فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 9 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 9 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • اسماعیل بی باک*، علیرضا بخشایش، کاظم برزگر بفرویی صفحات 9-31
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی نگرش به حرفه معلمی دانشجومعلمان بر اساس ویژگی های شخصیتی، کیفیت آموزشی و توانمندی فردی بوده است. کلیه دانشجومعلمان شاغل به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان استان یزد، به تعداد 608 دانشجومعلم پسر و دختر، جامعه آماری مورد نظر را تشکیل داده اند. بدین منظور، 255 دانشجومعلم، به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتخاب متناسب -130 دانشجومعلم پسر و 125 دانشجومعلم دختر- در نظرگرفته شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از چهار پرسشنامه فرم کوتاه ویژگی های شخصیتی نئو (NEO – FFI)، کیفیت آموزشی شریف زاده و عبدالله زاده (1390)، توانمندی فردی پترسون و سلیگمن (2004)، و نگرش به حرفه معلمی استنر (2009) استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شدند. نتایج پژوهش آشکار کرد که بین نمره مولفه های توانمندی فردی، ویژگی های شخصیتی (به غیر از روان نژندی) و مولفه های کیفیت آموزشی (به غیر از کیفیت امکانات، زیرساخت ها و امور پشتیبانی) با نگرش به حرفه معلمی دانشجومعلمان رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای مذکور می توانند در مجموع 80/24 درصد از واریانس متغیر نگرش نسبت به حرفه معلمی را تبیین کنند و دلپذیر بودن بهترین پیش بینی کننده نگرش نسبت به حرفه معلمی است. بر اساس یافته های این پژوهش، به دانشگاه فرهنگیان پیشنهاد می شود تا ضمن توجه به شخصیت و توانمندی های فردی متقاضیان حرفه معلمی در هنگام ورود، با فراهم آوردن کیفیت آموزشی مطلوب در مراکز تربیت معلم، زمینه های نگرش مثبت نسبت به حرفه معلمی را در آن ها پرورش دهد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت آموزشی، توانمندی فردی، نگرش به حرفه معلمی
  • سعید مشتاقی، همام مویدفر صفحات 33-52
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر پایه مولفه های سرمایه روان شناختی (امید، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی) و جهت گیری اهداف پیشرفت بود. به همین منظور، از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول 375 نفر (175 زن و 200 مرد) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس اهمال کاری (لی، 1986)، پرسشنامه اهداف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) و برای چهار مولفه سرمایه روان شناختی از مقیاس امیدواری گرایشی بزرگسالان، آزمون تجدیدنظرشده جهت گیری زندگی، مقیاس تاب آوری و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین اهمال کاری تحصیلی با چهار مولفه سرمایه روان شناختی و جهت گیری اهداف تسلط-گرایش رابطه منفی و معنی دار و با جهت گیری اهداف عملکرد-گرایش و عملکرد-اجتناب و تسلط-اجتناب رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (05/0>P). از بین متغیرهای پژوهش، مولفه خودکارآمدی، اهداف عملکرد-گرایش، تسلط-گرایش، عملکرد-اجتناب و مولفه امیدواری، بر روی هم 33 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، سرمایه روان شناختی، اهداف پیشرفت
  • مهدی محمودی *، مختار یوردخانی صفحات 53-75
    این پژوهش به دنبال شناسایی متغیرهایی مربوط به دانشجویان است که توجه به آنها می تواند موسسه آموزش عالی را در پذیرش آموزش الکترونیکی یاری کند. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و به روش پیمایشی است. جامعه آماری شامل 16500 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان در سه دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در سال تحصیلی 94-93 است که تعداد 380 نفر از آنها از طریق روش چندمرحله ای برای نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای است محقق ساخته که در تهیه آن از ابزار پژوهش های مشابه استفاده شده و علاوه بر اینکه روایی آن با استفاده از روش قضاوتی تامین شد، پایایی آن نیز برابر 92/0 به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که دانشجویان دانشگاه سمنان از آمادگی نسبی و بیشتر از «حداقل آمادگی مورد انتظار» برای شرکت در آموزش الکترونیکی برخوردار هستند. هرچند در برخی عوامل، از جمله «انگیزش»، آمادگی آنها از حداقل آمادگی مورد انتظار کمتر بوده و نیازمند تقویت است. افزون بر این، یافته های پژوهش نشان داد که دانشجویان دانشکده «مهندسی برق و کامپیوتر» نسبت به دیگر دانشکده ها از آمادگی بیشتری برای آموزش الکترونیکی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش الکترونیکی، آموزش عالی
