فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد جواد زارع بهنمیری، اسفندیار ملکیان کله بستی* صفحات 1-18
    یکی از عوامل موثر در کاهش اعتمادپذیری گزارش ها و صورت های مالی پدیده تقلب است که موجب افزایش ریسک و هزینه کسب وکار شده، اعتماد سرمایه گذاران را کاهش داده و اعتبار و درستکاری حرفه حسابداری را زیر سوال می برد. هدف این مقاله رتبه بندی عوامل موثر بر احتمال تقلب مالی با توجه به گزارش حسابرسی صورت های مالی می باشد.
    در این راستا با استفاده از تحلیل محتوا و نظر خبرگان، بندهای گزارش حسابرسی 181 شرکت بورسی برای 9 سال (1385 الی 1393) مورد بررسی و طبقه بندی قرار گرفت، که در نهایت پرسشنامه مقایسه زوجی تکمیل شده توسط خبرگان، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه تحقیق نشان داد، بندهای مربوط به بیش نمایی یا کم نمایی درآمد و دارایی ها دارای بالاترین اولویت در عوامل موثر بر احتمال تقلب مالی با توجه به گزارش حسابرسی صورت های مالی می باشد
    کلیدواژگان: تقلب مالی، گزارش حسابرس مستقل، مدل سلسه مراتبی (AHP) فازی
  • مهدی مرادی، محمد علی باقرپور ولاشانی، آرش قربانی* صفحات 19-40
    تحقیق حاضر با مقایسه توزیع فراوانی تجربی و مورد انتظار یک نمونه، شامل 3394 شرکت-سال از سودهای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره 11 ساله، شواهدی ارائه می دهد که مدیران برای اجتناب از زیان اقدام به مدیریت سود می کنند. بررسی توزیع تجربی سودهای شرکت های عضو نمونه تحقیق که بر جمع دارایی های ابتدای دوره شان تقسیم شده است به لحاظ گرافیکی و آمار استنباطی یک ناهمواری شدید را در فواصل مجاور سود صفر نشان می دهد. در این توزیع، فراوانی سودهای کمتر از پنج هزارم مجموع دارایی ها در حدفاصل راست سود صفر به طور غیرعادی بالا و فراوانی زیان های کمتر از پنج هزارم در حد فاصل چپ آن به طور غیرعادی پایین است که نشان می دهد برخی از شرکت هایی که یک زیان اندک داشته اند آن را به سمت بالا دستکاری کرده اند تا از گزارش زیان اجتناب کنند. بررسی بیشتر نشان می دهد که مدیران به منظور اجتناب از زیان، سود خود را از طریق دستکاری جریان های نقدی عملیاتی و سرمایه در گردش مدیریت می کنند. در این مطالعه، شواهدی در خصوص مدیریت سود به منظور اجتناب از کاهش سود دوره جاری نسبت به سود دوره قبل، یافت نشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، ناپیوستگی سود، آستانه های سود
  • سیدعلی حسینی، حمیده اثنی عشری، الهام لک* صفحات 41-62
    در این پژوهش رابطه ساختار مالکیت پیچیده در شرکت های تابعه با معاملات اشخاص وابسته بررسی شده است. ساختار سرمایه پیچیده در شرکت های گروه با استفاده از متغیر شکاف مالکیتی-کنترلی و معاملات اشخاص وابسته با استفاده از اطلاعات مندرج در صورت های مالی شرکت های تابعه و به تفکیک عملیاتی و غیرعملیاتی اندازه گیری شده است. در این راستا داده های 15 گروه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و شرکت های تابعه در بازه زمانی 1389 الی 1393 (494 سال- شرکت) آزمون گردیده است. روش پژوهش از نوع آرشیوی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل رگرسیون (حداقل مربعات تعمیم یافته)- روش داده های ترکیبی (داده های نامتوازن) بکار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد ساختار مالکیت پیچیده در شرکت های تابعه بر معاملات عملیاتی و غیرعملیاتی اشخاص وابسته اثرگذار است؛ اگرچه اثر آن باگذشت زمان کاهش می یابد؛ به علاوه، رابطه ساختار مالکیت پیچیده با معاملات غیرعملیاتی اشخاص وابسته از اندازه گروه اثر می پذیرد؛ به این معنی که هر چه گروه بزرگ تر باشد بیشتر از ساختار مالکیت پیچیده در راستای انجام معاملات غیرعملیاتی اشخاص وابسته بهره می گیرد.
