فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا اسماعیل پور صفحات 1-15
    هنر نمایش در هند پیشینه ای کهن دارد. ادبیات نمایشی سنسکریت در بستر سنتی منظم شکل گرفته و تا سده های متمادی تداوم یافته است. خاستگاه های اصلی این هنر در شبه قاره عبارتند از سرودهایی گفتگووار در وداها، مناسک ودایی و سنت حماسه خوانی ، و هنرهای مرتبطی چون رقص و موسیقی نیز در پیدایش و گسترش آن موثر بوده اند. ممکن است نمایش های یونانی نیز بر ادبیات نمایشی سنسکریت اثری گذاشته باشد. در بررسی مختصر خاستگاه های نمایش در فرهنگ باستانی هند آشکار می شود که اغلب این خاستگاه ها در ایران نیز نمونه هایی دارند که غالبا تا دوره اسلامی باقی بوده و بعضا از معادل های هندی خود نیز فراگیرترند. اما برغم این خاستگاه های نیرومند، هنر نمایش نتوانسته در قالب آثاری منظم و ماندگار در ایران پای بگیرد. در این مقاله، پس از بحث درباره خاستگاه های هنر نمایش در هند، به بررسی این خلا تاریخی پرداخته ایم که در تحلیل نهایی شاید بتوان آن را ناشی از عدم نضج سنت کتابت در بخش اعظم تاریخ ادبیات باستانی ایران دانست.
    کلیدواژگان: نمایش، حماسه، سنت کتابت، رقص، سرودهای ودایی، نمایشنامه های ایرانی و هندی
  • یاسر حمزوی، حسین احمدی، رسول وطن دوست صفحات 17-32
    گونه ای از دیوارنگاره در برخی از کلیساهای ایران وجود دارد که از نظر مواد و مصالح، روش اجرا و به طور کلی از نظر ماهیت با دیگر دیوارنگاره ها متفاوت است و تا کنون پژوهشی مستقل در مورد آنها انجام نشده است. هدف این مقاله شناخت شیوه اجرای این گونه از دیوارنگاره ها و همچنین شناخت سیر تحول آنها از طریق مطالعات میدانی، کتابخانه ای و تحلیل اطلاعات به دست آمده است. به دلیل کمبود پژوهش و ثبت اطلاعات فنی در این حوزه به زبان فارسی، در این پژوهش مطالعات اولیه انجام شده معطوف به دیوارنگاره های بوم پارچه اروپایی است و در مرحله دوم به دیوارنگاره های بوم پارچه کلیسای وانک و کلیسای مریم اصفهان و کلیسای مریم تبریز پرداخته می شود. در دوره رنسانس، جهت حل برخی از مشکلات دیوارنگاره های بزرگ و سقف نگاره ها، در مراحل اجرا به مرور زمان تغییراتی را به وجود آوردند که در نهایت شیوه ای متفاوت و جدید از دیوارنگاره به وجود آورد که در این تحقیق به نام دیوارنگاره بوم پارچه نامیده می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده چگونگی به وجود آمدن این شیوه در اروپا و نمونه های آن در کلیساهای ایران مورد بررسی قرار گیرد تا آغاز راهی باشد جهت شناخت این آثار در کشور ایران.
    کلیدواژگان: هنر ایرانی، هنر مسیحی، نقاشی کلیسایی، دیوارنگاره بوم پارچه، ماروفلیج
  • هوشنگ خسروبیگی، الهه محبوب صفحات 33-50
    یکی از ابزارهای دیوان استیفا برای ثبت و ضبط دخل وخرج کشور دفاتر مالی بوده که برای تدوین آن ها از شیوه خاصی پیروی شده است. از جمله این دفترها دفتر توجی هات بوده که به ثبت هزینه های جاری مملکت اختصاص داشته است. هدف این مقاله واکاوی ساختار و اجزای دفاتر توجی هات، چگونگی ثبت و ضبط آن و قوانین حاکم بر آن در عصر صفوی است. در این دفاتر، اطلاعات مربوط به هزینه ها به صورت مجزا در دو بخش «توجی هات» و «مقررات» نوشته شده است. سپس حواله ها، بروات و فرامین مالی در ذیل هر بخش به طور جداگانه ثبت و ضبط و محل پرداخت مشخص می گردیده است. تمامی امور فوق را مستوفی کل بررسی و تصحیح می کرده تا هیچ گونه خطایی در ثبت اطلاعات رخ ندهد. جامعه آماری ما، علاوه بر نسخ خطی و اسناد آرشیوی مربوط به علم استیفا، اسناد تشکیلات اداری آستان قدس رضوی بوده است.
