فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمید رحیمیان، عباس عباس پور، مرتضی طاهری، سبحان سبحانی جو* صفحات 9-24
    این پژوهش، با هدف شناسایی وضعیت موجود رهبری خدمتگزار، در دانشگاه فرهنگیان انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه، شامل کلیه اعضای هیت علمی دانشگاه فرهنگیان (707 نفر) می باشد، که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 356 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای سنجش رهبری خدمتگزار در دانشگاه فرهنگیان، از مقیاس چند بعدی اندازه گیری رهبری خدمتگزار دیرندانک و نئوجتن (2011) ([1]SLS) »، استفاده شده است. برای تعیین روایی و پایایی از روایی سازه، روش تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کران باخ، بهره گرفته شد. نتایج آزمون تی تک گروهی نشان داد که میانگین مشاهده شده وضعیت موجود رهبری خدمتگزار در دانشگاه فرهنگیان (3.971)، بیشتر از میانگین مورد انتظار (3.5) بوده است؛ هم چنین تفاوت بین میانگین وضعیت موجود و وضعیت مورد انتظار (مطلوب) رهبری خدمتگزار در ابعاد هشت گانه، معنی دار است. نتایج آزمون t مستقل نشان داد که بین وضعیت موجود رهبری خدمتگزار از دیدگاه اعضای هیات علمی مرد و زن، تفاوت معنی داری وجود ندارد. آزمون تحلیل واریانس[2]، نشان داد که متغیر سطح تحصیلات اعضای هیات علمی تاثیری بر دیدگاه آن ها نسبت به وضعیت موجود رهبری خدمتگزار در دانشگاه ندارد. اعضای هیات علمی شاغل در پست های اداری و مدیریتی، نسبت به اعضای هیات علمی که به عنوان مدرس فعالیت دارند، وضعیت موجود رهبری خدمتگزار را به طورکلی در سطح بالاتری ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری خدمتگزار، دانشگاه فرهنگیان
  • محدثه قاسمی نژاد *، همایون اذری صفحات 25-48
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین مدیریت دانش با عملکرد شغلی معلمان مدارس متوسطه اول دخترانه شهرستان سیرجان است روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه اماری پژوهش را کلیه معلمان مدارس متوسطه اول دخترانه شهرستان سیرجان تشکیل می دهند. در این مطالعه، تعداد 206 معلم، در مدارس متوسطه اول دخترانه به وسیله نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. و پرسش نامه های مدیریت دانش بر اساس مدل پایه های ساختمان دانش (2000) و عملکرد شغلی هرسی و گلد اسمیت (1988) را کامل کردند. داده ها به وسیله همبستگی پیرسون، همبستگی خی دو، واریانس و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین تمام مولفه های مدیریت دانش با عملکرد شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین عملکرد شغلی معلمان بر اساس سابقه تدریس متفاوت است؛ اما بین میزان مدیریت دانش، بر اساس سابقه تدریس تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان تحصیلات معلمان با مدیریت دانش و عملکرد شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. تحلیل رگرسیون نشان داد که عملکرد شغلی معلمان به وسیله مولفه های مدیریت دانش پیش بینی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عملکرد شغلی، معلمان، مدارس
  • محمدرضا قلانی، آزاده حربی، مصطفی بهارلو * صفحات 49-66
    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمودن الگویی از پیش آیندهای عملکرد تحصیلی درس ریاضی بود، که محیط یادگیری سازنده گرای ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی و مشوق های انگیزشی منفی به عنوان متغیرهای پیش آیند، عملکرد تحصیلی درس ریاضی، به عنوان پیامد و ارزش تکلیف به عنوان متغیر میانجی انتخاب شدند. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اهواز بوده است، که در سال 1393 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند، که از این جامعه آماری و به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، تعداد 100 نفر جهت سنجش پایایی و روایی ابزارها و تعداد 250 نفر جهت فرضیهآزمایی برگزیده و ابزار پژوهش بر روی آن ها اجرا شد. داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل واسطه ای تحلیل شدند.نتایج حاکی از اثر مثبت محیط یادگیری سازنده گرای ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی و اثر منفی مشوق های انگیزشی منفی بر عملکرد تحصیلی درس ریاضی، و همچنین اثر مثبت غیرمستقیم محیط یادگیری سازنده گرای ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی و اثر منفی غیرمستقیم مشوق های انگیزشی منفی بر عملکرد تحصیلی درس ریاضی از طریق ارزش تکلیف بود.می توان نتیجه گرفت که مسئولان و اساتید می توانند با ایجاد شرایط مناسب یادگیری و پیاده کردن اصول سازنده گرا در کلاس های درس، جایگزین کردن الگوهای انگیزشی مبتنی بر تلاش به جای الگوهای انگیزشی مبتنی بر توانایی، استفاده از مشوق های انگیزشی مثبت و حمایت های مناسب نظیر نظارت صحیح و ارزش دهی بیشتر به علم و تحصیل ریاضی و بالا بردن معقولانه سطح انتظارات تحصیلی، زمینه را برای درگیری بیشتر دانشجویان به یادگیری و تکالیف ریاضی فراهم نمایند که نتیجه نهایی آن بهبود عملکرد تحصیلی درس ریاضی خواهد بود.
