فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مجتبی حاج خزیمه*، سید محمد میرکمالی صفحات 9-27
    ریشه بسیاری از رفتارها و فعالیت های مدیران و معلمان را باید در اخلاق و ارزش های اخلاقی جست وجو کرد. در این بین، توجه به اخلاق حرفه ای و پیامدهای آن یکی از مهم ترین موضوعات پژوهشی در حوزه های سازمانی است. هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی اخلاق حرفه ای برای معلمان مدارس ابتدایی دولتی پسرانه دولتی در شهر تهران است. برای این منظور از روش تحقیق کیفی و کمی استفاده شد. در بخش کیفی، عوامل شکل دهنده اخلاق حرفه ای معلمان در مدارس ابتدایی به صورت الگوی اخلاق حرفه ای بررسی شد و در بخش کمی نیز، با به کارگیری روش پیمایش، وضع موجود و آزمون الگوی طراحی شده تجزیه وتحلیل شده است. در بخش کیفی از مصاحبه و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد. در بخش کیفی، با کمک پرسش نامه محقق ساخته از طریق بررسی اخلاق حرفه ای 366 نفر از معلمان در مدارس ابتدایی پسرانه دولتی در شهر تهران الگوی مفهومی احصاشده طراحی شد. سپس، با به کارگیری تحلیل معادلات ساختاری این الگو آزموده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اخلاق حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی شامل هفت مولفه اساسی است. این مولفه ها عبارت اند از: صداقت، عدالت، مسئولیت پذیری، حفظ کرامت انسانی، احترام، قانون پذیری و وفاداری.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، الگو، مدارس ابتدایی، معلمان
  • عباس معدن دار آرانی * صفحات 28-41
    ازآنجایی که در نظام آموزش عالی رشته های تحصیلی متنوعی وجود دارد و در جامعه امروز، مشاغل دامنه ای وسیع دارند، لازم است برای آینده تحصیلی و شغلی نسل جوان برنامه ریزی دقیقی انجام شود. بی شک این برنامه ریزی مستلزم داشتن اطلاعاتی دقیق از رغبت های شغلی دانش آموز ازیک سو و آگاهی درباره مشاغل موردنیاز جامعه ازسوی دیگر است. براین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر رغبت های شغلی دانش آموزان دبیرستان های متوسطه شاخه نظری شهر تهران است. روش این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان رشته های مختلف متوسطه نظری شهر تهران است که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در دو منطقه آموزشی 6 و 14، 420 نفر انتخاب شده اند. داده ها ازطریق پرسشنامه محقق ساخته رغبت سنج شغلی گردآوری شدند و ازطریق آزمون ناپارامتریک مجذور خی تجزیه و تحلیل شدند. نخستین یافته پژوهش موید آن است که عامل جنسیت هنوز بر رغبت شغلی اثرگذار است، به نحوی که گرایش اصلی دختران معطوف به مشاغل اجتماعی و تمایل اصلی پسران به سمت مشاغل جستجوگرایانه است. همچنین یافته دیگر پژوهش مبین تفاوت معنی دار بین گروه های مختلف دانش آموزی در رغبت های شغلی برحسب عملکرد تحصیلی است. دو یافته پایانی تحقیق نشان می دهند که نخست، در جامعه موردتحقیق رغبت های شغلی دانش آموزان لزوما از مشاغل فعلی پدران پیروی نمی کند و دوم، هرچه سطح سواد پدران افزایش می یابد، رغبت شغلی دانش آموزان به مشاغل جستجوگرانه و اجتماعی نیز بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: رغبت های شغلی، عملکرد تحصیلی، آموزش متوسطه، تهران
  • هنگامه معماری*، فریده حمیدی صفحات 42-54
    ذهن آگاهی راهبردی است که با پذیرش و پراکندگی بالا به عنوان وسیله ای برای ارتقای بهزیستی دانش آموزان و معلمان سرتاسر دنیا به کار می رود. پرسشنامه ذهن آگاهی شامل مقیاس هایی برای سنجش آگاهی از پیرامون، تازه جویی، انعطاف پذیری، و خلق تازه ها است که لانگر (2004) آن را ساخته است. در مرحله اول، متخصصان ترجمه پرسشنامه 21ماده ای را تایید کردند، سپس داده ها با روش تحلیل عامل تاییدی تحلیل شدند، سپس با چرخش واریماکس نهایتا چهار عامل استخراج شد. اگرچه تعداد ماده ها کاهش یافت، تعداد سازه ها همانند نسخه اصلی 4 سازه بود، آن گاه این پرسشنامه روی 385 معلم زن دبیرستان های دخترانه تهران که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند اجرا شد. ضریب اعتبار برای عامل ها بین 510/0 و 751/0 به دست آمد. پژوهش حاضر به منظور هنجاریابی ابزار سنجش ذهن آگاهی در معلمان زن صورت گرفته است و درنهایت، پرسشنامه با 14 ماده و 4 سازه استخراج گردید که می تواند 07/40 درصد واریانس را توجیه کند.
