فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 26 (زمستان 1396)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 26 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم یوسفی، جواد مکانیکی، علی اشرفی *، نجمه نیسانی سامانی صفحات 1-16
    امروزه بررسی تغییرات کاربری اراضی یکی از موضوعات اصلی پژوهش در حوزه تغییرات جهانی محیط زیست و توسعه پایدار محسوب می گردد. در حال حاضر آشکارسازی و مدلسازی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای ابزاری سودمند برای درک تغییرات زیست محیطی در رابطه با فعالیت های انسانی بحساب می آیند. نظر به رشد مداوم جمعیت و نیاز به برنامه ریزی و مدیریت زیر ساخت های مناسب در شهر بجنورد، در این پژوهش با استفاده از تصاویر لندست سال 1379 و 1393 به مدلسازی تغییرات کاربری اراضی این شهر تا سال 1407 با استفاده از شبکه خودکار مارکوف پرداخته شده است. جهت طبقه بندی تصاویر از روش طبقه بندی نظارت شده فازی بهره گرفته شد. آشکارسازی تغییرات بین سال های2000 تا 2014 مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت تغییرات کاربری اراضی برای 14 سال آینده پیش بینی شد. نتایج حاکی از آن است که اراضی کشاورزی آبی و دیم روند کاهشی و اراضی شهری و بایر روند افزایشی خواهد داشت به طوری که اراضی کشاروزی آبی و باغات و دیم از 9/30 درصد کل محدوده مورد مطالعه در سال 1379 به 4/18درصد کاهش و اراضی شهری از 7/6 درصد به حدود 5/11 درصد در سال 1407 افزایش پیدا خواهد نمود.
    کلیدواژگان: مدلسازی و آشکارسازی تغییرات، کاربری اراضی، زنجیره مارکوف، سلول های خودکار، شهر بجنورد
  • بررسی تغییرات مورفومتری رودخانه با تاکید بر پیچان رودها (مطالعه موردی: رودخانه چهل چای - نرماب)
    عیسی جوکار سرهنگی *، ابراهیم تلنک، قاسم لرستانی صفحات 17-30
    از مهمترین مباحث علم ژئومورفولوژی و مدیریت رودخانه، موضوع مورفولوژی کانال های رودخانه ای است که به کمک آن می توان به مجموعه اطلاعات مفیدی درباره ی شکل هندسی، فرم بستر، پروفیل طولی، مقاطع عرضی، تغییر شکل و مکان آبراهه ها در طول زمان دست یافت. اندازه این شاخص ها نشان دهنده عملکرد واقعی مجرای رودخانه هاست. در این تحقیق میزان تغییرات و جابجایی پیچان رودهای رودخانه چهل چای- نرماب در دوره زمانی از سال 1345 تا سال 1392 با استفاده از عکس های هوایی و تصاویر گوگل ارث و به منظور تحلیل وضعیت کنونی و پیش بینی حرکت و جابجایی پیچان رودهای این رودخانه در آینده مورد مطالعه قرار گرفت. برای دستیابی به این هدف، وضعیت پلان رودخانه و شاخص های مورفومتری نظیر طول کانال، تعداد پیچان رود، ضریب سینوسی، زاویه مرکزی، شعاع انحنای پیچان رودها و عرض کانال در محیط نرم افزار GIS و Auto Cad در چهار بازه جداگانه، اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان داد که میانگین بیشتر پارامتر های مورفومتری رودخانه چهل چای- نرماب در طول دوره مورد بررسی تغییر یافته است، به طوری که پارامتر طول کانال این رودخانه 6200 متر، سینوزیته 3/0، تعداد پیچان رود 31 حلقه، میانگین زاویه مرکزی 4/1 درجه و میانگین عرض کانال آن 9 متر نسبت به سال 1345 کاهش یافته است. هم چنین بررسی روند تغییرات در بازه های چهارگانه نشان داد که میزان تغییرات و روند آن در بازه های مختلف با یکدیگر متفاوت است. در بازه 1 تا بازه 3 مقادیر اغلب پارامترهای مورفومتری از سال 1345 تا سال 1392کاهش یافته، در حالیکه در بازه 4 این مقادیر در این دوره افزایش داشته است. عوامل تاثیر گذار در این تغییرات شامل میزان دبی، شیب، بافت خاک و انواع کاربری اراضی در حاشیه رودخانه می باشند. با توجه به وجود بیشترین تعداد پیچان رودهای بیش ازحد توسعه یافته در بازه 4 و در مجاورت شهر گنبد کاووس، بیشترین مناطق خطر نیز در این بازه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تغییرات مورفومتری، رودخانه، پیچان رود، چهل چای، نرماب
  • زهرا صحراییان *، علی موحد صفحات 31-48
    امروزه یکی از مهمترین روش هایی که می توان به واسطه آن، سیر تفکرات مرمتی بافت های فرسوده را از تک بعدی و بخشی نگری به سمت دیدگاه های سیستمی و توسعه پایدار هدایت نمود، تاکید بر مفهوم «خلاقیت» و «شهر خلاق» می باشد. بنابراین، در این مقاله، ابتدا با استفاده از مستندات مرتبط و نظرسنجی از متخصصان، شاخص های شناسایی پهنه های زمینه ساز توسعه خلاق بافت های فرسوده محله فهادان شهر یزد، شناسایی و معیارها در چهار حوزه اقتصادی، اجتماعی، کالبدی- عملکردی و نهادی- مدیریتی در نظر گرفته شده است. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice، شاخص ها رتبه بندی و نقشه ها استخراج شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی- توسعه ای است. محدوده جغرافیایی مورد مطالعه، محله فهادان با مساحت 114 هکتار و جمعیت 7 هزار نفر در بافت قدیم شهر یزد است. نتیجه اجرای فرایند تحلیل سلسله مراتبی، با توجه به محاسبات صورت گرفته ضریب اهمیت و ضریب سازگاری هر یک از شاخص ها در حوزه های مطالعاتی شامل مشخصه های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی- عملکردی و نهادی- مدیریتی به ترتیب محاسبات نشان می دهد که در میان شاخص های بررسی شده و حوزه های مطالعاتی صورت گرفته، ارزش زمین، سطح سواد، ارزش بنا و شاخص مالکیت اراضی دولتی به ترتیب با ضریب اهمیت 41/.،44/.، 25/. و 36/. بالاترین رتبه را در میان دیگر شاخص ها به خود اختصاص داده اند. بعلاوه، نتایج نشان داد که انتخاب اراضی دولتی با موانع حقوقی کمتر، سطح خوب مشخصه های اجتماعی و اقتصادی از بعد سواد، درآمد، اشتغال و ارزش زمین، همچنین کیفیت خوب بناها و دسترسی مناسب از ویژگی های این پهنه ها می باشد و به عنوان پهنه های زمینه ساز توسعه خلاق معرفی شده اند. در نهایت، از ترکیب لایه های رستری، با اعمال ضریب اهمیت شان، نقشه نهایی در قالب رستر با دسته بندی 5گانه به دست آمده است که محدوده های دارای امتیاز بالاتر، معرف شناسایی پهنه های زمینه ساز توسعه خلاق می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه خلاق، بافت فرسوده، گردشگری، محله فهادان شهر یزد
