فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 11 (پاییز 1393)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 11 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم نیکومرام، مهدی تقوی، حمید احمدزاده صفحه 1
    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های اثباتی حسابداری است که به صورت تجربی پیامدهای اقتصادی کیفیت اطلاعات حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 12 ساله از سال 1379 الی1390 را مورد بررسی قرار داده است. این پژوهش در پی یافتن پاسخ به این سوال است که شرکت هایی که کیفیت اطلاعات حسابداری آنها مطلوب است وضعیت اقتصادی آنها چگونه است؟ متغیرمستقل استفاده شده در این پژوهش ضریب واکنش سود می باشد. برای محاسبه متغیرهای وابسته (پیامدهای اقتصادی کیفیت اطلاعات حسابداری) از معیارهایی نظیر نسبت Qتوبین، متوسط هزینه سرمایه شرکت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و نسبت قیمت به سود هر سهم استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ضریب واکنش سود فقط بر نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری، تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. به عبارت دیگر، ضریب واکنش سود دارای بار و محتوای اطلاعاتی مثبت در بازار سرمایه ایران بوده و لذا دارای پیامد اقتصادی مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: پیامدهای اقتصادی، کیفیت اطلاعات حسابداری، ضریب واکنش سود، نسبت Q توبین، متوسط هزینه سرمایه
  • عزت ایمانی پور، علی فاضل یزدی صفحه 17
    امروزه پیشرفت سریع فن آوری، تغییرات بنیادی اقتصاد تولیدی و افزایش رقابت جهانی، موجب گردیده تا نیاز به اطلاعات مالی شفاف و با کیفیت مطلوب به منظور انجام تصمیم گیری های بهینه اقتصادی ضروری گردد. هدف از این پژوهش بررسی و رتبه بندی موانع پیاده سازی سیستم حسابداری منابع انسانی در مجتمع مس سرچشمه (به عنوان یکی از شرکت های پیشرو در استفاده از سیستم ERP در ایران) می باشد. در راستای این هدف میزان شناخت و آشنایی مدیران (استفاده کنندگان از اطلاعات مالی)، حسابداران (تهیه کنندگان این اطلاعات) و میزان آموزش ها در رابطه با این سیستم بررسی و مهم ترین موانع پیاده سازی این سیستم رتبه بندی گردیده است. نمونه مورد نظرازجامعه ی آماری شامل مدیران، روسا، سرپرستان و کارشناسان مجتمع مس سرچشمه انتخاب شده و داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیده است. برای اثبات فرضیه ها ازآزمون z نسبت و برای رتبه بندی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، فقدان آشنایی و شناخت کافی استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری و تهیه کنندگان این اطلاعات از حسابداری منابع انسانی، کاربردها و اهمیت اطلاعات حاصل از آن و همچنین فقدان ارائه آموزش کافی در جهت معرفی و گسترش این سیستم و اهداف آن و طبقه بندی نکردن منبع انسانی به عنوان دارایی موجب شده سیستم حسابداری منابع انسانی پیاده سازی و اجرا نگردد.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، دارایی مشهود، سرمایه فکری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • زهره حاجیها، محدثه خراط زاده صفحه 29
