فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کاوه پرندین*، بابک جمشیدی نوید، محمد درخشانی درخش صفحات 1-22
    هدف کلی این تحقیق بررسی تاثیر مکانیزم های راهبری شرکتی بر محافظه کاری نامشروط در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این تحقیق از اطلاعات 125 شرکت فعال در بازه زمانی 1388 الی 1392 استفاده گردیده است. در این تحقیق مولفه های مکانیزم راهبری شرکتی به عنوان متغیرهای مستقل و محافظه کاری نامشروط به عنوان متغیر وابسته و سه متغیر اندازه شرکت، نسبت ارزش بازار حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری و اهرم مالی به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شده اند. به منظور انجام این تحقیق یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی ارائه گردید و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری Eviews نسخه 8 استفاده گردید. روش تحقیق از نوع همبستگی و با توجه به هدف، کاربردی است. نتایج حاصل ازفرضیات نشان می دهد که مکانیزم های راهبری شرکتی بر محافظه کاری نامشروط، مالکیت نهادی و مالکیت مدیریتی تاثیر منفی داشته و منجربه کاهش در محافظه کاری نامشروط می گردد.
    کلیدواژگان: مکانیزمهای راهبری شرکتی، مالکیت نهادی، مالکیت مدیریتی، مالکیت سهامداران عمده، محافظه کاری نامشروط
  • مسعود غلام زاده لداری*، علی ثقفی صفحات 23-44
    طی یک دهه گذشته نهادهای پیشروی بین المللی در زمینه تدوین استانداردهای حسابداری به این نتیجه رسیده اند که انجام اقداماتی از قبیل انتشار پیش نویس استانداردهای حسابداری برای اطمینان از کیفیت استانداردهای حسابداری وضع شده دیگر کافی نیست و ارزیابی پس از اجرای استانداردها را باید در قالب چارچوبی منسجم و جامع به اجرا بگذارند تا از اثربخشی استانداردهای وضع شده اطمینان حاصل نمایند. به عبارت دیگر، گام دیگری به فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری آنها اضافه شده است و یکی از مهم ترین چالش های تدوین کنندگان استاندارد در آینده این خواهد بود که آیا ارزیابی های پس از اجرای آنها بازخوردهای به موقعی را تولید می کند یا خیر. در این پژوهش تلاش شده است ضمن مطالعه تطبیقی اجزای چارچوب های طراحی شده توسط نهادهای تدوین استانداردهای حسابداری پیشرو، با استفاده از روش پیمایشی و با مشارکت ذینفعان مختلف (108 نفر متشکل از اساتید دانشگاهی، مدیران ارشد مالی بنگاه های اقتصادی، خبرگان عرصه حسابرسی مستقل و مدیران ارشد سرمایه گذاری) چارچوبی مناسب برای ارزیابی اثربخشی استانداردهای حسابداری ایران استخراج و ارائه گردد. مسئول ارزیابی، زمان ارزیابی، اهداف ارزیابی شامل اهداف کلی و اهداف خاص، فرآیند ارزیابی و محتوای گزارش نهایی ارزیابی پس از اجرای استانداردهای حسابداری ایران در این چارچوب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی پس از اجرای استانداردهای حسابداری، اثربخشی استانداردهای حسابداری، تجریه و تحلیل اثرات استانداردهای حسابداری
  • عزیز گرد *، حسین کردستانی صفحات 45-68