  • محمد میره ای *، هادی علیوردیلو، سهراب امیریان، محمود علیوردیلو صفحات 49-68
    بزرگ ترین هدف برنامه ریزی منطقه ای کاهش نابرابری و ایجاد تعادل در برخورداری از امکانات و خدمات در راستای توان ها و استعدادهای هر منطقه است. اولین گام در برنامه ریزی منطقه ای شناسایی مناطق توسعه نیافته در هر بخش است. امروزه رسیدن به توسعه پایدار در هر بخش، به عنوان هدف اساسی دولت ها و سازمان ها محسوب می شود. بخش بهداشت و درمان یکی از ارکان مهم توسعه یافتگی کشورهاست، بنابرین سلامت روح و جسم، پشتوانه توسعه اقتصادی_اجتماعی هر کشور است و نتیجه پیشرفت در این بخش، یک سرمایه گذاری بزرگ انسانی است. هدف از مطالعه و پژوهش حاضر تحلیل و سنجش میزان توسعه یافتگی استان های منطقه البرز جنوبی در بخش بهداشت و درمان با تاکید بر برنامه ریزی منطقه ای است. نوع پژوهش، کاربردی_توسعه ای و ماهیت آن توصیفی_تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای- اسنادی است که با توجه به مطالعات صورت گرفته، 31 شاخص از منابع مختلف استخراج و با روش Vikor و نرم افزار GIS به تجزیه و تحلیل شاخص های بهداشتی و درمانی در این پژوهش، پرداخته شده است. نتایج بررسی وجود نابرابری، اختلاف و عدم تعادل را تایید می کند به طوری که استان تهران با امتیاز نهایی 0184/0 (بسیار برخوردار) و استان قزوین با امتیاز نهایی 0859/0 (محروم) به ترتیب در سطوح اول و آخر قرار گرفته-اند.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، شاخص های بهداشت و درمان، البرز جنوبی، Vikor
  • راضیه مصدق * صفحات 69-82
    امروزه یکی از مهمترین نیازهای بشر، تامین غذا و پوشاک است. پنبه با داشتن الیاف، روغن و پروتئین می تواند بخشی از نیازهای صنعتی، غذایی و دامی کشور را مرتفع نموده و همچنین برای قشر زیادی از کشور اشتغال زایی کند. یکی از مهم ترین قطب های تولید پنبه در کشور، شهرستان گرگان است. بر طبق آمارهای موجود، در سال های اخیر تولید پنبه در شهرستان گرگان روند رو به کاهش داشته است، به طوری که سطح زیرکشت آن از 75000 هکتار در سال 1360 به 660 هکتار در سال 1393رسیده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تحولات کشت پنبه در شهرستان گرگان صورت پذیرفت. روش انجام پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر 248 پنبه کار بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 151 نفر مشخص گردید و داده ها از طریق آزمون T و مدل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رقابت محصولات پرسودتر مانند سویا مهم ترین عامل موثر در کاهش تولید پنبه در سال های اخیر بوده است. همچنین دولت در سطح متوسطی از کشاورزان پنبه کار این منطقه حمایت نموده است که این مساله نیز در کاهش سطح زیرکشت این محصول بی تاثیر نیست. در انتها با توجه به نتایج پژوهش، ضمن اشاره به موانع و مشکلات موجود، راهکارهای اجرایی در منطقه مورد مطالعه مانند خرید تضمینی و مستقیم از دست کشاورز -استفاده از ارقام پرمحصول و زودرس -ارتباط بخش صنعت با پنبه کاران -سپردن مسئولیت زراعت پنبه به افراد متخصص -برداشت ماشینی پنبه -اعمال سیاست ممنوعیت واردات پنبه -واردات یا ساخت دستگاه های کوچک چین، نخ ریسی، رنگرزی، نساجی و استقرار آن ها در مناطق روستایی -همتاسازی قیمت ها -دادن یارانه تولید خرید پنبه بر اساس هزینه تولید -یکپارچه سازی اراضی -به روز کردن کارخانجات مرتبط مکانیزه کردن کشت به منظور کاهش هزینه پیشنهاد گردیده است
    کلیدواژگان: تولید پنبه، توسعه روستایی، کشت استراتژیک، شهرستان گرگان
  • رحیم سرور، نوبخت سبحانی *، سمیه محمدی حمیدی، مجید اکبری صفحات 83-100
    بافت فرسوده به سبب قدمت و فقدان برنامه توسعه و نظارت فنی بر شکل گیری آن می تواند منجر به از بین بردن منزلت آن در اذهان شهروندان شود و لزوم توجه هر چه بیشتر به این بافتها و تامین امکانات بهداشتی-درمانی، بهبود تاسیسات وتجهیزات شهری و غیره در این قبیل مکانها از نیازهای ضروری برای جلوگیری از مهاجرت طبقات مرفه و متوسط از این بافتها و تبدیل شدن آنها به مکان تمرکز فقر می باشد.هدف از این مقاله تحلیل فضایی بافتهای فرسوده در شهر شاهیندژ می باشد. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مطالعه اسنادی و پرسشنامه خانوار و مطالعه میدانی انجام گرفته است. و از شاخص های اقتصادی، کالبدی ،اجتماعی و زیست محیطی که تعداد آنها غالب بر 28شاخص اولیه بود، برای جمع آوری داده ها استفاده شده است.. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزاز SPSS استفاده شده است. در نهایت یافته ها منعکس کننده این مطالب است که شاخص کالبدی با میزان تاثیر 25.1درصد و شاخص اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به ترتیب با تاثیر (15.33)، (6.9) و (6.66) به عنوان مهمترین معضل در بافت فرسوده شهر شاهیندژ شناخته شدند برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزاز SPSS استفاده شده است. در نهایت یافته ها منعکس کننده این مطالب است که شاخص کالبدی با میزان تاثیر 25.1درصد و شاخص اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به ترتیب با تاثیر (15.33)، (6.9) و (6.66) به عنوان مهمترین معضل در بافت فرسوده شهر شاهیندژ شناخته شدند و در نهایت برای شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصتهای پیش روی بافت فرسوده در شهر مورد مطالعه از مدل(SWOT-AHP) بهره گرفته شد که بهترین راهبرد برای آن، راهبرد تهاجمی انتخاب شد.
