فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 20 (تابستان 1395)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 20 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جلیل محمدی، الهام رستمی صفحات 1-16
    تحقیق حاضر با هدف بررسی و تحلیل انتظام شهرهای استان زنجان انجام شده و ماهیت کاربردی دارد. با استفاده از مدلها و شاخص های متعددی به بررسی نظام شهری در استان زنجان پرداخته شده است. در همین راستا تحقیق حاضر بر اساس رویکرد کمی- تحلیلی و بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و داده های آماری، با استفاده از مدلهای تحلیل فضایی؛ رتبه – اندازه، تحلیل نزدیکترین همسایگی، حداختلاف طبقه ای، آنتروپی، هرفیندال و هندرسون، در دوره های مورد مطالعه انجام شده است. نتایج نشان دهنده وجود ناموزونی نظام شهری در استان می باشد. علت اصلی آن شهر اول استان (زنجان) است، که به دلیل مرکز استان بودن دارای تمرکز خدمات و جمعیت است. در دوره 1355 تعادل مطلوبی در نظام شهرها نسبت به دوره های دیگر برقرار بوده، بیشترین ناموزونی در دوره 1375 رخ داده ولی در سالهای پس از آن به سوی تعادل پیش رفته و در نهایت در دوره 1390 نیز اندکی نسبت به دوره قبل عدم تعادل افزایش یافته است. در مبحث نخست شهری که با سه شاخص بررسی شده، نتایج نشان می دهد که میزان نخست شهری از دوره 1365 تا 1390 سال به سال کاهش یافته و از 0/65 به 0/60 رسیده است، اما میزان آن همچنان قابل توجه است. همچنین میزان شاخص RN در استان 1/93 است که نشانه پراکندگی نسبتا منظم و نزدیک به حالت تصادفی سکونتگاه هاست. نتایج پژوهش نشان می دهد که تنها با ایجاد تعادل در توزیع امکانات و خدمات و همچنین ایجاد فرصتهای یکسان برای تمام شهرهای استان می توان به توسعه پایدار و سلسله مراتب فضایی و شهری بهینه دست یافت.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، مدل، شاخص، استان زنجان، نخست شهری
  • هاشم داداش پور، عبدالله زارعی صفحات 17-34
    کاربری زمین و تحولات مربوط به آن نتیجه یک شبکه پیچیده تعامل بین نیروهای بیوفیزیکی و اجتماعی- اقتصادی در فضا و زمان است. در این میان، انسان به واسطه ی فعالیت های خود به عنوان یکی از محرک های تغییر کاربری شناخته می شود. به منظور مدلسازی این محرک از روش های تحلیل مختلفی در بحث تغییرات کاربری زمین استفاده می شود. این روش ها در زمینه ی تغییر کاربری زمین عمدتا به دنبال ارائه ی مدل پیش بینی تغییرات هستند و کمتر مدلی با توانایی ارائه ی کاربری متناسب با توجه به شرایط منطقه ای در این مقیاس ارائه شده است. برای رفع این خلاء، از مدلی تحت عنوان الگوی بهینه تخصیص کاربری زمین(OLUAP) استفاد شده تا از طریق آن به مسئله ی چگونگی تاثیر محرک های انسانی در تغییر کاربری زمین در زمان آینده در مقیاس منطقه ای پرداخته شود. مدل مورد استفاده در تغییر کاربری در این تحقیق، میزان تناسب تغییر در هر مکان را بر مبنای شاخص ها و ویژگی های مکانی مطرح می کند و تنها رویکرد بهینگی اقتصاد را در نظر نمی گیرد. در واقع این مدل، مکان پایه محسوب شده و با توجه به شرایط مکانی منطقه مطلوب ترین تغییر انواع پهنه های کاربری را مشخص می کند. از این رو، مقاله پیش رو تلاش دارد تا با استفاده از این مدل مزبور، به تدوین الگوی بهینه تخصیص کاربری زمین از طریق عوامل محرک انسانی در شهرستان چالوس بپردازد.