    کلیدواژگان: محیط یادگیری سازنده گرای ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی، مشوق های انگیزشی منفی، ارزش تکلیف، عملکرد تحصیلی درس ریاضی
  • سیده ماهرخ موسوی * صفحات 67-85
    پژوهش با هدف بررسی سودمندی ادراک شده، فرسودگی تحصیلی و امید به آینده به منظور فهمیدن رابطه آنها با انگیزش تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر انجام شد. جامعه آماری؛ تمام دانشجویان شاغل به تحصیل کهبا روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 536 نفر از آنها در نمونه قرار گرفتند. از پرسشنامه های انگیزش تحصیلی«AMS» (1992)، سودمندی ادراک شده، فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997) و مقیاس امید اسنایدر(1991) استفاده شد. یافته ها نشان داد بین متغیرهای سودمندی ادراک شده و امید به آینده با انگیزش تحصیلی رابطه مثبت وجود دارد، و بین فرسودگی تحصیلی و انگیزش تحصیلی رابطه منفی بود. نتیجه آنکه بهتر است به مولفه های سودمندی ادراک شده، فرسودگی تحصیلی و امید به آینده به عنوان تعدادی از متغیرهای پیش بینی کننده انگیزش تحصیلی دانشجویان در محیط های آموزشی توجه بیشتری مبذول گردد.
    کلیدواژگان: سودمندی ادراک شده، فرسودگی تحصیلی، امید به آینده و انگیزش تحصیلی
  • هادی هاشمی رزینی*، سید مسلم موسوی پناه، مریم شیری صفحات 86-99
    توجه به مفاهیم اهمال کاری و خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان در سال های اخیر افزایش یافته است. هدف از انجام این پژوهش رابطه جهت گیری اهداف پیشرفت و باورهای انگیزشی با اهمال کاری و خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان بود. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان مناطق آموزش و پرورش 19 و 8 شاغل به تحصیل در مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1394-1393 بودند که از بین آنها 120 دانش آموز به صورت نمونه گیری خوشه ایاز نفر انتخاب و با تکمیل مقیاس اهمال کاری تحصیلی، مقیاس راهبردهای انگیزشی برای یادگیری، پرسشنامه ی هدف پیشرفت و پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی در این پژوهش شرکت کردند. یافته های این پژوهش حاکی از آن است بین نمره اهمال کاری با خودکارآمدی رابطه منفی و با ارزش گذاری رابطه منفی، با اضطراب امتحان رابطه مثبت وجود دارد. همچنین اهمال کاری با هدف تسلط گرایشی رابطه منفی و با هدف عملکرد گرایشی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین نمره خودناتوان سازی با خودکارآمدی رابطه منفی و با ارزش گذاری رابطه منفی ، با اضطراب امتحان رابطه مثبت وجود دارد. همچنین خودناتوان سازی با هدف تسلط گرایشی رابطه منفی با هدف تسلط اجتنابی رابطه منفی و با عملکرد اجتنابی رابطه مثبت وجود دارد. خودکارآمدی و ارزش تکلیف به ترتیب با بتای (176/0-) و (341/0-) می تواند به صورت منفی اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کند. اضطراب امتحان با ضریب بتای (306/0) به صورت مثبت می تواند اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کند. از بین مولفه های اهداف پیشرفت مولفه هدف تسلط گرایشی توانست به صورت منفی اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کند. خودکارآمدی با بتای (43/0-) می تواند به صورت منفی خودناتوان سازی تحصیلی را پیش بینی کند. اضطراب امتحان با ضریب بتای (21/0) به صورت مثبت می تواند خودناتوان سازی تحصیلی را پیش بینی کند. از بین مولفه های اهداف پیشرفت مولفه هدف تسلط اجتنابی