فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد ناصری *، معصومه فتحی صفحات 1-20
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر میزان سرقت علمی بین دانشجویان کارشناسی ارشد حسابداری است. پرسشنامه پژوهش بین تمام دانشجویان کارشناسی ارشد حسابداری شاغل به تحصیل در دانشگاه های استان سیستان و بلوچستان توزیع و نهایتا 73 پرسشنامه قابل استفاده گردآوری شد. نتایج نشان می دهد که سرقت علمی کاملا رایج است و ایشان درک کافی از انواع مختلف سرقت علمی ندارند. همچنین بین میزان گرایش به سرقت علمی و سن، جنسیت و معدل نمرات دانشجویان، ارتباط معناداری مشاهده نشد. به طور خلاصه، نتایج آزمون همبستگی نشان می دهد که (الف) بین میزان ارتکاب به سرقت علمی دانشجویان کارشناسی ارشد حسابداری و میزان فشارهای محیطی، میزان گرایش سیستم آموزشی و دانشجویان به رویکردهای سطحی آموزش حسابداری، و میزان دسترسی دانشجویان به اینترنت (فناوری اطلاعات) ، رابطه مثبت و (ب) بین میزان ارتکاب به سرقت علمی دانشجویان کارشناسی ارشد حسابداری و صلاحیت اخلاقی ایشان، میزان آگاهی آنان از کم و کیف سرقت علمی، میزان حمایت و همراهی استاد با دانشجویان، و میزان علاقه ایشان به رشته حسابداری رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش حسابداری، سرقت علمی، سرقت ادبی، اخلاق
  • احمد رجبی * صفحات 21-42
    در این مقاله از روش پویایی شناسی سیستم به عنوان رویکردی نوین برای مدل سازی رویدادهای حسابداری استفاده شده است. برای این منظور ابتدا با تعریف حساب های مالی در قالب متغیرهای حالت و نرخ، اثرگذاری رویدادهای حسابداری بر یکدیگر بر اساس روابط علی و معلولی و در قالب الگوی پویایی شناسی مدل سازی شد، سپس با استفاده از داده های واقعی یک شرکت تولیدی، متغیرهای کلیدی در افق سال 1400شبیه سازی شد. نتایج مطالعه نشان داد روش پیشنهادی ضمن مدل سازی عملیات مالی بر اساس رویکرد پویا، با شبیه سازی روند متغیرها در دوره های آینده به مدیران کمک می کند تا اثرگذاری متغیرها را بر اساس الگوهای رفتاری مورد تحلیل قرار دهند و با شبیه سازی رفتار متغیرهای مالی در آینده، اطلاعات مفیدی را برای تصمیم گیری مدیران فراهم می کند. براساس نتایج حاصل، الگوی رفتاری متغیر مطالبات مشکوک الوصول نه تنها بصورت آنی و همزمان نیست، بلکه دارای تابع توزیع نمایی و توام با تاخیر زمانی است و تغییرات آن با متغیرهای نرخ فروش، نرخ بازگشت سرمایه و حساب های دریافتنی ارتباط معناداری دارد. به طوری که با دریافت بازخور از روند تغییر دریافت مطالبات، الگوی رفتاری فروش برای آینده نیز تغییر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، تصمیم گیری مالی، حسابداری پویا، مدل سازی رویدادهای حسابداری
  • نهاله حیاتی *، رضوان حجازی، سیدعلی حسینی، سوسن باستانی صفحات 43-70
    کسب شناخت و درک کافی از نگرش شرکت ها نسبت به مسائل زیست محیطی، اولین و شاید مهم ترین گام در حوزه مطالعات گزارشگری مالی محیط زیست باشد که از طریق تحلیل محتوای گزارش فعالیت زیست محیطی هیئت مدیره شرکت های بورسی به عنوان شرکت های شاخص معرف جامعه حاصل می شود. مطالعه حاضر، این مهم را با هدف استخراج کلمات و شاخص های کلیدی و همچنین بررسی تفاوت افشا در صنایع مختلف دنبال می کند. به منظور موشکافی عمیق، بخش زیست محیطی گزارشات فعالیت هیئت مدیره شرکت های بورسی طی سال های 90 تا 94 استخراج گردید و با استفاده از استقرا در روش تحلیل محتوای کیفی و به کمک نرم افزار MAXQDA 12 Analytical Pro به بررسی این گزارشات پرداخته شد. نتیجه این پژوهش تعداد 15 کد مادر و 55 زیرکد است که گویای جریان حاکم بر گزارشات مذکور می باشد. همچنین نتایج حاصل از بررسی تاثیر صنعت بر ارائه گزارشات زیست محیطی تایید فرضیه پژوهش را به همراه دارد که بیانگر معناداری تفاوت نوع افشا در صنایع مختلف است. جهت شناخت و مقایسه عمیق تر، تفسیرهای متفاوتی از نتایج خروجی نرم افزار ارائه شده است. همچنین ویژگی شرکت هایی که گزارشات مشابهی منتشر کرده اند، بررسی و تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: گزارش فعالیت هیئت مدیره، حسابداری محیط زیست، تحلیل محتوا
  • سیدحسام وقفی *، مریم سلمانیان، فرزاد مانیان، علی فیاض صفحات 71-94