    کلیدواژگان: معاملات اشخاص وابسته، ساختار مالکیت پیچیده، اندازه گروه
  • داریوش فروغی*، امین ساکیانی صفحات 63-90
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر توانایی مدیریتی بر کارایی سرمایه گذاری و هم چنین بررسی اثر کیفیت گزارشگری مالی بر شدت اثرگذاری توانایی مدیریتی بر کارایی سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است.کارایی سرمایه گذاری به صورت مفهومی، به معنی پذیرش پروژه هایی با ارزش فعلی خالص مثبت است و منظور از ناکارایی سرمایه گذاری، گذر از این فرصت های سرمایه گذاری(سرمایه گذاری کمتر از حد) و یا انتخاب پروژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی(سرمایه گذاری بیش از حد)است. به منظور اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری از مدل چن(2011) و جهت اندازه گیری توانایی مدیریتی از مدل دمرجیان و همکاران(2012) و هم چنین به منظور اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی از مدل کیفیت اقلام تعهدی کوتاری(2005) استفاده شده است. با بهره مندی از روش نمونه گیری حذفی و با اعمال شرایط انتخاب نمونه، تعداد 119نمونه برای دوره زمانی زمانی 1392-1387انتخاب شد.برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد مدیران توانا تمایل به سرمایه گذاری بیش از حد دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد کیفیت گزارشگری مالی باعث کاهش تاثیر مثبت توانایی مدیریتی بر سرمایه گذاری بیش از حد می گردد.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری بیش از حد، سرمایه گذاری کمتر از حد، کیفیت گزارشگری مالی
  • رضا حصارزاده، جواد رجبعلی زاده*، فرشته عارفی، ندا علیزاده، سمیرا علیخانی صفحات 91-114
    مطالعات اخیر حاکی از آن است که حق الزحمه حسابرسی، اطلاعاتی پیرامون عواملی همچون دامنه رسیدگی، ریسک حسابرسی و بزرگی صاحبکار و همچنین عامل کیفیت حسابداری فراهم می آورد. بنابراین با کنترل این عوامل، می توان بخش باقی مانده حق الزحمه حسابرسی را به عنوان معیار نوین کیفیت حسابداری تلقی نمود. با این وصف، هدف از انجام پژوهش حاضر، در وهله اول، کمی سازی و در وهله دوم، ارزیابی تجربی معیار یادشده می باشد.
    برای کمی سازی معیار نوین کیفیت، پس از برازش مجموعه ای از عوامل اثرگذار بر حق الزحمه حسابرسی، قدر مطلق بخش باقی مانده حق الزحمه حسابرسی به عنوان کیفیت حسابداری در نظر گرفته می شود. برای ارزیابی تجربی معیار یادشده، ارتباط معیار نوین با سایر معیارهای سنتی کیفیت حسابداری (نظیر مدل های جونز، جونز تعدیل شده، دیچاو و دیچو، تغییرپذیری سود و هموارسازی سود) بهره گرفته می شود. جامعه پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی 1386 تا 1393 می باشد.
    یافته های پژوهش، حاکی از آن است که ضمن امکان کمی سازی معیار نوین کیفیت حسابداری، رابطه معنی داری بین معیار نوین کیفیت حسابداری با مدل های جونز و جونز تعدیل شده وجود دارد. با این حال، شواهدی مبنی بر وجود رابطه معنی دار بین معیار نوین کیفیت حسابداری با معیارهای دیچاو و دیچو، تغییرپذیری سود و هموارسازی سود وجود ندارد.
