فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا خادم، فریده حمیدی، بهرام صاح صدق پور صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی ریاضی با میانجی گری سبک های یادگیری و خودکارآمدی انجام شد.روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود.برای انجام این تحقیق 326 نفر از دانش آموزان پایه دوم تجربی نیمسال اول 89 -88 با روش سرشماری کامل از مدارس شهر یاسوج انتخاب شدند.در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از 4 پرسشنامه برگرفته شده از منابع معتبر استفاده شده که شامل راهبردهای انگیزشی برای یادگیری،خودکارآمدی، سبک های یادگیری و انگیزه پیشرفت می باشند. پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نیز با نمره پایانی درس ریاضی 2 در نوبت اول سنجیده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد و تاثیر مستقیم خودکارآمدی برپیشرفت تحصیلی،سبک های یادگیری بر پیشرفت تحصیلی،انگیزه پیشرفت بر پیشرفت تحصیلی، خودنظم دهی بر خودکارآمدی و خودنظمدهی بر خودکارآمدی و خودکارآمدی بر باورهای انگیزشی تایید شد.در حالیکه تاثیرات مستقیم خودنظم دهی بر پیشرفت تحصیلی معنادار نبود. سبک های یادگیری،انگیزه پیشرفت و خودکارآمدی بهترین پیش بینی کننده های پیشرفت تحصیلی می باشند. خودنظم دهی با میانجیگری خودکارآمدی به صورت مستقیم، باورهای انگیزشی با میانجی خودکارآمدی بر پیشرفت تحصیلی تاثیر دارند. انگیزه پیشرفت به صورت غیرمستقیم بر پیشرفت تحصیلی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مدل یابی ساختاری، پیشرفت تحصیلی، راهبردهای انگیزشی، خودکارآمدی
  • جواد حاتمی، عباس تقی زاده، جهانبخش محبی نیا صفحه 27
    هدف از تحقیق جاری بررسی رابطه هوش هیجانی، یادگیری خودتنظیمی و خودپنداره تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر پایه سوم متوسطه شهرستان کاشان در سال تحصیلی1390-91بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانش آموزان پسر پایه سوم متوسطه شهرستان کاشان تشکیل یم دادند.بر این اساس نمونه ایی به حجم 340 دانش آموز با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ، پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و پرسشنامه خودپنداره تحصیلی بک و استیر بود. نتایج تحقیق نشان داد میان مولفه های هوش هیجانی، یادگیری خودتنظیمی و خودپنداره تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که به ترتیب مولفه های راهبردشناختی، خودنظم دهی، خودپنداره تحصیلی، خودکنترلی و خودانگیزی دارای نقش معناداری در تبیین و پیش بینی متغیر عملکرد تحصیلی هستند و در پنج گام و در مجموع قادر به تبیین0/391 از واریانس عملکرد تحصیلی می باشند
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، یادگیری خودتنظیمی، خودپنداره تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • کامبیز پوشنه، یوسف نجفی، نغمه نیک فر صفحه 49
    پژوهش حاضر به بررسی امکان استفاده از ها و شیوه های نوین سنجش پیشرفت تحصیلی از دیدگاه معلمان ابتدایی شهر تهران پرداخته است. با استفاده از روش پژوهش پیمایشی، نمونه یا مشتمل بر 375 نفر از معلمان ابتدایی ها پایه های اول تا پنجم از مناطق آموزش و پرورش شهر تهران بر اساس روش نمونه ی گیری تصادفی یا خوشه یا چندمرحله انتخاب شدند. به منظور جمع آور ی اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته در اختیار معلمان قرار گرفت. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون خی 2 نشان داد که تمایل معلمان به استفاده از روش های سنجش مانند مشاهده معلم، آزمونهای معلم ساخته، پرسشگری و آزمون های استانداردشده بیشتر از روش های دیگر است و ها آن تمایل بیشتری به استفاده از یاه روش سنجش پیشرفت تحصیلی معلم محور در مقایسه با روش های دانش آموز محور دارند. نتیجه گیری ها روشی سنتی در برابر ها روشی نوین سنجش دارند.
