فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 25 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 25 (زمستان 1396)

  • ویژه نامه محیط زیست و جامعه
  • تاریخ انتشار: 1396/12/08
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سخن سردبیر
  • عباس ملکی* صفحات 11-14
    اگر از مردمان عادی قاره های دوردست درباره ایران بپرسیم، عده اندکی از آنان به خاطر می آورند که ایران سرزمین مردم آریایی است و ایرانیان بخشی از نژاد هندواروپایی هستند. زبان آن ها فارسی، یکی از شاخه های زبان های آسیای غربی، است. اگر مخاطب شما تحصیلکرده باشد، در پاسخ می گوید که ایران کشوری است در منطقه خاورمیانه و تا آنجا که می دانیم همیشه نامش در تاریخ بوده و زادگاه تمدنی هفت هزارساله است. اگر از نخبگان دیگر کشورها بپرسید، خواهند گفت که ایران کشوری است با بزرگ ترین ذخائر ثابت شده گاز طبیعی و دومین ذخائر ثابت شده نفت خام متعارف جهان. اگر از یک سیاستمدار بپرسید، پاسخ خواهد داد ایران کشوری است که در مهم ترین موضع ژئواستراتژیک جهان واقع است، و علاوه بر دسترسی به آب های آزاد با پانزده کشور همسایه است. و سرانجام، اگر از یک نفر آشنا به تجارت جهانی بپرسید، خواهد گفت ایران یکی از بالاترین شاخص های توسعه پایدار از لحاظ منابع انسانی را دارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، ایران، انقلاب
  • مقاله پژوهشی
  • وحید مهربانی*، فریده خدادادی صفحات 17-34
    از جمله آثار خارجی آموزش، منافعی است که به صورت بهبود کیفیت محیط زیست و طبیعت یا جلوگیری از تخریب آن جلوه می کند و همه افراد جامعه را بهره مند می سازد. هدف اصلی تحقیق پیش رو آزمون این ادعا با تمرکز خاص بر موضوع جنگل زدایی و ارائه شواهدی جهانی در این راستا است. روش مطالعه عبارت است از آزمون معناداری در تحلیل رگرسیونی براساس منابع داده ای استنادی به صورت برش مقطعی. بدین منظور، از یک نمونه کلی شامل 158 کشور جهان در قالب سه زیرنمونه به صورت کشورهای کم درآمد، با درآمد متوسط و پردرآمد، براساس اطلاعات سال 2010 م، استفاده شد. نتایج نشان می دهد ثبت نام در مقاطع متوسطه و دانشگاه در کشورهای کم درآمد و همچنین ثبت نام در مقطع متوسطه در کشورهای با درآمد متوسط تاثیر منفی بر میزان جنگل زدایی دارد و این تاثیر از لحاظ آماری معنادار است. بنابراین در مجموع، یکی از پیامدهای آموزش مردم یک جامعه، کاهش نابودی جنگل ها خواهد بود که در سیاست گذاری های معطوف به مقابله با جنگل زدایی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: آموزش، آثار خارجی، محیط زیست، جنگل زدایی
  • کیومرث کلانتری*، رضا مکنون، داریوش کریمی صفحات 35-51
    در این مطالعه، فواید و محدودیت های اجرای رویکرد مدیریت یکپارچه منابع آب بر اساس قوانین و مقررات در ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدیریت یکپارچه منابع آب در سطح حوضه آبریز در ایران وجود ندارد، و به همین ترتیب چارچوب حقوقی متناسب با آن تدوین نشده است و تدوین آن با پیچیدگی های متعددی در نظام مدیریت آب در سطح ملی روبرو است. بر همین اساس، استقرار چنین رویکردی در ایران نادیده انگاشته شده است. این در حالی است که شاخص پایداری حوضه آبریز پایین بوده و شاخص کمبود آب در حوضه های آبریز بالا است. علاوه بر این، تخریب محیط زیست و منابع آب و خاک در حوضه های آبریز ثمره ای جز مهاجرت مردم از این مناطق به شهرها را در پی نداشته است. در این مطالعه، با در نظر گرفتن اصول استقرار مدیریت یکپارچه منابع آب در سطح حوضه های آبریز، پیش نویس و راه حل هایی برای اصلاح حقوق و قوانین مربوط به آب در سطوح حوضه آبریز پیشنهاد شده است. نتایج نشان داد که بهترین راه حل برای حل مسائل مربوط به مدیریت یکپارچه منابع آب افزایش تعاملات بین ذی نفعان و ابزارهای موجود در راستای دستیابی به راهبردی پایدار برای مدیریت یکپارچه منابع آب است.
    کلیدواژگان: مدیریت، منابع آب، قوانین، حقوق، چارچوب
  • عبدالحمید افسری*، سعید حاجی ناصری، محمد فاضلی، داود فیرحی صفحات 53-72
    نگاه عمیق به موضوع آب و بحران های مربوط به آن نشان می دهد بیشتر مسائل پیش آمده در این حوزه ناشی از سیاست گذاری غیرصحیح، غیرکارشناسی، و شتاب زده بوده است. بحران دریاچه ارومیه یکی از بحران های آب ایران است که در سال های اخیر حساسیت های ملی و بین المللی شدیدی نسبت به آن ایجاد شده است. این تحقیق با استفاده از گراندد تئوری/نظریه زمینه ای و با مصاحبه عمیق در بین کارشناسان شرکت سهامی آب منطقه ای آذربایجان غربی صورت گرفته است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند پس از مصاحبه با شش کارشناس مطلع محقق به اشباع داده ها رسید. نتایج حاصل نشان داد که نبودن آمایش سرزمین، کم اهمیت شمردن مطالعات ارزیابی اجتماعی و زیست محیطی، خلا قانونی مسئولیت ها، تعهدات و وظایف ذی نفعان آب و نبودن هماهنگی و رویه مشخص بین سازمان های دخیل از جمله مهم ترین شرایط علی بحران دریاچه ارومیه بودند. فقدان آموزش و آگاهی ذی نفعان از جمله بهره برداران کشاورزی، نبودن کشت های جایگزین، نبودن منابع معیشت پایدار و اختصاص یارانه به آب از بسترهای اصلی این بحران است و گسترش حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق در سال های اخیر، تغییرات اقلیمی از شرایط مداخله گر در بروز بحران دریاچه ارومیه بودند. پیامدهای این پدیده از بین رفتن اکوسیستم گیاهی و حیوانی و از دست دادن قابلیت زیست انسانی در زمان حال و آینده خواهد بود. استراتژی مورداستفاده مقابله و اصلاح در قالب تغییر نوع کشت، پلمپ و بستن چاه های غیرمجاز و صرفه جویی در مصرف آب به عنوان راهبردهای این پدیده شناسایی شدند. در نهایت، پدیده ظاهرشده، تشدید بحران آب دریاچه ارومیه است.
