فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد آقایی*، محمد علی گلجاریان، کیانوش نظری، امین اسدالهی صفحات 1-12
    پژوهش حاضر به بررسی کنترل های داخلی موثر در شرکت های سرمایه گذاری از دیدگاه حسابرسان مستقل می پردازد. با توجه به ماهیت خاص شرکت های سرمایه گذاری و پیچیده تر شدن معاملات (وجود معاملات آنلاین و معاملات آتی و...) و همچنین نبود منابعی در زمینه کنترل های داخلی که جوابگوی شرکت های سرمایه گذاری باشد، انجام تحقیقی در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای، مصاحبه و مشاوره از مدیران شرکت های سرمایه گذاری و همچنین حسابرسان مستقلی که حسابرسی شرکت های سرمایه گذاری را به عهده دارند، پرسشنامه ای حاوی کنترل های داخلی موثر در شرکت های سرمایه گذاری تهیه شده و در اختیار حسابرسان مستقل قرار گرفته تا نظر خود را بیان نمایند. جامعه آماری تحقیق حاضر حسابرسان مستقل عضو جامعه حسابداران رسمی بوده که 100 نفر از حسابرسان مستقل به عنوان نمونه انتخاب شده ند. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آماره های میانگین و آزمون دوجمله ای (نسبت) با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش موجب ارائه چک لیستی (تصویب آیین نامه معاملات توسط هیئت مدیره، تفکیک وظایف، بررسی دوره ای معاملات و انطباق آن با دفاتر توسط مدیر عامل و...) از کنترل های داخلی موثر در شرکت های سرمایه گذاری گردیده است.
    کلیدواژگان: کنترل های داخلی، شرکت های سرمایه گذاری، حسابرسان مستقل
  • سوسن باستانی*، مژگان بهشتی زواره صفحات 13-37
    پژوهش حاضر در سال 91 در هلدینگ توس انجام شده و هدف آن، پیوند حاکمیت شرکتی با فرصت هایی است که رویکرد تحلیل شبکه کل در شناخت جریانات حاکم بر شرکت ایجاد می نماید. هر یک از اعضای شرکت به عنوان عاملی در شبکه اجتماعی، سرمایه های مادی و معنوی، دارایی های مشهود و نامشهود خود و سازمان وابسته، را با سایر ذینفعان حقیقی و حقوقی شرکت به اشتراک می گذارد. تحلیل شبکه های کل، ابزار قدرتمندی برای شناسایی سرآغاز، مسیر و مقصد این جریان در شرکت است و با تشخیص قدرت های غیر رسمی و افراد کلیدی در سازمان، کنترل باکیفیتی را در کل ساختار سازمانی به وجود می آورد که در تحقق اهداف حاکمیت شرکتی در سازمان ایفای نقش می نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد، قدرت غیررسمی بالاتر با ایجاد اختیار در زمینه نشر یا عدم توزیع منابع موجبات ایجاد کنترل و نظارت بالاتر را در زمینه حاکمیت شرکتی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، حاکمیت شرکتی، ساختار سازمانی، قدرت
  • سید حسین سجادی، محسن رشیدی باغی*، عبدالرحمن ابوبکری، محسن شیرعلی زاده صفحات 39-58
    هدف تحقیق، بررسی رابطه ی بین حق الزحمه ی حسابرس مستقل و پاداش هیئت مدیره است. نمونه ی آماری تحقیق شامل 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی زمانی 1384الی 1388 است که سهام آن ها به طور فعال در بورس معامله شده است. نتایج حاکی از این است بین حق الزحمه ی حسابرسی و پاداش هیئت مدیره رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. افزایش پاداش پرداختی به مدیران به علت افزایش پیچیدگی ها و عملیات شرکت است که نیازمند حسابرسی با کیفیت بالاتر و در نتیجه حق الزحمه ی پرداختی بالاتری نیز می باشد.