    با توجه به پیشرفت های روز افزون درکلیه علوم درحسابداری مدیریت نیز پیشرفت های زیادی حاصل گردیده که شامل ظهور ابزارهای نوینی در آن می شود. استفاده از این ابزارها درچارچوب سیستم های حسابداری مدیریت صورت می گیرد که وظیفه تامین نیازهای اطلاعاتی مدیریت را برعهده دارند. تعاریف متعددی از نوآوری را می توان در مطاالعات ادبیات سازمانی یافت. از جمله می توان نوآوری را به عنوان نخستین استفاده از دانش جدید تعریف نمود. تحقیقات تجربی اخیر نشان می دهد که حسابداری مدیریت برای نگه داشتن ارتباط خود با سطح جهانی شدن امروزی، باید با تغییر در نیازهای مدیران هماهنگ شود. وجود ابزارهای نوین واثربخش حسابداری مدیریت، مدیران را در دستیابی بهتر و بهینه تر به اهداف شرکت یاری کند که راس این اهداف، افزودن ثروت سهام داران وارزش شرکت است. دستیابی به اهداف مطرح شده را می توان ازطریق بازارهای سرمایه مورد سنجش قرار داد و این امر به وسیله تجزیه وتحلیل صورت های مالی و توسط شاخص های مالی صورت می گیرد. از اینرو در این تحقیق به بررسی رابطه کاربرد نوآوری های حسابداری مدیریت و شاخص های مالی عملکرد در شرکت های تولیدی بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390-1386 پرداخته شده است. شاخص های مالی مذکور عبارتند از بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده فروش. براساس نتایج بدست آمده در این تحقیق میان شاخص بازده دارایی ها و کاربرد از نوآوری های حسابداری مدیریت رابطه معنا داری وجود دارد. البته این رابطه میان بازده حقوق صاحبان سهام و بازده فروش با کاربرد نوآوری های حسابداری مدیریت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نوآوری های حسابداری مدیریت، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده فروش
  • عبدالمهدی انصاری، علیرضا خورشیدی، علی شیرزاد صفحه 41
    نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت ها از معیارهایی است که سرمایه گذاران در تصمیمات تشکیل سبد سرمایه گذاری دخالت می دهند و شناخت عوامل تاثیرگذار بر این معیارها از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به مبانی نظری مطرح شده در این پژوهش انتظار می رود مدیریت سود بر این عوامل تاثیرگذار باشد. بنابراین در این تحقیق به بررسی اثر مدیریت سود بر نقدشوندگی و ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته می شود. دراین پژوهش برای اندازه گیری مدیریت سود از مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی براساس مدل تعدیل شده جونز و مدیریت واقعی سود براساس مدل روچودهری و زاروین استفاده می شود. نمونه آماری پژوهش شامل 99 شرکت در طی سال های 1387 تا 1390 می باشد. نتایج با استفاده از روش رگرسیون های چند متغیره و روش دادهای پانل بیانگر ارتباط مثبت و معنادار میان مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی با معیار عدم نقدشوندگی آمیهود و ارتباط منفی و معنادار با معیار ارزش شرکت می باشد و در بخش دیگر نتایج بیانگر رابطه معنادار میان مدیریت واقعی سود و متغیرهای وابسته نمی باشد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی سهام، ارزش شرکت، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، مدیریت واقعی سود
  • جلال الدین حسین آبادی، مهدی زمانی مزده صفحه 55
    درسال1372 قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذیصلاح بعنوان حسابداران رسمی، در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، اما بعلت عدم وجود بسترهای مناسب قانونی، اجرای مفاد این قانون تاسال 1380 به تاخیر افتاد. تا اینکه درتاریخ 27/11/1380 بموجب قانون اصلاح مواردی از قانون مالیاتهای مستقیم، این قانون تحت ماده 272، جهت اجرایی شدن، به متن قوانین مالیاتی کشور، اضافه شد. علیرغم الزامات ماده فوق، مبنی بر قبول بدون رسیدگی گزارش حسابرسی مالیاتی که درآن حسابدار رسمی، مالیات مودی را معین می کند، تابحال اجرای این ماده با موانع و ناهماهنگی های بیشماری مواجه شده است. ماموران مالیاتی در موارد متعددی، نظر حسابداران رسمی را به دلایل مختلف مورد تعدیل قرار داده اند که با متن ماده فوق همخوانی ندارد. این تحقیق درنظر دارد، ضمن بررسی موانع موجود، نسبت به ارائه راهکارهای اجرایی مناسب، اقدام نماید.