    کلیدواژگان: حکمرانی آب، اقتصاد سیاسی، مدیریت عمومی، نهادگرایی، دریاچه ی ارومیه
  • سعید کشاورزی، بیژن خواجه نوری*، اسفندیار غفاری نسب صفحات 73-92
    جنبش های اجتماعی در جوامع گوناگون مبدا تحولات به شمار می روند. روند جهانی تخریب محیط زیست، اهمیت شناخت اشکال محیط زیستی جنبش های اجتماعی را دوچندان ساخته است. در این پژوهش، ضمن ارائه مختصات زمینه ای یکی از جنبش های نوظهور محیط زیستی در ایران، تلاش شده است که نخست، میزان اقبال مشارکت کنندگان به منابع خبری مختلف بررسی و سپس میزان تاثیرگذاری هر یک از این رسانه ها بر میزان مشارکت افراد ارزیابی شود. در همین راستا، به صورت دوماهه تمامی قرارهای رفتگران طبیعت در سراسر ایران پیمایش شده اند. در جمع آوری داده ها، از دو روش مصاحبه ساختمند و تکمیل کردن پرسشنامه تحت نظارت پرسشگران استفاده شد و مجموعا 261 مورد از 10 منطقه جغرافیایی متفاوت جمع آوری گردید. یافته های پژوهش ضمن رد امکان کاربست نظریه جامعه توده ای در خصوص این حرکت جمعی، نشان داد که شبکه های اجتماعی آنلاین مهم ترین منبع خبری مورداستفاده اعضای جنبش بوده و بیشترین تاثیرگذاری را داشته است. همچنین، نتایج نشان داد که وبلاگ ها، دوستان، خانواده، روزنامه های داخلی، نامه های الکترونیک و بیانیه های چاپی، به ترتیب، از دیگر منابع خبری تاثیرگذار بر سطح مشارکت افراد در این جنبش است.
    کلیدواژگان: جنبشهای محیط زیستی، مشارکت، رفتگران طبیعت
  • هادی ویسی* صفحات 93-112
    صنعت گردشگری یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد جهانی است که در بیش از یک دهه اخیر، بیشترین درآمدزایی و اشتغال زایی را در میان صنایع مختلف جهان داشته است. علاوه بر مزیت های اقتصادی، آثار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی گردشگری باعث شده است تقریبا تمامی حکومت ها در جهان به دنبال بهره گیری از این صنعت در کشور خود باشند. در این میان، کشور پهناور ایران با جاذبه های متنوع فرهنگی و طبیعی، استعداد فوق العاده ای برای توسعه صنعت گردشگری دارد. ایران در منطقه خاورمیانه و جهان شرق جزء نخستین کشورهایی است که به دنبال بهره برداری و توسعه صنعت گردشگری بوده و بدین منظور سیاست گذاری، قانون گذاری، نهادسازی و برنامه ریزی کرده است اما تا به امروز توفیق چندانی نداشته است. صنعت گردشگری در ایران بیش از هر چیز متاثر از نهاد سیاست بوده و متناسب با تحولات سیاسی فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است. این مسئله در دوره پس از انقلاب اسلامی ایران، نمود بیشتری داشته است. یکی از مواردی که به خوبی می تواند میزان اهمیت و جایگاه این صنعت را در ایران پس از انقلاب اسلامی مشخص کند اسناد و قوانین زیربنایی و بالادستی ایران است. بدین منظور، به روش اسنادی، داده های مورد نیاز تحقیق از محتوای قوانین و برنامه های بالادستی جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مقوله گردشگری کمتر مورد توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان کلان جمهوری اسلامی ایران بوده است و آنان در این راه با نگاه تقلیل گرایانه و کنترل شده تنها بعد کوچکی از گردشگری را با نگرش فرهنگی مورد توجه قرار داده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، سیاستگذاری، برنامه ریزی، اسناد و قوانین بالادستی
  • وحید آرایی، ابوالفضل قاسمی*، یاسر معینی فر صفحات 113-133
    امروزه، حکمرانی الگوی موفقی برای امور عمومی دولت ها محسوب می شود و در جوامع نقش ایفا می کند. این الگو دارای شاخص هایی چون پاسخگویی، حاکمیت قانون، شفافیت و مشارکت و... است. در این مقاله، در صدد این هستیم که موانع تحقق چهار شاخص پاسخگویی، حاکمیت قانون، شفافیت و مشارکت خوب را در شهرستان مینودشت شناسایی کنیم. سوال اصلی تحقیق عبارت است از: موانع تحقق پذیری حکمرانی خوب در اداره امور عمومی چیست؟ فرضیه تحقیق عبارت است از: با کاربست چهار شاخص پاسخگویی، حاکمیت قانون، شفافیت و مشارکت و برداشتن موانع این چهار شاخص، حکمرانی خوب حاصل می گردد. در گردآوری منابع از روش کتابخانه ای پیمایشی و در روش تحقیق از روش علی همبستگی استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق بررسی میدانی و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار spss و ارزشگذاری متغیرها با بهره گیری از طیف لیکرت براساس آزمون فریدمن، تجزیه و تحلیل شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که به ترتیب شاخص های پاسخگویی با رتبه 00/2، حاکمیت قانون رتبه 40/2، شفافیت رتبه 80/2 و مشارکت رتبه 81/2 در اولویت آخر قرار می گیرد. بنابراین، معنی داری به دست آمده از این آزمون برابر 0.000 است که از میزان سطح معنی داری آزمون (Asymp. Sig=5.) کمتر بوده و حاکی از میزان بالای موانع تحقق حکمرانی خوب در شهرستان مورد مطالعه است و برای رفع آن باید به ترتیب پاسخگویی، حاکمیت قانون، شفافیت و مشارکت را در اولویت قرار داد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، مشارکت، پاسخ گویی، حاکمیت قانون، شفافیت