    مقاله حاضر به بررسی میزان قابلیت اتکای حسابرسان مستقل بر انواع شواهد حسابرسی به عنوان یک عامل زیربنایی در ارائه گزارش حسابرسی دستگاه های دولتی و این که کدام یک از انواع شواهد حسابرسی دارای قابلیت اتکای بیشتری نسبت به دیگر شواهد حسابرسی دارند و از درجه بالاتری نسبت به دیگر شواهد برخوردار می باشند می پردازد. جامعه آماری این پژوهش حسابرسان مستقل در سازمان حسابرسی و سایر موسسات حسابرسی می باشند. داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. برای ثبات سازگاری درونی و بینابینی متغیرها از فرمول آلفای کرونباخ استفاده گردید. در این پژوهش برای تحلیل آماری داده ها از نرم افزارهای SPSS21 و LISREL استفاده و نتایج در دو بخش یافته های توصیفی و یافته های استنباطی ارائه شد. در بخش یافته های توصیفی از مقادیر فراوانی، درصد فراوانی، نمودار دایره ای و ستونی جهت توصیف متغیرهای جمعیت شناختی و اصلی استفاده شد. در بخش یافته های استنباطی از آزمون هایt تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که براساس رتبه بندی آزمون فریدمن به ترتیب شواهد حسابرسی، روش های تحلیلی به عنوان بالاترین درجه قابلیت اتکای شواهد و پرس و جو به عنوان پایین ترین درجه قابلیت اتکای شواهد به شمار می روند. یافته های پژوهش ارتباط معنی دار بین متغیرهای مستقل و وابسته را با اطمینان 95% نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شواهد حسابرسی، قابلیت اتکای شواهد حسابرسی، حسابرس مستقل، گزارش حسابرسی، دستگاه های دولتی
  • محمود لاری دشت بیاض، جواد اورادی* صفحات 69-94
    کمیته حسابرسی به عنوان یکی از سازوکارهای اصلی حاکمیت شرکتی، وظیفه بررسی برنامه اولیه حسابرسی و تعامل با حسابرسان مستقل در فرایند گزارشگری مالی را بر عهده دارد. از این رو، انتظار می رود بر دامنه حسابرسی و میزان تلاش حسابرس و در نتیجه حق الزحمه حسابرسی اثرگذار باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی (شامل تخصص مالی، استقلال و اندازه) بر حق الزحمه حسابرسی است. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 تا 1393 استخراج شدند. آزمون فرضیه های پژوهش به کمک مدل رگرسیونی داده های ترکیبی انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که تخصص مالی و استقلال کمیته حسابرسی ارتباط مثبت و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارند. ولی ارتباط معناداری بین اندازه کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی مشاهده نشد. همچنین، در ارتباط با متغیرهای کنترلی استفاده شده در این پژوهش، یافته ها نشان از ارتباط مثبت و معنادار بین اهرم مالی، نسبت حساب های دریافتنی و موجودی کالا، اندازه موسسه حسابرسی و تعداد جلسات هیئت مدیره با حق الزحمه حسابرسی دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کمیته حسابرسی، ویژگی های کمیته حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی
  • قاسم آرسته، فرزانه نصیرزاده* صفحات 95-116
    مطالعات زیادی در خصوص عوامل موثر بر مدیریت سود و میزان همبستگی بین آنها صورت گرفته است، اما بکارگیری عوامل موثر در جهت پیش بینی مدیریت سود کمتر مدنظر بوده است. در این تحقیق، توانایی پیش بینی الگوریتم های تخمینگر بردار پشتیبان، تخمینگر حداقل درجه و شبکه عصبی فازی در کشف مدیریت سود بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 الی 1391 است. نتایج بررسی فرضیه ها حاکی از آن است که الگوریتم تخمینگر بردار پشتیبان و تخمینگر حداقل درجه و شبکه عصبی فازی به ترتیب بیشترین دقت را در پیش بینی مدیریت سود را دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، تخمینگر بردار پشتیبان، تخمینگر حداقل درجه، شبکه عصبی فازی
  • شیرکو هرمزی*، هاشم نیکو مرام، رمضانعلی رویایی، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 117-142