    کلیدواژگان: حقالزحمه ی حسابرسی، پاداش هیئت مدیره، مدیریت سود و اقلام تعهدی
  • احمد بهرامی*، محسن دستگیر صفحات 59-77
    هدف این پژوهش، شناسایی مدیریت سود از طریق تغییر درگردش دارایی ها و حاشیه سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جهت شناسایی مدیریت سودرو به بالا و رو به پایین از مدل های حاشیه سود/گردش دارایی ها و مدل اقلام تعهدی غیرعادی طبق مدل تعدیل شده جونزاستفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل133 شرکت طی سال های1383 تا1390 است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون های همبستگی، برابری میانگین شامل آزمون t و ولچ و مدل رگرسیونی تلفیقی/ترکیبی استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد افزایش حاشیه سود و کاهش گردش دارایی ها به طورهمزمان نمی تواند نشانه مدیریت سود رو به بالا باشد و کاهش حاشیه سود و افزایش گردش دارایی ها هم به طورهمزمان نمی تواند مدیریت سود رو به پایین را نشان دهد. همچنین مدل اقلام تعهدی غیرعادی نسبت به مدل تشخیصی حاشیه سود/گردش دارایی ها محتوای اطلاعاتی مربوط تر و بیش تری در شناسایی مدیریت سود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، گردش دارایی ها، حاشیه سود، مدل اقلام تعهدی غیرعادی
  • فرزانه حیدرپور *، علی فولادی صفحات 79-94
    این مقاله به بررسی تاثیر ساختار مالکیت ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری پرداخته است.
    در این پژوهش ساختار مالکیت به سه دسته مدیریتی، شرکتی و نهادی تقسیم و ارزش افزوده سرمایه فکری با استفاده از مدل پالیک محاسبه شده است. نمونه مورد بررسی شامل 81 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS وبرای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون استفاده شد.
    بر اساس یافته های این پژوهش، ساختار مالکیت مدیریتی رابطه خطی معناداری با ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری ندارد، اما مالکیت شرکتی و نهادی رابطه مثبت و معناداری با ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری دارند. در این تحقیق با وارد کردن متغیر کنترلی اندازه شرکت، مشخص شد اندازه شرکت رابطه مثبت و معناداری با ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، مالکیت مدیریتی، مالکیت نهادی، مالکیت شرکتی، ارزش افزوده سرمایه های فکری
  • فرزین رضایی*، محمد صادق سیاری صفحات 95-118
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه رشد دارایی ها با بازده سهام شرکت ها و همچنین نقش منابع تامین مالی بر بازده شرکت های با رشد دارایی بالا و پایین می پردازد. با مطالعه دقیق ادبیات، شش فرضیه طراحی و نمونه آماری شامل 96 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1384-1390 انتخاب شد. فرضیه ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره و آزمون های f و t تحلیل شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد بین رشد دارایی و بازده سهام شرکت ها رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین، رابطه تامین مالی داخلی و تامین مالی خارجی با بازده شرکت های با رشد دارایی بالا (پایین)، منفی (مثبت) و معنی دار است اما رابطه تامین مالی بانکی و تامین مالی از طریق بازار سرمایه با بازده شرکت های با رشد دارایی بالا (پایین)، مثبت (منفی) و معنی دار است. بعلاوه، بین نسبت سهام شناور آزاد با بازده شرکت های با رشد دارایی بالا رابطه معنی داری وجود ندارد، اما رابطه بین نسبت سهام شناور آزاد و بازده شرکت های با رشد دارایی پایین، مثبت و معنی دار است.
    کلیدواژگان: رشد دارایی ها، بازده آتی سهام، تامین مالی داخلی، تامین مالی خارجی
  • مهدی مرادی، مجتبی سلیمانی مارشک*، مصطفی باقری صفحات 119-137
    به هنگامی از ویژگی های اطلاعات مفید در تصمیم گیری است که توجه روزافزون نهادهای نظارتی را به خود جلب کرده است. این پژوهش به بررسی عوامل مرتبط با به هنگامی گزارش گری مالی سالانه در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. اثر نسبت های مالکیت سهامداران عمده، سهامداران نهادی، هیئت مدیره، مدیر عامل و هلدینگ ها، تعداد سهامداران عمده، نسبت اعضای غیرموظف، تمایز مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره، موسسه حسابرسی، تغییر حسابرس مستقل، اندازه شرکت، قدمت شرکت، بازده ارزش ویژه، خبر خوب، گزارش مالی تلفیقی، وجود سیستم بهای مورد تایید حسابرس، اظهارنظر مقبول حسابرس مستقل و صنعت در خلال سال های 1387 تا 1389 بر به هنگامی گزارشگری مالی سالانه مورد مطالعه قرار گرفته است. جهت آموزش و آزمون مدل از دو تکنیک شبکه های عصبی مصنوعی و درخت تصمیم استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد به ترتیب متغیرهای نسبت مالکیت سهامداران نهادی، تعداد سهامداران عمده، صنعت، حسابرس بزرگ، اظهارنظر مقبول، نسبت اعضای غیرموظف هیئت مدیره، گزارش تلفیقی و بازده ارزش ویژه بیشترین اثر را بر به هنگامی دارند. بعلاوه، میانگین دقت تکنیک شبکه عصبی مصنوعی بالاتر از درخت تصمیم است.
