فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 1 (پاییز 1383)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 1 (پاییز 1383)

  • 314 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/09/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محسن رحمانی تبار صفحه 5
  • ایرج سلطانی صفحه 10

    امروزه توجه به اثربخشی سازمان ها به یک ضرورت تبدیل گردیده که از راه‌های مختلفی می‌توان به این مهم توجه کرد. یکی از راه‌های ایجاد فرهنگ و تحقق آن در سازمان و سبک مدیریت حاکم بر سازمان است که با فلسفه و اندیشه خاص خود می تواند با ترکیب مناسب و به کارگیری عوامل تولید، اثربخشی را محقق نماید. از آنجایی که انسان به همراه توانمندی هایش عامل اساسی اثربخشی است، سبک مدیریتی که بر انسان مدیریت کند و از توانمندی های او به نحو مطلوبی در راستای اهداف سازمان استفاده نماید،می تواند نقش محوری در اثربخشی داشته باشد. براین اساس، در این مقاله سعی بر آن است که یک فلسفه و اندیشه نو و تجربه شده مدیریتی، تحت عنوان سبک مدیریت بر مبنای کرامت انسانی معرفی شود. این سبک مدیریت یک فلسفه نوین مدیریتی است که از اندیشه و تجربه یک مدیر موفق نشات گرفته و تصمیم گیری ها و الگوهای رفتاری آن در سازمان جاری که براساس تیوری های عمل practice theory که در آن عمل وکار انجام می شود و بعد تیوری آن ساخته می شود، مبانی تیوری آن تدوین گردیده است. روند تدوین مقاله بدین صورت است که ابتدا مفهوم کرامت انسانی تبیین و بعد اصول مدیریت بر مبنای کرامت انسانی (راه های عملی تجربه شده توجه به کرامت انسانی) در قالب اصول احترام به انسان، دیدگاه مثبت گرا نسبت به انسان، روابط انسانی قوی، مشارکت عملی، آموزش جامع، مکانیزم های خود انگیزشی، توجه به خانواده کارکنان، به کارگیری فرآیند تحقیق و پژوهش، ارزیابی عملکرد به منظور پرورش منابع انسانی ونهایتا نتایج حاصل از مدیریت برمبنای کرامت انسانی و تاثبر آن در افزایش اثر بخش تبیین گردیده است . امید است مورد توجه دست اندرکاران و مدیران سازمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کرامت، مشارکت، اصل احترام، ادراک، انگیزش، کارایی، پاداش، ارزیابی
  • کرک رایس ترجمه: ساعد علیمرادی صفحه 34

    در این مقاله کوشیده شده است تا با زبانی سلیس و روان مدیران سازمان را در تعیین مسیر به سوی موفقیت و توسعه مهارت در انجام استدلالهای منطقی و برنامه ریزی گروهی یاری دهد. همچنین ابعاد مختلف تدوین و اجرای استراتژی، از تحقیق و جمع آوری اطلاعات زمینه ای و رسیدن به یک استراتژی جدید تا بازنگری و سازگار شدن با شرایط موجود، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .

    کلیدواژگان: استراتژی، تصمیم گیری، مشارکت، محصول، شناخت، اطلاعات، انگیزه، انعطاف، مسئولیت، آموزش، تغییر، رقابت، تحول
  • اقبال قاسمی پویا صفحه 70

    تحولات دهه‌های اخیر در عرصه‌های تولید اجتماعی سبب تحول در مفهوم بهره وری شده است . دگرگونی در مفهوم توسعه اقتصادی اجتماعی و توجه به جوانب کیفی و کمی آن، سبب شده است درمفهوم بهره وری نیز تجدید نظرهایی به عمل آید و منظور از بهره وری به ارزش‌های کمی حاصل از داده‌ها و ستانده‌ها محدود نگردد.
    دربحث از مفهوم بهره وری و عوامل موثر در آن به نیروی انسانی بیش از عوامل دیگر بها داده و آن را محور اصلی بهره وری ارزیابی کرده‌اند. اندیشه گران اقتصادی- اجتماعی ، به درستی رسانده اند که نیروی انسانی فرهیخته و ماهر می تواند، مستقیم و غیر مستقیم، دیگر عوامل تولید را تحت تاثیر نگرش‌ها و رفتارها و مهارت هاو دانش های خود قرار دهد. وقتی در تولید اجتماعی سخن از مدیران آگاه و کاردان و کارکنان ماهر و فرزانه به میان می آید، در حقیقت برآمد اندیشهای انسانها در برخورد با محیط طبیعی و اجتماعی و رابطه‌های موجود در میان آنها مورد نظر قرار می گیرد.
    با توجه به اهمیت عامل انسانی در تولید اجتماعی و به تبع آن، بهره وری و توسعه، در این مقاله می کوشیم جنبه بینش و پژوهش مدیران در روند تولید و تاثیر آموزش و پژوهش در بهره وری را بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: تفکر، پژوهش، بینش، انسان علمی، بسترهای فرهنگی و اجتماعی، تکنولوژی، بهره وری
  • علی پیشه ور صفحه 93