    هدف این پژوهش شناسایی سوگیری های روانشناختی فردی است که می تواند بر اعمال تردید حرفه ای توسط حسابرس تاثیرگذار باشد. شناسایی این سوگیری ها می تواند به حسابرسان کمک کند توانایی های خود برای اعمال تردید حرفه ای در فرایند قضاوت حرفه ای را با بکارگیری یک فرایند تصمیم گیری موثر بهبود بخشند. بدین منظور تاثیر سه سوگیری روانشناختی فردی اطمینان بیش از اندازه، نقطه اتکا و در دسترس بودن بر تردید حرفه ای حسابرس از طریق 350 پرسشنامه ای که در بین حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی خصوصی توزیع شد، مورد بررسی قرار گرفت. از پرسشنامه های توزیع شده 158 پرسشنامه بطور کامل پاسخ داده شده بود و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از روش آماری جداول توافقی تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که هر سه سوگیری مورد بررسی بر تردید حرفه ای حسابرسان تاثیر منفی دارند و وجود این سوگیری ها توانایی حسابرسان برای اعمال سطح مناسبی از تردید حرفه ای در فرایند حسابرسی را کاهش می دهند
    کلیدواژگان: سوگیری اطمینان بیش از اندازه، سوگیری نقطه اتکا، سوگیری در دسترس بودن، تردید حرفه ای حسابرس
  • ساسان مهرانی، هدی اسکندر* صفحات 143-170
    یکی از مراحل اصلی شکل گیری گزارش های مالی، فرایند مذاکره ای است که حسابرس و شرکت صاحبکار بواسطه ایجاد اختلاف نظر و تعارض وارد آن می شوند. نتایج حاصل از این مذاکرات در کیفیت گزارش های نهایی نقشی تعیین کننده دارد و در نتیجه می تواند برای خود افراد درگیر مذاکره، سازمان آنها و کل جامعه پیامدهایی را به همراه داشته باشد. هدف تحقیق حاضر مدل سازی این فرایند به روش نظریه برخاسته از داده ها و از طریق مصاحبه عمیق با خبرگانی از هر دو سوی مذاکره یعنی شرکای حسابرسی و مدیران شرکت ها پرداخته است. این تحقیق با انجام 30 مصاحبه به روش گلوله برفی به اشباع رسید. با توجه به سطوح مختلف عرضه کنندگان حسابرسی (موسسه حسابرسی و تیم حسابرسی مذاکره کننده) تلاش شده تا مدلی جامع از کلیه عوامل تعیین کننده در هر یک از این سطوح ارائه شود. بعلاوه در انجام مصاحبه ها موضوعات نیازمند مذاکره و چالش های موجود در این فرایند در هر سطح شناسایی گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از مصاحبه ها علت اصلی ایجاد اکثر اختلافات و تعارضات بین حسابرسان و صاحبکاران که مذاکره را امری اجتناب ناپذیر می سازد عبارتند از: 1. علل دانشی (کمبود دانش با کیفیت طرفین مذاکره)، 2. علل اطلاعاتی (عدم تقارن اطلاعاتی) و 3. علل ارتباطی (ماهیت کسب و کار صاحبکار و شیفت کلیه ارتباطات به آخر سال) و 4. مشکل ابزاری (کیفیت قوانین و استانداردهای حسابداری). با توجه به مصاحبه ها، با شروع فرایند مذاکره به دلایل فوق، مهم ترین بسترهای لازم عبارتند از کیفیت دانش و مهارت های مذاکراتی طرفین مذاکره و رسالت آنها. همچنین بر اساس نظر خبرگان راهبردهای پیاده سازی پارادایم پیوسته و دستیابی به مذاکره برد-برد عبارتست از گفتگو منطقی و مستقل، اعتماد سازی، و مذاکره از مجرای مکانیزم های مناسب حاکمیت شرکتی. مهم ترین چالش های شناسایی شده در این فرایند عبارتند از عدم تخصص صنعتی حسابرسان، نگاه اشتباه صاحبکاران به حسابرسی و نبود مکانیزم های مناسب حاکمیت شرکتی است. در نهایت مدل بدست آمده از مصاحبه ها به تایید 2 نفر از مشارکت کنندگان و 2 متخصص حرفه ای و دانشگاهی رسید.
