فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 4 (زمستان 1391)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نمازی، محمد جواد غفاری، محمد ابراهیم کاریزکی صفحه 1
    هدف و انگیزه اصلی پژوهش حاضر این است که بتوان با استفاده از تئوری مجموعه فازی مدلی نوین به منظور رفع نواقص مربوط به تخمین داده ها و یا عدم صحت داده های جمع آوری شده در «سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت»(ABC) ارائه نمود. لذا در این پژوهش کوشش گردیده تا با استفاده از اعداد فازی، سیستمی جدید تحت عنوان«هزینه یابی بر مبنای فعالیت فازی»(FABC) طراحی و کاربرد عملی آن نیز ارائه گردد. در این راستا، با استفاده از روش «پژوهش های اقدامی» و مکانیزم ABC، بخش های تشخیصی بیمارستان رضوی مشهد به منظور محاسبه بهای تمام شده خدمات، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون داده های مربوط به بهای تمام شده خدمات با استفاده از آزمون های آماری ناپارامتریک ویلکاکسون و فریدمن در سطح اطمینان 95%، حاکی از آن است که اختلاف معناداری بین بهای تمام شده خدمات محاسبه شده بر اساس مدل ABC سنتی و FABC، در بخش های تشخیصی بیمارستان وجود دارد. افزون بر این، اختلاف معناداری بین بهای تمام شده محاسبه شده بر اساس هریک از دو مدل با تعرفه های وضع شده در این بخش ها نیز وجود دارد که لزوم بازنگری در تعرفه های مصوب دولتی را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: هزینه، عدم اطمینان، اعداد فازی، بیمارستان، هزینه یابی بر مبنای فعالیت فازی
  • امید پورحیدری، محمدصادق زارع زاده مهریزی، رضا تاکر صفحه 15
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر توانایی سرمایه گذاران برای پیش بینی سودهای آتی شرکت های سودده و شرکت های غیرسودده، از طریق صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که توسط سازمان حسابرسی حسابرسی شده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیونی سود- بازده و اثرات متقابل همه متغیرهای مستقل تحقیق با متغیر کیفیت حسابرسی استفاده شده است و معیار سنجش قابلیت پیش بینی سود، ضریب واکنش سودهای آتی می باشد. نتایج تحقیق در سطح شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1380 تا 1389 بیانگر آن است، زمانی که صورت های مالی شرکت ها توسط سازمان حسابرسی مورد رسیدگی قرار گرفته است، سرمایه گذاران قادر به پیش بینی بهتر سودهای آینده هستند. با این حال، این نتایج در شرکت های غیر سودده قابلیت کاربرد ندارد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی، پیش بینی سود، سازمان حسابرسی، بازده سهام
  • منصوره علیقلی، عادل جلیلیان صفحه 27
    نقش سرمایه گذاران نهادی در بحث مدیریت سود یکی از موضوعات مهمی است که سالهاست در بورس های اوراق بهادار کشورهای مختلف در کانون توجه قرار گرفته است.