    کلیدواژگان: تاریخ صفویه، تشکیلات اداری، دیوان استیفا، دفاتر مالی، دفتر توجیهات
  • عمادالدین شیخ الحکمایی، میرزامحمد حسنی صفحات 51-63
    کشف اتفاقی چند تکه از یک کتیبه متعلق به سده هفتم هجری در منطقه فورگ شهر داراب، در نزدیکی قلعه مشهور به بهمن، بابی تازه برای جستجو و ردیابی بازماندگان آل بویه پس از انقراض رسمی آنان گشود. شناسایی عناوین و القاب و نام متوفی، که آشکارا شهریار دیلمی دانسته شده است، این موضوع را تقویت کرد. جستجوی مجدد منجر به کشف کامل اجزای گم شده کتیبه شد. از سوی دیگر، متن تاریخ منظوم دفتر دلگشا، که در زمره منابع مهم تاریخ محلی فارس در دوره مورد نظر شمرده می شود، گره از کار شناسایی متوفی و دیگر دیلمیان این خطه در سده هفتم و هشتم گشود. در این مقاله به بازسازی قطعات گورنبشته مکشوفه، شناسایی صاحب گور و چگونگی و تداوم نقش بویهیان در قدرت سیاسی فارس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ فارس، آل بویه، روادیان، فورگ داراب، ارجاسب بن محمد بن وهسودان
  • رسول عربخانی صفحات 65-84
    اولیا چلبی (1020ق/1611م- ؟)، سیاح ترک اهل عثمانی، در طول مسافرتی که بیش از چهل سال به طول انجامیده، سرزمین های قلمرو دولت عثمانی و ممالک مجاور را سیاحت نموده و مشاهدات خود را در سیاحتنامه بزرگی ثبت و ضبط کرده است. اولیا چلبی در طول عمر خود سه سفر به ایران عصر صفوی داشته: اولی در1056ق/ 1646م به آذربایجان و قفقاز، سفر دوم در 1057ق/1647م، که بسیار کوتاه بوده، و سفر سوم در 1065ق/ 1655 م، به آذربایجان و مناطق غربی و مرکزی ایران. تمامی این سفرها به عنوان ماموریتی رسمی و با هدف انجام وظایف محوله حکومتی انجام یافته است. مناسبات ایران و عثمانی در اثنای مسافرت های اولیا چلبی به ایران تحت تاثیر معاهده ذهاب (1048ق/ 1639م) در حالتی دوستانه و نه خصمانه قرار داشت. در این سال ها، هیات های سیاسی متعددی از سوی دولتین ایران و عثمانی به ممالک هم فرستاده می شد تا مناقشات و سوء تفاهمات مرزی را حل و فصل نموده، مانع از گسترش اختلافات و اخلال در مفاد عهدنامه مزبور گردند. اولیا چلبی به عنوان کارگزاری رسمی، در چند نوبت سفر به ایران، در کنار وظایف سفارتی خود، اقدام به یادداشت هایی از مشاهدات و شنیده های خود از مکان ها و اشخاصی کرده که در طی سفر با آنها روبرو شده است. مطالعه این یادداشت ها می تواند ما را در درک بهتر فضای فرهنگی و سیاسی حاکم بر دو جامعه ایران و عثمانی یاری کند. نظرات اولیا چلبی را می توان الگویی برای فهم دیدگاه عثمانی ها از جامعه و سیاست ایران اواخر صفوی، مصادف با عصر شاه صفی و شاه عباس دوم، تلقی کرد. گزارش های این سیاح در ایران، در کنار اطلاعات فراوانی که از اوضاع سیاسی و اداری صفوی ارائه می کند، برای بازیابی و بازسازی جغرافیای تاریخی و فرهنگی ایران عصر مزبور بسیار سودمند خواهد بود. این مقاله در نظر دارد نقشه حرکت اولیا چلبی در ایران را با توجه به ویژگی های مسیرها و شهرهای طی شده بازسازی کند و سپس به تحلیل دیدگاه های او در چارچوب مناسبات صفوی عثمانی بپردازد.
