فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 9 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الله مراد سیف صفحات 7-35
    امنیت اقتصادی چهره جدید و مهم امنیت در دنیای معاصر است که در همه سطوح فردی، اجتماعی و ملی توجه نظریه پردازان حوزه «امنیت» را به خود جلب کرده است. این وجه از امنیت گرچه در تاریخ زندگی اقتصادی بشر همیشه به نوعی وجود داشته، در بستر «جهانی شدن» ابعاد و ویژگی هایی تازه یافته که اهمیت آن را تا رتبه اول میان سایر ابعاد ارتقا داده است. با آنکه مباحث مرتبط با امنیت اقتصادی از جنبه های مختلف مورد مطالعه اندیشمندان در رشته های اقتصاد، جامعه شناسی اقتصادی و روابط بین الملل قرار گرفته است. هنوز منزلت آن در ادبیات اقتصادی کشور ما چندان شناخته شده نیست. در این مقاله سوال محوری چیستی امنیت اقتصادی، شاخص ها و تبعات فقدان آن است و ضمن پرداختن به سابقه تاریخی موضوع، مفاهیم، شاخص ها و رویکردهای امنیت اقتصادی و آثار و تبعات ناامنی اقتصادی مورد بحث واقع شده است. در بخش پایانی مقاله ظرفیت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای امنیت اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته و شاخص های متنوع آن در سند مذکور شناسایی و دسته بندی شده است.
    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، ناامنی اقتصادی، امنیت اجتماعی، امنیت انسانی، تامین اجتماعی
  • قربانعلی محبوبی، نجفعلی شهبازی، بهروز صادقی عمروآبادی صفحات 37-58
    مدیریت اقتصادی و توجه به امنیت ملی در دنیای پیچیده فناوری های نوین و در بحبوحه ظهور و رشد پدیده جهانی شدن در بعد اقتصادی اهمیتی خاص دارد. امروزه پول شویی یکی از جرایم مالی مهم محسوب می شود و آثار اقتصادی و سیاسی آن بسیار مورد توجه است و بی ثباتی های زیادی بر اقتصاد و سیاست جوامع برجای گذاشته است. پول شویی هم چنین آثار زیان باری بر امنیت ملی و بین المللی دارد. در این پژوهش برآنیم با استفاده از مدل های اقتصادسنجی و داده های اقتصادی سیاسی ایران در دوره زمانی 1387- 1363 آثار شاخص های پول شویی بر امنیت اقتصادی ملی، به خصوص امنیت بازار سرمایه و ریسک تولید به عنوان رکن اساسی بازارهای مالی و تولیدی و نماد امنیت اقتصادی یک کشور را بررسی کنیم. روش تخمین ARCHو OLS با در نظر گرفتن مانایی متغیرها و رفع مشکلات مدل سنجی است. نتایج پژوهش از بی ثباتی تولید ناخالص ملی و بازار سرمایه در کشور ناشی از شاخص های پول شویی خبر می دهد.
    کلیدواژگان: پول شویی، امنیت ملی، امنیت اقتصادی، بازار سرمایه، اقتصاد زیرزمینی
  • اصغر افتخاری، ابوالحسن حسین زاده صفحات 59-80
    با توجه به تحولات سیاسی در حوزه های داخلی و خارجی می توان ادعا کرد بحران ها به پدیده هایی رایج در عرصه سیاست بدل شده اند و بنابراین، نظام ها باید از آمادگی لازم برای مواجهه با آنها برخوردار باشند. در این تحقیق نویسندگان در پی پاسخ گویی به این سوال اند که الگوی مدیریت بحران سیاسی در سیره حضرت امام خمینی(ره) چیست؟ نگارندگان پس از بیان و نقد مهم ترین رویکردها و الگوهای رایج مدیریت بحران سیاسی به معرفی الگوی مدیریت بحران سیاسی امام(ره) می پردازند و با مطالعه موردی بحران تسخیر لانه جاسوسی به مثابه یکی از بحران های مهم پس از انقلاب اسلامی، عناصر اصلی الگوی مدیریت بحران امام(ره) شامل برنامه ریزی، سازماندهی، تصمیم گیری، هدایت، رهبری، کنترل و نظارت را در سه مرحله قبل از بحران، حین بحران و بعد از بحران بررسی می کنند.