    کلیدواژگان: مدلسازی، پارادایم، مذاکره
  • صابر شعری آناقیز، قاسم بولو، بهرام محسنی ملکی رستاقی* صفحات 171-190
    ییکی از مهمترین چالش های پیش روی شرکت ها، تامین مالی وجوه مورد نیاز برای فعالیت های جاری و سرمایه گذاری می باشد. نحوه تامین مالی شرکت ها تحت تاثیر عوامل بسیار زیاد و متفاوت درون و برون سازمانی قرار دارد. از سویی دیگر تحقیقات مختلفی نشان داده است که با توجه به مشکلات تئوری های سنتی ساختار سرمایه، یکی از عوامل تاثیرگذار بر مسائل تامین مالی شرکت ها، انعطاف پذیری مالی است. این مطالعه به بررسی رابطه بین انعطاف پذیری مالی و نوع تامین مالی (بدهی یا انتشار سهام) می پردازد. برای این منظور از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 108 شرکت انتخاب و اطلاعات مالی مربوط به سال های1382 تا 1392 آنها مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این مطالعه، ابتدا با استفاده از مدل فالکندر و وانگ (2006)، ارزش نهایی وجه نقد که شاخصی برای تعیین انعطاف پذیری مالی است، محاسبه شده و سپس با استفاده از رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه، به بررسی تاثیر انعطاف پذیری مالی بر تامین مالی از طریق سهام یا بدهی یا ترکیبی از آنها پرداخته شده است. نتایج پژوهش، نشان می دهد که انعطاف پذیری مالی با انتشار بدهی های موقت شرکت ها دارای رابطه مثبت و معناداری بوده ولی با انتشار سهام دارای رابطه معناداری نمی باشد. در این مطالعه منظور از بدهی های موقت، بدهی های بالاتر از اهرم بهینه برآوردی می باشد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری مالی، ساختار سرمایه، بدهی موقت، اهرم بهینه
  • یحیی کامیابی*، احسان بوژمهرانی صفحات 191-218
    کمیته حسابرسی به عنوان یکی از مکانیزم های کلیدی راهبری شرکتی می تواند منجر به بهبود کیفیت افشا شرکت ها و کارایی بازار سرمایه شود. اعضای غیرموظف هیات مدیره نیز در تشکیل کمیته حسابرسی کارامد جهت ایفای وظیفه نظارتی، موثر هستند. از این رو، هدف این تحقیق این است که اثر نسبت غیرموظف اعضای هیات مدیره بر رابطه ی بین ویژگی های کمیته حسابرسی (تخصص مالی، تجربه، مدت تصدی سمت اعضای کمیته حسابرسی و اندازه کمیته حسابرسی) و کیفیت افشا شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار می دهد. در همین راستا، 71 شرکت پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391 تا 1392 انتخاب و پس از گردآوری اطلاعات مربوط، فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار ایویوز 7 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد بین دو ویژگی کمیته حسابرسی یعنی تجربه و مدت تصدی اعضای کمیته حسابرسی با کیفیت افشا شرکت ها رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد درحالی که بین تخصص و اندازه کمیته حسابرسی با کیفیت افشا رابطه ی مثبت معناداری مشاهده نگردید. علاوه بر این، یافته های این پژوهش حاکی از آن است نسبت غیرموظف اعضای هیات مدیره بر رابطه ی بین تجربه اعضای کمیته حسابرسی و کیفیت افشا تاثیر مثبت و معناداری دارد اما بر رابطه ی بین سایر ویژگی های کمیته حسابرسی و کیفیت افشا شرکت ها اثر تعدیل کننده ندارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های کمیته حسابرسی، کیفیت افشا و نسبت غیر موظف اعضای هیات مدیره
  • محمدرضا نیک بخت، امیرحسین حسین پور *، حسین اسلامی مفیدآبادی صفحات 219-255
