فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 18 (زمستان 1394)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 18 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • برنامه ریزی مسکن دهک های درآمدی استان اصفهان / مطالعه موردی: خانواره ای شهری استان اصفه ان
    حمیدرضا وارثی، محمود محمودزاده صفحات 1-14
    هدف از این پژوهش بررسی و ارزیابی وضعیت مسکن دهک های درآمدی و تخمین نیاز مسکن برای دهک های کم درآمد با استفاده از تکنیک های آماری مورد استفاده در برنامه ریزی مسکن استان اصفهان می باشد. جامعه آماری پژوهش را خانوارهای شهری استان اصفهان بر اساس طرح آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال 1390، تشکیل می دهد. بنابراین می توان با بررسی وضعیت دهک های درآمدی و شاخص های تامین مسکن در دهک های موجود به تخمین نیاز مسکونی و برآورد توان مالی گروه های کم درآمد استان اصفهان پرداخت و نتایج حاصل را برای برنامه ریزی دقیق تر مسکن در استان اصفهان به کارگرفت. طبق یافته های تحقیق سهم درصدی هزینه های مسکن در کل هزینه های خانوار شهری استان اصفهان در سال 90 به طور متوسط 32 درصد است. مقایسه سهم درصدی هزینه های مسکن نسبت به کل هزینه ها بین دهک های درآمدی نشان می دهد که این میزان در دهک های بالای درآمدی، نسبت به دهک های پایین درآمدی کمتر است. به این ترتیب که خانوارهای دهک درآمدی دهم، حدود 6 درصد درآمد خویش را جهت تامین واحد مسکونی تخصیص می دهند و این درحالی است که خانوارهای دهک درآمدی اول، بیش از 90 درصد درآمدهای خویش را صرف تهیه و تدارک واحد مسکونی می نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، دهک های درآمدی، هزینه و درآمد خانوار، استان اصفهان
  • صادق اصغری لفمجانی، مهدی نادریان فر صفحات 17-30
    در سال های اخیر، کاهش یا توقف جریان آب ورودی رودخانه هیرمند به سیستان، موجب وقوع خشکسالی های پی در پی، خشک شدن تالاب هامون، تشدید خشکی محیط، کاهش پوشش گیاهی و افزایش فرسایش خاک شده است. این عوامل در کنار وزش بادهای 120روزه، شرایط مناسبی را جهت افزایش طوفان های گرد و غبار و حرکت ماسه های روان به سوی روستاهای شهرستان هیرمند مهیا نموده است. بروز این پدیده ها، چالش-های متعددی را بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی - فضایی روستاهای این شهرستان تحمیل می کند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، تحلیل اثرات ماسه های روان در روستاهای شهرستان هیرمند می باشد. روش این تحقیق، توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر بررسی منابع اسنادی، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه بوده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تحلیل های آماری و تحلیل های فضایی استفاده شده است. در این راستا، نرم افزارهایChoice Expert، SPSS و ArcGIS به کار گرفته شده اند. یافته های پژوهش موید آن است که موقعیت روستاها نسبت به تالاب هامون بر شدت اثرات ماسه های روان در این روستاها تاثیرگذار می باشد. از طرف دیگر، تخلیه شدن جمعیت یا روند کاهشی جمعیت در بسیاری از روستاهای مجاور بستر خشکیده تالاب هامون به علت هجوم ماسه های روان حاصل از فرسایش آن، بیانگر وجود شرایط بحرانی حاکم در این روستاها می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات ماسه های روان، تحلیل فضایی، روستا، شهرستان هیرمند
  • امیرحسین حلبیان صفحات 31-46
    بارشهای شدید سیل زا به عنوان یکی از مخاطرات محیطی همواره طی تاریخ حیات بشری ابعاد مختلف زندگی را دستخوش تغییر و تهدید نموده و باعث خسارات مالی و حتی جانی زیادی در جهان شده اند. از این رو، هدف غایی این مطالعه ی همدید، تبیین اندرکنش های کلیدی میان جو و محیط سطحی و به عبارتی کشف رابطه ی میان الگوی گردشی موجد بارش های شدید در منطقه فارس به منظور پیش بینی وقوع رگبارهای منجر به سیل است. به منظور شناسایی و تحلیل الگوهای گردشی بارشهای شدید سیل زا در فروردین 1391 در منطقه فارس از آمار 24 ایستگاه بارانسنجی استفاده گردید. در ادامه به منظور تعیین الگوهای همدید بارشهای شدید پدید آورنده سیل، داده های فشار تراز دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، نم ویژه، مولفه باد مداری(U) و نصف النهاری(V) در ترازهای مختلف به صورت 6 ساعته از NCEP/NCAR از دو روز قبل از بارش اخذ و با بهره گیری از رویکرد محیطی به گردشی تحلیل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در روزهای اوج بارش بر روی منطقه فارس استقرار سامانه کم فشار دینامیکی سازوکار اصلی رخداد بارش را رقم می زند. در عین حال، یافته ها حاکی از این است که رخداد بارش های شدید سیل زا در منطقه فارس ناشی از حضور فرودی بسیار عمیق بر روی دریای سیاه و شرق مدیترانه در تراز میانی جو است. نقشه های همگرایی شار رطوبت نیز نشان داد که بارش های شدید منطقه ناشی از اثر پهنه های رطوبتی خلیج فارس، دریای عرب و دریای سرخ می باشد.