    کلیدواژگان: مقیاس ذهن آگاهی، اعتباریابی، رواسازی، معلمان
  • مهران آزادی، بهاره غلامی، حسین نصیرپور، زهره سوری * صفحات 55-70
    امروزه نقش و اهمیت تکنولوژی آموزشی در بهبود کیفیت آموزش در مدارس امری غیر قابل انکار است. پیشرفت های روزافزون بشر در دستیابی به تکنولوژی مدرن ازیک سو و نیازهای پیچیده انسان ازسوی دیگر، باعث می شود تا در روش های سنتی تعلیم و تربیت بیش از هر زمان دیگر تجدیدنظر کنیم. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تکالیف الکترونیکی بر عملکرد دانش آموزان در درس ریاضی پایه دوم ابتدایی در چهارچوب طرحی نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون انجام شده است. این پژوهش از نوع میدانی است و جامعه آماری آن شامل همه دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهرستان ملارد (2500 نفر) است که با روش نمونه گیری غیراحتمالی، دو کلاس 25 نفری (از هر مدرسه یک کلاس) به عنوان نمونه در دسترس انتخاب، و به طورتصادفی در دو گروه آزمایش و گواه شمارش شدند. این دو گروه وضعیت آموزشی (معلم، محتوای درسی، امکانات آموزشی) یکسان در درس ریاضی داشتند و به مدت چهار ماه آموزش دیدند، با این تفاوت که دانش آموزان گروه آزمایش برای انجام تکالیف درسی خود از کیف الکترونیکی استفاده کردند و دانش آموزان گروه گواه تکالیف درسی خود را با شیوه مرسوم انجام دادند. مقایسه میانگین نمرات دو گروه در پس آزمون ریاضی که با استفاده از روش تحلیل کواریانس انجام شد نشان داد انجام دادن تکالیف الکترونیکی در مقایسه با شیوه سنتی، تفاوت معناداری را در عملکرد دانش آموزان در درس ریاضی به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: تکالیف الکترونیکی، عملکرد ریاضی، دانش آموزان ابتدایی
  • حسین زارع، فریده صیدی * صفحات 70-86
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای انگیزشی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی با میانجیگری کمال گرایی بود. روش این پژوهش از نوع همبستگی چندمتغیره و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 94-93 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش 207 نفر از دانش آموزانی بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از بین مدارس منطقه هفت این شهر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس باورهای انگیزشی پینتریج، مقیاس کمال گرایی هیل و نمره پیشرفت تحصیلی سال گذشته دانش آموزان استفاده شد. برای تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار آموس AMOS، روش معادلات ساختاری به کار رفت. یافته ها نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری بین باورهای انگیزشی و پیشرفت تحصیلی وجود دارد (001/0>P ). همچنین، مشخص شد که بین باورهای انگیزشی و کمال گرایی ارتباط منفی وجود دارد که این رابطه منفی نقش تعدیل کننده و کاهنده در همبستگی بین باورهای انگیزشی و پیشرفت تحصیلی دارد و باعث می شود مقدار رابطه مستقیم از 15/0 به 08/0 با واسطه گری کمال گرایی کاهش یابد. باتوجه به برازندگی شاخص های موردنظر در مدل، می توان گفت که همبستگی های مستقیم و غیرمستقیم می توانند با اطمینان 99 درصد تغییرات مربوط به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند. بنابراین، باورهای انگیزشی می تواند کلید مهم درک رفتارهای مختلف دانش آموزان، مانند عملکرد تحصیلی، افت تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دوران تحصیل آن ها باشد که دراین میان کمال گرایی از نقش آن می کاهد و بهتر است به آن توجه شود.