    نتایج یافته ها نشان می دهد بخش شمال غربی و همچنین مرکزی منطقه به دلیل برخورداری بالا از خدمات و زیرساخت ها نسبت به دیگر مناطق برای استقرار پهنه های شهری و صنعتی مناسب تر تشخیص داده شده و این دو کاربری دارای اولویت های اول و دوم تخصیص در این ناحیه هستند. از سوی دیگر با توجه به شرایط محیط انسان ساخت و همچنین شرایط ویژه ی زیست محیطی، مدل زمین های پست جنوبی و بخش های شمالی (به استثنای نوار ساحلی) را به صورت پراکنده به اولویت های اول و دوم استقرار پهنه های کشاورزی و طبیعی تخصیص داده است. به طور کلی نتایج یافته ها در منطقه نشان می دهد که بایستی برای تخصیص الگوی بهینه کاربری زمین در نقاط مختلف بایستی به ویژگی ها و امکانات منطقه، چیدمان زیرساخت ها و... توجه شود.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، عوامل انسانی، مدلسازی، شهرستان چالوس
  • الهه اکبری، محمد علی زنگنه اسدی، ابراهیم تقوی مقدم صفحات 35-50
    کشف وشناسایی تغییر عوارض سطح زمین برای درک ارتباط متقابل انسان و محیط امری ضروریست که آگاهی از آن باعث برنامه ریزی صحیح در جهت توسعه پایدار می گردد. امروزه به دلیل هزینه بسیار زیاد تهیه نقشه های کاربری ارضی با روش های سنتی و دستی ، سنجش از دور می تواند با دقت و سرعت بیشتری به مهندسان در تهیه نقشه کاربری ارضی و در مرحله بعد ارزیابی تغیرات در منطقه کمک نماید. هدف از این تحقیق کشف و شناسایی تغیرات پوشش زمین و کاربری ارضی با استفاده از روش های آموزش آماری می باشد. در این تحقیق پس از انجام مراحل پیش پردازش و آماده سازی اطلاعات به منظور استخراج اطلاعات دقیق سه روش حداکثر احتمال وحداقل فاصله و ماشین بردار پشتیبان با استفاده از ضریب کاپا مورد ارزیابی قرار گرفت. طبق بررسی های به عمل آمده مشخص شد روش حداکثر احتمال با ضریب کاپای 79/0 و دقت کلی 29/83 نسبت به روش های حداقل فاصله و ماشین بردار پشتیبان از دقت بیشتری به منظور تهیه نقشه کاربری ارضی برخوردار است.در ادامه با استفاده از روش حداکثر احتمال نقشه کاربری ارضی برای سالهای 1988-200-2006 تولید و تغییرات رخ داده در منطقه توسط روش مقایسه پس از طبقه بندی کشف و ارزیابی شد. افزایش سطح زیر کشت اراضی بایر و شور، گسترش باغات منطقه تحت تاثیر احداث سد های بالا دست و افزایش محدوده شهری در طی 18 سال دوره تحقیق از مهمترین تغییرات رخ داده در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات، کاربری اراضی، سنجش از دور، آموزش آماری، نیشابور
  • یعقوب زنگنه، سعید حسین آبادی صفحات 51-62
    شهرداری وظیفه تامین محیطی مناسب برای زندگی شهروندان را برعهده دارد. شهروندان همواره عملکرد شهرداری را با خواسته ها و نیازهای خود مقایسه می کنند، این مقایسه بیانگر مفهوم رضایتمندی است. اگر شهروندان از عملکرد شهرداری راضی باشند انگیزه بیشتری جهت مشارکت با آن را دارند. از این رو می توان رضایت از عملکرد شهرداری را فاکتور مهمی در توسعه شهری دانست. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله سعی شده است که میزان رضایت شهروندان از عملکرد شهرداری سبزوار و تاثیر آن بر تامین منابع مالی شهرداری(از طریق مشارکت مالی شهروندان) مورد بررسی قرار گیرد. رویکرد کلی تحقیق، توصیفی – تحلیلی و نوع تحقیق پیمایشی، می باشد. ابزار گردآوری داده های میدانی، پرسشنامه است که در سه منطقه منتخب کم درآمد، پردرآمد و متوسط درآمد شهر سبزوار با توجه به حجم نمونه هر منطقه به صورت تصادفی توزیع شده است. این تحقیق