فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 1 (بهار 1391)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی، علی بیات صفحه 1
    در این مقاله تئوری نمایندگی اقتصادی مسلط در حاکمیت شرکتی با تاکید بر تئوری سازمان به چالش کشیده می شود. مقاله بیان می کند که حسابداری مدیریت چگونه می تواند در حاکمیت شرکتی کاربرد داشته باشد. تئوری سازمانی پیشنهاد شده در مورد نمایندگی در ارتباط با سازمان هایی است که یک سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت در آنها استقرار یافته است. نتایج مقاله حاکی از آن است کهتئوری نمایندگی پیشرفت های زیادی در زمینه های تئوریکی و تعیین قراردادهای استخدامی بهینه و ایجاد انگیزش ایجاد نموده است. این تئوری همچنین مبنای علمی جهت به کارگیری تکنیک های مهم حسابداری مدیریت از قبیل ارزیابی عملکرد مدیران، اعطای پاداش، بودجه بندی و تضاد منافع و مشارکت در ریسک را فراهم کرده است. تحقیقات تجربی تئوری نمایندگی مدارک و مستندات قوی و علمی را نیز در زمینه های گوناگون حسابداری مدیریت، ارائه نموده است. در این مطالعه نشان داده می شود که تکنیک های مبتنی بر حسابداری مدیریت استراتژیک می تواند برای استقرار هرچه بهتر حاکمیت شرکتی تدوین شود. تئوری نمایندگی سازمانی بیان می کند که تنش بین مباحث مربوط به مدیر ریسک پذیر و پیاده سازی استراتژی، می تواند به طور شایسته ای در توسعه حسابداری مدیریت استراتژیک به کار رود. نتایج، شواهد لازم برای ارائه روش نوین برای تفسیر مشکل نمایندگی را تائید می نماید.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، حاکمیت شرکتی، تئوری نمایندگی، تئوری سازمان
  • بیتا مشایخی، سپیده سادات نصیری صفحه 19
    بررسی ادبیات مرتبط با محافظه کاری در گزارشگری مالی، بیانگر اهمیت موضوع محافظه کاری در حرفه حسابداری است. تحقیقات تجربی در برخی کشورها نشان می دهد محافظه کاری در گزارشگری مالی طی زمان افزایش یافته است (گیولی و هاین،2000). هدف اصلی این مقاله نیز بررسی همین موضوع یعنی تغییرات محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکت ها در ایران با تاکید بر تغییرات اقلام تعهدی و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری خالص دارایی ها و بررسی رابطه جریان نقد عملیاتی و سود حسابداری می باشد. به دلیل عدم وجود تعریفی عمومی و پذیرفته شده برای محافظه کاری، در این پژوهش چند معیار متفاوت برای محافظه کاری در گزارشگری مالی تعریف و مورد بررسی قرار می گیرد که این معیارها بر انباشتگی اقلام تعهدی غیر عملیاتی، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری خالص دارایی ها و جریان های نقد عملیاتی تاکید دارند. جامعه آماری پژوهش حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از 1381 تا پایان 1389 می باشد که از این تعداد، 116 شرکت ( 1044 سال- شرکت) در نمونه این تحقیق جای گرفتند. نتایج این تحقیق، افزایش محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران را تایید نکرده و نشان می دهند که میزان محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکت ها در ایران در طول یک دهه گذشته به طور نامنظم و غیرسیستماتیک تغییر کرده و البته این تغییرات لزوما نمایانگر عملکرد واقعی شرکت ها نیست.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، محافظه کاری، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری خالص دارایی ها (MTB)، جریان های نقد عملیاتی، سود خالص
  • امیربابک مرجانی، زهرا خادمی صفحه 33
    سازمان تامین اجتماعی پس از تصویب قانون الزام خدمات درمانی، مکلف گردید تا با ارائه خدمات درمانی، یک سوم از منابع درآمدی خود را به بخش درمان اختصاص دهد.بخش درمان در سازمان بخشی است پرهزینه و از اهم هزینه هایی که در واحدهای درمانی سازمان، مورد توجه قرار دارد هزینه های ناشی از اعمال جراحی می باشد.هدف کلی این پژوهش بررسی مقایسه ای تفاوت هزینه های اعمال جراحی عمومی (گلوبال) میان بیمارستانهای ملکی سازمان تامین اجتماعی شهر تهران می باشد . تحقیق از نوع تحقیق توصیفی-پیمایشی می باشد که از لحاظ هدف کاربردی است و جامعه آماری این پژوهش کلیه صورتحساب های بستری اعمال جراحی منتخب در دوره شش ماهه اول 89در 6 بیمارستان ملکی سازمان تامین اجتماعی در استان تهران به تعداد 6671صورتحساب می باشد .روش نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب بوده است که حجم نمونه مورد بررسی 384 مورد می باشد. دراین تحقیق از آمارتوصیفی و همچنین آمار استنباطی استفاده شده که از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف(جهت آزمون نرمال بودن توزیع احتمالی متغیرها)،آزمون پارامتری آنالیز واریانس یک راهه وآزمون ناپارامتری کروسکال والیس جهت رد و یا تائید 7فرضیه مطرح شده استفاده گردیدو در نهایت به سوالات اساسی مطرح شده پاسخ داده شد و فرضیه های دوم و چهارم و هفتم تائید شدند در نهایت نتیجه گیری شد که مدیریت هزینه های بستری توسط بیمارستانهادر اکثر بیمارستانهای ملکی سازمان مغفول مانده است بطوریکه دامنه تغییرات اجزاء هزینه ای بیمارستانها علیرغم یکسان بودن شرایط،دستورالعملها ،تعرفه هاو... بسیار متغیر است.
