فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 10 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب صبوری خسروشاهی، نسرین آذرگون صفحه 1
    پژوهش حاضر تحت عنوان «فضای مجازی (فیس بوک)، هویت جهانی» به مطالعه ی هویت جهانی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران شرق، که در سال تحصیلی 91 -90 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بوده اند، پرداخته است. این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر میزان حضور در فیس بوک و نوع استفاده از آن در هویت جهانی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش است و تکنیک جمع آوری داده ها نیز پرسش نامه می باشد. پرسش نامه ها بین 250 نفر از دانشجویانی که به صورت کاملا تصادفی به عنوان نمونه از سه دانشکده فنی مهندسی، علوم انسانی و علوم پایه انتخاب شدند، توزیع گردید. چارچوب نظری تحقیق ملهم از نظریات «استوارت هال»، «جنکینز»، «گیدنز»، «برگر» و «کاستلز» می باشد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که وجود رابطه میان هویت جهانی با میزان استفاده از فیس بوک مورد تایید است. همچنین نتایج نشان داد که هویت جهانی به تناسب نوع استفاده کاربران از فیس بوک متفاوت است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، فیس بوک، هویت جهانی
  • حسین شریفی رنانی، فروغ شعاعی، مریم میرفتاح، محمدرضا توکل نیا صفحه 29
    پدیده ی ‎جهانی شدن‎ ‎که ‎فرآیند ‎درهم ‎آمیختن ‎و ‎ادغام ‎اقتصادهای ‎ملی ‎با ‎اقتصاد ‎جهانی ‎است، ‎در ‎دهه ‎های ‎اخیر ‎مورد ‎بحث ‎اکثر سیاست گذاران ‎و ‎برنامه ریزان ‎بوده ‎است. ‎آزادسازی ‎تجاری ‎نیز که ‎به ‎عنوان ‎حرکت ‎به ‎سمت ‎تجارت ‎آزاد ‎از ‎طریق ‎کاهش ‎در ‎تعرفه ‎ها ‎و ‎سایر ‎موانع ‎تجاری ‎تعریف ‎شده، ‎مهم ‎ترین ‎نیروی ‎پیش ‎برنده ی ‎جهانی ‎شدن ‎محسوب ‎می شود. ‎آزادسازی ‎و ‎جهانی ‎شدن ‎موجب ‎افزایش ‎حجم ‎و ‎نوع ‎مبادلات ‎مرزی ‎کالاها ‎و ‎خدمات ‎(افزایش ‎بازرگانی ‎بین المللی)، ‎افزایش ‎جریان ‎سرمایه گذاری ‎مستقیم ‎خارجی ‎و ‎بین ‎المللی ‎و ‎همچنین ‎تسریع ‎انتقال فناوری ‎و ‎جهانی ‎شدن ‎تولید ‎می‎شود. از این رو این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این مقاله به بررسی اثرات کوتاه مدت و بلندمدت آزادسازی تجاری بر شاخص های کلان اقتصادی در ایران با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری VEC)) و طی دوره ی زمانی 1387-1368 و 1387-1374 می پردازد. نتایج تخمین حاکی از آن است که برقراری سیاست آزادسازی در بلندمدت و در قالب الگوی محاسبه شده توسط محقق، منجر به افزایش حجم تولید و بهره وری و نیز کاهش تورم می شود ولی بر تراز تجاری تاثیری ندارد. همچنین اثر منفی آزادسازی بر حجم پول در کشور نیز معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، جهانی شدن، شاخص های کلان اقتصادی، الگوی تصحیح خطای برداری
  • همایون حمیدی فراهانی، اسماعیل کاوسی، دکترداریوش قهرمانپور صفحه 59
    در این تحقیق در راستای طراحی و ارائه ی الگوی مهندسی فرهنگ در سازمان های دولتی کشور در عصر جهانی شدن با توجه به مدل های گوناگون ارائه شده در خصوص تبیین و شناخت فرهنگ های سازمانی، شرایط فعلی فرهنگی در سازمان های دولتی کشور در عصر جهانی شدن (درسطح جامعه ی آماری) را بررسی نموده و پس از تعیین مولفه های فرهنگ سازمانی مطلوب (از دیدگاه نخبگان) ضمن مشخص نمودن فاصله ها، الگویی مناسب برای مهندسی فرهنگ سازمانی که با ارزش های فرهنگی حاکم بر جامعه و مقتضیات جهانی سازگار بوده و در آن به کلیه ی عوامل موثر بر فرهنگ توجه گردیده باشد، ارائه شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی می باشد. جامعه ی آماری شامل دو دسته است. دسته ی نخست شامل 25 نفر از خبرگان حوزه ی فرهنگ است که از آن ها برای تعیین عناصر مهندسی فرهنگ و اهمیت آن ها جهت طراحی الگو استفاده شده است. دسته ی دوم شامل 50 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان های دولتی است که از آن ها برای سنجش نرمال بودن توزیع گویه ها و همچنین رتبه بندی متغیر های تحقیق استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق در بخش آمار توصیفی از آماره های میانگین، درصد فراوانی و در بخش آمار استنباطی از آزمون هایی نظیر «خی دو» و «فریدمن» استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، مهندسی فرهنگ، سازمان های دولتی
