فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد امیری خراسانی، آرزو پوریزدان پناه کرمانی صفحه 1
    بلاغت یکی از علوم مشترک بشری است که در گذر تاریخ، مورد توجه تمامی ملت ها بوده است. فارغ از مشترکات بشری، علم بلاغت در سرزمین های اسلامی به گونه ای خوش درخشیده است. به شهادت فراز و فرودهای تاریخ بلاغت، عالمان مسلمان ایرانی، در تحول و بلوغ دانش بلاغت تاثیری بی مانند داشته اند.
    در این مقاله تاریخچه و ادوار علم بلاغت در میان ایرانیان و اعراب مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است، سپس عالمان بلاغی ایرانی که در جهت پیشرفت و شکوفایی علم بلاغت گام برداشته، معرفی شده اند و اقدامات هر یک در این زمینه بیان شده است.
    کلیدواژگان: علم بلاغت، عالمان بلاغی ایرانی، عبدالقاهر جرجانی، جارالله زمخشری و خطیب قزوینی
  • مرضیه یحیی پور، فاطمه محمدی صفحه 29
    مقاله درباره وگی های ساختاری و ماهوی شعر مقاومت شاعران روسیه از آغاز تا پایان جنگ جهانی دوم (1945-1941) است. در ساختار زبانی و ادبی شعر مقاومت این دوره، مشخصه هایی چون تغییر دستگاه واگانی شعر، صراحت گویی، نزدیک شدن مرز شعر به شعار و... به وضوح قابل مشاهده است. از میان وگی های معنایی و محتوایی شعر این دوره نیز می توان به احتراز از چپ گرایی یا راست گرایی شاعران، میهن پرستی، تاریخ گرایی، حماسه سرایی، تغییر بن مایه ها و درون مایه-ها اشاره کرد. جنگ خانمان سوز باعث شد تا نگرش شاعران به دو مقوله زمان و مکان هم دچار دگرگونی گردد. تمام این تغییرات دفعی و تدریجی در شعر، فقط برای نیل به یک هدف واحد صورت گرفت: احیای تاریخ و فرهنگ، حفظ هویت و آزادی ملی، که با تجاوز و تعدی دشمن نازی و فاشیست رو به اضمحلال می نمود. مقاله به بررسی شاخصه های اصلی شعر مقاومت روسیه در نیمه اول دهه چهل قرن بیستم و سیر تحول و تطور آن در آثار شاعرانی چون اولگا برگولتس، رادستونسکی، و. سایانوف، آنا آخماتووا و... اختصاص دارد. اما از آنجا که اشعار آخماتووا طی این دوره، از نظر اکثر منتقدان روس، بهترین نمونه تجلی شعر مقاومت است، سعی خواهیم کرد تا با محوریت مجموعه «باد جنگ» آخماتووا که شاهکار شعر میهنی او محسوب می شود، ساختار ادبی و زبانی، موضوعات اساسی و نقش-مایه های جدید، مولفه های محوری زمان و مکان، مظاهر میهن پرستی و قهرمان پروری و... را در شعر مقاومت روسیه بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: جنگ، وطن، باد جنگ، شعر مقاومت، آنا آخماتووا، زمان و مکان
  • فاطمه مدرسی، ثانیه مخبر صفحه 45
    مقالات شمس به عنوان اثری برجسته و مهم در تاریخ عرفان و ادبیات فارسی که ارتباط تنگاتنگی با مولوی، زندگی و آثارش دارد، با وجود این کمتر مورد توجه پژوهشگران واقع شده است. نگاشته هایی که به عنوان مجموعه ای گرانبها از مواعظ و گفتارهای سرسلسلگان طریقت مولوی از سواد به بیاض نینجامیده و به صورت مشتی یادداشت از هم گسیخته و نامنظم باقی مانده است و یکی از دلایل کم توجهی به این کتاب، ساختار جملات از هم گسیخته و عدم انسجام ظاهری متن است. در این پژوهش سعی بر اثبات وجود انسجام متنی با تکیه بر نظریه سخن کاوی و توجه به بافت متنی (نقش و ارتباط عناصر زبانی در متن و تاثیر آن در تبلور معنا و تفهیم مطلب)است. انسجام متنی شامل روابط معنایی می شود که به وسیله آن، ارتباط هر قطعه از گفتار یا نوشتار می تواند به عنوان متن انجام وظیفه نماید. هالیدی (M.A.K Halliday) و حسن (R.Hasan) به عنوان کسانی که در ساختمان متنی و روابط بین جمله ای نقش کلیدی داشته اند؛ معتقدند که انسجام به کلیه رابطه هایی اطلاق می شود که عنصری از یک جمله را به عناصر جملات قبلی مرتبط می دارد. ابزارهای آفریننده انسجام متنی و روابط بین جمله ای به سه دسته دستوری، لغوی و پیوندی تقسیم می شوند.