    کلیدواژگان: اعمال جراحی گلوبال، تعرفه تشخیصی، درمانی، قانون الزام، درمان مستقیم
  • قاسمعلی بازایی، سوزان دهقانپور صفحه 43
    ارزیابی عملکرد و سنجش موفقیت بنگاه ها از جمله مباحث مدیریت است که در حوزه حسابداری مدیریت قابل بحث و بررسی است. همچنین به تجربه ثابت شده در شرایط رقابتی موسساتی باقی می مانند که قوی و نیرومند بوده و به شکل کارا و موثر فعالیت نمایند. لذا دستیابی به شیوه های نوین در ارائه خدمات بانکی یک مزیت رقابتی برای هر بانک است. اطلاعات حاصل از تحقیق نشان می دهد توانایی بانکها در ارائه خدمات الکترونیک متفاوت است. این اطلاعات می تواند مورد استفاده گروه های مختلف با اهداف و انگیزه های متفاوت قرار گیرد. به طور کلی علاوه بر مدیران بانکها، مدیران بانک مرکزی و مشتریان بانکها نیز علاقه مند هستند بدانند و آگاه باشند که کیفیت و کمیت خدمات بانکداری الکترونیک در هر بانک چگونه است و کدام یک از بانکها ارائه دهنده بهترین خدمات الکترونیکی هستند. به این منظور ابتدا 18 شاخص توسط خبرگان بانک مرکزی ج.ا.ا. تعریف شد و پس از تعیین وزن شاخصها از طریق پرسشنامه و آمار و اطلاعات جمع آوری شده معتبر و در دسترس برای یک دوره زمانی یک ساله (1389)، بخشهای مختلف فعالیت ها و خدمات الکترونیک بانکها بررسی و با استفاده از روش تاکسونومی عددی 13 بانک دولتی و غیردولتی رتبه بندی گردیدند که بر اساس آن سه بانک پاسارگاد، ملی و پارسیان رتبه های اول تا سوم را بدست آوردند و بانک تجارت نیز حائز پایین ترین رتبه در ارائه خدمات الکترونیک گردید.
