فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • راضیه آبادیان صفحات 1-16
    منوچهری دامغانی از آن دست شاعرانی است که به موسیقی توجه داشته و اصطلاحات موسیقایی در دیوان او بسی بیش از دیوان بسیاری از شاعران دیگر آمده است. با توجه به متونی که تا کنون به چاپ رسیده، بعضی از این اصطلاحات نخستین بار در دیوان او آمده و در جای دیگری – تا آنجا که دیده شد و پژوهشگران حوزه موسیقی نیز دیده اند – نمی توان آن ها را یافت. همین موجب می شود که معنای دقیق و ضبط درست این اصطلاحات چندان روشن نباشد، به ویژه آنکه دستنویس ارزنده ای از دیوان او در دست نیست. این مقاله توضیحی است در باب معنا یا صورت اصلی چند واژه و اصطلاح موسیقایی در دیوان منوچهری دامغانی. در کنار این توضیحات، چند بیت از دیوان نیز تصحیح شده است. در چند مورد، توضیحات داده شده معنای تازه ای از یک اصطلاح ارائه نمی دهد و رد آنچه پیش تر در آن باره گفته شده نیست، اما چیزی افزون بر آنچه پیش از این در منابع دیگر درباره آن آمده بوده، به دست خواهد داد.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، منوچهری دامغانی، تصحیح، موسیقی ایرانی، اصطلاحات موسیقی
  • علیرضا خواجه احمد عطاری، محی الدین آقاداودی *، بهاره تقوی نژاد صفحات 17-36
    دو مسجد- مدرسه چهارباغ و علیقلی آقا از دو مجموعه شهری شاخص دوران شاه سلطان حسین در پژوهش حاضر مورد توجه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر دو فرضیه را مطرح می دارد. نخست اینکه مسجد- مدرسه های منتخب در این پژوهش به عنوان شاخص ترین بناهای علمی- مذهبی احداث شده در دوره پادشاهی شاه سلطان حسین، به خصوص از حیث آرایه های معماری، دارای مولفه های سبک شناسانه منظمی هستند و دوم اینکه یکی از عوامل مهم در ایجاد تمایزات و تشابهات موجود در دو بنا نحوه حمایت از آن هاست. یافته های این پژوهش گویای آن است که مهم ترین شاخصه های سبک شناسانه حاکم بر آرایه های دو بنا عبارت است از بهره گیری از شاه گره ها و نقوش هندسی خاص به شکلی بافت گونه بر زمینه قطعه های کوچک کاشی معرق، با طیف رنگ های معین، جایگاه ویژه تقسیمات چهارگانه و کهن الگوی چلیپایی و همچنین تقارن های گوناگون و بعضی موارد مشابه. به لحاظ محتوایی آرایه های معماری بازتاب دهنده مضامین اعتقادی شیعه و تمجید از حامی دو بناست. با این وجود و علی رغم درج نام شاه در نقطه طلایی سر در دو بنا، در ساختار معماری و تزئینات، تفاوت های بسیاری دیده می شود، از جمله تفاوت کمی و کیفی ابعاد بنا و وجود عناصر وابسته در بنای چهارباغ که معادلی در بنای علیقلی آقا ندارد. به لحاظ تزئینات نیز تمایزات چشمگیری مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: هنر ایرانی، معماری صفویه، مسجد-مدرسه چهارباغ، مسجد-مدرسه علیقلی آقا، آرایه های معماری
  • ایرج رضایی * صفحات 37-56
    شهر سرپل ذهاب، به گواهی متون تاریخی و آثار باستانی مشهور و پرشمارش، پیشینه ای دور و دراز دارد. وجود دو نقش برجسته مهم آنوبانی نی و ایدی (ن) - سین بر صخره ای در مرکز شهر حکایت از آن دارد که این مکان، در اواخر هزاره سوم یا اوایل هزاره دوم پ. م. در اختیار اقوام زاگرس نشین لولوبی و سیموروم بوده است. پس از آن نیز در دوره های ماد، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی، مکان یادشده همچنان اهمیت خود را حفظ کرده و بارها دوره های آبادانی و رونق و گاهی هم زوال و خاموشی را پیموده است. این مقاله به بررسی پیشینه استقرارهای باستانی واقع در محدوده شهر امروزی سرپل ذهاب، برخی ویژگی