    کلیدواژگان: بارش شدید، الگوهای گردشی و ضخامت، همگرایی شار رطوبت، فارس
  • سیدعباس رجایی، بهمن صحنه صفحات 47-63
    مهاجرت ممکن است جهت رهایی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و یا سیاسی مبدا به دلایل گوناگون دوام یافته به شکل یک چرخه مهاجرتهای بعدی را سبب گردد. این امر سبب افزایش منافع حاصل از مهاجرت وکاهش هزینه های آن می گردد. تحقیق حاضر دسته ای از مهاجران روستای رامشه (توابع شهرستان اصفهان) ساکن در تهران را مطالعه کرده و در پی آن است تا علل تمرکز و شکل گیری این شبکه مهاجرت را در تهران بررسی کند. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تمرکز این مهاجران در تهران به دلیل حفظ روابط قوی و مستحکم بین مهاجران است که این امر برخاسته از روابط خویشاوندی، فعالیتهای مشابه و نهادهای غیر رسمی مهاجران در تهران است. فعالیت در یک رشته خاص (مواد پلاستیک) سبب شده تا این مهاجران در سه نقطه نزدیک به هم گردآیند و در زمینه های اجتماعی و اقتصادی روابطی قوی داشته باشند. از جمله این روابط می توان به ارتباط گسترده این مهاجران با مبدا و مراجعات به صورت ماهانه، فصلی و سالانه به مبدا، شرکت در مراسم های جشن و عزاداری های سایر مهاجرین و روستا، شرکت در مراسم مذهبی حسینیه، مشارکت در انجمن خیریه میثاق، کمک به سایر مهاجرین در یافتن شغل و کمک به اسکان آنها در مقصد و همچنین ازدواج های درون شبکه ای که سبب استحکام هر چه بیشتر روابط آنها گردیده است، اشاره کرد. مجموعه این عوامل سبب شده است تا این دسته از مهاجران از حدود یک قرن از ورود خود به تهران همچنان روابط خود با زادگاه و سایر مهاجران راحفظ کنند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت روستایی، شهری، سرمایه اجتماعی، شبکه های مهاجرت
  • هاشم داداش پور، سپیده تدین صفحات 65-86
    در دهه های اخیر الگوهای رشد و توسعه مناطق کلانشهری دستخوش تغییرات زیادی شده است. این تغییرات در حال ایجاد فضاهایی هستند که به طور فزاینده ای ناپیوسته، پراکنده و چند پاره بوده و بر نحوه جابه جایی های افراد و جریان سفر آن ها بسیار موثر است. در این میان چگونگی وقوع الگوهای سفر برای انواع مختلف فعالیت های انسانی نقش عمده ای در ساختاریابی فضایی مناطق کلانشهری دارند. در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از ابزار تحلیل شبکه به تحلیل نقش الگوهای سفر در ساختاریابی فضایی منطقه کلانشهری تهران در مقاطع زمانی 1375 و 1385 پرداخته شده است تا با فهم ساختار فضایی منطقه بتوان به ارائه راهکارهایی برای توسعه آتی و بهبود عملکردهای اقتصادی، اجتماعی و آمایش منطقه کلان شهری پرداخت. نتایج یافته ها نشان می دهد که الگوی غالب جریان های سفر در منطقه کلانشهری تهران به صورت متمرکز بوده و عدم توزیع متناسب جمعیت و خدمات در سطح منطقه، نظام شبکه ای نامتعادلی را رقم زده و نوعی واگرایی و عدم یکپارچگی در منطقه را بوجود آورده است. اما با توجه به تحلیل های مرتبط با شبکه از جمله آنتروپی، می توان شواهدی از شکل گیری الگوی چندمرکزی در منطقه را بدست آورد. بنابراین، لازم است نظامی تعریف شود که از نظر ویژگی های توپوگرافی، توپولوژیکی و عملکرد شبکه و همچنین از نظر توزیع متناسب جمعیت و خدمات در سطح منطقه هماهنگی و یکپارچگی فضایی و عملکردی لازم را ایجاد کند. به این ترتیب که زمینه های اقتصادی مکمل مراکز مسلط ایجاد شده؛ تا از آن طریق ظرفیت های شکل گیری نظام چندمرکزی شناسایی شده در محدوده بالفعل شود. در گرو چنین ساختاری می توان شاهد انسجام فضایی-عملکردی در سطح منطقه و همچنین توسعه یکپارچه و متعادل فضایی بود.
    کلیدواژگان: ساختاریابی فضایی، الگوهای سفر، تحلیل شبکه، منطقه کلانشهری، تهران
  • صدیقه میمندی پاریزی، کیومرث حبیبی، افسون مهدوی صفحات 87-104
    در طول چند دهه گذشته اندازه گیری کیفیت درک شده از محیط های مسکونی، به یکی از حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف تبدیل شده است و دارای مولفه های چندگانه اجتماعی ، محیطی و اقتصادی می باشد.توجه به این شاخص در شهرها بدلیل نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری و بطور کلی تعیین میزان قابل زیست بودن شهرها فزونی یافته است .این تحقیق با هدف سنجش کیفیت محیط سکونت در محلات بافت های قدیم و جدید در شهر کرمان از طریق نظریه رضایتمندی سکونتی بر آن است تا با شناسایی و ارزیابی وضعیت کیفی مولفه های سازنده کیفیت در محیط های سکونتی ، علاوه بر تعیین سطح کیفیت محیط در محدوده مطالعاتی به اولویت بندی مولفه های محیطی مطلوب و نامطلوب محیط سکونتی مورد نظر بپردازد.روند پژوهش بدین ترتیب بوده است که با مطالعه مرتبط ترین منابع و بررسی نظرات متخصصین این امر، مفهوم رضایتمندی سکونتی وعوامل موثر بر آن بدست آمده و این شاخص ها به صورت پرسشنامه با استفاده از طیف پنج گزینه ای لیکرت تدوین و در دو محله مورد مطالعه با توجه به نظرات ساکنین تکمیل شدند و در مرحله ی بعد پرسشنامه های تکمیل شده ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.