    کلیدواژگان: مدیریت، بافت فرسوده، سوات، شاهیندژ
  • طاهر پریزادی، عبدالله صالحی * صفحات 101-114
    بحث از الگوی توسعه شهری و تحلیل فضایی عوامل موثر در توسعه نامتوازن این الگوها مسئله اصلی تحقیق حاضر می باشد که به این منظور عوامل موثر در این توسعه نامتوزان با روش پنل دلفی با نظر سنجی از سی نفر از خبرگان شهر بانه شناسایی و تحلیل فضایی بر روی آنها با استفاده از آزمونهای آماری تی تست و فریدمن در محیط spss انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که براساس نظر کارشناسان بعد اقتصادی (با تاکید بر بعد بازرگانی) اصلی ترین عامل این توسعه نامتوازن و ناپایداری الگوی توسعه شهری بوده است.همچنین بر اساس مدل هلدرن معلوم گردید که عامل اصلی پراکنده رویی شهر بانه افزایش جمعیت ناشی از مهاجرتهای روستا شهری بوده است که علت اصلی این امر فرصت های شغلی کاذب ایجاد شده در شهر بانه می باشد بنابراین در راستای نتایج و اهداف تحقیق پیشنهاد می گردد که در توسعه آتی شهر بانه به بعد اقتصادی و کاربری های مرتبط با آنها توجه خاص مبذول گردد. از طرفی نیز توجه به نیاز مسکن مهاجرین روستایی و تمرکز بر توسعه درونی شهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهر، عوامل ناپایداری شهر، بعد اقتصادی، تحلیل فضایی، شهر بانه
  • امیرحسین حلبیان *، محمدصادق کیخسروی کیانی صفحات 115-128
    دمای خاک و چگونگی تغییرات آن نسبت به زمان و مکان یکی از مهم ترین عواملی است که نه تنها تبادل ماده و انرژی را در خاک تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه می توان گفت میزان و جهت کلیه ی فرآیندهای فیزیکی خاک به صورت مستقیم یا غیر مستقیم وابسته به دماست. دمای خاک به عوامل متعددی از جمله توپوگرافی، تابش خورشید، دمای هوا، میزان رطوبت خاک، نوع و ویژگی های حرارتی خاک نظیر ظرفیت گرمایی، ضریب هدایت حرارتی و گرمای ویژه بستگی دارد. هدف از پژوهش کنونی شناسایی ساختار مکانی دمای رویه ی زمین در حوضه ی زاینده رود می باشد. برای این منظور داده های دمای سطح زمین سنجنده ی مودیس تررا برای بازه ی زمانی 1379 تا 1393 به صورت روزانه از تارنمای سازمان فضایی ناسا دریافت گردید. داده های دمای سنجنده ی مودیس تررا در تفکیک مکانی 1 × 1 کیلومتر و با سیستم تصویر سینوسی در دسترس می باشد. با برش زدن داده ها بر روی حوضه ی زاینده رود تعداد 48347 یاخته در درون حوضه قرار گرفت. مبنای قضاوت ما برای بررسی دما در حوضه همین تعداد یاخته ها(48347) بود. پس از برش زدن و آماده سازی داده ها بر روی حوضه ی زاینده رود، میانگین بلندمدت دمای حوضه برای هر یک از ماه های سال محاسبه گردید و به طور جداگانه نقشه های هر یک از فصول در نرم افزار مت لب ترسیم گردید. یافته ها نشان داد کم ترین میانگین دمای رویه در ماه دی و بیش ترین میانگین دمای رویه در ماه مرداد دیده می شود. همچنین خوشه بندی ماه های سال به روش پیوند وارد بر روی آرایه ی میانگین ماه های سال در ابعاد 48347×12 نشان داد روی هم رفته سه دوره فصول از نظر دمای رویه در حوضه ی زاینده رود قابل شناسایی است. در مجموع یافته های این پژوهش شناخت ما را از وضعیت ساختار دمای رویه در حوضه ی زاینده رود بالا برد.
    کلیدواژگان: دمای رویه ی خاک، سنجنده ی مودیس، حوضه ی زاینده رود، خوشه بندی
  • سلمان وحدت *، مهرداد کریمی مشاور، عادل بخشی بالکانلو صفحات 129-144
    ساخت مکان های با معنی یکی از رسالت های اصلی شهرسازان و طراحان شهری است. در این راستا شناخت معنای مکان و روند شکل گیری آن و شناسایی مولفه ها و معیارهای تاثیرگذار بر آن می تواند در ایجاد مکان های معنادار و مطلوب برای شهروندان مفید واقع شود. بدین منظور هدف از این پژوهش سنجش عوامل موثر در ایجاد معنای مکان از دیدگاه شهروندان و شهرسازان و بررسی تفاوت دو دیدگاه یاد شده در دو نمونه موردی پژوهش، میدان ولایت فقیه و میدان انقلاب شهر ارومیه می باشد. بدین منظور در پ‍ژوهش حاضر از روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی و از شیوه های مرور متون، منابع و اسناد تصویری در بستر مطالعات کتابخانه ای و همچنین از روش تحقیق موردی و شیوه تحقیق مشاهده در بستر مطالعات میدانی و از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. همچنین به توجه به اهداف و سوال های تحقیق در این پژوهش از نرم افزار Decision Super و مدلANP جهت اهمیت سنجی پارامترهای موثر در ایجاد معنای مکان استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق می توان ابعاد موثر در ایجاد معنای مکان را در سه مولفه، عوامل ادراکی و شناختی فرد، عوامل محیطی – کالبدی و عوامل اجتماعی طبقه بندی و ارائه نمود. همچنین تحلیل یافته ها نشان می دهد بینش دو گروه، شهروندان (کاربران مکان) و شهرسازان (طراحان مکان) نسبت به درجه اهمیت وجوه معنایی مکان متفاوت است. شهروندان با توجه به عوامل شناختی و ادراکی و همچنین تجارب و زندگی روزمره در فضاهای شهری داری بینش واقعی تر نسبت به مسائل و درجه اهمیت معانی موجود در مکان ها هستند. در حالی که شهرسازان بیشتر بر پایه آموزش های علمی و آکادمیک درباره مولفه های معنای مکان اظهار نظر می کنند. لذا در جهت دستیابی به مکانی مطلوب و با معنا برای کاربران مکان، طراحان شهری باید اقدامات اجرایی و تغییر و تحولات مکان را همسو با نظریات کاربران حقیقی مکان یعنی شهروندان، هدایت و راهبری نمایند.
