فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا صارمی، اکرم نوری * صفحه 1

    فتوت واژه ای عربی و در زبان فارسی به معنی جوانمردی است و فتی از نظر لغوی «جوان» است و به معنی کسی است که به کمال فطرت و آنچه کمال اوست رسیده باشد. با توجه به شواهد موجود و مقایسه فتوت در آیین مهر با فتوت پس از اسلام به نظر می رسد آیین جوانمردی پیش از اسلام نیز در ایران رایج بوده است. نوشیدن جام آب و نمک شبیه به مراسم مهرورزان است که در مراسمی آیینی، تازه‎واردان با نوشیدن جام شراب و خوردن نان، «مهر دین» محسوب می‎شدند. همچنین مهریان یکدیگر را «یار» و استاد خود را «مهیار» می نامیدند. عیاران نیز رئیس خود را «سرهنگ» می نامیدند و پیشوند «سر» که به معنی بزرگ و مهتر است، یادآور مهیار مهریان است. ضمن اینکه «عیار» همان یار است و بدین ترتیب ارتباط میان آنها آشکارتر می‎شود. یار در زمان ساسانیان لقبی درباری تشریفاتی بود که به دوستان و یاوران شاه اطلاق می شد.
    ویژگی ها و منش اسواران ساسانی، یعنی صفات شجاعت، پهلوانی، ازخودگذشتگی و پایبندی به اصول اخلاقی و...، یادآور ویژگی های پهلوانی و عیاری است. آنها از محافظان و حامیان پادشاه بوده، کمر خدمت به بندگی او بسته بودند و خدمتگزاری ‎شان با کمربندی که بر میان بسته بودند، مشخص می شد. این کمربند هم حمایل است و هم تعهد و خدمت گزاری را نشان می دهد.
    بعد از اسلام، فتوت و عیاری به دو گروه جداگانه تقسیم می شود: سلحشوری و جنگجویی را در عیاران، و صفات پارسایی و نیک کرداری را در فتیان می یابیم. در کل می توان گفت جوانمردی این گروه ها بعد از اسلام به صورت صفاتی با معانی پارسایی، سخاوت، ایثار و شجاعت در می آید که البته هر دو گروه یعنی عیاران از اصول اخلاقی و فتیان از جنگاوری و سلحشوری بهره داشتند.

    کلیدواژگان: آیین مهر، میترا، آیین فتوت، فتی و فتوت نامه
  • حامد دهقانی فیروزآبادی صفحه 21
    با نگاهی به تاریخچه علوم بلاغی، فصلی در انتهای این تاریخچه به چشم می خورد که از رکود و جمود علم بلاغت از حدود قرن ششم تا کنون حکایت می کند؛ مقطعی درازدامن از تاریخ این علم که در آن جز شرح و تلخیص هایی که بر آثار گذشتگان نوشته شده است، تقریبا چیز دیگری مشاهده نمی شود.
    چنین می نماید که این پدیده یک علت اصلی داشت و آن اینکه در این دوره، بلاغت که پیش از آن به عنوان یک «فن» شناخته می شد و بر پایه ذوق بشر پیش می رفت، آرام آرام با مطرح شدن مباحث عقلی و فلسفی در آن، جای خود را به یک «دانش» نسبتا عقلی با ساختارهایی کاملا غیرمنعطف و منطقی سپرد. این نوع نگاه در جای جای دانش بلاغت، از شیوه ی تقسیم بندی مباحث تا ریز قواعد مطرح در آن، تاثیر گذاشت. امری که پیدایش آسیب های گوناگونی را در مسیر رشد و تکامل این دانش موجب گشت.
    از این رو در نظر بسیاری از بزرگان این دانش، لازم است برای احیای بلاغت و نائل شدن به فلسفه وجودی آن، به شیوه ای روی آورد که هدف و رویکرد اصلی آن پرورش ذوق ادبی مخاطب باشد.