    کلیدواژگان: به هنگامی، صورت های مالی اساسی، کیفیت اطلاعات حسابداری، شبکه های عصبی مصنوعی، درخت تصمیم
  • داریوش فروغی، سید سعید مهرداد آیسک * صفحات 139-162
    در این پژوهش، واکنش بازار به تعدیل منفی در سود هر سهم پیش بینی شده (خبر بد) و اعلام دیرهنگام این خبر، مورد بررسی قرار گرفته است. بازه ی زمانی این پژوهش، سال های 1383 تا 1390 است. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های رگرسیون خطی چندمتغیره مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتایج پژوهش نشان می دهد بازار به خبر بد، منفی واکنش نشان می دهد اما اعلام دیرهنگام، با واکنش مثبت بازار روبرو می شود. بعلاوه بین اخبار بد دیرهنگام و زودهنگام، از نظر واکنش بازار تفاوتی وجود ندارد، اما اعلام دیرهنگام اخبار خوب با یک واکنش مثبت مواجه می شود.
    کلیدواژگان: سود پیش بینی شده، واکنش بازار، خبر خوب، خبر بد، اعلام دیرهنگام
  • روح الله قیطاسی، فرشاد سبزعلی پور * صفحات 163-175
    پیش بینی سود تلفیقی در ارزیابی شرکت اصلی اطلاعات سودمندی را فراهم می کند، زیرا سود شخصیت تلفیقی به شکل سود سهام به سهامداران شرکت اصلی تعلق می گیرد. تحقیق حاضر با اتخاذ رویکرد پیش بینی سود، به ارائه شواهدی تجربی در خصوص پیش بینی سود تلفیقی با استفاده از اجزای سود گزارش شده در صورت سود و زیان شرکت اصلی و فرعی می پردازد. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388-1382 می باشد که براساس استاندارد شماره 18 ایران صورت های مالی تلفیقی تهیه و ارائه نموده اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است سود شرکت فرعی توان بیشتری در مقایسه با سود شرکت اصلی در پیش بینی سود تلفیقی ندارد.
    کلیدواژگان: اجزاء سود شرکت اصلی و فرعی، پیش بینی سود تلفیقی، صورت های مالی تلفیقی
  • غلامرضا منصورفر*، فرزاد غیور، بهناز لطفی صفحات 177-195
    درماندگی مالی پیش از ورشکستگی مالی رخ می دهد و پیش بینی موثر آن یک مسئله ی مهم و چالش برانگیز برای شرکت ها می باشد. تحقیق حاضر به پیش بینی درماندگی مالی در قالب مدل ماشین بردار پشتیبان و با استفاده از ترکیبات جریان نقد می پردازد. اهمیت ابزارهای داده کاوی، و توانایی این ابزارها در پیش بینی و طبقه بندی متغیرها، استفاده از آن ها را در مباحث مختلف مالی از جمله پیش بینی ورشکستگی، پیش بینی درماندگی مالی، کشف تقلب مدیریت، برآورد ریسک اعتباری و پیش بینی عملکرد شرکت، گسترش داده است. دراین مطالعه، ترکیبات جریان نقد شرکت های انتخاب شده برمبنای معیارهای اختصاصی درماندگی به عنوان متغیرهای ورودی مدل به کار گرفته شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است از میان توابع کرنلی، تابع چند جمله ای در سال درماندگی، یک و دو سال قبل از آن دارای بالاترین قدرت پیش بینی است.
