فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 34 (پاییز 1394)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 34 (پاییز 1394)

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف ترابی صفحات 1-19
    مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای (دامت برکاته) در پیام نوروزی خود درطلیعهسال 1394 وهمچنین، در سخنرانی های مهم خود در حرم حضرت امام علی ابن موسی الرضا (ع) به تبیین نام گذاری سال جدید با عنوان «دولت وملت؛ همدلی وهم زبانی» و سال تحقق آرزوهای بزرگ، به طرح مطالبات واهداف مورد نظر در سال جدید پرداختند. کارکردهای شایان توجه همدلی وهمزبانی درعرصه ها وسطوح مختلف مدیریتی قابل مطالعه وبررسی علمی به نظر می رسد. از جمله عرصه های درون سازمانی این مقوله قابل مطالعه وبررسی، در سازمان عقیدتی سیاسی و نقش آن در ارتقای اثربخشی سازمانی است. نوشتار پیش رو، پویشی علمی برای بررسی موضوع مزبور است که با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و بهره گیری از فنون اسنادی وکتابخانه ای به تجزیه وتحلیل داده ها واطلاعات موجود در این باره می پردازد و محقق با استفاده از رویکردهای فرهنگ سازمانی، متناسب با آموزه های اسلامی و مرتبط با نظام مدیریتی سازمان عقیدتی سیاسی اقدام به تحلیل موضوع می کند. امید است این تحقیق گامی در فرایند توجه بیش از پیش به مقوله همدلی وهم زبانی میان مسئولان وکارکنان وافزایش انسجام وهماهنگی در فرایند نیل به اهداف سازمانی باشد.
    کلیدواژگان: همدلی، هم زبانی، اعتماد، معنویت، فرهنگ سازمانی
  • اکبر وروایی صفحات 21-46
    از آنجایی که نیروهای انتظامی برای ایفای وظیفه مهم خود در برقراری نظم و امنیت عمومی، اختیارات وسیعی دارند، بنابراین از جمله جرایمی که ارتکاب آن از سوی نیروی انتظامی قابل تصور است، ایراد ضرب و جرح عمدی نسبت به متهمان با توجیه ضرورت کشف جرم است. البته وقوع این جرم در همه سازمان های پلیس دنیا عمومیت دارد. با این حال با توجه به حاکمیت نظام اسلامی و مطرح بودن سازمان نیروی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازوی اعمال حاکمیت نظام اسلامی و همچنین حرمت شرعی و ممنوعیت قانونی این گونه اقدامات، ضرورت دارد تا با شناسایی عوامل نا مساعد و اتخاذ تدابیر و راهکارهای پیشگیرانه، از وقوع این عمل مجرمانه و خلاف شرع در سازمان نیروی انتظامی جلوگیری کرد.تحقیق حاضر با هدف تشریح مبانی شرعی ممنوعیت ایراد ضرب و جرح متهمان انجام گرفته است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی است که با استفاده از روش اسنادی، اطلاعات مورد نیاز از منابع علمی موجود جمع آوری و به شیوه تحلیلی و توصیفی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مبانی شرعی حکم عام ممنوعیت ایراد ضرب و جرح عمدی متهمان و محکومان از سوی ماموران نیروی انتظامی، بر اساس آرا و فتاوی فقهی هم بر اساس آیات قرآن کریم و هم روایات متعدد وارده ثابت می باشد. البته در موارد خاصی نظیر امر به معروف و نهی از منکر، دفاع مشروع، اجرای حکم قانون یا امر آمر قانونی و در قالب اسباب اباحه یا عوامل موجهه جرم، جواز ایراد ضرب و جرح عمدی بر متهمان و محکومان صادر شده است.