به صورت منفی توانست خودناتوان سازی تحصیلی را پیش بینی کند. همچنین هدف تسلط اجتنابی توانست خودناتوان سازی تحصیلی را به صورت مثبت پیش بینی کند. با توجه به یافته های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که بخش مهمی از اهمال کاری و خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان توسط جهت گیری اهداف پیشرفت و باورهای انگیزشی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: جهت گیری اهداف پیشرفت، باورهای انگیزشی، اهمال کاری، خودناتوان سازی تحصیلی، دانش آموزان
  • سامان کمری *، محبوبه فولادچنگ صفحات 100-120
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط رویکردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانشجویان گروه های علوم انسانی و فنی مهندسی، با توجه به نقش جنسیت انجام شده است. روش این پژوهش، از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که از بین آنها تعداد 100 نفر (50 نفر رشته علوم انسانی و 50 نفر رشته فنی مهندسی)، به روش نمونه گیری دردسترس، انتخاب و به پرسش نامه تجدیدنظر شده دو عاملی فرایند مطالعه (R-SPQ-2F) (بیگز، کمبر و لانگ، 2001) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های هم بستگی، رگرسیون و آزمون t مستقل استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین رویکرد عمقی، با پیشرفت تحصیلی، هم بستگی مثبت معنادار و بین رویکرد سطحی، با پیشرفت تحصیلی، هم بستگی منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیزنشان داد که متغیر رویکرد سطحی یادگیری تبیین کننده منفی معناداری برای پیشرفت تحصیلی بود. همچنین نتایج آزمون t نشان داد که بین دختران و پسران از نظر رویکرد سطحی و بین دو گروه علوم انسانی و فنی مهندسی از نظر رویکرد عمقی یادگیری تفاوت معناداری یافت شد. به طور کلی بررسی رویکردهای یادگیری و تعیین نقاط قوت و ضعف یادگیری دانشجویان اطلاعات مفیدی برای دست اندرکاران، برنامه ریزان آموزشی و اساتید فراهم می آورد تا شرایط مناسبی برای مطالعه و یادگیری بهتر دانشجویان ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: رویکرهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی، جنس، رشته تحصیلی
  • زهرا رحیمی، ابراهیم طلایی*، ابراهیم ریحانی، هاشم فردانش صفحات 121-142
    هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی میزان اثربخشی آموزش با تاکید بر راه حل های چندگانه، در تقویت مهارت استدلال ریاضی در دانش آموزان دوره متوسطه است. در این مطالعه، 47 دانش آموز در گروه آزمایشی و 54 دانش آموز در گروه کنترل، شرکت داشتند که همگی در سال تحصیلی 95-1394، در مدارس دولتی دخترانه منطقه 3 آموزش و پرورش شهر تهران، در دو رشته ریاضی و تجربی، مشغول به تحصیل بودند. ابزار این مطالعه، آزمونی است که بر مبنای دسته بندی میازاکی (2000) شامل استدلال استنتاجی و استقرایی است. روش پژوهش، کنش پژوهی است که در بطن آن از روش شبه آزمایشی استفاده شده است. تحلیل نتایج نشان می دهد آموزش به کمک راه حل های چندگانه مهارت استدلال را در گروه دانش آموزان ریاضی افزایش داده، ولی تغییرات میانگین در گروه تجربی اندک است. تحلیل کیفی نتایج نیز نشان می دهد، بسیاری از دانش آموزان فهم درستی از اثبات، ضرورت اثبات، ویژگی های اثبات معتبر و تمایز بین نمایش و محتوای اثبات ندارند، بسیاری از آنها با مفهوم متغیر، مانوس نیستند و به خوبی موفق به گذر از تفکر حسابی به تفکر جبری نشده و نیز در گفتمان ریاضی، قوی عمل نمی کنند.
