فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 27 (پاییز 1397)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 27 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدرضا نیکبخت، وحید منتی *، ذبیح الله رضایی، علی رحمانی صفحات 1-28
    به منظور تقویت و توسعه حاکمیت شرکتی در ایران، در دهه اخیر بر اساس رهنمودها و الزامات مقامات نظارتی به ویژه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار، حسابرسی داخلی نوین در ایران در کانون توجه قرارگرفته است. جوان بودن این حرفه ارزش آفرین، چالش های فراوانی برای اجرای آن به همراه داشته است و از طرفی بسیاری از جنبه های آن ازجمله کیفیت حسابرسی داخلی و چالش های پیاده سازی و اجرای آن در ایران، تبیین نگردیده است. پژوهش های گذشته نیز جنبه های محدودی از چالش ها و موانع توسعه حسابرسی داخلی را مدنظر قرار داده بودند؛ بنابراین برای تبیین و توصیف جامع از جنبه های گوناگون چالش های حسابرسی داخلی در ایران و راهبردهای ارتقای آن، برای بار نخست، با بهره گیری از رهیافت کیفی و به کمک روش نظریه زمینه ای و استفاده از مصاحبه های عمیق، ذینفعان اصلی حسابرسی داخلی موردپژوهش قرار گرفتند. برای این منظور با 33 نفر از ذینفعان اصلی (استفاده کنندگان و ارائه کنندگان) حسابرسی داخلی مصاحبه صورت گرفت. بعلاوه از داده های متنی مندرج در 30 مقاله، یادداشت و میزگرد منتشرشده در مجله ها و نشریه های حرفه ای پیرامون حسابرسی داخلی که عمدتا ارائه کننده دیدگاه ذینفعان پیرامون کیفیت حسابرسی داخلی و چالش های آن بود، نیز استفاده شد. داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی که ویژه رویکرد نظریه زمینه ای است، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مقوله های کلان، مقوله های اصلی و خرد مقوله ها (مفاهیم) استخراج گردید. بر اساس آن، چالش های پیاده سازی و اجرای حسابرسی به صورت چندوجهی و پیرامون عناصر مدل سیستمی یعنی پیرامون ورودی ها، اجرای کار، خروجی ها و عوامل زمینه ای موثر بر کیفیت و اثربخشی حسابرسی داخلی به عنوان نظریه و الگویی ظهور یافته ارائه گردید. یافته ها بیانگر چالش های فراوانی در ابعاد مختلف جهت پیاده سازی و اجرای حسابرسی داخلی باکیفیت در ایران است. با عنایت به چالش های پدیدار شده از داده های پژوهش، گزیده ای از راهبردهای رفع موانع و چالش ها در ابعاد گوناگون حسابرسی داخلی (کار حسابرسی، سازمان، حرفه، ناظر و جامعه) نیز در پایان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی داخلی، حسابرسی داخلی، موانع حسابرسی داخلی، رهیافت کیفی، نظریه زمینه ای
  • فریدون رهنمای رودپشتی، داود قرشی *، عباس فارسی، محمد نوروزی صفحات 29-38
    هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا روش هزینه یابی می باشد که بهای تمام شده محصولات را از جمع هزینه فعالیت هایی که منجر به ساخت محصول می شود، در واحد زمان بدست می آورد. در این مقاله بهای تمام شده خدمات بانکی در 10 شعبه منتخب بانک کشاورزی در شهر تهران در سال 1395 با روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا محاسبه و نتایج بدست آمده با میزان کارمزدهای مقرر فعلی خدمات بانک مقایسه گردیده است. خدمات در سطح شعب نمونه شامل 10 نوع خدمات از جمله گشایش اعتبار اسنادی، حواله ارزی، فروش اوراق گواهی سپرده عام، پاس نمودن چک و... بوده و از اطلاعات مالی شعب و ستاد استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد بهای تمام شده خدمات بانک با احتساب خدمات داخلی شعب (قیمت گذاری داخلی) با کارمزدهای مقرر فعلی برای هر نوع خدمت متفاوت می باشد. بنابراین این یافته ها علاوه بر کمک به مدیران بانک، جهت ارزیابی عملکرد دوایر می تواند اطلاعات مفیدی برای بهبود عملکرد و افزایش کارایی در اختیار آنان قرار دهد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، صنعت بانکی، حسابداری مدیریت، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا
  • صادق همه خانی *، حمیدرضا وکیلی فرد، رویایی رمضانعلی، قدرت الله طالب نیا صفحات 39-50
    علی رغم پیشرفت های فنی، موقعیت جغرافیائی شرکت ها هنوز نقش عمده ای در تعیین تصمیمات سرمایه گذاران را ایفا می کند، از طرف دیگر علاقه مندی های زیاد و قابل توجهی در ادبیات حسابداری در فهم این نکته وجود دارد که چگونه تفاوت ها در فرهنگ ملی برaccounting outcomes and the capital markets. نتایج و عواقب حسابداری و بازارهای مالی تاثیر می گذارد، بنابراین بخش عمده ای از پژوهش های انجام شده در این زمینه به بررسی تاثیر فرهنگ بر تصمیم گیری های مدیریت و گزارش دهی گسترده تمرکز دارد بر این اساس هدف این پژوهش، مطالعه شواهد عینی درباره رابطه موقعیت جغرافیائی شرکت ها و ریز فرهنگ ها بر پدیده چسبندگی هزینه ها می باشد، جامعه آماری پژوهش 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی یک دوره 6 ساله از سال 1390 تا 1395 انتخاب گردید. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه اجرا توصیفی، پیمایشی و از نوع همبستگی است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش از نرم افزارهای EVIEWS 9 و SPSSاستفاده و نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، بیانگر آن است که بین موقعیت جغرافیائی شرکت‍ ها و پدیده چسبندگی هزینه تاثیر معناداری وجود ندارد اما بین ریزفرهنگ‍‍‍ ها و پدیده چسبندگی هزینه تاثیر معناداری وجود دارد، همچنین بین موقعیت جغرافیائی و ریزفرهنگ ها رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: موقعیت جغرافیائی، ریزفرهنگ ها، پدیده چسبندگی هزینه ها، بورس اوراق بهادار
  • مهدی حیدری، رضیه علی خانی *، مهدی مران جوری صفحات 51-62