    کلیدواژگان: ماموران نیروی انتظامی، ضرب و جرح عمدی، حرمت شرعی، شکنجه، اسباب اباحه
  • سوسن آل رسول، دل آرا نعمتی پیر علی، اکرم بالاخصال صفحات 47-70
    باتوجه به معنای لغوی، کاربردهای قرآنی و استعمالات بیانی اهل بیت(ع)، ولایت قربی است که براساس آن نوعی خاص ازتصرف، مالکیت، حاکمیت و تدبیر ایجاد می شود. تبیین معارف عالیه الهی دردعای صحیفه سجادیه درخصوص ولایت و گستره آن ونقش امام سجاد(ع)در انتقال آموزه امامت و ولایت، هدف این تحقیق است که با تامل در فرازهای مختلف دعاها و به شیوه توصیفی مورد توجه و تحلیل قرارگرفته است. امام در مواضع متعددی ضمن تصریح برمقام ولایت اهل بیت(ع)، به تبیین هدایتگری امام حق پرداخته و بقای دین الهی را وابسته به این امر معرفی کرده اند. ایشان ضمن تاکید برنصب الهی امام واستمرار زمانی این نصب، امام را به واسطه بهره مندی ازعلم لدنی، عصمت،عدالت و مرتبه اعلای افضلیت، حجت و ولی خدا معرفی کرده وتحقق هدایت را به دوامر هدایتگری امام واطاعت حاصل از معرفت مامومین وابسته می دانند. ازهمین روی، امرولایت را دردوبعد تکوین وتشریع مطرح ساخته وتربیت همه جانبه و نیل به کمال و سعادت را شان تربیتی ولایت تکوینی امام معرفی نموده اند. برهمین اساس، ولایت تکوینی را لازمه ضروری ولایت تشریعی دانسته وحق سرپرستی و رهبری را برای امام به اثبات می رسانند.
    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، امامت، ولایت تکوینی، ولایت تشریعی، حکومت
  • محمود واعظی، زینب سادات قوام صفحات 71-98
    مدیریت آینده، یکی از راهبردهای اساسی برای اداره جوامع بشری محسوب می شود. آینده پژوهی به دنبال کشف،وارسی و ارزیابی پیشنهاد آینده هایی است که می توانند واقع شوند (آینده های ممکن) و یا احتمال واقع شدن آنها وجود دارد (آینده های محتمل)و یا می باید واقع شوند(آینده های مطلوب).ساخت آینده مطلوب، مبتنی بر شناخت عناصر سازنده آن، اصول و مبانی آینده پژوهی است. آینده پژوهان در مجموعه تلاش های خود اهداف مهمی دارند که مهم ترین آنها، ارتقای سطح زندگی انسان ها و توسعه آینده نگری است.بررسی آیات قرآن مجید و روایات اهل بیت علیهم السلام نشان میدهد که در اسلام، نگاه به آینده، از اصالت و عمق ویژهای برخوردار است. با اندیشه و تامل در آیات مربوط به آینده، در می یابیم که آیات و روایات به صورت مکرر، انسان ها را به تفکر، برنامه ریزی و تدبیر برای آینده ای سعادتمند فرا می خواند. قرآن چشماندازی خیره کننده از آینده ارائه می دهد که در آن، هم هشدار و هم بشارت دیده می شود.قرآن از انسان های مطلوب به «متوسمین» تعبیر فرموده است:«إن فی ذلک لآیات للمتوسمین»(حجر:75)در حقیقت، می توان گفت که با توجه به ویژگی هایی که در آیات و روایات برای متوسمین ذکر شده، این گروه در حقیقت، همان آینده پژوهان هستند.
    کلیدواژگان: آینده، دین، آینده پژوهی، آیات و روایات
  • راضیه بدیعیان، رضاعلی نوروزی صفحات 99-116
    حادثه عاشورا رویداد بسیار مهمی بود که در فاصله کوتاهی پس از زندگی پیامبر(ص) اتفاق افتاد و به نماد حماسه و شجاعت در مکتب تشیع مبدل شد. با توجه به اهمیت این نهضت بزرگ در تاریخ اسلام و تشیع، محصور نکردن آن در قالب قیامی حماسی عاطفی و پرداختن به ابعاد مختلف این نهضت بزرگ، رسالتی است عظیم در مسیر سریان روح مکتب عاشورا در کالبد تاریخ. از این رو، پژوهش حاضر که از نوع پژوهش های کیفی است، با استفاده از تفسیر متن و تحلیل گفتار، ضمن بررسی سیره امام حسین علیه السلام به تبین اهداف تربیتی این واقعه عظیم پرداخته و به این نتایج دست یافته است: اصلاح و رشد افراد و اصلاح جامعه، از جمله اهداف تربیتی امام حسین(ع) در جریان واقعه عاشوراست که زمینه ساز هدف بعدی یعنی حیات طیبه است و این اهداف به منزله اهداف واسط برای تحقق هدف نهایی یعنی عبودیت خداوند می باشد.