در مراحل مختلف تجزیه و تحلیل از آزمون های تک نمونه ای کولموگروف – اسمیرنف ، آزمون T تک نمونه ای ، آزمون بارتلت و مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبیAHP و نرم افزار Expert choice وSPSS بهره گرفته شد تا معیارهای کیفی بدست آمده به داده های کمی تبدیل شده و دقت تجزیه و تحلیل افزایش یابد. نتایج این تحلیل ها حاکی از آن است که در مجموع کیفیت سکونت در محله مسجد ملک در بافت قدیم شهر در وضعیت مناسبی قرار ندارد و نیازمند مداخلات فراوانی در زمینه های کالبدی و زیست محیطی است ، در حالیکه کیفیت سکونت در محله مطهری در بافت جدید شهری در حد متوسطی است . همچنین در حالیکه شاخص محیط زیستی گردو غبار بیشترین اهمیت را در ایجاد رضایتمندی ساکنین بافت جدید محله مطهری دارد ، در بافت قدیم و محله مسجد ملک عامل پارکینگ بیشترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت سکونت، رضایتمندی سکونتی، روش تحلیل سلسله مراتبی، بافت قدیم شهری، بافت جدید شهری
  • زهره فنی، ژیلا سجادی، منصور سلیمانی صفحات 105-122
    مدیریت شهری به معنای اداره امور شهر به منظور پایداری و رضایت اجتماعات محلی با در نظر گرفتن و تبعیت از سیاست های ملی است. نیل به چنین مدیریتی، توجه به سرمایه های اجتماعی را ضروری می سازد تا مشارکت محلی به منظور بسیج منابع نهفته شهروندان برای رفع مشکلات فزاینده را هموار سازد. درحالی که مدیریت محله در تهران برای ارتباط مردم و اجتماعات محلی با شورای شهر و مدیریت شهر تهران(شهرداری) ایجاد شده اند، فاقد اثر بخشی وکارایی لازم می باشد و هنوز جایگاه مشخصی در ساختار مدیرت شهری پیدا نکرده است. در سالهای اخیر بسیاری از جوامع سرمایه های اجتماعی را به عنوان جزئی از یک استراتژی برای تجدید قوا ، تقویت جوامع شهری وکاهش مسائل و مشکلات مدیریت شهری مورد پذیرش قرارداده اند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی به بررسی مفهوم سرمایه های اجتماعی و ارتباط آن با مدیریت محله پرداخته است. برای بررسی میزان سرمایه های اجتماعی و مشارکت محله ای تعداد 201 پرسشنامه در بین ساکنین2 محله هاشمی و سلیمانی(تیموری ) منطقه 10 شهرداری تهران توزیع گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارspss و همچنین آزمونT با دو نمونه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر وجود تفاوت معنادار بین سرمایه های اجتماعی در دو محله می باشد که این امر تاثیر خود را به صورت متفاوت در میزان مشارکت ساکنین محلات گذاشته است، یعنی بین تمایل به مشارکت و سرمایه های اجتماعی همبستگی وجود دارد، اما هیچ گونه همبستگی بین سرمایه های اجتماعی و مشارکت عینی در محلات وجود ندارد. همچنین علی رغم بالا بودن سرمایه های اجتماعی در محله تیموری به نسبت محله هاشمی ، میزان آشنایی و میزان مشارکت واقعی در محله هاشمی از محله تیموری بیشتر می باشد، این امر نشان دهنده ی این است که سرمایه های اجتماعی در محله تمیوری کمتر مورد بهره برداری قرار گرفته و در مشارکت واقعی ساکنین تاثیر چندانی نداشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت محله، سرمایه های اجتماعی، مشارکت، منطقه 10 شهرداری تهران
  • قاسم لرستانی، رضا اسماعیلی، فاطمه اعتمادی صفحات 123-136
    مدیریت پایدار سواحل نیازمند آگاهی از روند تغییرات خط ساحلی است و آشکارسازی تغییرات خط ساحلی، می تواند سلامت و بقای ساحل را تضمین کند. پهنه مورد مطالعه این پژوهش، بخشی از خط ساحلی دریای خزر در محدوده مصب رودخانه های هراز، بابلرود و تالار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان تغییرات و شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر شدت و ضعف تغییرات خط ساحلی در مصب رودخانه های مذکور می باشد. برای دستیابی به این هدف از اطلاعات دبی و رسوب، باد و نوسان های تراز آب به همراه عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای چند زمانه به عنوان ابزارها و داده های اصلی پژوهش استفاده شده است. در این تحقیق برای تعیین تغییرات و مشخص نمودن ماهیت، مکان و زمان وقوع تغییرات در خط ساحلی از روش نیمرخ های هم اندازه بهره گرفته شده است. تغییرات خط ساحلی در سه بازه مجزا هر کدام به طول 5000 متر رقومی شده و در نهایت با روی هم گذاری و تلفیق تصاویر، میزان تغییرات مثبت و منفی خط ساحلی در محدوده مصب رودخانه طی سال های مختلف مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق، تاثیرپذیری مستقیم تغییر در مساحت بازه ها نسبت به نوسان آب دریا را نشان می دهد. اما بررسی طول خط ساحلی در سه بازه مذکور، بیانگر دخالت متغیرهای دیگری بر تغییرات خط و پهنه ساحلی می باشد. افزایش مساحت واحدهای شرقی و تغییرات زیاد واحدهای شماره 5 تا 10 بازه های مطالعاتی نسبت به سایر واحدها از نقش آورد رسوب رودخانه به دریا و رانش جانبی رسوب به سمت شرق در امتداد خط ساحلی حکایت دارد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، هیدرودینامیک رودخانه، تغییر خط ساحلی، مصب رود
