فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 16 (پاییز 1389)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 16 (پاییز 1389)

  • 166 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید معارف صفحه 1
  • مقالات
  • سید ابراهیم حسینی لمردی صفحه 3

    جایگاه معنوی ورسالت خطیر سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی، آحاد کارکنان این سازمان را ملزم می سازد که در مقام الگوی جامعه، با شیوه های تعلیم و تربیتی آشنایی پیدا کنند. از این رو، ویژگی کارکنان عقیدتی سیاسی و مهم ترین الگوها و شیوه های مناسبی تربیتی قرآن کریم- که از برجسته ترین آنها اندرزهای دهگانه لقمان حکیم به فرزندش می باشد- بررسی گردیده است.
    توحید و نهی از شرکت و بت پرستی، معاد و محاسبه اعمال در روز قیامت، اقامه نماز، امر به معروف و نهی از منکر، صبر و استقامت، نهی از تکبر و تحقیر مردم، نهی از تکبر در راه رفتن، اعتدال در راه رفتن و شیوه سخن گفتن از جمله اندرزهای لقمان حکیم به فرزندش می باشد.
    روشی که دراین تحقیق اتخاذ شده، روش توصیفی و اسنادی است؛ یعنی با مراجعه به منابع مربوط، جمع آوری شده است و پس از تبیین مبانی نظری آن ها، اندرزهای دهگانه و شیوه های تعلیم و تربیت لقمان به پسرش در سوره مبارکه لقمان، به عنوان الگو ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، تکبر، شرک، امر به معروف و نهی از منکر
  • نیره میرزابابایی صفحه 27

    علوم انسانی جایگاه و اعتبار ویژه ای در دنیای امروزی دارد تا آنجا که برخی ایستادن بر سکوی توسعه را مرهون توجه به این حوزه می‌دانند، چرا که بنیان ها و بنیادهای جامعه انسانی را به طور عام و خاص، مورد بررسی قرار داده، حصول آگاهی و شناخت را به اهمیت دادن به این علوم در آن جامعه وابسته می دانند؛ این بدین معناست که علوم انسانی مظهر خودآگاهی هر جامعه و مهم ترین عنصر تمدن و انسجام ساختار و سازمان‌ها و نهادهای دولتی است. بنابراین، تعیین اهمیت، جایگاه و نقش علوم انسانی به عنوان زیر ساخت و بستر سایرعلوم یکی از مهم ترین موضوعات و مسایلی است که باید در جامعه علمی و عرصه سیاست گذاری مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا علوم انسانی ماهیت و کارکرد راهبردی دارند و چارچوب سایر علوم را تعیین می کنند. در واقع، علوم انسانی معطوف به غایت است و هدف نهایی جامعه را تعیین می کند و به سایر علوم جهت می بخشد، از این روست که در کلیه کشورهای جهان، به ویژه جوامع توسعه یافته، علوم نسانی در مقایسه با سایر علوم اهمیت و اولویت بیشتری دارند. چون علوم غیر انسانی، کاربردی،فنی و تکنیکی هستند و در قالب علوم انسانی جهت دار و معنا دار می توانند کارکرد خود را به خوبی ایفا نمایند. بر این اساس، تلاش و برنامه ریزی برای توسعه کیفی و ارتقای سطح و جایگاه علوم انسانی با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه ای که در جوامع امروزی دارد، از یک سوء و تاکید مقام معظم رهبری بر مسئله « علوم انسانی» و مشکلات آن از سوی دیگر، ضروری به نظر می رسد، لذا ما دراین پژوهش به بررسی اهمیت و جایگاه این علوم از دیدگاه مقام معظم رهبری خواهیم پرداخت. سوالی که ما در این مقاله به آن خواهیم پرداخت عبارت است از اینکه علوم انسانی در ایران چه جایگاه و منزلتی دارد و چه راهکارهایی برای ارتقای این مهم در ایران ارایه شده است؟

    کلیدواژگان: علوم انسانی، مقام معظم رهبری، علم، علوم تجربی، تولید علم، نظریه پردازی
  • صادق رومیانی صفحه 49

