فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 32 (بهار 1394)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 32 (بهار 1394)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دل آرا نعمتی پیر علی، مهری طاهر صفحات 1-24
    غیبت، اعظم مهلکات و اشد معاصی است و به اجماع جمیع امت و صریح قرآن و احادیث پیغمبر صلی الله علیه وآله و ائمه اثناعشرعلیهم السلام حرمت آن ثابت است و در روایات بسیاری هم این عمل زشت تقبیح شده و عذاب سختی برایش بیان گردیده است. غیبت یکی از گناهان و لغزش های بزرگ زبان است که دراصطلاح به معنای پشت سر مومن بدگو یی کردن با گفتار یا اشاره است ودرآیه دوازدهم ازسوره مبارکه حجرات به صراحت و در آیات دیگر از جمله آیه 148 نساء، 19 نور، 36 اسراء و آیه یک سوره همزه به تلویح از آن نهی شده است. علت این نهی را در پیامدهای مهلک فردی واجتماعی آن می توان دانست. هدف دراین تحقیق تب یین برخی از پیامدهای اجتماعی غیبت براساس تعالیم اسلامی و به ویژه توجه به آیات قرآن کریم وسیاق آنهاست که به روش توصیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. براین اساس برخی از پیامدهای فردی غیبت عبارت است از: خروج از ولایت خداوند، حبط اعمال و عذاب الهی و خروج از دایره ایمان و از مهم ترین پیامدهای اجتماعی آن نیزمی توان به ترور شخصیت و هتک حرمت مومن، تضعیف روابط خانوادگی و اجتماعی، ترویج ضد ارزش ها و عدم پویا یی و سلامت جامعه اشاره نمود. از جمله اهداف اجتماعی نظام اخلاقی اسلام از تحریم غیبت، بهینه سازی روابط اجتماعی، تقویت همبستگی خانوادگی، حفظ حرمت و کرامت افراد و در نهایت ایجاد جامعه سالم و پویا است. نتیجه بررسی غیبت درنظام اخلاقی اسلام از رذائل اخلاقی محسوب شده و در فرهنگ اسلامی ازعوامل انحطاط و خسران فرد و جامعه تلقی می شود که موجب اختلال در بهداشت روانی فرد و وحدت و انسجام جامعه می گردد.
    کلیدواژگان: غیبت، پیامد ها، رذایل اخلاقی، اخلاق اسلامی، تفسیر موضوعی، تعلیم و تربیت اسلامی
  • رحیم محمدی، حسن علی اکبری، امیر هوشنگ میرابی قشونی صفحات 25-41
    این تحقیق با اشاره به مفهوم سبک زندگی و استخراج شاخص ها و زیر شاخص های: زندگی روزمره، مصرف، اوقات فراغت، شیوه و هویت آن، از تحقیقات مشابه و چارچوب نظری و احصاء اندیشه های مقام معظم رهبری و سه اندیشمند مطالعات فرهنگی (بوردیو،جان استوری و استوارت هال) تدوین گردیده است. وجود دیدگاه انتقادی به سبک زندگی، مهم ترین تشابه، و نگاه اسلامی به سبک زندگی در دیدگاه مقام معظم رهبری و نگاه مصرفی به سبک زندگی در میان سه اندیشمند، مهم ترین تفاوت؛ و دیدگاه غرب ستیزی در حوزه محتوای سبک زندگی غربی در آراء رهبر معظم انقلاب و فقدان چنین دیدگاهی و پذیرش آن توسط سه اندیشمند، مهم ترین تعارض می باشد که با روش تحلیل محتوای کیفی نتایج مورد اشاره به دست آمده است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف، هویت، شیوه(مد)، اوقات فراغت، زندگی روزمره
  • محمدحسن توسلی، محمد امین صادقی صفحات 42-73