    معاملات با اشخاص وابسته یکی از عواملی است که موجب کاهش ارزش شرکت در بازار سرمایه می شود. اگر چه تمام معاملات با اشخاص وابسته فرصت طلبانه نیستند، اما نگرش غالب این است که از عوامل تاثیرگذار بر ریسک می باشند و سرمایه گذاران، قبل از انجام سرمایه گذاری برای آن اهمیت زیادی قائل می شوند. هدف از انجام این تحقیق تعیین رابطه بین "معاملات با اشخاص وابسته"با"رتبه افشاء"، " مدیریت سود" و"سودآوری" است. بر اساس مسئله نمایندگی، به دلیل جدایی مالکیت از مدیریت و وجود تضاد منافع بین این دو، معاملات با اشخاص وابسته می تواند موجب کاهش کیفیت افشا و ازدست رفتن ثروت سهامداران شود و مدیر برای سرپوش گذاشتن روی این انتقال ثروت، ممکن است به مدیریت سود اقدام کند. بنابراین در پژوهش حاضر از معاملات با اشخاص وابسته، به منزله متغیر مستقل و از معیار اقلام تعهدی اختیاری، در جایگاه متغیر وابسته استفاده شده است در این پژوهش تعداد 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی1390- 1394 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی خطی چندگانه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، که بین"معاملات با اشخاص وابسته" با "رتبه افشاء" رابطه منفی و با " مدیریت سود" رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما نتایج تحقیق وجود ارتباط معنادار بین معامله با اشخاص وابسته و سودآوری را تایید نکرده است
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، رتبه افشاء، مدیریت سود، سودآوری شرکت
  • ندا جعفری *، مهناز ملانظری صفحات 95-116
    با توجه به تجدیدنظر در استاندارد بین المللی حسابرسی 700 و تدوین استاندارد بین المللی حسابرسی 701 توسط هیات استانداردهای بین المللی حسابرسی و اعتباربخشی و اجرایی شدن آن ها از 15 دسامبر 2016، هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه حسابرسان در مورد گزارش کنونی و جدید حسابرس با توجه به تحولات اخیر در گزارش حسابرس است. این پژوهش از نوع پیمایشی است و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و سرپرستان ارشد حسابرسی، شرکای موسسات حسابرسی و حسابداران رسمی عضو سازمان حسابرسی و جامعه حسابداران رسمی ایران است. از اعضای جامعه آماری 400 نفر در هم اندیشی "تحولات اخیر در گزارش حسابرس" در اسفندماه 1396 شرکت نمودند که همگی به عنوان نمونه آماری می باشند. از 400 پرسشنامه توزیع شده 72 پرسشنامه کامل و قابل استفاده بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که حسابرسان نسبت به مزایا و معایب گزارش کنونی حسابرس دیدگاه های متفاوتی دارند و تغییر گزارش کنونی حسابرس را ضروری می دانند. هم چنین حسابرسان با گزارش جدید حسابرس، اجرای مرحله ای و هم زمان آن برای کلیه واحدهای اقتصادی و شخصیت های حسابداری و افشای دوره تصدی حسابرس در گزارش حسابرس موافقند. یافته های پژوهش می تواند بینشی را برای مرجع استانداردگذار حسابرسی و نیز سازمان بورس و اوراق بهادار فراهم کند که به سوی پذیرش استانداردهای جدید حسابرسی حرکت کنند. هم چنین این پژوهش شواهدی را برای حرفه و دانش حسابرسی در خصوص نگرش حسابرسان ایرانی نسبت به تحولات اخیرگزارش حسابرس فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گزارش کنونی حسابرس، گزارش جدید حسابرس، استانداردهای بین المللی حسابرسی، هیات نظارت بر حسابداری شرکتهای عام، هیات استانداردهای بین المللی حسابرسی و اعتباربخشی
  • مهدی حیدری *، حمزه دیدار، سکینه طاهریان صفحات 117-134
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر استقلال هیئت مدیره بر رابطه بین ساختار مالکیت با شکاف مالیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای 62 شرکت طی دوره زمانی 1392-1386 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون مبتنی بر داده های تلفیقی استفاده شده است. متغیرهای مستقل در این پژوهش عبارتند از ساختار مالکیت شامل مالکیت خانوادگی و مالکیت شرکتی و متغیر وابسته این پژوهش شکاف مالیاتی است که برای اندازه گیری آن از اختلاف مالیات تعیین شده از مالیات ابرازی، و همچنین برای اندازه‏گیری استقلال هیئت مدیره به عنوان متغیر تعدیلی از نسبت اعضای غیرموظف به کل اعضای هیئت مدیره و از متغیرهای کنترلی اندازه شرکت، اهرم مالی و بازده دارایی استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مالکیت خانوادگی و شکاف مالیاتی رابطه منفی و معنادار و بین مالکیت شرکتی و شکاف مالیاتی رابطه مثبت و معنادار برقرار است و استقلال هیئت مدیره نقش تعدیل گر بر این روابط را ندارد.