  • بررسی اثرهای متقابل آزادی و حکمرانی بر توسعه انسانی (رویکرد داده های تابلویی در دوره 19952015)
    سید امین منصوری*، سید مرتضی افقه صفحات 135-155
    بررسی مطالعات توسعه نشان می دهد که گسترش آزادی، هم هدف و هم ابزار توسعه است. از طرفی نوع و شیوه حکمرانی شرط لازم برای دستیابی به آزادی است. ولی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این روابط همیشه برقرار نیست. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از شاخص های آزادی اقتصادی، آزادی سیاسی، کیفیت حکمرانی و شاخص توسعه انسانی در 172 کشور جهان و برای دوره 19952015 م به بررسی اثرات متقابل بین انواع آزادی و توسعه انسانی که مورد تاکید آمارتیاسن است، با استفاده از رهیافت داده های تابلویی و علیت دومیترسکو-حرلین پرداخته شود. براساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که آزادی و توسعه یک ارتباط بسیار نزدیک داشته و شاید بدون بهبود شاخص های آزادی، رسیدن به توسعه امری گمراه کننده باشد. براساس این نتایج، آزادی اقتصادی، آزادی سیاسی، کیفیت حکمرانی و توسعه انسانی بر همدیگر به صورت متقابل اثرگذار هستند و ارتباط مستقیم دارند. اما نتایج علیت این مسئله را روشن می سازد که توسعه انسانی و کیفیت حکمرانی دو رکن مهم در بهبود شاخص های آزادی هستند ولی آزادی های سیاسی و به خصوص آزادی اقتصادی علت توسعه انسانی و کیفیت حکمرانی نشده است.
    کلیدواژگان: توسعه، کیفیت حکمرانی، آزادی اقتصادی، آزادی سیاسی، داده های ترکیبی
  • سیدمحسن موسوی*، محمد مبارکی صفحات 157-177
    یکی از ساحتهای حیات اجتماعی انسان مدرن ساحتی است که در ارتباط با دولت معنا می یابد و شهروندی، اساسا به چنین قلمرویی ارجاع داده میشود. این تحقیق با رویکرد کیفی و با روش تحلیل مضمون، در صدد است به بررسی کیفیت نگرش به دولت و سازمان های دولتی در میان شهروندان و نقش آن در گرایش به شهروندی اجتماعی فعال بپردازد. انتخاب مشارکتکنندگان در این تحقیق با روش نمونه گیری هدفمند و تعداد مصاحبه ها شامل 26 مصاحبه فردی و 5 مصاحبه گروهی در استان یزد میباشد. پس از کدگذاری و استخراج مضامین، این نتیجه حاصل شد که «تصور داشتن منافع متضاد با دولت»، «شفافیت ناقص و کژکارکرد»، «نمادسازی و تعمیم تصورات قالبی» و «نارضایتی و عیب جویی محفلی» مولفه هایی هستند که مضمون اصلی «بیگانگی از دولت» را ایجاد میکنند. این بیگانگی در ارتباط تنگاتنگی با «اعتماد شکننده به سازمان های اجرایی»، «احساس عدم امنیت اقتصادی» و «بیقدرتی اجتماعی آموخته شده» قرار داشته و در این فضای نگرشی، انواع راهبردهای کنش از جمله «تماشاگری منفعلانه»، «تقابل فعالانه» و «مشارکت جویی غیررسمی» رخ مینماید. نظر به اینکه در این تحقیق، دو عامل «اعتماد نهادی» و «احساس امنیت اقتصادی» به عنوان تعیینکننده های اصلی گرایش به شهروندی اجتماعی فعال مورد شناسایی قرار گرفتهاند، پیشنهادهای سیاستی جهت تقویت گرایش به شهروندی اجتماعی فعال مبتنی بر توجه به این دو عامل کلیدی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: شهروندی اجتماعی فعال، مشارکت اجتماعی، اعتماد نهادی، احساس امنیت اقتصادی، نگرش به دولت
  • سلیمان پاک سرشت، زین العابدین افشار* صفحات 179-201