    کلیدواژگان: امام حسین علیه السلام، واقعه عاشورا، هدف تربیتی
  • عبدالرحمان علیزاده صفحات 117-136
    اگر انسان ها در مسئولیت های اجتماعی، صبر و حوصله لازم برای رسیدن به اهداف دراز مدت نداشته باشند، کارها را بدون لذت و کیفیت کمتری انجام می دهند. تمام تلاش افراد عجول بر این است که سعی می کنند در عصر خود نتایج کار خود را مشاهده کنند که همین موجب بی انگیزگی در افراد و خسارات جبران ناپذیر و فراوانی می شود؛ بر این اساس، بررسی و شناخت تاثیر عجله در مسئولیت های اجتماعی از جوانب مختلف، نقش بسیار مهمی دارد. مقاله حاضر به «تاثیرات عجله یا شتابزدگی در مسئولیت های اجتماعی از دیدگاه قرآن کریم و روایات» پرداخته است. عجله در اصطلاح نوعی شتاب بخشیدن به کارها و تلاش هاست تا در واحد زمانی کوچک تر به نتایج و آثار بیشتری دست پیدا کنیم. عجله گاهی از صفات نکوهیده و گاهی از صفات پسندیده به شمار می آید. عجله نکوهیده به عنوان یک اخلاق ناپسند در رفتار انسان به صورتهای گوناگون آشکار می شود که نتیجه آن، چیزی جز شکست، نا امیدی و پشیمانی نخواهد بود.در حقیقت، عجله یا شتابزدگی تاثیرات منفی و مثبت بسیاری در زندگی انسان ها به دنبال دارد. از جمله پیامدهای زیانبار عجله مذموم، محرومیت از برکت علم، ندامت و پشیمانی، فزونی خطاها و لغزش ها، افتادن در فتنه، زوال نعمت ها،... است و تاثیرات عجله پسندیده نیز عبارت اند از: نجات بی گناهان، جلب رضایت خداوند، کسب مغفرت، ورود به بهشت و عدم انحراف فرزندان....
    کلیدواژگان: تاثیر، عجله، مسئولیت های اجتماعی، قرآن کریم
  • سهیل رحیمی، هادی جعفریان، حسین برخی صفحات 137-161
    از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی، فرهنگ به دلیل تاثیرگذاری بر ذهنیت و رفتارهای فردی، اجتماعی وگرایش های سیاسی دارای اهمیت ویژه است. روی آوردن دشمن به مبارزه فرهنگی سبب شده است لزوم توجه مسئولان فرهنگی به مقوله فرهنگ، به یکی از دغدغه های مهم رهبران انقلاب ایران تبدیل شود؛ بنابراین، لذا از منظر حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، یکی از تهدیدات مهم حوزه فرهنگ، رخنه فرهنگی دشمن است که نیازمند اقدمات پیش دستانه و پیشگیری های آگاهانه است و در نتیجه تقویت اجزای اصلی فرهنگ اسلامی و ملی کشور و پاسداشت آن در برابر نفوذ، رخنه و تاثیر فرهنگ غربی در پرتو تربیت سیاسی صحیح و مناسب در تمامی ابعاد و ویژگی آن را می طلبد؛ به گونه ای که منجر به تاثیرگذاری مستقیم و غیر مستقیم بر مدیران، تصمیات کلان و سیاستگذاری های آموزشی – تربیتی و عمومی کشور شود. براین اساس است که حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با توجه با جنگ نرم وسیع دشمن بر ضد جمهوری اسلامی ایران، انگشت تاکید را بر بصیرت افزایی و افزایش قدرت تحلیل سیاسی ملت گذاشته اند. ایشان راه حل دفاعی و پاسخ هوشمندانه را، کاربست صحیح تربیت سیاسی می دانندکه منجر به مصونیت سیاسی جامعه و تداوم و قوام ارزش های انقلابی می شود.بنابراین، مقاله حاضر با استفاده از ابزار کتابخانه ای و مبتنی بر توصیف و تحلیل آرای امام خمینی(ره) و رهنمود های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در پی تشریح وتبیین جایگاه تربیت سیاسی و نقش آن در پیشگیری از رخنه های سیاسی- فرهنگی در انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: تربیت، سیاسی، آموزش و پرورش، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری
|
  • Yusuf Torabi Pages 1-19
    Intimacy and Common Language Functions of managers and personnel in elevation of Spiritual and organizational impressment. Supreme leader Imam Khamenei in beginning of this year 1394. in his Nowruz message called this year: State and Nation، intimacy and common language. He said: this year will be the year of great wishes for Islamic Republic of Iran. The functions of intimacy and common language is very important on variant domains، especial on management domain in (aghidati- Siasi) organization. This article will study the roles of intimacy and common language between the managers and personnel who work in agdidati- Siasi organization. In this research we utilized descriptive methodology and documentary and bibliography technique for data analyses. We hope this article will be useful for effectiveness elevation and spiritual comprehension elevation in aghidati- siasi organization.
