فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 8 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم متقی صفحات 5-28
    آسیب شناسی تهدیدهای امنیت ملی امری ضروری برای آینده پژوهی امنیتی است. اگرچه آسیب شناسی برخی تهدیدهای امنیتی به حوادث دوران گذشته مربوط است، بهره گیری از آن نتایج مطلوب و موثری برای آسیب شناسی تهدیدهای موجود و آینده فراهم می آورد. از سوی دیگر، چنین فرآیندی زمینه ساز شناخت ماهیت تهدید و چگونگی کنترل تهدیدهای بالقوه و بالفعل است. در این مقاله تلاش می شود از روش یادشده برای تبیین آسیب شناسی و گونه شناسی تهدیدهای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران استفاده شود.
    بررسی تهدیدهای انجام شده علیه انقلاب و جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد تهدیدها در مرحله اول ماهیت سخت افزاری داشته و به تدریج با تغییرات ماهیتی، کارکردی و نشانه ای روبه رو شده است. تهدیدهای سخت افزاری به منظور مقابله با ساختار سیاسی ایران انجام گرفته است. در مرحله دوم، تهدیدهای امنیت ملی ماهیت نرم افزاری دارد و معطوف فرسایش قدرت ملی ایران است. نشانه های تهدید سخت افزاری که در کودتای نوژه و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نمود یافته، به اقدامات محدودکننده علیه ایران در سیاست بین الملل مربوط می شود. فرآیند یادشده نشان می دهد در هر دوران تاریخی، شکل خاصی از تهدیدهای امنیتی علیه ساختار سیاسی ایران وجود داشته است.
    تبیین این مقاله براساس رهیافت تاریخی ساختاری انجام گرفته است. هدف از بهره گیری از رهیافت تحلیلی تاریخی پیوند شاخص های تهدید امنیتی در گذشته با فرآیندهای امنیت سازی در آینده است. بر این اساس، تهدیدهای ساختاری ممکن است در دوران مختلف تاریخی تکرار شود. بنابراین، آسیب شناسی تهدیدها به منزله فرآیند امنیت سازی در رویکرد آینده پژوهانه تلقی می شود. در این مقاله تلاش شده است گونه شناسی تهدیدهای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در فرآیند تاریخی مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، تهدیدهای فراروی ساختار سیاسی ایران در هر دوره تاریخی به گونه ای تفکیک شده، بررسی می شود.
    سوال اصلی این مقاله ویژگی های تهدیدهای اصلی فراروی جمهوری اسلامی ایران در سال های اولیه انقلاب و دوران جنگ تحمیلی است و اینکه در چه شرایط تاریخی ساختاری شکل گرفته و چگونه مدیریت شده است.
    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، تهدیدهای امنیت ملی، بحران، جنگ تحمیلی، تهدیدهای خوشه ای، آسیب شناسی تهدیدهای امنیت ملی
  • سید ابراهیم قلی زاده صفحات 29-45
    حاشیه نشینی یکی از چالش های جدی جهان در قرن بیست و یکم است. در ایران نیز طبق آمار، بیش از یک دهم جمعیت در حاشیه شهرها زندگی می کنند و شمار زیادی از آنها در کلان شهر تهران سکونت دارند. حاشیه نشینان که غالبا مهاجران روستایی کم بضاعت هستند، بیشتر در زمین های پست و کم بهای اطراف شهر به صورت غیر رسمی اسکان یافته اند. این نوع سکونت فاقد هر نوع استاندارد زندگی است، به همین علت، مسائل و مشکلات زیادی به وجود آورده است که به خصوص مسائل امنیتی آن اهمیت فراوانی دارد. این مقاله با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به سوال اصلی تحقیق است که «وضعیت حاشیه نشینی در کلان شهر تهران چگونه است و چه تاثیری روی امنیت آن دارد؟» با استفاده از چارچوب نظری برگرفته از رهیافت های محرومیت نسبی و انتظارات رضایتمندی، سوال اصلی به آزمون گذاشته شد. یافته های تحقیق مبتنی بر اسناد، مدارک و شواهد مشخص کرد به رغم برخی اقدامات مقطعی، حاشیه نشینی در کلان شهر تهران رو به گسترش است و با وجود اینکه نسل اول شرایط زندگی در این مناطق را قبول کرده اند، نسل دوم که خود را متولد تهران می دانند، در مقایسه زندگی خود با گروه مرجع (شهروندان تهرانی) دچار محرومیت نسبی شده اند و برای جبران آن راه های قانونی و رسمی را دشوار یا مسدود یافته به کارهای غیرقانونی و هنجارشکن روی آورده اند که نتیجه آن ناامنی های بسیار برای حاشیه نشینان، شهروندان تهرانی و دولت است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، کلان شهر، امنیت، محرومیت نسبی، انتظارات، رضایتمندی
