فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 9 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 9 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرزاد سرفرازی، محمدحسن بهبودی صفحه 1
    محقق در این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال اساسی است که چالش های فراروی مدیریت فناوری های نوین اطلاعاتی در جهان کدامند؟ و با توجه به عصر جهانی شدن چه راهبردهایی را می توان جهت مدیریت بهینه ی فناوری های نوین اطلاعاتی در جهان تدوین و ارائه نمود؟ هدف اصلی در تحقیق شناسایی و دستیابی به الگوی مدیریت فناوری های نوین اطلاعاتی در کشور جهت حضور در عرصه ی جهانی می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه، توصیفی - پیمایشی از شاخه ی تحقیقات میدانی است. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش را 44 نفر از کارشناسان (اساتید دانشگاه - شرکت مبین نت - مرکز ملی جهانی شدن وکاربران اینترنت (کافی نت ها)) در شهرستان تهران تشکیل می دهند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از روش میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از یک سلسله فنون آماری استفاده شده است. ازنرم افزارهای آماری برای محاسبه ی میانگین و ضرایب فنی مدل و از نرم افزار آماری MATLab برای مقایسه ی زوجی استفاده شده است و نهایتا مدل کمی مدیریت فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی در کشور جهت حضور در عرصه ی جهانی طراحی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، عرصه ی جهانی، عوامل اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی، اقتصادی و سیاسی
  • همایون رنجبر، سعید دایی کریم زاده، علی مروی صفحه 29
    در میان تمام موضوعاتی که در فضای گفتمانی جهانی شدن مطرح هستند، موضوع حکمرانی جهانی و مدیریت فرآیند جهانی شدن از اهمیت بیشتری برخوردار است. در واقع حل مسائل مختلف حوزه ی جهانی شدن در گرو رویکردهای کلان حکمرانی جهانی است. به علاوه عده ای از محققان قائل به هدایت و مدیریت فرآیند جهانی شدن هستند. این عده اصطلاح جهانی سازی را بیشتر مناسب تحولات سال های اخیر جامعه ی جهانی می دانند. بر فرض این نگرش مدیریت پروژه ی جهانی سازی مهمترین مسئله برای کشورها و ملت ها به شمار می رود. چه اینکه در صورت صحت این نگرش جهان در آینده آنگونه خواهد بود که مدیران این پروژه ی عظیم می خواهند. این موضوع دارای جنبه های مختلف اقتصادی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی است. چندبعدی بودن و غیرکمی بودن این موضوع موجب پیچیدگی آن شده است. حکمرانی جهانی نیز به عنوان مهم ترین موضوع جهانی شدن از سیرتاریخی برخوردار بوده و در دوره های مختلف کامل تر شده است. جهانی شدن به سمت یک فرهنگ واحد پیش نمی رود. علی رغم این که در جنبه های بسیار زیادی از فرهنگ و رفتار اجتماعی هم گرایی و اشتراک نظر در سطح جهان مشاهده می شود ولی بروز اندیشه های مخالف نه تنها کمتر نشده که قدرتمندتر از گذشته نیز ادامه دارد. این تشتت فرهنگی در عرصه ی حکمرانی جهانی نیز وجود دارد و نظام حاکمیتی جهانی باید آن را در نظر بگیرد. نظام مشارکت کنترل شده ی فعلی در سطح جهانی نتیجه ی تطورات تاریخی از امپراتوری های بزرگ و بعد از آن استعمارگری و بعد از آن بلوک بندی جهانی است. گذر زمان و انباشت تجربیات بشر در حوزه ی حکومت داری شکل خاصی از حکومت در سطح جهان را ایجاب می کند که از آن به مشارکت کنترل شده یاد می کنند. در این حالت حاکمان اصلی جهانی با استفاده از ابزارهای مختلف تلاش می کنند افکار عمومی جهانی و کشورهای ضعیف تر را به خواسته های خود متمایل سازند و این یعنی مشارکت کنترل شده در حکمرانی جهانی. در این رابطه مولفه های حکمرانی جهانی مطرح است که شامل سه مولفه ی اصلی قدرت یعنی قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی و امنیتی و قدرت ایدئولوژیک می شود. اما اعمال حاکمیت در سطح جهان نیازمند ابزارهای کارآمد است. در این رابطه سه دسته ابزار کلی اعمال حاکمیت وجود دارد که عبارتند از: سازمان ها و نهادهای بین المللی، رسانه های ارتباط جمعی، متغیرهای ژئوپلتیک.