  • عامر نیک پور، حسین کریم زاده، حیدر واحدی صفحات 137-148
    سرمایه اجتماعی به مثابه مزیت و روح اجتماعی، نقش مهمی در بالندگی و پویایی فضاهای شهری بر عهده دارد. توجه به محله های شهری و مطالعه ظرفیت های موجود در آنها به منظور احیاء و تقویت کارکردهای مهم عناصر سرمایه اجتماعی، می تواند پشتوانه ای محکم برای توسعه اجتماع محور فراهم نماید. هدف تحقیق پیش رو تحلیل توزیع فضایی سرمایه اجتماعی در نواحی شهر بابلسر و سنجش و ارزیابی مولفه های تاثیر گذار در میزان آن است. روش بررسی، توصیفی- تحلیلی بوده که داده های آن با استفاده از پرسشنامه به دست آمده است. جامعه آماری 310 خانوار از محله های 22 گانه شهر بابلسر می باشند. برای ارزش گذاری و رتبه بندی میزان برخورداری محله ها ، از مدل های وایکور و تاپسیس استفاده گردید. برای تدقیق یافته ها جهت خوشه بندی محله ها از مدل تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی (با الگوریتم(Ward) استفاده شد. مدل های مورد استفاده از طریق آنتروپی شانون وزن دهی شده و با استفاده از نرم افزار ARCGIS نقشه رتبه بندی محله های شهر ترسیم شده است. نتایج نشان می دهد که بین محلات شهر بابلسر به لحاظ برخورداری از شاخص های سرمایه اجتماعی تفاوت وجود دارد. در رتبه بندی انجام شده محله «شهرک دانشگاه» به عنوان برخوردارترین محله و محلات « پارکینگ ها، بی بی سر روضه و کتی بن» در پایین ترین سطح برخورداری جای گرفته اند. محله های 22 گانه شهر بابلسر نیز در 4 خوشه همگن قرار گرفته اند، که 15 محله در خوشه اول و دوم و 7 محله در خوشه دوم و سوم قرار دارند. همچنین شاخص تعامل پذیری با ضریب (163/0) دارای بیشترین مقدار عدم توازن و شاخص هنجارپذیری با ضریب (063/0)کمترین میزان را در میان محله ها به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توزیع فضایی، تحلیل خوشه ای، بابلسر
  • امامعلی عاشری صفحات 151-167
    گسترش تدریجی کالبد شهر به پیرامون و دست اندازی به اراضی و روستاهای اطراف در شهرهای در حال توسعه ایران امری اجتناب ناپذیر است. توسعه ی خود به خودی و بدون برنامه می تواند زیان های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی جبران ناپذیری را تحمیل نماید. در این راستا دستیابی به یک مدل بهینه به منظور بررسی روند تغییرات و پیش بینی گسترش آتی شهر و در پی آن شناسایی روستاهایی که در معرض انحلال در بافت شهری قرار دارند می تواند ابزار بسیار مفیدی به منظور کمک به برنامه ریزان باشد. سلول های خودکار ابزاری مفید در تشریح فرآیندهای رشد شهری و تغییرات آن است. علاوه بر این، این رهیافت می تواند بر اساس تحلیل این نتایج روند رشد و توسعه آتی شهر را پیش بینی نماید. روستاهای اطراف ارومیه نیز به مانند دیگر روستاهای اطراف شهرهای بزرگ ایران نه از مهاجرت و نه از تبدیل به بافت شهری بر اثر گسترش فیزیکی پیرامون شهری در امان نمانده اند. روش شناسی این پژوهش از نوع کمی می باشد و از لحاظ روش و ماهیت آن در رده تحقیقات تجربی – تحلیلی و اکتشافی قرار می گیرد. این پژوهش ابتدا با بررسی تصاویر ماهواره ای و مطالعه نقشه های کاربری موجود در طی فاصله زمانی 1989 تا 2030، روند توسعه شهر ارومیه و ادغام روستاهای پیرامونی آن را بدست آورده، و با استفاده از مدل سازی اتوماسیون سلولی به پیش بینی توسعه شهری در سالهای آتی اقدام نموده است. این روش در سه گام انجام می شود: مرحله اول تهیه داده های مورد نظر از تصاویر ماهواره ای و طبقه بندی آنها، گام دوم، کالیبره کردن و مرحله ی آخر، پیش بینی است. اعتبار سنجی این مدل نشان داد که نقشه پیش بینی شده 84 درصد با واقعیت تطابق دارد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، حاشیه نشینی، شبیه سازی، سلول های خودکار، ارومیه
  • فاطمه اسلام فرد، محمدرضا علیزاده، محمد علی علم الهدی، فرزانه فرحی صفحات 153-168
    ژئوتوریسم یا گردشگری زمین شناسی، یکی از رشته های گردشگری وابسته به طبیعت یا طبیعت گردی است که به معرفی پدیده های زمین شناسی به گردشگران با حفظ هویت مکانی آن ها می پردازد. روش انجام این تحقیق توصیفی تحلیلی با استفاده از مدل پرالونگ بوده است. در این مدل لندفرم های ژئومورفولوژیکی با چهار معیار (زیبایی ظاهری، علمی، فرهنگی – تاریخی و اقتصادی – اجتماعی) با توجه به نظر کارشناسان خبره و آشنا به محل مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان گردشگری بوده است. نمونه انتخابی 10 کارشناس گردشگری از منطقه مورد مطالعه است. نتایج نشان می دهد که با توجه به مقادیر بدست آمده از محاسبه ارزش گردشگری لندفرم های ژئومورفولوژیکی منطقه چشمه های باداب سورت با 7/0 می باشد بنابراین منطقه باداب سورت تقریبا داری ارزش بالای گردشگری می باشد. همچنین منطقه چورت با میانگین ارزش گردشگری 44/0 دارای ارزش گردشگری کمتری برخوردار است. همچنین ارزش های زیبایی شناختی و علمی هر دو منطقه در سطح بالایی قرار دارد اما ارزش بهره برداری در سطح پایین تری قرار دارد.