    کلیدواژگان: شکاف مالیاتی، استقلال هیئت مدیره، ساختار مالکیت، مالکیت خانوادگی، مالکیت شرکتی
  • محمدحسین ودیعی *، بهزاد کاردان، رحمت الله هوشمندزعفرانیه صفحات 135-152
    پیش بینی در مورد سودآوری دوره های آتی شرکت ها، دارای محتوای اطلاعاتی ارزشمندی است که به سرمایه گذاران در اتخاذ تصمیمات بهینه کمک می کند. همانند سایر اطلاعات، ارزش این پیش بینی ها وابسته به قابلیت اتکای آنها از دیدگاه سرمایه گذاران است. با توجه به خاصیت اعتبار بخشی حسابرسی، در این تحقیق، اثر رتبه بندی حسابرس و امتیاز کنترل کیفیت وی به عنوان معیارهایی از کیفیت حسابرسی، بر میزان خطای سود پیش بینی شده بررسی شد. نمونه مورد آزمون شامل 119شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1390 الی 1393 می باشد. نتایج حاکی از آن است که بین موسسات حسابرسی گروه «الف» و خطای پیش بینی سود، ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد نرخ بازده دارایی ها و اهرم مالی تاثیر مثبت و معناداری بر میزان خطای سود پیش بینی شده دارد. با وجود این، بین متغیرهای رتبه حسابرس و نوع اظهارنظر حسابرس با میزان خطای سود پیش بینی شده ارتباط معناداری مشاهده نگردید
    کلیدواژگان: خطای سود پیش بینی شده، رتبه بندی حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • رویا دارابی *، امیررضا نعمت الهی صفحات 153-180
    توجه ویژه به نیازهای اطاعاتی استفاده کنندگان صورت های مالی، یکی از رسالت های اصلی گزارشگری می باشد و در این راستا افشای مناسب و کامل اطلاعات نقش اساسی را دارد. هدف این تحقیق بررسی این موضوع است که آیا می توان کیفیت افشای شرکتی را بر اساس مدل های مبتنی بر یادگیری ماشین کشف کرد. در این تحقیق امتیازبندی سطح افشای شرکت های بورس ایران توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نماینده سطح افشای شرکتی در نظر گرفته شده و برای پیش بینی از مدل الگوریتم های کلونی مورچگان و تکامل تفاضلی استفاده شده است. برای این منظور 171 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1389-1393 مورد مطالعه قرار گرفتند. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار متلب اقدام به پیش بینی کیفیت افشای شرکتی شده است. نتایج برازش الگوریتم های کلونی مورچگان و تکامل تفاضلی نشان می دهد که این دو الگوریتم با دقت بالای 95 درصد توانایی پیش بینی مدیریت سود را دارند. در واقع نتایج مبین آن است که مدل کلونی مورچه ها توانایی بیشتری (خطای 3. 316 درصد) در پیش بینی مدیریت سود نسبت به مدل تکامل تفاضلی (خطای 4. 139 درصد) دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، سطح افشا، الگوریتم کلونی مورچه ها، الگوریتم تکامل تفاضلی
  • اعظم ولی زاده لاریجانی *، پریسا سادات بهبهانی نیا صفحات 181-216
    بازار سهام از بازارهایی است که سرمایه گذاران به منظور کسب منافع اقدام به سرمایه گذاری در آن می کنند. یکی از مهم ترین معیارهای تصمیم گیری در این بازار، بازده سهام می باشد. این تحقیق مدلی برای پیش بینی بازده سهام، با استفاده از عوامل صورت های مالی، کیفیت افشا، سازوکارهای راهبری شرکتی، کیفیت حسابرسی، ویژگی های بازار سهام و عوامل کلان اقتصادی و با درنظر گرفتن اطلاعات مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 تا 1390 تدوین نموده است. با استفاده از تخمین های رگرسیونی و استفاده از روش تحلیل عاملی، متغیرهای سود خالص، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، سود تقسیمی، شاخص قیمت نفت و شاخص قیمت سکه بهار آزادی مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر پیش بینی بازده آتی سهام می باشند. به منظور تعیین دقت و اعتبار مدل تدوین شده، بازده سهام شرکت های نمونه تحقیق (86 شرکت) برای سال های 1391 تا 1395 (دوره زمانی 01/05/1391 تا 31/04/1396) پیش بینی و خطاهای حاصل از این پیش بینی نسبت به بازده واقعی برای همان دوره استخراج گردید. همچنین خطای پیش بینی بازده سهام نسبت به بازده واقعی همان دوره برای سایر مدل های معتبر پیشین (مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی فاما و فرنچ و مدل قیمت گذاری آربیتراژ) محاسبه شد. نتایج حاصل از مقایسه خطای پیش بینی این مدل نسبت به بازده واقعی با خطای پیش بینی سایر مدل ها نسبت به بازده واقعی نشان داد که میزان خطای پیش بینی مدل پیشنهادی در مقایسه با سایر مدل ها به صورت بااهمیتی کمتر است. از این رو، می توان گفت که توان پیش بینی مدل تدوین شده در این تحقیق در برآورد بازده آتی سهام بالاتر از سایر مدل های پیش گفته می باشد