  • طاهره ایشانی صفحه 87
    شعر معاصر از آغاز پیدایش، پیام آور ارزش های تازه ای برای انسان بوده است که بررسی این ارزش ها، ما را به چشم اندازهای تازه ی انسان امروزی نزدیک تر می کند. آنچه که علاوه بر جنبه ی زیبایی شناختی شعر، خواننده ی امروز از شاعر و اثرش انتظار دارد توجه به مسائل والای انسانی است. با مطالعه ی شعر هر شاعر می توان دریافت که آیا شاعر از «من فردی» به «من اجتماعی» رسیده است یا خیر؟ و دیگر این که آیا شاعر هنوز در بند شهرت طلبی های خویش است و درد مردم را به فراموشی سپرده است؟ از آن جایی که یکی از مهم ترین ویژگی های شعر دوره ی معاصر، مردم گرایی و محتوای اجتماعی آن است؛ به همین دلیل، در این پژوهش به تحلیل و بررسی سنجشی و مقایسه ای پیام های جهانی دو شاعر معاصر نیما یوشیج – نماینده ی دوره ی مشروطه و پس از آن- و قیصر امین پور – نماینده ی شعر انقلاب و پس از آن- پرداخته می شود. این شاعران، در زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی، عاطفی و شخصی اشعاری را سروده اند و به همین خاطر اشعار مشابهی در دیوان آن ها یافت می شود. بنابراین، ضمن بیان شباهت ها و تفاوت های شعری آنان از این دیدگاه، بسامد پیام های جهانی و فرامرزی آنان نیز مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و بالتبع به «من اجتماعی» رسیدن آنان در مبحث نتیجه گیری نشان داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: پیام های جهانی، شعر معاصر، شعر اجتماعی، نیما یوشیج، قیصر امین پور
  • نصرت الله مالکی، هادی زارع، زهرا زارع صفحه 103
    هوش هیجانی به بررسی تاثیر تناسب اعمال در روابط اجتماعی و ارتباطات روانی و عاطفی در شرایط خاص می پردازد. یعنی اینکه فرد در شرایط مختلف بتواند به بهبود شرایط و ارتقای وضعیت اجتماعی و روانی خود بپردازد.پژوهش حاضر، مولفه های هوش هیجانی را به عنوان پیش بین های کسب و کارهای بین المللی مورد بررسی قرار داده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران در نظر گرفته شدند که با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ایتعداد 364 دانشجو دانشگاه تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسش نامه هوش هیجانی استاندارد بار- آن و پرسش نامه ی سنجش ایجاد کسب و کارهای بین المللی MET استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل ممیز و در بخش اعتباریابی از همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج به دست آمده فرضیه ی پژوهش را تایید کرد. به بیان دیگر، از روی متغیر های هوش هیجانی می توان در ابتدا وضعیت کارآفرینی و نرخ تشکیل کسب و کارهای بین المللی را اندازه گیری نمود، سپس به بررسی و پیش بینی ایجاد کسب و کارهای بین المللی پرداخت
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کسب و کارهای بین المللی، دانشگاه تهران
  • جواد طباخی ممقانی صفحه 131
    دیرزمانی دگرگونی در نظام سیاسی با مولفه هایی ساختاری در علم سیاست شناخته می شد که نقش فرهنگ را چندان جدی نمی دانستند اما در دنیای پست مدرن، آن گونه که «کیت نش»[1] اشاره می کند سیاست با ظهور مولفه هایی مانند سیاست هویت، سیاست تفاوت و سیاست جنبش های اجتماعی جدید، فرهنگی شده است. کنش گران عرصه ی سیاست امروزه تنها افرادی نیستند که با رای دادن و مشارکت سیاسی از طریق فرآیندهای معمول شناخته شوند. افراد و گروه هایی در این بین، راه های دیگری برای تاثیرگذاری و مشارکت در امر سیاسی را برمی گزینند که بیشتر متاثر از سبک زندگی فرهنگی جهانی شده است. این مقاله تاثیر تحولات سبک زندگی در پرتو جهانی شدن فرهنگ از رهگذر مفهوم مصرف گرایی در شکل عام و مصرف گرایی سیاسی در شکل خاص را بر تقاضای دگرگونی سیاسی کاوش کرده است. استدلال مقاله این است که جریان های جهانی سرمایه، کالا، خدمات، فناوری، ارتباطات و اطلاعات به طور فزاینده ای کنترل دولت بر زمان و مکان را تضعیف کرده است. هویت های متعدد، سیطره ی دولت بر زمان تاریخی را که از طریق به کارگیری سنت و باز برساختن هویت ملی میسر می شد، به چالش فرا می خوانند و در این فضا مهم ترین مسئله برای دولت ها، پویایی و عقلانیت در تدوین و کاربست سیاست های فرهنگی است.