    پیشگیری، مجموعه اقدام ها و تدابیری است که از پایه و اساس مانع وقوع جرم و فعلیت یافتن اندیشه جنا یی می شود و با ریشه ها و علل پیدا یی جرم مبارزه می کند.پیشگیری کیفری و غیر کیفری، اجتناب ناپذیر است و آن چه امروزه رو کیردی جدید به چگونگی واپایش بزهکاری محسوب می شود، عبارت است از کلیه اقدامات فردی و عمومی به جز اعمال حقوق کیفری با هدف از بین بردن زمینه های مساعد برای ارتکاب اعمالی که جرم محسوب می شود. دراین میان، نقش آموزه های اسلامی در سالم سازی محیط اجتماعی و سازمانی کاهش تخلف و جرم، و نیز جایگاه رو کیردهای آموزه های اسلامی در برنامه پیشگیری از جرم و نظام حقوقی اسلام، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر، گویای این مهم است که پیشگیری از جرم براساس آموزه های اسلامی یک جریان دو طرفه بوده که هم پلیس و هم مردم، در آن نقش سازنده و تاثیرگذاری دارند. در این میان توجه ویژه مدیران و کارکنان ناجا به آموزه های اسلامی و عوامل پیشگیرانه از جرم از قبیل: «اعتقاد به توحید، اعتقاد به معاد، نقش و تاثیر نماز، امر به معروف و نهی از منکر، انفاق و احسان، حجاب و عفاف، نظارت و واپایش، تعلیم و آموزش عمومی، پیشگیری از طریق خانواده، محبت و مهرورزی، معاشرت با ن کیان و صالحان، اجرای روش الگو دهی و الگو گیری، ترویج فرهنگ صبر، بردباری و شکرگزاری، فرهنگ قناعت و پرهیز از اسراف و تبذیر و بالاخره تاثیرتوبه» و عملیاتی و اجرا یی کردن آنها در نظام تعلیم و تربیت فردی وسازمانی می تواند در پیشگیری ازتخلف وجرم، مفید و اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، پیشگیری، جرم، تخلف، پلیس غیرکلامی، زبان تن
  • محمد عبدالرحیمی صفحات 74-105
    در آموزه های اسلامی، هیچ علمی به اندازه «طلب علم سلامت» ضروری خوانده نشده است. «سلامت» هم کمال محسوب می شود و هم مقدمه ای برای نیل به سایر کمالات است؛ «بهشتی شدن» و حرکت به سوی «سعادت» جز برای انسان های «سالم» میسر نمی شود. از سوی دیگر حرکت در مسیر خلاف سلامت، موجب هبوط از مقام انسانی و فساد استعدادهای عالی موجود در نهاد انسان می گردد. با توجه به چنین اهمیت و ضرورتی، مقاله حاضر، با استناد به آیات قرآنی و روایات متقن شیعی، به روش توصیفی و تحلیل محتوا، به دنبال تشریح مفهوم و جایگاه سلامت در اسلام، و نیز تب یین یکی از مهم ترین اقسام سلامت، یعنی «سلامت معنوی» و تشریح چگونگی احراز آن است. برخی از یافته های این تحقیق نشان می دهد که: 1(داشتن سلامت بدنی لزوما با سالم بودن انسان مساوق نیست؛ به بیان دیگر نداشتن صحت بدنی و حتی داشتن نقص عضو، به معنای نداشتن سلامتی نیست؛ 2(به دلیل احاطه و اشراف بعد معنوی انسان بر بعد مادی، سلامت معنوی تاثیر به سزا یی در سلامت جسمانی انسان دارد؛ 3(سلامت معنوی که سلامت بعد معنوی و باطنی انسان است- نیازمند حرکت های معنوی در جهت کمال و نیز تعادل در ابعاد و روابط انسانی است؛ 4(سلامت قلب و عقل و تعامل درست آنها، نقش اساسی در رسیدن انسانبه «سلامت بعد معنوی» ایفاء می کنند؛ 5(سلامت قلب موجب باز شدن «چشم قلب» و ایجاد «بصیرت» در انسان می شود؛ 6(بینا یی چشم دل-که صفت قلب های سالم است- موجب «رویت حق» و درک «جنه اللقاء» می گردد؛ 7(قلب ناسالم و آلوده، هیچ کدام از کارکردهای قلب سالم را ندارد. امراض قلبی، محصول آلودگی ها یی همچون کفر و شرک و گناه است؛ 8 («کم عقلی» یکی از بیماری های بعد معنوی و باطنی انسان است. عدم رشد عقل، که موجب عدم تشخیص و تم ییز حق و باطل است، انسان را گرفتار تار یکی جهل و در نتیجه افراط و تفریط می کند....
    کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، بیماری، قلب، عقل، حرکت، تعادل
  • سجاد امیدی صفحات 106-126
    ارتباط تنگاتنگ نیروی انتظامی با مردم وگسترش حضور زنان در جامعه، مسئله نگاه را به عنوان نخستین گام در بر قراری ارتباط میان افراد، از اهمیت ویژه ای برخوردار نموده است؛ چرا که کوچک ترین تخلفات در بسیاری از مواقع، زمینه ساز بزرگ ترین آسیب ها به فرد وجامعه خواهند بود. به طور کلی نگاه از دیدگاه اسلام، به دو صورت مجاز وغیر مجاز یا حلال وحرام قابل تقسیم است. نگاه مجاز یا حلال، نگاهی است که در صورت وقوع، گناهی را متوجه فرد نساخته و در برخی موارد، موجب کسب فضیلت و ثواب نیز می گردد. اما نگاه غیر مجاز یا حرام، نگاهی است که به دلیل عواقب شوم وناپسندی که در پی دارد، گناه شمرده شده وفاعل آن مرتکب عمل حرام گردیده است. نگاه های مجاز از دیدگاه اسلام شامل موارد زیر است: نگاه مرد به زن با قصد ازدواج، نگاه زن به مرد خواستگار، نگاه برای شهادت دادن، تعلیم وتعلم، معامله، ضروت، معالجه، نگاه به زنان ازکار افتاده، اهل ذمه، کافر، روستا یی وصحرانشین، نگاه به زنان بی قید و بد پوشش، نگاه اول ونا خواسته ونگاه به محارم.
    کلیدواژگان: نگاه مجاز (حلال)، نگاه غیر مجاز(حرام)، اسباب محرمیت، اسلام، زن ومرد
  • علی خادم پیر صفحات 127-153
    یکی از صفات انسانی و الهی که در آموزه های دینی دارای جایگاه خاصی است و رابطه تنگاتنگی با ایمان دارد، صفت حیا است. کلمه حیا در لغت به معنای شرم است و با توجه به تعاریف بیان شده، حیا زمانی ایجاد می شود که فرد حضور شخص یا اشخاص دیگری را حس کند که این اشخاص ناظر بر اعمال انسان هستند که شامل: حیا از خدا، امام، فرشتگان، و حیا از خود و دیگران می باشد. حیا در یک تقسیم بندی به حیای نفسانی و حیای ایمانی تقسیم می شود، که حیای نفسانی به جنسیت وابسته است و زمانی که کم رنگ می شود زنان را بیش از مردان درگیر مشکلات کرده و خودآرا یی و تبرج و جلو هگری زنان به جامعه کشیده می شود و حیای ایمانی بالاتر از حیای نفسانی است. هر چه ایمان فرد قو یتر شود این حیا نیز در او بیشتر می شود. حیا در روایات اسلامی، کلید بسیاری از خوب ی ها معرفی شده است و آثار و فواید فراوانی مانند: پیش گیری از گناه، کرامت نفس، عفت و پاکدامنی، انجام خوب ی ها، موفقیت، پاک شدن گناهان، محبت خداوند دارد. گاه در حیا، مانند صفات خوب دیگر، افراط یا تفریط می شود. دست های راه تفریط را می پیمایند و بدون تفکر، به هر عملی دست می زنند. در مقابل، عده ای نیز راه افراط را بر می گزینند و به نام حیا، از حضور در اجتماع خودداری می کنند، در حالی که قلمرو حیا امور زشت و ناپسند است و شرم ساری در انجام نیکی ها هیچ گاه پسندیده نیست و لذا در بسیاری از روایات حیاورزی در برخی موارد مانند: حیا ورزیدن از گفتار، کردار و درخواست حق، تحصیل علم، تحصیل درآمد حلال، خدمت به مهمان، احترام گذاشتن به دیگران،درخواست از خداوند، خدمت به خانواده و... ممنوع شده است.
    کلیدواژگان: حیا، شرم، کم رویی، عفت، آزرم، ناظر
  • هادی جعفریان، عباس رئیسی، محمدرضا پاکیزه صفحات 154-180
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی دوره های آموزش مهارت های اخلاقی به زوجین، از طریق ایجاد ارتباط میان متغیر های رضایتمندی، یادگیری(سطح معلومات) و بهبود رفتار(روابط متقابل) صورت گرفته است. روش اتخاذ شده در این پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(جداول و نمودار ها) و استنباطی که شامل آزمون همبستگی پیرسون بوده استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این جستار پرسش نامه محقق ساخته با روا یی و پایا یی مورد قبول و در سه محور رضایتمندی، یادگیری و بهبود رفتار بوده است که میان 103 نفر از مخاطبین حاضر)خانواده کارکنان نیروی انتظامی استان چهارمحال وبختیاری(در دوره های آموزشی ذکر شده که به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند، توزیع شد.مخاطبین گروه آزمایش، 6 دوره چهار ساعته برنامه آموزش گروهی را در بازه زمانی 9 ماهه دریافت نمودند که پس از پایان یافتن این ادوار نتایج تحقیق موصوف نشان داد ارتباط عمیقی میان رضایتمندی همسران از دوره آموزشی با ارتقاء معلومات ایشان در زمینه همسرداری وجود دارد. از سوی دیگر میان تعالی سطح معلومات و بهبود رفتار همسران آموزش دیده همبستگی مثبتی وجود دارد. به طوری که می توان گفت دوره مذکور تاثیر فراوان و مثبتی بر معلومات ایشان و بالتبع بهبود روابط و رفتارایشان ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: مهارت های اخلاقی، رضایت مندی، یادگیری، بهبود رفتار
|
  • Nemati Pirali, M. Taher Pages 1-24