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی می باشدکه مجموعه ای از اهداف کاربردی را دنبال می کند. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد که در برخی موارد، از روش اسنادکاوی نیز استفاده شده است. همچنین نظربه اینکه دسترسی به کل جامعه آماری میسر نبود، با استفاده از نمونه گیری اقدام به جمع آوری اطلاعات گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد، عدم اتکای ماموران مالیاتی به گزارش حسابداران رسمی، بدلیل «وجود ابهامات و نارسایی های موجود در قوانین مالیات ها، عدم ضرورت اجرای حسابرسی مالیاتی از دیدگاه ماموران مالیاتی وضعف آشنایی ماموران مالیاتی و حسابداران رسمی با قوانین مالی و مالیاتی» می باشد.
    کلیدواژگان: حسابرسی مالیاتی، ماموران مالیاتی، حسابداران رسمی، قانون مالیات های مستقیم
  • زهرا دیانتی دیلمی، مرتضی برزگر صفحه 67
    هیچ مدل مدیریت ریسکی را نمی توان جایگزین یک سیستم اقتصادی و قانونی مناسب برای وصول مطالبات دانست. اجرای اصلاحات در قانون وسیستم های اقتصادی، شرط اصلی برای حل مشکلات وصول طلب است. این مقاله به بررسی ریسک وصول حساب های دریافتنی در ایران می پردازد و به این سوال پاسخ می دهد که آیا شاخص های اقتصادی کافی و مناسب در خصوص بالا بردن بهره وری اطلاعاتی با درنظرگرفتن سیستم پرداخت، درایران وجود دارد یا خیر؟ مدل پیشنهادی این تحقیق برمبنای شاخص های نقدینگی(نسبت جاری، نسبت سرمایه درگردش، نسبت سریع)،شاخص های گردش وجوه نقد(نسبت گردش وجوه، نسبت جریان نقد آزاد1و2)، شاخص های پرداخت بدهی (نسبت اهرمی، نسبت بدهی، نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام) می باشد. داده های این مقاله به روش نمونه گیری حذفی (غربالگری) از صورت های مالی117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که تاریخ پذیرش آن ها قبل از سال 1388 می باشد و تا سال 1391 به طور مستمر به فعالیت خود ادامه داده اند، جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS. 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.در نهایت نیز یک مدل بومی برای پیش بینی اعتبار مطالبات شرکت های بورسی ایران ارایه شده است که با استفاده از آن ، شرکت ها می توانند ریسک وصول مطالباتشان را کاهش داده و اینکه آگاهانه در برخی شرایط خاص ریسک بیشتر را متقبل شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک حساب های دریافتنی، شاخص ریسک اعتباری، شاخص های نقدینگی، شاخص های گردش وجوه نقد، شاخص های پرداخت بدهی، رگرسیون لجستیک
  • یحیی حساس یگانه صفحه 85
    بنابر شواهد موجود، بیشتر دارایی های شرکت های موفق را دارایی های نامشهودی چون سرمایه انسانی تشکیل می دهند. با این حال، تعداد کمی از شرکت ها، اطلاعاتی تفصیلی راجع به این منابع منتشر می کنند. گزارشگری سرمایه انسانی را می توان به عنوان ابزاری درنظر گرفت که بر عملکرد مالی شرکت موثر بوده و نهایتا ارزش شرکت را افزایش می دهد. در این پژوهش از مدل گامرسلگ و مولر (2011) که ارتباط علت و معلولی بین گزارشگری سرمایه انسانی و عملکرد مالی شرکت را تشریح نموده است، استفاده شده است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش آزمون تاثیر گزارشگری سرمایه انسانی بر عملکرد مالی و ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. داده های مورد استفاده مشتمل بر 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1385 تا 1389 می باشد. نتایج پژوهش نشانگر بی تاثیر بودن گزارشگری سرمایه انسانی بر عملکرد مالی شرکت و تاثیر مثبت و معنادار آن بر قیمت سهام و ارزش بازار شرکت است. همچنین نتایج پژوهش بیانگر اثر تعدیلی مثبت اندازه شرکت بر ارتباط بین گزارشگری سرمایه انسانی با قیمت سهام و ارزش بازار شرکت است. ضمنا استنتاج شد که اهرم مالی و ساختار سررسید بدهی تاثیری مثبت بر گزارشگری سرمایه انسانی دارند.