نشان می دهد که سطح رضایت در مناطق پر درآمد بیشتر از مناطق کم درآمد و متوسط درآمد است و این تفاوت از نظر آمار استنباطی معنادار می باشد. یافته بعدی تحقیق این است که رضایت افراد از عملکرد شهرداری تاثیر معناداری بر میزان مشارکت مالی آنان دارد. به این معنی که میزان تمایل به مشارکت مالی شهروندانی که رضایت بالاتری از عملکرد شهرداری دارند به طور معنی داری بیشتر است. بنابراین شهرداری می تواند با بهبود عملکرد خود، سطح رضایتمندی شهروندان را افزایش دهد که این در نهایت به ارتقاء وضعیت منابع مالی شهرداری از طریق مشارکت شهروندان کمک کند.
    کلیدواژگان: رضایت از عملکرد شهرداری، تامین منابع مالی، مشارکت مالی، سبزوار
  • امیر فروهر، رضا خیرالدین صفحات 63-84
    آمایش و ساماندهی یکپارچه کاربری و فعالیت زمین، یکی از حساس ترین اقدامات در روند توسعه شهرها است که بر مرز میان توسعه مورد نیاز شهر و کیفیت زندگی جوامع محلی گام برمی دارد. موفقیت در تعادل بخشی میان این دو حیطه، نیازمند نگاهی یک پارچه به پیامدها و تعارضات احتمالی به لحاظ رفاه اجتماعی، حفاظت زیست محیطی و کارایی اقتصادی است. یکی از زمینه های تشدید این تعارضات، تمایل همیشگی فعالیت های تجاری- اداری به مکان گزینی در جداره شریان های اصلی ارتباطی و مراکز محلات مسکونی است، که غالبا به منظور استفاده از تسهیلات زیرساختی و فرصت های اقتصادی- مالی موجود در نواحی مسکونی پدیدار می شود. پدیده مذکور تحت عنوان تجاری شدن نواحی مسکونی، طی سالیان اخیر بخش عمده ای از جداره های محلات مسکونی کلان شهر تهران به ویژه محلات مرفه نشین شمالی شهر را در برگرفته و اثرات گوناگونی را بر کیفیت فضایی نواحی مسکونی بلافصل خود گذاشته است. لذا این پژوهش با هدف شناخت و ریشه یابی روند مذکور و روشن ساختن ضرورت آمایش فضایی در تجاری شدن نواحی مسکونی، مشخصا به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که روند کنونی تجاری شدن شریان های اصلی محلات مسکونی در شهر تهران چه تاثیری بر کیفیت فضایی نواحی مسکونی بلافصل خود گذاشته است. به منظور پاسخگویی به این پرسش، پیمایشی میدانی در نواحی مسکونی بلافصل خیابان نصر صورت پذیرفته است. این تحقیق بر اساس هدف در دسته تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش در دسته تحقیقات علی- تطبیقی قرار می گیرد. سنجش و ارزیابی به کمک تلفیق تکنیک های کمی و کیفی ارزیابی تاثیر شامل انواع تکنیک های مصاحبه و گفت و گوهای فردی، تکنیک های مشاهده مستقیم، پیمایش های ترافیکی هدفمند، و نهایتا تکنیک های مشارکتی (برش های تاریخی، تحلیل روند و رتبه بندی تاثیر)، صورت خواهد پذیرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که فقدان مطالعات ارزیابی اثرات تغییر کاربری زمین در روند تهیه طرح های توسعه محلی، نه تنها سبب تشدید گرایشات سوداگرایانه و کاسب کارانه در نواحی مسکونی کوی نصر گردیده، بلکه اثرات نامطلوب و مخاطره آمیزی بر کیفیت زندگی جوامع محلی بلافصل خود گذاشته است. به طوری که طی سالیان اخیر، تغییر کاربری و مقیاس عملکردی فعالیت های مستقر در جداره اصلی خیابان نصر بر اساس پیشنهادهای طرح تفصیلی ملاک عمل، در کنار تاثیرات مثبت کوتاه مدت همچون بهبود میزان دسترسی به خدمات و تسهیلات شهری، طیف وسیعی از اثرات و پیامدهای نامطلوب را به لحاظ اجتماعی- فرهنگی، کالبدی- فضایی و ترافیکی، در محلات مسکونی بلافصل خود به دنبال داشته و در پی آن کیفیت زندگی ساکنان محلی را دست خوش تغییرات نامطلوبی نموده است.