    کلیدواژگان: راه حل های چندگانه، استدلال ریاضی، کنش پژوهی
|
  • A
    Hamid Rahimian, Mortaza Taheri, Sobhan Sobhanyjo * Pages 9-24
    The purpose of this study was to identify the current status of the servant leadership is the Farhangian University. The study population included all faculty members of Farhangian University(707) is that stratified random sampling method, 356 subjects were selected.To measure Servant Leadership, is used to multi-dimensional scaling measure of servant leadership Dierendonck and Nuijten (SLS). Structural validity and confirmatory factor analysis and Cranbach's alpha coefficient were used to determine validity and reliability.Single t-test results showed that the observed mean status quo (3.971), is higher than the expected average (3.5). The difference between the current status and expected position (desired) servant leadership in eight dimensions, Independent t test results showed that the gap between the male and women faculty servant leadership perspective, there is no significant difference. The results of analysis of variance (ANOVA), showed that the level of education faculty members has no effect on their view of the University of servant leadership situation. Faculty members in administrative and managerial posts, compared to faculty who are active as teachers The current status of servant leadership into general and aspects of empowerment, courage, humility validity have an acceptable level.
    Keywords: leadership, servant leadership, Farhangian University, servant leadership survey
  • Mohadese Ghaseminejad * Pages 25-48
    This study aimed to investigate the Relationship Between Knowledge Management and Teacher`s job Performance of Girl's Junior High Schools in Sirjan City. A description of the research is the correlation. Statistical research principals where all Teachers of Girl's Junior High School who had been serving in Sirjan City.
    Method
    in this Study, 206 teachers in Girl's Junior High School selected by random sampling And they completed the knowledge management based on managing knowledge building blocks model (2000), and the Hersey & Gold smith's job performance (1988), questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation, Chi 2 Correlation, ANOVA and regression analysis methods.
    Results
    Results showed that there was significant relationship between all components of knowledge Management with job performance. Also there was significant differences between teachers job performance based on teaching experience. . But there was not significant differences between The Knowledge Management based on­ teaching experience. Also there was significant relationship between Education teachers with knowledge management and job performance. Regression analysis showed that Teacher`s Job Performance could be predicted by components of knowledge management.
    Keywords: Knowledge management, Job Performance, Teachers, Schools
  • Mostafa Baharloo * Pages 49-66
    Purpose
    The aim of this research was to designing and testing a model of precedents of mathematics performance that perceived constructivist learning environment, academic self-efficacy and negative–based incentives as precedents variables, mathematics performance as outcome and task value as mediating variable selected.
    Method
    The study population included all students of Islamic Azad University of Ahvaz Which in 1393 were enrolled in the University of the population and random cluster sampling method, 100 to assess reliability and validity And 250 for hypothesis testing and research tools on their favorites implemented. Data through structural equation modeling (SEM) and were analyzed by analysis.
    Finding: The results also supported the positive effects of perceived constructivist learning environment, academic self-efficacy and negative effect of negative–based incentives on mathematics performance, and too indirect positive effects of perceived constructivist learning environment, academic self-efficacy and indirect negative effect of negative–based incentives on mathematics performance through task value.
    Conclusion
    It can be concluded that the decision-makers and teachers can with create the appropriate conditions to learn and implement the constructivist's principles in classrooms replacing motivational patterns based on effort rather than ability-based motivational patterns, use of positive motivational incentives and appropriate support, such as proper monitoring and giving more value to science and math education and raise reasonably academic expectations, provide Grounds for more involvement's students to learn math homework that The end result will be improved mathematics academic performance.
    Keywords: constructivist learning environment, academic self-efficacy, negative–based incentives, task value, mathematics performance
  • Seyed Mahrookh Mosavi * Pages 67-85
    This research is an investigation on the effects of perceived instrumentality, academic burnout and hope for future upon academic motivation of students. Statistical population for this study included students studying in the Eslamshahr Azad University, from different disciplines, for academic year of 1392-1393. stratified random sampling method was used in this study. 536 students formed this statistical sample. Evaluation tools used in this study were as follows: Valrand et al’s academic motivation scale questionnaires (AMS), perceived instrumentality, Bersu et al academic burnout (1997), and Schneider hope for future scale (1991).