    کلیدواژگان: معنای مکان، محیط شهری، کاربران مکان، طراحان شهری، ارومیه
  • مریم رضایی *، عیسی ابراهیم زاده، مجتبی رفیعیان صفحات 145-162
    طی چند دهه ی اخیر، شهرنشینی و شکل گیری فضاهای شهری، روند شتابانی به خود گرفته است، به طوری که بخش وسیعی از عرصه های پیرامونی شهرها تخریب شده و به دنبال این توسعه ی بی برنامه، بسیاری از اراضی و بافت های درون شهری از جریان توسعه و عمران باز مانده و به صورت رها شده، باقی مانده اند. با توجه به اهمیت و نقش حساس زمین در توسعه شهری، مدیریت اراضی رها شده ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی راهکارها و سیاست های موثر در مدیریت اراضی رها شده ی شهری(نمونه موردی: شهر ایلام) می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی به صورت توصیفی- تحلیلی است. و برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون هایی همچون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T و نیز رگرسیون چندگانه می باشد. سیاست های و راهکارها مورد بررسی در این پژوهش، شامل دخالت مستقیم دولت، ابزارهای مالی و ابزارهای برنامه ریزی شهری است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین شاخص های مورد بررسی(دخالت مستقیم دولت، ابزارهای مالی، ابزارهای برنامه ریزی شهری) و کنترل شدت رها شدگی اراضی وجود دارد و از بین این شاخص ها، سیاست دخالت مستقیم دولت، بیشترین نقش را در راستای مدیریت اراضی رها شده و جلوگیری از تشدید رها شدگی اراضی در محدوده ی مورد مطالعه ایفا کرده است. در مجموع می توان گفت؛ در صورتی که از زمین های درون شهری ایلام درست استفاده شود و به شکل صحیحی مدیریت گردد، تا چند دهه ی آینده نیاز به گسترش فیزیکی نداشته و می توان در جهت رسیدن به شکل پایداری شهری گام برداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت زمین شهری، سیاست زمین، اراضی رها شده شهری، شهر ایلام
  • محمود آروین *، احمد پوراحمد، سعید زنگنه شهرکی صفحات 163-182
    توسعه میان افزا یکی از رویکردهای اصلی در مقابله با پدیده پراکنش و رشد افقی شهرها می باشد.یکی از اصلی ترین حوزه هایی که در توسعه میان افزای شهر به آن توجه می شود زمین های بایر و بلا استفاده در محدوده شهر می باشد.توجه به ظرفیت بالای زمین های بایر در شهر می تواند راه ما را در رسیدن به شهری پایدار هموار کند. بنابراین در این پژوهش، هدف، ارزیابی زمین های بایر جهت توسعه میان افزا براساس متغیرهای تاثیرگذار بر توسعه شهری در شهر اهواز می باشد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. ابتدا معیارهای مناسب موضوع انتخاب گردید و در محیط ArcGIS لایه های مناسب با استفاده از نرمال سازی فازی و توابع مناسب، نرمال سازی شده اند. جهت تخصیص وزن به لایه ها از دو مدل دیمتل وANP استفاده شد بدین ترتیب که روابط معیارها با استفاده از مدل دیمتل در محیط نرم افزار Excel و Matlab مشخص گردید سپس با تعیین روابط، وزن شاخصها با روش ANP محاسبه گردید و در لایه های موردنظر ضرب شده و از تکنیک تاپسیس جهت تلفیق نقشه ها در محیط ArcGIS استفاده شد و نقشه نهایی اولویت بندی زمین های بایر به منظور توسعه میان افزا ارائه شده است. اولویت اول زمین های بایر با مساحت 368هکتار و اولویت های دوم تا پنجم به ترتیب 1659هکتار،1470هکتار، 530هکتار و 1745هکتار می باشد. اولویت بندی زمین های بایر در مناطق 7گانه شهر اهواز براساس مساحت به این ترتیب می باشد که در منطقه یک اولویت اول 16هکتار، در منطقه دو اولویت اول 25هکتار در منطقه سه اولویت اول 124هکتار، در منطقه چهار، اولویت اول 93هکتار، در منطقه شش، 99هکتار، در منطقه هفت، اولویت اول 99هکتار، در منطقه هشت، اولویت اول 148هکتار می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، زمین های بایر، شهر پایدار، شهراهواز، تکنیک های تصمیم گیری
  • مهدیه پژوهان فر *، حدیثه پاکنهاد صفحات 183-198
    در سال های اخیر به دلیل رشد شهرنشینی و زندگی مکانیکی افراد با انزواطلبی و کاهش تعاملات ‏اجتماعی روبه رو هستند و پارک ها به عنوان یکی از فضاهای مهم شهری نقش به سزایی در افزایش ‏تعاملات اجتماعی میان افراد را ایفا می کنند. به همین دلیل ضرورت دارد پارک های شهری به گونه ای ‏طراحی شوند تا به نیاز تعاملات اجتماعی میان افراد پاسخ دهند. از این رو پژوهش حاضر به منظور ‏ارتقاء تعاملات اجتماعی افراد به بررسی رابطه کیفیت فضایی با تعاملات اجتماعی شهروندان در پارک ‏های شهری می پردازد. روش انجام پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که برای جمع آوری ‏داده های موردنیاز از روش پیمایشی استفاده شده است. داده ها از طریق 359 پرسشنامه که به صورت ‏کاملا تصادفی از میان مراجعه کنندگان به سه پارک ملت، شهر و چاله باغ در شهر گرگان به دست آمده ‏است و با روش های آماری توصیفی و تحلیل همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون خطی تجزیه و ‏تحلیل ها صورت گرفت. نتایج نشان داد که کیفیت فضایی پارک های شهری بر تعاملات اجتماعی افراد ‏تاثیرگذار است و مولفه های کیفیت فضایی خوانایی، نفوذپذیری، گوناگونی، انعطاف پذیری، سرزندگی و ‏تناسبات بصری با تعاملات اجتماعی ارتباط معناداری دارند و مولفه گوناگونی در سطح بالاتری نسبت ‏به بقیه مولفه ها قرار دارد. در نهایت با توجه به چهار مولفه گوناگونی ،خوانایی،سرزندگی و نفوذپذیری ‏که تاثیر گذاری بیشتری بر تعاملات اجتماعی دارند، به ارائه راه کارها و پیشنهاد هایی جهت افزایش ‏تعاملات اجتماعی میان شهروندان در پارک های شهری پرداخته شد.‏