    کلیدواژگان: چشمه های باداب سورت، دریاچه چورت، ژئوتوریسم، پرالونگ
  • بهلول علیجانی، ندا مجیدی راد، محمد سعید نجفی، احمد خدایی، سعید رحیمی هرآبادی صفحات 169-188
    گرمایش جهانی یکی از چالش برانگیزترین پدیده های محیطی در سیستم های اقلیمی است که امروزه توجه بسیاری از کشورها را در رابطه با مسائل زمین به خود جلب نموده است. این پدیده، امروزه به دلیل تبدیل شدن به یک عامل در ایجاد فضای رقابت در نظام بین الملل، وارد مباحث روابط بین الملل و ژئوپولیتیک شده است و آن را کانون مطالعات امنیتی سده ی بیست و یکم قرارداده است. مقاله حاضر می کوشد پیامدهای گرمایش جهانی و چالش های بین المللی ناشی از آن را در راستای موقعیت ژئوپولیتیک کشورها و نیز نگرش و موضع گیری آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. به همین منظور ابتدا روند تغییرات دما و تراز آب دریا با استفاده از خروجی مدل های گردش عمومی جو تحت سناریوهای A و B و با استفاده از مدل MAGICC-SCENGEN شبیه سازی شد. در گام بعد آثار گرمایش جهانی بر سیستم های ژئوپولیتیک در نظام بین الملل با استفاده از نتایج حاصل از سناریوهای انتشار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد تفاوت این سناریوها تا سال 2100 در شدت بیشتر و یا کمتر در تغییرات دمای جهان و یا بالاآمدن سطح آب دریاهاست. به طوری که که هر دو سناریو روند افزایشی را مورد تایید قرار دادند. در عین حال برخی مناطق، از درجه آسیب پذیری بیشتری برخوردار خواهند بود و در مجموع توزیع نابرابری را در سطح جهان خواهد داشت. از طرفی این شرایط ارتباط معناداری با موقعیت ژئوپولیتیک کشورها دارد و دیدگاه های مختلفی را بر سیاست خارجی کشورها تحمیل نموده است. در این راستا ارائه برخی راهکارها مانند تنظیم نمودن طرح های ملی، مدیریت محلی تولید گازهای گلخانه ای و...، از جمله راهکارهای ایجاد توازن در آرایش نظام ژئوپولیتیک جهانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، سناریوهای انتشار، رقابت قدرت ها، سیستم های ژئوپولیتیک، نظام جهانی
  • علی شماعی، عبدالله صالحی، مناف حسین پور صفحات 189-200
    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر بازارچه مرزی بانه و پیرانشهر در درجه توسعه یافتگی این دو شهر بر اساس شاخص های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، کالبدی – فضایی است و همچنین عوامل موثر بر تفاوتهای تاثیر بازارچه های مرزی درتوسعه یافتگی است. مناطق مرزی از نقاط حساس و استراتژیک کشور به شمار می آیند که دارای طبیعت غیر حاصلخیز به خصوص در عرصه های کوهستانی و بیابانی هستند. به همین دلیل فقدان رفاه و نبود انگیزه های لازم برای زندگی، زمینه ساز مشکلات سیاسی، اقتصادی،و امنیتی برای دولتهای وقت بوده است. در این میان بازارچه های مرزی ازعمده ترین ابزارهای متحول کننده شهرهای مرزی می باشند که می توانند تحولی بنیادین در کارکرد، کالبد، تولید، اشتغال و در نهایت تغییر ساختار اقتصادی و کالبدی و کاهش مهاجرت شهرهای مرزی ایجاد کنند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از مدل کمی موریس انجام شده است.جمع آوری داده ها و اطلاعات از طریق روش کتابخانه ای و مشاهده میدانی صورت گرفته است. نتایج حاصله با استفاده از روش موریس و مشاهده میدانی حاکی از آن است که اگر چه شهر پیرانشهر و بانه در شرایط طبیعی و توپوگرافی تقریبا یکسانی هستند ولی تاثیر بازارچه مرزی در توسعه یافتگی شهر بانه نسبت به پیرانشهر بیشتر بوده است و آن ناشی از دسترسی ارتباطی، عوامل فرهنگی (قومیت همگن)، اقتصاد وابسته به خدمات و فعالیت غیر از کشاورزی و به طور کلی فضای جغرافیایی خاص شهر بانه می باشد. همچنین محدودیت جغرافیایی شهر پیرانشهر از قبیل محصور بودن بین کوه های مرتفع و زمین های کشاورزی مرغوب و تعدد کاربری نظامی اطراف از عوامل موثر در کمتر توسعه یافتگی شهر پیرانشهر نسبت به بانه می باشند.
    کلیدواژگان: بازارچه مرزی، توسعه یافتگی، شهر بانه، شهر پیرانشهر، فضای جغرافیایی
  • احمد پوراحمد، حجت الله رحیمی، ابوالفضل مشکینی، حسین حاتمی نژاد صفحات 201-208
    در سالهای اخیر گفتمان جهانی گرایی به گفتمان غالب در بسیاری از کشورها تبدیل شده و الگوهای حکمروایی حاکم بر فضای جغرافیایی را با میانجی گری دولت در سطوح مختف فضایی متاثر کرده است. براساس این چشم انداز، هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین پیامدهای گفتمان جهانی گرایی بر الگوی حکمروایی قلمرویی کلانشهر تهران است. با توجه به هدف پژوهش، روش تحلیل گفتمان انتقادی که یک روش کیفی به شمار می رود، برای تحلیل داده ها استفاده شده است. تحلیل گفتمانی برنامه های توسعه کشور نشان می دهد که ساختارهای خاص و کلان اقتصادی، به ویژه استمرار کسری بودجه، افزایش تورم و افزایش مخارج عمومی به تدریج و در فاصله زمانی 1392-1368 باعث مفصل بندی، نهادینه سازی و عملیات سازی مولفه های گفتمان جهانی گرایی در برنامه های توسعه ملی شده است. دولت براساس این گفتمان به تدریج از تامین برخی خدمات عمومی عقب نشینی و آنها را به شهرداری تهران واگذار کرد. انتقال مسئولیت های مالی و مدیریتی از دولت به شهرداری باعث شده است که شهرداری به دلیل محدودیت های مالی و فقدان سازماندهی تشکل های اجتماعی ضدرانت شهری به سوی الگوی مدیریت شهری رانتیر حرکت کند و به تبع آن، ویژگی قلمرومندی شهرداری تشدید و کارکرد فضا در نظام معادلات مالی آن برجسته شود. در این میان، کدگذاری و مونتاژ قلمروی از طریق برنامه های توسعه شهری ابزار اصلی شهرداری برای راهبرد قلمروسازی و پاسخ به ویژگی تشدیدشونده قلمرومندی است. شهرهای موجود در ناحیه کلانشهری تهران نیز برمبنای همین منطق گفتمانی برای تصرف فضا رقابت می کنند و این فرایند باعث می شود که دستیابی به الگوهای مشارکتی برای حل مسائل منطقه ای را دشوار می کند.
    کلیدواژگان: گفتمان جهانی گرایی، حکمروایی قلمروی، قلمرومندی، دولت، شهرداری تهران
|
  • Planning housing income decile Isfahan / Case Study: Isfahan urban households
    Pages 1-14
    The purpose of this study was to evaluate the housing situation and the estimated income decile classes of low-income housing requirements for the use of statistical techniques used in planning housing is in Isfahan. The population-based sample of urban households surveys of expenditure and revenue plans for urban households in 1390, to form. So we can investigate the status and income decile indices Deciles of the estimated need for residential housing in low-income groups and the estimated financial Isfahan Province and Results more precise planning for housing in the province.