    یکی از عناصر ذاتی بررسی جهان علم در عصر حاضر، توجه جدی به جایگاه علم و مسئولیت های پژوهشگران در جامعه و به طور کلی، نقش علم در پیشرفت تمدن است. پیشرفت های علمی به تنهایی قادر به تضمین پیشرفت اخلاقی و همچنین تقویت یا حفظ حقوق بشر نیستند و این موضوعی است که به فرد و جامعه به طور کلی مربوط می شود. اصول اخلاقی تولید علم به مسایل و پرسش های اخلاقی مربوط به تولید دانش می پردازد و ناظر بر فعالیت های اخلاقی و حرفه ای در محیط های علمی است، اما تشکیک آرا و اندیشه ها در این خصوص، پژوهشگران و تولید کنندگان علم را با مشکل دست یابی به اصولی واحد به خصوص در تولید علم روبه رو کرده است . از این رو، در این پژوهش با هدف پرداختن به اصول اخلاقی در تولیدات علمی به برخی از اصول کاربردی اخلاق در تولید علم و مسایل مرتبط با آن ، در سه محور اصلی1- اصول اخلاقی تولید علم در خصوص شرکت کنندگان در پژوهش 2- اصول اخلاقی مربوط به انتشار نتایج پژوهش های علمی و 3- اصول اخلاق مربوط به پژوهشگر و تولید کننده علم، پرداخته و در پایان، اصول اخلاقی تولید علم را از نظر دین مبین اسلام با تاکید بر آیات و روایات شرح داده ایم.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق تولید علم، اخلاق تولید علم در اسلام
  • حسن ملکی، یاسر ملکی صفحه 71

    مقوله ایمان مهم ترین و تاثیرگذارترین امر در حیات انسان است. زمانی که ایمان به چیزی در دل آدمی پیدا می شود. به آسانی در راه آن ایثارگری می کند، و چنانچه ایمان به امور مقدس و حقیقی تعلق بگیرد، ارزش متعالی می یابد. براین اساس، در اسلام ایمان به خداوند و آنچه که بدان امر فرموده است ، از مقدس ترین و زیربنایی ترین امور زندگی محسوب می شود. ایمان به معنای تسلیم شدن در مقابل عوامل و دستورات الهی است و تنها به وسیله ایمان حقیقی است که گرایش‌های فطری انسان رشد پیدا می کند و باعث کمال انسان می گردد. ایمان در اسلام ویژگی هایی دارد که در سایر ادیان وجود ندارد. البته ایمان خود دارای مراحلی است و برای رسیدن به مرحله عالی ایمان از مراحل پایین آن باید گذر کرد. به همین دلیل در قرآن به مومنان تاکید شده است که به ایمان خود بیفزایید. معنای این درخواست یعنی گذر از مراحل سطحی به مراحل عمیق تر ایمان، برای افزایش ایمان در انسان ها باید برنامه داشت که این برنامه باید مولفه های اساسی تربیتی را در برگیرد.
    در این مقاله به استناد و بهره گیری از اندیشه شهید مطهری (ره) ابعاد گوناگون ایمان دینی از قبیل: مفهوم و ماهیت ایمان دینی، چرایی آن، مراحل ایمان دینی و اثار ایمان در حیات انسانی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ایمان، دین، معرفت، راهبرد، فطرت
  • علی اصغر یادگاری، احد نقی پور صفحه 89

    بصیرت سیاسی، بصیرتی است که می تواند در فضای غبارآلود و مبهم وقایع و حوادث سیاسی از فرو افتادن انسان و جامعه در ورطه انحراف جلوگیری کند. هر چند بصیرت سیاسی با تحلیل و تفسیر سیاسی متفاوت است ؛ با این مفاهیم رابطه ای نزدیک دارد. شاخص های بصیرت سیاسی عبارتند از: پیروی از علم و یقین ، امید به آینده، پرهیز از تندروی، پرهیز از واگرایی، دشمن شناسی و غیره، که آگاهی از این شاخص ها و کارکرد آن ها می تواند موجبات افزایش و تعمیق بصیرت سیاسی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: بصیرت، سیاست، دشمن، تفسیر سیاسی، وحدت سیاسی
  • مرضیه کریمی، ایراندخت فیاض صفحه 111

    سرشت اجتماعی انسان، زندگی او را از لحظه تولد تا مرگ، با اجتماع قرین می سازد. او در تعامل با انسان های دیگر است که می تواند به طور صحیحی به زندگی خود ادامه دهد. امروزه، ضرورت وجود مهارت های ارتباطی، به مثابه فن و هنر ارتباطی و تسهیل کننده چرخه ارتباطات بیش از پیش است؛ چرا که لازمه زیستن در اجتماع و لذت بردن از زندگی و رسیدن به رشد همه جانبه، برقراری ارتباط با همنوعان است. برهمین اساس، این پژوهش با هدف دستیابی به اصول مهارت های ارتباطی بر مبنای سنت معصومان(ع) انجام شده است. حاصل تحقیق دستیابی به سیزده اصل در حفظ و بهبود روابط بین فردی می باشد. از جمله : اصل ابراز محبت، اصل احترام به دیگران، اصل مراقبت زنان، اصل خیر خواهی ، اصل صداقت، اصل مدارا، تواضع، اصل اعتدال، اصل پرهیز از تجسس، اصل حمایت و حفظ آبروی دیگران، اصل حفظ اسرار، اصل وفای به عهد و اصل پرهیز از عیب جویی.