    امروزه کمتر کسی می تواند اهمیت شفافیت گزارشگری مالی را نادیده بگیرد، زیرا سهامداران و اعتباردهندگان تصمیمات با اهمیت سرمایه گذاری خود را بر اساس اطلاعات مالی شرکت ها می گیرند. افشای مناسب همراه با شفافیت گزارشگری مالی می تواند شرایط مطمئنی را ایجاد کرده و اعتماد سرمایه گذاران را ارتقا دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر استقلال هیات مدیره بر کیفیت افشای اطلاعات اجتماعی در گزارش های سالانه است. در پژوهش حاضر تاثیر نسبت مدیران غیرموظف، اندازه هیات مدیره و تعداد جلسات هیات مدیره بر کیفیت افشای اطلاعات اجتماعی در گزارش های سالانه در بازه زمانی 1390 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری نیز شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چند متغیره بوسیله نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد نسبت مدیران غیرموظف و اندازه هیات مدیره بر کیفیت افشای اطلاعات اجتماعی تاثیر مثبت دارد، اما تعداد جلسات هیات مدیره برکیفیت افشای اطلاعات اجتماعی در گزارش های سالانه، تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، مسئولیت اجتماعی، ویژگی های هیات مدیره
  • رویا ایزی، منصور گرکز *، پرویز سعیدی، علیرضا معطوفی صفحات 63-82
    در این پژوهش، رابطه بین رفتار مالی مدیران مبتنی بر روانشناسی شناختی و کیفیت افشای اطلاعات حسابداری با رویکرد معادلات ساختاری و معادلات رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 128شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1386تا 1395 انتخاب گردید. رفتار مالی مدیران مبتنی بر روانشناسی شناختی (در مدل معادلات ساختاری متغیر پنهان، در مدل رگرسیون متغیر مستقل) توسط متغیر های مشاهده پذیر کوته بینی، رفتار فرصت طلبانه و اعتماد بنفس بیش از حد مدیران و کیفیت افشای اطلاعات حسابداری نیز با استفاده از امتیاز تعلق گرفته به هر شرکت توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران و از طریق اطلاعیه رتیه بندی شرکت ها از نظر کیفیت افشا و اطلاع رسانی مناسب، اندازه گیری شد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه گیری و ساختاری پژوهش، مدل نهایی کیفیت افشای اطلاعات حسابداری با استفاده الگوی معادلات ساختاری و روش تجزیه و تحلیل Stepwise تدوین گردید و اعتبار مدل رگرسیون پیشنهادی پژوهش با استفاد از آزمون t زوجی مورد بررسی قرار گرفت، نتایج حاکی از آن است که رفتار مالی مدیران مبتنی بر روانشناسی شناختی بر کیفیت افشای اطلاعات حسابداری موثر است.
    کلیدواژگان: رفتار مالی مدیران، روانشناسی شناختی، کیفیت افشای اطلاعات حسابداری، مدل سازی معادلات ساختاری، مدل رگرسیون
  • محمود صمدی لرگانی صمدی لرگانی *، ناهید فاضل فر صفحات 83-94
    هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای نگرش حسابرسان کارآفرین و غیر کارآفرین به عوامل موثر بر استقلال آن ها می باشد. با استفاده از پرسشنامه های 249 برگشتی، اطلاعات عمومی و تخصصی پرسشنامه ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رابطه مثبت معناداری نگرش نسبت به فعالیت حسابرسی در حسابرسان کارآفرین نسبت به دیگران با تعادل زمانی نشان می دهد که با توجه به ویژگی های کارآفرینی در حسابرسان، نگرش آن ها نسبت به فعالیت های حسابرسی، رابطه بین این نگرش و تعادل زمان حسابرسی و فعالیت های بازاریابی. حسابرسان متخصص در صنعت بر اساس تئوری اقدام منطقی می توانند سهم قابل توجهی در کاهش هزینه ها و توسعه بازار حسابرسی داشته باشند؛ چراکه آن ها از نگرانی های صنعت آگاه هستند و تخصص آن ها منجر به تعامل بهتر با کارفرمایان می شود. نگرش مثبت حسابرسان تخصصی می تواند منافع همه ذینفعان را در نظر بگیرد. افزون بر این، حسابرسان کارآفرین با نگرش مثبت به فعالیت های بازاریابی می توانند تاثیر مثبتی بر توازن حسابرسی و فعالیت های بازاریابی داشته باشند. بااین حال، با افزایش تجربه حسابرسان، تعادل بین حسابرسی و فعالیت های بازاریابی کاهش می یابد. با توجه به نقش مهم حسابرسان کارآفرینی در بهینه انجام وظایف تعیین شده در زمینه حسابرسی و بازاریابی، شرکای شرکت های حسابرسی توصیه می شود ویژگی های کارآفرینی در استخدام را موردتوجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: حسابرسان کارآفرین و غیر کارآفرین، حسابرسان متخصص صنعت، بازاریابی حسابرسی، استقلال
  • علی کارشناسان، رضا ممشلی * صفحات 95-108
    با بروز بحران های مالی در سالهای اخیر، شرکتها با فشار رقابتی زیادی جهت بهبود عملکرد مواجه شدند. پژوهش حاضر با بررسی اثر توانایی مدیریت بر کنترل بحران مالی درون سازمانی در بازه زمانی 1388 تا 1394 در پی پاسخ به این سوال است که آیا مدیران شرکتها توانایی هدایت و کنترل بحران مالی را دارند؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا ممکن است مدیران بوسیله گزارشگری متقلبانه فقط تظاهر به بهبود عملکرد و خارج شدن از بحران مالی کرده باشند؟ نمونه آماری این پژوهش شامل 173 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که به به شرط دارا بودن شرایط پژوهش انتخاب شدند. معیار وجود بحران مالی در یک شرکت وجود حداقل یکی از سه معیار، کسب سه سال متوالی زیان (زیان عملیاتی، زیان خالص یا زیان انباشته) ؛ کاهش سود تقسیمی هر سال نسبت به سال قبل به میزان بیش از 40درصد و مشمول ماده 141 قانون تجارت بودن شرکت های مورد بررسی می باشد. نتایج پژوهش با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره نشان داد در سطح اطمینان 95درصد، بین توانایی مدیریت و شدت بحران مالی درون سازمانی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. در واقع، نتیجه فرضیه اول پژوهش حاکی از توانی مدیران در حل مشکل پدیده بحران مالی درون سازمانی بود. نتایج فرضیه دوم و سوم پژوهش نشان داد که مدیران برای برون رفت از وضعیت بحران مالی اقدام به گزارشگری خدعه آمیز نکرده اند و فقط به مدیریت سود آن هم در چارچوب اصول حسابداری دست زده اند.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، بحران مالی، احتمال تقلب، مدیریت سود