    در این پژوهش به تحلیل مکانیزم تاثیر رفتار احساسی سرمایه گذاران و اطلاعات حسابداری بر روی قیمت سهام، بر مبنای مدل ارزیابی درآمد باقیمانده، پرداخته شده است. در پژوهش حاضر با استفاده از داده های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره 6 ساله (1388-1393)، شاخص رفتار احساسی سرمایه گذاران بدست آورده شد و تاثیر رفتار احساسی سرمایه گذاران بر چشم انداز رشد عایدات مورد انتظار و نرخ بازده مورد توقع مورد بررسی قرار گرفته شده است. علاوه بر این، تاثیر مشترک رفتار احساسی سرمایه گذاران و اطلاعات حسابداری بر روی قیمت سهام، از طریق روش همبستگی بررسی شده است. نتایج تجربی پژوهش حاضر نشان می دهد که رفتار احساسی سرمایه گذاران، رشد عایدات مورد انتظار را تغییر می دهد و سپس بر روی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر می گذارد. هرچند رفتار احساسی سرمایه گذاران بر نرخ بازده مورد توقع تاثیر معنی داری ندارد. همچنین، تقابل اطلاعات حسابداری و رفتار احساسی سرمایه گذاران، قیمت سهام را در نوسانات بالای عایدات توضیح می دهد. لازم به ذکر است، اطلاعات حسابداری هنگامی که عایدات باثبات تر باشد اثرگذاری بیشتری بر قیمت های سهام دارد؛ در حالی که رفتارهای احساسی سرمایه گذاران هنگامی که عدم اطمینان اطلاعاتی بیشتری وجود دارد بر روی قیمت سهام تاثیر بیشتری می گذارد
    کلیدواژگان: رفتار احساسی سرمایه گذاران، اطلاعات حسابداری، عدم اطمینان عایدی، مدل ارزیابی درآمد باقیمانده
|
  • Kave Parandin *, Babak Jamshid, Mohammad Derakhshani Pages 1-22
    This study is aimed to investigate the effect of corporate governance mechanisms on conditional conservatism of firms listed in Tehran Stock Exchange. Data are collected from 125 firms in the period from 2009 to 2013. The research considers elements of corporate governance mechanisms as independent variables, unconditional conservatism as the dependent variable, and three variable of firm size, the ratio of equity market value to book value, and financial leverage as control variable. To conduct this research, a main hypothesis and four secondary hypotheses are provided and for data analysis, Eviews statistical software version 8 is used. The research uses the correlation and, according to the target, a functional method. The results show that corporate governance mechanism has a negative effect on unconditional conservatism, institutional ownership and managerial ownership, and also it leads to decreases in unconditional conservatism.
    Keywords: Institutional ownership, managerial ownership, ownership of major shareholders, unconditional conservatism
  • Masood Gholamzade *, Ali Saghafi Pages 23-44
    Over the last decade, International Accounting Standards Board (IASB) and Financial Accounting Standards Board (FASB) have concluded that publication of an exposure draft to ensure the quality of accounting standards would not be enough anymore. Indeed, a comprehensive Post Implementation Review (PIR) of accounting standards should be performed to ensure the effectiveness of approved accounting standards. In other words, one more step has been added to accounting standards setting process and in future one of the main challenges towards standard setters would be the fact that whether their PIR has a prompt feedback or not. This research attempts to provide a proper PIR framework for accounting standards of Iran through comparative studies of frameworks designed by pioneering accounting standard setters, with participation of various stakeholders (108 people including university professors, enterprise Chief financial officers, expert external auditors and Chief investment officers).
    In the proposed framework, we answered to these questions: "Who performs the PIR? When is the PIR performed? What are the general and specific objectives of the PIR? How is the PIR process? What is the content of the PIR report?".