    کلیدواژگان: سفرنامه نویسی، جغرافیای فرهنگی، مناسبات سیاسی، صفویه، امپراتوری عثمانی، سفرنامه اولیا چلبی
  • حسن کریمیان، حسین صدیقیان صفحات 85-104
    خوانسار یکی از شهرهای معتبر ناحیه اصفهان در روزگار حاکمیت قاجار بوده است. از این شهر در متون تاریخی به کرات یاد شده و شهر به کرات مورد بازدید سفرنامه نویسان اروپائی قرار گرفته است. حضور بزرگان فرهنگ و هنر و تولیدات مصنوعات متنوع تجاری را می توان از اصلی ترین عواملی دانست که موجب شهرت این شهر در دوره قاجار می شده است. اگرچه امروزه شواهد اندکی از آثار و ابنیه تجاری، مثل بازار و کاروان سرای عصر قاجار این شهر، برجای مانده و تنها نشان آنها را در اسناد تاریخی یا اذهان ساکنان آن می توان جستجو نمود، اما بررسی علل رشد و افول آن می تواند در تصمیم گیری برای رونق مجدد شهر مفید باشد. از آنجا که تاکنون پژوهش مستقلی در این باره نشده است، در مقاله حاضر تلاش گردیده تا نتایج مطالعات میدانی و اسنادی نگارندگان درباره اوضاع اجتماعی و اقتصادی شهر در طول دوره قاجاریه عرضه شود.
    کلیدواژگان: تاریخ محلی، تاریخ اجتماعی، تاریخ اقتصادی، دوره قاجار، شهر خوانسار
  • جواد مرشدلو صفحات 105-124
    فرارود یا ماوراءالنهر، هرچند امروزه، آسیای مرکزی نام گرفته است، به لحاظ تاریخی بخشی از مجموعه فرهنگی و تمدنی ایران بوده است. «سارت»، که واژه ای رایج در زبان ترکی جغتایی است، تا آستانه سده بیستم میلادی لفظی پرکاربرد برای نامیدن بخش چشمگیری از مردم یکجانشین آسیای مرکزی به شمار می رفت. این اصطلاح در فضای پرآشوب و متحول پس از انقلاب روسیه، از دایره مطالعات قوم شناسی و بررسی های آماری آسیای مرکزی حذف شد و جای خود را به نام های قومی ازبک، قرقیز و غیره داد. طبق یافته های برخی خاورشناسان برجسته روس، شواهد موجود در گزارش سیاحان سده سیزدهم هجری/نوزدهم میلادی و بررسی های آماری روسها در اواخر همین سده، سارت ها افزون بر این که بخش معین و پرجمعیتی از مردم یکجانشین آسیای مرکزی را تشکیل می دادند، پیوندهای مشخص و آشکاری با ایران و فرهنگ و تمدن ایرانی داشتند. جستار پیش رو، با تکیه به اطلاعات گردآوری شده از منابع دست اول و تحلیل این اطلاعات، کوشیده است پرتوی بر این موضوع بیفکند. نتیجه تحقیق نشان می دهد که اولا تا آستانه انقلاب بلشویکی، سارت نام معینی برای جمعیت وسیعی از شهرنشینان و روستانشینان آسیای مرکزی بوده است، و ثانیا هویت این مردم از هویت های قومی متمایز بوده است و حذف آن از ادبیات قومی آسیای مرکزی نتیجه ابهام در ارائه تعریفی درست از آن و همنوایی هویت خواهی «جدیدی ها» با سیاست های پس از انقلاب بلشویکی در آسیای مرکزی بوده است.