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل قیمت گذاری آربیتراژ، مدل پیش بینی بازده سهام او و پنمن، بازده سهام
  • مهدی رضایی *، فاطمه پور قیومی صفحات 227-248
    اقتصاد، شیوه ارزشیابی شرکت ها را تغییر داده است. شکاف عمده بین ارزش بازار و ارزش دفتری شرکت ها، انگیزه پژوهش های گسترده ای در مورد ارزش تبیین نشده یا ذخیره نهانی است. مطالعات تجربی در بازارهای پیشرفته نشان می دهد، دارایی های نامشهود، راهبردی و بااهمیت هستند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر دارایی های نامشهود بر سیاست های مالی و حاکمیتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه در برگیرنده تعداد 78 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1386-1392 است. داده ها با استفاده از روش تحلیل همبستگی و رگرسیون چند متغیره و آزمون والد مورد آزمون قرارگرفته اند. تحلیل رگرسیون بر اساس مدل داده های پانل و استفاده از آثار تصادفی مورد آزمون قرار گرفت. در این پژوهش رابطه دارایی های نامشهود با متغیر سیاست های مالی و حاکمیتی چون ساختار مالی، نسبت سود تقسیمی، مالکیت مدیریتی، ساختار هیئت مدیره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین دارایی های نامشهود و ساختار مالی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بین دارایی نامشهود با مالکیت مدیریتی و استقلال هیئت مدیره رابطه مثبت و معناداری وجود دارد ولی بین دارایی های نامشهود و متغیر تقسیم سود هیچ رابطه معناداری یافت نشد. در کل این نتایج مربوط بودن و اثرگذار بودن دارایی های نامشهود بر سیاست های حاکمیتی و لزوم توجه بیشتر به آن ها را نشان می دهد
    کلیدواژگان: دارایی های نامشهود، سیاست های مالی، نسبت سود تقسیمی، مالکیت مدیریتی، ساختار هیئت مدیره
|
  • Ahmad Nasseri *, Masoume Fathi Pages 1-20
    The goal of this paper is to study factors influencing the rate of plagiarism among accounting postgraduate students. Data is collected from students of Sistan and Baluchestan university of Iran through 73 applicable questionnaires during 2013. The results indicate that plagiarism is quite prevalent among the accounting postgraduate students; however they are not completely familiar with different types of plagiarism. In addition, no significant relation is detected between prevalence of plagiarism and demographic variables such as age and gender, as well as individual variables such as their academic performance. However, the results of correlation test show that plagiarism committing rate of the students has (a) a positive significant relation with some parameters namely educational pressure, tendency of educational system and accounting students to low level approaches of accounting education, and students' access to information technology (e. g. Internet) ; and (b) a negative significant relation with some other factors such as moral competence, awareness of plagiarism, organizational support, as well as students’ interest in accounting
    Keywords: Accounting Education, Plagiarism, Moral Competence
  • Ahmad Rajabi * Pages 21-42
    This paper uses the system dynamics method as a new approach in modeling of accounting events. For this purpose, firstly, by defining financial accounts in the form of state and rate variables, the effect of accounting events on each other is modeled based on the dynamics model. Then, key variables are simulated in the outlook of year 1400 using the actual data of a manufacturing company. The results of the study show that the proposed method, while modeling financial operations based on a dynamic approach, helps managers to analyze the effectiveness of variables based on dominant behavioral patterns and provides useful information for management decision making through simulating the trend of variables in future periods and simulating the future behavior of financial variables of the company, respectively. For example, the behavioral pattern of the variable Doubtful Debts is not instantaneous but is a delay element and has an exponential distribution function. Also its variations has a significant relation with sales price, return of investment and receivables variables. Therefore, any changes in receivables trend may result in changes in future behavioral pattern of sale