  • الله مراد سیف صفحات 47-75
    قدرت اقتصادی از مولفه های مهم و اثرگذار در قدرت ملی کشورهاست. دو جنبه مهم قدرت اقتصادی شامل قدرت مستقیم (یا آشکار) و قدرت غیرمستقیم (یا پنهان) می شود. از نظر قدرت مستقیم، آمریکا از توانایی ها و قابلیت های منحصر به فردی هم چون موقعیت جغرافیای طبیعی مستعد، صنایع متنوع و پیشرفته، منابع انرژی زیاد و متنوع و محیط اقتصادی باز همراه با بهره وری بالا برخوردار است. با این حال، عملکرد اقتصادی دوران اخیر آمریکا نقاط ضعف عمده ای دارد از جمله بدهی های سنگین ملی و کسری تراز تجاری حجیم که نتیجه آن تضعیف دلار آمریکا در آینده خواهد بود. اگرچه این کشور از فرصت های مهمی مانند برتری قدرت نظامی، داشتن مرکزیت تجارت جهانی و موقعیت هژمونی دلار آمریکا در ذخایر بین المللی بهره می برد، با تهدیدهایی همانند وجود رقبای قدرتمند اروپایی و آسیایی و خطر سقوط ارزش دلار و هژمونی آن و از دست دادن مرکزیت اقتصاد جهانی روبه روست. در پایان مقاله جمع بندی برآورد راهبردی قدرت اقتصادی آمریکا ارائه می شود.
    کلیدواژگان: قدرت اقتصادی، هژمونی دلار، امنیت انرژی، کسری تراز تجاری، برآورد راهبردی، آمریکا
  • نبی الله روحی صفحات 77-102
    فرهنگ امنیتی رژیم صهیونیستی در درک فرصت ها و تهدید ها، این رژیم را در صدر کشورهایی قرار داده است که دغدغه های بالایی دارند. از این رو، تفکر امنیتی بر تمام برنامه های این رژیم حاکم است. اسرائیل به عنوان عضوی بیگانه و ادغام ناشدنی با محیط اطراف با ویژگی هایی به شدت نژادپرستانه و تجاوزکارانه، همواره درگیر ملاحظات شدید امنیتی است. در این محیط، رژیم صهیونیستی اقلیت های قومی مذهبی موجود در منطقه را عقبه استراتژیک سیاست های امنیتی خود در برخورد با کشورهای مسلمان قلمداد می کند. رژیم صهیونیستی در چارچوب دکترین پیرامونی، طرح اتحاد با کشورها و اقلیت های قومی مذهبی همسو را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده و پیوندهایی را با اقلیت های قومی مذهبی منطقه برقرار کرده است.
    در این مقاله با بهره گیری از نظریه موازنه فراگیر، نقش و جایگاه متغیر اقلیت های قومی مذهبی در سیاست خارجی رژیم صهیونیستی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. این مقاله از نظر حوزه موضوعی به تحولات مناطق دروزی نشین، مارونی های لبنان و کردهای عراق می پردازد.
    کلیدواژگان: اسرائیل، اقلیت ها، دکترین پیرامونی، دروزی ها، مارونی ها، کردستان عراق
  • احمد خالقی دامغانی، روح الله اسلامی، فاطمه ذوالفقاریان صفحات 103-119
    در نگاه اول، رویکرد غالب و جاافتاده بسیاری از متفکران بر این است که گسترش تکنولوژی اطلاعات باعث ایجاد صلح، همبستگی و نزدیکی بشر، ایجاد و گسترش دموکراسی، حفظ آزادی و تقویت جامعه مدنی می شود. رویکرد دیگری نیز وجود دارد که چندان این نگاه کارآمد و مورد اجماع را قبول ندارد و نقدهای اساسی بر آن وارد می کند. این نوشتار سعی دارد از زاویه دید نفی-گرایانه و به شدت بدبین پسا مدرنیسم، سیاست در عصر اطلاعات را مورد واکاوی قرار دهد. شکل دولت الکترونیک، امنیت، اطلاعات کارآمد، دیپلماسی و دموکراسی دیجیتالی را پذیرفتن، اما در نهایت در محتوا حرکت کردن به سمت نگرش های رادیکالی که شکی بزرگ در مبانی و اعتقاد سیاسی خوش بینانه به عصر اطلاعات می اندازد. عصر اطلاعات از منظر پسا مدرنیسم در عصر اطلاعات خود را به سه گونه جامعه انضباطی، جامعه کنترلی و جامعه شبیه سازی شده، دارای متافیزیک های کد متبلور می سازد که سامانه های پیچیده امنیت، کنترل، ساختاری نرم و خاموش را ترسیم می کند.
