فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 42 (پاییز 1396)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 42 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدباقر حسینی صفحات 9-34
    زمینه و هدف
    پیروی از الگوهای کامل مکمل در راستای نیل به سعادت و معنویت یکی از راه های عقلایی است. همه انسانها به حکم فطرت در پی استکمال خود هستند. ولی برای نیل به کمالات باید از کسانی پیروی کنند که سعادت و کمالات واقعی را میشناسند و راه رسیدن به آن را میدانند. انسانهای باورمند به خالق بیبدیل بعد از آنکه، با برهانهای عقلی، وجود خدا را با جمیع صفات جمال و جلالش به اثبات میرسانند، طبق حکم عقل، برای دست یافتن به سعادت و معنویت باید از پیامبر رحمت (صلی الله علیه و آله) و امامان معصوم (علیهمالسلام)- که جانشینان به حق او هستند- پیروی نمایند.
    روش تحقیق : این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده و برای گرد آوری داده ها از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نگارنده در این مقاله کوشش نموده است که چگونگی تحصیل معنویت و کمالات مطلوب بشریت را با تکیه به سخنان امیر سخن، حضرت علی علی هالسلام، در نهجالبلاغه نشان دهد. روشن است که پیروی از حضرت علی(علی هالسلام) عین پیروی از پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله) است. چون به تصریح آیه «و انفسنا و انفسکم» (آل عمران:61) علی (علی هالسلام) مظهر جمیع صفات پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) جز نبوت است. همچنین پیروی از پیامبر عین پیروی از خداوند است که من یطع الرسول فقد اطاع الله (النساء 80) .همچنین پیروی از سایر امامان نیز عین پیروی از امیرالمومنین(علی هالسلام) است که آنان مظاهر کمالات علوی (علی هالسلام) و نبوی(صلی الله علیه و آله) هستند.
    کلیدواژگان: قرآن، امام، نهجالبلاغه، اسوه، شیعه، تعالی معنوی، جامعه
  • سیدمحسن پاک نهاد صفحات 35-73
    زمینه و هدف
    پلیس که متصدی تامین امنیت و نظم عمومی در جامعه است همواره در تعامل با شهروندان و تقابل با بزهکاران و هنجارشکنان است. روشن است رفتار پلیس اگر مهمتر از ماموریتش نباشد کمتر نیست. زیرا رفتار و عمل نیروهای پلیس در کارآمدی آنان تاثیر مستقیم دارد؛ به گونهای که، اگر این نیروها در ماموریت و اجرای کار خود موفق باشند اما در رفتار و اخلاق خود توفیقی نداشته باشند، عملا کارآمدی خود را از دست خواهند داد و نتیجه فعالیتشان زیر سوال خواهد رفت.
    روش تحقیق: روش تحقیق هم کتابخانه ای و هم نرمافزاری است. در این تحقیق هم از کتابهایی که فهرست آن در منابع ذکر شده است بهره گرفته شد و هم از نرمافزارهای موجود روایی و تفسیری و هم از اینترنت استفاده گردید.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    از همین رو نگارنده در این تحقیق تلاش کرده است رفتار پلیس را آسیبشناسی کند و مصادیق آسیب و راهکارهای پیشگیری آن را بررسی کند. یافته های تحقیق نشان داد سوء رفتار پلیس با مردم میتواند آسیبهای گوناگون از جمله آسیبهای اعتقادی، اخلاقی، رفتاری، سیاسی، اجتماعی، نظامی و اداری برای پلیس داشته باشد. همچنین بررسی آیات و روایات اسلامی در این زمینه نشان داد که، برای پیشگیری و مقابله با ضعفها و مشکلات موجود در این حوزه، میتوان از راهکارهایی همچون نظارت و اشراف بر نیروها، توجیه وآموزش آنها، برخورد قانونی و انضباطی، افزایش مهارت و تکنیک، تقویت باورها و عزت نفس در کارکنان و امثال آن بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آسیبها، صیانت، آموزه های دینی، کارکنان ناجا
  • محمد باقر روحانی فر صفحات 75-101
    زمینه و هدف
    واژه توکل از مفاهیم پرباری است که در نظام تربیتی اسلام به مثابه هدف عالی تربیتی و صفت خاص معنوی به چشم میخورد تا انسانهای حقیقتجو را به سوی کمال و تربیت صحیح و سلامت روان دعوت کند. بنابراین توکل به خداوند زمینه ها را برای سازندگی انسان در جهت هدایت و رشد و معنویت او فراهم میآورد و انسان را به قرب الهی، که سعادت دنیوی و اخروی او است، میرساند. اما از آنجا که ناراحتی های روانی معمولا سدی در برابر این هدف است، میتوان گفت، با بهره گیری از عناصر عالی تربیتی اسلام نظیر توکل، میتوان به ایجاد و حفظ بهزیستی معنوی و سلامت روانی اقدام کرد. از این رو، با توجه به اینکه نیاز به دین و معنویت در بهداشت و سلامت روان در جامعه رو به رشد امروز کاملا محسوس است،
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    اهمیت پژوهش و تحقیق در این زمینه امری واضح به نظر میرسد. در مقاله حاضر ابتدا به تعریف «معنویت» و «سلامت» از دیدگاه برخی از متفکران و سپس به بررسی برخی از کارکردهای تربیتی توکل و تاثیر آن در بهداشت معنوی و سلامت روان میپردازیم.
