فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی شهری - پیاپی 17 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 17 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون وحیدا، شاپور بهیان، سیدعلی هاشمیان فر، سپیده حضرتی* صفحات 1-28
    امروزه پیشرفت هر جامعه در گرو استفاده ی بهینه از نیروی انسانی آن جامعه است و یکی از مهمترین اصول در حوزه ی مدیریت شهری توجه به مقوله ی شادی و نشاط شهروندان است.هدف پژوهش حاضر بررسی میزان شادمانی و عوامل جامعه شناختی (احساس امنیت اجتماعی، سرمایه ی اجتماعی، هویت اجتماعی و آنومی اجتماعی) موثر بر آن در بین افراد بالای 18 سال در شهر کرمان است. روش پژوهش با توجه به ماهیت متغیرها و روابط بین آنها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری همه ی افراد بالای 18 سال در شهر کرمان، 508984 بودند که از این تعداد 384 نفر براساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از آزمون شادمانی آکسفورد پایایی (917/0) و پرسشنامه ی محقق ساخته ی پایایی (876/0) استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که: میانگین شادمانی افراد بالای 18 سال شهر کرمان، در سطح متوسط است و براساس نتایج رگرسیون، متغیرهای وارد شده به مدل رگرسیونی (احساس امنیت اجتماعی، سرمایه ی اجتماعی، هویت اجتماعی، سن و درآمد) 39 درصد از واریانس متغیر شادمانی افراد را تبیین کردند و از بین متغیرهای مستقل، متغیر احساس امنیت اجتماعی، بیشترین نقش را در تبیین شادمانی افراد داشت و سایر متغیرها با اینکه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر شادمانی تاثیرگذار بودند ولی به صورت پیچیده ای در تعامل با متغیر احساس امنیت اجتماعی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: شادمانی، احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، هویت اجتماعی، آنومی
  • محمد گنجی، محسن نیازی، زهرا اسلامی برزکی* صفحات 29-56
    شهروندی به عنوان یک پدیده ی اجتماعی مدرن یکی از مولفه های محوری نظام های سیاسی دموکراتیک و شاخصی کلیدی برای نشان دادن تحقق دموکراسی در یک جامعه ی مدرن است. از طرفی شهروندی نیازمند احساس عضویت اجتماعی بوده و توسعه ی اجتماعی فرهنگی به شهروندان فعال نیاز دارد و شهروندی فعال، نیازمند وجود احساس شهروندی است. در این راستا پژوهش حاضر، به بررسی نقش سرمایه ی اجتماعی و فرهنگی در میزان احساس شهروندی در بین شهروندان شهر کاشان پرداخته است. حجم نمونه ی این پژوهش 318 نفر بوده و با شیوه ی پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه صورت پذیرفته است. در این مقاله احساس شهروندی به چهار بعد احساس برابری فرصتی، احساس برابری توزیعی، احساس برابری مشارکتی و احساس هویت اجتماعی تقسیم شده است. بر اساس نتایج به دست آمده میزان احساس شهروندی شهروندان کاشانی با میانگین 47/2 در دامنه ی 1-4 در سطح متوسط است. سرمایه ی اجتماعی شامل ابعاد اعتماد، انسجام، مشارکت و آگاهی اجتماعی با میانگین 98/2 در دامنه ی 1-5 در سطح متوسط و سرمایه ی فرهنگی نیز با ابعاد ذهنی، عینی و نهادی، با میانگین 88/1 در دامنه ی 1-5 در سطحی پایین تر از متوسط قرار دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین میزان سرمایه ی اجتماعی (p<0/001،r=0/45) و سرمایه ی فرهنگی (p<0/001،r=0/18) با احساس شهروندی رابطه ی معناداری وجود دارد. به دست آمده از تحلیل رگرسیون 20% است که نشان می دهد که این دو متغیر و بویژه سرمایه ی اجتماعی می توانند 20% از واریانس احساس شهروندی را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: شهروندی، احساس شهروندی، سرمایه ی فرهنگی، سرمایه ی اجتماعی