    کلیدواژگان: کیفیت، فضاهای شهری، پارک، تعاملات اجتماعی
  • عباسعلی آروین اسپنانی *، بهرام نجف پور، علیرضا ترنجی صفحات 199-210
    بهره گیری از انرژی تابش خورشید در جزیره کیش به عنوان قطب گردشگری، نقش موثری در حفظ محیط زیست و افزایش جذابیت این جزیره دارد. هدف این پژوهش تعیین پتانسیل انرژی تابشی خورشید و زاویه بهینه پنل های خورشیدی به منظور بهره گیری از انرژی های پاک در جزیره کیش است. مدل تخمین تابش بر اساس داده های روزانه تابش سنجی و اقلیمی ایستگاه بندرعباس بدست آمد. اعتبار مدل و صحت مقادیر برآورد شده با استفاده از میانگین خطای بایاس و ریشه میانگین مجموع مربع خطاها و نیز ضریب همبستگی بین مقدار پیش بینی شده و مقدار مشاهده شده تایید گردید. نتایج نشان داد مدل مبتنی بر ضریب روشنایی و ابرناکی آسمان تخمین دقیق تری از مقدار تابش دریافتی در سطح افقی به دست می دهد. نتایج حاصل از تعمیم مدل نشان داد بالاترین پتانسیل تابش نه در اول تابستان و مصادف با بالاترین زاویه تابش، بلکه منطبق بر ماه ژوئن است که دارای بالاترین ضریب روشنایی و کمترین میزان برناکی در جزیره کیش است. همچنین روش های مختلف برای تعیین زاویه بهینه پنل های خورشیدی مورد بررسی قرار گرفتند و سرانجام از مدل اسکیکر برای تعیین زاویه بهینه پنل های خورشیدی استفاده شد. مدل دافی و بکمن نیز برای مقایسه مقدار تابش دریافتی در سطح زوایای پنل خورشیدی و تابش در سطح افق استفاده شد. نتایج نشان داد متوسط ماهانه شیب مناسب پنل های خورشیدی برای ژوئن حداقل 4 درجه و برای ژانویه و دسامبر حداکثر 50 درجه نسبت به امتداد افق است. با اعمال زاویه مناسب بر پنل ها، مقدار تابش در ماه ژانویه و دسامبر به ترتیب 48 و 55 درصد افزایش نشان می دهد. میزان افزایش متوسط سالانه در سطح پنل 2/15 درصد بیشتر از سطح افقی است.
    کلیدواژگان: جزیره کیش، تابش خورشیدی، مدل تخمین، ضریب روشنایی
  • سیروس قنبری *، حسین دهقان، حسین میرکی اناری صفحات 211-223
    در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار امروزی از کارآفرینی به عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می شود که می تواند در رشد اقتصادی کشورها، ایجاد اشتغال و رفاه اجتماعی نقش مهمی را بر عهده داشته باشد. از آن جهت که اقتصاد و معیشت اغلب روستاییان در کشورمان وابسته به کشاورزی می باشد، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی می تواند به عنوان راه گشایی در این امر مورد توجه قرار گیرد. محدوده ی مورد مطالعه دهستان حسین آباد شهرستان انار می باشد. عمده فعالیت ساکنان روستاهای این شهرستان مبتنی بر فعالیت های بخش کشاورزی و باغی ، در راس آن ها محصول صادراتی و استراتژیک پسته، و زیر بخشهای آن است. این شهرستان با وجود امکانات بالقوه فراوان به دلیل کمبود صنایع تبدیلی بخش کشاورزی و همچنین موارد تاثیرگذلر در تولید،باعث گردیده است تا رقبا یخارجی سود ومنفعت زیادی از این محصول ببرند. هدف این پژوهش اولویت بندی مکانی- فضایی استقرار طرح های کارآفرینی با تاکید بر صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در دهستان حسین آباد از توابع شهرستان انار می باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است؛ که جهت رتبه بندی 8 روستای بالای 60 خانوار، از مدل تصمیم گیری چندمعیاره ی ویکور(VIKOR) و شیوه های تحلیلی استفاده شده است. بر پایه ی یافته های پژوهش، شاخص های هفتگانه ی(جمعیت، سطح زیرکشت، متوسط تولیدات، راه ارتباطی، منابع آب، خدمات زیربنایی و توپوگرافی) صنایع تبدیلی و تکمیلی در چارچوب مدل ویکور نشان می دهد که؛ روستای گلشن به واسطه ی قرارگیری در مسیر راه ارتباطی و همچنین تمرکز امکانات و تاسیسات زیربنایی و با مقدار Q، صفر و بر اساس شاخص های SوR بهترین رتبه را دارا بوده است. در مقابل روستای احمدآباد با مقدار Q، یک و به خاطر جمعیت فعال کم، بعد مسافت و دسترسی دشوار پایین ترین مقدار مطلوبیت را برای استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی را در بین روستاهای نمونه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، مکان یابی، مدل ویکور، دهستان حسین آباد
|
  • Maryam Yousefi, Javad Mikaniki, Ali Ashrafi *, Najmeh Neysani Samani Pages 1-16
    Nowadays, land use changes are considered as one of the main issues of research in the field of global environmental change and sustainable development. Currently, land use change detection and modeling using satellite imagery is considered as a useful tool for understanding environmental changes related to human activities. The Landsat images 5 and 8 in 2000 and 2014 respectively were used. Fuzzy supervised classification method was used to classify the images. Finally, the changes in land use were identified for 14 years in the foreseeable future and the changes between the 2000 and 2014 were also detected. The results indicated that irrigated Farming land and dry farming lands will be decreased and the barren lands and urban areas will be increased. The irrigated Farming lands, orchards and dry farming lands included 30.9 percent of the study area in 2000; however, they will reduce to 18.4 percent in 2028, urban and industrial areas included 6.7 percent, but will be increased to about 11.5 percent in 2028.