  • حسن همتی، محمد زین العابدینی *، امین خلیلی، بهمن قادری صفحات 109-124
    بدون شک در جو رقابتی سازمان‏های عصر حاضر، تنها سازمان‏ها و موسساتی می‏توانند به ادامه حیات و توسعه روزافزون دست‏یابند که محور اساسی فعالیت‏هایشان، مبتنی بر کیفیت مناسب و ارائه خدمات با قیمت معقول بوده تا از این طریق رضایت مشتری را به عنوان یک اصل در پی داشته باشند. لذا، به منظور درک این مفاهیم،مقاله حاضر به‏طور خلاصه، توسعه های نظری و تجربی انجام شده در داخل و خارج از کشور در حوزه پژوهش‏های حسابداری مدیریت در ارتباط با روابط بین اقلام بها، ارزش مشتری، درآمدها، سودآوری و محرک‏های آن‏ها را بیان می‏نماید و به مرور پژوهش‏های مرتبط از دیدگاه حسابداری مدیریت استراتژیک می‏پردازد و موارد نیاز جهت انجام پژوهش‏های آتی را مطرح می‏کند. مقاله حاضر، دارای دو بخش اصلی می‏باشد. بخش اول، خلاصه‏ای از بررسی های انتقادی از ادبیات موجود می‏باشد که شامل بخش‏هایی به شرح زیر است: (1) تلاش اولیه جهت الگوسازی روابط محرک بها به منظور درک اهمیت مدیریتی و اقتصادی این روابط، و ارائه روابط تجربی در ارتباط با اهمیت آماری این روابط؛ (2) تلاش‏های متعاقب برای بهبود الگوسازی و برآورد این روابط؛ و (3) پژوهش‏های نظری و تجربی در ارتباط با محرک‏های بها، درآمد و سود. در بخش دوم نیز به بررسی نیازهای پژوهش‏های آتی، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اقلام بها، ارزش مشتری، درآمدها، سودآوری، محرک ها
  • یونس نوبخت * صفحات 125-136
    هدف این مقاله، علم سنجی پژوهش های حسابداری رفتاری در ایران، از ابتدای انتشار مجلات علمی پژوهشی حسابداری تا ابتدای سال 1396 با استفاده از روش تحلیل محتوا می باشد. داده های پژوهش با بکارگیری ابزار سیاهه ی وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ در طی سال های مورد مطالعه 225 مقاله در این حوزه به چاپ رسیده که 531 نویسنده در تولید این مقالات مشارکت داشته اند. از 531 نویسنده مشارکت کننده در تولید این آثار، 9/33 درصد را استادیاران و 5/30 درصد را کارشناسان ارشد تشکیل می دهند. 7 درصد مقالات تک نویسنده ای و 93 درصد حاصل کارگروهی بوده است. در بین دانشگاه ها و موسسات آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات با 39 مقاله در رتبه اول و دانشگاه علامه طباطبائی با 19 مقاله در رتبه دوم قرار گرفته اند. از نظر گرایش موضوعی، بیش از 30 درصد آثار منتشر شده در حوزه حسابداری مالی بوده و حسابرسی با 1/27 درصد و حسابداری مدیریت با 8/13 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. از مجموع 6156 منبع مورد استناد در مقالات، تقریبا 70 درصد منابع به زبان انگلیسی و 30 درصد به زبان فارسی بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، تحلیل محتوا، حسابداری رفتاری، علم سنجی
  • علی هدایتی، شهره یزدانی *، محمدحامد خان محمدی صفحات 137-152
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی نیازهای آموزشی اعضا جامعه حسابداران رسمی ایران در ارتباط با به کارگیری استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی و بررسی تفاوت های نیازهای آموزشی با توجه به خصوصیات فردی آن ها می باشد. در این راستا، دو سوال اساسی تدوین گردید. به منظور پاسخ به سوالات، 253 پرسشنامه از حسابداران رسمی ایران جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی، آزمون تحلیل عاملی و آزمون کروسکال والیس استفاده شده است. پژوهش حاضر، نیازهای آموزشی مربوط به سرفصل های استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی را به ترتیب اهمیت تحت چهار عامل شامل صورت های مالی، چهارچوب مفهومی، استانداردهای پیشرفته، و استانداردهای پایه شناسایی و طبقه بندی می کند. در همه سوالات مربوط به نیازهای آموزشی گزینه های نیاز است و به شدت مورد نیاز است دارای بالاترین درصد پاسخ است. در سرفصل های "حسابداری مالیات طبق استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی"، "صورت های مالی تلفیقی طبق استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی"، "حسابداری ارزش منصفانه موضوعات حسابداری طبق استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی" و "پذیرش برای نخستین بار" گزینه به شدت مورد نیاز است دارای بالاترین درصد است اما در سایر سوالات گزینه نیاز است دارای بالاترین درصد پاسخ است. درپژوهش حاضر، نیازهای آموزشی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بر اساس سطح تحصیلات، آموزش و تجربه پیشین کار کردن با استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی متفاوت است. کاربرد عملی از تحقیق موجود عبارت است از شناسایی سرفصل های مورد نیاز جهت آموزش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی و تفاوت در نیازهای آموزشی در میان زیرمجموعه های حرفه، به منظور ایجاد و توسعه سیستم آموزشی هدفمند و کارا در ارتباط با آماده سازی جهت پذیرش این استانداردها.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، خصوصیات فردی، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی و جامعه حسابداران رسمی ایران
  • مهدی قلی پور خانقاه * صفحات 153-162
    این مطالعه شواهدی را در مورد ثبات در سیاست های توزیع سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، به عنوان یک بازار کمتر توسعه یافته، ارائه می دهد و به طور تجربی، با استفاده از مدل تعدیل شده لینتنر و با رویکرد تحلیل داده های ادغام شده، چگونگی تبعیت این شرکت ها از یک سیاست تقسیم سود نقدی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. بر اساس نتایج بدست آمده از تحلیل داده های آماری مربوط به یک نمونه از 222 شرکت فعال در بازار بورس تهران، میزان پرداختی سود نقدی در دوره قبل به طور معناداری یکی از تعیین کننده های سیاست سود نقدی جاری شرکت ها بوده است و لذا، شرکت های حاضر ، سیاست های تقسیم سود نسبتا پایداری را دنبال کرده اند.