    کلیدواژگان: پسا مدرنیسم، متافیزیک کد، جامعه انضباطی، شبیه سازی، جامعه کنترلی
  • ابوذر گوهری مقدم صفحات 121-142
    وقوع حادثه 11 سپتامبر 2001، بمب گذاری در مرکز تجارت جهانی در 1993 و حمله به متروی توکیو در 1995 نشانه هایی از تغییر اساسی در تروریسم و بیانگر مسئله ای هستند که از آن به «تروریسم جدید» یاد می شود. به نظر می رسد یکی از ابعاد مهم تروریسم جدید نقش ایدئولوژی و تاثیر آن بر عاملان این اقدامات است. ایدئولوژی طیفی گسترده از افکار و عقاید از ادیان و مذاهب الهی گرفته تا برخی مسالک خودساخته بشری را شامل می شود. سوال اصلی این مقاله نحوه تاثیرگذاری ایدئولوژی در شکل گیری تروریسم جدید است. در پاسخ به این سوال تلاش شده است با بررسی رویکردهای رایج درباره نقش ایدئولوژی در روابط بین الملل و پدیده هایی نظیر تروریسم، چارچوبی مفهومی برای تبیین نحوه اثرگذاری ایدئولوژی در شکل گیری تروریسم جدید معرفی شود. باید یادآور شد که مذهب به عنوان پدیده ای موثر در روندهای بین المللی در سال های اخیر، به خصوص پس از حوادث تروریستی 11 سپتامبر، مورد توجه جریان های اصلی این رشته قرار گرفته است. در این راستا نظریات سه دسته از متفکران روابط بین الملل تحت عناوین ازل گرایان، ابزارگرایان و سازه انگاران مطرح و نقاط قوت و ضعف هریک تبیین شده است. در نهایت با اشاره به مدلی چهار مرحله ای نحوه تاثیر ایدئولوژی بر تروریسم مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تروریسم، ایدئولوژی، روابط بین الملل، تروریسم جدید
  • سید محمد کاظم سجادپور، بهنام دنیاجو صفحات 143-163
    پژوهش حاضر در پی بررسی بنیادهای سیاست خارجی آمریکا در قبال آمریکای لاتین در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو. بوش از 2001 تا 2008 و پیامدهای امنیتی حاصل از آن است. پس از حوادث تروریستی 11 سپتامبر 2001، آمریکای لاتین نیز به عنوان یکی از مناطق نفوذ قدیمی آمریکا از پیامدهای سیاست جنگ علیه ترور واشنگتن برکنار نماند. آمریکای لاتین منطقه ای بود که احتمال داشت در اختیار تروریست ها برای حمله به منافع آمریکا قرار گیرد. از این رو، سیاست خارجی ایالات متحده در آمریکای لاتین که در طول تاریخ همواره با نوعی تداوم مسائل اقتصادی و امنیتی همراه بوده است، در دوره ریاست جمهوری بوش مبارزه با تروریسم و اجرایی کردن قرارداد تجارت آزاد آمریکا را دو پایه اصلی خود قرار داد. اجرای سیاست های یادشده موجب افزایش کمک ها و هزینه های نظامی ایالات متحده به آمریکای لاتین به منظور مبارزه با تروریسم شد. در عین حال، تمرکز سیاست خارجی آمریکا بر جنگ علیه ترور به همراه آثار سوء اصلاحات اقتصادی انجام شده دهه 80 در آمریکای لاتین و رفتار تند و رادیکال آمریکا با حکومت های آمریکای لاتین در طول جنگ سرد نه تنها تقویت موقعیت آمریکا را در منطقه در پی نداشت، بلکه باعث سرعت گرفتن تمایل به ایده چپ نوین بین کشورهای آمریکای لاتین شد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، آمریکای لاتین، تروریسم، چپ نو
  • صفحه 165
  • ابراهیم متقی صفحه 169
|
  • Mottaghi Ebrahim Pages 5-28
    The pathology of threats to national security can be considered as necessary for security futurology. Although the pathology of some security threats relates to what happened in earlier periods of time، employing it can provide us with effective and desirable results for pathology of the present and pastthreats. On the other hand، such process will provide the ground for the understanding of the nature of threats، and of how the potential and actual threats can be controlled. This article tries to utilize the method mentioned above for explaining the pathology and typology of the threats to the national security of the Islamic Republic of Iran. The study made on the threats to the Islamic Revolution of Iran indicates that threats have a hardware nature in the first phase، undergoing changes in function، nature، and symptoms in a progressive manner. Hardware threats evolve in line with countering Iran’s political structure. In the second phase، the threats to national security take on a software nature directed at causing erosion in Iran’s national power. The signs of software threats can be considered in the Nojeh coup، and the Iraqi imposed war against Iran. The signs of software threats are related to the restrictive measures against Iran. The mentioned process shows that a specific form of security threats has existed against Iran’s political structure in each historical period. This article’s