    این پژوهش در پی ارائه شواهدی در مورد رابطه انواع سرمایه گذاران نهادی برپایه طول مدت سرمایه گذاری و مدیریت سود از طریق برآورد اقلام تعهدی اختیاری افزاینده درآمد همساز شده با عملکرد می باشد تا در درک بهتر نقش و تاثیر سرمایه گذاران نهادی در حاکمیت شرکتی و بویژه مبحث مدیریت سود به سهامداران و دیگرذی نفعان همانند مدیریت عامل و هیئت مدیره، کارکنان، عرضه کنندگان کالا، مشتریان، بانک ها و سایر وام دهندگان، قانونگذاران و درنهایت، جامعه، رهنمودهایی ارائه نماید. یافته های پژوهشنشان می دهد که در شرکت هایی که سود را بطور موثر مدیریت نمی کنند، سرمایه گذاران نهادی بلندمدت با سطح اقلام تعهدی اختیاری افزاینده درآمد مرتبط هستند و در شرکتهای که سود را بطور موثر مدیریت می کنند بطور منفی با سطح اقلام تعهدی اختیاری افزاینده درآمد همسازشده با عملکرد مرتبط هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران نهادی، اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت موثر سود، حاکمیت شرکتی
  • رضا رادفر صفحه 43
    در فرایند برنامه ریزی استراتژیک، زمان و عدم قطعیت نقش مهمی را ایفا می کنند. بدیهی است که آینده کمتر قابل پیش بینی است، اما نکته قابل توجه این است که سازمانها می توانند خود را برای مقابله با آن آماده نمایند که این امر سبب ایجاد مزیت رقابتی برای آنها خواهد شد. به منظور بقاء و رشد در فضای عدم اطمینان، سازمانها باید تفکر تک بعدی نسبت به آینده را کنار گذاشته و با تفکر چندبعدی وقایع محتمل در آینده را در برنامه ریزی خود درنظر بگیرند. تنها در این صورت است که سازمانها به دیدگاه کاملی از فرصتها و تهدیدهای پیش روی خود دست خواهند یافت.
    متدولوژی معرفی شده در این مقاله بدلیل اینکه روش عمومی تدوین استراتژی را با دو ابزار معمول مبارزه با عدم قطعیت، یعنی برنامه ریزی سناریو و منطق فازی ترکیب می نماید، روشی نوین است. این روش با کمک عوامل غیرقطعی در محیط، اقدام به طراحی سناریوهای محتمل پیش روی سازمان نموده و با کمک اطلاعات فازی بیان شده توسط خبرگان، در سیستم استنتاج فازی اقدام به انتخاب استوارترین استراتژی سازمان می نماید. این استراتژی بگونه ای اتخاذ می شود که در همه شرایط محتمل وقوع سناریوها، موجه و نه لزوما بهینه باشد و در مجموع سناریوهای مشخص شده برای آینده از بهترین عملکرد ممکن برخوردار باشد.
    در این مقاله نخست به مقایسه روش عمومی تدوین استراتژی و تدوین استراتژی از طریق متدولوژی پایداری (استوار) پرداخته و در ادامه نتایج پیاده سازی شده هر دو روش در یک مطالعه موردی در یک سازمان واقعی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، برنامه ریزی سناریو، فلسفه پایداری (استواری)، منطق فازی، سیستم استنتاج فازی
  • زهرا دیانتی دیلمی، محسن لطفی، کسری آزادبخش صفحه 55
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر کاهش احتمال ریسک ریزش (سقوط) قیمت سهام می پردازد. ریزش قیمت سهام ممکن است به سبب اتخاذ استراتژی های ضعیف و ناکارآمد توسط مدیریت شرکت روی دهد. یکی از استراتژی های با اهمیت جهت اداره عملیات شرکت استراتژی مدیریت سرمایه در گردش است. مدیریت سرمایه در گردش با مدیریت اقلام سرمایه در گردش یعنی دارایی ها و بدهی های جاری سر و کار دارد. در صورت اتخاذ سیاست های نامناسب برای اداره سرمایه در گردش شرکت، مدیر مالی سطح دارایی جاری را به حداقل می رساند و از سوی دیگر، میزان بدهی جاری را به مقدار بسیار زیاد می رساند. اتخاذ این رویکرد، به سبب وضعیت نامطلوب نقدینگی، به شدت، خطر اعسار و ورشکستگی شرکت را تشدید می نماید. تاخیر در پرداخت دیون شرکت می تواند بر رتبه اعتباری شرکت موثر باشد و تاثیر نامطلوبی بر نام و آوازه شرکت در بین مشتریان بگذارد و باعث کاهش فروش شرکت و کاهش توان رقابتی آن شود و در نهایت با توجه به فشار شدیدی که به شرکت وارد می آید احتمال کاهش قیمت سهام شرکت قابل پیش بینی است. با توجه به اهمیت مدیریت سرمایه در گردش در عملکرد و وضعیت مالی شرکت این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا مدیریت سرمایه در گردش کارآمد در کاهش احتمال ریزش قیمت سهام شرکت موثر است یا خیر؟