    کلیدواژگان: ثبات سیاست های سود نقدی، مدل لینتنر، رگرسیون داده های ادغام شده
  • عباس خمسه *، یدالله صادقی مرزناکی صفحات 163-180
    هدف از این پژوهش در صنعت پتروشیمی ایران، دست یابی به راهکارهای مناسب برای حل چالش های پیش روی و توسعه مدل مدیریت نوآوری در شرکت های پتروشیمی تولید کننده محصولات پلی اتیلنی با رویکرد محصولات نوین پلی اتیلنی می باشد. گردآوری داده ها از روش مطالعات کتابخانه ای - میدانی صورت گرفته که پس از طی این مراحل، از 130 شاخص استخراج شده، 58 شاخص اصلی با غربالگری خبرگان در نظر گرفته شد،که باتوجه به این شاخص ها، پرسشنامه پژوهش طراحی و توزیع گردید. در نهایت پس از نظر دهی 105 نفر از مدیران و کارشناسان چندین شرکت پتروشیمی و صنایع پایین دستی در حوزه محصولات پلی اتیلنی ، در خصوص این شاخص ها، داده های جمع آوری شده، با استفاده از معادلات ساختاری، و نرم افزار PLS Smart، مدل پژوهش، مورد برازش قرار گرفت. پس از برازش، 29 شاخص، 2 عامل و 6 بعد، برای مدل طراحی شده پذیرفته شد. بعد عمومی، تشکیل شده از عوامل (اقتصادی- سازمانی- مقرراتی و نظارتی) و بعد اختصاصی نیز از عوامل (تکنولوژیکی و فنی- بازاریابی- سیستمی) تشکیل شده است. طبق پژوهش انجام شده برای مدیریت نوآوری موفق، در شرکت های پتروشیمی تولید کننده محصولات پلی اتیلنی توجه به همه موارد فوق، ضروری می باشد. با توجه به نتایج حاصل از ANP فازی، در صنعت پتروشیمی معیار تکنولوژی بیشترین اثر گذاری را داشته و بعد از آن نیز دو معیار عوامل سازمانی و سیستمی در رتبه های دوم و سوم قرار می گیرند و البته عامل بازار نیز به عنوان یک عامل اختصاصی در رتبه چهارم دیده می شود. در بررسی زیر معیارها نیز همان طور که بر اساس نتیجه به دست آمده در خصوص معیارها انتظار می رفت، زیر معیار توسعه تکنولوژی که یکی از زیر معیارهای مربوط به معیار تکنولوژی بود با کسب بیش ترین رای در رتبه اول قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت نوآوری، مدل مدیریت نوآوری، صنایع پتروشیمی، محصولات پلی اتیلنی، ANP فازی
  • یحیی حساس یگانه *، جعفر باباجانی، محمدتقی تقوی فرد، آرش آرین پور صفحات 181-204
    هدف اصلی این مقاله، ارائه مدل عملکرد پایدار کسب و کار در ایران است. به منظور دستیابی به اهداف اصلی تحقیق، پرسشنامه ای طراحی و بین خبرگان توزیع شد. پرسشنامه شامل 39 پرسش در مورد شناسایی و تعیین 23 مولفه و 125 شاخص مربوط به مولفه ها و هم چنین شامل 7 پرسش مربوط به چارچوب، دامنه، محتوا و کیفیت افشاء عملکرد پایدار کسب و کار در ایران است. پس از دریافت پرسش نامه ها، اطلاعات 108 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از آزمون تحلیل عاملی تاییدی، 11 شاخص حذف شدند. یافته ها نشان می دهد که در ایران بین عملکرد پایدار مالی و غیر مالی ارتباط متقابل وجود دارد که مطابق با مبانی نظری تحقیق حاضر است. سایر یافته های تحقیق نشان می دهد که اجباری شدن رویکرد عملکرد پایدار کسب و کار در ایران و سالانه بودن دوره تناوب آن مورد قبول بیشتر خبرگان است.