    Backbite, is the most lethal and the most severe sin and its prohibition is fixed for consensus of all nations and Quran and the sayings of Prophet Muhammad PBUH and tenth imam PBUH and has been denounced in many tradition also stated severe punishment for this ugly. Backbite is one of the great sins and slips of the tongue which means maledict with speech or refer behind the believer and it prohibited in the twelfth verse of Hajarat Sura and in other verse including Nisa verse 148, Nour 19, Asra 36, and chapter one of Hamze. The reason for this prohibition can be fatal in individual and social consequences The purpose of this research explain some of the social consequences of backbite based on Islamic teachings, especially according to Quranic verses and their context which have been analyzed in descriptive method. Accordingly, some of the consequences of the backbite is leaving the province of Lord, maketh actions and punishment and leaving the circle of faith and The social consequences of it can be character assassination and defamation believer, weakening family and social relationships, promote anti-values and lack of dynamism and public health cited. Among the social goals of Islamic moral system of sanctionsbackbite, is improving community relations, strengthen family cohesion, respect and dignity of the people and the creation of a healthy and dynamic society. As a result, the backbite in the Islamic system is moral vices, and in Islamic culture is degeneration and including loss of individual and community factors that cause mental health of the individual and the unity and cohesion in the community.
    Keywords: Backbite, Consequences, Moral vices, Islamic moral, Thematic Commentary, Islamic education
  • Rahim Mohammadi, Hasan Ali Akbari, Amir Houshang Mirabi Ghoshuny Pages 25-41
    This paper refers to the concept of lifestyle and mining indices and sub-indices of the same research and theoretical framework and a recognized thought leader and three scholar of cultural studies (Bourdieu, John Storey and Stuart Hall) on the index, which includes daily life, consumption, free time, fashion and identity has been developed. The most important similarity is critical perspective on life style, life style in view of the Supreme Leader of the Islamic look at consumer and lifestyle differences among the three most important thinker and anti-Semitism in the West view the contents of a Western lifestyle vote the Supreme Leader and the lack of such a view and its acceptance by three thinkers is the conflict with qualitative content analysis results mentioned above are obtained.
    Keywords: lifestyle, consumption, identity, fashion, free time, dailylife
  • Mohammad Hasan Tavasoli, Mohammad Amin Sadeghi Pages 42-73
    Prevention is the set of actions and measures that fundamentally prevents crime and actuality of criminal ideas and fights with the roots and causes of the crime emergence. Penal and non-penal prevention is inevitable. Today, what is a new approach to the delinquency monitoring includes all individual and public actions except applying criminal law with the aim of removing potential environments for committing actions that are crime. In the meantime, the role of Islamic teachings in purification of social and organizational environment, reduction of abuse and crime, and also the place of Islamic teachings approaches in prevention program and Islamic legal system is of particular importance. The findings of this study indicate that prevention of crime is a two-way flow based on Islamic teachings and both police and people have constructive and effective role in it. In the meantime, the special attention of police (NAJA) managers and staff to Islamic teachings and prohibitive factors of crime such as: belief in monotheism, belief in resurrection, the role and impact of prayer, enjoining the good and forbidding the evil, charity and kindness, hijab and chastity, monitoring, public education, prevention by family, love and kindness, communication with righteous, the method of modeling and model making, promotion of patience culture, tolerance and thanksgiving, the culture of contentment and avoidance of prodigality, the impact of repentance, and operationalize and execute of them in individual and organizational learning and training system could be useful and effective in prevention of abuse and crime.
