فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 31 (زمستان 1393)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 31 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف صفحات 1-18
    یکی از صفات والای اخلاقی که در آموزه های علوی به ویژه نهج البلاغه مورد توجه قرار گرفته، صدق و راستی است. ترغیب انسان به راستگویی و در مقابل آن تحذیر وی از کذب و دروغگویی در مواضع بسیاری از نهج البلاغه به موازات هم قابل مشاهده است. به موجب این آموزه ها صدق اقسام و مراتبی دارد. از جهتی می توان مراتب صدق در نیت، صدق در گفتار و صدق در کردار را در نظر گرفت و از سوی دیگر صدق در حوزه های فردی و اجتماعی قابل تقسیم است و صدق اجتماعی خود محورهای چندی را به خود اختصاص می دهد. صدق و راستی، آثار و دست آوردهای مهمی از جهت زندگانی دنیا و آخرت دارد که در صدر آنها می توان از جلب نظر الهی به انسان، نجات او از مهالک، نیل به موفقیت، به سامان یافتن امور، تحکیم مبانی ایمان، تقویت دیگر صفات اخلاقی از جمله صبر، تسلیم در برابر خداوند، افزایش بصیرت و تقوا و نهایتا دست یابی به پیروزی در دنیا و فوز و فلاح در عالم آخرت اشاره کرد.
    کلیدواژگان: صدق، کذب، امام علی (ع)، نهج البلاغه، آثار صدق
  • محمدحسین بیات صفحات 19-45
    ماهیت ولایت فقیه و جایگاه آن در تشکیل و استمرار حکومت اسلامی، در این جستار مورد تحقیق و واکاوی قرار گرفته است. نویسنده با استناد به نصوص و ظهورات آیات و روایات و با تکیه بر براهین عقلی، نقش محوری ولایت فقیه را در تشکیل حکومت اسلامی و اجرای مستمر قوانین الهی در زمان غیبت کبرای امام عصر(عج)، به اثبات رسانیده است. کوتاه سخن آنکه بعثت پیامبر اکرم(ص)، علت محدثه حکومت اسلامی و وجود حضرات معصومان علیهم السلام تا شهادت امام عسکری(ع)، علت مبقیه اسلام و حکومت اسلامی میباشد؛ در زمان غیبت امام (ع) این وظیفه خطیر به عهده فقی هان واجد الشرایط، محول گردیده است؛ بنابراین ولایت و حکومت فقیه، تنها راهی است که از تعطیلی احکام اسلامی جلوگیری مینماید.
    کلیدواژگان: ولایت، ولی، مولی، فقه، فقیه، حکومت اسلامی
  • ایرج رضایی صفحات 47-72
    با وجود نقش و اهمیت بسزایی که زبان یا ارتباط کلامی در تداوم حیات فردی و اجتماعی ما انسان ها دارد؛ با این همه، باید اذعان نمود که ارتباطات انسانی محدود به ارتباط کلامی نمی شود، بلکه بخش چشمگیری از ارتباطات انسانی از طریق ارتباط های غیرکلامی صورت می پذیرد. ارتباطات غیرکلامی، تمام پیام هایی است که انسان ها در ارتباطات میان فردی و عمدتا در تعاملات حضوری و چهره به چهره از طریق نشانه ها و علائم غیر زبانی به گونه ای مستقل و یا اغلب