    در مطالعه حاضر، سهم ضعف تئوری برنامه سیاست های ضد فساد در ناکارآمدی و اثربخشی محدود اعمال این سیاست ها در کشور بررسی می شود. اصطلاح «تئوری برنامه» در ادبیات ارزشیابی رئالیستی، به فرضیات درونی و نظام علی مولد آثار و تبعات موردانتظار سیاست ها و برنامه ها اشاره دارد. نتایج این بررسی حاکی است که در دوره بعد از انقلاب، به طورکلی، هفت سیاست یا برنامه ضد فساد، وجود داشته است. هریک از این سیاست ها، براساس تئوری برنامه نهفته و مندرج در آن ها معطوف به تحقق پیامد خاصی و، از آن طریق، تاثیر بر کاهش فساد بوده است. برنامه ها شامل از بین بردن فرصت فساد، بازدارندگی و مجازات، شفافیت و جریان آزاد اطلاعات، آزادسازی و انحصارزدایی، تنظیم امور بودجه ای و مالی، آشکارگی و حساب کشی، برنامه اصلاح نظام اداری، شایسته سالاری و فرهنگ سازمانی است. در اینجا، به دلیل محدودیت های تحقیق، تئوری برنامه آزادسازی اقتصادی (خصوصی سازی) مدنظر قرار گرفته است. در این برنامه، موادی قانون اجرایی سیاست های اصل 44، مکانیزم، فرضیات تئوری برنامه، و مدل تئوری برنامه ارائه شده است. روش مورداستفاده به صورت تلفیقی شامل تحلیل اسنادی، مصاحبه و شواهد عددی است. نتایج نشان می دهد خصوصی سازی به عنوان یک مداخله فعال در فضای اقتصادی کشور، نتوانسته است مکانیزم رقابت و انحصارزدایی را فعال کند. فضای کسب وکار نامناسب و نبود آزادی اقتصادی مکفی بستری است که مکانیزم رقابت نتوانسته است در آن رشد کند. حاصل عقیم ماندن مکانیزم رقابت در لابه لای بستر فعالیت خود، کاهش نیافتن فساد است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی رئالیستی، سیاست های ضد فساد، زمینه ها، مکانیزم ها، پیامد ها
  • نسرین قنواتی*، مجید وحید، احمد ساعی، سید علیرضا ازغندی صفحات 203-221
    مجموعه ای از ناکارآمدی های نهادی مانند مانعی بر سر راه حکومت های محلی در ایران قرار گرفته که یکی از آن ها ساختار رانتی حاکم بر کشور است. این نوشتار نشان می دهد ساخت رانتی در جوامع توسعه نیافته یا در حال توسعه وابسته به درآمدهای نفتی، به طور مستمر، در حال تکثیر خود است. تاثیر تاریخ، باورها و ایدئولوژی های ایجادشده در طول زمان بر این امر اهمیت فراوانی دارد. در نتیجه، حتی در شرایط کاهش درآمدهای نفتی و حرکت به سوی ایجاد نهادهای دموکراتیک و حضور پرشور مردم در پای صندوق های رای، شاهد خواهیم بود که نهادهای مذکور به ابزاری برای تکثیر رانت مبدل خواهند شد. برای فهم و بسط این موضوع از ادبیات نهادگرایی جدید بهره خواهیم برد. پیشنهاد نهایی نویسنده ارجاع به دو الگوی رانت مولد و رانت غیرمولد برای توسعه در شرایط ساختار رانتی است.
    کلیدواژگان: حکومت محلی، رانت، نهادگرایی
  • مسعود درودی*، عباس مصلی نژاد صفحات 223-243
    مقاله حاضر به بررسی کاربست رویکرد آرایش سیاسی در مطالعه و فهم روندها و سیاست گذاری توسعه دولت ها می پردازد. اخذ چنین رویکردی در واکنش به فقدان مطالعه بخش غیررسمی و پنهان در مطالعات سیاست گذاری توسعه است. در این چارچوب معاملات سیاسی است که روندهای یک دولت راهی به سوی درک این مسئله است که چطور نهادهای رسمی بسیار مشابه، مانند قوانین دموکراسی یا قوانینی که بر مدیریت اقتصاد کلان یا آزادسازی تجارت تمرکز دارند، یا سیاست های صنعتی، به نتایج گاها بسیار متفاوت دست پیدا می کنند. استفاده از تحلیل رویکرد آرایش سیاسی می تواند منجر به درک تازه ای از «انگیزه های تغییر» در کشورهای در حال توسعه شود. این رویکرد کمک می کند تا منافع رقیب و موجود در هر کشوری که تغییر توسعه ای و بنیادین آن را تسهیل کرده یا با تاخیر مواجه می کنند، بهتر تحلیل شوند. همچنین چارچوبی برای تحلیل این مسئله است که دولت و جامعه چه رابطه ای با یکدیگر دارند و چه چیزی فرای سیاست رسمی در حکومت قرار دارد. آرایش سیاسی و به دنبال آن معامله ی نخبگان بخش های اصلی الگویی از ماندگاری و ثبات حکومت هستند. نقش سازمان سیاسی در آرایش سیاسی هم از لحاظ ثبات این آرایش و هم جهتی که در طول زمان در پیش می گیرد، بسیار حیاتی است. تحلیل و تجزیه ی آرایش سیاسی نشان می دهد که تشکیل حکومت تنها یک مجموعه فرمول تکنیکی نیست، بلکه فرآیندی بسیار سیاسی را هم در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری توسعه، آرایش سیاسی، استراتژی های توسعه، معامله نخبگان، ظرفیت دولت
  • یحیی کمالی*، جلال میرزایی صفحات 245-289
    بحران های طبیعی بر زندگی میلیون ها نفر در سراسر جهان تاثیر می گذارد و هزینه های اقتصادی و اجتماعی به وجود می آورد. مدیریت بحران های طبیعی می تواند این هزینه ها را کاهش دهد و جوامع را در برابر این بحران ها ایمن و مصون کند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه ساختار مدیریت بحران های طبیعی ایران، ژاپن، هند و ترکیه است. روش پژوهش مقایسه کیفی است. روش گردآوری داده ها نیز روش کتابخانه ای و استفاده از اسناد و مدارک و گزارش سازمان های مرتبط است. جامعه موردمطالعه ایران، ژاپن، هند و ترکیه را در برمی گیرد.