    کلیدواژگان: مدل عملکرد پایدار کسب و کار، عملکرد پایدار کسب و کار، شاخص عملکرد پایدار کسب و کار، عملکرد پایدار مالی، عملکرد پایدار غیرمالی
  • صدیقه خزلی، رحمت الله محمدی پور * صفحات 205-216
    دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، پارکهای علم و فناوری و سایر موسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری به عنوان اصلی ترین ارکان توسعه علم و فناوری کشورها محسوب می شوند، زیرا محصولات و برون دادهای این مراکز اعم از سرمایه های فکری و دانشی و نیز تولیدات علمی و فناوری از مهمترین سرمایه های کشورها به ویژه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که از آن به عنوان سرمایه های نامشهود یاد می شود. نقش سرمایه های نامشهود در جوامع بین المللی به عنوان یکی از مهمترین ابزار اعمال قدرت کشورها نقشی مهم، اساسی و سازنده است. از اینرو نقش آفرینی و عرضه اندام در سطح بین المللی بدون نهاد علم و فناوری تقریبا میسر نمی باشد کما اینکه در سطح ملی نیز اثرگذاری آن قابل توجه است.
    در این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و تحلیلی و توصیفی ابتدا وضعیت بودجه پژوهشی دستگاه های مندرج در قانون بر اساس فصول و برنامه های تحقیقاتی طی سالهای 90 تا 95 بررسی شده است. سپس بر اساس اطلاعات و آمارهای موجود، اهداف و فعالیتهای معاونت و همچنین مستندات قانونی، کارایی و اثربخشی و در نهایت بهره وری برخی از فعالیتهای تحقیقاتی به نسبت بودجه پژوهشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بودجه پژوهشی طی سالهای فوق روندی رو به رشد داشته است، اما در برخی از سالها بودجه تحقیقات، علیرغم رشد در همان سال، نسبت به سال قبل خود کاهش داشته است، که این موضوع نشان دهنده رشد نامتناسب بودجه تحقیقات نسبت به رشد بودجه کل می باشد. از میان 22 فعالیتهای تحقیقاتی معاونت پژوهشی که در واقع در این تحقیق از آنها بعنوان شاخص های علم و فناوری یاد می شود علیرغم عدم تحقق هدف برنامه توسعه پنجم مبنی بر "رسیدن سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی به میزان 3درصد" ، در 9 مورد دارای میانگین رشدی متناسب با میانگین رشد بودجه تحقیقات و حتی بیشتر بوده است و در 13 مورد دیگر میانگین رشدی کمتر از میانگین رشد بودجه تحقیقات داشته اند.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی، بودجه پژوهشی، اثربخشی، کارایی، بهره وری، شاخصهای علم و فناوری
  • صغری براری نوکاشتی، بهمن بنی مهد *، احمد یعقوب نژاد صفحات 217-230
    هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر خالص دارایی عملیاتی غیرعادی می باشد، بدین منظور فرضیه های تئوری اثباتی حسابداری شامل فرضیه پاداش، فرضیه بدهی و فرضیه هزینه سیاسی بر مبنای انعطاف پذیری حسابداری مورد آزمون قرار گرفته است. نمونه آماری تحقیق، شامل 163 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1395 است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین میزان انعطاف پذیری حسابداری و تغییرات خالص دارایی عملیاتی غیرعادی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. این رابطه مثبت حاکی ازآن است که استفاده از اقلام تعهدی اختیاری در ترازنامه منعکس و انباشته خواهد شد و باعث کاهش انعطاف پذیری حسابداری باقیمانده خواهد گردید و این موضوع توانایی مدیریت در بکارگیری اقلام تعهدی را در دوره های بعد محدودتر خواهد ساخت. همچنین نتایج تحقیق نشان داد بین میزان پاداش، نسبت بدهی و درصد سهامداران نهادی با تغییرات خالص دارایی عملیاتی غیرعادی رابطه منفی و معنی دار و بین اندازه شرکت و تعداد کارکنان با تغییرات خالص دارایی عملیاتی غیرعادی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می گردد در تحقیقات آتی، خالص دارایی عملیاتی غیرعادی به عنوان شاخص مدیریت سود بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری حسابداری، خالص دارایی عملیاتی غیرعادی، فرضیه پاداش، فرضیه قراردادها، فرضیه هزینه سیاسی
  • مصطفی ایزدپور، هاشم نیکومرام * صفحات 231-246

    مدیران در واکنش به تغییرات فروش، منابع شرکت را به طور متقارن تغییر نمی‌دهند. این عدم تقارن باعث بروز رفتار چسبنده یا ضدچسنده هزینه‌ها در سطوح مختلف می‌گردد. دلایل مختلفی برای رفتار نامتقارن هزینه‌ها در پژوهش‌های قبلی مستند شده است که یکی از آنها فرضیه تصمیمات آگاهانه مدیران می‌باشد. از لحاظ نظری، خوش‌بینی یا بدبینی مدیران نسبت به آینده ممکن است تعدیل هزینه‌ها را به تاخیر بیندازد. ترکیب حالت‌های مختلف چرخه‌های سیاسی (انتخابات) و چرخه‌های اقتصادی (رونق و رکود) می‌تواند انتظارات متفاوتی را نسبت به فروش آتی ایجاد نموده و باعث عدم تقارن در رفتار هزینه‌ها شود. شواهد تجربی داخل کشور در این زمینه مسکوت است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چرخه‌های سیاسی (انتخابات) و چرخه‌های تجاری (رکود و رونق) بر رفتار نامتقارن هزینه‌ها می‌باشد. بدین منظور اطلاعات مورد نیاز 108 شرکت برای بازه زمانی 1380 تا 1394 جمع‌آوری گردیده و مورد آزمون قرار گرفته‌اند. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در حالت‌های مختلف ترکیب چرخه‌های تجاری و چرخه‌های سیاسی، رفتار هزینه‌ها متفاوت است، به بیان دیگر، تصمیمات مدیران در مورد تعدیل منابع تحت تاثیر شرایط اقتصادی و سیاسی قرار دارد.