    کلیدواژگان: تجاری شدن، ارزیابی تاثیرات، تغییر کاربری زمین، کیفیت محلات مسکونی، کوی نصر تهران
  • امامعلی عاشری، اسماعیل صفرعلی زاده، رباب حسین زاده صفحات 85-98
    این واضح است که در بسیاری از کشورها آب و هوا یک سرمایه با ارزش برای گردشگری محسوب می شوند. آب و هوا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل شکل دهنده گردشگری قلمداد می گردد و مراکز گردشگری، موجودیت و ارزش های خود را مدیون عوامل متعدد به ویژه شرایط آب و هوایی مناسب می دانند. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اقلیمی استان آذربایجان غربی و پهنه بندی کلیماگردشگری استان با استفاده از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI)، جهت برنامه ریزی مناسب برای جذب و توسعه این امر مهم، متناسب با فصول گردشگری استان، انجام شده است. برای انجام پژوهش از داده های ایستگاه های سینوپتیک استان برای یک دوره ده ساله، استفاده شده است. در استان آذربایجان غربی، به عنوان یکی از قطب های اصلی گردشگری وجود جاذبه های متنوع طبیعی، تاریخی، فرهنگی و حاکم بودن شرایط متفاوت آب و هوایی در مناطق مختلف این استان، در فصول مختلف سال، آب و هوا می تواند به عنوان یک عامل جذب کننده برای گردشگران مطرح باشد. به طوری که با ارزیابی های کمی این پتانسل ها و اطلاع رسانی دقیق در مورد آن ها می توان استفاده بهتری از این قابلیت ها نمود. در پژوهش حاضر، جهت تعیین اقلیم آسایش گردشگران در استان آذربایجان غربی به تفکیک ماه از شاخص (TCI) استفاده کرده ایم. نتایج پژوهش، نشان می دهد که، در ماه های سرد سال (دسامبر، ژانویه، فوریه)، به دلیل سردی هوا و بارش برف و باران در اکثر مناطق استان آذربایجان غربی، شرایط نامطلوبی را برای گردشگری در سطح استان به وجود می آید، اما در فصول بهار و تابستان، به دلیل افزایش دما و شرایط مطلوب اقلیمی، شرایط برای جذب گردشگران مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، اقلیم، برنامه ریزی، شاخص TCI، آذربایجان غربی
  • فریبا اسفندیاری درآباد، الناز پیروزی، زهرا امینی صفحات 99-116
    امروزه گسترش فیزیکی روز افزون و بدون برنامه ریزی شهر ها، رشد بی رویه ی جمعیت، توسعه ی اقتصادی و نیز مهاجرت روستا نشینان به شهر ها، باعث کاهش کیفیت زندگی جوامع شهری و غیر شهری شده است. شهر شیراز به عنوان مرکز استان فارس یکی از کلان شهر های کشور به شمار می آید که در موقعیتی با محدودیت های طبیعی ارتفاعات قرار گرفته است و توسعه ی شهری شکلی خطی به خود گرفته به گونه ای که شهر به سمت شمال غربی روندی رو به رشد دارد. در پژوهش حاضر که با رویکرد «توصیفی- تحلیلی» به انجام رسیده است، مکان یابی جهات مطلوب گسترش فیزیکی شهر شیراز با استفاده از فنون MADM به-عنوان هدف اصلی پژوهش مد نظر قرار گرفته است. در راستای برآورد هدف بعد از شناسایی عوامل تاثیر-گذار در امر مکان یابی، اقدام به تهیه ی نقشه های معیار شده و پس از آن ارزش گذاری و استاندارد سازی در محیط Idrisi با استفاده از مجموعه های فازی انجام شد. جهت وزن دهی عوامل از روش CRITIC استفاده گردید. با توجه به نقشه ی خروجی حاصل از مدل VIKOR ، توسعه ی شهر به سمت جنوب شرقی مطلوب-تر از سایر جهات است و مناطق جنوب و تا حدودی جنوب غربی در اولویت های بعدی قرار می گیرند که در راستای مکان یابی بهینه جهات توسعه ی فیزیکی شهر شیراز شاخص عوامل طبیعی (مخصوصا شاخص لیتولوژی و جنس خاک) دارای ارزش و اولویت بیشتری بوده و بایستی در بحث مکان یابی برای جهات گسترش فیزیکی شهر شیراز بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در پایان، می توان گفت که نتایج حاصل از پژوهش حاضر که به صورت نتایج حاصل از تحلیل چند معیاری، با استفاده محوری از روش (VIKOR) منعکس شده است، نشان گر توان مندی های این فنون در نقش آفرینی به عنوان سیستم پشتیبان تصمیم-گیری (DSS)، برای انتخاب گزینه های مناسب جهت مکان یابی بهینه جهات توسعه ی فیزیکی شهر شیراز است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، گسترش فیزیکی، جهت توسعه، مدل Vikor، شهر شیراز
  • علی شماعی، باقر احمدی صفحات 117-128
    میزان برخورداری از عوامل گوناگون، متشکل از عوامل طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، نابرابری های منطقه ای را ایجاد یا آن را تشدید می کنند. توجه به رهیافت توسعه موزون منطقه ای، کاهش ناهمگونی و نابرابری های منطقه ای و بخشی، سیاست گذاری و برنامه ریزی منطقه ای برای تحقق هدف هایی که برحسب ویژگی های ساختاری، امکانات و محدودیت های هر منطقه، تغییر می کنند، مستلزم مطالعه و شناخت خصوصیات هر منطقه با توجه به جایگاه آن در کل سیستم منطقه ای است. با توجه به این موضوع توسعه یافتگی رابطه مستقیمی با عدالت اجتماعی و توزیع فضایی متعادل خدمات در سطح مناطق دارد. این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و رویکرد حاکم بر آن از نوع کاربردی به دنبال روشن ساختن تفاوت های منطقه ای درزمینه معیار های گوناگون توسعه است. از روش های آماری و مدل های کمی شامل، مدل تاپسیس، شاخص توسعه انسانی، امتیاز استانداردشده، ضریب پراکندگی، ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. 43 زیر معیار در پنج معیار آموزشی، فرهنگی-اجتماعی، بهداشتی-درمانی، اقتصادی و کالبدی-زیربنائی انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده، توزیع فضایی نامتعادل شاخص ها در شهرستان های کردستان می باشد. به طوری که شهرستان های سقز، دیواندره، بانه دهگلان، کامیاران، سروآباد و مریوان در سطح توسعه نیافته، شهرستان های قروه و سنندج در سطح نسبتا توسعه یافته و شهرستان بیجار در سطح توسعه یافته قرار دارد. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر 22/0 که نشان از همبستگی پایین بین پراکنش جمعیت و میزان توسعه یافتگی است. بیشترین میزان پراکندگی و نابرابری در سطح استان به معیارهای بهداشتی-درمانی (نسبت مراکز توان بخشی با ضریب 69/0) و کم ترین میزان نیز به معیارهای زیربنائی-کالبدی (درصد واحدهای مسکونی معمولی دارای امکانات با ضریب) 01/0 مربوط می شود. در محموع نابرابری در سطوح توسعه در بین شهرستان های استان، به دلیل عدم توزیع یکنواخت شاخص های مختلف در بین آنها می باشد و لازم است در راستای تامین عدالت فضایی در برنامه ریزی ها، شهرستان های محروم در اولویت قرارگیرند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، سطوح توسعه یافتگی، نابرابری منطقه ای، شاخص های توسعه، استان کردستان