    جامعیت، پیش نگری، مردم محوری، خدامحوری، قانون محوری، قدرت هماهنگی و هدایت با بهره گیری از الگوی ترکیبی با تاکید بر تعادل بحران، اجتماع اضداد در شخصیت مدیر بحران، خوداتکایی و... از جمله ویژگی های درخور توجه الگوی مدیریت بحران سیاسی امام(ره) است که اجتماع آنها در الگویی مشخص بیانگر نوآوری مقاله است. در این نوشتار از رویکرد توصیفی تحلیلی استفاده شده و روش مطالعه موردی برای طراحی الگو به کار رفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، امام خمینی(ره)، لانه جاسوسی، بحران، سیاست، اسلام
  • عباس علی پور، علی بختیار پور، محمد درخور صفحات 81-108
    فرآیند تصمیم گیری های کلان ملی با شناخت دقیق فضاهای راهبردی پیرامونی آغاز می شود. جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرتی منطقه ای بنابر ماهیتش نیازمند بسط ژئوپولیتیکی و حوزه نفوذ خود در خاورمیانه است. خاورمیانه که نقطه تلاقی منافع قدرت هاست در سه سیستم قابل بررسی است: حوزه ژئوپولیتیکی خلیج فارس، حوزه ژئوپولیتیکی دریای سرخ و حوزه ژئوپولیتیکی دریای مدیترانه شرقی.
    یافته های تحقیق نشان می دهد حوزه ژئوپولیتیک خلیج فارس به دلیل اهمیت بی بدیل و علقه های ژئوپولیتیکی، به خصوص تلاقی و مجاورت جغرافیایی ایران با آن، باید بیشترین دل مشغولی سیاسی و ژئوپولیتیکی ایران باشد، زیرا ایجاد هر بحرانی در این حوزه و فضای سیاسی حاکم بر آن خود به خود امنیت ملی و تمامیت ارضی کشورمان را متاثر می سازد. ایران برای گستردن بازوهای ژئوپولیتیکی خود در خاورمیانه باید به دنبال متحدی در زیرسیستم دیگری از خاورمیانه عربی باشد. تنها کشور دارنده این قابلیت مهم ژئوپولیتیکی در حوزه ژئوپولیتیکی دریای سرخ و کرانه های مدیترانه شرقی، مصر است. جمهوری اسلامی باید ضمن حفظ موقعیت خود براساس واقعیات ژئوپولیتیکی، با طرح گفتمان اسلام محور و تحرک بخشیدن به مصر از طریق تعامل با آن کشور در خاورمیانه، به تعدیل تدریجی و جبری وزن عربستان در معادلات پردازد تا در بسط حوزه ژئوپولیتیکی خود در منطقه توفیق یابد.
    کلیدواژگان: بسط ژئوپولیتیکی، خاورمیانه عربی، مصر، حوزه نفوذ، خلیج فارس، دریای سرخ، مدیترانه
  • محمد باقر قالیباف، محمد هادی پوینده صفحات 109-120
    هر یک از کشورها در تعاملات جهانی اثرگذارند، اما میزان، کیفیت، دوام، حوزه و عمق این تاثیر به عواملی گوناگون مانند پیشرفت، توسعه و قدرت کشورها در زمینه های مختلف بستگی دارد. نقش کشورها در صحنه جهانی یا اثری که در شکل دهی به روابط بین الملل از خود برجای می گذارند ممکن است فرهنگی، علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی یا مجموعه ای از آنها باشد که در قالب قدرت سخت و نرم قابل طرح است.