  • افسر خلیلی صدرآباد*، صغری ابراهیمی قوام، حمیده راد منش صفحات 77-94
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش یادگیری مغزمحور بر یادگیری خودتنظیم دانش آموزان است. این پژوهش به شیوه شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه، در پایه اول دبیرستان های دولتی شهرستان یزد تشکیل می دهند. نمونه این پژوهش شامل 40 دانش آموز است که به صورت تصادفی از میان مناطق چندگانه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل، هر گروه (20 نفر) قرار گرفتند. محیط یادگیری بر اساس مولفه های تاثیرگذار بر مغز تغییر یافت. به دانش آموزان نیز طی دو جلسه 45 دقیقه ای آموزش های لازم در جهت یادگیری مغز محور داده شد. دروس نیز بر اساس اصول یادگیری مغزمحور ارائه شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس یادگیری خودتنظیم بوفارد استفاده شد. داده های پژوهش به کمک آزمون کوواریانس و آزمون t زوجی تحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس کوواریانس نشان داد که آموزش یادگیری مغز محور بر یادگیری خودتنظیم تاثیر دارد و این تاثیر به مدت 3 ماه پایدار است.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری مغزمحور، یادگیری خودتنظیم
  • الهام پیله ور موخر *، محمد علایی، حسین پیمانی زاد صفحات 95-112
    هدف از این پژوهش شناسایی فرصت ها و چالش های درونی و بیرونی ورزش دانش آموزی استان خراسان رضوی بود. روش تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی متوالی است که ابتدا روش کیفی، سپس روش کمی استفاده شد. در مرحله کیفی با 36 نفر از مسئولان و کارشناسان تربیت بدنی آموزش و پرورش، دبیران تربیت بدنی و استادان مدیریت ورزشی استان خراسان رضوی مصاحبه شد و پس از مطالعه کتاب ها و مقالات مرتبط با موضوع، شناسایی متغیرهای مربوط به پژوهش انجام شد. در مجموع، 8 متغیر مربوط به فرصت ها، 35 متغیر مربوط به چالش های درونی و 17 متغیر مربوط به چالش های بیرونی استان خراسان رضوی شناسایی شد. در مرحله کمی پرسشنامه محقق ساخته مخصوص AHP طراحی شد که روایی آن توسط 4 نفر از استادان مدیریت ورزشی و پایایی آن (با توجه به نرخ ناسازگاری پرسشنامه که باید کمتر از 1/0 باشد) تایید شد. برای وزن دهی از نظر 85 نفر از مسئولان و کارشناسان و مدیران تربیت بدنی و دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش استفاده شد. روش نمونه گیری در مرحله کیفی و کمی به صورت هدفمند و در دسترس بود.
    وجود معاونت تربیت بدنی و سلامت در آموزش و پرورش با وزن نسبی 241/0 از دیدگاه مدیران تربیت بدنی و 239/0 از دیدگاه کارشناس مسئولان تربیت بدنی بیشترین اهمیت را در بخش فرصت ها ی ورزش دانش آموزی استان خراسان رضوی و همچنین ناکافی بودن بودجه اختصاصی ورزش و جابه جایی این اعتبارات به سایر هزینه های مدارس با وزن نسبی 244/0 از دیدگاه مدیران تربیت بدنی و 239/0 از دیدگاه کارشناس مسئولان تربیت بدنی رتبه نخست را در بخش چالش های درونی ورزش دانش آموزی استان خراسان رضوی به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر، به وجود آمدن ناهنجاری های قامتی در بین دانش آموزان در اثر کمبود فعالیت های ورزشی با وزن نسبی 232/0 از دیدگاه مدیران تربیت بدنی و 242/0 از دیدگاه کارشناس مسئولان تربیت بدنی بیشترین اهمیت را در بخش چالش های بیرونی ورزش دانش آموزی استان خراسان رضوی دارد. توجه و اهمیت به ورزش دانش آموزی از سوی مسئولان، مدیران، کارشناسان و دبیران تربیت بدنی استعدادهای بالقوه در این بخش را به فعل درمی آورد و در پی آن ورزش قهرمانی کشور توسعه خواهد یافت.
