سو، حراست از اسلام و از سوی دیگر تقابل با هجمه نظام اومانیستی غرب، همواره دستاویز گروهک های تروریستی بوده است. شکل جدیدی از فعالیت های سلفی گری فرانوین در خاورمیانه تلقی می شود. نخستین مستمسک این گروه در اقدامات تروریستی را شاید بتوان سقوط دولت هایی مانند سوریه و عراق دانست که به نحوی به زعم آنان، هم پیمان نظام کفر تلقی می شوند. البته باید افزود بسیاری از پژوهشگران تاسیس این گروهک سلفی - تفکیری را فراسوی مسائل عقیدتی - ایدئولوژیکی می دانند. اما چگونه می توان در قالبی تئوریک به بررسی این جریان های افراطی پرداخت؟
    نویسندگان مقاله شکل گیری داعش را با استفاده از تئوری های تلفیقی بسیج منابع چارلز تیلی و نظریه بحران توماس اسپرینگز تبیین کرده اند؛ به سخن دیگر، شکل گیری هر بحرانی را می توان به دلایل متعددی نسبت داد. نوشتار پیش رو نیز شکل گیری و بسط بحران فزاینده گروهک تروریستی تکفیری داعش را با استفاده از بسیج منابع چارلز تیلی تشریح و با بهره گیری از تئوری بحران اسپرینگز تفسیر و تحلیل کرده است. بدین منظور از منابع مکتوب و مجازی نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: داعش، بحران، بسیج منابع، خاورمیانه، تروریسم
|
  • Nabiollah Rouhi Page 5
    Terrorism is undoubtedly one of the main issues of international security, severely jeopardized people’s lives as well as the relations between nations. In the modern era, the Islamic world is faced with the growth of terrorist movements, originating from Wahhabi teachings and Salafism, which result in carnage. ‘Kafer’ (infidel) is a frequent key word in Takfiri terrorism. Terrorists accuse their adversaries of ‘Kofr’ (being infidel) and then kill them. So this type of terrorism is called Takfiri Terrorism. Takfiri thought, relying on its non-Islamic bases, challenges Islamic theological teachings. This movement changes the main religious teachings in Islam. It believes they are permitted do acts of violence against Muslims’ blood, property, and family, and consider Muslims worse than infidels. In fact, their religious and theological standpoint characterizes Takfiri groups. In order to find the difference between Takfiri and other Muslim groups, it is necessary to distinguish their religious and theological beliefs. Although religious misgivings in Takfiri thoughts are stated in the framework of jurisprudential statements, they are based on religious assumptions rooted in religious and theological discussions. This paper states that theological and religious bases play a pivotal role in the formation of Takfiri terrorism. This has been focused on in the paper so that it would be used in counter terrorism planning. This research, regarding its methodology, is descriptive-analytical. The data are collected by library, documents, and historical research. Since the main subject of the paper is to identify Takfiri terrorist thoughts, it uses a theoretical method to analyze the data.
    Keywords: Terrorism, Takfir, Salafi, Wahhabism, Theology, Islamic Sects, Ibn Taymiyyah, Muhammad ibn Abd al Wahhab
  • Ebrahim Hajiani, Mohsen Karimi Shiroudi Page 37
    Terrorism is not a new phenomenon, but it is currently one of the main issues in the world afflicting many governments. It is widely expanding and impinging on many of international equations. It has even affected and also challenged the sovereignty of some governments. This made many think of countering it. Consequently, proposing comprehensive counter-terrorism strategies, based on different approaches towards terrorism, seems necessary. regarding to the fact that culture is the nature of any community, this research considers terrorism as a social phenomenon rooted in cultures. Accordingly, counter-terrorism is a cultural approach. The research intends to counter terrorism through proposing cultural strategies as basic strategies of fighting with terrorism. It tries to develop a comprehensive domestic plan, abiding by the rules and regulations as well as the limitations in the Islamic Republic of Iran. The paper is seven parts. Five parts subtitled “Counter-Terrorism Strategies in Various Geographical Levels”, “CounterTerrorism Strategies based on its Nature”, “Strategies Focused on Terrorist Groups”, “General Policies of Restricting Terrorist Groups”,” Countering All Kinds of Existing or Impending Terrorism in the Country” explain the policies. And the other two parts design the ways to devolve national responsibilities to implement cultural counter-terrorism strategies and to devolve the responsibilities of administrative)public(bodies to implement cultural counter-terrorism. Finally, the outlook of this proposal is to delegitimize terrorism and terrorist acts, raise awareness, and consequently decrease extremist tendencies, which in long term, with patience, result in the eradication of terrorism in the IR of Iran.