    مقاله پیش رو با رویکردی انتقادی به بررسی نقش نظریه های ژئوپولیتیکی (در اینجا نظریه رهبری جهان مودلسکی) در القای رهبری خیرخواهانه ایالات متحده به مخاطبین این گونه نظریه ها می پردازد. نتیجه حاصل از این پژوهش این است که ایالات متحده با نظریه پردازی های ژئوپولیتیکی سعی در موجه و منطقی جلوه دادن اعمال و اقدامات خود در سطح جهانی به صورت رهبری خیرخواه(!) دارد که نمونه آن را در جنگ اخیر عراق شاهد بودیم. در اینجاست که به نقش و اهمیت کرسی های نظریه پردازی پی می بریم.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، مدل مودلسکی، قدرت نرم، ایالات متحده، نظریه
  • سید موسی پورموسوی، جهانبخش رهنما قره خانبگلو، مهدی میرزازاده کوهشاهی صفحات 121-136
    پژاک یکی از احزاب تروریستی فعال در مناطق کردنشین است که در سالیان اخیر با نفوذ بین شهروندان و انجام عملیات تروریستی سبب ایجاد ناامنی در مناطق شمال غرب کشور شده است.
    در این پژوهش نگارندگان با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی تهدیدهای گروه تروریستی پژاک بر امنیت ایران پرداخته اند. به بیان دیگر، این پژوهش درصدد است روشن سازد که پژاک چگونه امنیت شمال غرب جمهوری اسلامی را با تهدید مواجه می سازد؟ هدف این پژوهش شناساندن ابعاد فعالیت ها و تهدیدهای پژاک در پی تشدید فعالیت های تروریستی این گروه و تاثیر آن بر امنیت شمال غرب ایران است.
    نتیجه بررسی نشان می دهد این گروه تحت تاثیر جریان های سیاسی و فکری حاکم بر آن و با اتکا به فعالیت های تروریستی نظیر به شهادت رساندن شهروندان و نیروهای انتظامی، ارتباط با دولت های مخالف جمهوری اسلامی ایران و حمایت از سیاست های آنان، فعالیت های تبلیغی علیه نظام و نشر مطالب غیرواقعی و پخش آن بین شهروندان، قاچاق کالا و انسان و باج گیری، امنیت شمال غرب کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: امنیت، تروریسم، ایران، پژاک
  • نوذر شفیعی، اقدس اقبال، زهرا ثالثی صفحات 137-152
    این مقاله تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد که چه ارتباطی بین گروه طالبان افغان و سرویس اطلاعات داخلی پاکستان (آی اس آی) وجود دارد؟ فرضیه مقاله آن است که بین طالبان و آی اس آی ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد. سرویس اطلاعات داخلی پاکستان جنبش طالبان را کنترل می کند، ثبات می بخشد و به شدت آن را تحت تاثیر قرار می دهد. به عبارت دیگر، آی اس آی در زمینه هایی بسیار مهم چون آموزش، تامین سرمایه و کمک مالی، اسلحه، مهمات و امکانات ضروری از طالبان حمایت می کند.