همراه با پیام های کلامی به یکدیگر ارسال می دارند. ارتباط های غیرکلامی طیف متنوعی از کنش ها و معانی رفتارها از حالات چهره، نوع نگاه، رنگ رخسار، تا نوع راه رفتن و نشستن، طرز لباس پوشیدن و نظایر اینها را شامل می شود که هر یک به صورت خواسته یا ناخواسته پیام هایی را به دیگران انتقال می دهند و مبنای شکل گیری برداشت ها و داوری های دیگران درباره ما می گردند. با این توصیف، درنگ در فرهنگ اصیل روابط اجتماعی اسلام و بررسی بخش مهمی از آیات قرآنی و روایات دینی، نشان می دهد که آموزه های جامع تربیتی و اخلاقی شریعت اسلام، قرن ها پیش از یافته ها و پژوهش های صورت گرفته دانشمندان، در کنارتوجه شایانی که به رفتارهای کلامی و زبانی داشته، بر اهمیت و نقش رفتارهای غیرکلامی از جمله گشاده رویی و حسن خلق به نیکی واقف بوده و در تحلیل ماهیت و همچنین به کارگیری شایسته آنها در مناسبات انسانی اهتمام و تاکید بلیغ داشته است. اهمیت این بررسی در پیوند با ماموریت های نیروی انتطامی از آنجاست که این نیرو یکی از مهم ترین نهادهای اجتماعی است که ارتباط مداوم و تعامل گسترده ای با اقشار گوناگون مردم دارد؛ از همین رو، توجه افزون تر به مهارت های اجتماعی کارکنان ناجا و آموزش این مهارت ها از جمله رفتارهای غیرکلامی می تواند نقش بارزی در انجام شایسته تر وظایف و ماموریت های این نیرو، ایفا نماید.
    کلیدواژگان: آیات و روایات اسلامی، روان شناسی اجتماعی، ارتباطات میان فردی، رفتارهای غیرکلامی، زبان تن
  • دل آرا نعمتی پیر علی صفحات 73-93
    مدیریت یکی از عرصه های مهم و قابل توجه در سبک زندگی اسلامی است. مدیریت جهادی برخاسته از فرهنگ جهادی، و حاکی از مدیریت بر مبنای ارزش های اسلامی است. تبیین مفهوم، شاخصه ها و مولفه های مدیریت جهادی منوط به تحقیق و تدبر در قرآن کریم است. از آنجا که واژه مدیریت و مشتقات آن در قرآن کریم به کار نرفته است، توجه به واژه های «طاعه»، «تمکن» و «اتباع» و نیز واژه «جهاد» و تدبر در برخی آیات مشتمل بر این واژگان به روش تحقیق موضوعی و تدبر در سیاق این آیات، روشی مناسب برای استخراج تعالیم قرآن کریم در خصوص مدیریت جهادی است. براساس این تحقیق میتوان گفت، مهمترین شاخصه جهاد، بذل طاقت برای رسیدن به مطلوب با مولفه های عقل، علم، تقوا، اسوه مداری، ولایت مداری و اعتصام و توکل به خدا است و مدیریت جهادی به کار گرفتن این شاخصه ها و مولفه ها همراه با کاربست تمامی استعدادها، توانمندی ها و بن مایه های فردی، اعتقادی و سازمانی مدیر به منظور تحقق هدف والای آن یعنی ارتقای کمی و کیفی حیات انسان است؛ بنابراین میتوان گفت، مدیر در تحقق مدیریت جهادی نقش اساسی و ارزشمند ایفاء میکند.