    یافته های پژوهش بیانگر تفاوت بحران های طبیعی رایج، تفاوت سطح و تمرکز مدیریت بحران های طبیعی در کشورهای موردمطالعه است. سازمان های مدیریت بحران در این کشورها درگذر زمان قدرت بیشتری به دست آورده اند و در ترکیه، ژاپن و هند زیرنظر عالی ترین مقام اجرایی قرار دارند اما در ایران زیرنظر وزارت کشور است. قوانین مرتبط با مدیریت بحران، درگذر زمان، از قوانین بخشی به قوانین جامع تبدیل شده اند که وظایف و اهداف سازمان های مرتبط را تعیین می کنند. قانون جامع مدیریت بحران در ایران دیرتر از سایر کشورها تصویب شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مقایسه، ایران، هند، ترکیه
  • حسن عابدینی*، جهانبخش ایزدی صفحات 271-289
    پرسش اصلی این مقاله عبارت است از اینکه متغیرهای داخلی چه نقشی در سیاست گذاری هسته ای دولت یازدهم داشته است؟ مبنای نظری تحقیق مبتنی بر نظریه جیمز روزنا در تصمیم گیری سیاست خارجی است. وی معتقد است تغییر رفتار سیاسی حکومت ها به مجموعه ای از عوامل پنج گانه شامل متغیر شخصیت تصمیم گیرنده، نقش و جایگاه تصمیم گیرنده، ساختار حکومتی و متغیرهای محیط داخلی و نظام بین الملل وابسته است. اینکه دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر متغیرهای داخلی با اتخاذ رویکرد تعاملی با دنیا، تغییر مذاکره کنندگان و چینش جدید نهادی، بستر دستیابی به توافق هسته ای را فراهم آورد، فرضیه اصلی تحقیق است. برای اطمینان از نتایج این پژوهش، از طریق توزیع پرسشنامه میان شماری از چهره های سیاسی، دانشگاهی و رسانه ای اعتبارسنجی شد. این افراد بیشترین مقاله یا اظهارنظر موافق یا مخالف را در جریان مذاکرات هسته ای داشته اند. خبرگان موضوع هسته ای، میزان تاثیر هریک از مولفه های تغییر مذاکره کنندگان، جابه جایی نهادی و سیاست تعاملی دولت یازدهم و محیط داخلی و پیرامونی را بیان می کنند. تجزیه وتحلیل، داده پرسشنامه ها، فرضیه پژوهش را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مذاکرات هسته ای، دولت یازدهم، جمهوری اسلامی ایران، متغیر داخلی، الگوی سیستمی
  • گزارش سیاستی
  • مهدی گل وردی* صفحات 293-310
    با افزایش بلایای طبیعی و انسانی و پیامدهای گسترده ی آنها، نیاز به تاب آورتر شدن جوامع و دولت ها بیش از پیش احساس می شود. این امر موجب شده است که تاب آوری، به عنوان بزرگ ترین چالش ملی در عصر حاضر قلمداد گردد. پیامدهای مخرب تحریم های بین المللی اخیر بر اقتصاد ایران نشان دهنده تاب آوری پایین اقتصاد ملی در مواجهه با شوک های خارجی است. از این رو حکومت ایران، بیش از سایر کشورها با چالش ها و بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دست و پنجه نرم کرده و در آینده نیز با آنها روبه رو خواهد بود. در میان موضوعات تاب آوری، تاب آوری ملی کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است. این مقاله با هدف بررسی مبانی نظری و ادبیات تحقیق موجود در مورد تاب آوری ملی تدوین شده است. در این مقاله، ابتدا واژه کاوی و تبارشناسی تاب آوری مورد بررسی قرار گرفته است، سپس به نوع شناسی تاب آوری در سطوح فردی، سازمانی، اجتماعی و ملی و هم چنین برخی از شاخص های اندازه گیری تاب آوری ملی پرداخته شده است. نهایتا، خلاءها و شکاف های موجود در ادبیات تحقیق مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری ملی، بلایا، تاب آوری اجتماعی
  • سجاد فتاحی* صفحات 311-324
    بامداد 23 بهمن ماه 1395، استان خوزستان با یکی از بی سابقه ترین بحران های خود در چند دهه اخیر مواجه شد که بخشی از نارضایتی های ناشی از وقوع این بحران به همراه نارضایتی های انباشته شده از سایر مسائل این استان در سال های گذشته خود را در شکل اعتراضات و تجمع های مردمی در روز های بعد نشان داد. در این روز با از مدار خارج شدن تعداد زیادی از پست های فشار قوی و نیروگاه های مهم استان، برق بیش از 90 درصد مشترکان استان قطع و به دلیل وابستگی عملکردی، تجهیزات تامین آب شرب استان نیز از مدار خارج و آب بخش قابل توجهی از مشترکان استان نیز قطع گردید.
    وقوع این حادثه علاوه بر آنکه حاصل در کنار هم قرارگیری مجموعه پیچیده ای از عوامل در سطوح و حوزه های گوناگون است، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قابل توجهی را نیز در پی خواهد داشت که عدم توجه به آنها می تواند عمق و شدت بحران های ایجاد شده در این استان استراتژیک کشور را افزایش دهد. این متن در تلاش است با تکیه بر اظهار نظرهای صورت گرفته از سوی متخصصینی از رشته های مختلف، در گام نخست تبیینی بین رشته ای و مبتنی بر علم پیچیدگی در ارتباط با این حادثه ارائه داده و در وهله بعد به برخی از مهمترین راهکارهایی که به نظر می رسد برای مواجهه بهینه با این موضوع و جلوگیری از وقوع رخدادهای مشابه در آینده باید به آنها اندیشید و بر آنها تکیه کرد اشاره نماید.