explanation has been carried out on the basis of a historicalstructural approach. Using the historical-structural approach can be deemed as aimed at establishing between security threat factors and security-buildingprocesses. This shows that structural threats have the potentiality of repeating themselves in different historical periods. Therefore، the pathology of threats is deemed as tantamount to the process of security-building in the futurologist approach. This article tries to take into account the typology of the threats to I. R. I national security in the historical process. By the same token، the threats open to Iran’s political structure in each historical period as differentiated by type. The main question of the article asks the subquestions of ‘what characteristics the threats to the Islamic Republic of Iran have had in the early periods of the Revolution and the imposed war on Iran، how they have been formedand managed?
    Keywords: social integrity, threats to national security, crisis, imposed war, cluster threats, typology of national security
  • Gholizadeh Seyed Ebrahim Pages 29-45
    Living in city borders constitutes a serious challenge in 21st Century. According to statistical records، more than one tenth of the population in Iran live in city borders، a considerable number of which live in the metropolis of Tehran. The marginal settlers، who are mostly rural emigrants with low financial ability، have settled mostly in quality-based and low-priced lands in an informal manner. This type of settlement lacks any kind of standard of living. So، this state has created numerous problems and difficulties from among of which the security problems resulting from it، are of considerable importance. Utilizing the descriptive-analytical research method، this article attempts to answer this question of ‘How is the state of marginal settlement in the metropolis of Tehran، and what effect does it have on its security? ’. The main question was put to test by using the theoretical framework adopted by the approaches of relative deprivation، and expectations-satisfaction. The research findings based on the instruments، documents and evidence specified that- despite measures that have been taken at some junctures- marginal settlement in this metropolis is developing، and that despite the fact that the first generation have accepted the living conditions in these points، the second generation who consider themselves as Tehran-born، begin to contrast their life with that of the reference group (Tehranicitizens) only to feel the state of being involved in relative deprivation. It is at this point that they deem the legal means as difficult to adopt، and so they resort to illegal ways and deviate from the rule; hence، the marginal settlers themselves، Tehrani citizens and the government itself will face many insecurities.
    Keywords: marginal settlement, metropolis, security, relative deprivation, expectations, satisfaction
  • Seyf Allahmorad Pages 47-75
    Today، economic power is an important and effective parameter of countries’ national power. Two important aspects of economic power can be reappraised; namely، direct (overt) power and indirect (covert) power. In terms of direct power، America enjoys unique capabilities، and capacities including a natural geographical condition، advanced and various industries، abundant energy resources، and an open economical environment. At the same time، America’s economic performance in recent periods has uncovered major weaknesses like heavy national debts، massive trade balance deficit، which will result in US dollar depreciation. Although this country enjoys important opportunities like the excelling military power، world trade centers، the US dollar hegemony in international reserves، it faces threats like Asian and European strong rivals، and the danger of the collapse of Dollar، and its hegemony، and of losing the centrality of world economy. Finally، this article presents a summarization of the strategic reappraisal of America’s economic power.