    کلیدواژگان: بانک، بانکداری الکترونیک، رتبه بندی، شاخص، آنالیز تاکسونومی
  • هاشم نیکومرام، آرزو جلیلی، فریدون رهنمای رودپشتی صفحه 55
    نظام اطلاعاتی حسابداری مدیریت بعنوان یک نظام اطلاعاتی جامع تحت تاثیر عوامل محیطی و محاطی گوناگون و ملاحظات و مولفه های رفتاری مختلف قرار دارد. عوامل رفتاری حسابداران مدیریت به عنوان تهیه کنندگان اطلاعات این نظام و مدیران به عنوان استفاده کنندگان عمده اطلاعات حائز اهمیت می باشد. عوامل رفتاری در دو سطح خرد و کلان قابل بررسی می باشد. مولفه های رفتاری در سطح خرد در برگیرنده رفتار فرد و رفتار گروهی حسابداران مدیریت و مدیران می باشد و در سطح کلان شامل رفتار سازمان بعنوان یک مجموعه واحد و شرایط محیطی می باشد. در واقع می توان حسابداری مدیریت را بر اساس معیار مولفه های رفتاری در چهار حوزه فرد، گروه، سازمان و شرایط محیطی طبقه بندی نمود. از آنجائیکه رفتار، موضوع علم روان شناسی می باشد، لذا برای بسط مدل حسابداری مدیریت رفتاری، تئوری های روان شناسی حاکم بر حسابداری مدیریت شامل سه حوزه روان شناسی شناختی، روان شناسی انگیزش و روان شناسی اجتماعی مطرح می شوند. کاربرد تئوری های روان شناسی در خصوص اثرات تکنیک های حسابداری مدیریت به دو اثر کلی تحت عنوان، اثرات انگیزشی و اثرات اطلاعاتی قابل بررسی می باشند.در این راستا برای دستیابی به نگرشی کلان در خصوص حسابداری مدیریت رفتاری مقاله حاضر با هدف تبیین مبانی تئوریک حسابداری مدیریت رفتاری در چارچوب رویکردی فلسفی و تئوریک، الگو و مدلی مفهومی جهت طبقه بندی حسابداری مدیریت رفتاری ارائه می دهد. نتایج مطالعه نشان می دهد که اولا، حسابداری مدیریت رفتاری به عنوان دانشی بین رشته ای، به سوالاتی که الگوی رایج حسابداری از پاسخ به آن عاجز است، پاسخ مناسب تری ارائه می دهد. ثانیا، بر اساس مبانی علمی مورد مطالعه، ارائه مدل مفهومی برای حسابداری مدیریت رفتاری میسر شده است. بطور کلی حسابداری مدیریت رفتاری واقعیتی غیر قابل انکار است که به ضرورت وارد حسابداری مدیریت شده است و واقعیت خود را به این نظام علمی تحمیل کرده است.همانگونه که در علم اقتصاد و به خصوص مدیریت، روانشناسی بیشتر از سایر علوم رسوخ کرده و سبب ایجاد یک ساختار چند نظامی شده است، به نظر می رسد حسابداری و مدیریت مالی در آینده به سوی این گرایش حرکت می کنند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت رفتاری، اثرات انگیزشی، اثرات اطلاعاتی، ابتکارات ذهنی، سوگیری های ذهنی
  • حامد تاجمیر ریاحی صفحه 73
    مدیریت ریسک از جمله مهمترین فعالیت نهادهای واسطه ای به خصوص بانک ها می باشد و تلاش های بسیاری در بانک ها جهت ارتقای شاخص های مدیریت ریسک انجام شده است این شاخص ها از دید سهامداران بانک ها نیز پوشیده نمانده و در ارزش گذاری سهام به این متغیرها توجه شده است.
    این مقاله در تلاش است که به وسیله اطلاعات صورت های مالی بانک ها توانایی مدیریت ریسک بانک ها را بسنجد و حساسیت سهام بانک ها را به مدیریت ریسک ارزیابی کند. در این مقاله نسبت های مالی با توجه به ادبیات مالی به عنوان متغیرهای مدیریت ریسک تفسیر شده است و در ادامه به وسیله روش های داده کاهی آماری متغیرهای مدیریت ریسک خلاصه شده است. در نهایت اثر مدیریت ریسک بر بازده سهام از طریق تحلیل رگرسیون انجام شده است.
    نتایج بر اساس داده ها مورد بانک های موجود در بورس اوراق بهادار تهران در طی بازه 1387 تا 1390 نشان می دهد که بطور کلی شاخص های مدیریت ریسک بهبود پیدا کرده است و نتایج آماری نشاندهنده حساسیت بازده سهام به مدیریت ریسک می باشد.نتایج بیانگر این واقعیت است که بانک ها برای افزایش ثروت سهامداران باید به مدیریت ریسک خود توجه داشته باشند. یافته ها همچنین برای قانون گذاران جهت توسعه شاخص های کمی جهت سیستم های بانکی کمک می کند.