    Keywords: System Dynamics, Financial Decision Making, Dynamic Accounting, Accounting Events Modeling
  • Nahaleh Hayati *, Rezvan Hejazi, Seyyed Ali Hosseini, Susan Bastani Pages 43-70
    Understanding firms' attitude towards environmental issues is the first and perhaps the most important step in the environmental reporting research area. This is achieved through the content analysis of listed firms' board of directors' reports of environmental activities. The current study is aimed to extract key words and indicators and investigate the difference of disclosure in different industries. To do this, the environmental section of listed firms' board of directors' reports of environmental activities from 2011 to 2015 is examined using the induction approach in qualitative content analysis method and by MAXQDA 12 Analytical Pro software.The results represent 15 parent codes and 55 subcodes indicating the scenarios ruling on these reports. Also, results from evaluating impacts of industry on providing environmental reports confirm the research hypothesis, which indicates a significant difference in disclosures of different industries. In order to understand and compare more deeply, different interpretations of the software outcomes are represented and also the characteristics of the firms with similar reports, have been analyzed
    Keywords: board of director's report, environmental accounting, Content Analysis
  • Seyed Hesam Vaghfi *, Maryam Salmanian, Farzad Manian, Ali Fayaz Pages 71-94
    Related party transaction is one of the factors devaluating the capital market. Although all related party transactions aren’t opportunistic, but it is believed that they significantly affect risk and are very important to investors. This research is aimed to identify the relation of related party transactions to disclosure quality, earning management, and profitability. Based on the representation problem, related party transactions, due to the owner's lack of control and the conflict of interest, can lower disclosure quality and stakeholders’ wealth and thus result in earning management. Therefore this study uses related party transactions as an independent variable and discretionary accruals as the dependant variable. The sample includes 112 firms listed in Tehran Stock Exchange over the period from 2012 to 2016. To test the hypotheses, multiple linear regression model has been used. Research findings show a negative significant relation, a positive significant relation and no significant relation of related party transactions to disclosure quality, earnings management and profitability, respectively.
    Keywords: related party transactions, disclosure quality, earnings management, profitability
  • Neda Jafari Nasab Kermani *, Mahnaz Molanazari Pages 95-116