    Keywords: direct economic power, indirect economic power, Dollar hegemony, energy security, trade balance deficit
  • Rouhi Nabiyollah Pages 77-102
    The Zionist regime’s security culture in appreciating opportunities and threats has posed this regime at the heart of the regimes that suffer from many obsessions، so that a security way of thinking governs this regime’s courses of action. As an alienated member that is quite incapable of being integrated with the surrounding environment which has ethnic and invasive characteristics، Israel has been constantly involved in severely securityrelated considerations. This environment has caused the Zionist regime toconsider the ethnic-religious minorities in the region as a strategic followup to its own security policies in countering the Muslim countries. Within the framework of its ‘peripheral doctrine’، the Zionist regime has made its plan for establishing alliance with countries and ethnic-religious minorities the top priority of its foreign policy، and established links with the ethnicreligious minorities in the region. This article studies the role and status of the ethnic-religious minorities in Israel’s foreign policy by using the omni balance theory. This article has addressed the developments in Druze settlements، the Maronites in Lebanon، and the Kurd in Iraq.
    Keywords: Israel, minorities, peripheral doctrine, Druzes, Maronites, the Kurd in Iraq
  • Khaleghi Damghani Ahmad , Eslami Ruhollah, Zolfaghariyan Fatemeh Pages 103-119
    The popular approach taken by many thinkers is that the development of information technology should create peace، bring humans closer، establish democracy، and promote freedom and civil society. There is another approach that is not in agreement with this consensus، and that poses fundamental critiques of it. This article attempts to explore politics in the age of information from postmodernism’s severely pessimistic perspective: accepting electronic government security، effective information، digital democracy and diplomacy in format، and in content، moving towards radical attitudes which casts a great doubt on the fundamentals، and the optimistic political beliefs in the age of information. From the perspective of postmodernism، the age of information manifests itself through three forms of disciplinary society، control society، and simulated society with metaphysics of code that delineate complex systems of security، control with soft and silent structure.
    Keywords: postmodernism, metaphysics of code, disciplinary society, simulation, control society
  • Gohari Moghaddam Abuzar Pages 121-142
    The occurrence of events like the 11 September، bombing in the world trade center in 1993، and the Tokyo Subway Gas Attack in 1995 are signs that indicate a fundamental change terrorism، which represent a problem now called ‘new terrorism’. Is appears that one of the significant dimensionsof new terrorism is the role of ideology and its effect on the agents in new terrorist measures. Ideology includes a vast range of opinions and ideas from divine religions to a few of man-made principles. The research question of this article is how ideology impacts the formation of new terrorism. In answering this question، the article tries to present a conceptual framework for explaining the way ideology impacts the formation of new terrorism by studying the mainstream approaches to the role of ideology in international relations and phenomena like terrorism. Off course، it should be noted that religion has been considered by main currents as an effective phenomenon in international developments in recent years especially after the 11 September terrorist events. In this way، the viewpoints held by the thinkers of international relations called Eternalists، Instrumentalists and Constructivists and the weaknesses and strengths in each of them have been explained. Finally، it addresses the way ideology impacts terrorism by pointing to a four-stage model.
    Keywords: Eternalists, Instrumentalists, Constructivists, ideology, new terrorism
  • Sajadpour Seyed Mohammadkazem , Donyajoo Behnam Pages 143-163
    The present research attempts to study the foundations of American foreign policy towards Latin America during the George W. Bush Presidency from 2001 to 2008، and the security consequences resulting from it. After the terrorist events in September 11، 2001، Latin America، which was oneof the oldest regions under America’s influence، was not unaffected by the consequences of Washington’s policy of “war against terror”، such that in this period، America looked at Latin America as a region that could be used by terrorists in attacking American interests. In other words، the USAforeign policy in the Latin America which was invariably accompanied by continuing security and economical problems، focused on fighting terrorism and operationalizing the American free trade agreement in Bush administration as two of its lines. On the one hand، the execution of the above-mentioned policies led to an increase in U. S. military aid to Latin America to fight terrorism، but on the other hand، the U. S. foreign policy’s concentration on ‘war against terrorism’ together with the adverse effects of the economic reforms carried out in Latin America in 1980s، and America’s radical behavior against Latin America governments throughout the Cold War did not only lead to strengthening of America’s position، but also caused the inclination towards the concept of ‘new left’ among the countries of the Latin America.
    Keywords: American foreign policy Latin America, terrorism, new left