های تاریخی این دیار و سیر تحول جاینام های مرتبط با آن می پردازد. نتیجه آنکه از ابتدای هزاره دوم پ. م تا دوره اسلامی، نام مکان مورد بحث در متون و منابع گوناگون به زبان های اکدی، یونانی، عربی و فارسی، به صورت های مختلف اما نزدیک به هم، چون «خلمان» ، «المان» ، «ارمان» ، «حلمان» ، «خلا» و «حلوان» ، ثبت شده است. به علاوه تجزیه و تحلیل متون و برخی اسامی خاص مرتبط با شهر قدیم نشان می دهد که در گذشته نیز، همچون امروز، شهر مذکور دارای تنوع قومی- مذهبی قابل توجهی بوده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، باستان شناسی ایران، جاینام شناسی، سرپل ذهاب، خلمان، الون
  • یاسر ملک زاده، روزبه زرین کوب * صفحات 57-74
    پیش از آغاز شاهنشاهی هخامنشی، مهاجرنشینان یونانی غرب آسیای صغیر با فرهنگ ساکنان آسیای صغیر آشنا بودند و برخی از سنت های مردمان آسیای پیشین را اخذ کردند. با حضور مهاجرنشینان مادی و هخامنشی در آسیای صغیر، روابط بین یونانیان آسیای صغیر و مردمان آسیایی گسترش بیشتری یافت. از موضوعاتی که در این عرصه محل تبادلات فرهنگی بود نحوه ثبت تاریخ بود. تاریخ نگاری یونانی، با وجود اینکه یک سنت تاریخ نگاری مستقل در دوره هخامنشی است، ارتباط نزدیکی با سنت های ایرانی و شرقی دارد. عناصر ایرانی در آسیای صغیر در سطوح بالای حکومتی حضور داشتند و آداب و سنت های خود را در این مناطق توسعه دادند. نفوذ و تاثیر فرهنگ هخامنشی بر سنت های محلی آسیای صغیر در سنت تاریخ نگاری این جوامع اثرگذار بود. این پژوهش ابتدا سعی دارد تا عناصر ایرانی حاضر در آسیای صغیر را بازشناسی کند و با شناسایی عناصر سنت شفاهی ایرانی در قالب کتیبه ها و مقایسه آن با عناصر یونانی تاریخ نگاری آسیای صغیر، تاثیر برخورد این دو سنت و تبادلات فرهنگی به وجودآمده در اثر این برخورد را در تحول تاریخ نگاری یونانیان آسیای صغیر نشان دهد، و در ادامه تکوین تاریخ نگاری در شبه جزیره یونان را، که به ادعای نگارندگان محصول تطور تاریخ نگاری آسیای صغیر در دوران پیش از سده ششم ق. م است، تحلیل و تبیین کند.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تاریخ نگاری یونانی، تاریخ نگاری آسیایی، سنت شفاهی ایرانی، آسیای صغیر، یونان
  • سعید ستارنژاد *، حبیب شهبازی شیران، اسماعیل معروفی اقدم صفحات 75-92
    یکی از شاخصه های اصلی آثار صخره ای شهرستان مراغه مجموعه معماری صخره ای دامنه غربی تپه رصدخانه است که با وجود ثبت در فهرست آثار ملی تا به امروز پژوهش جامع و کاملی درباره ماهیت کاربری آن صورت نگرفته است. این ساختار صخره ای در انتهای خیابان پاسداران (دارایی سابق) و در زیر بافت تاریخی تپه رصدخانه واقع شده است. این مجموعه ارزشمند شامل تعدادی فضای دست کند بوده که با پوشش جناغی و طاقی شکل در بستر سنگ های آهکی ایجاد شده است. موضوع گاهنگاری و تبیین کاربری این اثر مهم ترین پرسش مطرح شده درباره ساختار صخره ای تپه رصدخانه، همانند سایر آثار صخره ای ایران است. این مقاله، ضمن توصیف ساختار و شکل معماری مجموعه صخره ای تپه رصدخانه، به دنبال تعیین کاربری و گاهنگاری نسبی آن است. با استناد به داده های باستان شناختی به دست آمده و مقایسه نسبی با سایر معماری های صخره ای و پیشینه این معماری در شهرستان مراغه، این مجموعه در دوره اسلامی ایجاد شده است. این مجموعه کاربری آیینی برای مسیحیان و بودایی ها داشته و در دوره اصلاحات مذهبی غازان خان تغییرات و الحاقاتی در آن افزوده شده و با این وجود تا دوره قاجاریه به عنوان صومعه مسیحیان آشوری مورد استفاده بوده است.