  • محمد جواد زاهدی، ابراهیم انصاری، امیر ملکی، اکرم حمیدیان* صفحات 57-88
    فرآیند طرد و ادغام اجتماعی مهاجران خارجی همواره عامل مهمی در نظم اجتماعی کشور میزبان است و در صورت عدم ادغام مناسب در جامعه، این گروه ها به طور بالقوه تهدیدی برای نظم و امنیت خواهند بود. از این رو، بررسی وضعیت طرد و ادغام اجتماعی آنها و عوامل موثر بر آن می تواند در تدوین بهتر سیاست های مرتبط با مهاجران اثرگذار باشد. به این منظور، طرد و ادغام مهاجران افغان و عراقی مقیم کلانشهر اصفهان در پیوند با دسترسی به فرصت های اجتماعی اقتصادی و در مقایسه با ساکنان بومی این شهر سنجش و تبیین گردید. جامعه ی آماری تحقیق شامل خانوارهای مهاجر و غیر مهاجر ساکن مناطق چهارده گانه شهر اصفهان است. روش تحقیق کمی- کیفی و شیوه ی نمونه گیری ترکیبی از نمونه گیری های نظری، خوشه ایچندمرحله ای و هدفمند است. حجم نمونه ی منتخب شامل232 خانوار( مهاجر خارجی و بومی) است و در تحلیل آماری داده ها، آزمونهای تفاوت، همبستگی و معادلات ساختاری در نرم افزارهای spss و لیزرل به کار گرفته شد.
    یافته های تحقیق نشان داد مهاجران دسترسی کمتری به منابع دارند و در مقایسه با بومی ها تبعیض و طرد اجتماعی شدیدتری دارند و نه تنها با وجود گذر زمان، تبعیض های اجتماعی قومی از بین نرفته بلکه مهاجران با سکونت در محله های محروم، طرد اجتماعی را با طرد فیزیکی تجربه کنند. با این اوصاف، لازم است دولت با حمایت های اقتصادی و آموزشی مهاجران، کاهش فاصله ی اقتصادی و اجتماعی مهاجران- غیرمهاجران و فرهنگ سازی در راستای پذیرش اجتماعی آنها از ایجاد بی نظمی های اجتماعی و سیاسی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، دسترسی به منابع، تبعیض اجتماعی، مهاجرت
  • احمد رضایی، توحید علیزاده، نریمان محمدی صفحات 89-118
    در پژوهش حاضر به بررسی جامعه شناختی ساختار اقتصادی محله ی عودلاجان به عنوان یکی از محله های تاریخی و اولیه ی شهر تهران پرداخته شده است و با روشی کیفی و با استفاده از مورفولوژی دقیق شهری محله ی عودلاجان، ساختار اقتصادی آن بررسی شده است. در ابتدا محله ی عودلاجان به صورت میدانی مشاهده شد و تمام نقاط و گره های تعارضی و تعاملی موجود در محله مورد بررسی همزمان مصاحبه های مفصلی با افراد مختلف در محله ی عودلاجان صورت گرفت. (مجموع این مصاحبه ها، 27 مورد و مدت زمان انجام مطالعه ی میدانی حاضر، 5 ماه (از اردیبهشت 1394 تا شهریور 1394) بوده است.) یافته های پژوهش بیانگر این است که می توان محله ی عودلاجان را در سه لایه ی اصلی هسته ای، پیرامونی و نیمه پیرامونی تقسیم بندی نمود. در هسته ی میانی، کنش های سنتی حاکم است و بافت های مخروبه و بسیار فرسوده و انبارهای اصلی در این بخش قرار دارند؛ به گونه ای که می توان این بخش را به عنوان «مازاد» بازار به حساب آورد. در قسمت نیمه پیرامونی، کنش های اقتصادی به سمت عقلانی شدن و مدرن شدن پیش می روند و در نهایت چنین کنش هایی در فضای پیرامونی به کنش هایی عقلانی تبدیل می گردند. به طور کلی هرچه از سمت لایه ی میانی به سمت لایه ی پیرامونی حرکت می کنیم، کنش های اقتصادی عقلانی تر می شوند و از شدت مخروبه ها و انبارها و به طور کلی آسیب های اقتصادی و اجتماعی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: ساختار اقتصادی، محله ی عودلاجان، بازار تهران، مورفولوژی شهری