    در مجموع، شواهد حاکی از آن است که معیار نوین کیفیت حسابداری، برخلاف مبانی نظری پشتوانه آن، نمی تواند در ایران، ابعاد مختلف کیفیت حسابداری را احصا نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابداری، بخش باقی مانده حق الزحمه حسابرسی، کیفیت اقلام تعهدی، مدل حق الزحمه حسابرسی، معیار نوین کیفیت حسابداری
  • صفیه دیلمی، مهدی صفری گرایلی* صفحات 115-136
    در پژوهش حاضر، ارتباط میان کیفیت حاکمیت شرکتی و نوسان بازده سهام شرکت ها با استفاده از یک شاخص جامع، مشتمل بر سه طبقه کلی هیئت مدیره، حقوق سهامداران و شفافیت اطلاعاتی برای سنجش کیفیت حاکمیت شرکتی مورد آزمون قرار گرفت. نمونه آماری مورد استفاده در این پژوهش، شامل 96 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1389 تا 1393 می باشد. با بهره گیری از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی برتکنیک داده های تابلویی، یافته های پژوهش حاکی از آن است که نوسان بازده سهام شرکت ها با شاخص هیئت مدیره و شاخص شفافیت اطلاعاتی رابطه منفی معناداری دارد. اما بین نوسان بازده سهام شرکت ها و شاخص حقوق سهامداران رابطه معناداری یافت نشد. یافته های تحقیق ضمن پرکردن خلاء تحقیقاتی صورت گرفته در این حوزه، می تواند برای مدیران، سرمایه گذاران، سیاست گذاران بورس و سایر ذینفعان در امر تصمیم گیری راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: شاخص هیات مدیره، شاخص حقوق، سهامداران، شفافیت اطلاعاتی، نوسان بازده سهام
  • ویدا مجتهدزاده، سید حسین علوی طبری، شهره حدیدی فرد* صفحات 137-152
    این پژوهش به بررسی تاثیر وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران بر توان پیش بینی کنندگی جریان های نقد عملیاتی و آزاد می پردازد. در این رابطه ازآزمون مجموع رتبه ای ویلکاکسون برای مقایسه خطاهای پیش بینی، استفاده شد. همچنین اطلاعات 123 شرکت به عنوان نمونه برای سال های 1381 الی 1390 مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته های پژوهش نشان داد که خطای پیش بینی جریان های وجه نقد عملیاتی و آزاد در بین شرکت های با کمترین و بیشترین میزان خالص وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران و همچنین، با کمترین و بیشترین اندازه تفاوت معنی دار دارد. به علاوه، با کنترل اثر اندازه شرکت، تاثیر خالص وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران بر خطای پیش بینی جریان نقد عملیاتی حفظ شد، اما با کنترل اثر اندازه، خالص وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران بر خطای پیش بینی جریان نقد آزاد، تاثیری نداشت. بنابراین نتیجه کلی تحقیق این است که میزان خالص وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران می تواند علامتی از وضعیت آتی جریان نقد عملیاتی باشد
    کلیدواژگان: وجوه نقد توزیع شده بین سهامداران، جریان نقد عملیاتی، جریان نقد آزاد، خطای پیش بینی
  • محمد رمضان احمدی *، صابر درسه صفحات 153-184
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر معیارهای دست کاری فعالیت های واقعی (مدیریت سود واقعی) و مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی بر خطر سقوط آتی قیمت سهام در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای تعیین میزان دست کاری فعالیت های واقعی از سه معیار هزینه اختیاری غیرعادی، هزینه تولید غیر عادی و جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی استفاده شده است. بدین منظور چهار فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 99 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1384 تا 1392 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد از میان معیارهای انتخابی برای مدیریت سود واقعی متغیرهای هزینه اختیاری غیرعادی و جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی تاثیر مثبت معناداری بر خطر سقوط آتی قیمت سهام دارند. افزون بر این، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی تاثیر مثبت معناداری بر خطر سقوط آتی قیمت سهام دارد. همچنین، نتایج نشان می دهد که متغیر هزینه تولید غیرعادی تاثیر معناداری بر خطر سقوط آتی قیمت سهام ندارد.
    کلیدواژگان: خطر سقوط آتی قیمت سهام، دست کاری فعالیت های واقعی، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی
  • سید حسین سجادی، توحید کاظمی* صفحات 185-204
    تحقیق حاضر در تلاش است با ترکیب روش های تحقیق کیفی با استفاده از رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان و تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک، الگوی جامع تقلب در صورت های مالی را در بستر فرهنگی، اقتصادی و حقوقی کشور ارائه نماید. جامعه آماری تحقیق خبرگان صاحب نظر در خصوص پدیده صورت های مالی متقلبانه هستند که با توجه به هدف تحقیق، از روش نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای برای مصاحبه انتخاب شده اند. افزون بر مصاحبه های انجام شده، به منظور افزایش اعتبار و جامعیت تحقیق، اسناد و مدارک موجود در خصوص گزارشگری مالی متقلبانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به دقت مطالعه، بررسی و تحلیل شده است.