    Keywords: Modeling, Change Detection, Land use, Markov Chains, Cellular Automata, City of Bojnord
  • An assessment of Morphometry changes with emphasis on Meanders (Case Study: Chehelchay-Narmab River)
    Easa Jokar Sarhangi * Pages 17-30
    One of the main topics of geomorphology and river management science is river channels morphology that with its help can be found useful information about geometry, form the substrate, longitudinal profiles, cross sections, deformation and displacement them over time. The measure of these indexes represents the real performance of stream channels. In this research, studied the rate of change and displacement of meanders of Chelchay-Narmab river from 1961 to 2013 by using aerial photographs and Google earth images to access the current situation and future movement and forecast of displacement this river meanders. To achieve this aim, measured the situation of river plan and geometric indices as the channel length, the number of meanders, the sinuosity, the central angle, the radius of curvature of meanders and channel width in GIS and AutoCAD in four separate reaches and compared with each other. The results showed that during the period under review, dropped the average for more morphometric parameters of the river. For example the river channel length of 6200 meters, Sinuosity 3.0, the number of meander loops 31, the average central angle of 1.4 degrees and an average channel width of 9 m is reduced. Also the study of change process in four reaches showed that the changes and trends in reaches were different. In reach 1 to reach 3, the most geometric parameter values were decreased while in fourth reach the values were increased. Factors influencing these changes can be discharge, land slope, soil type and land use types within the river cited. With respect to the maximum number of meanders too developed in reach of 4 and in the vicinity of Gonbad Kavoos, the highest risk areas was in this reach.
    Keywords: Morphometry changes, River, Meander, Chelchay, Narmab
  • Zahra Sahrayian *, Ali Movahed Pages 31-48
    35. Barton. H. 2009. Planning and management to old texture house: UK experience. Urban design conference. UK.
    36. Boroushaki S., Malczewski J., (2008), 'Implementing an extension of the analytical hierarchy process using ordered weighted averaging operators with fuzzy quantifiers in ArcGIS', Computers & Geosciences, Vol. 344, 399–410.
    37. Ista, L. 2008. Worn texture, a new challenge to urban poor region management. Journal of urban landscape.22: 209-225.
    38. Kahraman, Cengiz, Cebeci, Ufuk, Int J., Da Ruan (2004): Multi-attribute comparison ofcatering service companies using fuzzy AHP: The case of Turkey, Production Economics, 87(2), PP. 171–184.
    39. Knox, P. 2011. Cities and design. Roulade publication. USA.
    40. Nolan, K. and Watson, N. 2011. Old cities an old building problem to urban quality of life. Journal of urban economic. Vol. 33, pp.70-86.
    41. Richards, G., & Wilson, J. (2006), The Creative Turn in Regeneration: Creative Spaces, Spectacles and Tourism in Cities. 2;
    42. Robert, K. (1982). Omelnnercity Regeneration. London: Spon Ltd.
    43. Saaty, T.L., 1977. A scaling method for priorities in hierarchical structures. Journal of Mathematical Psychology 15, 231–281.
    44. Saaty, T.L., Vargas, L.G., 1991. Prediction, Projection and Forecasting. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, pp.251.
    45. United Nations Educational, scientific and cultural Organization (2006), Towards Sustainable strategic For creative Tourism , Discussion , Report of the planning meeting For ( 2008) International Conference Creative To Santa Fe, New Mexico, U.S.A, October 25-27.
    46. World Economic Forum (2013), the Travel & Tourism Competitiveness Report. Geneva, Switzerland: World Economic Forum.
    6. World Economic Forum (2013), the Travel & Tourism Competitiveness Report. Geneva,
    Keywords: 46. World Economic Forum (2013), the Travel, Tourism Competitiveness Report. Geneva, Switzerland: World Economic Forum
  • Mohammad Mirehei *, Hadi Alivardilo, Sohrab Amirian, Mahmod Alivardilo Pages 49-68
    Reducing the inequalities and creating the balancing in the own of facilities and services are the biggest goal of regional and spatial planning for the powers in each region. Identifying underdeveloped areas in each section is the first step in regional planning. Achieve to sustainable development in all sectors is the basic objective of governments and organizations now. Health sector is one of the important pillars of country's development. Therefore mental and physical health support the economical social development of each country, as a result of progress in this sector is a big human investment The aim of this study is to analyze and assess the development of the provinces of south Alborz region in the health sector, with emphasis on regional planning. The type of this paper is applied-developmental by scope. Also the nature of this paper is descriptive- analytical research. The survey method of the paper is documentary. To do this paper 31 indicators has been extracted and used from various sources- especially national statistics book year- by Vikor model and GIS software to analyze health indicators. The results show much inequalities and imbalances between regions, so that Tehran province, with a final score0/0184 is the best and Qazvin province with a final score 0/0859 is the most deprived region.
    In the final of the paper base on conclusions, it has presented some policies and proposals for regularizing and organizing these spatial unbalances in health development between regions of south Alborz.
    Keywords: Health Development, Regional Inequalities, South Alborz, Vikor
  • Raziyeh Mosaddegh * Pages 69-82
    Nowadays, one of the most important human needs is to supply food and clothes. Having fiber, oil and protein, cotton can meet part of food, industrial and livestock needs and also make job for a large segment of the country. One of the most important poles of cotton cultivation in the country is Gorgan County. According to existing statistics, cotton production has been declined in Gorgan County in recent years, so that under – cultivated area has been reached from 75000 acres in 1982 to 660 acres in 2015. Research method is survey and analytic – descriptive type. Data collection method was conducted in form of study field and library. The statistical population is 248 cotton cultivators that 151 participants of them were selected using Cochran formula. The data was analyzed using T- test and regression model. The results indicated that the competition of more profitable productions such as soybean is most important factor in reducing cotton production in recent years. Also, the government has supported averagely cotton cultivators of the region that it is not without effect in reducing under – cultivated area of the product. Finally, according to the results, some executive solutions in the under – studied region have been Including guaranteed and direct purchase from farmers, using of early and high yield species, making a relationship between industry section with cotton cultivators, delegating responsibility of cultivating cotton to sophisticated persons, mechanical harvest of cotton, Cotton import ban policy, importing or designing appropriate devices, dyeing, textile and their deployment in rural regions, matching prices, production rationing, cotton purchase based on production cost, integrating land`s, mechanized cultivation for reducing costs, have been recommended, while mentioning existing problems and obstacles.