  • علی اصغر مهاجرانی، مهدی یوسف نیا* صفحات 119-142
    عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گوناگونی تحت تاثیر شهرنشینی، سبک زندگی افراد را تغییر داده است. سبک زندگی در نحوه ی گذران اوقات فراغت، پوشاک، تغذیه، مدیریت بدن، سبک معماری و چیدمان داخلی منازل جلوه گر می شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موثر بر سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر در شهرستانهای خواف و رشتخوار در استان خراسان رضوی انجام شده است. مبانی نظری پژوهش بر مبنای نظریات ابن خلدون، وبر، وبلن، زیمل، بوردیو، گیدنز و چنی تدوین شده است. روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته است. نتایج نشان می دهد بین مشارکت اجتماعی، سازمان های سیاسی و اداری، شبکه ی راه ها و وسایل ارتباطی، روحیه ی فردگرایی، هویت طبقاتی و روابط غیرمستقیم و ثانویه به عنوان عوامل اجتماعی، امکانات فرهنگی و آموزشی، مصرف رسانه ای و سرمایه ی فرهنگی به عنوان عوامل فرهنگی، مصرف گرایی، ایجاد مراکز خرید، تمایل به منافع سوداگرانه، کمرنگ شدن حمایت های مشترک و سطح رفاه اقتصادی به عنوان عوامل اقتصادی و سبک زندگی افراد ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، سبک زندگی، مصرف رسانه ای، مصرف گرایی، فردگرایی
  • صمد رسول زاده اقدم، قاسم جعفری*، موسی سعادتی، رحیم یوسفی اقدم صفحات 143-178
    نوجوانان، سرمایه ی اصلی هر جامعه ای محسوب می شوند که در پویایی و تداوم حیات نظام اجتماعی و رشد و توسعه ی همه جانبه ی آن، نقش بسزایی دارند؛ از طرفی، مساله ی بزهکاری این قشر می تواند یک مانع جدی در راه شکوفایی استعدادهای فردی و توسعه و ترقی قلمداد شود. بنابراین مطالعه ی حاضر با هدف شناخت سهم عوامل ساختاری یادگیری اجتماعی در تبیین بزهکاری نوجوانان مناطق حاشیه نشین شهر تبریز نگاشته شده است.روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش حاضر پیمایش است و جامعه ی آماری پژوهش شامل نوجوانان پسر 14- 19 سال به تعداد 53866 نفر شهر تبریز بوده که از این تعداد 320 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه ی نهایی انتخاب شده اند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی متغیر بزهکاری نوجوانان با متغیرهای مستقل ساختاری یعنی آنومی اجتماعی، بی سازمانی اجتماعی، سن، پایگاه اجتماعی و اقتصادی و ساختار خانواده معنادار نبوده است؛ اما با ابعاد یادگیری اجتماعی یعنی تعاریف مثبت از مذهب(18/0-= R)، تعاریف مثبت از قانون(17/0-= R) و شانس دستیابی به اهداف مثبت (18/0-= R) معکوس؛ ولی با تعاریف خنثی از عمل بزهکارانه (301/0r=)، بزهکاری دوستان (636/0= R)، افسردگی (14/0= R)، روابطی منفی با والدین (209/0= R) مثبت بوده است. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیونی بزهکاری نشان داد که از بین ابعاد یادگیری اجتماعی، بعد بزهکاری دوستان بیشترین تاثیر را بر بزهکاری نوجوانان داشته است و تمام متغیرهای باقی مانده در این مدل، 32 درصد از واریانس این متغیر را تبیین نموده اند؛ همچنین در مدل معادلات ساختاری، متغیرهای ساختاری نظری (آنومی اجتماعی و بی سازمانی اجتماعی) به عنوان علل دور، سبب فضاسازی بر روی یادگیری اجتماعی بزهکاری می شوند و فضای یادگیری اجتماعی نیز به عنوان علل نزدیک بزهکاری و کجروی تولید می کند.