    پس از کسب نظر خبرگان و مطالعه دقیق اسناد، مدارک و گزارشات، عامل فشار به عنوان شرط علی گزارشگری مالی متقلبانه شناخته شد. نتایج تحقیق نشان می دهد انگیزه پاداش مدیران، انگیزه سوء استفاده از دارایی ها، هزینه های سیاسی، مقاصد مالیاتی و تحصیل شرکت توسط مدیران نیز بر گزارشگری مالی متقلبانه موثرند. طرح های تقلب در گزارشگری مالی در بستر فرهنگ عمومی، نظام قانونی و استاندارد حسابداری کشور به عنوان شرایط زمینه ای و نظام راهبری شرکتی، کنترل داخلی و کیفیت حسابرسی به عنوان شرایط مداخله گر متولد می شوند. در تحقیق حاضر 25 طرح تقلب در صورت های مالی و اجزاء آن ها شناسایی شده است. افزون بر این، پیامدهای تقلب در گزارشگری مالی در دو سطح صورت های مالی و بازار سرمایه طبقه بندی و تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: حسابداری دادگاهی، طرح تقلب، گزارشگری مالی متقلبانه، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • فرزین رضایی*، امید صابرفرد صفحات 205-222
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف اهرم مالی بر مدیریت سود واقعی می باشد. دراین پژوهش تعداد125 شرکت درقالب دوگروه (شرکت های دارای اهرم مالی بالا وپایین) تفکیک و در بازه زمانی 1392-1383 مورد بررسی قرارگرفته است. معیارهای مدیریت سود واقعی شامل: جریان های نقد عملیاتی غیرعادی، هزینه های تولیدغیر عادی و هزینه های اختیاری غیر عادی می باشد. برای بررسی تاثیر اهرم مالی برمعیارهای مدیریت سود واقعی از تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شد، نتایج نشان داد درشرایطی که شرکت ها دارای سطح اهرم مالی بالاباشند، تاثیر اهرم مالی برهریک از معیارهای مدیریت سودواقعی وهمچنین بر برآیند معیارهای آن معکوس ومعنادار بوده. ازطرفی درشرکت های دارای اهرم مالی پایین، تاثیراهرم مالی هم بر برآیندمعیارهای مدیریت سودواقعی وهم برهریک از معیارهای جداگانه آن به استثنای زمانی که معیار مدیریت سود واقعی جریان های نقد عملیاتی غیرعادی بود، نشان از اثری معکوس ومعنادار داشت.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، جریان های نقد عملیاتی غیرعادی، مدیریت سود واقعی، هزینه های اختیاری غیرعادی، هزینه های اختیاری تولیدغیرعادی
|
  • Mohammad Javad Zare Bahnamiri, Esfandiar Malekian* Pages 1-18
    Fraud is one of the key factors in decreasing the reliability of reports and financial statements, which in turn, has increased the risk and cost of business, reduced the investors’ confidence, and put the validity and integrity of the accounting profession into question. The purpose of this paper is to rank factors affecting the probability of financial fraud, according to Audited Financial Statements for 181 firms listed in Tehran Stock Exchange for 9 years (2006 to 2014). Finally, the questionnaires prepared by experts were analyzed through analytic hierarchy process (AHP). As a result, we found that paragraphs related to overstated or understated income or assets have the highest priority in the factors affecting the probability of financial fraud, according to Audited Financial Statements.