    Keywords: cotton production, Rural Development, strategic cultivation, Gorgan County
  • Rahim Sarvar, Nobakht Sobhani *, Somayeh Mohammadi, Majid Akbari Pages 83-100
    Old texture due to age And lack of application development and technical supervision of its formation Can lead to the elimination of its status in the minds of the citizens And the need to pay more attention to the textures and the provision of sanitary facilitiesphysical, social, environmental and that they had most of the 28 primary index - health, Improving urban facilities and equipment Etc In such places the needs of affluent and middle classes necessary to prevent the migration of these tissues And they become places of poverty is concentrated.The purpose of this article is Shahindezh spatial analysis Distressed Areas in the city. Material and cross-sectional study And using documents and Inventory study and field study was conducted.The findings reflect the content of the physical indicators of the effectiveness of 25.1% And indicators of economic, social and environmental impact respectively (15:33), (6.9) and (6.66) were identified as the most And economic factors, physical, social, environmental and that they had most of the 28 primary index, was used to collect data. For data analysis software SPSS SPSS is used. The findings reflect the content of the physical indicators of the effectiveness of 25.1% And indicators of economic, social and environmental impact respectively (15:33), (6.9) and (6.66) were identified as the most important issue in the context of the old city Shahindezh And finally to identify the strengths, weaknesses, threats and opportunities facing the worn out tissues studied in the model (SWOT-AHP) was used The best strategy for the offensive strategy was selected.
    Keywords: management, Worn tissue, SWOT, Shahindezh
  • Taher Parizadi, Abdulla Salehi * Pages 101-114
    Discussion of the pattern of urban development and spatial analysis factors in the present study is the main problem of uneven development patterns.That in order factors in this uneven development with Delphi Panel Survey of thirty experts detect Baneh. And spatial analysis using t-test on them and Friedman conducted in spss. The results show that, according to economic experts (with emphasis on business) is the main cause of this development was unbalanced and unsustainable urban development pattern. Based on Holdren also found that the main cause of the increase in population due to migration rural-urban sprawl Baneh that the main reason for this false employment opportunities are created in the city of Baneh. Thus, the results and the objectives of the study suggested that in the future development of Baneh in the economic and applications associated with them special attention. On the other hand due to the housing needs of rural migrants and focus on inner city development is of particular importance. Bane urban spatial development pattern that is consistent with the pattern of the central part of the development sector commercial uses and applications associated with that account. The spatial development of the city of Baneh, also due to the compressed radial pattern as a model for future development of Baneh recommended.
    Keywords: Sustainable development of the city, Factors of instability city, Economic dimension, spatial analysis, baneh city
  • Amir Hossein Halabian * Pages 115-128
    Soil temperature and its changes both in space and time is one of the most important factors that not only affect matter and energy transfer in soil but also influence the direction and amount of all of the physical processes in soil whether directly or indirectly. Soil temperature depend to several factors including topography, sun radiation, air temperature, amount of soil moisture, the thermal properties such as heat capacity, coefficient of thermal conduction and specific heat. The goal of this study is to identify the spatial structure of land surface temperature in Zayanderoud River Basin. In order to achieve this goal the daily time series of land surface temperature from MODIS Terra was exploited from 1379 to 1393 from NASA web site. MODIS Terra data are available in 1*1 km in sinusoidal projection system. By only appalling the data over Zayanderoud Basin 48347 pixels covered the Basin. The corner stone for our analysis of temperature was 48347 pixels. After preparation of data over Zayanderoud Basin the long term mean temperature of each month was then calculated and the long term mean map of each season was drawn in Matlab. The findings indicated that the warmest month in the Basin is Mordad but the coldest is the month of Dey. The clustering of the pixels of months using Ward method based on the matrix of 12 * 48347 dimensions showed that three separate seasons can be identified in the Basin. Over all the findings and investigations of this paper increased our knowledge toward the spatial structure of land surface temperature in Zayanderoud River Basin.
    Keywords: Land surface temperature, MODIS sensor, Zayanderoud River Basin, Clustering
  • Salman Vahdat *, Mehrdad Karimi, Adel Bakhshi Pages 129-144
    By adopting the city as a living organism, it can no longer be seen only in dimensions. There is a phenomenon in which the index and the symbol of quality and civilization of nations and the resulting decisions are collective spirit and imagination of the people of the city. This quality product incidental or outside the rules of understanding, the poetic act or not fantasies but of residents and act as an element "carries the meaning" to live up to our streets (Fiery Bar, 50: 1388). In addition to structural elements, including icons, symbols, meanings and secrets that people on the roles and motivations and mental and other internal factors, it is understood. Schultz look, feel and understand the space environment is imbued with memories, he is part of the meaning of place in search of its experiences and moods. He places the living space. Living together means both specific and general (Schultz, 72: 1382). Therefore, the design of urban planners and architects must places design that users can live meaningful in those places experience (Amdur & Epstein-Pliouchtch, 2009) because the construction sites by means of the mission of the original architects and urban planners to content environment to actualize potential (Madanipur, 1379) By identifying inappropriate and inefficient places, spaces without meaning and identity in architecture and urban structure is created if Norberg-Schulz noted that broad trends and trends architecture make all share one thing, and it is seeking meaningful (Mahmoud Ahmadinejad, 1387: 283). Architecture is desirable that the main objectives of influence. This research has been to respond to PrsshHay to study in the fields of jurisprudence and state has been in the city of Orumiyeh. Surveys and interviews conducted by different users SatHay day and during daily activities carried out in the field. All PrsshHa of citizens who are familiar with the places mentioned. The study population consisted of individuals who were present at interviews and questionnaires in which they took place. To give an appropriate answer to the second question this research with these titles: 1. What are the dimensions of meaning place?
    Keywords: Sense of place, Urban Environment, users location, urban designers, urmia
  • Maryam Rezai *, Eisa Ebrahim Zadeh, Mojtaba Rafieiyan Pages 145-162
    During recent decades, the urbanization and development of urban spacesis increasing quickly. So that a large part of the surrounding urban areas has been destroyed and following this lack-planning development, lots of land and urban areas have not been developed, and they left abandoned. Considering the importance and critical role of the land in urban development, the management of abandoned land is necessary. The land is one of the most sensitive urban e resources. The important role of land market and its ability to effect on other strategic axes has led to the land management be considered as the most effective tools for urban management. Improving the function of land market and increasing the access to this market, commensurate with the rate of urbanization, are the axes of leave policy in this field. The objective of this paper is to survey of effective strategies and policies on the management of abandoned lands (case study: Ilam city). The type of research is applied and the methodology is analytic-descriptive. To collect the data, the library and survey method have been used. Data analysis was performed by SPSS software, as well as testing methods such as Pearson correlation coefficient, T test, and simple and multiple regression. The obtained results show that there is a positive and significant relationship among of the studied indexes(direct government intervention, financial instruments and urban planning tools) and the control of urban abandoned lands amounts. However among these indexes, the direct government intervention plays the most important role in the control of abandoned lands amounts of Ilam city.