    کلیدواژگان: بزهکاری، عوامل ساختاری، یادگیری اجتماعی، آنومی اجتماعی، بی سازمانی اجتماعی، نوجوان
  • طلیعه خادمیان، فاطمه قابل رحمت صفحات 179-212
    امروزه، کنش های جمعی و جنبش های جدید اجتماعی، پدیده ای مدرن و ناشی از شهری شدن، شکل گیری روابط اقتصادی، ارزش های جدید، انتظارات و تحرکات جدید اجتماعی هستند. تقابل میان حکومت و جنبش های جدید اجتماعی، در فضای شهری معنا پیدا می کند و در نتیجه ی کنترل حکومت، می تواند به جنبش اعتراضی و یا انقلاب تبدیل گردد. این جنبش ها به دنبال تغییرات کلان در حکومت نیستند و مطالبات محدود و مشخصی دارند و نهادهای کوچک قدرت، سبک زندگی، محیط زیست و مسائل اجتماعی را مورد پرسش قرار می دهند. فضاهای شهری نقش مهمی در زندگی اجتماعی-سیاسی داشته و به عنوان مرکز ارتباط و تحول در شهرها عمل می کنند. وجود اماکنی مانند میدان ها و پارک ها با ایجاد زمان – مکان متفاوت، می توانند فضای مناسبی را برای وقوع کنش های جمعی کارناوال گونه ای فراهم کرده و مطالبات طبقه ی متوسط را به شکلی متفاوت بیان کنند. این مقاله، با استفاده از روش مطالعه ی اسنادی، مصاحبه و مشاهده ی مستقیم، نقش و تاثیر فضاهای شهری را در فراهم آوری بستر مناسب برای شکل گیری کنش های جمعی و جنبش های جدید اجتماعی، با نظر به شهر استانبول در سال 2013 بررسی می کند. وجود اماکنی مانند میدان تقسیم استانبول، فضایی را پدید می آورد تا مکالمه، بحث و اظهار نظر به شکل آزادانه و باز برگزار شده و در صورت پدید آمدن بسترهای لازم گفتمان و تداوم آن، این امکان فراهم شود تا از دل آن کنش های جمعی هدفمند و جنبش های اجتماعی اصلاحی پدید آمده و به رشد جامعه ی مدنی و ایجاد توسعه ی سیاسی کمک کند.
    کلیدواژگان: فضای شهری، میدان، جنبش اجتماعی، کارناوال، باختین
|
  • Sepideh Hazrati*, Ali Hashemianfar, Fereydon Vahidi, Shapor Behyan Pages 1-28
    Nowadays the progress of any society depends on the efficient use of human resources and one of the most important principles in the field of urban management is the attention to citizen's happiness .The present article intends to study the level of and sociological factors affecting happiness among the residents of the city of Kerman who are older-than-18 years old. Social factors included feeling of social security, social capital, social identity, and social anomie. Considering the nature of variables and the relationships among them, the research method is correlational descriptive. Research population consists of all citizens in Kerman who were older than 18years old which numbered 508984 citizens. 384 individuals were selected as the sample through multistage clustering sampling method. OHI was administered where the reliability and validity were reported 0.917 and 0.876 for this researcher-made questionnaire, respectively. Findings indicate that happiness level is in medium level among the respondents. Regression analysis results showed that variables feeling of social security, social capital, social identity, age, and income together could explain 39 per cent of the variance of happiness. Among independent variables, the variable of social security had the highest score. Although other variables were directly and indirectly related to happiness, but they were related to the feeling of social security in complex ways.