    کلیدواژگان: اصل، مهارت های ارتباطی، سنت معصومان (ع)
  • مجید جهانی نوق، مسعود اعتصامی، داون پرن صفحه 131

    طبعا رعایت مجموعه قوانین داخلی و بین المللی و مقررات و ضوابط شرعی درباره حقوق شهروندی برای حفظ تمامیت جسمی و روحی شهروندان و رعایت کرامت و حیثیت ذاتی انسان ها امری بایسته است تا بدان طریق کلام الهی « لقد کرمنا بنی آدم » تجلی یابد و بر اعتبار نظام جمهوری اسلام ایران در عرصه بین المللی افزوده شود که خود موجب رضایت و رفاه هرچه بیشتر مردم و کارآمدی نظام در سطح داخلی می گردد. در این میان پلیس به دلیل تعامل مداوم و مستقیم با شهروندان و نقش انکار ناپذیرش در فرآیند دادرسی های کیفری، نقش بسزایی در نیل به اهداف حقوق شهروندی برپایه مبانی فقهی اسلامی دارد. در این مقاله به حقوق شهروندی و رابطه آن با رفتار صمیمانه و مسیولانه پلیس در جمهوری اسلامی ایران » پرداخته می شود و پس از طرح مفاهیم مقدماتی، تعهدات سلبی و ایجابی نیروهای پلیس در خصوص حقوق شهروندی و نیز چارچوب های قانونی و اخلاقی برای نیروهای پلیس درباره حقوق شهروندی بررسی می گردد و تکالیف و اختیارات اولیه نیروهای پلیس در زمینه تضمین حقوق شهروندی مطرح می شود.

    کلیدواژگان: پلیس، تکالیف قانونی، رفتار صمیمانه و مسئولانه، قانون اساسی، حقوق شهروندی
|
  • Seyed Ibrahim, Hosseini Lemardi Page 3

    The moral role and the solemn mission of "Aghidati Siyasi Organization" of NAJA, makes all the staff of the organization committed to be familiar with training methods, as they are role models of the society. Hence, the characteristics of the Aghidati Siyasi Organization, in addition to the most important role models and proper training methods taken from the Holy Quran among which are the most prominent ten admonitions of Loghman to his son have been reviewed. The research is of descriptive data and is collected through referring to the relevant resources, and after explaining their theoretical principles, the ten admonitions and Loghman's training and training methods to his son in chapter "Loghman" of Holy Quran has been introduced as a model.

    Keywords: Training, teaching, pride, polytheism, encouraging people to do good things, preventing them from doing undesirable things
  • Nayyereh Mirzababaei Page 27

    Humanities has such a special position and validity in the present age, so that some experts believe that reaching development is beholden to paying attention to this arena. In other words, humanities reviews and studies the foundations of human society, and argues that achieving awareness and cognizance highly depend on giving importance to this branch of science in the society. Therefore, it can be argued that humanities are the embodiment of self-awareness in any society and the most important element of civilization and integration in the structure of state organizations. Therefore, determining the importance, position and role of humanities as the infrastructure and platform for other branches of science is one of the most important issues that should be paid attention to in the policy- making arena. It is believed that humanities have strategic nature and performance; in addition, they determine the required framework for other branches of science. In fact, humanities determine the ultimate goal of the community and direct other sciences; hence, in all countries all over the world, especially in developed communities, humanities compared with other branches of science are of higher importance and priority, because other branches of science are of applied and technical type, and can play their own role in the framework of humanities in an efficient and significant way. Therefore, making efforts and planning for qualitative development, improving the level and position of humanities with respect to its special position in modern societies, on one hand; and taking into consideration the Supreme Leader's emphasis on the issue of "humanities" and its associated problems on the other, seems to be essential. Therefore, the present research aims at reviewing the importance and position of humanities from the Supreme Leader's viewpoint. Throughout the article, we will be dealing with the question "How important is humanities in Iran, and how can it be improved"?