    کلیدواژگان: گزارشگری سرمایه انسانی، عملکرد مالی، ارزش شرکت، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Hashem Nikoomaram, Mehdi Taghavi, Hamid Ahmadzadeh Page 1
    The current study is a positive investigation that examines the empirical economic consequences of accounting information quality in companies listed at Tehran Stock Exchange in a span of 12 years from 2000 to 2011. This survey answering question of how are the economic situations of companies with better accounting information quality? Earning Response Coefficient is used as independent variable. To calculate dependent variable (economic consequences of accounting information quality) we use various measures such as the tobin's q index, weight average cost of capital, the market value to book value of owner's equity ratio, and price to earnings per share ratio. Results show that earnings response coefficient has the positive relation only with the market value to book value of owner's equity ratio. In fact, the earnings response coefficient has the meaningful content and positive economic consequences in tehran stock exchange.
    Keywords: Economic Consequences_Accounting Information Quality_Earning Response Coefficient_Tobin's Q index_Weight Average Cost of Capital
  • Ezat Imanipour, Ali Fazel Yazdi Page 17
    Nowadays quick improvements in technology, fundamental changes in production economics and increased global competition has caused the need to financial data to be transparent and qualified. But accounting which is known as an information system, has not disclosed the information about the most important capital of an entity called human resource. Hence, this paper aims at investigating and ranking the hazards of implementing human resource accounting in Sarcheshmeh Copper Complex (which is known as a pioneer company in implementing ERP system). In this regard, the level of knowledge and familiarity of managers (the users of financial data) and accountants (the producers of this data) and education level has been explored and the most significant prohibiting factors have been also ranked. The research sample includes managers, chiefs, supervisors and experts of Sarcheshmeh Copper Complex which were evaluated through a questionnaire. Z- Test was applied to prove the hypothesis and Analytical Hierarchy process (AHP) was also employed to rank the factors. The results of this paper reveal that:The most essential factors that caused the unsuccessful implementation of Human Resource Accounting in the place noted are the shortage of managers and accountants awareness and familiarity with system and also the absence of enough training in consistent with not classifying human resource as an asset.
    Keywords: human resource accounting, tangible asset, Intellectual capital, analytical hierarchy process
  • Zohreh Hajiha, Mohaddeseh Kharratzadeh Page 29
    Due to the growing progress in all of Sciences, in management accounting many developments has been achieved, including to appearance of new tools. The use of these tools within management accounting systems are tasked of Preparing of managing information needs. Numerous definitions of innovation can be found in the organizational literature. Innovation can be defined as first use of new knowledge. Recent empirical research Show that management accountants to keep in touch with the modern world, should be coordinated with the changing needs of managers. There are new tools and effective of Management accounting, it helps managers to achieving better and more efficient to goals that in the above of these goals is adding wealth to shareholder and value of company. Achieving to proposed objectives can be measured through the capital markets and these have done by analysis of financial statements and financial indicators. This study has been examined the relationship between use of management accounting innovation and traditional indicators financial in manufacturing companies in Tehran Stock Exchange during 86 to 90 years. The financial indicators include return on assets, return on equity and return on sales.
    The results obtained in this study; there is a significant relationship between return on assets and use of management accounting innovations. However, there is no significant the relationship between return on equity, return on sales and use of management accounting innovations.
    Keywords: Management Accounting Innovation, Return on Assets, Return on Equity, Return on Sales
  • Abdol Mehdi Ansari, Ali Reza Khorshidi, Ali Shirzad Page 41
    Stock liquidity and firm value are measures the investors involved in investment portfolio decisions and Understanding of factors affecting these criteria is very important. According to discussed the Theoretical Principles in the research are expected earning management will effect on these factors. Therefore, in this study will be discussed the effect of earnings management on the liquidity and value of listed companies in Tehran Stock Exchange. This study to measure the earnings management of accruals-based earnings management based on the Jones model and real earnings management based on Zarowin and Roychowdhury model is used. The statistical sample research is consists of 99 firms listed in Tehran Stock Exchange from 1387 to 1390. Results using of method of multivariate regression and panel data indicated positive and significant relationship between illiquidity measure and negative and significant relationship firm value measure with accruals-based earnings management and in other Results dont indicate a significant relationship between real earnings management and the independent variables.