    کلیدواژگان: باستان شناسی ایران، تاریخ ایران، معماری صخره ای، مراغه، رصدخانه مراغه
  • ایرج عنایتی زاده *، ژاله آموزگار صفحات 93-108
    زرتشتیان را رسم بر این بود که مردگان خود را برای تدفین در دخمه می نهادند. دخمه های اولیه آنان بنایی بسیار ساده بر دیواره کوه بود. از دوره اسلامی دخمه های دست ساز از خشت و سنگ پدید آمد که به برج شهره شد. در هند، زرتشتیان مهاجر موسوم به پارسیان، رسم دخمه نشانی را حفظ کردند. با گذشت زمان، پارسیان دخمه های جدیدتری مطابق با هوای مرطوب هند ساختند. رسم بنیان دخمه پارسیان تانا خوانده می شود. اجزای این مراسم شامل گذاشتن شالوده و تقدیس بنای دخمه است که در آن اصولی همچون کوبیدن سیصد و یک میخ بر زمین و گرداندن طنابی پنبه ای به گرد این میخ ها رعایت می شد. شرح این مراسم در متونی چون روایات فارسی و متن پهلوی وجرکرد دینی ضبط شده است. از اواسط سده نوزدهم رسم دخمه نشانی متاثر از جریان روشنفکری دینی در ایران منسوخ شد و در هند به چالش میان مذهبی های تندرو و اصلاح طلب پارسی تبدیل شد. در این پژوهش، انواع دخمه های زرتشتی بررسی و سیر تحول بنای دخمه با تکیه بر جنبه های آیینی و دینی آن ارزیابی می شود و به موقعیت دخمه های زرتشتی در عصر حاضر نیز توجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: زردشتیان، پارسیان هند، آیین های مردگان، دخمه، تانا، پاوی
  • وحید عیدگاه طرقبه ای * صفحات 109-127
    تلفظ واژه ها در متون کهن فارسی، به دلیل فاصله زمانی ما نسبت به آن متون و تغییرات و تحولاتی که در زبان فارسی اتفاق افتاده، همیشه مساله انگیز بوده است. در این مقاله به تلفظ چند واژه در شاهنامه پرداخته شده است که درباره خوانش آنها توافقی میان اهل ادب وجود ندارد یا تصور رایج در مورد آنها نادرست است. برخی از این واژه ها در همه چاپ های شاهنامه به صورت نادرست حرکت گذاری شده اند و برخی در شماری از چاپ ها. در میان تصحیحات گوناگون شاهنامه فردوسی، بیشتر بر چاپ خالقی مطلق و چاپ جیحونی تاکید شده، زیرا مصححان این دو چاپ بیش از دیگران به حرکت گذاری واژه ها پرداخته اند و البته در این کار گاه درست عمل کرده اند و گاه دچار لغزش شده اند و به تلفظ درست راه نیافته اند. از طریق دقت در چگونگی قافیه پردازی فردوسی و نیز پاره ای از دیگر هماهنگی های لفظی شعر او می توان به خوانش درست دست یافت، به شرطی که سراسر متن شاهنامه را بررسی کرده باشیم و نگاهمان موردی نباشد. این مقاله با چنین رویکردی نوشته شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، تاریخ زبان فارسی، شاهنامه فردوسی، تصحیح، تلفظ کلمات، ضبط کلمات
  • ورال گنج * صفحات 129-146
    در مطالعات صفوی روابط سیاسی و دیپلماتیک بین شاه اسماعیل و بایزید دوم، که در یک محیط نسبتا صلح آمیز در جریان بود، ظاهرا تحت الشعاع جنگ های بعدی قرار گرفته است. به طور کلی، مطالعات صفوی بر دوره ای که با جنگ های ناشی از روی کار آمدن سلیم شروع می شد، متمرکز شده است. شاید مهم ترین دلیل آن نبود منابعی باشد که در آنها به چنین نکاتی اشاره شده است. با این حال، اسناد عثمانی نشان می دهند که هر دو طرف قبل از دوره جنگ های طولانی، روابط دیپلماتیک سطح بالایی داشته اند. هدف اصلی این مقاله بررسی یک دوره مسالمت آمیز از روابط دولت های صفویه و عثمانی بر اساس منابع و اسناد آرشیو عثمانی است. در واقع قبل از جلوس سلیم اول، دولت عثمانی با صفویه رابطه خوبی داشت و هر دو طرف به طور مداوم به همدیگر سفیر و هدیه می فرستادند. بر اساس منابع عثمانی و هدیه هایی که بایزید دوم به شیخ اسماعیل اردبیلی می فرستاد، ما نگاه عثمانی به پادشاه ایران و قبول وی به عنوان یک رهبر فرقه مذهبی را بررسی خواهیم کرد. علاوه بر این، چگونگی رفت وآمد سفیران هر دو طرف و استفاده از آن برای ابراز قدرت نمایی را توضیح خواهیم داد.