    کلیدواژگان: رفتار نامتقارن هزینه، چسبندگی هزینه، رکود، رونق، انتخابات
|
  • Mohammad Reza Nikbakht, Vahid Mennati *, Zabihollah Rezaee, Ali Rahmani Pages 1-28
    In the past decade, In order to develop corporate governance in Iran, regulatory authorities such as the Central Bank of the Islamic Republic of Iran (CBI) and the Securities & Exchange Organization (SEO) have considered the modern internal auditing through issuing guidelines and requirements in this regards. Due to the gradual expansion of the modern internal auditing in Iran, the many challenges surrounding this value-adding profession have been born that limits its effective implementation. On the other hand, many aspects of the internal auditing in Iran, including the internal audit quality (IAQ) and it' S obstacles and barriers, have not been clarified yet. Also, limited areas of the Internal Audit Challenges (IAC) and barriers have been considered in previous research. In order to explain and describe the various aspects of IAC and it’ s Improvement Strategies, by using the qualitative approach and grounded theory, internal audit multi-stakeholders (user, executive, regulators and standard setter) were studied for the first time in Iran. In this regard, 33 people were interviewed. In addition, 30 papers and seminars which published in Iranian professional magazines that reflect the viewpoints of the above-mentioned stakeholders were also used and analyzed. The data were analyzed by using the open coding, axial coding & selective coding approach that are specific to the grounded theory and major categories, categories, and subcategories (concepts) were extracted. Using a system model approach that includes inputs, process, outputs, outcomes and contextual factors, the IAC model as an emerged theory was designed. The model incorporates multidimensional of IAC. The findings suggest that there are many challenges in implementing and achieving the IAQ in many aspects for Iranian organization. Due to these, the multidimensional strategies have been introduced at engagement level, internal audit function level, firm level and national level.
    Keywords: Internal Audit quality, Internal Auditing, Internal Audit Barriers, Qualitative Research, Grounded Theory
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhty, Davood Ghoreishi *, Abbas Farsi, Mohammad Norozi Pages 29-38
    Activity-based costing (ABC) is a particular costing methodology that calculates the cost of products, in time unit, from the total costs of activities resulting in presentation of banking products. In this paper, the cost of banking services in 10 selected branches of Bank Keshavarzi in Tehran in 2016 is computed by Time-Driven Activity-Based Costing Method (TD-ABC) and the outcomes are compared with current banking charges. The products at sample branches level include banking services, deposit services and bank financial facilities in local and foreign currencies. It is to be noted that the financial data collected from branches and Headquarters have been utilized in the study.The findings of the study display that cost of banking products, considering branches internal services (internal pricing) and the current banking charges for each of the services, presents various outcomes. So these findings, in addition to helping the bank managers to assess the performance of departments can provide useful information to improve performance and increase the efficiency of them
    Keywords: Time-Driven Activity-Based Costing, Banking industry, Accounting Management, Activity-based costing
  • Sadegh Hamrhkhani *, Hamidreza Vakilifard, Ramezanali Royaei, Ghodratalah Talebnia Pages 39-50
    Notwithstanding technical advanced, Geographic situation of companies play main role in determinate the investor’s decision, in other side, there is many and remarkable favorites in accounting literature of understanding this point that how difference of national culture influenced on accounting results and financial market, therefore main part of accomplished research in this base focus on studying influence of culture on management decision and comprehensive reporting. In this base, the purpose of this research is studying irreplaceable evidence about relationship between Geographic situation of companies and micro cultures on cost stickiness phenomenon, statistical society of research selecting among accepted 104 company of paper money stock exchange during 6 years since from 2011 to 2016. The way of research in view of purpose, is applied and in view of manner of doing is descriptive, geodesic and is affinity type. Also, in order to analyze the research data used SPSS and EVIEWS 9 software, obtained results of test theories showing that there is no meaningful influence between Geographic situation of companies and cost stickiness phenomenon but there is meaningful influence of micro cultures and tenacity expenses phenomenon, also there is no meaningful relationship between Geographic situation and micro culture.
    Keywords: Geographic situation, micro cultures, cost stickiness phenomenon, paper money stock exchange
  • Mehdi Heydari, Razieh Alikhani *, Mehdi Maranjory Pages 51-62
    Today, noone could ignore the importance of transparency in financial reporting, because shareholders and creditors of important decisions use their investment, according to financial information of companies. Appropriate disclosure with transparency in financial reporting can create secure conditions andpromote investor confidence. In this study, the effect of board independence on the quality of social disclosures in the annual reports will be discussed. In this study, we investigate the effect of thenon-executive directors’ number, board size, andthe number of board meetings on social disclosures quality in annual reports. The study was carried out in the period 2015-2011. The statistical population of this research is firms listed on the Tehran Stock Exchange. The multiple regression has been used to test the research hypothesis. The results showed the numbers of non-executive directors and board size have an effect on the quality of social disclosures, but the numbers of board meetings have no effect on social disclosures quality in annual reports.
    Keywords: Financial reporting, Social Responsibility, Board features
  • Roya Izi, Mansour Gharkaz *, Parviz Saeidy, Alireza Matoofi Pages 63-82
    In this research, the relationship between financial behavior of managers based on cognitive psychology and disclosure quality of accounting information was investigated using structural equation approach and regression equations. For this purpose, an example of 128 companies listed in the Tehran Stock Exchange between 2007 and2017was selected. The financial behavior of managers based on cognitive psychology (in the model of hidden variable structural equations in the independent variable regression model) by observable variables of narrow-mindedness, opportunistic behavior and excessive confidence of managers, and the quality of disclosure of accounting information, also using accruals Each company was measured by the Tehran Stock Exchange and through the Company's reticulation notices regarding the quality of disclosure and appropriate information. After verifying the acceptable fit of the measurement and structural patterns of the research, the final model of the disclosure of accounting information was developed using the structural equation model and the stepwise analysis method. The validity of the proposed regression model was evaluated using paired t-test. The results indicate that financial behavior of cognitive psychological managers is effective on the quality of disclosure of accounting information.