    کلیدواژگان: حکمرانی جهانی، قدرت، نهادهای بین المللی، رسانه های ارتباط جمعی، متغیرهای ژئوپلتیک
  • فرهاد دانش نیا صفحه 67
    جهانی شدن ساختارهای تولیدی، مالی و تجاری، ماهیت و کارویژه ی دولت ها را از واحدهای سرزمینی[1] به بازیگرانی مجازی[2] و بازاری در اقتصاد سیاسی جهانی متحول ساخته است. در گذار به جهانی شدن دغدغه دولت ها از مسائل امنیتی و سیاسی به دست یابی به سهمی از بازارهای تولید، تجارت و سرمایه ی جهانی تغییر یافته است. تجلی این تحول در عملکرد دولت ها در نظام اقتصاد سیاسی جهانی، گذار از دیپلماسی سنتی به دیپلماسی اقتصادی به عنوان ابزار نوین و کارآمد تعامل در اقتصاد جهانی و دست یابی به توسعه قابل مشاهده می باشد. در چارچوب ساختار نوین، نخست این که مقوله ی توسعه ی اقتصادی به مولفه ی تعیین کننده ی کارآمدی و قدرت مندی دولت ها تبدیل گردیده و دوم، دست یابی به توسعه ی اقتصادی نیازمند تعامل با ساختارهای اقتصاد سیاسی جهانی می باشد. دغدغه ی کانونی و گفتمان حاکم بر ساختار اقتصاد سیاسی ج.ا.ا نیز در برهه ی کنونی مسئله ی توسعه ی اقتصادی است. برای ایران به عنوان کشوری در حال توسعه استراتژی رهایی از فروش مواد خام و دست یابی به مدارهایی از تولید کالاهای صنعتی یا مشتقات حاصل از فرآوری مواد خام، آن گونه که مقام معظم رهبری تاکید می کنند، نه تنها یک ضرورت بلکه یک الزام است. در پژوهش حاضر تلاش می شود به این پرسش پرداخته شود که چه رابطه ای بین دیپلماسی و توسعه در چارچوب اقتصاد سیاسی جهانی وجود دارد و راهبرد توسعه ی صادرات غیر نفتی چه الزاماتی را فراروی دستگاه دیپلماسی و وزارت خارجه ج.ا.ا قرار می دهد؟
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اقتصاد سیاسی جهانی، دیپلماسی اقتصادی، استراتژی توسعه ی صادرات غیر نفتی
  • مرجان نگهی مخلص آبادی صفحه 87
    اصل جهان شمول حقوق و آزادی های بنیادین، نشئت گرفته از کرامت ذاتی انسان است و برده داری در اشکال کهن و مدرن، آن را نقض می کند. صورت مدرن این پدیده با نام «قاچاق انسان»، در سال های اخیر رشدی فزاینده یافته و کشورهای بی شماری را به عنوان کشورهای مبدا، واسطه و مقصد در معرض آسیب قرار داده است. جهانی شدن، یکی از عوامل تاثیرگذار بر افزایش قاچاق انسان می باشد و مقابله ی کارآمد با این پدیده نیازمند تلاش و همکاری جهانی است. پاسخ جامعه جهانی به این نیاز چه بوده است؟ در این مقاله تلاش شده برای این پرسش ها پاسخی بیابیم: قاچاق انسان چیست؟ مفهوم جهانی شدن چیست؟ فرآیند جهانی شدن مبارزه با قاچاق انسان از چه هنگامی آغاز شده و اکنون در چه جایگاهی است؟ جایگاه دادگاه بین المللی کیفری و دادگاه های بین المللی موردی در این مبارزه چیست؟ تاثیر این فرآیند بر سیاست جنایی تقنینی ایران چه بوده است؟
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، دادگاه های بین المللی کیفری، دیوان بین المللی کیفری، جنایت علیه بشریت، سیاست جنایی تقنینی
  • اسماعیل کاوسی، علی شاه حسینی صفحه 125
    در این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال هستیم که با توجه به فرآیند جهانی شدن تا چه میزان امکان پیاده سازی و توسعه ی روابط عمومی الکترونیک در سازمان های دولتی ایران وجود دارد؟ نخست ادبیات موضوع بررسی و پس از تعیین چهارچوب نظری (نقش دولت، عوامل روان شناختی، عوامل اقتصادی، مدیریت استراتژیک و عوامل ساختاری) به عنوان عوامل موثر در پیاده سازی و توسعه ی روابط عمومی الکترونیک در سازمان های دولتی ایران از دیدگاه مدیران انجمن روابط عمومی شهرستان تهران مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا توصیفی- پیمایشی از شاخه ی تحقیقات میدانی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی مدیران انجمن روابط عمومی در شهرستان تهران را شامل می شود که از میان پرسشنامه های توزیع شده به تعداد 184 نفر پاسخ داده اند. به دلیل محدودیت جامعه ی آماری حجم نمونه و جامعه برابر است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق در بخش آمار توصیفی از آماره های میانگین، درصد فراوانی و در بخش آمار استنباطی از آزمون هایی نظیر خی دو و فریدمن استفاده شده است. در پایان با عنایت به آزمون به عمل آمده فریدمن در خصوص رتبه بندی مولفه های توسعه ی روابط عمومی الکترونیک در سازمان های دولتی با توجه به فرآیند جهانی شدن پیشنهادات راهبردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، روابط عمومی الکترونیک، عوامل روان شناختی، عوامل اقتصادی، مدیریت استراتژیک، عوامل ساختاری