    در این پژوهش برای اندازه گیری مدیریت سرمایه در گردش از چرخه تبدیل نقدی گیتمان (1974) و از مدل ضریب منفی چولگی بازده سهام چن (2001) به منظور اندازه گیری ریزش قیمت سهام برای 59 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1378 الی 1390 استفاده شده است. در این پژوهش شواهدی قوی ارائه می گردد که مدیریت سرمایه در گردش احتمال ریسک ریزش قیمت سهام را به صورتی معنادار کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، ریزش قیمت سهام، چرخه تبدیل نقدی، ضریب منفی چولگی بازده سهام
  • جواد مرادی، هاشم ولی پور، محمدعلی راضی، علیرضا منصورآبادی، رضا زارع صفحه 65
    تحقیق حاضر به ارزیابی امکان پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی در شهرداری شیراز می پردازد. بر همین اساس، جهت امکان سنجی اجرای بودجه ریزی عملیاتی، پرسشنامه ای تهیه و مدلی جهت امکان سنجی اجرای بودجه عملیاتی ارائه گردیده است. نتایج تحقیق بر اساس مدل شه، از نظر آزمون شوندگان در ارتباط با وجود سه بعد توانایی، یعنی توانایی ارزیابی عملکرد، توانایی انسانی و توانایی فنی، منفی بوده و توانایی لازم جهت اجرای بودجه ریزی عملیاتی وجود ندارد و از نظر افراد مذکور، در ارتباط با سه بعد اختیار یعنی اختیار قانونی، رویه ای و سازمانی، اختیارات مناسبی در شهرداری شیراز وجود دارد. همچنین در ارتباط با دو بعد پذیرش سیاسی و پذیرش مدیریتی، شرایط مناسبی وجود داشته، اما در بعد دیگر پذیرش یعنی پذیرش انگیزشی، انگیزه مناسب جهت پیاده سازی وجود ندارد. همچنین، نتایج نشان می دهد که پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی موجب صرفه اقتصادی در شهرداری شیراز می شود. در انتها، در ارتباط با مقایسه دیدگاه های گروه های مختلف نتایج نشان می دهد که به جز در دو متغیر توانایی فنی و اختیار قانونی، بین دیدگاه های گروه ها و رده های مختلف کارکنان، تفاوت معناداری و جو د ندارد، به عبارت دیگر در ارتباط با و جود یا عدم و جود زیر ساخت های لازم جهت پیاده سازی بو دجه ریزی عملیاتی به جز دو متغیر ذکر شده اتفاق نظر نسبی وجو د دارد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی برنامه ای، بودجه ریزی عملیاتی، ارزیابی عملکرد، مدل شه
  • محمد محمودی، سعید روحانی صفحه 85
    در این تحقیق به منظور طراحی سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت متناسب با ویژگی های کیفی اطلاعات شامل مربوط بودن، صحیح بودن و به موقع بودن مبتنی بر پشتیبانی تصمیم با استفاده از الگوریتم TOPSIS فازی اقدام نموده و اولویتهای شانزده گانه پشتیبان تصمیم در سیستم های اطلاعات حسابداری مدیریت به منظور ارائه مناسب ویژگی های کیفی حسابداری مدیریت بترتیب شامل فرایند تحلیل بلادرنگ، تکنیک های بهینه سازی، گزارشهای گرافیکی، داده کاوی، استدلال مبتنی بر دانش پیشروپسرو، انباره داده، تصمیم گیری فازی، شبیه سازی، نمونه سازی بر اساس نسخه اصلی، عامل هوشمند، آگاه سازی، تصمیم گیری گروهی، انعطافپذیری، خلاصه سازی، ارتباط با سایر سیستم ها، خدمات موبایل ارائه می شود. لذا پیشنهاد می شود تهیه کنندگان و استفاده کنندگان سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت به منظور ارائه اطلاعات مربوط ، صحیح و به موقع با اولویتهای ذکر شده پشتیبان تصمیم نسبت به تهیه اطلاعات اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت، پشتیبان تصمیم، topsis فازی
  • مهرداد علیپور، حسین بدیعی، منصور حیدری صفحه 95