    Keywords: Humanities, Supreme Leader, science, experimental science
  • Sadeq Roumiani Page 49

    Nowadays, paying serious attention to the position of science and responsibilities of researches in the community and the role of science in the progress of civilization is among the innate elements of reviewing the world of science. Scientific advancements can not guarantee moral advancements and reinforce or maintain human rights, so the issue highly and generally depends on individuals and the society they line in. The moral principles of science production deal with the moral issues and questions related to knowledge production, and moral and occupational activities common in scientific environments; however, lack of consensus in this regard, has made researchers and science producers face the problem of achieving uniform principles, especially in science production. Hence, the present research aims at dealing with moral principles involved in scientific products and reviewing some applied principles of morality in science production and its related issues based on three main major points, 1) moral principles of science production regarding those involved in research, 2) Moral principles related to publishing the results of scientific researches, 3) Moral principles related to researchers and science producers. Finally, moral principles of science production have been explained from the viewpoint of Islam and emphasis on some versus from Holy Quran and tradition.

    Keywords: Morality, science production morality, science production morality in Islam
  • Hassan Maleki, Yasser Maleki Page 71

    The issue of faith is the most important and effective point in human being's life. When one trusts in something deeply, he dedicates himself to it easily, in addition in case one trusts in holy and real affairs, the issue becomes so elevated. Based on this, trust in God and what ever He recommends to be trusted, is among the most holy and infrastructural issues in our life. Faith means deferring to divine factors and instructions. Moreover, it is just through relying on real faith that innate human tendencies grow, and as a result human beings grow, as well. In Islam, there are some characteristics for faith, which do not exist in other religions. However, there are some steps that should be passed through to reach an elevated level of faith. Due to this, all over Quran, real believers are highly recommended to enhance their faith level. In other words, Quran's recommendation means passing surface levels and reaching deeper levels of faith. One should have plans for improving his faith; besides, the program shall contain major training constituents. The present article reviews the various dimensions of religious faith such as the concept and nature of religious faith, its argument, religious faith steps and the impact of faith in human being's life.

    Keywords: Faith, religion, cognizance, strategy, nature
  • Ali Asghar Yadegari, Ahad Naghipour Page 89

    Political insight is a type of insight which may prevent the society and its individuals from falling into deviation jeopardy in the hazy and vague environment of political incidents and events. Although, political insight differs from political analysis, it has close relationship with the issues. Political insight indices are following science and certainty, future hope, abstaining from being hardliner, abstaining from divergence, siege mentality, etc. being aware of the indices and their performance may lead to enhancement of political insight depth.

    Keywords: politics, enemy, political analysis, political unity
  • Marzieh Karimi, Irandokht Fayaz Page 111

    Humankind's social habitude, associates his entire life, from birth to death, with the society. He interacts with other human beings; therefore, he can continue his life in a proper way. Nowadays, the necessity of communication skills as communication technique and art, and facilitator of communication cycle is more than ever, because living in the society, enjoying life and reaching full-fledged growth requires having interaction with other members of the society. Based on this, the present research is conducted aiming at having access to the principles of training communication skills based on the innocent Imam's tradition. The present research which is of fundamental- theoretical type is conducted through using descriptive-analytical method. Information is collected through using library and note- taking method; in addition, the issues are analyzed through using rationallocal analysis. The research leads to having access to 13 principles effective in maintaining and improving interpersonal relationship such as: affection expression principle, principle of respecting others, principle of being careful about what we say, principle of philanthropy, principle of honesty, and so on.

    Keywords: Principle, communication skills, innocent individual's tradition
  • Majid Jahani Nough, Masoud Etesami, Davoud Paran Page 131

    Obviously, observing domestic and international laws and regulations and the canonical norms concerning citizenship rights is a must for maintaining physical and mental integrity of citizens, and observing humankind's munificence and innate respectability, in this way, divine words are radiated and the Islamic Republic of Iran's credit is enhanced in the international scene, which leads to the public satisfaction and welfare more than ever, and the efficiency of the system locally, as well. In this regard, having constant and direct interaction with the citizens and having an undeniable role in penal jurisdiction, police plays a significant role to reach citizen's rights objectives based on Islamic principles. The present article deals with the citizen's rights and its relationship with the police sincere and responsible behavior in the Islamic Republic of Iran. After raising preliminary concepts, police force's negative and affirmative commitments regarding citizenship rights and legal and moral frameworks, concerning how to observe citizens’ rights by police is observed. Finally, the primary tasks and authorities of police forces regarding guaranteeing citizen's rights are explained.

    Keywords: Police, legal tasks, sincere, responsible behavior, constitution, citizenship rights