    Keywords: Financial behavior of managers, cognitive psychology, disclosure quality of accounting information, structural equation modeling, regression model
  • Mahmoud Samadi Lagarani *, Nahid Fazelifar Pages 83-94
    This study Comparative of the Entrepreneur and Non-Entrepreneur Auditors’ Attitude to Effective Factors of Their Independence. Using the 249 intact questionnaires returned, general and specialized information of questionnaires were analyzed. Results showed that the significant positive relationship of attitude to auditing activities in the entrepreneur auditors compared to others with time balance indicates that, due to the entrepreneurship characteristic in auditors, their attitude to auditing activities will strengthen the relationship between this attitude and the time balance of auditing and marketing activities. Auditors specialized in the industry, based on the theory of reasoned action, can make a substantial contribution to reduce costs and develop the auditing market, because they are aware of industry concerns, and their expertise will lead to better interaction with employers. The positive attitude of specialized auditors can take into account the interests of all stakeholders. Moreover, entrepreneur auditors with a positive attitude to marketing activities can have a significant positive effect on the balance of auditing and marketing activities. However, with increasing experience of auditors, the balance between auditing and marketing activities decreases. Given the important role of entrepreneur auditors in optimally performing assigned duties in the field of auditing and marketing, the partners of auditing firms are advised to consider the entrepreneurship characteristic in recruitment.
    Keywords: Entrepreneur, Non-Entrepreneur Auditors, Industry-Specialist Auditors, auditing marketing, Independence
  • Ali Karshenasan, Reza Mamashli * Pages 95-108
    The Recent financial crises deals with competition pressure between companies regarding performance improvement. The present study examines the effect of management's ability to control inter-organizational financial crisis during the period 2009 – 2015, in response to the question of whether managers have the ability to control and guiding the financial crisis? If the answer is positive, may managers cross professionalism to pretend improvement of their performance and show off to get out of the financial crisis and turn to fraudulent reporting? The statistical sample of this study includes 173 companies listed in Tehran Stock Exchange which were selected as per consistent by the study. The financial crisis existence standard in a company is measured at least one of three criteria, three consecutive years of losses (operating loss, net loss or retained); reduction in dividends each year relative to the last year by more than 40 percent and included Article 141 of the commerce law Code of companies under study. The results of multiple regression model indicated that, in 95 percent statistical assurance, management ability has significant reverse effect on severity of internal financial crisis. In fact, the result of the first hypothesis test of research approved of the ability of managers to solve the problem of the internal financial crisis phenomenon. The results of the second and third hypotheses test of the research showed that managers did not report fraudulently to escape the financial crisis, and just do earning management within the framework of accounting principles.
    Keywords: Management Ability, Financial Crisis, Fraud Probability, Earning Management
  • Hasan Hemmati, Mohammad Zeynolabedini *, Amin Khalili, Bahman Qaderi Pages 109-124
    Undoubtedly, in the competitive environment of today's organizations, only those organizations and institutions will be able to continue their growth and developments, which their main objective is to achieve sound quality and delivering services with reasonable prices and they consider the customer satisfaction as an important principle. Therefore, this paper summarizes the development of theoretical and empirical management accounting research inside and outside the country regarding relationships between costs, customer value, revenues, profitability, and their drivers; reviews the research from a strategic management accounting perspective; and discusses needs for future research.
    This article has two main parts. The first part of this paper is a summary of the critical reviews of existing literature, which include the following sections: (1) An initial attempt to develop and estimate models of relationships between cost drivers in order to understand the administrative and economical importance of these relationships, and to provide Experimental relationships about the statistical significance of these relations; (2) subsequent efforts to improve the modeling and estimation of these relationships; and (3) theoretical and empirical research regarding cost, revenue, and profitability drivers. The second part also addresses the needs of future research.
    Keywords: Costs Items, Customer Value, Earnings, Profitability, Drivers
  • Younes Nobakh * Pages 125-136
    The purpose of this paper is to scientifically assess the behavioral accounting research in Iran from the beginning of the publication of academic research journals by the beginning of 2018 using the content analysis method. The research data were collected using a check list tool and statistical analyzed using Excel software. The research findings show that over the years, 225 articles have been published in this field, with 531 authors have contributed to the production of these articles. Of the 531 authors who contribute to the production of works, 30.9 percent are associate professors and 30.5 percent are masters. 7% of articles have only one author and 93% are the results of grouping work. Between universities and educational institutions, the Islamic Azad University of science and research branch, with 39 articles ranked first and Allameh Tabataba'i University, ranked second with 19 papers. In terms of topic orientation, more than 30% of the publications published in the field of financial accounting, and auditing with 27.1% and management accounting with 13.8% are in the next rank. From total of 6156 references cited in the articles, approximately 70% were in English and 30% in Persian.
    Keywords: Behavioral accounting, Content analysis, Iran, Scientometrics
  • Ali Hedayati, Shohre Yazdani *, M. Hamed Khan Mohammadi Pages 137-152
    The purpose of current study is to identify the educational needs of Iranian certified public accountants' towards the implementation of international financial reporting standards and examining of different educational needs of them according to personal characteristics. . For this purpose two questions were designed and 253 questionnaires were collected.in order to analyze responses we used descriptive statistics, factor analyses and Kruskal-Wallis Test. current study classify the educational needs of ICPAs to four categories according to their importance which are financial statements, conceptual framework, advanced standards and basic standards.
    In all of the questions necessary needed and needed choices are ranked higher than not needed. Tax accounting, consolidated financial statements, fair value accounting and first time adoption topics are answered mostly by the choice of necessary needed but the other topics are answered mostly by choice of needed. Educational needs of ICPAs are different according to their academic certificate and prior experience and education in applying IFRSs. The practical application of current study is to develop an efficient educational system which is targeted to special needs of subgroups of accountants in order to make them ready for adopting IFRSs.
    Keywords: Educational needs, personal characteristics, international financial reporting standards Iranian certified public accountants
  • Mehdi Gholipour Khanegah * Pages 153-162
    This study presents some evidences about stability of dividend policy of TSE listed corporation. Using panel data regression models, we empirically analyzed dividend policy of these corporations. Based on results derived from analyzing 222 TSE listed corporations, amount of dividend in previous financial period had been one of significant determinants of current dividends and so these corporations have fallow stable dividend policies.