  • حسین کریم زاده، محمد ولایی، رضا منافی آذر صفحات 129-144
    بروز بحران های محیطی مانند کم آبی در جوامع روستایی موجب زوال مهمترین رکن اقتصادی و بزرگترین منبع درآمد خانوارهای روستایی یعنی بخش کشاورزی می شود. با از بین رفتن کشاورزی بیکاری افزایش یافته و اقتصاد روستایی ناپایدار می شود. امروزه اغلب نظریه پردازان توسعه، جهت مقابله با بحران های محیطی و پایداری اقتصاد روستایی رویکرد متنوع سازی به فعالیت ها را پیشنهاد نموده و این رویکرد را لازمه اقتصاد پایدار می دانند. پژوهش حاضر به بررسی نقش تنوع-بخشی فعالیت ها در پایداری اقتصاد روستایی می پردازد و از لحاظ هدف کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی است، به منظور جمع آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی در محدوده مورد مطالعه استفاده شد. قلمرو مکانی این تحقیق دهستان مرحمت آباد میانی است. 136 خانوار دهستان از طریق فرمول اصلاح شده کوکران و بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام تحقیق انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (تی تک نمونه ای، همبستگی و تحلیل مسیر) استفاده شد. نتایج نشان داد، بین تنوع اقتصادی و پایداری اقتصادی در دهستان مرحمت آباد میانی در سطح 0.01 درصد آلفا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، بطوری که با افزایش تنوع اقتصادی در سطح روستاهای مورد مطالعه میزان پایداری اقتصادی آنها نیز افزایش می-یابد و همچنین، تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی در محدوده مورد مطالعه که بصورت خود جوش توسط روستاییان در اثر کاهش سطح آب دریاچه اورمیه اتفاق افتاده است، موجب افزایش فرصت های شغلی، زمینه های اشتغال، انگیزه جهت بهبود وضعیت کار و فعالیت، میزان اشتغال در زمینه خدماتی و افزایش سرمایه گذاری و کاهش مهاجرت جوانان روستایی در محدوده مورد مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: تنوع بخشی، اقتصاد روستایی، پایداری اقتصادی، مرحمت آباد میانی
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، یاسر رمضان نژاد، مهدی پورطاهری صفحات 145-160
    گردشگری در مفهوم پایدار، دربر گیرنده معنایی خاص است، ظهور این مفهوم در ادبیات گردشگری حاصل تلاش در دستیابی به توسعه پایدار در تمامی زمینه های توسعه می باشد. یکی از اشکال مختلف گردشگری، گردشگری ساحلی می باشد که می تواند اثرات گوناگونی بر روستاهای ساحلی در ابعاد اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و کالبدی داشته باشد. هدف از این پژوهش سنجش اثرات گردشگری ساحلی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی بر روستاهای ساحلی است و همچنین مقایسه اثرات در بین ابعاد مختلف پایداری و نیز مقایسه سطح پایداری روستاهای مورد مطالعه می باشد. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، روستائیان روستاهای ساحلی استان گیلان می باشند که در حوزه آنها طرح سالم سازی دریا ایجاد شده است که تعداد 10 روستا از بین این نوع روستاها در 7 شهرستان انتخاب شده است. تعداد نمونه ها بر اساس روش نمونه گیری کوکران 365 نفر تعیین گردید. در این بررسی برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از روش های آمار توصیفی و استنباطی مانند توزیع فراوانی، آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس استفاده شده است. روستاها از نظر پایداری به سه زیرگروه همگن تقسیم شده اند و سطح معناداری هر سه زیر گروه بیشتر از 05/0 است، یعنی میانگین روستاهای هر گروه با یکدیگر تفاوت معناداری ندارد. در گروه اول 8 روستا (گیلک محله آلالان، انبارسر، حاجی بکنده، طالب آباد، جفرود، نیلوفرسحرخیز، داروگرمحله و امین آباد ) قرار گرفته است که سطح پایداری آنها بین 848/0 و 988/0 قرار دارد و در گروه دوم روستای تازه آباد با سطح پایداری 207/1 و در گروه سوم روستای گتگسر با پایداری 226/2 قرار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری ساحلی، روستای ساحلی، استان گیلان
  • محبوبه جلالی، امیر گندمکار، سجاد فردوسی صفحات 161-174
    امروزه با توسعه جوامع و بهبود سطح زندگی، موضوع کیفیت زندگی اهمیت قابل ملاحظه ای یافته است. چرا که هدف نهایی توسعه، دست یابی به یک زندگی مطلوب است. بنابراین پژوهش در مورد کیفیت زندگی و عوامل موثر بر ارتقای آن در پیش برد برنامه های توسعه پایدار مناطق شهری و روستایی انکار نشدنی است. بر این اساس، هدف از این پژوهش بررسی اثرات گردشگری بر کیفیت زندگی شهری می باشد چرا که گردشگری به عنوان صنعت هزاره سوم یکی از پردرآمدترین صنایع دنیا و عاملی بر رونق اقتصادی، رفاه و توسعه یک کشور است. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که آمار و اطلاعات آن از طریق روش های میدانی به دست آمده است. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان ساکن در شهر بابک می باشند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 381 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده است. همچنین آزمون پیش آهنگی برای بدست آوردن ضریب اعتبار پرسشنامه انجام گرفت که ضریب اطمینان آلفای کرونباخ آن 81/0 به دست آمد که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش می باشد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاصل از خروجی آزمون T در سطح 95 درصد اطمینان نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه از سطح کیفیت زندگی مناسبی برخوردار می باشد. همچنین نتایج آزمون تحلیل عاملی تاییدی نشان از اثربخشی گویه های کیفیت زندگی از فعالیت های گردشگری دارد. بر اساس آزمون همگونی کای دو مشخص گردید که مابین گردشگری و مولفه های کیفیت زندگی در سطح 99 درصد رابطه معنادار و مستقیمی پابرجاست.