    Keywords: urban land management, land policy, urban abandoned lands, Ilam City
  • Mahmood Arvin *, Ahmad Pour Ahmad, Saeed Zanganeh Pages 163-182
    Infill development is one of the main approaches against of Distribution and horizontal growth cities phenomenon. One of the main areas that the urban infill development to attention is Vacant and unused lands in urban areas .attention to High capacity of vacant lands in city can be Provide Our Way In achieving sustainable urban. Therefore, in this research, Purpose, is Evaluation of vacant lands for infill development based on the variables affecting urban development in Ahvaz city. This study in terms of goal is an applied and in terms of research method is descriptive – analytical. Initially was chosen Suitable criteria topic. In ArcGIS Suitable layers using fuzzy normalization and suitable functions have been normalized.in Order to weight allocation to the layers Dematel technique and network analysis process (anp) was used. In this way, relationship between the criteria calculate by Dematel technique by using of Excel and Matlab. Then after determining the criteria relationship, the weight of criteria calculate by ANP and multiplied in layers and For Conflation maps used Vikor in geographical information system (GIS) context and final map Prioritize vacant lands for infill development presented. First priority vacant lands with an area of 368 hectares and the priorities of the second to fifth, respectively is 1659 hectares, 1470 hectares, 530 hectares and 1745 hectares. Prioritization vacant lands in seven regions of Ahvaz city Based on the area is respectively that in the one region first priority 16 hectares, in two region first priority 25 hectares, in the three region first priority124 hectares, In four region, first priority 93 hectares, in the six region 99 hectares, in the seven region, first priority 99 hectares in the eight region, the first priority is 148 hectares.
    Keywords: Infill development, vacant lands, sustainable city, Ahvaz city, decision, making techniques
  • Mahdiyeh Pajohan Far *, Hadiseh Paknahad Pages 183-198
    In recent years the growth in urbanization and mechanical life, people are faced with isolation and ýloss of social interaction; And parks are considered as one of the important urban spaces that the ýmechanical environment and bleak outside from this state and increace social interaction between ýpeople. Parks are to promote physical activity, experience
    Nature close to home, reducing stress wearers
    Park, improve spirit of individuals, help to improve
    Public health and social interactions in cities For this reason it is necessary for urban parks ýdesigned to respond to the needs of social interactions among individuals. In order to promote ýsocial interaction This study to investigate the relationship between quality of social interactions of ýcitizens in urban parks. First, identify the components of environmental quality and social ýinteractions and then measures their relationship. The research method is descriptive-analytic, ýsurvey method used to collect the required data. Data through questionnaires that are completely ýrandomized 359 patients to three parks Melat,Shahr and Chale bagh in the city of Gorgan is ýobtained, And by using descriptive statistics and Pearson and Spearman correlation analysis, and ýregression analysis was performed. Finally, it was determined that The quality of urban parks affect ýý on social interactions. And components of quality of legibility, permeability, variety, flexibility, ývitality and visual proportions are significantly associated with social interactions, And variety ýcomponent at a higher level than the other components and then legibility ,vitality and permeability ýý. Finally, with regard to four variety component, readability, vitality and permeability which are ýmore effective social interactions, To give suggestions in order to increase social interaction among ýcitizens in urban park concept was presented.
    Keywords: Quality, urban spaces, parks, social interaction
  • Abbasali Arvin(Spanani) * Pages 199-210
    Renewable energy and especially solar energy in Kish Island, have special important in order to maintain biological life and prevent air and water pollution The use of solar energy in Kish Island as a touristy region have effective role in biological environment and increasing of its attractive. Hence the aim of this paper is determine of solar energy potential in order to use pure energy in this Island. Be-cease of absent of radiometer in Kish Island, we use the daily data of radiometer and climatic parameter as radiation coefficient and coldness in Bandarabbas station for determine the estimation model. Then by use of this model and climatic parameter in Kish Island, we estimate radiation in this Island. The result show that the model based on brightness coefficient and sky coldness has a correct estimation of received radiation in horizontal surface in kish Island. In addition, various methods for determining the optimum angle of the solar panels were studied and finally Skeiker model was used to determine the optimum angle of solar panels. Duffy and Beckman model to compare the amount of radiation received at the surface of solar panels and radiation angles in the horizontal plane was used. The average radiation Kish Island is 508.7 calories per square centimeter per day, including areas with high potential for the utilization of solar energy in photovoltaic systems as well as solar water heating and cooling. The results showed that the average monthly proper slope solar panels for June least 4 degrees and 50 degrees for January and December along the horizon. By applying the proper angle of the panels, the amount of radiation increased respectively 48 and 55 percent in January and December.
    Keywords: Kish Island, Solar Radiation, Estimation Model, Brightness Coefficient
  • Sirus Ghanbari *, Mohammad Hossein Dehghan, Hossein Miraki Anari Pages 211-223
    In today's competitive economy and a market-based entrepreneurship as an engine of economic development, which can be referred to economic growth, job creation and social welfare will have an important role to play. Since our economy and livelihood of most of the villagers are dependent on agriculture, the development of additional industries and the agricultural sector can be considered as the way in this matter.Hossein Abad area of the district is the city of Anar. The main activities of the inhabitants of the villages of the city is based on agriculture and horticultural activities, led by exports and strategic product pistachios, and the parts of it. revenue and profit for our competitors in this area is. So acute is the problem of the lack of industries and productive option that should be considered for it.The purpose of this study was to prioritize entrepreneurship projects with an emphasis on processing and further Space-Place of agriculture in the Hossein Abad district Anar Township. This descriptive-analytic method is used to rank the top 60 eight village families, the multiple criteria decision making (VIKOR) and analytical methods used. Based on the research findings, the seven indicators (population, acreage, average output, the communication, water resources, infrastructure services and the topography) and complementary industries VIKOR model suggests that villages Gulshan, Deh Raiys and Safaieh highest villages of Ahmad Abad, Traub Abad, Ghoarban Abad low for the working population, distance and difficult access to the lowest utility industries and are complementary to the rural sample.In this context, it is proposed that industries such as packaging and processing of pistachios in the defined area and prioritized according to the place of residence.
    Keywords: Entrepreneurship, processing, finishing, locating, VIKOR model, Hossein Abad district