    Keywords: Post Implementation Review of accounting standards, effectiveness of accounting standards, impact analysis of accounting standards
  • Aziz Gord*, Hossein Kurdestani Pages 45-68
    This paper examines the reliance measure of external auditors on the audit evidence as a fundamental factor in the audit report on the Governmental agencies. Also, this study investigates which audit evidence has more reliability and higher degree than other types of audit evidence. The statistical society of this research includes independent auditors in the audit organization and other audit institutions. The data has been collected using a questionnaire. For stability of internal and intermediate consistency of variables, Cronbach's alpha coefficient is used. In this study, LISREL and SPSS21 software is used for data analysis and the results are presented in two parts: of descriptive results and analytical results. In the descriptive results, plenty, frequency, pie chart, and column chart are used to describe the demographic and main variables. In the analytical results, one sample t-test and Friedman test are used. The results indicate that according to the Friedman test ranking, audit evidence and analytical methods have the highest and inquiry has the lowest degree of reliability of evidence. Also, the findings reveal a 95%-assured significant correlation between the independent and dependent variables.
    Keywords: audit evidence, the reliability of audit evidence, the independent auditor, the audit report, Governmental agencies
  • Mahmood Lari Dasht Bayaz, Javad Ooradi * Pages 69-94
    Audit committee, as one of the main mechanisms of corporate governance, is obliged to examine the initial auditing program and interaction with external auditors in the process of financial reporting. Thus, it is likely to be influential on the auditing scope, auditor’s effort, and audit fee. This research is aimed to explore the effects of audit committee characteristics (including financial expertise, independence, and size) on audit fees. To do this, the data related to the firms listed in Tehran Stock Exchange is extracted for a period from 2012 to 2014. The research hypotheses are analyzed using regression model of compositional data. The results show that audit committee financial expertise and independence has a positive and significant relation with audit fees. Yet, there was no significant relationship between audit committee size and audit fees. Further, regarding the control variables used in this research, the results show a positive and significant relation of financial leverage, ratio of accounts receivable and inventory, audit firm size and Board of Directors meeting frequency with audit fees.
    Keywords: Corporate governance, Audit committee, Audit committee characteristics, Audit fee
  • Ghasem Arasteh, Farzaneh Nassirzadeh * Pages 95-116
    Many studies have been made on the factors affecting earnings management and the level of correlation among them. But the factors affecting prediction of earnings management is less considered. This study examines capability of models Support Vector Regression (SVR) , Least Angel Regression (LARS) and Adaptive Neural Fuzzy Network (ANFIS) for earnings management. The sample includes firms listed in Tehran Stock Exchange from 2006 to 2012. The findings show that Support Vector Regression (SVR) , Least Angel Regression (LARS) and Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS) have the most capability in earnings management respectively.
    Keywords: Earnings management, Support vector Regression (SVR), Least Angel Regression (LARS), Fuzzy neural network (ANFIS)
  • Shirkoo Hormozi *, Hashem Nikoomaram, Ramezanali Royaee, Fereydoon Rahnama Roodposhti Pages 117-142
    Most of the researches conducted in the area of predicting financial performance of the companies and particularly bankruptcy have anticipated and/or compared merely the predictive ability of the models, for which financial ratios and company size have been used. However, this study aims mainly to investigate the effectiveness level of corporate governance and conservatism mechanisms in order to contribute to the predictive power of financial disclosure and accordingly, financial performance of the companies. The statistical population of the research includes 90 firms listed in Tehran Stock Exchange (45 ones with poor performance and 45 ones with strong performance). Artificial Neural Network has been used to establish the difference between poor and strong companies. The results of the study indicate that variables including corporate governance and conservatism don’t have significant effect on prediction accuracy of the financial performance based on neural network
    Keywords: Overconfidence Bias, Anchoring Bias, Availability Bias, Auditor's Professional Skepticism
  • Sasan Mehrani, Hoda Eskandar * Pages 143-170
    One of the main steps in formatting financial reports is negotiation process between auditors and their clients in order to remove conflicts. This negotiation substantially affects final reports quality and may have consequences for parties involving this process and their firms and the whole society. This research is aimed to model the process by data-based theory and in-depth interviewing with experts from both parties i. e. audit partners and firms managers. Moreover, this study considers various levels of audit suppliers (audit firm and audit team) in this modeling. This study includes 30 interviews using snowball sampling. Findings show that main reasons for creating the conflicts between auditors and clients are 1. Instrumental reasons (standards and rules) 2. Knowledge reasons 3. Information reasons (information asymmetry) 4. Business reasons. Negotiation requires partie's knowledge quality, negotiation skills and purpose. Based on partie's opinion, implementing a constant paradigm and win-win negotiation requires an independent and logical discussion, assuring, and appropriate corporate governance. In this process, main challenges are insufficient industrial expertise of auditors, client's inappropriate interpretation of auditing and insufficient corporate governance mechanisms. Finally, study model is approved by 2 persons of initial sample and 2 experts.