    کلیدواژگان: سارت، ایران، فرارود، آسیای مرکزی، جدیدیه
|
  • Alireza Esmaeilpour Pages 1-15
    Drama has an ancient history in India. The Sanskrit dramatic literature developed in an organized traditional infrastructure and continued during centuries. The main origins of drama in India are the dialogue-like vedic chants, vedic rituals, and epic recitation. Related arts such as dance and music were important in appearance and development of drama in India. Moreover, Greek dramas may have had influences on Sanskrit dramatic literature. Studying the origins of drama in ancient culture of India reveals that it had some counterparts in ancient literature of Iran, which remained until Islamic period and parts of it became more widespread. On the contrary to these powerful origins in India, drama has not been able to develop in form of organized and indelible works of art in Iran. In this paper, firstly the origins of drama in India is discussed and afterwards, the void of drama in ancient literature of Iran is studied. It seems the main reason for such historical void is the fact that writing tradition has not been developed properly in ancient literature of Iran.
    Keywords: drama, epic, writing tradition, dance, vedic chants, Indian, Iranian dramas
  • Yaser Hamzavi, Hosayn Ahmadi, Rasoul Vatandout Pages 17-32
    There are specific forms of mural paintings in some Iranian Churches that are different from other usual wall paintings in materials, methods as well as implementation techniques. Unfortunately, these mural paintings are not studied until now. The aim of this paper is the identification of history of development, and used materials and techniques in these historic paintings by field and literature investigations. Regarding limited literature in this field (especially in Persian language), the first stage of this study has focused on European textile Marouflage and in the second stage, textile Marouflage of Vank Cathedral, Madonna Church in Isfahan and Madonna Church in Tabriz are investigated. At the Renaissance period, some technical changes were occurred in operation process of large wall paintings and ceiling paintings that finally led to a new and different type that is noticed as Marouflage in this paper. These paintings are executed on the layer of cloth (canvas) and then installed on the wall that is known as a part of the architecture arrays. In this paper, the process of formation of this type of wall painting in Europe was studied and present examples of this method in Iranian churches are introduced and explained.
    Keywords: Iranian art, Christian art, church painting, textile Marouflage
  • Houshang Khosrowbeygi, Elaheh Mahboub Pages 33-50
    One of the instruments of dīwān al-estīfā' (the department in charge of fiscal administration) for accounting and registration of expenses and revenues of the state was fiscal registers. A subtype of this was daftar-e tawjīhāt, in which the current expenditures of the state were accounted for. This article aims to analyze the structure and components of daftar-e tawjīhāt, as well as methods and rules of registration in it in Safavid era. In this register the expenditure data was recorded in two separate parts of tawjīhāt (current expenses) and moqarrarāt (salaries and wages). Drafts and fiscal commands were registered in each part separately, as well as the place of payment. The whole data was checked and corrected by the head of the fiscal system to avoid probable errors. Our statistical population was the manuscripts and archives related to estīfa, as well as documents of administrative organization of Astan Quds Razavi.
    Keywords: Safavid history, administrative organization, diwan al estīfa, fiscal registers, daftar, e tawjihat
  • Emado., Ddin Sheikh, Alhokamayi, Mirza Mohammad Hasani Pages 51-63
    The fortuitous discovery of some pieces of an epitaph belonging to the 7th century AH in Forg district in Darab county, near a fortress called Bahman, opened a new season to researches on the life of Buyids descendants after the fall of the dynasty. The title and name carved on the tomb-stone, which clearly reads Daylamite King, affirms the subject matter of the present article. Further excavations led to the discovery of all other pieces of the epitaph. Moreover, the Resale Delgosha versified history book, which is considered one of the most important local history resources for studying the history of Fars province during this period, facilitated the identification of the deceased person and other Daylamites who lived in this area during 7th and 8th centuries AH. The present paper is an attempt to rebuild the pieces of the newly-found epitaph and identify the body belonging to the grave and aims to find out how the Buyids managed to survive and how long they continued to exert their political power and rule in Fars.