  • همایون حمیدی فراهانی، هادی حشمتی صفحه 153
    پدیده ی چند بعدی جهانی شدن که به عنوان مهم ترین عامل تحولات حوزه های مختلف زیست بشری در آستانه هزاره ی سوم میلادی مطرح شده، فرآیند فشردگی فزاینده زمان و فضا و ایجاد جامعه ی جهانی واحد می باشد. این پدیده اگرچه دارای مبانی نظری تاریخی بوده، ولی در واقعیت نتیجه ی گسترش عقل گرایی، سرمایه داری و ظهور نوآوری های فناوری ارتباطات و سازمان های بین المللی می باشد. در این مقاله به روش نظری و شیوه ی تحلیلی-تفسیری و با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای سعی شده جایگاه و تحولات بعد فرهنگ که امروزه به دلایل نمادین بودن، ارتباط داشتن با ذهن، روح و احساسات بشری و هم چنین کاربرد آن در رسانه های گروهی در جایگاه مهم ترین بعد این پدیده قرار گرفته و موجب تشدید سرعت گسترش و دامنه ی نفوذ آن در جهان شده اند، مورد بررسی قرار گیرد. نظریات مربوط به تاثیرات جهانی شدن در این بعد را می توان با کمک نمودار فلسفی هگل چنین ترسیم کرد: نظریه ی اولیه، نظریه ی «فرهنگ واحد جهانی»؛ نظریه ی مقابل، نظریه ی «تنوع و تکثر فرهنگی در جهان» و نظریه ی تولیدی، نظریه ی «فرهنگ جهانی و تنوع محلی». تحول مصادیق فرهنگی در این فرآیند هم نشان دهنده ی نوعی تضاد در واکنش های آن هاست که منشا آن، جدل نیروهای موجود در بطن جهانی شدن می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، مصادیق فرهنگی، تحولات فرهنگ
  • مجید عباسی، علی اکبر کیانی صفحه 181
    پس از گذشتن امواج عظیم جهانی شدن از روی همه ی ابعاد زندگی بشر، شاهد تحول در ساختار و عملکرد دولت ها چه در سطح ملی و چه فراملی هستیم. در بعد بین المللی با ظهور بحران ها و چالش های عظیم در زمینه های مختلف از یک سو و بی میلی یا ناتوانی دولت های محلی در حل و فصل این دشواری ها با سازوکارهای موجود از سوی دیگر، ضرورت ایجاد و توسعه ی حکمرانی جهانی که منافع متقابل بشری را در نظر گرفته و به طور موثری به این بحران ها بپردازد، ضرورت یافت. اهمیت سازمان های غیردولتی و فراملی در این تحولات غیر قابل انکار است. در واقع با شکل گرفتن جامعه ی جهانی، حکومتی جهانی نیز به طور جنینی و غیرمنسجم در حال ظهور است که بالطبع به ایجاد و گسترش نظام حقوقی مطلوب خود می پردازد. این نظام حقوقی دیگر بین المللی نیست بلکه جهانی است و موجودیت نهاد دولت ملی را پشت سر می گذارد. هرچند در این فرآیند، قدرت های غربی به واسطه ی امکانات گسترده تری که دارند، نقش پررنگ تری در راستای استقرار رژیم های مرتبط ایفا می کنند و می توان انتظار داشت که روند امور را در راستای منافع خود شکل دهند. این مطالعه درصدد بررسی ابعاد این گذار و تحقق حکمرانی جهانی در عرصه ی حقوقی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حقوق جهانی، حکمرانی جهانی، سازمان های غیردولتی، رژیم های فراگیر
|
  • Page 1
    In this research we try to answer the basic question on what challenges the world information technology management should face; and for an optimized IT management what solutions can be offered to face those challenges based on the world globalization.The goal of this research is to develop a model for the information technology management in the country, in order to have a better presence and influence in a unified world. Our research method is mainly descriptive and base on some limited field surveys. Our statistical samples include 44 subject matter experts including university professors, Mobin Net Inc, the national center for globalization, and the Tehran internet users. In this method we use field survey data and also some library resources as well as statistical software tools such as Mat Lab for the calculation of different metrics. Finally, the quantitative model for the IT management in the country will be proposed.