    کلیدواژگان: فرصت، چالش درونی و بیرونی، ورزش دانش آموزی
  • محمدرضا شاه ابادی *، قدسی احقر، سعید بهشتی صفحات 113-125
    پژوهش حاضر، تحقیقی نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دارای مرحله پی گیری است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تاثیر قصه های قرآن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم متوسطه منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1395- 1394 بوده است از بین آنان، با بهره گیری از روش نمونه برداری چندمرحله ای ، تعداد60 نفر از دانش آموزانی که آزمون پیشرفت تحصیلی آنها پایین تر از سطح متوسط، یعنی 15 بوده است، انتخاب و به حکم قرعه به دوگروه، یکی به عنوان گروه آزمایش (30 نفر) و دیگری گروه گواه (30 نفر)، تقسیم شدند. در مرحله اول، هردو گروه پیشرفت تحصیلی خود را ثبت کردند. سپس در گروه آزمایش، متغیر مستقل (قصه های قرآنی طی 10 جلسه 120دقیقه ای) انجام شد وگروه گواه هیچ گونه آموزشی را دریافت نکرد. بعد از مداخله، در مرحله پس آزمون، هر دو گروه (آزمایش و گواه) پیشرفت تحصیلی شان را ثبت کردند و یک ماه بعد از مرحله پس آزمون در مرحله پی گیری مجددا گروه آزمایش پیشرفت تحصیلی شان را ثبت کردند. به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس بین گروهی و t همبسته) استفاده شد. ضمن تایید فرضیه اصلی تحقیق، نتایج پژوهش نشان داد قصه های قرآنی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر پایه دوم متوسطه شهر تهران اثر مثبت گذارده در طول زمان از پایداری مناسبی نیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: قصه های قرآنی، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
|
  • Esmail Bibak *, Alireza Bakhshayesh, Kazem Barzegarbfrooee Pages 9-31
    The main purpose of the present study was to predict the pre-service teacher's attitudes towards teaching profession based on personality traits, quality of education and individual strengths. The statistical population is formed of 608 student-teachers studying at the Farhangian University of Yazd. The final sample consisted of 255 student-teachers (130 male and 125 female) were considered by stratified random sampling method to select proportional. In order to collect data from four questionnaires of short form personality traits (neo–ffi), educational quality by Sharifzade & Abdollahzade (1390), individual strengths by Peterson and Seligman (2004), and the attitude towards teaching profession by Stiner (2009), were used. Data were analyzed by using descriptive statistical indexes, Pearson correlation coefficient and multiple simultaneous regression method. The research results revealed that there is a significant positive relationship between individual strengths components, personality traits (aside from neuroticism) and educational quality components (other than the quality of facilities, infrastructure and the support) with the attitude of the student teachers to teaching profession. Furthermore, the results of multiple regression analysis showed that mentioned variables in total can be explain %24.80 of the variance in attitudes toward teaching profession and the pleasant is the best predictor towards teaching profession. On the basis of findings of this study, it could be recommended that the Farhangian University according to the personality and individual strengths of the teacher job applicants on arrival, providing optimum educational quality in teacher training institutions, develop in them positive attitude background towards teaching profession.
    Keywords: personality traits, quality of education, individual strengths, the attitude toward teaching profession
  • Saeed Moshtaghe, Homam Moayyedfar Pages 33-52
    This study aims to predict academic procrastination based on the psychological capital components (hope, optimism, resiliency and self-efficacy) and achievement goals orientation. To do so, 375 students were chosen in Islamic Azad University in Dezful branch (175 female and 200 male) through stratified random sampling. To gather the data, Procrastination Scale (Lay, 1986) and Achievement Goal Questionnaire (Eliot and McGregor, 2001) were used and for the four components of psychological capital there were used Adult Dispositional Hope Scale, Life Orientation Test-Revised, Resiliency Scale and Academic Self-Efficacy Scale. The data were analyzed using Pierson correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that there is a negative significant relationship between academic procrastination and the four components of psychological capital and mastery-approach goal orientation, and a positive and significant relationship with performance-approach, performance-avoidance and mastery-avoidance goal orientation (P
    Keywords: academic procrastination, Psychological capital, achievement goals
  • Mehdi Mahmoodi *, Mokhtar Uordkhani Pages 53-75
    This research seeks to identify variables related to students, which can be taken into consideration to help the higher education institution in accepting e-learning. The research is applied in terms of purpose is methodological, and in terms of method is descriptive-analytical and survey method. The statistical population includes 16500 students of University of Semnan in three undergraduate, postgraduate and doctoral degrees in the academic year of 1994-94. 380 of them were selected by multi-stage method for the study sample. The research tool was a researcher-made questionnaire, which was used in its preparation similar tools and in addition to its validity approved by providing a judgment method, its reliability was equal to 0.92. The research findings showed that students of University of Semnan have a relative readiness and more than "the least participated preparedness" for taking part in e-learning training. However, in some factors, including "motivation," they are less likely to be prepared than expected, and need to be strengthened. In addition, the findings of the research showed that the students of the Faculty of Electrical and Computer Engineering are more likely to be e-readers than other faculties.