    کلیدواژگان: گردشگری، کیفیت زندگی، اقتصاد شهری، تحلیل عاملی، شهر بابک
  • مهدی شیرکوند، زهره فنی صفحات 195-212

    سرمایه اجتماعی اگر چه مفهومی نوین و نوپا در عرصه مطالعات انسانی و شهری است اما این مفهوم ریشه در روابط نوع بشر دارد. امروزه این امر مسلم است که رسیدن به توسعه،جامعه مدنی، معیارهای جهان شمول و بستر مناسب برای زیست اجتماعی تنها با وجود سرمایه اجتماعی شکل می گیرد. هدف اصلی این مطالعه به دنبال یافتن رابطه میان اندازه جمعیتی شهرهای کوچک و تولید سرمایه اجتماعی و نقش آن ها در کیفیت زیستی مردم آنها می باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی استفاده از منابع کتابخانه ای و پیمایشی(پرسشنامه) برای سنجش کیفیت زیستی ساکنان شهرهای کوچک استان گیلان می باشد. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار Spss شده و سپس برای تعیین رابطه میان سرمایه های اجتماعی با ارتقاء کیفیت زیستی شهروندان از آزمون های توصیفی نظیر میانگین و آزمون های استنباطی پیرسون و تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی آن است که اولا شهرهای کوچک استان از لحاظ تشکیل سرمایه های اجتماعی متفاوت بوده و در بعضی از معیارها دارای وضعیت خوب و در بعضی دیگر وضعیت ضعیف حاصل شدند. همچنین سرمایه های اجتماعی رابطه معناداری با اندازه های جمعیتی آنها داشته و میزان این سرمایه های در شهرهای پرجمعیتی آنها چون آستانه، رضوانشهر و فومن دارای وضعیت مطلوب و در شهرهای کم جمعیتی چون ماسال، املش و سیاهکل وضعیت نامطلوب بوده است. ثانیا ارتباط متقابل و معناداری میان سرمایه های اجتماعی و ارتقاء کیفیت زیستی ساکنان با توجه به اندازه های جمعیتی درشهرهای کوچک وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کیفیت زیستی، شهرهای کوچک، استان گیلان
|
  • Jalil Mohammadi, Elham Rostami Pages 1-16
    Special conditions of economic, social and political systems, network specific disparate and disjointed urban created, in fact indicates that one or more of parasite growth retardation and other cities in the development process. First there is a lack of consistency reflects the city's economic, social and political cities in a single system. Zanjan province despite having historical development, are lagging behind in terms of development disparities that exist between cities reasonable distribution of services and facilities necessary to explain that. The study of inequality and uneven urban network for any plan to achieve the desired balance. Using multiple models and indicators of urban system in the Zanjan province has been paid. Cities were ranked using four models (rank - size, nearest neighbor analysis, stratified and entropy difference) in the Courses of study, The results indicate that there is inconsistency In Province system urban. The main cause of the First City (Zanjan), which is concentrated in the center of the province's population. Favorable balance during 1355 was established in system cities than in other periods, The greatest inconsistency occurred during 1375, but in subsequent years the balance has gone ago, Finally, in the 1390 period compared to the period before the imbalance has increased slightly. The first topic is the city with three indices, shows that urban primacy of the period 1365 to 1390 has decreased from year to year. Ranked based on urban centrality and accessibility and performance indicators, results are of centrality of cities rank low correlation available.
    Keywords: urban hierarchy, the model, index, Zanjan Province, the first urban
  • Hashem Dadashpoor, Abdullah Zarei Pages 17-34
    Human and his activities are known as one of the drives for land use changes through. Therefore, different analysis methods are used in modeling land use changes in order to model such drive. However, as a method to recognize land use pattern in the future, regional models of land use changes have been developed in recent decades based on quantitative and eventual methods. Distinction between different models in this field is resulted by the type of approach to the concept of land use change and the type of indexes used in the modeling process. In this study, spatial modeling was introduced based on microeconomic concept in order to maximize the gains resulting from changes and the way to influence priorities for establishment of land use zones was also specified. This model will adjust cost-benefit function by spatial factors using spatial models and analyses and will calculate priorities for the establishment of a variety of zones based on regional conditions. The results of this model shows that specific conditions of Chaloos county due to environmental constrains have caused to allocate a major portion of the city to environmental and agricultural developments so that it places spatial limits to the establishment of urban and industrial development in the region. Northern coast and central parts of the county are the merely economical parts for the establishment of these two kinds of land use.
    Keywords: Land Use Changes, Human Driving Forces, Modeling, Chaloos County
  • Elahe Akbari, Mohammad Ali Zangane Asadi, Ebrahim Taghavi Pages 35-50
    Change detection and identification Terrain is essential for understand of human interaction and the environment, that Aware of the cause is correct planning for sustainable development. Today, land use mapping manually is difficult with traditional methods and, remote sensing can help for Engineers in Land use mapping accurately and more quickly, and then assess the region changes. The purpose of this study to explore changes in land cover and land use by using Different methods of statistical training theory. In this study the process of preprocessing and data preparation to extract accurate information have been evaluated of three methods, Maximum likelihood and minimum distance and support vector machines by using the kappa coefficient. The results show that the maximum likelihood method with kappa 0/79, and overall accuracy of 29/83 than the minimum distance and support vector machine methods more accurately for made land use map .Then was produced land use map using by maximum likelihood method for the years 1988-200-2006 detection and evaluation the changes occurring by comparison post classification method. The most important changes to increased area of arable land, orchards increased of dam construction, urban land increased during the study period is 18 years.
    Keywords: change, remote sensing, statistical training land use, detection, neyshabour
  • Pages 51-62
    The municipality is responsible for providing an appropriate environment for citizens Citizens compare the municipality's performance with their wants and needs, This comparison suggests that the notion of satisfaction. If citizens are satisfied with the performance of municipality they have a greater incentive to participate with it. Henc the satisfaction with municipality performance can be seen as an important factor in urban development. Given the importance of the issue, this article has attempted to investigate citizen's satisfaction with the performance of Sabzevar Municipality and its impact on financing of municipality. General approach to research is analytical – descriptive. survey type is field study. Tools for field data collection is questionnaire that it is distributed in selected areas of low-income, high-income and middle-income of Sabzevar according to sample size of each area in a random method.This research shows that satisfaction levels in high income areas is more than low and middle income areas and this difference is statistically significant. Next research finding indicate citizen's satisfaction with the municipality performance has significant influence on the amount of their financial participation .This means that citizens are more satisfied with the performance of municipalities, have a greater incentive to financial participation. The municipality can increase the level of satisfaction of citizens by improving its performance that this improves municipal finances through citizen participation ultimately.