    در این مقاله کوشش شده است تا با استناد به متون تحقیقی، تعریف، خصوصیات و هدف روابط عمومی مورد بحث قرار گیرد و ضمن مطرح کردن ویژگیهای انسان متخصص در روابط عمومی، نقش اخلاق را به عنوان یک عامل مهم در ایجاد فرآیند منطقی روابط عمومی مشخص سازد. از دیگر مباحث این مقاله پیوند رابطه عمومی با افکار عمومی،تبلیغ و بالاخص نیروی انتظامی می باشد. در انتهای مقاله نیز اهمیت روابط عمومی در ناجا، ضرورت شناخت افکار عمومی و بالاخره ارتباط موثری که ناجا از طریق رسانه ها می تواند با عموم مردم برقرار شازد، مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سازمان، هدف، اخلاق، افکار عمومی، مخاطب، تبلیغ، پیام، رسانه، ارتباط
  • احمد میدری صفحه 110

    در این مقاله کوشش شده است تا به استناد و نظرات اندیشمندان دینی به این نکته پی برد که برداشت حقیقی از دین چگونه است و به چه صورتی می توان نوعی رویکرد پژوهشی به دین داشت و لذا برای تحقیق این امر به بررسی و تجزیه و تحلیل اندیشمندان معاصر حوزه‌های مختلف که به نوعی با حوزه دین ارتباط پیدا می کنند پرداخته شده است . از سوی دیگر پدیدار شناسی دین نیز مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه گیری شده که پدیدار شناسی نوعی رهیافت یا مکتب فلسفی است لیکن به دلیل ویژگیهای روش شناختی آن بر دین پژوهی معاصر، تاثیر عمیق و پایداری داشته است . همچنین بحث های مربوط به کلام جدید، فلسفه دین، ویژگیهای فلسفه دین، روانشناسی دین و بالاخره ایمان گرایی از موضوعاتی هستند که در این مقاله به طور علمی مورد بحث و نقد قرار گرفته است . بخش دوم این مقاله در حقیقت علل و زمینه های پیدایش علم کلام تجزیه و تحلیل گردیده و سپس مجموعه رهیافتهای فکر دینی در جهان اسلام راکه صبغه فلسفی دارد، طبقه بندی شده است. همچنین اندیشه های مرحوم علامه طباطبایی و شهید مطهری در خصوص روش شیعه در دین پژوهشی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: رهیافت، جامعه شناسی، دین و پژوهش، فیلسوف، اومانیست، روشن گری، اندیشه، فلسفه، برهان، روان شناسی دین، ایمان، اصالت، علم، تعارض، قرآن، عقل، مذهب
  • ناتان اینون ترجمه: اصغر شفیعی نیک صفحه 151

    امروزه به دلیل پیچیدگی سازمانهای پلیسی، مدیریت آن در چالشهای متفاوتی گرفتار آمده است که یکی از این چالشها، تعارضات روانی موجود میان مدیران و کارکنان می باشد. در این مقاله این موضوع مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرارگرفته که انگیزه ها، خواسته ها و نیازهای روانی کارکنان نسبت به انجام وظیفه و همچنین مدیران چیست. همچنین تثبیت و پس روی رفتار کارکنان، وظیفه مدیر نسبت به کارکنان مایوس و واکنش های متداولی که کارکنان مایوس ممکن است نسبت به مدیران خود ابراز دارند. از موضوعات مهم این مقاله است .