    کلیدواژگان: بلاغت، تاریخ علم بلاغت، نقد بلاغت، فلسفه، منطق، جمود بلاغت و بلاغت ذوقی
  • موسی پرنیان، شمسی رضایی صفحه 41
    شاعران و سخنوران از دیر باز برای بیان اندیشه ها، مقاصد و دست آوردهای فکری خود، از علوم و دانش های مختلف بشری بهره جسته اند؛ از جمله دست به دامان عناصر طبیعی و فرا طبیعی شده و از این میان، نام مکان ها و اعلام جغرافیایی یکی از منابع آفرینش هنری سخن-پردازان بوده است. شاعران و ادیبان عهدهای پیشین که ما از آنان به نام سرآمدان ادبیات کلاسیک یاد می کنیم، برای آنکه سخن خود را بیارایند و کلام ادبی بیافرینند، با بهره گیری از اعلام جغرافیایی، صور مختلف خیال را به کار گرفته اند و همواره دانش جغرافی و شناخت اقالیم، کشورها، شهرها، کوه ها، رودها و مکان های مشهور نظیر کاخ ها و اماکن زیارتی را همچون سایر علوم و معارف بشری، در سروده های خود گنجانده اند. این تصویرآفرینی با اعلام جغرافیایی، علاوه بر کمک به پیشرفت دانش جغرافیا، به فهم و درک بیشتر مخاطبان کمک می کند.این مقاله با هدف بررسی و تحلیل مضمون سازی هنری با اعلام جغرافیایی در شعر ناصرخسرو، نماینده سبک خراسانی و خاقانی، نماینده سبک عراقی، به منظور نشان دادن تحول مضمون سازی با اعلام جغرافیایی و بسامد صنایع ادبی با اعلام جغرافیایی در این دو سبک نگاشته شده است.در این پژوهش با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل، موضوع مورد نظر بررسی شده است و نمونه هایی از ابیات مضمون سازی شده با اعلام جغرافیایی در شعر ناصر خسرو و خاقانی گردآوری شده و سپس به دسته بندی و مقایسه و تجزیه و تحلیل پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اعلام جغرافیایی، سبک، شگرد، ناصرخسرو و خاقانی
  • حمیرا زمردی، الهه آبین * صفحه 67

    بحث تاویل و هرمنوتیک نه مربوط به گذشته است و نه منحصر به متون مذهبی، بلکه دامنه ای بسیار وسیع و گسترده دارد. در قرون اخیر مباحث تاویل و هرمنوتیک در حوزه علوم انسانی به ویژه ادبیات به طور قابل توجهی خود را نشان داده اند. توجه اندیشمندان به مقوله هرمنوتیک آنچنان از اهمیت برخوردار بوده است که شعبه ای از نقد ادبی اروپا محسوب می شود و در آن علم جایگاه ویژه ای یافته است. از آنجائی که اخیرا در ادبیات فارسی نیز این مسئله مورد توجه و اقبال خاصی قرار گرفته است.