    کلیدواژگان: ریزگردها، قطع برق، پیچیدگی، خوزستان
  • ترجمه
  • محسن محمودی، جواد عرب یار محمدی، ابوالفضل غیاثوند صفحات 327-350
    بیشتر آثار مربوط به سیاست گذاری درخصوص تغییر اقلیم در علوم اجتماعی، یا هزینه ها و مزایای گزینه های سیاستی خاصی را در مقایسه با مجموعه اهدافی مهم ولی غالبا ناچیز مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند، یا می کوشند موفقیت ها و شکست های گذشته را توضیح دهند. ما معتقدیم که رویکرد «استدلال کاربردی رو به جلو» برای دانشمندان علوم اجتماعی که می خواهند به مساله تغییر اقلیم بپردازند، مناسب تر است. ما این مساله را مشکلی «فوق العاده بدخیم » با چهار ویژگی عمده می خوانیم: فرصت در حال تمام شدن است، کسانی که مسبب مشکلند در پی یافتن راه حل نیز هستند، اقتدار مرکزی لازم برای پراختن به این مشکل ضعیف است یا اصلا وجود ندارد، و تا حدودی به همین دلیل، واکنش های سیاستی، آینده را نابخردانه نادیده می گیرند. ترکیب این چهار ویژگی موجب بروز «تراژدی» سیاست گذاری می شود؛ یعنی وضعیتی که اگرچه کاملا روشن است برای دچار نشدن به تاثیرات آتی فاجعه بار باید هرچه سریع تر کاری کرد اما روش های تحلیلی سنتی از تشخیص راه حل ها ناتوانند. فائق آمدن بر این تراژدی، مستلزم توجه بیشتری به ایجاد مداخلات سیاستی وابسته به مسیر است که می تواند «منافع شخصی آینده ما را محدود کند».
    کلیدواژگان: مسائل بدخیم، مسائل فوق العاده بدخیم، تغییر اقلیم، تحلیل سیاسی، اداره محیط زیست
|
  • Abbas Maleki Pages 11-14
  • Vahid Mehrabani *, Farideh Khodadadi Pages 17-34
    One of the arguments in justifying the necessity of education is its externalities. A case of these external outcomes appears as improvement of environmental quality or prohibition of natural destruction that benefits all of people. In other words, it is claimed that education leads to the better atmosphere of life and less hazardous environment. The main purpose of this paper is to investigate that idea, with special reference to preservation of forests, and then to provide some evidence. The used method is regression analysis on the basis of documented data sources. Accordingly, a sample including 158 countries throughout the world is used which classified to three sub-samples. The data are related to 2010. Results suggest that enrolment in secondary and higher education in low income countries and enrolment in secondary education in middle income countries have negative impact on deforestation. Therefore, it can be said that education is one of the determinants in lowering deforestation in worldwide.
    Keywords: Education, Externalities, Environment, Deforestation
  • Kaiomars Kalantari*, Reza Maknoon, Dariush Karimi Pages 35-51
    In this study, the advantages and limitations of implementation of integrated water resources management (IWRM) approach given the rules and regulations in Iran are analyzed. As IWRM does not exist at the level of basin in Iran, eventually the legal framework of establishment of IWRM is suggested considering the structural complexities of the water management systems at a national level. Accordingly, establishment of such an approach is generally missing in Iran so that sustainable solutions are obtained for all round development of the country in the area of water. The values of water basin sustainability Index are low while water deficiency index is high in basins. In addition, the environmental degradation of water and soil in basins has resulted in migration of rural people to urban regions. All these factors have contributed to development of a great complexity in the IWRM in Iran. In this study, considering the principles of IWRM establishment across the water basin, proposals and solutions for modifying the rights and rules of the water in basins have been presented. The results indicated that the best solution for solving the problems associated with IWRM is ever increasing interaction between the beneficiaries and the available tools for achieving a sustainable strategy for the IWRM in Iran.
    Management; Water Resources; Law; Legal Framework
    Keywords: Management, Water Resources, Law, Legal Framework
  • Abdolhamid Afsari*, Saeid Haji Naseri, Mohammad Fazeli, Davoud Feirahi Pages 53-72
    A serious examination of water and crises related indicates that the past issues arising in water management are rooted in hasty decisions, reliance on non-expert advice and a flawed policy. Lake Urmia crisis is a grave issue which incited many national and international sensitivities and response. To address the crisis, the present study takes a grounded-theory approach and in-depth interview with West Azerbaijan Regional Water and Waste Water Co. Ltd. expert-officials. Purposive sampling helped achieve data saturation by interviewing 6 interviewees. Results concluded several possible causes contributing to the Lake Urmia crisis: absolute absence of land use planning, lending little or no importance to social and environmental impact assessment, legal loopholes on responsibility, commitment, and duties of water stakeholders, and absence of a transparent coordination and administrative procedures among different organizations involved. Lack of education for stakeholders including those in agriculture, lack of alternative cropping system, lack of sustainable livelihoods and subsidies on water are major grounds for crisis, with climate change and illicit practice of deepwater drilling of recent years having played also a role. The crisis has dire consequences for the region’s environment which includes but are not limited to severely shrinking plant and animal ecosystems and declining human habitats in present and the future. The study recommends strategies to prevent and alleviate the effects of crisis: introducing changes into cropping patterns, sealing illegal deepwater drilling wells, and a general policy on restricting public water use as reforms and interventions.
    Keywords: water governance, political economy, public management, institutionalism, Lake Urmia
  • Saeed Keshavarzi, Bijan Khaje Noori*, Esfandiar Ghaffari Nasab Pages 73-92
    Social movements are considered as a source of transformations in different societies. The global trend of environmental degradation has highlighted the importance of understanding the environmental movements. In this study, we firstly, try to present contextual Characteristics of one of the emerging environmental movements in Iran, secondly to evaluate the level of using different news sources among participants and finally to assess media usage influence on the intensity of participation in the Nature Cleaners movement (NCm). In this vein, we conducted a survey across the Iran in a two months period. We applied both structured interviewing and distributing questionnaires methods to gather data from 261 cases in ten various areas. Our results rejected applying the mass society theory to explain NCm. In addition, the findings demonstrated that online social networks are most used, as well as the most influential news source among other Medias. In the rest of paper, the influence of other kinds of used news sources was evaluated and finally suggestions for the future research were provided.