    کلیدواژگان: بانک، مدیریت ریسک، شاخص هی حسابداری، گزارش های مالی، بازده سهام
  • محمدنبی شهیکی تاش، محمداسماعیل اعزازی، علی دریکنده، حامد اصغریه اهری صفحه 85
    هدف این مقاله، بررسی ارتباط میان ساختار بازار و بازده سهام صنایع فعال بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بعبارت دیگر بدنبال پاسخ به این سوال هستیم که 13 صنعت فعال بر اساس کد دو رقمی ISIC در طی سال های 1380 تا 1386، در چه ساختار بازاری (انحصاری یا رقابتی) فعالیت می کنند و این ساختار چه تاثیری بر بازده سهام آن ها دارد. ساختار بازار براساس شاخص های تمرکز چهار بنگاه و هرفیندال- هیرشمن و تاثیرشان بر بازده سهام با استفاده از داده های تلفیقی و مدل پانل دیتا، با کنترل کردن ریسک سیستماتیک، اندازه، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و نسبت نقدینگی آنی، سنجیده می شود. نتایج بیانگر این بوده است که دو صنعت دارای ساختار انحصار موثر، شش صنعت دارای ساختار تمرکز معتدل و پنج صنعت دارای ساختار رقابت موثر و همچنین صنعت نفتی، کک و هسته ای جزء انحصاری ترین و صنعت لاستیک و پلاستیک جزء رقابتی ترین، صنایع می باشند. نتایج برآورد مدل ها، نشان داد که بین ساختار انحصاری و رقابتی بازار با بازده سهام رابطه ی معناداری وجود دارد و این رابطه بصورت U معکوس بوده است یعنی با افزایش تمرکز تا نقطه ماکزیمم و بعد از این نقطه به ترتیب بازده افزایش و کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: ساختار انحصاری و رقابتی بازار، بازده سهام، صنایع فعال بورس اوراق بهادار
|
  • F. Rahnamay Roodposhti, Ali Bayat Page 1
    In this paper we are challenging the dominant agency theory of corporate governance with affect to institutional theory, the paper show how management accounting is implicated in corporate governance. The proposed institutional theory of agency links the organizations that are informed by the practices of management accounting systems. The results show that agency theory has many improvements in theorizing, optimum employee contracts, and motivations. It’s also, proper scientific bases to implicit management accounting importance techniques such as, manager’s performance measurement, giving bounds, budgeting, posit of benefits and participated at risk. Empirical research of agency theory presented power documents and observations in different field of management accounting. These paper identities techniques drawn from strategic management accounting can be adapted to embed better corporate governance practices; the institutional theory of agency identifies tensions between the heroic manager narrative and the reutilization of strategy implicit in strategic management accounting. Research show that can presenting a new institutional method to interpret of agency problem.
    Keywords: management accounting, Corporate governance, Agency Theory, institutional theory
  • Bita Mashayekhi, Sepideh Sadat Nasiry Page 19
    Review the literature of conservatism in financial reporting indicates the importance ofconservatism in accounting profession. The main purpose of this paper is to review the changes of accruals and Market-to-Book ratio over time in order to know the changes in financial reporting in Iran, because the evidence in the accounting literature shows conservatism in financial reporting increases over time. Due to the lack of a generally accepted definition of conservatism, some of conservatism proxies in financial reporting are definedand examined in this paper. This measures focus on the accumulation of non-operating accruals and Market-to-Book ratio. Statistical population of this research is the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) since 2003 to 2011. After adjusting for outliers, sample consists of 116 companies. Although definitive conclusions is impossible, the existent evidence of financial reporting in TSE firms does not support the hypothesis of this paper and shows that the degree of conservatism in accounting has not increased over past decade.
    Keywords: Accruals, Conservatism, Market, to, Book ratio (MTB), cash flows, Earnings
  • Amir Babak Marjani, Zahra Khademi Page 33
    Social Security Organization after legislation of obligation for health care law was required to provide social security health care, allocate almost a third of their income sources to part. The treatment part of the organization is a costly part and most of the costs that in organization medical unit has a more consideration, is the cost of surgery.The overall objective of this study is to compare the costs of general operations (Global), among the proprietary hospital of Social Security Organization in Tehran. Present study is a descriptive-survey study -that it's target is applied. And the study population aree all the selected invoices inpatient surgical procedures, during the first six months 89, in 6 proprietary hospitals of Social Security Organization in Tehran, and the invoice number is 6671. The sampling method is classification, with good allocation proportional to the number of cases, that the sample size of study is 384. In this study the descriptive and inferential statistics were used, and the test of Kolmogorov - Smirnov (to test for normal distribution variables), one-way variance parametric test, Kruskal-Wallis nonparametric test were used to rule out or confirm the 7 proposed hypothesis, and finally, the main proposed questions were answered, and the second and fourth and seventh hypotheses were confirmed.Finally, the management costs of hospitalization by most proprietary hospitals of Social Security Organization, has been neglected, so that variation range of the hospital costs components, despite the same conditions, directions, tariffs and ... is very variable.