    کلیدواژگان: تاريخ ايران، روابط ايران و عثماني، صفويه، امپراتوري عثماني، شاه اسماعيل اول، بايزيد دوم
|
  • Razie Abadian Pages 1-16
    Manuchehri-ye Damghani is among the poets who expressed considerable interest in music, and the musical terms in his divan are more frequent than the works of many other poets. According to the published texts, some of these terms appeared for the first time in his collection of poems (divan) - as far as observations and studies of music scholars have revealed. Therefore, the precise meanings and correct recordings of these terms are not crystal clear; particularly, since a worthwhile version of the original manuscript of his divan is unfound. This paper obtains an explanation of the meanings or the original recordings of several terms related to music in the divan of Manuchehri. Also, a few verses of his divan have been critically edited. In some cases, the explanation of the author does not provide a new meaning for a term, nor does it reject what has been said before, but conveys more information than other sources.
  • Ali Reza Khajeh Ahmad Attari, Mohieddin Aghadavoudi *, Bahareh Taghavinejad Pages 17-36
    This paper focuses on Chaharbagh and ʻAliqoli Āqa, two mosque-schools of Isfahan. These monuments were built in the era of Shah Soltan Hossein, and situated within two outstanding urban complexes in Isfahan. The paper proposes two hypotheses. First, the mentioned mosque-schools – as the most significant scientific-religious monuments of the Shah Soltan Hossein era – have regular stylistic components, specifically regarding architectural ornaments. Second, one of the critical factors in the formation of the distinctions and similarities of the two monuments is the support of the shah. The findings of this research indicate that the essential stylistic attributes of the ornaments are the use of textured geometric patterns such as shah-gereh on the mosaic tiles in specific colors, the placement of the quadruplicate and archetypal cross forms called chalipa, as well as various symmetric patterns, and the like. The content of the architectural ornaments reflects the Shiʻa beliefs, and praises the supporter of the two monuments (shah). Despite these similarities and the inscription of the shah’s name in the golden point of the two façades, there are many differences in the architectural and ornamental structures, including the quantitative and qualitative differences in the dimensions of the building, and some elements in Chaharbagh monument, which has no equivalent in ʻAliqoli Āqa.
    Keywords: Persian art, Safavid architecture, Chaharbagh mosque-school, Aliqoli ?qa mosque-school, architectural ornaments
  • iraj rezaie * Pages 37-56
    The city of Sarpol-e Zahab, based on the historical texts and its numerous and famous ancient monuments, has a long history. The existence of the two important rock reliefs, Annubanini, and Iddi(n)-Sîn on a rock at the center of the city, indicates that the place was under the control of the Zagros tribes of Lullubi and Simurrum during the late 3rd and early 2nd millenniums BC. Since then, during the Median, Achaemenid, Parthian, Sassanid, and the Islamic periods, the city has maintained its importance and has repeatedly experienced interval periods of flourish, and decay. This paper discusses the ancient settlements located in Sarpol-e Zahab, some historical features of this region, and the evolution of the toponyms related to it. It can be concluded that from the beginning of the second millennium BC to the Islamic era, the name of the mentioned location has appeared in Akkadian, Greek, Arabic, and Persian texts in various recordings, yet close to one another (Khalmān,Almān, Armān, Halmān, Khalā and Halvān). Also, the analysis of the texts and some names related to the old city shows that in the past, as well as the present, the city has held a significant ethnic-religious diversity.
  • Yaser Malekzadeh, Rozbeh Zarrinkoub * Pages 57-74
    Before coming Persians as conquerors to Asia Minor, Greek societies who lived in western Asia Minor had limited knowledge about Persian and Median culture and traditions. Their information usually had transferred by native habitants in Asia Minor. After Establishment of the Achaemenid Empire, Persians and Medians appeared in Anatolia and their societies habited in many places there. These societies expanded their culture and traditions. Because of their existence in high level of government organs, the political power of these people helps them to waste their culture. One of cultural elements was historiography. Although, Greek and Persian historiography has basic differences but Iranian and oriental tradition has affected in Greek historiography. Persian cultural manner in this historiography is so beheld. The other subject is the difference of Historical tradition of Ionia and Greece. In this article, we tried to show that these two traditions are deferent. Writing the history in Greece was depended to Ionic Historiography. so we can't say that the birthplace of historiography is Greece. In this paper we showed some Persian elements in Asia Minors' Historical traditions, and then we compared Persian and Greek Historical traditions in Anatolia. Finally we tried to show that how and when Greek Historiography was found and what was the role of the Persians in the formation of Greek historiography.