    کلیدواژگان: س، بک زندگ، ی اس، لام، ی، مدیری، ت جه، ادی، ق، رآن، طاع، ت، تمک، ن، اتب، اع
  • مهدی جراحی، مجید بابازاده، رمضانعلی رود مقدس صفحات 95-112
    قدمت سیاست به دوران شکل گیری جوامع بشری باز می گردد و به موازات بسط و پیچیدگی جوامع سیاست نیز قبض و بسط یافته است. پیامبران الهی، نخستین پیشگامان قانون گذاری در جهت اداره جامعه بوده اند. در اسلام، سیاست، ریشه در وحی داشته و همواره با بخشی از زندگی انسان ارتباط دارد و چون به عمل انسان مربوط می شود، ناگزیر با دین که عهده دار بیان شیوه های زیستن است، تماس پیدا می کند و از این رو یا در تضاد با آن و یا همسوی آن عمل می کند. مراد از تربیت، فراهم کردن زمینه ها برای شکوفایی و به فعلیت رساندن استعدادهای بالقوه انسان می باشد. تربیت سیاسی در بین اندیشمندان این حوزه، تحت عنوان تربیت مدنی یاد می شود. تربیت سیاسی، تلاش در راه تربیت شهروندانی مسئول و وظیفه شناس و رشد دانش ها، نگرش ها و مهارت های او می باشد. مبانی، گزاره های توصیفی هستند که اشاره به ویژگی های اساسی انسان دارند و اصول نیز گزاره های تجویزی و بایدی هستند که از مبانی گرفته شده اند و روش ها نیز به عنوان گزاره های تجویزی محدود و مصداقی در نظر گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: سیاست، تربیت، تربیت سیاسی، مبانی تربیت سیاسی، اصول تربیت سیاسی، روش های تربیت سیاسی
  • ناصر عبدی، هادی مزینانی، موسی رشید حفظ آباد، سید فرشید کاظمی صفحات 113-141
    برای اداره امور کشور و اصلاح نظام اداری تلاش های مجدانه ای صورت گرفته تا از کارایی و پاسخگویی لازم در حد مطلوب برخوردار شود. یکی از علل اصلی و مهم اداره کشور توجه کامل و جدی به ارزشهای اسلامی و نقش بنیادین آن در تحول و سلامت نظام اداری می باشد. از این رو، مقاله حاضر درصدد است تا به تبیین عوامل موثر بر سلامت نظام اداری با تکیه بر آیات قرآن و سیره نظری و مدیریتی امام علی (علیه السلام) با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی بپردازد. با تحلیل محتوای منابع اسلامی میتوان چنین نتیجه گرفت که سلامت نظام اداری و رشد ارزش های اخلاقی در آن، از یکسو تحت تاثیر مبانی هستی شناختی و انسانشناختی حاکم بر باورهای افراد سازمانی و از سوی دیگر تحت تاثیر عوامل سهگ انه ارزشی، درونسازمانی و برون سازمانی است؛ بنابراین، اعمال سه نوع اصلاحات بینشی و اعتقادی، درونسازمانی و برونسازمانی ضروری است.
    کلیدواژگان: سلامت نظام اداری، ارزش اخلاقی، قرآن کریم، دیدگاه مدیریتی، امام علی (علیه السلام)
|
  • Majid Maaref Pages 1-18
    Truth and sincerity are one of the highest moral qualities mentioned in Nahj-al-Balagha. Encouragement toward being truthful and on the opposite, discouragement from lying has been mentioned side by side in many different cases in the mentioned source. According to these teachings, truth has different levels and types. Considerings its levels, there is truth in intention, in speach and in deeds and considering its different categories it can be divided to truth in personal or public life which itself can be categorized according to various social subjects. In the worldly life and that of the hereafter, sincerity and truthfulness has many important consequences above all, divine approval, salvation from hostile situations, achieving success, arrangement of works, strengthening of faith and the reinforcement of other virtues such as patience, submission before Allah, increase of guidance and piety and eventually achieving success in the worldly life and triumph in that of the hereafter.
    Keywords: truth, lie, Imam Ali(pbuh), Nahj, al, Balagha, the consequences of truth
  • Mohammad Hosein Bayat Pages 19-45
    In this paper, Essence of Jurist’s Guardianship and it’s position in forming and continuing of Eslamic Government is studied. The Writer by virtue of denotion of Quranic Verses and Traditions and based on Rational Reasons, has proved The basic position of Guardianship of Jurist about formation of Eslamic Government and Executing of all of theological laws in The Time of disappearance of Emam (blessing of god be upon him)In a word, Prophethood of the Holy prophet was the main cause of appearance of Eslamic Government and being of Holy Emams after prophet until martyrdom of Emam askari (The eleventh emam), is cause of continuation of Eslam and Eslamic Government, this great responsibility in the time of disappearance of Holy Emam became the main duty of The Jurists how have The necessary qualifications. therfore, Guardianship and Government of Jurist is The only way that prevents from vacation of Islamic laws.