    Keywords: Keywords: planning, housing, income decile, expenses, income, Isfahan province
  • Sadegh Asghari Lafmejani, Mahdi Naderianfar Pages 17-30
    In recent years¡ reduction or cease of water flow of Hirmand river to Sistan¡ caused successive droughts¡ drying Hamun wetland¡ exacerbating dryness of environment¡ decreasing plant covering and increasing soil erosion. These factors along with winds of 120 days¡ provide a proper condition for increasing dust storms and moving sands to rural areas of Hirmand township. These phenomena impose various challenges to the economic¡ social¡ environmental and physical-spatial aspects of villages in this township. On this basis¡ the purpose of present research is to survey on the effects of moving sands in rural areas of Hirmand township. The research method is descriptive - analytical and based on documentary sources¡ field study and questionnaire completion. For data analysis¡ analytic hierarchy Process (AHP)¡ statistical analyses and spatial analyses were used. In this regard¡ various softwares of Expert Choice¡ SPSS and ArcGIS were applied. The research findings illustrate that 18.5 percent of villages in Hirmand township ( 56 villages) show effects of moving sands. The intensity of the effects is different in these Villages. Among these villages¡ 14.29% of villages with much influence and other villages show too much influence. Villages with much or too much influence mainly are in the northern and southeastern parts of the study area. Also all evacuated villages are located in the northern part of this area. According to calculations¡ 42.71% of the villages with effects of moving sands have had negative rates of population growth in the past decade. Research findings confirm that the position of villages regard to Hamoon wetland affects the intensity of effects of moving sands in these villages. On the other hand¡ population depletion or population decline in many of the villages around the dried bed of Hamoon wetland shows a critical condition at these rural areas.
    Keywords: Effects of moving sands, Spatial analysis, Village, Hirmand township
  • Amir Hossein Halabian Pages 31-46
    Recognition the circulation patterns of flood generating heavy precipitations on the Fars region : Flood generating heavy precipitations is one of the most destructive natural disasters that have historically done heavy harm to people. Hence, the main aim of this synoptic study is to explain key interactions between the atmosphere and surface environment and in other words exploration of the relationship between the circulation patterns leading to the heavy precipitations on the Fars region in order to predict of the occurrence showers that lead to flood. In order to recognition and analysis the circulation patterns of flood generating heavy precipitations of Farvardin, 1391 on the Fars region was used of 24 rain gauge stations data. Then, the 6-hour and daily NCEP/NCAR 2.5*2.5 reanalysis data of sea level pressure, geopotential height, specific humidity and zonal and meridional wind components at different levels from two days before of precipitation days were employed and on the basis of environment-to-circulation approach are studied. The results revealed that the existence of a cyclone was the main mechanism of precipitation on the Fars region. However, results indicated that flood generating heavy precipitations occurrence on the Fars region are caused by dominance of deep trough on the Black Sea and southern Mediterranean at 500 hPa level. Analysis of the moisture flux convergence patterns also have shown that heavy precipitation are caused by moisture flux of water masses of the Persian Gulf ,Arab Sea and Red Sea.
    Keywords: Flood, Heavy precipitation, Synoptic analysis, Circulation Patterns, Thickness Patterns, Moisture Flux Convergence, Fars
  • Seyyed Abbas Rajaei, Bahman Sahneh Pages 47-63
    Effective factors to shaping of migration network in Tehran migration for release form economic, social or political problems in origin, may continue for diverse causes and in form of a cycle, results next migration s. These matters lead to increase of benefits of migration. This research studies migration of Ramshe Village (Isfahan county) who resides in Tehran and following Survey the reasons of concentration and survey shaping the of this migration net in Tehran. Research method is descriptive –analytical and uses techniques of questionnaire and interview. Results of research show that concentration of these migrants Tehran for preservation of power full relations between migrants that origin from familiar relations, same activities and non formal institutions of migrants in Tehran. Activation in special context Plastic materials causes these migrants concentrates in three points and has powerful relations in social and economic contents. Vast relations of thee migrators with origin, and monthly seasonal and annual returns, participation in ceremonies of other mgrators, participation in religious ceremonies in Hoseinie, participation in Misagh charity association, helping to other migrators for finding a job and settle in destination and inter- network marriages that causes that this group of imitators from one century ago before entering to Tehran until now preserve their relation with birthplace other migrants.
    Keywords: Migration, Rural, Urban Migration, Social Capital, Migration Networks
  • Hashem Dadashpoor, Sepideh Tadayon Pages 65-86
    The pattern of metropolitan development in recent decades has been undergoing many changes. These changes are creating spaces that are increasingly discontinuous, dispersed and fragmented spaces, which is also very effective on people's mobility patterns.So different kind of trip patterns forms in metropolitan areas that can enhances centers of spatial structure. This research investigates the spatial structure analysis of Tehran metropolitan area according to data related to the trip flows during 1375 and 1385, by utilization of descriptive-analytical method and using tools of network analysis, along with the identification and explanation of indexes related to specifications of mobility and trip patterns. The result of analysis shows that the base pattern of trip flows in Tehran metropolitan area has formed intensively and radial towards dominant centers of Tehran and Karaj. According to the specifications of commuting and mobility, Spatial structure pattern in Tehran metropolitan area shows the centralized form, that due to network-related analysis of Entropy, it is in the early stages of moving towards becoming a Polycentric form. So as a result, Tehran and Karaj act in the level of centers and the other cities are placed in the network, as a identified areas with their internal interactions and also their relations with the centers. In this way, it should be trying to consider some criteria such as the implementation of related programs regard to polycentricism, strengthening of the cities in the framework of the formation of homogeneous regions, management of travel demand and elimination of unnecessary trips and strengthening the interaction between other cities in the metropolitan region. Under these situations, it can be resulted that the region moves towards more convergence and poly-centricity.
    Keywords: Spatial Structure, Commuting Patterns, Network Analysis, Tehran Metropolitan Region
  • Sedigheh Meymandi Parizi Pages 87-104
    Over the past few decades to measure perceived quality of residential environments has accessioned to the domain of Urban studies in various countries and has multiple components of social , environmental and economy .Attention to this index in this cities due to its role as an efficient tool in the Urban management , Planning and generally determine the amount of habitable cities have risen. this study intent to assessing the quality of habitancy in the neighborhoods old and new of fabric in Kerman via the theory of Residential satisfaction , in addition to determine the level of environmental quality in the study area are prioritized components favorable and unfavorable environment desired residence . The process of research is as the study of the most relevant resources and experts ideas in this area has been reached the concept of residential satisfaction and influential factors as a results , these indices using a five-items questionnaire Likert developed and evaluated based on input from residents were completed questionnaires , were analyzed. At various stages of the analysis Tests, one-sample Kolmogorov - Smirnov, one-sample T-test, Bartlett's test and model Analytical Hierarchy Process(AHP) , Expert choice and SPSS software were used to measure obtained qualitative and quantitative data conversion accuracy of the analysis increases. The results of this analysis indicate overall quality of habitancy in the neighborhood of Mosque Malek in the urban old of fabric is in bad condition and it need to abundant intervention in theme of physical and Bioenvironment . The quality of habitancy in urban neighborhood of Motahari in urban new of fabric is moderate. Also, while the index of Bioenvironment of dust is the most important factor in creating residential satisfaction in neighborhood of Motahari, in the neighborhood of Mosqu Maleke the factor of parking is the most effective .