    در بررسی انسجام متنی مقالات، عوامل انسجام چون انسجام دستوری متن را در دو بخش ارجاع و حذف، انسجام لغوی در دو صورت تکرار و همایش و انسجام پیوندی در چهار نوع ارتباط اضافی (Additive)، سببی (Caushre)، تقابلی «ارتباط خلاف انتظار» (Adversative) و زمانی (Temporal) مورد کنکاش قرار داده ایم. مقالات شمس تبریزی علی رغم گسیختگی و پراکندگی ظاهری از انسجام متنی برخوردار است که این انسجام مدلول توجه به عوامل به وجود آورنده انسجام متنی تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: مقالات شمس تبریزی، انسجام متنی، ارتباط زمانی، سببی، تقابلی و زمانی
  • وحید سبزیانپور، فرزانه فتاحیان صفحه 73
    بهارستان جامی از آثار ارزشمند ادب فارسی و در برگیرنده داستان ها و سخنان حکیمانه بسیاری است، که منشا و منبع بسیاری از آنها عربی است. هر چند از سخنان جامی بر می آید که از آثار پیشینیان بهره نبرده است، اما با جستجوی منابع عربی، پیشینه بسیاری از داستان های این کتاب را می توان یافت. در این مقاله پیشینه عربی بیست و سه حکایت و منبع فارسی، سی و سه حکایت از سی و شش حکایات روضه نخست بهارستان را شناسایی کرده ایم. همچنین نشان داده ایم که دست کم دوازده حکایت از آنها در منابع فارسی قبل از جامی آمده، از دیگر نتایج این تحقیق این است که جامی این بخش از بهارستان را از کتاب دیگر خود نفحات الانس برگرفته است. در این پژوهش، سی و یک حکایت از باب اول بهارستان را در کتاب نفحات الانس پیدا کرده ایم.
    کلیدواژگان: جامی، بهارستان، نفحات الانس، منابع عربی و حکایات صوفیه
  • احمدرضا بیابانی، یحیی طالبیان صفحه 99
    استعاره مقوله ای است که امروزه بیش از پیش، نگاه نظریه پردازان علوم مختلف بلاغی، زبان شناسی و فلسفی را به خود معطوف ساخته است. از جمله مکاتبی که نگاه ویژه ای به استعاره دارد، مکتب شناختی است. معنی شناسی شناختی نیز شاخه ای پاگرفته از مکتب شناختی است که هرگونه فهم و بیان مفاهیم انتزاعی در قالب مفاهیم ملموس تر را کاربردی استعاری می داند. در این پژوهش، بعد از ارائه تعاریفی کلی پیرامون این مبحث، اعم از نظریات کلاسیک و رمانتیک، به تشریح مبانی بیان شده از سوی معنی شناسان شناختی- به ویژه مفاهیم بنیادینی چون استعاره های جهت گیرانه و طرح واره های تصویری- پرداخته خواهد شد؛ سپس به استخراج نمونه ها و شاهد مثال های مطابق با این مفهوم از اشعار احمد شاملو مبادرت ورزیده می-شود.
    کلیدواژگان: استعاره، شاملو، معنی شناسی شناختی، طرح واره های تصویری و استعاره فضامدار
  • محمود فضیلت صفحه 127
    سده های دهم و یازدهم هجری برای شاعران پارسی گوی ایران، نسبت به دوره های قبل متفاوت بوده است. صفویان که در این عصر، فرمانروای ایران بوده اند؛ به عللت اشتغال به هویت سازی و بازآفرینی هویتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و درگیر شدن در جنگهای مختلف، به شعر و مدح و غزل اهمیت چندانی نمی دادند. این عوامل سبب شد که شاعران مدیحه سرا و غزل پرداز که بیش و کم به ساختار دربارهای کهن خو گرفته بودند، به هندوستان مهاجرت کنند و به دربار گورکانیان هند پناه برند.