    کلیدواژگان: س، نجش پیش، رفت تحص، یلی، خودس، نجی، کنف، رانس، کارپوش، ه، باز نم، ایی مفه، ومی، پرسشگری، مشاهده معلم، ها آزمون ی معلمساخته، ها آزمون ی استاندارد شده، معلم ابتدایی
  • عباس خورشیدی صفحه 75
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر جو مدارس دوره ی متوسطه آموزش وپرورش شهرستانهای استان تهران با اهداف الف- اهداف کلی: تبیین عوامل موثر بر بر جو مدارس دوره ی متوسطه آموزش وپرورش شهرستانهای استان تهران ب- اهداف فرعی 1- تشخیص عوامل مذکور دربهبود جو مدارس 2- تشخیص شاخصهای هر سبک از عوامل مذکور به طور جداگانه 3- ارائه راهکارهایی برای رسیدن به بهترین و مناسب نیتر جو در مدارس از جمله اهداف پژوهش حاضر می باشد. همین سوال اصلی پژوهش: عوامل موثر بر جو مدارس دوره ی متوسطه آموزش وپرورش شهرستانهای استان تهران کدامند؟ و سوالهای فرعی پژوهش 1- هریک از عوامل فوق مرکب از چه شاخص ها یی هستند. 2- اولویت بندی این عوامل و شاخصهای ها چگونه است؟ و برای انتخاب گروه نمونه و همچنین افزایش دقت اندازه گیری از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای با واحد مدرسه بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه تعداد 504 نفر حجم نمونه پژوهش حاضر را تشکیل یم دهد که از این تعداد 398 دبیر (112 زن و 286 مرد) 38 مدیر (11زن و 27 مرد) 45 کارشناس ستادی (13 زن و 32 مرد) 23 متخصص تعلیم و تربیت (7زن و16 مرد) می باشد. ابزار سنجش پژوهش حاضر را یک پرسشنامه 75 سوالی محقق ساخته تشکیل می دهد. این پرسشنامه به مدد تئوری های جو سازمانی و بررسی متون جو و فرهنگ سازمانی و یافته های پژوهش های پیشین گردآوری شد و پس براساس فن دلفی در سه مرحله برای متخصصان تعلیم و تربیت ارسال شد و در نهایت به کمک اساتید محترم راهنما و مشاور تدوین و ویرایش گردید. در پژوهش حاضر اعتبار ابزار سنجش به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه شده است که مقدار اعتبار کل تست برابر 0/94 شده است. روایی ابزار سنجش به وسیله تحلیل عاملی محاسبه شد که از بار عاملی نسبتا بالایی برخوردار بوده و کلیه سوالات پرسشنامه مورد تایید قرار گرفته است.نتایج پژوهشی حاضر هفت عامل موثر در جو مدارس به شرح زیر است عامل اول: رفتار صمیمی مدیر (24/95٪) عامل دوم رفتار همکارانه مدیر (8/60%) عامل سوم: رفتار دستور ی مدیر (3/48%) عامل چهارم: رفتار تحدیدی مدیر (3/30%) عامل پنجم: رفتار حمایتی مدیر (2/76%) عامل ششم: رفتار عدم اشتغال معلمان (2/47%) عامل هفتم:رفتار صمیمی معلمان (2/43%) می باشند.