    کلیدواژگان: ماشین بردار پشتیبان، درماندگی مالی، ترکیبات جریان نقد، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Mohammad Aghaei*, Mohammad Ali Goljaryan, Kianoush Nazari, Amin Asadollahi Pages 1-12
    This research examines the effective internal controls in Investment firms from the viewpoint of external auditors. Due to the special nature of investment firms and complex transactions (online Transactions and future Transactions and …) and also lack of resources for internal controls being responsive to investment firms, research in this area seems necessary. In this research using library resources and query and consulting with investment firm's managers and the independent auditors responsible for auditing investment firms, a questionnaire containing effective internal controls in investments firms has been provided for the external auditors to express their opinion. The sample consists of 100 external auditors. This study is descriptive and the questionnaires have been used for research purposes. To analyze the data, the mean and a binomial test (ratio) by software SPSS have been used. The results of research display a list (Transactions Regulations adopted by the Board, Separation of duties, Periodic review by the Office of transactions and compliance with the CEO and…) of internal controls in investment firms.
    Keywords: Effective Internal Controls in Investment Firms from the Viewpoint of External Auditors
  • Susan Bastani*, Mozhgan Beheshti Zavareh Pages 13-37
    This research have been done in Novin Tous Holding Company with the aim of linking the corporate governance with opportunities that whole network approach can provide for understanding the processes that govern the company. Each member of the company as an actor in the social network, shares his/her material and intellectual capital, as well as his/her tangible and intangible assets with other stakeholders in the company. Whole network analysis is a way for identifying the start, path and destination of the process that governs the company; and with recognition of the informal powers and key persons in organization, it provides for an effective control of the organization. It also plays an important role in reaching the goals of corporate governance. Findings show that the higher informal power with creating the authority in distribution of resources provides greater control in corporate governance.
    Keywords: social networks, corporate governance, organizational structure, power
  • Seyed Hossein Sajadi, Mohsen Rashidi Baghi*, Abdolrahman Abobakri, Mohsen Shiralizade Pages 39-58
    The aim of this study is to investigate the relation between audit fees and Board compensation. The sample includes 72 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2005 to 2009, which their shares are actively traded in the Exchange. The results indicate a positive relation between the audit fee and compensation of the Board. With the increase in compensation of directors, their incentives to manage earnings will be greater and sine it requires a higher quality audit, payment of fee will be higher.
    Keywords: Audit fee, Board compensation, earning management, accruals
  • Ahmad Bahrami*, Mohsen Dastgir Pages 59-77
    The aim of this research is to recognize earnings management of the firms listed in Tehran Stock Exchange using changes in asset turnover (ATO) and profit margin (PM). ATO/PM model and Jones adjusted abnormal accruals model have been used to recognize upward and downward earnings management. Statistical population contains 133 firms during 2004-2011. The correlations tests, the mean equality tests such as t-student & Welch, and also panel/pooled regression models have been used to test the research hypotheses. Findings indicate that contemporaneous increases in PM and decreases in ATO cannot be as a recognizer of upward earnings management, and also contemporaneous decreases in PM and increases in ATO cannot be as a recognizer of downward earnings management. Also, results show that Jones adjusted abnormal accruals model as compared to ATO/PM model has incremental and greater relative information content in recognition of earnings management.
    Keywords: earnings management, asset turnover, profit margin, abnormal accruals items model
  • Farzaneh Heidarpoor*, Ali Asghar Fouladi Pages 79-94
    This paper studies the effect of ownership structure of firms listed in the Tehran Stock Exchange on value added coefficient of intellectual capital. The ownership in this research has divided into director, corporate, and institutional ownership and the value added of intellectual capital is measured using PULIC model. The sample of this research consists of 81 firms in eight years (2003-2010). In order to analyze the data, SPSS software and to test of hypothesis the regression method has been used in this research.The results show that director ownership doesn’t have a significant linear relation with value added coefficient of intellectual capital but corporate and institutional ownership have a positive relation with value added coefficient of intellectual capital. In this research, the control variable of company size has been used in the model and it is cleared that the size of company has a positive relationship with value added coefficient of intellectual capital.