    در این مقاله سعی شده است که از رهگذر تحقیق و تتبع در باب تاویل و هرمنوتیک و مطالعه قرآن کریم، تفاسیر آن و متون منثور عرفانی فارسی برای نخستین بار به مساله تاویل روح و چگونگی تاویلات آن در متون منثور عرفانی فارسی و تفاسیر قرآن کریم پرداخته شود و در این میان موضوعاتی چون برداشت های تاویلی عرفا از روح، میزان توجه آنها در تاویلات به قرآن کریم، تشابهات و تفاوت های تاویلات در بین متون منثور عرفانی و تفاسیر قرآن کریم مورد تحلیل و بررسی بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تاویل، روح، قرآن کریم، متون منثور عرفانی و تفاسیر قرآن کریم
  • محمدحسن حائری، محسن امیری، رضوان وطن خواه صفحه 87
    سبک و بلاغت در مجموع به چگونگی و نحوه بیان و شگردهای ادبی گفته می شود و تامل در آن واقعیت و جوهره وجودی نویسنده را باز می نمایاند. بررسی سبک در حیطه علم نوپدید سبک شناسی است؛ درسبک شناسی جدید به سبب تنوع و گونه گونی آثار یا به سخن بهتر به سبب نویسندگان و شاعران بی شمار، در هر اثری ویژگی های فردی و تاثیر و تاثر این ویژگی ها را ملاک قرار می دهند و سرانجام به نتیجه گیری دقیقی می رسند. نیما بیشتر به سبب شعرهای نو، مورد توجه قرار گرفته، از این رو کمتر کسی شعرهای سنتی او را در نظر می گیرد. اما در بررسی سبک شناسی فردی اشعار سنتی نیما، می توان تا اندازه ای روند ظهور او و شعر نو را بررسی کرد. او با آنکه در شعرهای سنتی خود از سبک خراسانی پیروی می کند؛ اما ویژگی های زبانی، ادبی و فکری او و نیز تاثیر این هر سه بر هم، چیز دیگری را نیز نشان می دهد؛ و آن، اینکه او در صدد بوده است راهی نو بیابد و آفریننده سبکی نو باشد؛ در این مقاله، کوشش بر آن است تا بر پایه سبک شناسی جدید اشعار سنتی نیما بررسی شود. بدین منظور ویژگی های زبانی در سه سطح موسیقی درونی، کناری و بیرونی؛ ویژگی های ادبی و همچنین مختصات فکری اشعار سنتی نیما مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اشعار سنتی نیما، زبان، بلاغت، محتوی، سبک و نقد و تحلیل
  • حسین گلی، غلامعباس رضایی هفتادر صفحه 107
    در سال های اخیر در حوزه نقد ادبی مکتب های مختلفی به وجود آمده و ناقدان بسیاری، نظریه های نقدی و ادبی خود را بر مبنای این مکتب ها ارائه نموده اند؛ از جمله این گرایش های نقدی، نقد ساختارگرایی (Structuralism) در حوزه ادبیات و زبان شناسی است که پیدایش آن به فرمالیسم و مکتب پراگ و نئوفرمالیسم برمی گردد. نقد ساختارگرایانه شیوه ای است نقدی که در آن پدیده های جزئی در ارتباط با یک کل بررسی می شوند و ناقد ساختار گرا بین مباحث سنتی و یافته های زبان شناسی هماهنگی ایجاد می کند. این مکتب بیشتر مبتنی بر دید همزمانی (Synchronique) است و به ارتباط میان اجزاء و پدیده ها در یک زمان معین می پردازد، هر چند از دید در زمانی (Diachronic) نیز غافل نیست. بعدها ساختارگرایی کم کم از جایگاه اصلی خود یعنی نقد متون ادبی فراتر رفت و به نوعی روش و متدولوژی تبدیل شد که در بسیاری از دانش ها با توجه به تئوری ارتباطات، (Communication theory) می تواند کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، نشانه شناسی، متن، تحلیل، همزمانی و در زمانی
  • افسانه حسن زاده دستجردی صفحه 127
    دو نوع متفاوت روایت تاریخی و روایت شاعرانه از داستان بهرام گور وجود دارد. در یک سو، دیدگاه تاریخ نویسان و در سوی دیگر، نگاه فردوسی به عنوان شاعری داستان پرداز درباره این موضوع می باشد در این مقاله، تلاش نگارنده بر آن است که بر اساس تعریف دو نوع نگاه تاریخی و شاعرانه، به این تفاوت دیدگاه ها صورت تحقیقی بدهد.