    Keywords: Quality of Habitancy, Residential Satisfaction, Analytical Hierarchy Process, Urban old of fabric, Urban new of fabric
  • Mansoor Soleimani Pages 105-122
    Urban management means managing the affairs of the local community with regard to stability and satisfaction and compliance with national policy.achieve this management, attention to social capital necessary to build local partnerships to mobilize citizens latent resources to fix the growing problems. While the neighborhood management in tehran have been created to connect people and local communities with city council and tehran city management, lack of effectiveness and efficiency are required and no defined relationship wiht city management and city council.In recent years, many societies are accepted the concept of social capital as part of a strategy to revitalize and reinforce the urban communities and to reduce the issues and problems originating from immethodical growth of population.Although the issue of neighborhood management has been posed in Tehran metropolis, the neighborhood management has still challenges and problems. As a result, the management of Tehran in general and district 10 of municipality in particular have been faced with a crisis.Therefore, by using the potential of social capital of the residents, the ground for realizing the scheme of neighborhood management and optimal participation of residents can be provided. So, the success of neighborhood management depends on emphasizing the recognition of potentials in the form of social capital. This paper is a descriptive-analytical study which examines the concept of social capital and its relationship with neighborhood management.To assess the degree of social capital, 201 questionaires were distributed among the residents of two regions of hashemi and teimoori in district 10 of Tehran.To analyze the data, SPSS software, independent sample T-test, and Pearson Correlation Coefficient were used. The results of research represents significant differences between social capital in neighborhoods, That matter cause different influence on participation level in this neighborhoods. Namely there is correlation between willingness to participation and social capital. But no correlation between social capital and actual participation in this neighborhoods.Also,despite the high level of social capital in temori than hashemi,level of familiarity and actual participation in the hashemi more than teimoori neighborhood, this shows that social capital in the teimoori neighborhood less exploited and not much impact in actual participation of residents.
    Keywords: Neighborhood management, Social Capital, Participation, District 10 of tehran Muncipality
  • Ghasem Lorestani Pages 123-136
    Sustainable management is required knowledge of shoreline changes process. Shoreline change detection can ensure the health and survival of the beach. The study area for this research, is located of South side of the Caspian Sea coastline at area of river estuaries of Haraz, Babolroud and Talar. The aim of this study was to evaluate the changes and to identify factors affecting on the rate of changes in river estuaries. To achieve this goal, is used information discharge and sediment, wind , sea level changes, Aerial photographs and satellite imagery as The main research tools and data. Method of work are based on the transect in three separate areas. Locating a straight line in onshore as baseline, images and digital data were calculated relative to the fixed line. Shoreline changes were determined at three distinct periods, each with a length of 5000 meters and with overlay of images, were examined the positive and negative changes in shoreline in river estuaries in various years. The results of this study, is shows the direct effects of changes in area of parts than the oscillation period of sea level changes. The length of coastline in the three interval, shows Other variables involved in the change and coastal zone. Sea level changes of the Caspian Sea coastline is unmatched in changes but besides, we should not neglect the role of the river and into the sediment out to sea. Increasing the area of the eastern units and a high changes of 5 to 10 compared to other unit Implies the role of river sediment to the sea and sediment drift to the East Side along the coastline.
    Keywords: Caspian Sea, River hydrodynamic, Shoreline change, Estuary
  • Pages 137-148
    Social capital, which is regarded as the social benefit and spirit, plays a major role in the development and dynamics of urban spaces. Bringing attention to urban neighborhoods and studying their existing capacities to revive and strengthen the main functions of the components of social capital can provide strong support for community- based development. The present study aimed at analyzing the spatial distribution of social capital in urban areas of Babolsar city, with the focus on assessing factors that affect its rates. The research had a descriptive-analytical method, along with a questionnaire to collect the required data. Statistical population comprised 310 households livening in 22 urban neighborhoods in the city of Babolsar. Vikor and TOPSIS models were utilized to rate and rank the degree to which the neighborhoods have met the social capital index. In regard to clustering the neighborhoods, a hierarchical cluster analysis model (the algorithm (ward)) was applied to scrutinize the research findings. The used models were weighted via Shannon entropy and the neighborhoods’ ranking maps were depicted using ARC GIS. The results revealed that there was a difference between Babolsar neighborhoods in terms of having social capital index. The neighborhood “University town” occupied the highest rank and the neighborhoods “Parkings, Bibi sar ruze, and Ketibon” enjoyed the lowest ranks in social capital index. 22 neighborhoods of Babolsar city were located in 4 homogeneous clusters, in which 15 neighborhoods were in the first and second clusters and 7 neighborhoods were in the second and third clusters.Moreover, Operability index with ratio of 163.0 showed the greatest amount of imbalance and normality index with the ratio of 063.0 demonstrated the lowest level of social capital among the neighborhoods.
    Keywords: Social Capital, spatial distribution, Cluster analysis, Babolsar
  • Emamali Asheri Pages 151-167
    The gradual expansion of the developing cities towards the villages and peripheral areas of those cities is inevitable in Iran. Unorganized and unintended expansion can have negative economic and social consequences. Based on the debates of the potential consequences of ongoing expansion, achieving an economical method to assess this ongoing trend and anticipation of the future expansion as well as pinpointing the endangered villages would be a useful way to help policy makers.
    The Cellular Automata is a helpful method to analyze the process of city expansion and their transformation. In addition to that, this method can play an important role in anticipation of the future city expansion. Due to the process of expansion of the cities to the periphery and the migration, the surrendering villages in Urmia have been affected just like other big cities In Iran.