    کلیدواژگان: توکل، بهداشت روانی، سلامت روانی، سلامت، معنویت
  • مصطفی طلوع گر صفحات 103-130
    زمینه و هدف
    خانواده، به مثابه محیط طبیعی تربیت، ابعاد مختلف رشد انسانی را تحت تاثیر قرار میدهد و پایهگذار سعادت فردی و اجتماعی است. امروزه به جرئت میتوان ادعا کرد که منشا بسیاری از مشکلات اجتماعی ناکارآمدی خانواده ها از جمله خانواده ناجاست. هدف از نگارش این مقاله بررسی شیوه های موثر تربیت دینی و تاثیر پیشگیرانه آن در سلامت جسمی، روانی و اجتماعی در خانواده کارکنان ناجاست که از منظر متفکران اسلامی و غربی بررسی شده است
    روش تحقیق: روش مورد استفاده در آن تحلیل اسنادی است که همه اسناد یا آثار مربوط به موضوع به صورت هدفمند و با توجه به گزاره های پژوهش و ابزار گردآوری فرمهای فیشبرداری انتخاب شده است. بنابراین این پژوهش از نوع کیفی و از روش پژوهش اسنادی بهره جسته است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    برابر یافته های تحقیق بهرهگیری از آموزه های دینی در راستای شیوه تربیت دینی باید از لحاظ هستیشناسی (شناخت صحیح و درست آموزه های دینی و مفاهیم انسان، جهان، توحید، نبوت و معاد)، روششناختی (شیوه بهکارگیری مفاهیم هستیشناختی)، ایستاییشناسی (نظم و ترتیب و نگریستن به روش های تربیت دینی در قالب روش منظومه نگریستن) و پویاییشناسی (حرکت، تکامل و پویایی روش های تربیت دینی) همیشه و در همه حال باید مستمر، هدفمند و دارای پویایی لازم باشد و این سهلالوصولترین و کاراترین روش تربیت میتواند باشد. بنابراین به نظر میرسد موثرترین و اساسیترین شیوه تربیت در بین خانواده کارکنان ناجا بهره جستن از تربیت دینی بر اساس دو شیوه کلامی و نمادین و روش های شش گانه ذکر شده ویا دیالکتیک و تلفیق چند روش به فراخور زمان و شرایط متناسب با هر شیوه و روش در محیط خانواده در جهت اثرگذاری بیشتر است. این امر به این دلیل است که روش های تربیت دینی، نسبت به سایر روش های تربیت علمی، از ویژگی حد مرکزی ثقیلتر یعنی موارد فراوانی بیشتر توافق و اجماع و قابلیت فهم بهتر برای اکثریت به ویژه در بین خانواده ها بهره میبرد.