    Keywords: Islamic teachings, prevention, crime, abuse, policeJihadi Management from the Perspective of the Holy Quran
  • Mohammad Abdolrahimi Pages 74-105
    Nothing is considered as necessary as "health science demands" in Islam. "Health" is considered both as the perfection and a prelude to achieving the other perfections; "being Heavenly" and move towards "salvation" are not possible except for "healthy" people. On the other hand, moving in the opposite direction of health would lead to human fall and the great talents corruption in the human body. Given this importance and necessity, the present paper, citing Quranic verses and strong sayings of the Shiite and employing descriptive and content analysis methods, seeks to explain the concept of health status in Islam, and also explain one of the most important divisions of health, i.e., "the spiritual health "and the ways to obtain it.Some of the findings of this study show that: 1) Having physical health is not necessarily equal to being a healthy human, in other words the lack of physical health and even having a disability does not mean not having health. 2) Due to the dominance of spiritual dimension of man over the physical dimension, the spiritual health has a significant impact on human physical health. 3) Spiritual health – which is the man's inner and spiritual health – requires the spiritual moves towards perfection and balance in all aspects of human relationships. 4) Heart and mind health and their proper engagement play a vital role in people's reaching to "spiritual health". 5) Heart health would lead to open "the eyes of the heart" and a "vigilance" in human. 6) The vision of the "heart's eyes" – which is the attribute of healthy hearts – leads to "viewing God" and understanding "Jannat Alleqa". 7) Unhealthy and dirty heart does not have any functions of healthy heart. Heart diseases are the products of contaminations such as blasphemy and idolatry and sin. 8) "Unreasoning" is one of the diseases of man's inner and spiritual dimensions. Lack of wisdom development, which leads to the failure of recognizing and distinguishing between rights and wrong, would place man in benighted and thus going to extremes.
    Keywords: HEALTH, SPIRITUAL HEALTH, DISEASE, HEART, INTELLECT, MOVEMENT, BALANCE
  • Sajjad Omidi Pages 106-126
    Close relationship of police with people and the expansion of women presence in the society have made the look issue of special importance as a first step in beginning of communication between people because the smallest violations in most cases underlie the greatest damages to the individual and society. Generally, look from Islam perspective is divided into legal and illegal or halal and haram(forbidden). Legal or halal look is a look that when is occurred, there is no sin for the one whom has looked and in some cases is the cause of reward. But, illegal or forbidden look is one that is considered as sin because of sinister and evil consequences it has and the person who does it, is committed forbidden action. Legal looks from Islam perspective include the look of a man at a women with marriage intention, the look of woman at suitor man, look for testify, teaching and learning, bargain, necessity, treatment, look at disabled women, dhimmis, infidel, rural and nomads, look at easygoing and bad hijab women, first look and unintentionally and look at intimates.
    Keywords: legal look (halal), illegal look (haram), confidentiality, Islam, woman, man
  • Ali Khadempir Pages 127-153
    One of the humanity and divinity properity in which has unique place in religion training is shame that has a close relationship with belief. The word shame means having modesty, and this would occurs when a person feel that others (such as God, Imam, Angels, and also himself and other people) are observing him. Dividing shame into two parts of sensual and belife, sensual shame depends on the sexual parts and when it reduced, cause women gets in trouble more than men and shows women more in the society, though belief shame is in higher degree than ensual shame. As the belife of a person goes stronger, the belief shame will goes higher place in his/her heart. The shame, in islam, introduces as the key for more goodness and has a lot of profits such as: prohibiting from doing sins, self-generosity and modesty, doing goodness, success, purifying sins, and God’s kindness.As the other things, sometimes there would have extravagance or dissipation inshame. Groups go into dissipation way and do everything without thought; correspondingly, groups go into extravagance way and in the name of the shame prevent from being in society.The territory of shame is sins and indecent, and modesty in doing goodness is never acceptable. In lots of traditions shame and modesty in the followings are forbidden: shame in speaking, shame in doing and gaining the right, education, achieving legitimate earning, serving the guest, admiring others, request to God, serving the family and etc.
    Keywords: modesty, shame, chastity, spectator
  • Evaluate the efficacy of skills education on improving of the spouse behavior / Case Study: Family law enforcement personnel Chaharmahal and Bakhtiari Province
    Hadi Jafarian, Abbas Raeisi, Mohammad Pakizeh Pages 154-180
    This study aimed to evaluate the effectiveness of training courses moral skills to couples, by linking the variable of satisfaction, learning (knowledge) and behavior (interaction) has been made. The approach adopted in this study was descriptive, correlation and analysis of data, descriptive statistics (tables and charts) and inferential statistics including Pearson correlation test was used. Measuring in this paper questionnaire has acceptable reliability and validity in three satisfaction, learning and behavior among 103 people who have contacts (Family law enforcement personnel Chaharmahal and Bakhtiari Province) listed courses were selected randomly distributed.Contacts groups, received the 6 four-hour group education program in the period of 9 months that after the end of the times, he showed a deep connection between satisfaction survey results wives of course with the promotion of their knowledge in the field of treating a husband there is from the wives of excellence knowledge and behavior positively correlated trained so that it can be said there are plenty of positive impact of the information and thus improve relationships and Rftarayshan he has created.
    Keywords: Moral skills, satisfaction, learning, behavior