    Keywords: intimacy, common language, trust, spiritual, organization's culture
  • Akbar Varvaei Pages 21-46
    Whereas the police organization in any country has important duties for applying public order and security and accordingly extensive powers are assigned to the staffs of this organization for performance of assigned duties، therefore one of crimes that commitment thereof by police force is supposed is intentional assault and battery to the accused with the justification of crime detection. Despite of generality of this crime occurrence in all police organizations and non-exclusion of police force in this matter، considering the governance of Islamic regime and raising IR Iran’s Police Force as the mean of applying Islamic regime governance as well as religious and legal prohibition of such actions، it is necessary to identify the improper factors and adopt preventive policies and strategies and avoid occurrence of this criminal and unlawful action in the police force organization. The present study aims to describe the religious fundamentals of prohibition of assault and battery of accused. This study is an applied research based on objective and required data was collected from academic references using documentary method، and analyzed based on analytical descriptive procedure. Summary of results of this study indicates that religious fundamentals of general sentence on intentional assault and battery of accused and convicted people by police force officers are fixed based on jurisprudential judges and decrees، verses of Holy Koran as well as various narrations. However، in special cases such as enjoining good and forbidding evil، legitimate defense، enforcement of sentence of law or order of legal orderer and in compliance with the reasons for legalization or justified factors of crime، permission for intentional assault and battery of accused and convicted people has been issued.
    Keywords: Police Force Officers, Intentional Assault, Battery, Religious Prohibition, Torture, Reasons for Legalization.
  • Sosan Alrasul, Del Ara Nemati Pirali, Akram Balakhesal Pages 47-70
    According to the literal meaning، the Quran and the use of expressive applications Ahlu beyt (AS)، province is based on a certain type of، possession، ownership، sovereignty and plan، is created. Explain higher teachings of God in the prayers، scripture Sajadieh the province and its scope and role of Imam Sajjad (AS) in transition doctrine of Imamate and Leadership، the purpose of this study is to reflect on the various passages and prayers and descriptive methods have been considered and analyzed. Imam also said on many occasions in the Ahlu beyt (AS) dignity، to explain his guiding divine religion and survival levels of right related to this matter have been introduced. He also emphasized the installation when the installation continues divine Imam، Imam benefit through divine science، purity، justice، repayments، interest on the order of supreme superiority، is authorized and directed to the realization of God has introduced two guiding the imam and others of knowledge related followers. That is why the province has considered in both developed and legislation and all-round education and introduced as achieve perfection and happiness educational status of Imam formative province. Accordingly formative province to province legislative considered essential prerequisites for leadership headed right for the Imam to prove.