    Keywords: Satisfaction with municipality performance, Financing, Financial participation, Sabzevar
  • Pages 63-84
    Population growth and urbanization typically bring major changes in demand for urban land uses. In this respect, land-use planning is a complex, multifaceted and usually highly political process that must consider the multiple and often competing values and conflicts. Commercial development in residential neighbourhoods may exacerbate these potential conflicts. Over the recent years, Tehran Metropolis has experienced a haphazard commercialization without following a coherent strategy, especially in affluent neighbourhoods of the city. This paper seeks to find out the roots, and the spatial consequences of commercialization in the affluent neighbourhoods of Tehran Metropolis through a detailed survey in Nasr Neighbourhood. For this purpose, the quantitative and qualitative methods of development impact assessment have been applied, including semi-structured personal interview, direct observation, traffic survey, historical profiles, trend analysis, and impact ranking method. The results yield that inappropriate suggestion of local development plan for land-use change in Nasr Neighbourhood led to the mushrooming of regional-level commercial activities alongside the main street of Nasr Neighbourhood. The analysis reveals that the haphazard commercialization has had considerable negative impacts on socio-cultural structures, physical-spatial conditions, traffic flow patterns, and human health in the residential area of Nasr Neighbourhood, apart from the short-term favourable impact on resident's accessibility.
    Keywords: Commercialization, Impact Assessment, Land, use Change, Quality of Residential Neighbourhood, Nasr Neighbourhood of Tehran
  • Pages 85-98
    It is clear that, in many countries climate are a valuable asset for tourism. Weather, one of the most important factors shaping the tourism and tourism centers, existence and its values, due to weather conditions are appropriate. the present study, with the aim of evaluating the climatic status and Climate for tourism zoning of West Azerbaijan Province using Tourism comfort climate index (TCI), is conducted to attract tourist and develop tourism suitable for tourism seasons of the province by proper planning. In the current study, data from province synoptic stations for a period of ten years has been used. In West Azerbaijan province, one of the main tourist centers with various natural, historical, cultural attractions and prevailing different climatic conditions in different parts of the province in different seasons, weather can be considered as an adsorbent factor for tourists. Therefore, that qualitative evaluation of these potentials and accurate information about them can lead to better use of these abilities. In the present research, Tourism Climatic Index (TCI) was used to determine tourists comfort climate in West Azerbaijan province. In the present research, Tourism Climatic Index (TCI) was used to determine tourists comfort climate in West Azerbaijan province. The results of the research indicate that, in the cold months (December, January, February), unfavorable conditions for tourism in the province are due to cold weather and precipitation. However, in the spring and summer, there are suitable conditions for tourist attraction due to temperature increase and favorable climatic conditions.
    Keywords: Tourism, Climate, Planning, TCI Index, West Azerbaijan
  • Zahra Amini Pages 99-116
    Nowdays, the physical and no cities planning increasing extension, uncontrolled population growth, economic development and the migration ofrural to urban area, have been causing the depletion in the quality of life in urban and non-urban areas. Shiraz as the capital of Fars province considered as one of the metropolises of the country that is the situation with the heights natural limitations and urban development has taken a linear form so that the city is a growing trend toward the northwest. According to these issues, this study is based on "descriptive-analysis" approach. Therefore, the main aim of this research is related to suggest optimal and desirable aspects for physical extension of city. In order to estimate the purpose after identification effective factors in the location, the criteria maps were produced, then valuation and standardization was performed in idrisi using FUZZY sets. Critic method was used for the weighting of factors. On the basis of the output map from the VIKOR model more favorable to the southeast of the city from all directions And the next priorities are somewhat south and southwest of all due topositioning of the optimal direction of the physical extension in Shiraz, the index of the natural parameter owns the value and priority (especially of lithology and soil type), and has to be considered much more in the discussion of positioning of the optimal direction of the physical extension in Shiraz. In the end, can say the results of the present study are the multi-criteria analysis which reflected using of the core of method (VIKOR), and demonstrate the capability of this technique in the role as a decision-making support system (DSS), to select the appropriate options for the study of site selection of health centers in the Shiraz city.
    Keywords: positioning, physical Extension, to develop, VIKOR Method, Shiraz city
  • Bagher Ahmadi Pages 117-128
    Access to various factors such as natural, economic, social and political elements create or deteriorate regional inequalities considering harmonious regional development, reducing regional and sectional heterogeousness and inequalities. Regional policies and planning for the purposes that change according to the structural features, the amenities and limitations of a region involve studying and recognition of the features of each region based on the location of that region in the whole regional system. Considering this fact, development has bisect relationship with Social equality and well-balanced spatial distribution of services in regions. The research commenced with a comprehensive literature and document analysis and due to its major approach¡ is in line with applied research to recognize differences between the regions. In which made use of statistical methods and quantities models including such as: Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution, human development index, Z-score, Coefficient of Variation and Spearman correlation coefficients. For this¡ different indices have been characterized and used regarding different Social¡ economic¡ physical¡ health¡ and cultural aspects of development from National Population and Housing Census of 2011. Findings are shaming, unbalanced spatial distribution of indices in Kurdistan cities, Such that the Townships of Bejar have been classified as developed¡ Qourveh and Sanandaj as Middle-developed and Saqez, Diwandareh, Bane, Dehgalan, Kamyaran, Sarwabad and marivan as less developed areas in Kurdistan province. Spearman correlation coefficient equals 0.22, indicating a low correlation between the distribution of population and level of development. The most dispersion and inequality in the province has been on healthy indicators And the lowest was also Infrastructure-physical indicators is related.Inequalities in levels of development between the city and province because of they are not uniformly distributed among the various indicators and In line with the planning of spatial justice Undeveloped city is reflected by the priority.