    Keywords: Fars history, Buyid dynasty, Rawadid dynasty, Forg district in Darab, Arjasb, ibn, Muhammad, ibn, Wahsudan
  • Rasoul Arabkhani Pages 65-84
    Evliya Chelebi (1611-1682), was an ethnically Ottoman explorer who travelled through the territory of the Ottoman Empire and neighboring lands over a period of forty years, recording his commentary in a travelogue called the Seyahatname. During his lifetime, Evliya Chelebi made three journeys to Safavid Iran: the first in 1646 to Azerbaijan and Caucasus, the second in 1647 which was a very short one, and the third in 1655 to Azerbaijan and western and central parts of Iran. During all his travels he explored Iran as an official who had been sent by the Ottoman government to fulfill his mission and duties. During the years of Chelebi’s travels to the Safavid Empire, the hostile relationship between the two countries had turned amicable following the Treaty of Zuhab signed in 1639. Throughout these years, the two Empires sent various delegations to the states of one another to settle the territorial disputes and resolve the problems in the provisions of the Treaty. Notwithstanding the duties he had to run as an official agent who travelled to Iran, Evliya Chelebi used to write some notes of his observations and the stories he heard about different places and people he encountered. Reading his collection of notes and commentaries, one can have a better understanding of the cultural and political atmosphere dominant in the Safavid and Ottoman Empires. His travelogue also gives us a pattern of the way the Ottomans viewed the Persian society and the politics of the late Safavid era, particularly during the reign of Shah Safi and Shah Abbas II. The notes of Chelebi’s explorations together with the plethora of information he provides on the political and administrative situations of the Safavid period is very beneficial to finding out more about and rebuilding the historical and cultural geographies of Persia during this period. This paper aims to rebuild the map on which Evliya Chelebi moved around in the Persian territory based on the descriptions he has provided of the routes, towns and cities, then it goes on to analyze Chelebi's viewpoints in the context of Safavid-Ottoman ties.
    Keywords: Safavid dynasty, Ottoman Empire, Evliya Chelebi's travelogue, travel writing, cultural geography, political relations
  • Hassan Karimian, Husseyn Sedighiyan Pages 85-104
    Khānsār was one of the principal cities of Isfahan district in Qajar era. The city is mentioned repeatedly in historical texts and visited frequently by European travelers Khānsār was celebrated in Qajar era for presence of significant cultural and artistic figures in the city as well as production of various commercial products. The remnants of commercial monuments such as Qajar bazar or Kārvansarā are few and we merely can trace them in the historical sources or the minds of residents. Yet studying the causes of development and decline of the city may help in taking decisions for renovation of its prosperity. Since any independent studies have not been done on this issue, this paper is presenting the results of field and documentary studies of the authors on social and economic circumstances of Khānsār during the Qajar era.
    Keywords: Local history, social history, economic history, Qajar era Khansar
  • Javad Morshedlue Pages 105-124
    This essay aims to put forward a new explanation of “Sârt” problem from an Iranian viewpoint. Its main focus is to represent those signs which could be helpful to introduce Sârt people as inheritors of Old Iranian culture of central Asia. To attain this purpose it has been organized in four parts; the first part discussed with the history of Russia’s rule over the region and its dealing with indigenous ethnicities and ethnic problem. The second part has concentrated on the scholarly literature on the subject and precedent findings. The third one includes an analytical survey of the situation of Sârt people in 19th century as reported by primary sources. And, the final part deals with the fate of Sârt identity as sealed by Bolshevik regime and Jadidism. As the essay puts it, there are certain evidences which show that there have been a Sârt people whom we might be able to introduce old settlers of central Asia with clear links with Iran. As the results show, down to the Bolshevik revolution, Sârt people were a very great population of settler society of central Asia. Hence, Its removal of ethnological literature of the region as happened after the establishment of soviet system might be interpreted as a sign of russification policies especially in contrast to Iranian heritage of Central Asia.
    Keywords: Iran, Sârt, Transoxania, Central Asia, Jadidism