    Keywords: Environmental Movements, Participation, Nature Cleaners
  • Hadi Veicy* Pages 93-112
    Tourism is one of the largest and fastest growing industries in the world. It is an increasingly important source of income, employment and wealth in many countries. Tourism can be considered one of the most remarkable socio-economic phenomena of the twentieth century. Economical, cultural, social, and political and security benefits of tourism cause that all the governments use of it. But tourism situation is different among countries. Iran has a lot of tourism attractions but does not success in this industry. This country is one of the first countries that legislated law for tourism development in Middle East and even Asia from 80 year ago. The tourism industry in Iran has affected in the past by politics part. Iran's national documents and laws are one of the factors that can determine tourism situation in Iran. This article surveyed the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the view document of Iran in 2025, the document of the comprehensive scientific map of Iran, the plans of five-annual development (five programs from first to fifth) and law of establishing cultural heritage tourism organization. We used container analysis method. The results show that tourism does not attend in national documents and laws and these documents and laws have reduction view to tourism industry.
    Keywords: Tourism, Policy-making, Planning, National Basic laws
  • Vahid Araei, Abolfazl Ghasemi*, Yaser Moeininfar Pages 113-133
    Nowadays, good governance known as a successful model for states public affairs. This pattern comprise of indicators such as accountability, rule of law, transparency,participation, etc.. For this reason, by involving of all actors trying to play a role in the communities. In this article 4 Indicator including accountability, rule of law, transparency,participationconsiders as main assumptions of the study and we are trying to identify obstacles to the realization of these indicators in Minoodasht. Therefore, the main research question is:What are the obstacles to the realization of good governance in public affairs? In gathering resources library - survey method is used and research methodology is causal - correlation. The research hypothesis is that administrative integrity is achieved by applying removing barriers the four index including accountability, rule of law, transparency,participation.Information required by field survey and questionnaires collected and using the software spss and valuation variables using the Likert scale were analyzed by Friedman test. The findings of the research indicate that the rankings of accountability indicators respectively2.40, rankings of Rule of Law2.40, rankings of Transparency2.80 ,rankings of Participation 2.81 at the top priority and So Asymp. Sig the result obtained from this test is 0.000, which is less than the significance level of the test (Asymp. Sig = 5). And indicate high barriers to good governance in the city studied and and to address it, it had to prioritize accountability, rule of law, transparency, and participation.
    Keywords: Good Governance, Accountability, Rule of Law, Transparency, Participation
  • Interactions between freedom, governance and human development (an approach of panel data for the period 1995-2015)
    Seyed Amin Mansouri*, Seyed Morteza Afghan Pages 135-155
    Study of Development Studies suggest that the spread of freedom, the aim and tools for development. In the other hand, type and style of governance is a prerequisite for achieving freedom. But there is some evidence that these relationships do not always exist. However, in this study, using indices of economic freedom, political freedom, the quality of governance and human development in 172 countries for the period 1995 to 2015 it was tried to examine the interactions between some kinds of freedoms and human development which were emphasized by Amartya Sen, using panel data and Dumitrescu -Hurlin causality approach. The results obtained showed that freedom and develop have a very close relationship, and perhaps without improvement in indicators of freedom, achievement to development will be misleading. Based on these results, economic freedom, political freedom, the quality of governance and human development affect each other mutually and have a direct relationship. Also causality results shows that human development and quality of governance are two important pillars in improvement in freedom indices. But political freedom and especially economic freedom, have not been the cause of human development and the quality of governance.
    Keywords: Development, quality of governance, economic freedom, political freedom, Panel Data
  • Seyyed Mohsen Mousavi*, Mohammad Mobaraki Pages 157-177
    Citizenship refers to a realm of social Life that somehow is related to the State. This research intends to study quality of attitude to the state and governmental organizations among citizenry and influence of it to orientation toward active social citizenship by applying qualitative approach and thematic method. Contributors of this study were chosen with Targeted Sampling Method which contain 26 Single Interviews and 5 Group Interviews in Yazd Province. After coding and extraction, it was obtained that “assuming contrary interests with the state” , “defective and dysfunctional transparence” , “symbolism and generalization Stereotype imagery” and “dissatisfaction and circle discontent” are constituent the main theme named “alienation of the state”. This alienation is linked with “fragile trust toward administrative organization”, “feeling of economic insecurity” and “learned powerlessness”. Under the attitude phase, some action strategies maybe occurred such as “passive spectator”, “actively contrast” and “informal participation”. In this study we have identified ‘institutional trust’ and ‘feeling of economic security’ as the main determinants of orientation toward active social citizenship and so offered some policy suggestions based on regard to its two key factors.
    Keywords: Active Social Citizenship, Social Participation, Institutional trust, Economic security, Attitude to the State
  • Soliman Pakseresht, Zinolabedin Afshar* Pages 179-201
    What are anti-corruption policies? This research with its realistic methodology approach tends to determine what outcomes would these policies have, if applied successfully? And how will these outcomes reduce corruption? Studying evidence indicate that the major party of these policies are not active. In Iran, there are 7 anti-corruption policies that each one has its own outcomes and by this way, the corruption is to be reduced. The 7 programs are as follows: Budget Act and Public Account Act(by action logic of Financial control), Privatization(by action logic of Liberating), declaration of assets(by action logic of), public accounts and general inspectorate of Iran ACTs(by action logic of Calculation), the constitution of management and organizational culture(by action logic of responsiveness) ,making them transparency(by action logic of Freedom of Information ), judiciary(by action logic of The trial). In the Privatization, program mechanism is not active because context has fundamental difficulties such as economical freedom.