    Keywords: Spatial Analysis, Level of Development, Regional Disparities, Development Indicators, Kurdistan Province
  • Pages 129-144
    Most theories of development, the environmental crisis and the economic stability of rural diversification activities proposed approach and the approach is considered necessary for a sustainable economy. In this regard, the main problem of this study is the evaluation of the effects of diversification to activities in stability of rural economic. The present study is applied and its method is analytical- descriptive. The methods of data collection were field survey. The sample obtained by improved formula Cochran 126 households and for generalization, it upgraded to 136 households. The tools of data collection were questionnaire and interview and respondents were selected with randomly sampling. The data analysis has done quantitative and with using of Descriptive and Inferential statistics (one- sample test, correlational, and path analysis). The findings show, With reduction of water level of Urmia Lake of study area during recent decades faced with deterioration of agriculture that is the most important part of economic and the biggest income resource. For coping with this environmental and rural economic stability crisis, the rural people did the diversification of economic activities. These occupations can improve the situation of rural families and also, relative stability of rural economic. The diversification in economic activities in study area makes the increase of non-agricultural job opportunities, the growth of employment, and the increase of motivation for improving of work and activity situation, the increase of employment rate in servicing and investing, the availability of rural people to financial services, the increase of familie's savings opportunities, public investments in various fields. However, more effect on employment and investment had less effect on production increase in village level. So as, agricultural productions have reduced because of dehydration and non-agricultural productions are not placed at appropriate level.
    Keywords: Diversification, Rural Economic, Economic Stability, Marhamamat Abad Miyani District
  • Yaser Ramezannejad Pages 145-160
    Sustainability in tourism, including special Specific semantic, the emergence of this concept in the literature of tourism effort in achieving sustainable development in all areas of development. One of the forms of tourism, beach tourism, which can have different effects on coastal villages in economic, environmental, social and physical play. The aim of this study was to measuring the effects of coastal tourism in the economic, social, environmental, and physical on coastal villages, as well as the comparison of the effects between the different dimensions of sustainability as well as to compare the level of sustainability of the villages be studied. Information collected in this study was conducted using a questionnaire.The Statistical Society of this research is the Villagers of coastal villages of Guilan province, that in the their area, safe-making plan has been created that between this type of village 10 villages in 7 county is selected. The sample was based on a sample of 365 individuals were determined Cochran. In this study, data analysis and hypothesis testing of methods of descriptive and inferential statistics such as frequency distribution, one-sample t-test and ANOVA were used. villages in terms of sustainability have divided into three homogeneous sub- groups and level of significance for every three subgroups is larger than 0/05, namely the mean of villages in every group are not significantly different with together. In the first group, 8 villages (Gilahmahaleh Alalan, Anbarsr, Haji Bekandeh Taleb Abad, Jefrod, Nilofar Saharkhiz, Darugar Mahalleh and Amin Abad) between 0/988 and 0/848 was located and the second group Taze Abad Village with sustainability level of 1/207 and in the third group Getgasar Village with sustainability of 2/226 is located.
    Keywords: Sustainable Development, coastal tourism, coastal village, Guilan province
  • Pages 161-174
    Today the issue of quality of life has become important with the development of societies and improvement of living standards, because the ultimate goal of development is to achieve a optimal living. So it is inalienable the research about quality of life and effective factors on its promotion in order to advance the sustainable development programs of urban and rural areas. Accordingly, the aim of this research is evaluation of the effects of tourism on the quality of life of citizens, because the tourism industry as the industry of third millennium is one of the most profitable industries in the world and the factor of economic growth, prosperity and development of a country. The research method is analytical- descriptive and data and information are collected through the field methods. Statistical population is the residents in the city of Babak that it has been selected sample of 381 people with stratified sampling and using the Cochran formula. In this regard, a pilot test has been conducted to obtain the reliability coefficient of questionnaire and its cronbach's alpha reliability coefficient 0.81, indicates that research tools is suitable. For data analysis is used descriptive and analytic statistics. The results Obtained from output of the T-test at 95% confidence show that the studied area has suitable quality of life. Also the results of confirmatory factor analysis showed the effectiveness of items of the quality of life of tourism activities. On the basis of homogeneity of the chi-squared test showed that there is a significant and direct relationship between tourism and items of quality of life in level of 99%.
    Keywords: tourism, Quality of life, urban economy, Factor Analysis, Shahr, e, Babak
  • Pages 195-212

    Although social capital is a new concept and new urban areas and human studies, but this concept is rooted in human relationships. Today, it is clear that the development of civil society, including the international standards for environmental and social context is formed only by the existence of social capital. The main objective of this study was to find the relationship between population size of small cities and their role in generating social capital and quality of life of their people. The research method is descriptive-analytical use of library resources and survey (questionnaires) for measuring the quality of life of resident's small cities is Gilan province. Data collection software, and then to determine the relationship between social capital Spss to improve the quality of life of citizens, such as average test descriptive and inferential test, Pearson and cluster analysis were used. The results indicate that the first small Cities according to population size of the province in terms of social capital formation is different, and in some measures have produced good condition, while others were poor. Social capital also significantly correlated with the size of their population and in the densely populated capital cities of Astana and appreciable those with favorable and less populated cities like Masal, Amlash and Siahkal were unfavorable. Secondly, a significant interaction between social capital and improve the quality of life of residents in small cities there, according to population size Data collection software, and then to determine the relationship between social capital Spss to improve province in terms of social capital formation is different, and in some measures have produced good condition, while others were poor. Social capital also significantly correlated with the size of their ion between social capital and improve the quality of life of residents in small cities there, according to population size.

    Keywords: social capital, quality oflife, small Cities, Gilan Province