    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، کمال گرایی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دبیرستانی
  • حامد زمانی منش *، سید مصطفی موسوی اعظم صفحات 87-108
    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه دبیران درباره موانع کاربست یافته های پژوهشی در آموزش وپرورش است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است؛ به این صورت که در بخش اول، با تحلیل اسنادی، موانع کاربست یافته های پژوهشی استخراج شده و در بخش دوم، با روش پیمایشی، دیدگاه دبیران درباره موانع کاربست یافته های پژوهشی بررسی شد. در بخش اول، جامعه آماری شامل متون نظری و پژوهشی مرتبط با موانع کاربست یافته های پژوهشی است و در بخش دوم، جامعه آماری شامل همه دبیران دوره دوم متوسطه در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1394 است که با استفاده از فرمول له وی و لمی شو[1] تعداد 298 نفر نمونه برآورد و برای نمونه گیری از روش خوشه ایچندمرحله ای استفاده شده است. ابزار پژوهش، در بخش اول، جدول تحلیل محتوا و در بخش دوم، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر موانع استخراجی بوده که روایی و پایایی آن تایید شده است. در یافته های تحلیل اسنادی، موانع مدیریتی ساختاری، اقتصادی مالی، فرهنگی اجتماعی، ارتباطی اطلاع رسانی و انگیزشی انسانی شناسایی و در بررسی میدانی مشخص شد که همه موانع استخراجی در سطح 05/0 از کاربست یافته های پژوهشی در آموزش وپرورش جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: دبیران، دوره دوم متوسطه، موانع کاربست یافته های پژوهشی
  • علی بابایی * صفحات 109-123
    هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مولفه های هوش موفق بر عملکرد دانشجو معلمان در برنامه درسی کارورزی می باشد. به همین منظور تعداد 30 دانشجو معلم در دو گروه آزمایشی و گواه در قالب درس کارورزی در سال تحصیلی 94-1393 دانشگاه فرهنگیان، مرکز آموزش عالی امام جعفرصادق (ع) بهبهان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و قبل و بعد از آموزش مولفه های هوش موفق، با استفاده از مقیاس خودکارآمدی تدریس شانن-موران و وولفولک هوی و پرسشنامه تفکر انتقادی واتسون-گلاسر، دو متغیر تفکر انتقادی و خودکارآمدی تدریس مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش مولفه های هوش موفق، می تواند تفکر انتقادی و خودکارآمدی تدریس دانشجویان را به عنوان دو هدف اصلی برنامه درسی کارورزی افزایش دهد؛ همچنین با آموزش مولفه های هوش موفق، عملکرد تحصیلی دانشجویان در درس کارورزی افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: هوش موفق، کارورزی، تفکر انتقادی، خودکارآمدی تدریس
|
  • Mojtaba Haj Khazime * Pages 9-27
    The root of many of the behaviors and activities of principals and teachers should be probed in ethical and moral values. Meanwhile, attention to professional ethics and its implications are the basic researching issues in the organizational areas. The basic objective of this study was to Design Patterns the professional Ethics of Elementary school teachers (Case Study: Government boy's primary school teachers in Tehran). For the purpose of qualitative and quantitative research methods were used. The qualitative part to study the factors shaping the professional Ethics of Elementary school teachers discussed the model of professional qualifications and in the quantitative part of the survey was designed to assess the situation and take the test pattern. In the qualitative interviews and quantitative tools used in the questionnaire. Envisaged in the conceptual model of quality, by questionnaires by the city's 366 elementary school teacher were tested using structural equation analysis. The results showed that the seven basic components of the professional Ethics of Elementary School Teachers. These components include: Honesty, Justice, Responsibility, Human dignity, Respect, Circuit laws, Loyalty.
    Keywords: patterns, professional ethics, primary school, Teachers
  • Abbas Madandar Arani * Pages 28-41
    Broad variety of disciplines in higher education system and careers in today's society emphasize responsibility of academic and career planning for the next generation. There is no doubt that this planning requires accurate knowledge about student job attitudes on the one hand and knowing the need of society to different careers on the other hand. Accordingly, the present study investigated the factors affecting career interest of theoretical high secondary school students in Tehran city. The population consisted of all high school students in different fields. The Cluster Sampling Method was used to select students from two educational districts of Tehran namely 6 & 14 and finally 420 students were selected. For collection of data, the “Career Attitudes Questionnaire ‘prepared by present researcher was used. The questionnaire has two sections i.e. personal information and information about career knowledge. The first result of the present study suggests that “gender” is still a factor which affects career interest and attitudes. So that the main trend of girls aimed social jobs but the main interest of boys is on exploratory careers. Other finding of research also reveals a significant difference between two groups in terms of their academic performance and its effect on student's career interest. The last two findings of research show that firstly the students’ career attitudes do not necessarily follow their fathers’ present job and secondly the higher level of education of parents increases students’ attitudes on exploratory and social careers.