    Keywords: Terrorism, Counter, Terrorism, Culture, Cultural Strategy, Extremism
  • Ahmad Zarean Page 67
    Although the emergence of Daesh, as a non-state player, dates back to the last decade, when Abu Musab al-Zarqawi formed al-Tawhid wal-Jihad in Iraq, the Iraqi security crisis has shifted the global attentions to this group the most. This paper studies the intellectual, cultural, and other environments for the emergence and expansion of Daesh in the security context of the Middle East in three national, regional, and international levels. The findings of this descriptive-analytical paper show that the concept of Takfir is based on Salafism as its intellectual context. Resistance against waves of globalization is the cultural context for the emergence and expansion of Daesh in the geography of the Islamic World. At the national level, Daesh emerged within the absence of leadership and Sunnis’ identity crisis in desperate countries, exploited the religious feeling of Sunnis, and challenged the sovereignties of desperate countries. At the regional level, Daesh, as a non-state player, counters the Islamic revolution discourse and the axis of resistance, providing an alternative Islamist discourse. At the international level, the clash of civilizations, which was declared by the US, has been transformed to an intra-civilization war for the sake of Islamophobia.
    Keywords: Daesh, Non, State Players, Security, Security Context, the Middle East, Desperate Governments
  • Ali Sabet Page 97
    Action is to an intellectual system formed somehow in a complicated thought, based on a kind of ontology. Determination and identification of the thought, relying on the world view, shows man in a society with its epistemic discourse through the expression and emergence of individual and social activism. The realization of world views and the methodology of realization can observe, monitor, and inspect the individual. In fact, it can be claimed that events and actors in these fields and contexts are the result of the conflicts and dialectics of various world views. It is critical to understand why an activist chooses a “particular type” of action in the field. His choice is completely rooted in the cognitive model of the formed ontological world views and epistemology. Religious societies introduce religion by denominations, and the political by political theology. Theological viewpoints and denominations are the operational, descriptive, explanative, hermeneutic, and interpretive form of religion, which constructs its interactive context, security, life, and environment through a kind of “extremist textualism”. The cellular life is a form of informal organization like a Rhizome under the skin which the actors of this field, especially terrorist micro-organizations, carefully are inclined to. In fact, paradigms are furnished through intellectual systems and gradually begin and finally)if expired(institutionalize the model and pattern of life along with a particular kind of security with the curve of cellular life, ending to a particular type of civilization which relies on the theological, dispositional, and religious teachings. This paper intends to explain that the paradigms, the type of lifecellular life, and hermeneutic of security in action of Takfiri terrorism are interrelated. This also is strongly related to their theological)faith and political(basics which is considered by means of an analytical, descriptive, and semiotic method through the explanation of political theology and the political.
    Keywords: Political Theology, Terrorism, Cellular life, Paradigms, Hermeneutic Security
  • Bahadour Aminian, Seyyed Hesamodin Zamani Page 133
    The dynamic ideological power of Deash group originates from two sources. The first source is a pervading jurisprudence rooted in Ibn Taymiyyah’s (14th c.(ideas which later modernized by Abd al-Wahhab)18th c.(as the ideology of modern Salafism. Accordingly, Takfiri Daesh members say their objective is to renovate Islam. The other source, totally obvious in its organization and political objectives, is Baathism and new Baath networks since secular Baathis set the renovations of Arabs’ glory as their ultimate goal. Although Daesh group uses the doctrine of radical Salafism effectively to mobilize extremists and foreign militants, it also relies on the complex networks of former Baath Party officers to lead and control its Caliphate. This paper tries to study how these two different ideological sources can join in a single organization-Daesh. In the ideology of Baath, Islam is hardly a universal message which addresses the world to improve humanity. It is considered as a mean of governing the Arab world, and its development by Baath theorists is for showing an evidence of the gratitude of Arab culture and the thinking power of Arab people. On the other hand, Baathis’ military and organizational skills have been used by the extremist Salafis-Daesh-as means of following their objectives in battle fields.