    As the international auditing standard no. 700 is revised and the International Auditing Standard 701 is set by the International Auditing Standards Board and both of them are executed since 15 December 2016, this research is aimed to examine the viewpoints of auditors on the current as well as the new audit report subject to recent changes in audit reports. This is a survey type research and data is collected through questionnaire. The statistical population includes audit managers and top level supervisors, partners in audit organizations and certified auditor members of the Auditing Organization and Certified Accounting Society. The statistical sample consists of 400 members of the statistical population that participated in the "Recent Changes in Auditing Reports" forum held in Feb-March 2018. From the 400 questionnaires distributed among the sample, 72 ones are considered as applicable. In order to analyze data, the one-sample t-test is applied. Research findings indicate that auditors have different opinions about advantages and disadvantages of the current audit report and believe in some necessary changes in the current report. Moreover, auditors confirm the new audit report and its partial and simultaneous execution in all economic units and accounting entities, as well as the disclosure of auditor tenure in the audit report. The research findings can convince standard setting authorities and Securities and Exchange organization to accept new auditing standards. Moreover, the research provides evidence of Iranian auditors' attitude toward new changes made in the auditing report
    Keywords: Current Audit Report, New Audit Report, International Auditing Standards, the Public Company Accounting Oversight Board, International Auditing, Assurance Standards Board
  • Mehdi Heidari *, Hamzeh Didar, Sakineh Taherian Pages 117-134
    This study is aimed to investigate the effect of the board of director's independence on the relation between ownership structure and the tax gap. The sample includes 62 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2007-2013. To test the hypothesis, regression analysis method based on panel data is used. Independent variables are ownership structure including family ownership and corporate ownership and the dependent variable is tax gap which is equal to the difference between determined tax and declared tax. Also the adjusting variable is the board of directors' independence which is equal to the nonexecutive members to the total members ratio of the board of directors. The control variables are firms size, financial leverage and asset return. The findings show that there is a negative significant relation between family ownership and tax gap and a positive significant relation between corporate ownership and tax gap and also the board of directors' independence has no moderating effect on the relations
    Keywords: Tax gap, Board of director's independence, Ownership structure, Family ownership, Corporate Ownership
  • Mohammad Hossin Vadiee *, Behzad Kardan, Rahmat Allah Houahmand Zaferanie Pages 135-152
    A firm's profitability prediction provides valuable information that helps investors to make optimal decisions. Like other information, the value of these predictions depends on the reliability of information they provide. This research examines the effect of the auditor's rating and its quality control points as criteria of audit quality, on earning forecast error rate. The sample consists of 119 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2012 to 2015. The results indicate that there is a significant negative relation between audit firms A and the earning forecast error. The results also show a significant positive relation of earnings forecast error to the returns on asset rate and financial leverage and also no significant relation of earnings forecast error to the auditor's rating and the type of auditor's opinion variables
    Keywords: earnings forecast error, auditor ranking, audit quality
  • Roya Darabi * Pages 153-180