    کلیدواژگان: جو مدارس- جوسازمانی - فر هنگ سازمانی- - رفتار صمیمی، معلم، مدیر
  • معصومه منتظری، حسن شیه محمودی، نادر برزگر، آرزو لاریجانی صفحه 101
    هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی رابطه ی باورهای دینی با ها سبک ی رهبری مدیران مدارس است. روش تحقیق به صورت همبستگی یم باشد و جامعه ی آماری را هیکل ی مدیران مقاطع سه گانه ی شهرستانهای رامسر، تنکابن و عباس آباد به تعداد 328 نفر تشکیل داده است که از این تعداد با توجه به جدول مورگان و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 175 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. اطلاعات مورد نیاز براساس دو پرسشنامه ی استاندارد باورهای دینی و سبک های رهبری به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل ها داده نیز از آزمون خی دو استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین باورهای دینی و سبک های رهبری مدیران رابطه وجود دارد. بین باورهای دینی و سبک های رهبری(رابطه مدار) مدیران مدارس رابطه وجود دارد. بین باورهای دینی و ها سبک ی رهبری (رابطه مدار- وظیفه دار) مدیران مدارس رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: باورهای دینی، ها سبک ی رهبری، مدیران مدارس
  • حسن رستگارپور، ابراهیم حاجی زاده بالان، روشن احمدی صفحه 113
    این پژوهش با هدف بررس ی رابطه بین ویژگی های جمعیت شناختی دبیران با میزان استفاده از ICT در مدارس متوسطه شهر تبریز در سال تحص یلی 1390-1391 با استفاده از روش تحقیق توصیفی همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دبیران دبیرستانهای ناحیه یک شهر تبریز بوده است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 265 نفر محاسبه و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای انتخاب نمونه استفاده گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پایایی پرسشنامه از طریق تکنیک آلفای کرانباخ 92 درصد بدست آمد، نتایج بوسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکراهه و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. در این تحقیق پنج فرضیه تدوین شدند که نتایج حاصل از آزمونهای آماری نشان داد که: بین استفاده از ICT با طبقه اجتماعی، سابقه تدریس، سن و جنسیت دبیران رابطه معنی داری وجود دارد. بین استفاده از ICT با مدرک تحصیلی دبیران رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ویژگیهای جمعیت شناختی، ICT، طبقه اجتماعی
  • اکبر رنجبرزاده، هادی صفری، حدیث آقایی، امیرحسین مهدی زاده صفحه 131
    مقطع راهنمایی از دوران حساسی است که غالبا با شروع سن بلوغ همراه است. پیدایش ظواهر بلوغ در ابعاد جسمی و روانی و رشد و تحولات مغزی تاثیرات متفاوتی در رفتارهای نوجوانان در این مقطع دارد که گاهی با ایجاد مشکلاتی برای نوجوان، خانواده و محیط آموزشگاهی توام شده و زمینه بروز برخورد های منفی و قهر آمیز را با نوجوان فراهم می کند. هدف از پژوهش حاضرمقایسه ابعاد شخصیتی دانش آموزان دارای رفتارهای بهنجار و نابهنجار دانش آموزان است تا از ره آورد آن بتوان شناخت صحیحی نسبت به رفتارهای دانش آموزان در این برهه حساس از زندگی بدست آورده و در امور تربیتی و پرورشی بهره گرفت. این پژوهش از نوع علی – مقایسه ای است. نمونه مورد مطالعه شامل 190 نفردانش آموز می باشد که به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شده اند. جهت سنجش شخصیت نوجوانان از پرسشنامه شخصیت نوجوانان آیزنک استفاده شده است و ملاک مقایسه رفتارهای بهنجار و نابهنجار، موارد انضباطی ثبت شده در دفاتر انضباطی مدارس بود. روش آماری استفاده شده در این پژوهشت ی استودنت است. نتایج نشان داد که میان دو گروه تفاوت وجود دارد و گروه عادی در شاخص برونگرایی و گروه دارای موارد انضباطی در شاخصهای روان رنجورتر وروان پریشتر میزان بالاتری نشان می دهند.
    کلیدواژگان: نوروسایکولوژی، ابعاد شخصیت، دانشآموزان راهنمایی، رفتار بهنجار و نابهنجار