    کلیدواژگان: خانواده، تربیت دینی، ناجا، تربیت فعال، خودانگیختگی درونی، تربیت عملی
  • سید امین موسوی صفحات 131-146
    زمینه و هدف
    جرم اذیت و آزار متهم، توسط ماموران، از جمله جرایم خاص کارکنان دولت است. ارتکاب این جرم، علاوه بر اینکه -برابر قوانین و مقررات کیفری و شهروندی- ممنوع است و سبب رواج قانونشکنی پلیس میشود، باعث بروز نارضایتی مردم از عملکرد پلیس (حافظان جان و مال و ناموس مردم) نیز می شود. ماجرای ضرب و شتم متهمان به دست پلیس از جمله موضوعات بسیار مهم در عرصه روابط اجتماعی و حقوقی است. قرنها پیش دین مبین اسلام بر پیشگیری از هتک حرمت مومن و حفظ حقوق انسانی تاکید کرده و حفظ کرامت انسان را جزو محکمات و امهات تعالیم خود قرار داده است.
    روش تحقیق: روش پژوهش در این بررسی اسنادی و از نوع کتابخانه ای است. پژوهش بیشتر رنگ توصیفی به خود گرفته است، ولی منطق موجود در آن منطق تحلیلی است. بدین معنا که طرح مسائل بر اساس سوالات تحقیق منظم شده است و ترتیب و توالی منطقی دارد. جمعآوری مطالب بر اساس فیشبرداری علمی است. مطالب در چهار محور مفهومشناسی، نگاه اسلام و قانون به ضرب و جرح متهمان و بررسی دلایل وقوع آن، بیان شده است
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    ضرب و شتم متهمان از جمله رفتارهای مغایر قانون است و مرتکب آن ناتوانی و فقدان تخصص خود را اثبات میکند. مقاله در چهار محور مفهوم شناسی، نگاه اسلام و قانون به مقوله ضرب و شتم متهمان و نیز بررسی دلایل وقوع آن تدوین شده است. پس از نتیجه گیری راهکارهایی در این زمینه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: متهم، ضرب و شتم، اسلام، نیروی انتظامی، پلیس، قانون
  • سید احمد خلیلی جولرستانی صفحات 147-176
    زمینه
    در دنیای امروز با روند رو به گسترش استفاده از فناوری های اطلاعات با مسائل و مشکلاتی جدید مواجه هستیم و استفاده از فناوری های نوین رسانهای دارای مزایا و معایبی بیشمار است. یکی از راه های مقابله و پدافندی با تهدیدات نرم و آفندهای سایبری استفاده از فیلترینگ و کنترل دسترسی است.
    روش تحقیق: با بررسی250 نمونه از جامعه آماری کاربران اینترنت و فضای سایبری در بین دانشجویان دانشگاه های تهران و سمنان با استفاده از ابزار پرسشنامه و به روش غیر آزمایشی و ترکیبی (کتابخانه ای - میدانی) آفندها و تهدیدات امنیت اجتماعی در فضای سایبر مشخص شده و راه های مقابله و پدافند این مخاطرات و میزان کارایی کنترل دسترسی فیلترینگ بررسی شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در این پژوهش مشخص گردید 82.5% از نمونه آزمایشی از سایتهای فیلتر شده بازدید و 77.5% از فیلترشکن استفاده میکنند، 67% در شبکه اجتماعی فیس بوک عضو هستند و 46.5%آنها در قرار ملاقات اینترنتی حاضر شده اند. 23.5% از پاسخگویان بیان نمودهاند که در فضای سایبری اغفال شده و یا فریب خوردهاند. همچنین 54.5% از آنها از سایتهای پورنوگرافی، 59%تفریحی و سرگرمی، 27.5% دوستیابی، 45.5% چت و گفتوگو استفاده میکنند.با توجه به هزینه های بسیار زیاد فیلترینگ در کشور و شکسته شدن سد دسترسی آن توسط هشتاد درصد از کاربران، فرهنگسازی درباره کاربری اینترنت و آفندها و مخاطرات سایبر میتواند نتیجهای مطلوبتر از فیلترینگ داشته باشد. همچنین عدم آموزش و اطلاع رسانی به دانشجویان و کاربران اینترنت، آماری بسیار زیاد از کاربرد سایتهای مستهجن، مخاطره انگیز، دوستیابی و فریبدهنده باعث اغفال، آسیب و تهدید امنیت اجتماعی در فضای سایبر و فضای واقعی جامعه میشود.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، دانشجویان، تهدیدات نرم، هویت مجازی، فضای سایبری
|
  • Seyyed Mohammad-Bagher Hosseini Pages 9-34
    Background And Objectives
    One of the rational ways is to follow complete complementary patterns in order to attain prosperity and spirituality. All human beings are endeavoring for their perfection. But in order to achieve perfections, one must follow those who know the true happiness and perfec- tion and know how to reach it. Believers to the unique creator, after having proved the existence of God with all the traits of his beauty and glory ac- cording to the wisdom order, in order to achieve prosperity and spirituality,
    should follow the Prophet of Mercy (PBUH) and the Imams (peace be upon them) - who are his true successors.