    One of the main missions of financial reporting is a proper disclosure of information in order to meet the needs of financial statement users. This study is aimed to investigate whether the company's disclosure quality can be discovered by Machine learning-based models. In this study, disclosure level rating of listed firms is predicted by Securities and Exchange Organization using the ant colony algorithm and differential evolution model. The sample consists of 171 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2010 to 2014. This study uses MATLAB software to predict a firm's disclosure quality. The algorithms fitting results show that the two algorithms have ability to predict earnings management with high accuracy of 95%. In fact, the results indicate that the ant colony algorithm has more ability (error 3.316 percent) of predicting earnings management than the differential evolution algorithm (4. 139 percent error).
    Keywords: Prediction, Disclosure Level, Ant Colony Algorithm, Differential Evolution Algorithm
  • Azam Valizadeh Larijani *, Parisa Sadat Behbahaniniya Pages 181-216
    The Stock market is one of the markets from which investors try to earn interests. Stock returns are the most important measures for decision making of investors in this market. This study develops a model for predicting stock returns using financial statements, disclosure quality, corporate governance mechanisms, audit quality, stock market qualification and macroeconomic items. Data is collected from disclosures of firms listed in Tehran Stock Exchange during a period from 2004 to 2012. Based on this model, net income, price index for consumer goods and services, dividend, oil price index and gold coin price index are the most important variables effective on predicting stock returns. To determine the developed model’s accuracy and validity, stock returns are predicted for sample firms (86 firms) for years from 2013 to 2017 and then errors of predicted returns as compared to real returns for those periods are determined. Furthermore, other prior valid predicting models (capital assets pricing model (CAPM) , Fama and French three factors model and arbitrage pricing model) errors are calculated for that period. Comparing developed predicting model errors with other predicting models errors shows that this model has significantly fewer errors in predicting future stock returns than the prior models.
    Keywords: capital assets pricing model, Fama, French three Factors Model, Arbitrage Pricing Model, Ou, Penman Predicting Model, Stock Return
  • Mehdi Rezaei *, Mehdifatemeh Rezaeipoorghaumi Pages 227-248
    Economy has changed evaluation methods of the firms. The major gap between market value and book value of firms is a motivation of extensive research on unexplained value or reserve savings. Empirical studies in developed markets show that intangible assets are strategic and important. The aim of this study is to investigate the influence of intangible assets on fiscal and governance policy in firms listed in the Stock Exchange in Tehran. The sample consists of 78 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2007 to 2013. Data is analyzed using correlation analysis method, multiple regression and Wald test. Regression analysis is tested based on panel data and using random effects models. This study is aimed to investigate the relation of intangible assets to fiscal and governance policy variables such as financial structure, the dividend ratio, management ownership, and board structure. The results show that intangible assets have a significant negative relation to financial structure, a significant positive relation to board independence, and no significant relation to dividend. In general, the results indicate that intangible assets have effects on governance policies and they should be more considered
    Keywords: intangible assets, fiscal policy, the dividend ratio, management ownership, board structure