    Keywords: Happiness, feeling of social security, social capital, social identity, Social anomie
  • M. Ganji, M. Niazi, Z. Eslamibarzaki* Pages 29-56
    Citizenship as a social phenomenon is a central component of modern democratic political systems and a key indicator to demonstrate democracy in a modern society. Citizenship requires a sense of community membership. Cultural and social developments require active citizens and active citizenship requires a sense of citizenship. The present study is an evaluation of the role of social capital and cultural capital in the creation of a sense of citizenship among people in the city of Kashan. The research population consisted of all the residents of Kashan who were 18-year-old and above, of which a sample of 318 individuals was taken. Four dimensions of sense of citizenship were considered: sense of equality of opportunity, sense of distributive justice, sense of equality of participation, and a sense of social identity. The results showed that the average sense of citizenship among Kashani citizens was 2/47 in the range of 1-4. The average for social capital, including trust, cohesion, participation and social knowledge, was 2/98 in the range of 1-5 and for cultural capital, consisting of mental, physical and institutional dimensions; it was 1/88 in the range of 1-5. The results also showed that there is a significant relationship between the level of social capital (p
    Keywords: citizenship, sense of citizenship, cultural capital, social capital
  • Mj Zahedi, E. Ansari, A. Malaki, A. Hamidiyan* Pages 57-88
    The process of exclusion / social inclusion of migrants has always been an important factor in the host country`s social order. In the absence of migrant's inclusion in society, these groups will be a threat to social order and security. Therefore, studying the status of their exclusion / inclusion and the factors affecting it, will be influential in the development of better policies related to immigration. For this reason, the exclusion / inclusion of Afghan and Iraqi immigrants living in Isfahan metropolitan area, in relations with access to economic and social opportunities was measured and compared with the native inhabitants of the city. The research population consisted of immigrants and native families residing in Isfahan city. The research method is qualitative- quantitative, the sampling technique is synthetic (theoretical, multistage cluster and purposive) and sample size is 232 family. Lisrel and Spss software were used for data analysis. The results showed that immigrants have less access to resources and experience much more intense social discrimination and social exclusion. The culture of nativism that leads to ethnic`s social discrimination has not disappeared, and foreign immigrants have not been include into the host society. It is suggested that the government must provide economic and educational support for immigrants to prevent potential political and social disorders by outside immigrants.
    Keywords: immigration, access to resources, social exclusion, social discrimination
  • A. Rezaie, T. Alizade, N. Mohammadi Pages 89-118
    This paper, utilizing qualitative methodology and detailed morphology, provides a sociological study of the economic structure of Odlajan’s quarter of Tehran as one of the primary historic quarters of Tehran. First, field observations of Odlajan’s quarter were conducted and all conflict-arising and interactive nodes were studied. At the same time, in-depth interviews with various people in the Odlajan’s quarter were performed. These interviews were 27 cases. The duration of field observations was five months (from May 2014 to September 2014). Research findings showed that Odlajan’s quarter is comprised of three main layers that include the core layer, the periphery layer and the Semi-periphery layer. In the core layer, traditional practices are dominant, dilapidated and worn out structures and major warehouses are located in this layer, so much so that we can consider this layer as “Bazaar’s surplus”. In the semi-periphery, economic practices move towards rationalization and modernization and finally, these economic practices are converted to rational practices in periphery layer. In general, as one moves from the core layer to the periphery layer, economic practices are more reasonable and the intensity of dilapidated warehouses and the economic and social problems is reduced
    Keywords: Economic Structure, Odlajan's Quarter, Bazaar of Tehran, Urban Morphology
  • Aa Mihajerani, M. Yousefniya* Pages 119-142
    Under the impact of urbanization, a variety of socio-cultural and economic factors influence to change people's lifestyle. Lifestyle preferences of people are demonstrated in their leisure activities, clothing, nutrition, body management, architecture and interior layout of their homes. This study aimed to examine impact of social, cultural and economic factors on the lifestyle of the inhabitants of the villages that have become as a city in Khorasan Razavi Province of khaf and Rushtkhvar. The theoretical framework of the study was based on the ideas of IbnKhaldun, Weber, Veblen, Simmel, Bourdieu, Giddens and Cheney. The research method utilized was survey and data gathering tool was a questionnaire. The research population consisted of all the residents of three centers in the provinces of Khaf and Roshtkhar in horasan Razavi state of which, using a quota sampling technique, 337 individuals were selected as the sample. The results showed that social participation (r=0.116), political and administrative organizations (r=0.013), transportations and communication network (r=0.030), the spirit of individualism (r=0.218), class identity (r=-0.006)' indirect and secondary relationships (r=0.083), (as social factors), cultural and educational facilities (r=0.019), media consumption (r=0.276) and cultural capital (r=0.043) (as cultural factors), and consumerism (r=0.229), shopping (r=0.007), inclination to speculate (r=0.038), the fading of mutual support (r=0.001) , and economic prosperity (r=0.128) (as economic factors) are significantly related to lifestyle.