    دلایل حمایت آی اس آی از طالبان متعدد است، اما به نظر می رسد اسلام آباد با از دست دادن پاکستان شرقی (بنگلادش کنونی)، قدم هایی برای مواجهه با تهدید در حال افزایش هند، الحاق کشمیر یا وادارسازی هند به قبول الحاق بخشی مهم از کشمیر به پاکستان و ملی گرایی پشتو (به خصوص با توجه به ادعای تاریخی افغان ها نسبت به خط دیوراند) برداشته است. بخشی از این پاسخ گویی برای مقابله با این تهدیدها شامل اسلامی کردن هرچه بیشتر جامعه و در نتیجه، افزایش مدرسه ها، حمایت گسترده از نیروهای رادیکال و گروه های مسلح در کشمیر و افغانستان می شد که به اصطلاح «راهبرد مادون متعارف» خوانده می شود. این مهم تحت حمایت آی اس آی اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: سرویس اطلاعات داخلی پاکستان، آی اس آی، طالبان، شبکه حقانی، شورای کویته
  • الله مراد سیف صفحه 153
|
  • Seif Allah Morad Pages 7-35
    Economic security is a new and major face of security in the contemporary world which has attracted attention of security theorists towards itself at all of individual, social and national levels. Although this aspect of security always had been considered in the history of human economic life, but it has acquired new dimensions and features in the context of globalization which has promoted its importance to first rank among other aspects. Despite topics related with economic security is studiedfrom various aspects via thinkers in the fields of economics, economic sociology and international relations, yet its status isn’t known in economic literature of our country. The central question of article is “nature of economic security, indicators and consequences of its absence”, and while I address to historical background of issue, concepts, economic security indicators and approaches and impacts ofeconomic insecurity. The article’s final part examines capacity of Constitution of Islamic Republic of Iran for promoting economic security and its various indicators in the document have been identified and categorized.
    Keywords: Economic security, economic insecurity, social security, human security, social security
  • Mahboubi Ghorban Ali, Shahbazi Najaf Ali, Sadeghi Amroabadi Behrouz Pages 37-58
    In the complex world of new technologies and at the threshold of rise and growth of globalization phenomenon, the Economic management and paying attention to national security in the economic aspect has particular importance. Today, money laundering is one of the major financial crimes and its economic and political impacts are very noticeable and cause extra instability upon economic and political affairs in communities. Money laundering also has harmful consequences upon national and international security. In this study, we want with use of econometric models and Iran’s economic – political data in the period 1363- 1387 examine impacts of money laundering indexes on the national economic security, especially security of capital market and production risk as the main pillar of financial and productive markets and a symbol of an country economic security. The estimation method of “Auto Regressive”(ARCH) and “Ordinary Least Square” (OLS) seeks perpetuity of variables and resolving problems of econometric model. The results of the research indicate that instability of GDP and capital market arises from money laundering indicators.
    Keywords: Money laundering, national security, economic security, capital market, underground economy
  • Eftekhari Asghar , Hosseinzadeh Abolhassan Pages 59-80
    Given the political developments in the domestic and external, we can claim crises have became current phenomena at the politics area, and therefore the systems have to enjoy enough readiness for dealing with them. In this research the authors seek to answer this question: “what is the Model of Political crisis management in the Method of Imam Khomeini (RA)?”. The authors after critical review ofcuurrent approaches and Models of Political crisis management, focus on examine main elements of Imam’s (RA) Model of Political crisis management including Planning, organizing, Decision-Making, guidance, leadership, control and supervision at three stage: before crisis, during crisis, after crisis, with the case study of crisis of conquering espionage nest as one of the major crises after the Islamicrevolution. Comprehensiveness, foresight, people-centric, God-centric, law-centric, coordination and guidance power with use of mixed model and emphasis on crisis equilibrium, collection of opposites in personality of crisis manager, self-reliance and etc is among the noteworthy features of Imam’s (RA) model of political crisis management that their collection at the explicit model indicates innovation of article. In this paper uses a descriptive-analytic approach and case study method to designing model.
    Keywords: Crisis management, Imam Khomeini (RA), espionage nest, crisis, politics, Islam
  • Alipour Abbas, Bakhtiarpour Ali , Darkhor Mohammad Pages 81-108
    The National macro Decision-making process begins with careful recognition of the peripheral strategic areas. The Islamic Republic of Iran as a regional power – according to its nature – requires geopolitical expansion and its (own) sphere of influence in the Middle East. The Middle East as intersection of powers interest is examinable in three systems: Geopolitical sphere of Persian Gulf, Geopolitical sphere of Red Sea, Geopolitical sphere of eastern Mediterranean. The research findings show that Geopolitical sphere of Persian Gulf should be the highest Political and geopolitical concern of Iran, Because of unique Importance and geopolitical interests, especially Iran’s geographical intersection and neighboring to that, and any crisis-building will affect our national security and territorial integrity in this political atmosphere. Iran must seek an allied out at other sub-system from the Arab Middle East for extending its geopolitical arms. The only country having such major geopolitical capability in Geopolitical sphere of Red Sea and eastern Mediterranean shores is Egypt. The Islamic Republic ofIran while maintaining its position according to geopolitical realities, must engages in coercive and gradual modification of Saudi Arabia weight in equations with planning Islam-Centric discourse and motivatation of Egypt by interaction with that country in the Middle East to be successful in the region in its geopolitical expansion.