    Keywords: financial fraud, the independent auditor's report, hierarchical model (AHP) fuzzy
  • Mehdi Moradi, Mohammad Ali Bagherpour Velashani, Arash Ghorbani * Pages 19-40
    This paper, examines the difference between empirical and expected frequency distribution of a sample consisting 3394 observations of earnings, and investigates whether earnings are managed to avoid earning decreases and losses. Also, it examines the pooled cross-sectional empirical distributions of scaled earnings of the companies listed in Tehran Stock Exchange and finds a significant discontinuities in the form of unusually low frequencies in the interval immediately left of zero earnings and unusually high frequencies in the interval immediately right of zero earnings. It shows that managers manipulate earnings upwards to shift it to the right of zero earnings threshold to avoid losses. The study also reveals that managers of firms with a small pre-managed loss manipulate two components of earnings, operating cash flow and working capital to manage their income. There was no evidence of manipulating earnings to avoid earnings decreases.
    Keywords: Earnings management, Earnings discontinuities, Earnings thresholds
  • Ali Hosseini, Hamide Asna Ashari, Elham Lak * Pages 41-62
    This research examines the relation between complex ownership structure in subsidiary firms and related party transactions. Control-ownership disparity is used as a proxy for complex ownership structure in business group companies and subsidiary financial statements information in terms of operating and non-operating is applied to measure related party transactions. So, data from 15 group companies listed in Tehran stock exchange and their subsidiaries during 2010 to 2014 are collected and tested (494 firm-years). The research method is archival. Regression analysis (OLS) –pooled data (unbalance panel) is used to examine hypotheses. The results reveal that complex ownership structure in subsidiaries affects operating and non-operating related party transactions, although this effect decreases along the time. In addition, the relationship between complex ownership structure and non- operating related party transactions is affected by group size; it means the larger the size, the more use of the complex ownership structure to deal non-operating related party transactions.
    Keywords: Related party transactions, Complex ownership structure, Business group size
  • Daryoush Foroghi *, Amin Sakiani Pages 63-90
    This study is aimed to investigate the effects of managerial ability on the investment efficiency and also examine the effect of financial reporting quality on the extent of managerial ability effectiveness on the investment efficiency of firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE). Investment efficiency in a conceptual framework means the acceptance of the investment projects with positive NPV, and investment inefficiency means rejecting these investments opportunities (underinvestment) or investing in projects with negative NPV (overinvestment). Overinvestment and underinvestment are signs of investment inefficiency. Chen(2011) modeling, Demerjian et al(2011) modeling and Kothari(2005)accruals quality modeling have been used for evaluating the investment efficiency, managerial ability and financial reporting quality respectively. The systematic elimination method was used for sampling 119 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2008 to 2014, and the model of panel data was applied to test hypotheses. The results indicate that managers with more ability are more willing to do overinvestment. Also, the results show that the financial reporting quality decreases the managerial ability effectiveness on overinvestment.
    Keywords: Managerial Ability, Investment efficiency, Financial Reporting Quality, Over investment, Under investment
  • Reza Hesarzade, Javad Rjabalizade*, Fereshte Arefi, Neda Alizade, Samira Alikhani Pages 91-114
    Recent studies (e.g., Hribar et al 2014) suggest that audit fees have information about numerous factors such as the range and extent of audit verification, audit risk, employer dignity and overall accounting quality. Thus, by controlling the multiple factors, the residual part of audit fees can be considered as a new measure of accounting quality. The purpose of this study in the first place is quantization and in the second place is empirical evaluation of the measure.
    After controlling a series of factors affecting the audit fee, the absolute residual of audit fee model gives one proxy for new measure of accounting quality. For empirical evaluation, the relation between the new measure and other traditional measures (such as Jones model, modified Jones model, Dichev & dichaw model, variability of profits and income smoothing) is used. Statistical population includes all of the firms listed in Tehran stock exchange in the period from 2007 to 2014.
    The findings indicate a significant relation between the new measure of accounting quality and Jones and modified Jones models. However, evidence indicates no significant relation between new measure of accounting quality and other traditional measures.
    In sum, the evidence suggests that the new measure of accounting quality cannot capture the different dimensions of accounting quality in Iran.
    Keywords: Accounting quality, Unexplained audit fees, Accruals quality, Audit fees model, New measure of accounting quality
  • Safiyeh Daylami, Mehdi Safari * Pages 115-136
    The present study aims to investigate the relation between corporate governance quality and stock return volatility using a comprehensive index consisting three general sub-indices including board composition, shareholder rights and information transparency. Our sample includes 96 firms listed in Tehran Stock Exchange during 2010-2014. The research method is multivariate regression model based on panel data, and the results indicate that stock return volatility has a significant negative relation with board composition and information transparency. However, no significant relation has been found between stock return volatility and shareholder rights. The results of this study not only fill the void of research in this area, but pave the way for directors, policy makers and other stakeholders to make better decisions.