    Keywords: Feasibility study, information, communication technology, e-learning, Higher education
  • Afsar Khalili Sadrabad *, Soghra Ebrahimi Ghavam, Hamideh Radmanesh Pages 77-94
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Brain–based Learning on self-regulation learning among students. This research was carried out in a quasi-experimental and pre-test-post-test design. The statistical population of this research is all female high school students who are in the first year of state high schools in Yazd. The sample consisted of 40 students who were randomly selected from multiple regions and each group (20 subjects) was divided into two experimental and control groups. The learning environment was changed based on the components affecting the brain. During the two 45-minute sessions, students were given the necessary training for brain–based Learning. Courses are also based on the principles of brain–based Learning. Buffer self-regulation learning scale was used to collect data. Data were analyzed using covariance test and paired t-test. The results of variance analysis of covariance showed that brain–based Learning has an effect on self-regulation learning and this effect is stable for 3 months.
  • Elham Pelehvar *, Mohammad Alaee, Hosyn Pymanizad Pages 95-112
    The purpose of this study was to identify the opportunities and internal and external challenges of the student exercises of in Khorasan Razavi province. The research method was combined sequential exploratory that frst, qualitative method, then quantitative method, were used. In the qualitative stage, 36 teachers and education experts, physical education teachers and sport management professors of Khorasan Razavi province were interviewed and after studying books and articles related to the topic, identification of the variables related to the research was done. In total, eight variables related to opportunities, 35 variables related to internal challenges and 17 variables related to the external challenges of Khorasan Razavi province were identified. In quantitative stage, a specially designed AHP researcher-made questionnaire was designed, validated by four sport management professors and its reliability (according to the incompatibility rate of the questionnaire, which should be less than 0.1) was approved. For evaluating, 85 officials and experts, educators were used. The sampling method was qualitatively and quantitatively targeted and available. The existence of educational and health services in education with a relative weight of 0.241 from the viewpoint of educational managers and 0.239 from the viewpoint of the experts of educational institutions is the most important in the field of sport opportunities for students in Khorasan Razavi province, as well as inadequate funding for sport and transfer of these credits to other schools costs with a relative weight of 0.244 from the viewpoint of educational managers and 2.399 from the viewpoint of the experts is in the first place in the internal and external challenges section of the students sport in Khorasan Razavi province. On the other hand, there are some abnormalities among students due to the lack of sport activities with a relative weight of 0.232 from the viewpoint of educational managers and 0.242 from the viewpoint of the experts is of the highwst importance in the internal and external challenges section of the students sport in Khorasan Razavi province. Attention to the exercise of students by the officials, managers, experts and trainers of physical education will lead to potential talent in this sector, and subsequently the national championship sport will be developed.
    Keywords: Opportunity, Internal, External Challenge, Student Exercise
  • Ghodsi Ahghar, Saeed Beheshti, Mohamadreza Shahabadi * Pages 113-125
    The present study is a quasi-experimental research based on pre-posttest design with a control group and tracking stage. The purpose of this research was to investigate the effect of the Quran's stories on student's academic achievement. The statistical population included all male students in the second year high school (Tehran district 5) in the academic year 1394-1395. Among these students, using a multi-stage sampling method, 60 students with a score of less than average (15) in the academic achievement test were selected. The students were divided into two groups by lot. The first group (30 members), with the title of the experimental group and the other (30 members), control group. In the first stage, both groups recorded their academic achievement. Then, in the experimental group (Quran's stories in 10 sessions of 20 minutes), an independent variable was performed and the control group did not receive any training. After the intervention, in the posttest phase, both groups (experimental and control) recorded their academic achievement. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistics (BG ANOVA and paired-samples t-test) were used. While confirming the main hypothesis of the research, the results of the research showed that the Quran's stories, have positively influenced the academic achievement of the second year high school students in Tehran and have a good sustainability over time.
    Keywords: Quran's stories, student achievement