    برخی از تفاوت ها، دخالت عمیقی در سیر و طرح روایت ندارند و تنها به لحاظ کمی و آماری اختلاف هایی در برخی از عناصر نه چندان موثر در داستان به وجود می آورند. اختلاف نظر فردوسی و تاریخ نویسان درباره زمان تولد، سن، مدت پادشاهی بهرام و... از این گونه اند. دسته ای دیگر از تفاوت ها، دیگرگونگی نگاه ها را در نوع طراحی روایت و عواملی چون شخصیت پردازی، طرح، انسجام متن و... می رسانند.
    بی تردید مهم ترین علت وجود این اختلافات را باید در تفاوت شیوه بیان متن ادبی و متن تاریخی جست؛ متن ادبی دارای سبک و بیان زبانی متمایزی از متن تاریخی است. البته در شکل گیری این اختلاف ها، مسایلی چون مقتضیات اجتماعی و مذهبی زمان فردوسی هم دخیل بوده اند که در این مقاله به اختصار بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، بهرام گور، داستان، بررسی، تاریخ و اختلاف نگاه ها
|
  • Soheila Saremi, Akram Nouri Page 1

    Futuwwa is an Arabic word meaning ‘javanmard’ in Persian and ‘fata’ is literally a young man. From its meaning we envisage him as a person who has reached to the apogee of him life or the perfection in his life. According to the available evidences and in comparison to Mihr creed, it is considered that chivalry was prevalent in the pre- Islamic Iran. Drinking a cup of saltwater is similar to Mithra’s ceremony in which newcomers were considered a “newly converted” to Mithra by drinking a glass of wine and eating bread.Likewise, Mithraian called each other “Yaar” and their master “Mehyar”. Also, Ayyaran called their master “Sarhang” and the prefix ‘-sar’ meaning senior and great, remind us of “Mehyar”. Note that “Ayyar” is the popular “Yar” hence their relation becomes clearer. In Sassanid era, “Yar” was a ceremonial title given to king’s friends and helpers.The characteristics of Sassanid “Assvar” namely braveness, athletic, devotion and being bound to morality remind us of “Ayyari” and athletic traits. They were protectors of the king who were determined to do so, and their belt would present their serving the king. This belt was not only a piece of clothing, but also a sign of commitment.After Islam, “Futuwwat” and “Ayyari” divided to two distinct groups: chivalry and militancy is found in “Ayyaran” and piousness and modesty in Fetyan. Generally speaking, we can claim that chivalry of this group changed to characters meaning piousness, generosity, braveness after Islam, which of course, each group “Ayyaran” possessed morality and Fetyan had militancy.

    Keywords: Mehr creed, Mithraism, Futuwwat, Fata, futuwwatnameh
  • Hamed Dehghani Firouzabadi Page 21
    Looking over the history of rhetoric studies, one can see a long lasting season of solidity and recession, since about sixth century.That is, for a protracted period in history of these studies, there you can see almost nothing except predecessor's works, being again and again, described or summarized.It looks like it had one major cause; rhetoric, was no longer seen as an "art", which would develop on the basis of human innate talent, but it was now, with gradually being influenced by rational and philosophical visions, forming a rationalized "knowledge" with logical and inflexible structures.Accordingly, to bring rhetoric again into life, and to achieve its master goals, we must turn to a way that its main purpose is to promote literary talents.
    Keywords: Rhetoric, history of rhetoric knowledge, rhetoric review, philosophy, logic, solidity of rhetoric, literary talent
  • Mousa Parnian, Shamsi Rezaee Page 41
    Since a long time ago, poets and orators used various knowledge sources and human sciences to express thoughts, intentions, and their intellectual achievements. For instance, they utilized natural and supernatural elements and names of geographical places as the sources of their artistic creation. The old poets and orators, which are known as the laureates and frontiers of classic literature, used the names of the cities, mountains, rivers and famous places like palaces and places of pilgrimage in their poems to make their works more elegant and more artistic. Using these geographical names for making images in the poems not only preserves and saves the name of these places but also it facilitates the reader’s comprehension and understanding. This article aims to investigate and analyze the imageries created by geographical names in Naser Khosro poems, the representative of Khorasani style, and Khghani poems, the representative of Iraqi style, to show the changes in the contents involving geographical names and the frequency of geographical names in these two styles. The analytical method is used in this study and some verses have been collected from Khaghani and Naser Khosro poems then they have been categorized and compared and finally analyzed.