    کلیدواژگان: انگیزه، خواسته ها، تعادل، تثبیت، ناامیدی، واکنش، تهاجم، کناره گیری
  • امیرهوشنگ کریمیان صفحه 176

    این مقاله سعی در نمایان ساختن نقش فرهنگ مدیران در ارتقای بهره وری منابع انسانی در سازمان ها را دارد. بدین منظور نخست به تعاریف فرهنگ و بهره وری که از واژه های اساسی مقاله اند،پرداخته و سپس به تاثیر فرهنگ مدیریت و نقش آن در ارتقای بهره وری توجه می نماید. عوامل موثر بر ارتقای بهره وری در یک سازمان و تقسیم بندی آنها، دلایل اهمیت منابع انسانی از سایر عوامل موثر در بهره وری، مشخصه های فرهنگ ملی ایرانیان و نقش آنها در حرکت بهره وری، از مطالب بعدی مورد اشاره درمقاله اند.
    سپس به بررسی نقش عملکرد مدیران در پایین بودن بهره وری منابع انسانی و دلایل آن، لزوم نگرش مجدد مدیران به فرهنگ مذهبی و نگرش های مکتبی در جهت ارتقای بهره وری منابع انسانی و وظایف آنها، توجه
    می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، نگرش، بهره وری، باور، ساختار، منابع انسانی
  • محسن صدیقی مشکنانی صفحه 202

    برای اجرای کارآمد هر مسئولیتی، علاوه بر داشتن آگاهی‌های تخصصی لازم، فرد باید در مورد مسئولیت و محیط عملیاتی خود نیز آگاهی داشته باشد.در این مقاله روی موضوع آموزش این آگاهی ها تاکید شده و ضرورت، اهمیت و اثرات آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    طرح عمومی آموزش این آگاهی‌های محیطی، شامل اهداف، محتوا، مشخصات مدرسین، مشخصات آموزش فراگیران، شیوه اجرا و همچنین روش اجرایی برای تدوین کامل محتوای دوره‌ها و برگزاری آنها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، مسئولیت تخصص، عملکرد، تجربه، دوره، بهره وری، بازدهی، پویایی
  • محمدرضا عاشوری صفحه 216

    در این مقاله کوشش شده است تا با استفاده از نظرات و اندیشه های بیش از ده تن از صاحبنظران و متخصصان امر تبلیغات، تحول این پدیده مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا از این طریق بتوان به یک رویکرد منطقی و مناسب دست یافت. آراء و نظرات اندیشمندان تبلیغات بدین لحاظ حایز اهمیت می باشد که براساس آن می توان به نوعی تجزیه و تحلیل براساس ماموریتهای محوله در سازمان دست زد. در حقیقت این مقاله سیر تحول تبلیغات را از چهارصد سال قبل از میلاد تا عصر حاضر مورد بحث و بررسی قرار داده است تا بتوان با مرور آن مقاطع زمانی و مکانی این پدیده علمی را مورد شناسایی قرار داد.

    کلیدواژگان: تبلیغات، تجارت، اجتماع، مسئولیت، کاوش، ماهیت، هدف، انتقاد، تبلیغ سیاسی، فرضیه، روش، تحول، اندیشه
  • پرویز علوی صفحه 255

    نوشته حاضر درصدد است تا با مطالعه تطبیقی روابط عمومی بین چند نمونه از ملتها، به بررسی این مطلب بپردازد که تیوری‌های عام روابط عمومی و مدل های آن تا چه حد بر ملت های دیگر قابل انطباق اند، تا چه حد رنگ ویژگیهای ملی و فرهنگی را می گیرند و تا چه اندازه طرد می شوند و یا مغلوب مدل ها و نظریات محلی وبومی می گیرند؟
    مفروضه اصلی مقاله این است که، در یک پر از تضاد جهانی، روابط عمومی از ورای مرزها می تواند سازمانها و مخاطبان جهانی را به هم پیوند دهد. هر چند روابط عمومی فراملی، در عین حال تحت تاثیر فرهنگ ها و نظامهای سیاسی گوناگون قرار می‌گیرد و در درون آنها به فعالیت می پردازد.

    کلیدواژگان: بین الملل، تحقیق استراتژیک، تبلیغات سیاسی، مدل روابط عمومی نظام، تئوری عام، روابط عمومی مدرن
  • طوسی صفحه 267

    در این مقاله تحولات روابط و نقش آن در اطلاع رسانی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. همچنین تحولات علمی جهانی در زمینه روابط عمومی از تاریخ سه تا چهار هزار سال پیش به سمت جهان معاصر یاد شده و خصوصا جامعه عصر پیامبر (ص) نیز در این مقوله مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. روابط عمومی در ایجاد متبرهای امنیتی و فرایندی که موجب اعتماد سازی مردم نسبت به ناجا می گردد و نیز وظایف و راه کارهای مربوط به حوزه این علم از دیگر مباحث این مقاله می باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ تمدن، نظام، حاکمیت، اطلاعات، راهبرد، فرایند، تولید، ساختار، امنیت
  • صفحه 284
  • صفحه 290