    Keywords: career attitudes, educational performance, Secondary Education, Tehran
  • Hengame Memari * Pages 42-54
    Mindfulness is a strategy that is being used with increased frequency and receiving mainstream acceptance around the world as a means to enhance both students and teachers wellbeing. The Langer Mindfulness Scale is constructed by Langer (2004) and contains scales for assessing engagement, novelty producing, flexibility, and novelty seeking. In the first step, validity of translation of 21-item Langer Mindfulness Scale has confirmed by several experts. Data were analyzed using confirmatory factor analysis. Principal component analysis with Varimax rotation extracted four factors. Despite the reduction of items, the constructions remained the same as original scale and then performed by 385 women teachers were selected by using a multi-steps cluster randomized sampling method Coefficient for factors computed 0/51-0/75. The present study is conducted in order to validate Langer Mindfulness Scale in women teachers. A 14-item scale with 4 factors was extracted which justifies %40/07 of the variance.
    Keywords: Langer Mindfulness Scale, Reliability, Validity, Teachers
  • Zohreh Sori * Pages 55-70
    The role and importance of technology in improving the quality of education in schools is too compelling to ignore. The increasing development of human access to modern technology and complex needs of man, remind us for the need to reconsider traditional methods of education more than any other time The present study is conducted by the goal of checking impact of electronic tasks on mathematical operation of second grade elementary students in the context of a semi experimental design with pre test and post test. This type of research is research field and target population of this research is all student of elementary schools of mallard province that according to statistics are 2500 persons. Between second grade classes, 2 classes of 25 subjects (one class per school) were selected as sample and randomly divided in experimental and control group. They were in the same teaching situation in mathematical (same equipment, lessen content, teacher). The difference is that students in the experimental group used electronic bag for homework completion and students in the control group with conventional manner did their homework. The mean scores on the math test was performed using analysis of covariance showed homework assignments electronically over the traditional method improves the performance of students in mathematics.
    Keywords: electronic assignments, math performance, elementary school students
  • Farideh Seydi * Pages 70-86
    The aim of this study was to investigate of motivational believes role in predict of academic achievement by mediate of perfectionism in high school students. Design of this research in methodological perspective was multivariate correlation design and structural equation modeling. Social societies of research were including all of Tehran's high school students in 2015 educational year. Research sample was including of 310 people that were selected by multistage clustering between high school students from seven state area schools. To data collection was used from Pintrich motivational believes, Hill perfectionism and academic achievement scores. Structural equation modelling was used to data analyzing in AMOS software.
    Results showed that there was positive and significant correlation between motivational believes and academic achievement (p
    Keywords: motivational believes, perfectionism, academic achievement, high school students
  • Hamed Zamani Maneesh* Pages 87-108
    The aim of this study is to identify implementation barriers of research findings to education system of Iran and to validate it by teachers of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. The research is a descriptive-analytical study; so, it was carried out by documentary analysis of identified barriers to the application of research findings and by validating foresaid barriers via surveying. In the first step, statistical population -all of the relevant theoretical and research literature were analyzed without sampling and in the next step, by the use of cluster sampling method and Levy and Lemeshow formula, 298 teachers were chosen as statistical sample. Research data were gathered through a content analysis table and a researcher-made questionnaire based on extracted barriers, the reliability and validity of which has been confirmed. Documentary analysis resulted in identification of managerial/ structural, economic/ financial, cultural/ social, communicational/ informational barriers.
    Keywords: Implementation Barriers of Research Findings, Secondary Education, Teachers
  • Ali Babaei * Pages 109-123
    The aim of this study was to evaluate the effect of teaching of successful intelligence components on student teachers performance in Internships curriculum. For this study, 30 student teachers in both experimental and control groups in terms of internship courses in the academic year 1393-94 Farhangyan University, Center of Higher Education Imam Sadeq of Behbahan With random sampling method were selected. Before and after teaching the components of successful intelligence, using the Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy teaching self-efficacy scale, and Watson-Glaser Critical Thinking questionnaires, two variables critical thinking and teaching self-efficacy were studied. Analysis of covariance showed that teaching components of successful intelligence, increases critical thinking and teaching self-efficacy to students as the main objectives of internship curriculum; In addition, The academic performance of students in internship courses increased by teaching the components of successful intelligence.
    Keywords: successful intelligence, internship, critical thinking, teaching self-efficacy