    کلیدواژگان: دگرگونی سیاسی، جهانی شدن فرهنگی، سبک زندگی، هویت، مصرف گرایی سیاسی
  • میترا شمسی، یاسر جلالی صفحه 161
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی اکتشافی با هدف معرفی و توصیف وضعیت بازی های رایانه ای از منظر سازمان های درگیر در حوزه ی سیاست گذاری، برنامه ریزی، تولید، نظارت و حمایت از تولید، واردات و نظارت بر واردات بازی های رایانه ای در ایران است. این مطالعه کوشیده است به بررسی وضعیت موجود تولید و واردات بازی های رایانه ای در کشور بپردازد و از این طریق مقدمه ای باشد برای تدوین راهبردها و سیاست های خاص این حوزه. همچنین با توجه به اینکه بازی های رایانه ای وارداتی بخش اصلی بازی های مصرفی در کشور را تشکیل می دهند، سعی شده است با بررسی فعالیت های چند شرکت خارجی برتر در زمینه ی تولید بازی های رایانه ای، مطالعه ی مختصری هم بر ویژگی ها، رویکردها و سیاست های حاکم بر بازار جهانی انجام دهد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش مطالعه ی اسناد و مدارک و مصاحبه ی اکتشافی بوده است. بر اساس یافته های این پژوهش، مجموعه ای از سازمان های اصلی و فرعی بخش دولتی و حدود 30 شرکت بخش خصوصی در حوزه ی بازی های رایانه ای در کشور فعالیت دارند. در کنار بخش دولتی و خصوصی و با توجه به اینکه در حال حاضر بازار بازی های رایانه ای کشور در تسلط بازی های خارجی قرار دارد، باید به حضور شبکه ای از عوامل و مجاری اشاره کرد که به صورت زیرزمینی به واردات، تکثیر و توزیع این بازی ها در میان کاربران ایرانی می پردازند
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، تولیدکنندگان بازی، شرکت های خارجی تولیدکننده ی بازی، رده بندی بازی های رایانه ای، صنعت سرگرمی
|
  • Page 1
    The research under the title of “face book cyber space as global identity” concerns universal identity of Azad university students studying in East Tehran branch in 1390-91. The study examines how the amounts of time and the ways students show themselves on the site impact and build their global identity. The study technique is browsing and collecting data was done by questionnaire. The questionnaires were distributed among 250 students who were selected by chance from 3 faculties of Engineering Technology, Humanities and Basic Sciences. The survey theoretical framework is affected by Stuart Hall, Richard Jenkins, Anthony Giddens & Manuel Castells works and theories. The research results confirm the correlation between the global identity and being on the site. The study also points out that the global identity differs based on the way web users use the site.
    Keywords: Cyber Space, Face Book, Global Identity
  • Page 29
    The globalization process, the mixing and integration of national economies into the global economy, has been the most controversial debate among policy makers and programmers in recent decades. Trade liberalization defined as the movement towards free trade by reducing tariffs and other trade barriers is the most driving force to globalization. Liberalization and globalization increase the volume and type of border exchange of goods and services (international trade increase), cause the increase in foreign and international direct investment and also enhance technology transfer and global production. It is therefore very important. This paper investigates the short-term and long-term effects of trade liberalization on macroeconomic indexes of using vector error correction model (VEC) during the period 1990-2009 and 1996-2009 have been reviewed. Estimation results indicate that trade liberalization policies in the long run in terms of establishment of model calculated by the researcher leads to increased production volume and productivity as well as reducing inflation, but do not affect the trade balance. The negative effect of liberalization on the volume of money in our country is still not significant.