    Keywords: Daesh Group, Salafism, Baathism, Collective Identity
  • Saeed Tavakoli Page 151
    The emergence of Al-Qaeda is regarded as a turning point in the history of Islamic radicalism. The organization has three generations. The central al-Qaeda was formed with the support of the US and its allies to fight against the USRR in Afghanistan. It altered its strategy after the defeat of the Union in Afghanistan and its withdrawal from the country. The new strategy was designed to support the World Islamic Front against the Jews and Crusader. The ideological roots of al-Qaeda and Daesh date back to Takfiri Salafi beliefs, originating from Wahhabism. After the US invasion of Afghanistan in Taliban period, and also its invasion to Iraq, al-Qaeda moved to Iraq and fought against the occupiers and Shia Muslims. Strategy alteration in Iraq’s al-Qaeda resulted in a new branch in the organization. Finally, the new branch emerged as Daesh. This paper, initially, studies the formation of al-Qaeda and the separation of Daesh from the organization. It then analyzes the dissimilarities between them in terms of their ideologies, organizations, and Jihad. Finally, it highlights their similarities.
    Keywords: Wahhabism, al, Qaeda, Daesh, Terrorism, Dissimilarities, Similarities.
  • Abbas Alipour, Jahangir Heidari, Amin Feli Page 197
    Daesh, with its expansion and reach, has seriously challenged the Middle Eastern. In fact, it is not a newly-formed movement. It is the outcome of some regional countries’ national interests, their geopolitical competitions, political leverage by transregional powers, the floating geopolitical issues, and a suitable context for the emergence of the crisis-making groups as well as the extremist thoughts in the political atmosphere of the Middle Eastern countries. The complexity of interactions between extremist groups and regional players, their expansionist actions and explosive operations, the regional and transregional powers’ different contradictory positions towards these acts, inter-group hostile conflicts, etc required an analysis of the current cumulative situation and a forecast of future situation by adopting Chaos Theory and Fractal and combining them with the concept of butterfly effect. Research findings show that the chaotic atmosphere in the Middle East, affected by the domestic, regional, and transregional factors, let these groups appear. Efficient organization, financial and military aids, using the virtual space, their ideology, and geo-cultural supports helped these groups increase, develop their effects, and become uncontrollable. However, their expansion will be restricted by the geo-strategic conditions of the region and the pressure exerted from the global-regional coalition. It is not improbable that similar groups reappear in the Middle East unless the chaotic situation in national and regional political atmosphere is controlled.
    Keywords: Takfiri, Extremist Movements, Chaos Theory, Fractal, Butterfly Effect, Middle East
  • Mehdi Hedayati Shahidani, Sajad Moradi Kelardeh Page 229
    In recent years, South Western Asia has been faced with numerous terrorist attacks by Takfiri terrorists. The regional countries have applied different policies towards these terrorist acts. Employing an analytical method, this paper tries to study Saudi Arabia’s policies towards these issues in domestic, regional, and international arenas. The paper lists the influential factors in Saudi Arabia’s foreign policies towards Takfiri terrorism. The main findings of the paper show that domestically the influences from the Saudi kingdom and Wahhabism, and regionally Saudi Arabia’s model of competition with Iran play pivotal roles in the country’s foreign policies. Internationally, Saudi Arabia’s ideological capability to employ Takfiri terrorism in US foreign policy’s proxy strategy, especially in Syria, and also in US competition with Russia in Central Asia and the Caucasus is among the most important factors influencing Saudi Arabia’s foreign policy towards Takfiri Terrorism.
    Keywords: Saudi Arabia, Takfiri Terrorism, Ideology, Regional Rivalry
  • Hadi Tajik, Abdoreza Alishahi, Seyyed Ali Majidi Nejad Page 257
    West Asia, especially the Middle East, has always been faced with deep unfolding ideological, political, and security crises. It is best exemplified by the advent, growth, and extension of violent movements and terrorist groups in the region. Salafi and terrorist groups has taken their actions under the pretext of both protecting Islam and resisting against the attacks of Western Humanism. The Islamic State of Iraq and the Levant-Daesh-is a new form of neo-Salafi activities in the Middle East. The primary justification of this group for its terrorist attacks is the collapse of Syrian and Iraqi governments, calling them allies of the infidel countries. Of course, many researchers believe that this Takfiri-Salafi group is more than an ideological religious group. But, how can we study these extremist groups in a theoretical framework? This paper explains the formation of Daesh by combining Charles Tilly’s theory of Resource Mobilization and Thomas Spragens’ Crisis Theory. In fact, any crisis can be attributed to various reasons. This paper studies and analyzes the formation and the crisis-making extension of Takfiri-terrorist group of Daesh by utilizing Charles Tilly’s theory of Resource Mobilization and Spragens’s Crisis Theory. The paper also uses various printed and electronic sources.
    Keywords: Daesh, Crisis, Resource Mobilization, the Middle East, Terrorism