    Methodology
    This study was conducted using descriptive-analytical
    Method
    and library resources were used to collect data.
    Findings and
    Results
    In this article, the author has tried to show how to ac- quire the spirituality and desired prosperities of humanity by referring to the words of Imam Ali (PBUH), in Nahj al-Balaghah. It is clear that the following Imam Ali (PBUH) is the same as following the Prophet Muhammad (PBUH). According to the affirmation of the verse, “˜ã æÃäÝÓäÇ æ ÃäÝÓ ” (Al Imran: 61), Ali (PBUH) represents all the traits of the great Prophet (peace be upon him and his family) except for prophecy. Also, following the Prophet is exactly follow- ing the Almighty Allah “ Çáøóáå ÇÚó Ø Ãó ÏúÝóÞó æáó ÇáÑøóÓõ ÚöیõØö äú ”ãó (Al-Nisa 80). Also, following other Imams is the same as the following Imam Ali (peace be upon him), and they are the manifestations of the perfections of Imam Ali and his compan- ions (peace be upon them) and prophets (peace be upon them).
    Keywords: Quran, Imam, Nahjal-Balaghah, Exemplar, Shia, Spiritualexcel- lence, society
  • Seyyed Mohsen Paknahad Pages 35-73
    Background And Objectives
    Police, who provide security and public order in the community, always interact with citizens and confront offenders and criminals. It is clear that police behavior is not less important than its mission. Because the behaviors and actions of the police forces have a direct impact on their efficiency, so that, if these forces succeed in their mission and conduct their work, but do not succeed in their behavior and morality, they will practically lose their effec- tiveness and the result of their activities will be under question.
    Methodology
    The research method is both library studies and software. In this research, the books that are listed in the reference were used, as well as exist- ing narrative and interpretive software and Internet.
    Findings and
    Results
    The author in this research has tried to trace the behav-
    ior of the police and examine the causes of injury and its prevention strate- gies. The findings revealed that police misconduct with the public could have various injuries to the police, including moral, behavioral, political, social, military and administrative injuries. Also, the study of verses and Islamic nar- rations in this field showed that in order to prevent and cope with the weak- nesses and problems in this area, we can use such methods as supervision on forces, justification and training forces, legal and disciplinary treatment,
    promotion of skill and technique, strengthening beliefs and self-esteem in employees etc.
    Keywords: Injuries, Protection, Religious teachings, I.R.I Police staff members
  • Mohammad-Bagher Ruhanifar Pages 75-101
    Background And Objectives
    The word “Trust” is one of the fruitful concepts that exist in the educational system of Islam as an excellent educational achievement and a special spiritual attribute that invites the truthful people to perfection and correct education and mental health. Therefore, trusting in God provides the context for human creation in order to guide and grow his spirituality and bring man to God’s glory, which is his worldly and afterlife prosperity. However, since psychological distress is usually a barrier against this goal, it can be said that the use of high educational elements of Islam such as Trust can lead to the establishment and maintenance of spiritual well-being and mental health. Hence, the need for religion and spirituality in mental health in today’s growing society is quite tangible.
    Findings and
    Results
    The importance of study and research in this field seems obvious. In the present article, we first discuss the definition of “spirituali- ty” and “health” from the viewpoint of some intellectuals and then exam- ine some of the educational functions of wisdom and its effects on spiritual health and mental health.
    Keywords: Islamic Government, Security, Pattern, I.R.I Police
  • Mostafa Tolugar Pages 103-130
    Background And Objectives
    The family, as a natural environment for education, affects the different dimensions of human development and is the basis of per- sonal and social prosperity. Today, it can be argued that the source of many social problems is the ineffectiveness of families, including the families of I.R.I Police. The purpose of this article is to investigate the effective methods of religious education and its preventive effect on physical, psychological and social health among the families of I.R.I Police Staff members, which has been examined from the perspective of Islamic and Western intellectuals.