    Keywords: Modeling, Conflict, Negotiation
  • Saber Sheri Anaghiz, Ghasem Bolu, Bahram Mohseni Maleki Rastaghi * Pages 171-190
    One of the major challenges facing firms is obtaining funds needed to finance current operations and investment. Financing of firms is influenced by different many internal and external factors. On the other hand, several studies have shown that due to the problems of the traditional theory of capital structure, financial flexibility is one of the main factors effective on financing of firms. This study examines the relation between financial flexibility and finance type (debt or equity). For this purpose, 108 firms listed in Tehran Stock Exchange from 2003 to 2013 are studied. In this study, the marginal value of cash which is an indicator of financial flexibility is calculated using the model horoscope Faulkender and Wang (2006) and then the impact of financial flexibility on financing through stock or debt or a combination is investigated using simple and multiple logistic regression. The results show that financial flexibility has a significant and positive relationship with firm's transitory debt issuance, but it has no significant relation with equity issuance. In this study, transitory debt means the debt over the estimated optimal leverage
    Keywords: Financial Flexibility, Capital Structure, Transitory Debt, Optimal Leverage
  • Yahya Kamyabi *, Ehsan Boozhmehrani Pages 191-218
    Audit Committee as one of the key mechanisms of corporate governance can lead to improvement of corporate disclosure quality and capital markets efficiency. Proportions of non-executive directors of the Board are effective on formation of an efficient Audit Committee. So, the aim of this study is to examine the effect of the proportion of non-executive directors on relation between characteristics of audit committee (including financial expertise, size, tenure, and experience) and quality of corporate disclosure of firms listed in Tehran Stock Exchange. The sample includes 71 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2012 to 2013. After collecting data, research hypotheses are tested using software Eviews7. The results show that two characteristics of the Audit Committee (Tenure, and experience) have a significant positive relation with quality of corporate disclosure, but the other characteristics of the audit committee (financial expertise, size) have no significant relation with the quality of corporate disclosure. In addition, the findings of this research indicate that proportion of non-executive directors of the Board has a significant positive effect on the relation between experience of the audit committee and quality of corporate disclosure, but it has no moderating effect on the relation between other characteristics of the audit committee and disclosure quality.
    Keywords: Audit committee characteristics, quality of disclosure, Proportion of Non-Executive Directors
  • Mohammad Reza Nikbakht, Amir Hossein Hossein Pour *, Hossein Eslami Mofidabadi Pages 219-255
    This paper analyzes the mechanism behind the effects of investor sentiment and accounting information on stock price, based on the residual income valuation model. This study Uses data from firms listed in Tehran Stock Exchange over a period of 6 Years (2009-2014, In Solar Calendar) and constructs investor's Sentiment Index and examines investor's sentiment effect on the perspective of the expected earnings growth and the required rate of return. Furthermore, this study investigates the joint effect of investors sentiment and accounting information on stock price, through the correlation method. The empirical results show that investors sentiment can change the expected earnings growth, and thus affects the stock price. However, investor sentiment has no significant effect on the required rate of return. In addition, interaction of accounting information and investors sentiment, in high volatility of earnings, can explain the stock price. It should be noted that accounting information has more effect on stock price when earnings are more stable; whereas the sentiment puts a greater impact on stock prices when there is more information uncertainty.
    Keywords: Investor Sentiment, Accounting Information, Earning Uncertainty, Residual Income Valuation Model