    Keywords: Information Technology, globalization, Social, cultural, Economic, Political, administrative factors
  • Page 29
    Global governance and managing the process of globalization is one of the most important aspects of Globalization. In addition some of researchers believe that powerful institutions (i.e. countries, international organizations and etc) lead the process of globalization in order to their utilities. Therefore, if this supposition be accepted, the global governance gets the special position in globalization forum. The result of this view is world will be made just as the leaders want. Global governance has the historical process. As time passes the concept of this issue become complete and more consonant with human life requirements. Control participation system is the best description for the present system of global governance. This system is the last step of historical revolution from the empire, after that colonization, after that block system. Time and experiences in government shape the special system for global governance to that call Control participation system. In this manner government use some instruments to convince public opinion and to enforce weak countries. Countries should have enough power for applying the authority. It means that they should have the parameters of sovereignty. In global level parameters of sovereignty are: economic power, military and political power, ideological power. Moreover global governance needs some effective instruments. There are three groups of implements: international and global organizations, mass media, and geopolitical factors.
    Keywords: Global governance, Soft Power, international organizations, mass Medias, geopolitical factors
  • Page 67
    Economic development in globalization era is required to interaction to global political economy (GPE). In this line, the nature and function of states has been changed from territorial to virtual or market actors in GPE. The consequences of this change have been the transition of tradition diplomacy to economic diplomacy as a new and effective tool of interaction in GPE accessing to development. The main concern and discourse of I.R.Iran is economic development in this period. For Iran as a developing country, releasing from raw material exporting strategy to industrial country is unavoidable. This research tries to answer this question that what have been the effects of globalization on economic development and what are the requirements of I.R.Iran foreign policy and diplomatic statement? The hypothesis of research in the framework of international political economy is that globalization realizes the interaction to the structures of global capital, trade and technology to the structural requirement. For I.R.Iran, accessing to its goals development is required to redefinition of the state function in global economy and transition from traditional diplomacy to economic diplomacy.