    The methodology of this research is quantitative and the method and nature of it has been categorized as practical, analytical and exploratory. In this research, initially the satellite pictures and the study of existing maps from 1989 to 2030 are being assessed, in which the process of expansion of Urmia and incorporation of the surrendering villages is figured out. The following step is the anticipation of expansion in the upcoming years by using Cellular Automata model.
    There are three steps in employing this model; first step is the collection of the required data gathered from satellite pictures and categorizing them. Second step is calibration and the final step is the anticipation. The assessment of this method revealed that the anticipated plan is 84 percent accurate.
    Keywords: Urban Development, Marginalization, Simulation, Cellular Automata, urmia
  • Pages 153-168
    Geo-tourism or tourism geology, one of the disciplines related to nature tourism or ecotourism is to introduce tourists to maintain their local identity's geological phenomena. To conduct this study, using the model has been Praloong. Landform in this model with the four criteria (aesthetic, scientific, cultural - historical and socio - economic) According to the experts, familiar with the study area is examined. The population of this research is tourism experts. 10 tourism expert sample of the study area. The results show that, according to values ​​obtained from the calculation of tourism value Landform springs area with 7/0 Badab Surat Surat therefore, Badab area is almost no high value tourism. Churet area with an average value of tourism is also a tourism value is less 44/0. In addition aesthetic and scientific values ​​both in the region is high but is worth exploiting at a lower level. Such status indicator remain unknown pristine tourist attractions in these two areas and poor management and inadequate facilities and welfare services tourism related organizations in the region.
    value is less 44/0. In addition aesthetic and scientific values ​​both in the region is high but is worth exploiting at a lower level. Such status indicator remain unknown pristine tourist attractions in these two areas and poor management and inadequate facilities and welfare services tourism related organizations in the region.
    value is less 44/0. In addition aesthetic and scientific values ​​both in the region is high but is worth exploiting at a lower level. Such status indicator remain unknown pristine tourist attractions in these two areas and poor management and inadequate facilities and welfare services tourism related organizations in the region.
    Keywords: Badab springs Surat, Lake Chvrt, geotourism, Pralvng
  • Pages 169-188
    In recent decades, as different countries with various economic crises, social, political, etc. have been facing What is the present age, and rolled borders on the international level and to the learner that threatens the entire nation, in the relationship One of the most central issues between global warming and the global system on earth In recent decades, interest has attracted many governments and powers. The overall structure of the study is based on analysis of the position of Global Warming and the effects of this phenol-menon on the global system leaves geopolitical developments .In order to simulate changes in temperature and sea level, and output model MAGICC SCENGEN atmosphere general circulation model (GCM) under the emission scenario used P50. also, the method used was a descriptive-analytical study based on a library and search Internet databases. In this study the environmental consequences of global warming and its implications in terms of geopolitics, were studied. What the present paper is the consequences of the unequal distribution of rising sea levels, melting glaciers and et al Between the different countries of the world. and due to the location of the geopolitics of countries like Barry, Marines, Coast and across situations, it is geographical. This policy orientation and often confli-cting requirements for strength to create. The reactive power due to power more competitive environment or avoid serious injury is a consequence of global warming. In other words, due to different national interests, global geopolitical systems affected by significant changes will be in the coming decades. In general we can say that global warming is a phenomenon sweeping geopolitical influence and power in the world will create a competitive atmosphere and From a central position in the global system will be among the factors in geopolitical developments.
    Keywords: Global warming, Geopolitics, Competitiveness of nations, powers, international system, geopolitical change
  • Abdulla Salehi Pages 189-200
    This study aimed to investigate the effect of Baneh and Piranshahr border markets in the degree of development of the two cities based on economic, social-cultural, physical - as well as the factors influencing the differences in spatial orientation is the development of border markets. Sensitive and strategic border areas of the country are rich with nature, especially in mountainous and desert areas. Because of a lack of welfare and lack of incentives to live, underlying political problems, economic, and security for governments is possible. The border markets Azmdh border cities are the most revolutionary tools that can be a radical change in function, anatomy, production, employment and finally change the economic structure and physical and migration reduction in their border. The research and analytical method utilizes Morris made a little model Ast.jm data and information through library method and field observations have been made., cultural factors (ethnic homogeneity), non-agricultural economy and general services and specific geographical area is the city of Baneh. The city of Piran geographical restrictions such as being trapped between the mountains and the farmland surrounding the military quality and diversity of the factors in Baneh are less developed than in Piranshar city.The lack of control and covert operations smuggling has caused governments to new ways of cooperation in frontier areas of healthy guided regional areas. Such cooperation in the framework of joint border markets of most known methods is the economic development of frontier regions. it brings with it. In addition, countries with high levels of business freedom.
    Keywords: border, market, hall, developing, Baneh city, Piran, shahr city. Geographical Space
  • Hojatollah Rahimi Pages 201-208
    Globalism discourse has been becoming a dominant discourse in many countries and has been influenced governance patterns in different spatial levels through state intermediation in recent years. According to this perspective, the primary aim of this article is to explain consequences of Globalism discourse on the pattern of territorial governance of Tehran metropolis. For the purpose of this article, Critical Discourse Analysis which is a qualitative method has been used for data analysis. Discourse analysis of national development plans shows that particular macro-economic structures and condition, especially decreasing economic growth coupled with increasing fiscal deficits, uprising inflation and expanding public expenditures has gradually forced State to shift form Developmental State discourse to Globalism State discourse through discursive articulation, discursive institutionalization and discursive operationalization processes during 1990-2014. According to Globalism discourse, State has gradually retreated from the provision of some public goods and transferred them to Tehran Municipality. Transfer of financial and administrative responsibilities from State to the Municipality has led it to rentier urban management model because of transferred financial constraints and lack of anti-rent urabn movements. Consequently, these processes intensify the Municipality’s territoriality and then, give emphasis to space and territory in the Municipality’s financial system. Territorial coding and territorial assemblage are two main instruments of the Municipality for territorialization strategies, for reaction to its increasing territoriality and for capturing more spatial territory. Existing cities in Tehran metropolitan area compete to capture more space in the same way, making it difficult to achieve a participatory management model of regional issues.
    Keywords: Globalism discourse, Territorial governance, Territoriality, State, Tehran Municipality