    Methodology
    The method used in this study is document analysis; all documents or works related to the subject are purposefully selected according to the research proposi- tions and the research tool for collecting the data is note taking. Therefore, this research has used qualitative and documentary research method.
    Findings and
    Results
    Along with the findings of the research, the use of religious teachings along the path of religious education must always be continuous, pur- poseful and dynamic in terms of ontology (the correct recognition of the religious teachings and the concepts of human, world, monotheism, prophecy and resur- rection), methodology (the use of ontological concepts), asthmatics (order and revision of the methods of religious education in the context of the reviewing system) and dynamism (movement, evolution and dynamism of religious educa- tion methods), and this is the most convenient and effective method of educa- tion. Therefore, it seems that the most effective and essential method of training among the families of I.R.I Police staff members is to use religious education based on the two theological and symbolic methods and the six-mentioned methods or dialectics; the combination of multiple methods according to the time and conditions appropriate to each method is effective in family environment. This is because religious education methods, in contrast to other scientific education methods, benefit from a more tangible and centralized feature, i.e., more fre- quent consensus of opinions and better understanding for the majority, especially among families.
    Keywords: Family, Religious education, I.R.I Police, Active education, Internal impulsiveness, Practical education
  • Seyyed Amin Mousavi Pages 131-146
    Background And Objectives
    The offense of harassing accused persons, by agents, is among the specific crimes committed by government employees. The commission of this crime, in addition to being prohibited by criminal law and citizenship and causing the spread of police offenses, causes dissatisfac- tion of the people with the function of the police (the guardians of the lives and property of the people). The story of the beating the accused person by the police is one of the most important issues in the field of social and legal relations. Centuries ago, the religion of Islam has emphasized on the preven- tion of abuse of believer’s honor and the preservation of human rights, and preserves the dignity of man as one of the tricks and teachings of its teach- ings.
    Methodology
    The research method in this study is of documentary and li- brary studies. The research is more qualitative, but the logic contained in that is an analytic logic. That is, the problem design is organized according to the research questions and has a logical sequence. The data collection is based on scientific note-taking. The issues are presented in the four bases of con- ceptualism, the Islamic and legal perspectives towards beating the accused persons and investigating the reasons for its occurrence.
    Findings and
    Results
    Beating the accused persons is one of the behaviors that
    are contrary to the law, and the committer proves his inability and lack of expertise. The article is devised in four bases of conceptualism, Islamic and legal perspectives towards beatings accused persons, as well as an examina- tion of the reasons for its occurrence. After conclusion, some strategies have been proposed in this regard.
    Keywords: Accused person, Beating, Islam, Law enforcement, Police, Law
  • Seyyed Ahmad Khalili Juo Lorestani Pages 147-176
    Background And Objectives
    In today’s world, with the growing trend of the use of information technology we are faced with new issues and problems. The use of modern media technologies has many advantages and disadvantages. One of the ways to deal with soft threats and cybercriminals is to use filtering and access control.
    Methodology
    By examining 250 samples of the statistical population of Internet us- ers and cyber-space among students of Tehran and Semnan universities using question- naires, non-experimental and mixed method (field-library), threats of social security in cyberspace have been identified and the ways of defense and coping with these hazards and the effectiveness of filtering access control have been investigated.
    Findings and
    Results
    In this study, it was revealed that 82.5% of the samples vis-
    ited filtered sites and 77.5% used VPNs; 67% of the samples were members of the Facebook social network, and 46.5% of them were present at the internet appointment. 23.5% of the respondents said they were deceived in cyberspace. Also, 54.5% of them used pornographic sites, 59% recreation and entertainment, 27.5% dating, 45.5% chat and conversation. Due to the high costs of filtering in the country and breaking access barriers by 80% of users, educating proper Internet usage and cyber threats can have more favorable results than filtering. Also, the lack of education and information for students and Internet users would lead to the high degree of statistical use of pornographic, dangerous, dating, and decep- tive sites and delusion, damage and threats to social security in the cyberspace and the real world of society.
    Keywords: Sustainable security, Students, Soft threats, Virtual identity, Cyberspace