    Keywords: Guardianship, Guardian, Master, Jurisprudence, Jurist, Eslamic Government
  • Iraj Rezaie Pages 47-72
    In this article, an important portion of Quran verses and Islamic narrations is investigated from nonverbal communications via an analytic and comparative approach. Nonverbal communication which is an important field in social psychology and human communication consists of all messages that human beings send in interpersonal communications and mainly in face to face interaction via signs and non-linguistic signals. This study shows Islamic cultural doctrines were aware of the importance and role of nonverbal behavior and emphasized it from many centuries ago. However, teaching police officers about the nonverbal behavior has an indispensable role in developing police organization.
    Keywords: Islamic verses, narrations, social psychology, interpersonal communications, nonverbal behavior, body language
  • Delara Nemati Pirali Pages 73-93
    Management is one of the important and significant eras in Islamic lifestyle. Jihadi management originates from Jihadi culture, and signifies management on the basis of Islamic values. Any conceptual explanation and endeavor to define criteria and attributes of Jihadi management require an in-depth study and contemplation in the holy Quran. Since the word management and its derivatives are not used in the holy Quran, a suitable methodology is to contemplate on words including "obedience", "submission", "subordination" and the word "Jihad" as well as the context of the verses containing those words. Based on the findings of this research, it can be indicate that the main characteristic of Jihad is extending efforts to achieve the desirables by practicing wisdom, science, piety, role model, divine leadership orientation, attachment and reliance on God, and Jihadi management is directed toward using such criteria and attributes along talent, capability and individual and organizational competence and faith of the manger in order to realize its transcendental objective i.e. qualitative and quantitative improvement in human life. Therefore it can be said that the manager plays a fundamental and valuable role in realization of Jihadi management
    Keywords: Islamic lifestyle, Jihadi management, Quran, obedience, submission, subordination
  • Mahdi Jarrahi Darban, Majid Babazadeh, Ramezanali Roudmoqaddas Pages 95-112
    Policy dating back to the formation of human communities and it have contract and expanded in accord with the expansion and complexity of communities. Prophets were the first pioneers of the legislation governing. In Islam policy is rooted in revelation and it always associate with a part of man's life and because of relating with human action it inevitably encounter religion that is responsible for expression the ways of life. Hence, it is in contrast with religion or in accord with it. The aim of training is to provide fields for actualizing the human potentials. Political education among scientists of this field will be remembered as civics education. Political education is an effort to educate citizens, he is responsible and dutiful. Foundations are descriptive statements that refer to basic feature of man and principles are also prescriptive and positive statements that are rooted in foundations. As a prescriptive statements the methods have considered limited and symbolic.
    Keywords: Policy, Education, Political Training, Foundations of political Education, Principles of Political Education, Methods of Political Education
  • Naser Abdi, Hadi Mazinani, Mousa Rashid Hefz Abad, Farshid Kazemi Pirsara Pages 113-141
    Despite all efforts to reform the country's administrative system, however, its efficiency and accountability is not desirable. One of the main reasons is the lack of serious attention to Islamic values and its fundamental role in the development and safety of bureaucracy.Therefore, this article is going to Expression of factors that affect the safe bureaucracy relying on the Quran and Theoretical and managerial tradition of Imam Ali (AS) using descriptive - analytical method.With the analysis of Islamic sources Contents, can be concluded that safety in Administrative system and Development of moral values in that are under the influence of Ontological and anthropological principles governing the Organizational members beliefs, On the one hand and Influenced by three factors, important, internal and external organizational on the other hand. Therefore, Acting upon Three types of intellectual and ideological reform, within internal and external is essential.
    Keywords: Servant, Leader, Supportive structures, custom of Imam Reza