    Keywords: scripture Sajadieh, leadership, developmentalprovince, provincial legisiative, government
  • Mahmood Vaezi, Zeinab Sadat Ghavam Pages 71-98
    One of the reflections that can be raised in future studies is where is its position as important idea in religion? Can be found lessons in religious texts of Islam، which directly or indirectly encourage faithful’s to the future studies? Study shows Quranic verses and traditions in Islam، looking to the future، originality and depth special. Repeated verses and traditions، people to think، plan and plan for the future prosperity of human optimum. Quran calls «Motevasemyn» interpretation says in (hejr، 75) are Motevasemyn be enjoying the unique characteristics and features that are mentioned in the verses and narrations for such foresight، farseeing، lessons، insight، wisdom، insight، wisdom and enjoying the divine light and insight… that essential tools in the field of futures studies is a holy religion، in fact، are futurists. Some verses and traditions and teachings with recommendations to prospective leads believers at the micro level، such as: preparing for the future، the impact on the future operations، future impose، maintain religion and values for future generations، righteous concern of Things generations later، concern about the future and the next generation and.
    Keywords: future, religion, futures studies, verses, hadiths
  • Razieh Bbadiean, Reza Ali Norouzi Pages 99-116
    Ashura was a very important event that occured shortly after the prophet''s life and became a symbol of epic and courage in the shiite school. According to the importance of this great movement in the history of Islam and shi''ism، enclose it in a heroic، uprising and emotional and paying to the diffrent aspect of this great movement، is the massive mission in he way of the spirit of the Ashura''s school in the body of history. Therefore، current study is a qualitative study، by using text commentary and analysis of speech،by studying the life of Imam hossein (PBUH) to explain the educational goals of this great movement in Ashura and achieved tis
    Results
    reform and development of individuals and society reform including the Imam hossein''s (PBUH) educational goals in Ashura that underlying next target means pure life and these objectives as intermediate objectives fore realized final goal means that worship the God.
    Keywords: Imam Hossein(PBUH), Ashura, Educational goals
  • Abdol Rahman Alizadeh Pages 117-136
    If people have not patience in social responsibility to achieve long - term goals، do be concluded with no pleasure and less quality. All working hasty people is trying to find their lead results in his time to cause reluctance in the people and irreparable damages and abundance. Based on studying and know of rush impact in social responsibility of various aspects is very important، hence now Article to rush effects in social responsibility according to the Quran and traditions. In terms of a hurry accelerate to the work and efforts to in unit smaller time achieve to results and greater effects sometimes hurry reprehensible traits and sometimes is good qualities. Reprehensible hurry as a evil moral in man reveals to various that result will not but failure، disappointment and regret nothing. Negative and positive influences follow in lives of people including indecent haste harmful consequences include suspension of the blessing of science remorse and regret، excess errors and mistakes، falling into temptation، deterioration blessings، and effects of good rush is to save innocent، the satisfaction of god، business forgiveness and heaven and the non-diversion of children.
    Keywords: impact, hurry, social responsibility, the quran
  • Soheil Rahimi, Hadi Jafarian, Hosein Balkhi Pages 137-161
    From the viewpoint of Imam Khomeini (Ra) and ayatollah Khamenei influence of cultural at mentality and individual behavior and social and political tendency are have special important.Without a doubt enemy tendency to cultural battlethat is cause needs to notice cultural accountable to cultural category that one of the important stress for Iran revolution leaders are commutation.From the view of Imam Khomeini and ayatollah Khamenei one of important threats at cultural department is enemy cultural leaks to needs starters proceeding and that is prevention with conscious. The result of it is to needs invigoration primary section Islamic cultural and national country and that upkeep versus leak and influence western cultural within correct political train and appropriate at all dimension and that is trait.Therefore Imam Khomeini (Ra) and ayatollah Khamenei as regard to this is subject defensive solution and intelligent response to use right of political train.Thatresultisprotect society political and that is to be continue revolution to worth.So this dissertation with library method and description and analysis based of opinion Imam Khomeini (Ra) and guideline ayatollah Khamenei after description and explain political train position and that is role at prevention of leaks political-cultural at Islamic revolution.
    Keywords: train, political, political train, Imam Khomeini (Ra), ayatollah Khamenei