    Keywords: Asia Minor, Achaemenids, Asian Historiography, Iranian tradition
  • saeid sattarnezhad *, Esmaeel Maroufi Pages 75-92
    One of the main rock sites of Maragheh is the rock-cut architectural complex at the west part of the Observatory Hill. Despite being on the National Monuments list; this rock-cut site’s use is not studied comprehensively yet. The structure is located at the end of Pasdaran (former Darayi) Street, below the historical site of the Observatory Hill. This valuable complex includes a number of troglodytic spaces consist of barrel vault and vault revetments on the foundation of limestone. The chronology and use of this site – like many other rock sites in Iran – are the essential questions raised about it. This paper describes the structure and architecture of the rock-cut complex of the Observatory Hill, and seeks to determine its use and relative chronology. Regarding the archaeological data of the site and the history of this architecture in Maragheh, and comparing it with other rock-cut structures, it can be concluded that the site was created during the Islamic era. The structure had a ritualistic use for Christians and Buddhists, and during the Ghazan Khan religious reforms it was enlarged and extended; however, until the Qajar period was used as the monastery of the Assyrian Christians.
    Keywords: Archaeology of Iran, History of Iran, rock-cut architecture, Maragheh, observatory of Maragheh
  • Iraj enayatizadeh *, Jaleh Amouzegar Pages 93-108
    The Zoroastrians has the burial custom of offering their dead to the dakhme. The early dakhmes were extremely simple buildings on the wall of the mountains. In the Islamic era, the handmade dakhmes of clay and stone were called borj (tower). In India, the immigrant Zoroastrians, called Parsis, preserved their burial custom. Over time, the Parsis made newer dakhmes in accordance with the humidity of India. The custom of burial in dakhme is called Tana among Parsis. The ceremony included principles such as laying the foundation of dakhme, sanctifying it, and driving 301 nails into the ground and rolling a cotton rope around them. The description of these ceremonies is recorded in texts such as Revayat-e Farsi and Wijarkard-e dini. Since the middle of the nineteenth century, the dakhme ritual has been abolished in Iran as a result of the religious intellectual movement. In India it became a challenge between the radical and reformist religious Parsis. In this research, various types of Zoroastrian dakhmes are studied. Also, the evolution of dakhme building is evaluated, regarding its ritual and religious aspects, and the position of Zoroastrian dakhmes in the present time is regarded as well.
    Keywords: Zoroastrians, Parsis of India, customs of the dead, dakhme, Tana, Pavi
  • Vahid Idgah torghabei * Pages 109-127
    The accurate pronunciation of words in ancient Persian texts has always been problematic, due to the changes that have occurred in the Persian language. In this paper, the pronunciations of some words in Shahnameh are studied. The study includes the words which the literati do not have an agreement on their pronunciation, or the common idea about them is incorrect. Some of these words have wrong diacritics in all Shahnameh editions, and others do not have correct diacritical marks in some editions. In this paper, more emphasis is placed on the Khaleghi-Motlagh, and Jeyhouni editions of Shahnameh, because their editors have used diacritical marks more than others, although they did not pronounce all the words correctly. Through proper consideration of how Ferdowsi rhymes, as well as some other literal harmonies in his poetry, the accurate reading is achievable, provided that the entire text of Shahnameh be examined. This paper is based on such an approach.
    Keywords: Persian literature, the history of Persian literature, Shahnameh of Ferdowsi, edition, pronunciation, lectio
  • Vural Ganç * Pages 129-146
    It seems that in the Safavid studies, the political and diplomatic relations between Shah Ismail and Bayezid II, which was in a relatively peaceful environment, were overshadowed by subsequent wars. In general, Safavid studies have focused on a period that began with the wars due to the coming of Salim. Perhaps the most important reason is the lack of resources in which they refer to such points. However, the Ottoman Army records show that both sides have had a high level of diplomatic relations before the period of long wars. The main purpose of this paper is to study a peaceful period of relations between the Safavid and Ottoman states based on the sources and documents of the Ottoman archives. In fact, before the Salim I, the Ottoman government had a good relationship with the Safavid, who had arrived from Sheikh to Shah in the early 16th century. In this framework, both sides sent each other ambassadors and presents. According to the Ottoman sources and the bailiffs of Bayezid II sent to Sheikh Ismael Ardabilly, we will examine the Ottoman look for the king of Iran and accept him as a leader of the cult. In addition, we will explain how the ambassadors travel on both sides and use it to express their strength.
    Keywords: History of Iran, Safavid Period, Ottoman Empire, Relations between Iran, the Ottoman Empire, Shah Isma'ilI, Beyezid II