    Keywords: globalization, Development, Global Political Economy, Traditional Diplomacy, Economic Diplomacy
  • Page 87
    Providing global consensus on global principles and norms including fundamental rights and freedom derived from human dignity. Human slavery in old and modern forms violates the global norm. Modern form of this phenomenon with the name of “human trafficking” has been increasing in recent years and making bad effects on origin and destination countries. How much global society is concern about protection of the mentioned principle through combat human trafficking as an aspect of the violation? This Article tries to answer the following questions: What is human trafficking? What is globalization? When the process of global combat against human trafficking has been begun and what is its state now? What is the effect of the process on legislative criminal policy on Iran and the other countries?
    Keywords: Human trafficking, slavery, Crime against Humanity, international measures, legislative criminal policy
  • Page 125
    In this research we try to answer the question that how globalization process can impacts on the electronic public relations in the Iranian government organizations. We first review the existing literature followed by establishing a theoretical framework of this topic considering all psychological, economic, and strategic factors that shape up the electronic public relations process which has been already investigated by the public relations office of the City of Tehran. In this research our method is based on practical objectives and some field surveys and their corresponding analytical processing methods. This survey includes all the public relation managers of the city of Tehran and the 184 people that have responded to the questionnaire form. Due to statistical limitations of this survey and limited number of participants the number of samples is the same as the total number of the community. For an accurate analysis of this data we use average, percentage of abundance, X2, and Friedman trial methods. At the end, considering the Friedman’s method of ranking various elements of electronic public relations in government organizations, we offer strategic suggestions based on the recent expansion of the world globalization.
    Keywords: globalization, public relation office, electronic public relations, Government, psychological factors, economic factors, Strategic management, structural factors
  • Page 153
    In this research we try to answer the question that how globalization process can impacts on the electronic public relations in the Iranian government organizations. We first review the existing literature followed by establishing a theoretical framework of this topic considering all psychological, economic, and strategic factors that shape up the electronic public relations process which has been already investigated by the public relations office of the City of Tehran. In this research our method is based on practical objectives and some field surveys and their corresponding analytical processing methods. This survey includes all the public relation managers of the city of Tehran and the 184 people that have responded to the questionnaire form. Due to statistical limitations of this survey and limited number of participants the number of samples is the same as the total number of the community. For an accurate analysis of this data we use average, percentage of abundance, X2, and Friedman trial methods. At the end, considering the Friedman’s method of ranking various elements of electronic public relations in government organizations, we offer strategic suggestions based on the recent expansion of the world globalization.
    Keywords: globalization, public relation office, electronic public relations, Government, psychological factors, economic factors, Strategic management, structural factors
  • Page 181
    At the beginning of 3rd millennium, the multi-dimensional globalization process, as the most important factor in the evolution of different aspects of human existence, is brought on the integration process in time and space and creation of a unified global society. This phenomenon, apart from historic theoretical roots, has expanded mainly as a result of rationalism, capitalism, international organizations, and the recent expansion of information technology and new communication tools available to the world citizens. Utilizing an analytical-descriptive method, in this article the role of cultural evolution as a symbolic and emotional phenomenon which can be used in modern mass media is investigated. We believe cultural development has been used as the biggest means to deepen and escalate the globalization process and bring together humans from all over the world. The impacts of globalization were first addressed by Friedrich Hegel in his famous dialectic theory which considers unified world culture and diverse world cultures as thesis and anti-thesis that propel the future cultural evolution of the world through clashes and conflicts.
    Keywords: globalization, Culture, cultural sense, cultural transitions