    Keywords: Board composition, Shareholder rights, Information transparency, Stock return volatility
  • Vida Mojtahedzade, Seyed Hossein Alavi Tabari, Shohreh Hadidifard* Pages 137-152
    This paper examines the effectiveness of cash distributions to shareholders on operational and free cash flow predictability.
    The Wilcoxon rank sum test has been used to compare the prediction errors and data from 123 firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) for the period from 2002 to 2011 has been examined.
    Results show that operational and free cash flow prediction errors are different among firms with least and most net cash distributions to shareholders, and also with least and most size. Also, results indicate that, after controlling firm size effect, net cash distributions to shareholders have effect on operational cash flow prediction error, however, after controlling firm size effect, net cash distributions to shareholders have no effect on free cash flow prediction error.
    Actually this study suggests that net cash distribution to shareholders is a sign of future condition of operational cash flow.
    Keywords: Cash distributions to shareholders, Operational cash flow, free cash flow, Prediction error
  • Mohammad Ramezan Ahmadi *, Saber Dorseh Pages 153-184
    This study is aimed to investigate the effect of abnormal real operations (real earnings management) measures and accrual based earnings management on future stock price crashes of firms listed in Tehran Stock Exchange. Three dimension of abnormal real operations in our tests are abnormal discretionary expenses, abnormal production cost and abnormal cash flows from operations. Four hypotheses are developed and data from the 99 firms listed in Tehran Stock Exchange for the period of 2005 to 2013 are analyzed. The research regression model is investigated and tested using panel data with fixed effects approach. The results showed that among the measures of real earning management, abnormal discretionary expenses and abnormal operating cash flows have significant positive effect on future stock price crashes. Moreover, Accrual based earnings management has significant positive effect on future stock price crashes. Also, the results show that abnormal production cost has no significant influence on future stock price crashes.
    Keywords: Future stock price crashes, Abnormal real operations, Accrual based earnings management
  • Tohid Kazemi * Pages 185-204
    This paper attempts to provide a comprehensive pattern of financial reporting fraud in cultural, economic and legal areas in Iran by combined qualitative research methods using Grounded Theory and Documents Analyses approaches. Statistical population consisting of all experts in fraud area is determined by snowball sampling. Furthermore 5 available fraud cases have been analyzed and 1000 independent auditor’s reports have been reviewed. In addition to interviews, existing documents and evidence in respect of fraudulent financial reporting of firms listed in Tehran Stock Exchange have been reviewed and analyzed.
    Results show that pressure as the main casual factor along with asset misappropriation, political costs, tax purposes and acquisition motivations are effective on fraudulent financial reporting. Schemes of fraudulent financial reporting are appeared in accounting standards, legal system and common cultures considered as the contextual conditions and in corporate governance, internal controls and auditing quality considered as intervening conditions. 25 fraud schemes and their consequences are introduced in this study. In addition, this study classifies and interprets fraudulent financial reporting consequences in two areas of financial statements and capital market.
    Keywords: forensic accounting, fraud scheme, fraudulent financial reporting, grounded theory
  • Farzin Rezaei *, Omid Saber Fard Pages 205-222
    This study is aimed to investigate the effect of different levels of financial leverage on real earnings management. In this study 125 firms in 2 different groups of high financial leverage and low financial leverage have been studied during 2004-2013. The real earnings management criteria include Abnormal operating cash flow, abnormal production costs and abnormal discretionary expenses. To investigate the effect of financial leverage on the real earnings management criteria, multivariate regression analysis using the panel data has been applied. The results show that in firms with high levels of financial leverage, the financial leverage has significant negative effect on each real earnings management criteria and also on sum of the real earnings management criteria. On the other hand, in firms with low levels of financial leverage, except when the real earnings management criteria is abnormal operating cash flow, financial leverage has significant negative effect on each real earnings management criteria and also on sum of the real earnings management criteria.
    Keywords: Financial leverage, Abnormal operational cash flow, Real Earnings Management, Abnormal discretionary expenses, Abnormal production costs