    نگارنده در این مقاله پس از اشاره به پیشینه روابط ایران و هند و بررسی عوامل مذکور، با استناد به شواهد و قرائن شعری و تاریخی به زاویه دید و نگاه خاص صفویان به مدح و غزل و علل مهاجرت و وضعیت زندگی و پیامد مهاجرت شاعرانی که گاه در سروده های خود هندوستان را چون کشتی نوح در برابر طوفان حوادث می دانستند، می پردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبی، سبک اصفهانی، نقد و تحلیل، شعر، دوره صفوی و هندوستان
  • محمد ایرانی صفحه 143
    سال های ابری را از گونه «رمان خاطرات» یا «خودزیست نامه» (autobiography) به شمار آورده اند که از الگوهای رآلیسم بومی و منطقه ای (local realism) بهره برده است. به سبب نوع نگاه نویسنده به جامعه و بازنمایی صریح و عریان واقعیت ها، واقع گرایی اثر را برگرفته از اصول فکری مکتب سوسیالیسم دانسته اند و در نهایت آن را مولود دو مکتب ادبی و سیاسی «رآلیسم» و «سوسیالیسم»، یعنی «رآلیسم سوسیالیستی» (socialistic realism) خوانده اند. اما اصلی ترین موضوعی که علاوه بر درونمایه فقر و نمادها و نمودهای آن کانون توجه نویسنده قرار گرفته، پردازش تصویری زنده و طبیعی از زن و زندگی او در جامعه ای فقر زده و نظام اقتصادی، سیاسی، فکری و فرهنگی بی انتظام و فاسد است. نوع نگرش نویسنده به زن، و شیوه های گوناگون واقعه گویی و واقع نمایی در سال های ابری برای پژوهش مورد توجه و مطالعه نگارنده قرار گرفت. حاصل بررسی سبک و نوع کار نویسنده، مکتب ادبی و فکری وی و شخصیت پردازی زنان در این اثر نشان می دهد که با وجود تعدد اشخاص داستان، شخصیت پردازی زنان، عمق بیشتری دارد و ملموس تر و باورکردنی تر است. نوع نگاه نویسنده به «زن»، «جنسیت» و «نقش» او در جامعه و خانواده، نگاهی خاص و معنادار است که نه رآلیسم محض است و نه صرفا برگرفته از مولفه های مکتب سوسیالیسم. حضور پر رنگ «زن» در متن خاطرات سال های ابری از او شخصیتی خاکستری و گاه تیره می نمایاند که یا در پیکار مداوم با تقدیر محتوم خود است و یا بر آرزوهای از دست رفته اش می موید.
    رآلیسم سال های ابری، رآلیسمی چندسویه و چند بعدی است که بیش از همه از مولفه های مکتب ناتورالیسم بهره گرفته است. بنابر این، رآلیسمی که درویشیان به کار می برد، ترکیبی است و می توان آن را «رآلیسم ناتورالیستی» یا به کوتاهی، «ناتو رآلیسم» (natu-realism) نامید.
    کلیدواژگان: رآلیسم، رمان خاطرات، زن، سال های ابری، سوسیالیسم، ناتورالیسم و ناتو، رآلیسم
|
  • Dr Ahmade., Amiri Khorasani, Arezu Pooryazdanpanah Kermani Page 1
    The knowledge of rhetoric has ever been in common, among all the knowledge of humankind during the history, throughout which, all nations have paid attention to it. A part from being in common, the knowledge of rhetoric, in the countries, in which ‘Islam’ have been the official religion has gloried very remarkably. Relying upon the testimony of ups and downs of the history, the iranian moslem erudites have ever had a unique efficacy in transformation and maturation of the rhetoric knowledge. In this article, the chronicle and periods of the rhetoric knowledge have been pursued.
    Keywords: Rhetoric, Iranian erudite, Abdolgaher Jorjani, Jarollah Zamakhshari, Khatib Gazvini
  • Dr. Marzieh Yahyapour, Fatemeh Mohammadi Page 29
    The present paper is concerned with the structural characteristics and contents of the Russian resistance poets from the outset up to the end of the World War II, 1941-1945. Regarding the linguistic and literary structures of the resistance poetry of this period, such features as changes in the lexical structure of poems, outspokenness, proximity of poetry to slogans can be easily observed. Semantically and content-wise, keeping away from leading to the right or the left amongst the poets, patriotism, attention to composing epics, and change of the foundations are noticed. The devastating war brought about changes in poets’ viewpoints to the two factors of time and place. All these abrupt and gradual changes in poems took place for reviving the history and culture, reinforcing the national character and liberation, all that were at risk at the aggression of the fascist and Nazi enemies. The present paper deals specifically with the main traits of the Russian resistance poetry in the first half of the fourth decade of the twentieth century and its development in the poems of Olga Bergults, Rzhadestvensky, V. Sayanov, Anna Akhmatova, and others. However, as Akhmatova’s poems are regarded as best representatives of the brightest manifestation of resistance poetry, the study heavily relies on his work The Wind of the War, the best known example of his patriotic poems. In it, literary and linguistic structures, main themes and the newly-encountered subjects, the pivotal factors of place and time, manifestations of patriotism, and championship are analyzed in the Russian resistance poetry.