    Keywords: Global surgery procedures, diagnostic, tratment fees, obligation law, direct treatment
  • Ghasem Ali Bazaei, Souzan Dehghanpoor Page 43
    This study aims at rating public and private banks based on electronic services rendered by them. Experience shows that in a competitive arena, only those banks and financial institutions that have an efficient, effective, and strong operation remain in the banking network and continue to work successfully. Therefore, it is highly recommended that banks and financial institutions try new methods of rendering banking services so that they can win the big competition. Based on relevant data, different banks act differently in terms of rendering banking services. These data could be helpful to various groups with diverse motivations, including bank's managers, Central Bank's directors, and bank's customers. In fact, the mentioned groups would like to be aware of the level and quality of electronic banking services in each bank so that they could identify which bank submits the best electronic banking services.
    The present study tries to utilize 18 indices defined by Central Bank's experts to rate 13 public and private banks. To this end, relative weights of the mentioned indices are calculated through various questionnaires and using numerical taxonomy method. Extracted data cover various electronic banking activities in a period of one year (1389 (2010/11)). Findings of the study indicate that Bank Pasargad, Bank Melli Iran, and Parsian Bank rank 1st to 3rd in terms of electronic banking services while Tejarat Bank ranks the last in this regard.
    Keywords: Bank, e, banking, rating, Index, Taxonomy Analysis
  • Hashem Nikomaram, Arezoo Jalili, F. Rahnamay Roodposhti Page 55
    The managerial accounting information system is greatly affected by several environmental as well as behavioral factors, norms, and implications. Specifically, the behavioral implications of accountants – as the system creator – and the managers – as the users of such a system, on the other hand – is greatly important in the study of behavioral accounting.
    These behavioral implications can be considered and treated in two broad levels; micro and macro. While at the micro level the analysis incorporates individual as well as group behavior, at the macro level, the organization and the environmental settings are the main concerns of the researchers.
    Integrating the two above consideration, the behavioral accounting can be rightfully classified into four broad categories, namely: Individual, Group, Organization, and Environment. In order to develop a comprehensive accounting behavioral model, the three most relevant disciplines of psychology, namely: Cognitive, Motivation, and Social, should be thoroughly studied.
    This article is entirely devoted to, firstly discover and challenge the underlying theoretical factors and determinants of behavioral accounting, and secondly propose and build a conceptual model based on such context. The result of the study shows that, firstly, behavioral accounting – as an interdisciplinary knowledge – is a proper solution to the issues which have been left unanswered by current overwhelming classical accounting practices, and secondly it shows that the time has already come to develop and incorporate the theoretical and practical concepts of behavioral accounting into the modern managerial accounting processes, in the same manner that management – long time ago, and economy recently – have been adapted.
    Keywords: Behavioral management accounting, Motivational effects, Informational effects, heuristics, mental Biases
  • Hamed Tajmir Riyahi Page 73
    Among the most important risk management activities through the establishment of a bank can be And efforts by many banks to improve risk management measures have been. This article is an attempt by the bank's financial information to weigh the risk management of banks and bank stocks sensitive to risk management assessment
    results are based on data contained in the Tehran Stock Exchange during the period 1387 to 1390 show - which has generally improved risk management indicators. Statistical results showed that the sensitivity of stock returns to risk management .
    Keywords: Bank, risk management, Hey index accounting, financial reports, stock returns
  • Mohammad Nabi Shahikitash, Mohammad Esmaeil Ezazi, Ali Darikandeh, Hamed Asghariye Ahari Page 85
    The central purpose of this thesis examines the relationship between market structure and stock returns in the active industry in the Tehran Stock Exchange. In other words, this research seeks to answer that the 13 industries in ISIC based on two-digit code in the Tehran Stock Exchange during the 2001 to 2007, What is have competitive or monopoly structure and what effect it has on stock returns. Monopoly and competitive market structure measured by the Four-firm concentration ratio and Herfindal-Hirschman index and Survey their effect on stock returns by using multiple regression analysis and panel data model with controlling systemic risk, size, ratio of book value to market value and immediate liquidity. The results indicate that two industry has the Monopoly structure and six industry has mild-Monopoly structure and five industry has competitive structure and the oil, coke and nuclear industry is the most competitive industries and plastic industry is the most Monopoly industries in Tehran Stock Exchange. Estimation results of models showed that there is a significant relationship between monopoly and competitive market structure with stock returns in the industry on the Tehran Stock Exchange. And this relationship is an inverse U that means when concentration increased to a peak and after this point in order to increase and reduce returns.
    Keywords: monopolistic, competitive market structure, stock returns, active industries of Tehran Stock Exchange