    Keywords: Stability of dividend policies, Lintner Model, Panel data regressions
  • Abbas Khamseh *, Yadollah Sadeghi Pages 163-180
    The aim of this research in Iran’s petrochemical industry is access to appropriate solutions to solve the facing challenges as well as development of innovation management model in petrochemical companies producing polyethylene products with the approach of the new polyethylene goods. Data collection was conducted using the library and field studies. After taking these steps, 58 main indicators were considered by experts’ screening among 130 extracted indices. Based on these indicators, final questionnaire was designed by Likert scale and it was also distributed. Finally, after asking comments of 105 managers and experts from several companies and petrochemical downstream industries in the field of polyethylene products, Data were collected and the research model was fitted using structural equation and Smart PLS software. After fitting, 29 indices, 2 factors and 6 dimensions were accepted for designing model .General dimension was composed of economic, organizational, regulatory and supervision factors while specific dimension was formed of technological, technical, marketing and systemic factors. According to research conducted for successful innovation management, considering all the above mentioned points is necessary in Petrochemical companies which are producers of polyethylene products. According to the results of ANP phase, the petrochemical industry standard technology, the most influential and later also two measures of organizational factors and system ranked second and third fall and the market factor as well as a proprietary operating at fourth to be seen. In sub-criteria search as well as on the basis of the results relating to the standard expected, Sub technology was one of the sub-criteria to benchmark technology with the most votes in the first place.
    Keywords: Innovation, Innovation management, Innovation management model, Petrochemical Industries, Polyethylene Products, Fuzzy ANP
  • Yahya Hassas Yeganeh *, Jafar Babajani, Mohammad Taghi Taghavifard, Arash Arianpoor Pages 181-204
    The main purpose of this paper is to provide a Business Sustainability Performance Model in Iran. In order to achieve the main goals of the research, a questionnaire was developed and distributed among the experts in year 2017. The questionnaire includes 39 questions about the identification and determination of 23 components and 125 indicators related to the components, as well as 7 questions related to the framework, scope, content and quality of disclosure of the Business Sustainability Performance in Iran. After receiving the questionnaires, 108 questionnaires were analyzed. After confirmatory factor analysis, 11 indicators were eliminated. The findings show that there is a reciprocal relationship between financial and non-financial sustainability in Iran, which is consistent with the theoretical foundations of this research. Other research findings show that the mandatory implementation of the Business Sustainability Performance approach in Iran and the annual frequency of its periodicity is accepted by most experts.
    Keywords: Business Sustainability Performance Model, Business Sustainability Performance, Business Sustainability Performance indicator, Financial Sustainability Performance, Non-financial Sustainability Performance
  • Sedigheh Khezly, Rahmatollah Mohammadipour * Pages 205-216
    In this research, using a survey, analytical and descriptive method, firstly, the budget status of the research institutes is examined based on the research programs of the years 2009-2014. Then, based on the available information and statistics, the goals and activities of the research deputy of ministry of science, research and technology, as well as legal documentation, efficiency and effectiveness, and finally the utilization of some research activities in terms of research budget have been analyzed.
    Research findings show that research budget has been growing in recent years, but in some years, despite the growth in the same year, the annual growth rate is negative, indicating the disproportionate growth of research budgets in proportion to the growth of the overall budget. Out of the 22 research activities of deputy, despite the failure to achieve the goal of the fifth development plan “to achieve research share of GDP by 3%”, in 9 items had a mean growth consistent with the average growth of research funding and even more, and in 13 others, the average growth was lower than the average growth of research funding.
    Keywords: research budget, effectiveness, efficiency, productivity, indicators of science, technology
  • Soghra Barari Nokashti, Bahman Banimahd *, Ahmad Yaghobnezhad Pages 217-230
    The purpose of this research is to identify the effective factors on Abnormal Net operating assets. For this purpose, the hypotheses of the positive accounting theory including the hypothesis of bonus plan, debt Covenant and political cost tested on the basis of accounting flexibility. The statistical sample of the study includes 163 companies from listed companies in Tehran Stock Exchange between 2009 and 2016. The results of the research show that there is a positive and significant relationship between abnormal net operating assets and accounting flexibility. This positive relationship indicates that the use of accruals will be reflected and accumulated in the balance sheet and will reduce the flexibility of accounting, which will limit the ability of management to apply accruals in subsequent periods. Also, the results of the research showed that there is negative and significant relationship between the amount of compensation, the ratio of debt and the percentage of institutional investors with changes in abnormal net operating assets and a positive and significant relationship between the firm size and the number of employees with changes abnormal net operating assets. According to the results of the research, it is suggested that in the future research, the abnormal net operating assets should be considered as an indicator of earning management.
    Keywords: Accounting flexibility, Abnormal Net Operating Assets, Bonus Plan Hypothesis, Debt Covenant Hypothesis, Political Cost Hypothesis
  • Mostafa Ezadpour, Hashem Nikoomaram * Pages 231-246

    In response to sales changes, managers do not change the firm's resources symmetrically. The asymmetry in responses causes sticky or anti-sticky cost behavior. Some reason have been documented for asymmetric cost behavior in previous studies, one of which is deliberate managerial decisions hypothesis. Theoretically, the manager’s optimism or pessimism about future sales may delay the adjustment of resources. The combination of different modes of political cycles (election) and business cycles (expansion and recession) can create different expectations about future sales and lead to asymmetric cost behavior. There is no empirical evidence in this regard. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the effect of political cycles and business cycles on asymmetric costs behavior. For this purpose, the required data for 108 companies for the period 1380 to 1394 has been collected and tested. The Findings show that cost behavior is different in various combinations of business cycle and political cycle. in other words, managers' decisions about the resources adjustment are influenced by the economic and political conditions.

    Keywords: Asymmetric Cost Behavior, Cost Stickiness, expansion, recession, Election