    Keywords: urbanization, lifestyle, consumption of media, individualism, consumerism
  • Srasulzade, G. Jafari*, M. Saaadati, Rahim Yusefi Pages 143-178
    Adolescents, as the main asset of any society, play an important part in the dynamics, survival, growth and development of its social system. On the other hand, the delinquency of this group can be considered as a serious obstacle in the way of their development and self-actualization. Therefore, this study aimed to identify the structural and social learning factors that are related to the delinquency of the youth in slum areas of the city of Tabriz. The research method used in this study was the survey method. Research population consisted of all 53 866 juveniles who were 14 to 19 years old, of which 320 were selected through purposive sampling. The results showed that juvenile delinquency was not significantly correlated with structural variables of social anomie, social disorganization, age, economic and social status and family structure, but it was significantly related to various dimensions of social learning: positive definitions of religion (R =-0/18), positive definitions of law (R = -0/17), and the chances for achieving positive goals (R = -0/18) reverse, but with neutral definitions of criminal act (301/0 r =), criminal friends (R =0/63), depression (R = 0/14), negative relationships with parents (R = 0/209). The results of the regression analysis showed that of the different dimensions of social learning, delinquency of friends had the greatest impact on juvenile delinquency, and all remaining variables in the model explained 32% of variance of the dependent variable. Furthermore, in structural equation, modeling, it was shown that structural theoretical variables (social anomie and social disorganization) as non-immediate causes of crime can create an atmosphere of social learning and the atmosphere of social learning acts as the immediate cause of crime and deviance.
    Keywords: Delinquency, Structural factors, social learning, Social anomie, Disorganization, Juvenile
  • T. Khademian, F. Ghabelrahmat Pages 179-212
    Nowadays, collective action and new social movements are modern phenomena which have derived from urbanization, the development of economic relations, new values, expectations and new social activities. Confrontation between the government and new social movements is usually manifested in urban areas, and because of government control, can become a protest movement or revolution. These movements are not after major changes in governments and often have limited demands and aim for changes in small institutions of power, lifestyle, environment, social issues. urban spaces have important roles in socio-political life, and play a role as the center of communication and transformation in cities. By providing a different time –space perspective, places like squares and parks, can offer, in a different form, the right atmosphere for the carnival collective actions and demands of the middle classes. Drawing on the ideas of Bakhtin, this article, with a view to Istanbul in 2013 and using the documentary method and direct observation, attempts to study the impact of urban spaces to prepare the perfect platform for the formation of collective action and new social movements, Places like Taksim Square in Istanbul, creates a space to talk, discuss and comment in a free form and open place. By creating a platform for continuous discourses, it is possible to create targeted collective actions and reformative movements and help the development of civil society and political development.
    Keywords: urban space, square, social movements, carnival, Bakhtin