    Results showed that perceived instrumentality and hope for future have positive and significant effects on academic motivation. There was also negative and significant relationship between academic burnout and academic motivation. It can be concluded that perceived instrumentality, academic burnout, and hope for future are effective and meaningful parameters on the students’ academic motivation. More attention is needed to be paid to these factors in academic units
    Keywords: Perceived Instrumentality, Academic Burnout, Hope for Future, Academic Motivation
  • Hadi Hashemi Razini *, Saeed Moslem Moosavi Panah, Maryam Shiri Pages 86-99
    According to the concepts of academic procrastination and self-handicapping has increased in recent years. The aim of this study the relationship between achievement goals and beliefs, motivational orientations of students were taught by negligence and helplessness. The research was descriptive. The research method was descriptive and correlational. The target population included 19 school districts and 8 students studying in secondary schools in the academic year 1394-1393 in Tehran were among 120 students from randomly selected for sampling and complete the scale academic procrastination scale motivational strategies for learning, self-handicapping questionnaire and a questionnaire aimed at advancing education in this study. The findings show that negative relationship between the procrastination and self-efficacy and a negative relationship value, positive relationship with test anxiety there. It also aims to control procrastination tendency and a negative correlation a positive correlation with performance goal orientation there. The negative between self-efficacy and self-handicapping and a negative relationship value, with test anxiety is a positive relationship exists. Also with the aim of mastering self-handicapping tendency negative correlation with the aim of avoiding dominance negative correlation and a positive correlation with avoidance is there. Beta-efficacy and task value, respectively (176 / 0-) and (341 / 0-) can be negative and predict academic procrastination. Test anxiety is a factor beta (306/0) as positive can predict academic procrastination. Among components of Goals progress mastery goal orientation component could negatively and predict academic procrastination and this relationship. Self-beta (43 / 0-) can be a negative academic self-handicapping predict. Test anxiety is a factor beta (21/0) for positive academic self-handicapping cannot predict. Among the components of component development goals aimed at avoiding the negative control could predict academic self-handicapping, and this relationship. Avoiding dominance could also aim for a positive academic self-handicapping and the nose. According to the findings, we can conclude that a significant portion of procrastination and self-handicapping student's academic achievement and self-motivation can be explained by orientation purposes.
    Keywords: orientation development goals, beliefs, motivation, procrastination, self-handicapping education, students
  • Saman Kamari * Pages 100-120
    The purpose of the current study was to explore the relationship between learning approaches and academic achievement in humanities and engineering students considering the role of gender.The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population concluded all Shiraz University Students from which 100 students (50 students of humanities and 50 students of engineering) were selected using convenient sampling and responded to the revised two-factor Study Process Questionnaire (R-SPQ-2F) (Biggs, Kember, & Leung). Correlation, regression, and t-tests analysis methods were used to analyze the data. The results show that there is a significant positive correlation between the deep learning approach and academic achievement and a significant negative correlation between the surface learning approach and academic achievement. Moreover, the results of regression analysis show that the surface learning approach variable significantly negatively explains the academic achievement. Also, the results of t-test analysis show a significant difference between boys and girls in surface learning approach, and between humanities and engineering students in deep approach to learning. Generally, studying learning approaches and determining the strengths and weaknesses of student learning provide useful information for those involved, educational planners and teachers to create better conditions for students to study and learn satisfactorily.
    Keywords: learning approaches, academic achievement, gender, field of study
  • Ebrahim Talaei * Pages 121-142
    The aim of this study is to examine the effectiveness of teaching based on multiple solutions in enhancing the skills of mathematical reasoning in high school students. The research sample includes 47 students in the experimental group and 54 students in the control group, all of whom were second grade students in public secondary schools for girls in Tehran in the academic year of 2015-2016 who study mathematics and science. The instrument of this study is a test based on the Miyazaki (2000) classification of deductive and inductive reasoning. The research methodology is an action-research one that has enjoyed quasi-experimental research design. Data analysis shows that teaching based on multiple solutions can increase the reasoning skill meaningfully in the students of mathematics major but it has no significant effect on students of science. The qualitative analyses reveal the gap between arithmetic and algebraic thinking, weakness in the math discourse and lack of complete knowledge of students about the necessity of proof, standards of having a valid proof, the concept of variable and the language of algebra, to mention a few.
    Keywords: multiple solutions, mathematical reasoning, action-research