    Keywords: War, home country, The Wind of the War, resistance poetry, Anna Akhmatova, place, time
  • Dr Fateme Modarresi, Saniye Mokhber Page 45
    Textual coherence in cloudy semantic relations through which the relation is each piece of speech or writing acts as context. MA.k Holliday and R.Hassan played a key ale estabhshing the relationship in contchal shachre and the relationship among sentence elements. The believe that coherence applies to all kids of relations which link one element of the sentence to the element in previous sentence. The factors bringing about textual coherence among element in a sentence are divided into 3 categories: 1. Grammatical 2. Lexicon 3. ConnectivesThe present article is an endeavor to survey. The fragmented and scattered writings of Shams-e- Tabriz as the mentor of Molavis Tariqat (way of thinking). The writings not published as a compiled book by Shams-e- Tabriz himself. The Grammatical coherence of Shams,s articles is shied in two parts i.e. reference and omission, lexical coherence in two parts i.e. repetition and collocation. Finally the connechire coherence is shadied in 4 parts. Namely, additive, causative, contrastive and tempral.
    Keywords: Shams, Tabriz Articles, Textual coherence, Additive, Caushre, Adversative, Temporal
  • Dr. Wahid Sabzianpoor, Farzaneh Fatahian Page 73
    Jami’s Baharestan is one of the most valuable Persian literary works; it embodies a lot of fruitful stories and discourses, whose most sources are Arabic. Though one may find out from Jami’s words that he has not used the literary works of his predecessors, an investigation on Arabic sources may lead one to lots of background works of the stories of this book. In this paper, we have identified the Arabic background works of twenty three anecdotes and the Persian sources of thirty three anecdotes out of thirty six ones of the first chapter of Baharestan. We have also shown that at least twelve anecdotes from them have come in the sources prior to Jami himself. Another finding of this study is that Jami has taken this part of Baharestan from another book namely Nafahat al-Uns (Breaths of Fellowship). In this study, we have found thirty one anecdotes from the first chapter of Baharestan in the book Nafahat al-Uns (Breaths of Fellowship).
    Keywords: Jami, Baharestan, Nafahat al Uns, Arabic sources, sufist anecdotes
  • Ahmadreza Beyabany, Dr. Yahya Talebian Page 99
    Metaphor is a subject that has attracted the attention of theorists from different sciences of eloquency, linguistics, philosophy and etc.Cognitive school is one of the schools which pays a specific attention to metaphor. Cognitive semantics is a branch steming from cognitive school that defines any kinds of cognition and dectaving of abstract concepts in the from of more concrete concepts as a metaphorical application. In this research, after offering some general definitions about this subject including classic and romantic theories, we will describe declared principles by cognitive semantic scientists_especially basic concepts such as bias metaphor and image schemas. Then we would try to exploit samples and examples adapted to this concept of shamloo,s poems.
    Keywords: Metaphor, shamloo, cognitive semantics, image schemas, Spatialization metaphor
  • Dr. Mahmoud Fazilat Page 127
    The tenth and eleventh centuries, for Persian poets, were the stormy days in Iran. safavids dynasty, during thes centures, wich had the powerof Iran, didn’t support wery much, for some reasons, the forms of Ghazel and Encomiastic Verse. Accordingly, the Iranian lyrical &encomiastic poets immigrated to Indis and there they Asked for the support of Gurkanian court. In this article, the writer aims at presenting the course of safavids heedlessness to Gazel and encomiastic verse, the immigration reasons and also the poets situations who, in those stormy days, saw India as Noahs ark.
    Keywords: safvids, Encomiastic vers, Gazel, immigration, India
  • Dr. Mohammade., Irani Page 143
    Sālhāye Abri was known as a "memorabilia " or "autobiographical" novel. It,s used a number of local and regional patterns of Realism. By reason of writer,s type of view and explicit representation of facts by him, realism of this book(Sālhāye Abri)was known as a synthesized form that it,s derived from two literary and political schools "Realism" and "Socialism", namely "Social Realism".But the main thing- besides of poverty as motif and its symbols and expressions –is processing a fresh and natural Image of woman and her life in poverty-stricken society and economic, political,mental and cultural undisciplined and corrupt system, that author paid more attention to it. I was concerned the author's attitude to women, and the various ways to expression of facts in Sālhāye Abri for research and study. The result of the stylist study and author's type of work, his literary and intellectual school and women characterization in this work showes that the women characterization has more depth than other persons in the story and it,s more tangible and likely nevertheless,there are several characters.The author’s type of view on "female", "gender" and her"role" in society and family is a specific and punctual look, that is not pure Realism and not just from components of Socialism school. The highlighted presence of the woman inward memorabilia of Sālhāye Abri shows her as a gray character and sometimes black,that she is In steady struggle with their manifest destiny or she is mourning for her lost wishes. We confront with a multi-lineage and multi-dimensional realism in Sālhāye Abri,that more of all it used to components of Naturalism school.Darwishiān used to the realism that it is a combined form of "Realism" and "Naturalism" Thus,we can call it "Naturalistic Realism" or in a short form, "Natu-Realism".
    Keywords: Realism, Memorabilia Novel, Woman, Sālhāye Abri, Socialism, Naturalism, Natu, Realism