    Keywords: Trade Liberalization, globalization, Macroeconomic Indicators, Vector Error Correction Model
  • Page 59
    In this research along with engineering culture plan and pattern in state organizations in the era of globalization, we examined current situation in state organizations of the country (in statistical scale), concerning different models of knowing and explaining organizational culture. In this survey after determining appropriate features of organizational culture (by elites), we present an appropriate comprehensive model for engineering organizational culture matched with cultural traits of the Iranian society and the global circumstances. It is an applied research in essence. The statistical society consists of two groups. The first group of 25 cultural journalists identified the elements of engineering workplace culture which are significant in designing a model. The second group of 50 managers and experts from state organizations were in the study to show normal distribution of categories and measuring research variables. For the analysis of data we used descriptive statistics and frequency distribution along with inferential statistics using Xu-Friedman test.
    Keywords: globalization, culture, engineering culture, state organization
  • Page 87
    Contemporary poem from the appearance has the message of new values for the mankind so that the scrutiny makes us closer to the outlook of contemporary human being. In addition to the aesthetic aspect, a reader’s expectation of a poet is consideration to the human valuable objects. By reading a poem we can understand whether the poet has paid attention to the topics or not; or if the poet has forgotten the pain of the people. Since one of the most prominent features of the contemporary poem is its social content, in this paper, I am tending to study and analyze global messages of two poets: Nima Youshij, and Gheisar Aminpoor. These poets composed poems in social, political and lyric aspects and due to that they have some similar poems. Then, besides mentioning the similarities and differences, frequency of their global poems will be conveyed in order to show how much they are successful to be as global poets.
    Keywords: Global Messages, Contemporary Poem, Social Poem, Nima Youshij, Gheisar Aminpoor
  • Page 103
    Emotional Intelligence reviews the appropriateness of the social relations and mental and emotional condition deals; i.e. to cope with different conditions in order to improve and promote their social and psychological needs. This research studies component of emotional intelligence as international business forecast. The study sample includes 364 undergraduate students at Tehran University selected in cluster sample. Bar-On model of Emotional Intelligence Questionnaire and a questionnaire measure of international businesses MET were used as data collection tools. The analysis of research data and expert analysis on the validity were assessed using Pearson correlation. The results confirmed the hypothesis. In other words, the variables of emotional intelligence primarily show international entrepreneurship and business formation rates which is later to be used to check and Forecast international businesses.
    Keywords: Emotional intelligence, international business, Tehran University
  • Page 131
    For many years, political changes were determined by structural variables neglecting the role of culture in political science. In postmodern era, as Kate Nash argues, politics has become cultural due to the emergence of such subjects as politics of identity, politics of difference and the politics of social movements. Nowadays, political actors are not individuals solely recognized by political participation and voting in conventional processes. Individuals and groups choose other ways for being effective and for participating in a political affair which is mainly influenced by cultural globalization lifestyles. This article explores the effects of developments in the lifestyles in the light of cultural globalization from the perspective of consumerism concept in general form and political consumerism in the specific form on demanding political change. This study argues that global flows of capital, products, services, technology, communications and information attenuate the states control over time and place increasingly. Plural identities challenge the state rule on historical moment practicable by implementation of tradition and restructuration of national identity and if so the most important problems facing states are dynamics and rationality in compilation and application of cultural policies.
    Keywords: Political change, Cultural globalization, Lifestyle, Identity, Political consumerism
  • Page 161
    The research is an exploratory Study aimed to investigate and describe the current status of the computer games in term of organizations involved in the policymaking, planning, producing, monitoring, supporting the production and monitoring on importing computer games. This study tries to evaluate the situation of production and importation computer games in Iran and thereby to pave the way for strategies and policies related to the area. In addition, regarding that the computer games market in Iran is dominated by the imported games, we investigated some leading international companies and presented a brief study on the characteristics, approaches and policies that govern the world market. In this research documentary study and exploratory interview were applied as the data collection method. Based on the research results, a series of main and sub organizations in government & public sector and about 30 private companies are active in the field of computer games in Iran. In addition to public and private sectors and formally imported and rated computer games, the presence of an underground network of agents and channels to contraband that copy and distribute the foreign games between Iranian users is considerable.
    Keywords: Computer Games, Game Producers, International Game producers, Iranian Game users, Iran, Game rating, Entertainment Industry