    Keywords: Ownership Structure, Director Ownership, Corporate Ownership, Institutional Ownership, Value Added of Intellectual Capital
  • Farzin Rezaei*, Mohammad Sadegh Sayyari Pages 95-118
    The research deals with the relation between asset growth and stock return and also the role of financing resources in returns of firms with high or low asset growth. With an accurate study of literature, six hypotheses and a statistical sample of 96 firms listed in Tehran Stock Exchange for a seven-year period during 2005 to 2011 have been provided. Hypotheses were analyzed by multivariate regression and tests of F and t. Results obtained by hypothesis test show that there is a significant positive relation between asset growth and stock return of firms and there is a significant negative (positive) relation between internal & external financing and stock return of firms with high (low) asset growth. But relation of financing through bank and capital market with stock return of firms with high (low) asset growth is significantly positive (negative). In addition, the results show that there is no significant relation between the proportion of free float shares and stock return of firms with high asset growth, however, there is positive and significant relation between the proportion of free float shares and returns of firms with low asset growth.
    Keywords: Asset growth, Stock return, Internal financing, External financing
  • Mahdi Moradi, Mojtaba Soleymani Mareshk*, Mostafa Bagheri Pages 119-137
    In decision making, timeliness is one of the useful information features that have increasingly attracted the attention of regulatory agencies. This paper examines factors which are related to the timeliness of annual reporting financial statements in Tehran stock exchange listed firms. The effect on financial reporting timeliness of factors such as the ratio of the investment institutes, major shareholders and institutional shareholders ownership, the ratio of the shares held by the CEO and board, the quantity of the majority shareholders, and the ratio of the non-executive members, duality, big auditor, auditor change, size, age, ROE, good news, consolidate financial reporting and the quality of the costing system, opinion of the independent auditor and industry during the years 2008 to 2011 have been studied. Neural networks and decision trees techniques is utilized for data analysis. The Results show that the institutional shareholders ownership, quantity of the majority shareholders, industry, big auditor, opinion of the independent auditor, ratio of the non-executive members, consolidate financial reporting and ROE have the greatest effect on quality of timeliness, respectively. Also average accuracy of neural networks technique is higher than decision trees technique.
    Keywords: Timeliness, Reporting Financial Statements, Accounting Information Quality, neural networks, decision trees
  • Daryush Forooghi, Sayed Saeed Mehrdad Ayask* Pages 139-162
    This study investigates how the market reacts to a negative revision of management earnings forecast (bad news) and late announcement of this news. The study spans the period of 2004 (AHS) to 2011. The linear multivariate regressions have been used to test the hypotheses. We found that market reacts negatively to bad news but late news are followed by a positive market reaction. Also, there is no difference in market reaction to late and on time bad news. But late announcement of good news is followed by a positive differential reaction, as compared to on-time announcement of it.
    Keywords: management earnings forecast, market reaction, good news, bad news, late announcement
  • Roohollah Gheitasi, Farshad Sabzalipour* Pages 163-175
    Predicting consolidated earnings provides useful information to evaluate a parent company, since earnings of the entire consolidated entity accrue to parent company shareholders in the form of dividends. Using earnings prediction approach and reported earnings levels in subsidiary and parent company income statements, this study provides empirical evidence on the prediction of consolidated earnings. The sample includes all firms listed in Tehran Stock Exchange over the period of 2003-2009. All the firms had already prepared consolidated financial statements according to Iran accounting Standard No.18. The results show that subsidiary earnings have less power than the parent earning in predicting consolidated earnings.
    Keywords: subsidiary, parent earnings elements, predicting consolidated earnings, consolidated financial statements
  • Gholamreza Mansourfar*, Farzad Ghayour, Behnaz Lotfi Pages 177-195
    Predicting financial distress, which normally happens before bankruptcy, is a challenging phenomenon and a crucial issue in all firms. The importance of data mining tools is well recognized, such that nowadays they are widely used in different financial issues such as, prediction of bankruptcy, financial distress, company's performance prediction, management fraud discovery and credit risk assessment. Using support vector machine and combinations of cash flow components, this research attempts to predict financial distress of companies. Combinations of cash flows, as input variables (data) of the model, are selected based on specific criteria of financial distress. Results reveal that among Kernel functions of the model, polynomial function has the most power of prediction in year of financial distress or one and two years prior to year of distress.
    Keywords: Support Vector Machine (SVM), financial distress, combination of cash flow, Tehran Stock Exchange