    Keywords: Realistic evaluation, ant-corruption policies, contexts, mechanisms, outcomes
  • Nasrin Ghanavati*, Majid Vahid, Ahmad Saei, Seyed Alireza Azghandi Pages 203-221
    Collection of institutional inefficiencies and inconveniences are an obstacle to local governments in Iran, one of which is the ruling rentier structure of the country. This paper seeks to demonstrate that the construction of a rentier system in non-developed or developing countries dependent on oil revenues is continually modifying itself. It is crucial to realize the influence of history, beliefs and ideologies created over time on this matter. Consequently, even in the face of the decline in oil revenues and the movement towards the creation of democratic institutions and the significant presence of people at the polls, it can be observed that these institutions become a tool in which expand rentier structure. To understand this, new institutionalism literature is to be used.
    Keywords: local government, rent, institutionalism
  • Masoud Darroudi*, Abbas Mosallanejad Pages 223-243
    The present paper examines the application of the political makeup approach to studying and understanding trends and policies of state development. Obtaining this approach is in response to the lack of an informal and hidden study in development policy studies. In this context, political transactions show that the processes of a state are a way to understand how very similar formal institutions, such as the laws of democracy or the laws that focus on macroeconomic management or trade liberalization, or industrial policy, bring about very different results at different times. They find. Using an analysis of the political arrangement approach can lead to a new understanding of the "motivations of change" in developing countries. This approach helps to better analyze the rival and existing interests of any country where its major developmental changes are facilitated or delayed. It also provides a framework for analyzing how the state and society interact with each other, and what lies behind official government policy. The political arrangement, followed by the elite deal, are the main components of the pattern of stability and stability of the state. The role of the political organization in political arrangement is crucial both in terms of the stability of this arrangement and the direction it takes over time. The analysis and analysis of political makeup shows that the formation of a government is not just a set of technical formulas but also a very political process.
    Keywords: Development Policies, Political Arrangements, Development Strategies, Elite Transactions, Government Capacity
  • Jalal Mirzaei, Yahya Kamali* Pages 245-289
    Natural disasters affect lives of millions of people around the world and create economic and social costs. Management of natural disasters can reduce these costs and immune the societies to the crisis. The aim of this study was to compare the disasters management structure of Iran, Japan, India and Turkey. The research method is qualitative comparison. Data was collected from the researches, documents and reports of related organizations.
    The findings illustrate differences of common natural disasters, differences of level and focus of the disasters management between the countries studied. The organizations of disaster management in these countries have gained more power over time and in three countries: Turkey, Japan and India are under the highest executive authority but disaster management of Iran is under the ministry of interior affairs. The associated Rules of disaster management over time changed from sectional rules to comprehensive rules and this rules set the tasks and aims of related organizations. The comprehensive crisis management law in Iran was approved later than other countries.
    Keywords: disaster management, comparative study, Iran, India
  • Hassan Abedini*, Jahanbakhsh Ezadi Pages 271-289
    This research is based on James N. Rosenau's hypothesis in foreign policy decision-making who believed that changing political behavior of the governments relies on the total of five variables: the decision maker characteristic, his part and position, government structure, inside the state variable and universal structure variable. The principle speculation of the research is that the Eleventh Government of Iran, under the influence of media and non-media general inner state variables within the systematic model , by changing the delegation and interactive attitudes, and structural shift from National Security Council to the Foreign Ministry, provided the factors for achieving the nuclear deal (JCPOA). In order to be reassured about the after effects of the research, a questionnaire including 14 questions was designed and distributed among some of the political, academic and media experts; these people had the most articles and positive or negative comments on nuclear talks. The experts of the nuclear issues express the effect of each component of the negotiators, institutional movement, interactive policy of the Eleventh Government, and domestic and foreign environments. The analysis and data survey questionnaires confirmed the hypothesis of the research
    Keywords: inner variables, Nuclear Talks, 11th Government, Islamic Republic of Iran, Policy making
  • Mehdi Golverdi* Pages 293-310
    With the increase of natural and human disasters and their wide-ranging consequences, the need for more resilient communities and governments is felt more and more. This has led to resilience as the greatest national challenge in the present day. The devastating consequences of recent international sanctions on Iran's economy reflect the low resilience of the national economy in dealing with foreign shocks. Hence, the Iranian government is facing more and more challenges to the political, economic and social crises, and will face them in the future. Among the topics of resilience, national resilience has been less researched. This paper aims to examine the theoretical foundations and literature of the existing research on national resilience. In this paper, firstly, glossary and genealogy of resilience have been studied, then researched on the resilience typology of individual, organizational, social and national levels as well as some indicators of national resilience measurements. Finally, there are gaps and weaknesses in the research literature.
    Keywords: resilience, national resilience, disasters, community resilience
  • Mohsen Mahmoudi, Javad Arabyarmohamadi, Abolfazl Ghiasvand Pages 327-350
    Most policy-relevant work on climate change in the social sciences either analyzes costs and benefits of particular policy options against important but often narrow sets of objectives or attempts to explain past successes or failures. We argue that an “applied forward reasoning” approach is better suited for social scientists seeking to address climate change, which we characterize as a “super wicked” problem comprising four key features: time is running out; those who cause the problem also seek to provide a solution; the central authority needed to address it is weak or non-existent; and, partly as a result, policy responses discount the future irrationally. These four features combine to create a policy-making “tragedy” where traditional analytical techniques are ill equipped to identify solutions, even when it is well recognized that actions must take place soon to avoid catastrophic future impacts. To overcome this tragedy, greater attention must be given to the generation of path-dependent policy interventions that can “constrain our future collective selves.
    Keywords: Wicked problems, Super wicked problems, Climate change, Policy analysis, Environmental governance