    Keywords: stock liquidity, firm value, accruals, based earnings management, Real Earnings Management
  • Jaladin Hosseynabadi, Mahdi Zamani Mazdeh Page 55
    In 1372, the use of the services of a competent professional accountants, certified public accountants , was passed in Parliament , but due to the lack of a proper legal basis , the provisions of this Act was delayed until 1380 . Under the amended law cases in history until 27.11.1380 Direct Taxation Act, the law under Article 272 for enforcement of the tax laws of the country, was added. In spite of the above requirements, based on which the Accountant accepted the tax audit report without a formal hearing, the taxpayer is given, yet the implementation of this article is faced with numerous obstacles and mismatches. Tax authorities in several cases, the certified public accountants have adjusted to various reasons that are inconsistent with the text of the article above. This research has included studying the barriers to offer practical solutions appropriate to take action .Mybashdk·h descriptive study of a series of practical goals follows. Data collection questionnaire, which in some cases Asnadkavy method, is used. Besides the above, it was not possible to access the whole population; the sampling procedure was used to collect data. Findings , no reliance on tax agents, certified public accountants to report , because " there are uncertainties and deficiencies in tax laws , tax agents and weaknesses from the perspective of understanding the necessity of tax audits and tax agents and certified public accountants , financial Baqvanyn tax " is.
    Keywords: tax audit, tax officers, direct tax law, formal accountants
  • Zahra Dianatidilami, Morteza Barzegar Page 67
    No risk management model can be replaced by a suitable legal and economic system for debt collection. Reforming the law and economic systems is the principal condition to solve debt collection problems. This paper studies the risk of collecting receivable accounts in Iran and then answers this question that whether there are sufficient and appropriate economic indicators in Iran with regard to payment system in order to increase data efficiency or not? The proposed model in this paper is based on liquidity indicators (current ratio, working capital ratio, quick ratio), cash flow indicators (cash flow ratio, free cash flow ratio 1 and 2), solvency indicators (gearing ratio, debt ratio, debt-to-equity ratio). The data in this paper is collected by random sampling of the final statements of 117 companies which were accepted in stock exchange in Tehran before 1388 and continued their activities up to 1391 and it was analyzed using SPSS.20 software.
    At the end a local model for predicting the credibility of the debts of Iran’s stock exchange firms is presented by which companies can reduce their debt risk and in some certain situations accept a higher risk.
    Keywords: Accounts receivable risk management, Credit risk indicators, Liquidity indicators, Cash flow indicators, Solvency indicators, Logestic Regression
  • Yahya Hassas Yeganeh Page 85
    Based on existing evidence, Successful companies’ most important assets are intangible – such as their human capital. However, few companies provide detailed information about this resource. Human capital reporting (HCR) can also be regarded as an instrument that affect company financial performance and ultimately increase firm value. In this article, Gamerschlag and Moeller’s model (2011) is used that describes cause-and-effect relationships between HCR and company financial performance. So, the main purpose of this study is to examine the impact of HCR on financial performance and value of companies listed in the Tehran Stock Exchange. The dataset includes 112 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period 1385-1389. The study finds no significant evidence of the effect of HCR on the firm financial performance, but HCR has a positive and significant effect on stock price and firm value. Also, findings suggest a positive moderating effect of company size on the relationship between HCR and stock price and between HCR and firm value. It is also found that financial leverage and debt maturity have significant and positive impact on HCR.
    Keywords: Human Capital Reporting (HCR), financial performance, firm value, Tehran Stock Exchange