    Keywords: Geopolitical expansion, Arab Middle East, Egypt, Sphere of influence, Persian Gulf, Red Sea, Mediterranean
  • Ghalibaf Mohammad Bagher, Pouyandeh Mohammad Hadi Pages 109-120
    Every country has an effect in global interactions. But its amount, quality, durability, area and depth depends on various factors such as progress, development and countries power in various fields. The role of countries in the global arena or an effect that has in shaping international relations may be cultural, scientific, political, economic, social, and military or complex of them that can be enforce in theform of hard and soft power.The following article with critical approaches address role of geopolitical theories (in here theory of Modelski’s World Leadership) in the inculcation of the U.S benevolent leadership to audience of such theories. The research findings show that the United States with geopolitical theorizing attempts to justify its actions in global level as benevolent leader; recent war in Iraq was an example to this fact.This fact shows the role and importance of theorization seats.
    Keywords: Geopolitics, model of Modelski, soft power, United States, theory
  • Pourmosvi Seied Mousa , Gharakhanbaglo Rahnama Jahanbakhsh, Mirzazadeh Kouhshahi Mahdi Pages 121-136
    PJAK is one of the active terrorist groups in the Kurdish areas that in recent years have caused insecurity at the northwest areas of Iran by penetrating among citizens and carry terrorist operations out. In this study the authors will address threats of PJAK terrorist group toward Iran’s security with use of descriptive-analysis method. In other words, this study seeks answer the question: “How PJAK threaten security of Iran’s northwest area?”. The purpose of this study is to introduce aspects and active threats of PJAK, following the escalation of its terrorist activities and its impact on the security of Iran’s northwest. The research findings show that this group under the influence of inside political and intellectual streams, has affected security of the northwest area and rely upon terrorist activities such as killing civilians and forces of law and order(law enforcement forces), communication with opposed states to Islamic Republic of Iran and support of their policies, propaganda activities against the regime (political system) and publication of Unreal issues among citizens, goods and human smuggling and blackmailing.
    Keywords: Security, terrorism, Iran, PJAK
  • Shafii Nowzar , Eghbal Aghdas, Salesi Zahra Pages 137-152
    This article attempts to answer this question: “what is the relationship between Afghan Taliban group and Inter-Services Intelligence (I.S.I)?”. The article hypothesis is that there is a close relationship between Taliban and I.S.I. Inter-Services Intelligence controls stabilize and extremely affects Taliban movement. In other words, I.S.I supports Taliban in very important fields such as training, fundingand financial assistance, weapons, ammunition and necessary equipment. I.S.I has several reasons to support Taliban, but it seems Islamabad - with loss of East Pakistan (present Bangladesh) -, take steps to deal with an increasing threat of India, Kashmir’s joining or to compel India to acceptance the joining important part of Kashmir to Pakistan and Pashtun nationalism (Especially with regard to thehistorical claim of Afghans to the Durand line). A part of this response to counter these threats includes more islamization of society and consequently, increasing schools, widespread support of the radical forces and armed groups in Kashmir and Afghanistan which was called the so-called “Sub-conventional Warfare strategy”. This strategy occurs under the support of I.S.I.
    Keywords: Inter, Services Intelligence, I.S.I, Taliban, Haqhani network, Quetta shura (council)