    Keywords: the geographical names, Khorasani style, Iraqi style, Naser Khosrow, Khaghani
  • Homeyra Zomorrodi, Elahe Abin Page 67

    Discussing about hermeneutic is not just belong to past and also not dedicated to religious books, It is to extensive and widespread. During past two century many paraphrase and hermeneutic topics has been found in human science specially literature. Researcher‘s consideration on hermeneutic was so significant so that it is assumed as a branch for European literary critic and has a particular place on that science. With regard to it ‘s special consideration on Persian literature in this paper we are going to survey paraphrase of spirit in Gnostic text written in prose and holy Quran commentary by investigating in the field of hermeneutic and studding holy Quran. We will emphasis subject such as paraphrase opinion of Gnostic about spirit, their consideration on paraphrase to holy Quran, similarities and differences of paraphrases in Persian Gnostic text written in prose and holy Quran commentaries and so on.

    Keywords: Hermeneutic, Paraphrase, Spirit, Holy Quran, Persian Gnostic prose texts, Holy Quran's interpretation
  • Mohammad Hasan Haeri, Mohsen Amiri, Rezvan Vatankhah Page 87
    Nima is more celebrated and noteworthy for his new poems therefore his classical poems is less regarded; but among his individual stylistics of his classical poems can be recognized, studied and analyzed appearance and advent of his new poems. Nima follows Khorasani style but linguistics, literary and mental traits show another thing; He wanted to find new way and to be creative new style.Style points to quality of talker’s (poet, author) expression that is far away from its contemporary language and standards.Deliberation’s style is in stylistics that in the first is the field of linguistics then it is parted.This paper tries to explain and declare short history of stylistics in Iran and furthermore studies Nima’s classical poems with new stylistics.
    Keywords: stylistics, style, Nima, classical poems
  • Hossein Goli, Gholamabbas Rezayi Haftador Page 107
    Different schools have arisen recently in the field of literary criticism and literary critics, and his many comments on the cash basis of these schools have provided Among the trends in cash, cash structuralism (Structuralism) in literature and linguistics, the Prague school formalism and its genesis dates back Nyvfrmalysm.Structuralist critique of the way in which the cash component phenomena are investigated in connection with a total. Traditional topics and findings of linguistics and structuralist critic creates harmony.Most of these schools is based on simultaneous vision (Synchronique) and explored the relationship between components and phenomena in a given time, although the observation time (Diachronic) is also neglected. Structuralism me later criticism of literary texts that exceeded its original position and became a research methodology. Many students of the theory of communication, (Communication theory) can be used.
    Keywords: Criticism, Structuralism, Semiotics, Text
  • Afsaneh Hasanzadeh Dastjerdi Page 127
    Studying the comparison between Bahrame Gour’s story in Shahnameh and the ancient, historical texts In this article we studied the differences between two historical and fictional narrations of Bahram e Gour’s story. To obtain this aim we studied historiographer’s point of view and on the other hand the Firdowsi’s narration has been represented. In order to explain the differences we defined two points of views. Some of these differences are not deeply engaged in narration’s plan and cause just a few quantitative and statistic differences in some secondary elements of the story. For example the disagreement between Firdowsi and historiographers views on Bahram’s date of birth, his age, duration of his monarchy, etc. Some other differences are based on planning of narration, characterization, plan, coherence of the text, etc. This is undoubtedly due to differences in style between literary text and historical text because in comparison with the historical text, the literary text has different styles and linguistic expression.We have also studied some social and religious elements of Ferdowsi’sera which have influenced these differences.
    Keywords: Shahnameh, Bahram, e, gour, fiction, history, different point of view