    از جمله مهمترین مباحث مربوط به نوین سازی گمرک ، حسابرسی پس از ترخیص کالا از گمرک([i]PCA) و همچنین مدیریت ریسک می باشند. PCA به معنای انجام کنترل های گمرکی از دفاتر و اسناد و مدارک بازرگانان پس از ترخیص کالا می باشد و می تواند منجر به کاهش زمان ، هزینه و تسهیل فرآیند ترخیص کالا شود. اجرایPCA، خصوصا در کشورهای در حال توسعه ای مانند ایران که در پی اصلاحات اساسی و اثربخش در حوزه گمرک می باشند ، می تواند موجب تغییرات مثبت در شاخص های تجاری و ارائه خدمات گمرکی گردد. در پژوهش حاضر ، ما با بررسی پیش نیازها و الزامات اجرای PCA ، پیشنهادی توسط سازمان های بین المللی و تجارب دیگر کشورها در این زمینه ، بدنبال ارائه راهکارهایی برای اعمال کنترل پس از ترخیص کالا در گمرک بودیم.بدین منظور اثرگذاری پنج عامل شامل : قوانین و مقررات گمرک، زیرساخت های گمرک ، تکنیک مدیریت ریسک، منابع انسانی گمرک و بازرگانان را بر راهکارهای اجرای PCA در قالب پنج فرضیه اصلی بررسی نمودیم. بر طبق آزمون فرضیه ها ، به این نتیجه رسیدیم که متغیرهای مستقل مورد پژوهش بر راهکارهای اعمال کنترل پس از ترخیص کالا اثرگذار می باشند لذا براین اساس راهکارهایی در راستای اجرای PCA ارائه گردید.
    کلیدواژگان: حسابرسی پس از ترخیص، مدیریت ریسک، بازرگانان، راهکارهای اجرای PCA
|
  • Mohammad Namazi, Mohammad Javad Ghaffari, Mohammad Ebrahimzade Karizaki Page 1
    The purpose of this study is presenting a contemporary model via the fuzzy set theory to address deficiencies related to the estimated data in activity based costing systems. Consequently, in this research an attempt will be made to explore fuzzy numbers to overcome the uncertainty and incorrectness of the cost data. This new system known as the "Fuzzy Activity Based Costing (FABC)" system is employed to calculate and compare the cost of services in diagnostic sections of the Mashhad Razavi Hospital. The results of cost data, by employing Wilcoxon and Friedman nonparametric statistical tests with the confidence of %95, indicate that there is a significant difference between costs calculated by the ABC system and those by the FABC system in the preceding departments. Furthermore, based on the statistical tests conducted, there is a significant difference between costs calculated by each of the two models with the tariffs imposed by the government in the diagnostic sections. These results show that necessary corrections of the government tariffs should also be attempted.
    Keywords: Expense, Uncertainty, Fuzzy numbers, Hospital, Fuzzy activity based costing
  • Omid Pourheydari, Mohammadsadegh Zarezade Karizi, Reza Taker Page 15
    The purpose of this paper is to examine the impact of audit quality, measured by financial statements audited by the auditing organization, on the investors’ ability to predict future earnings for profitable and unprofitable firms.
    The paper uses the returns-earnings regression model and interacts all independent variables in this model with a dummy variable, AUDIT, which is set to equal one if financial statements audited by the auditing organization, zero otherwise. Future earnings response coefficient is the measure of earnings predictability.
    The findings of the paper on the listed companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2001-2010, indicate that financial statements audited by the auditing organization are arguably of higher quality than those audited by non- auditing organization. Additionally, the investors’ ability improved to predict future earnings for profitable than unprofitable firms.
    Keywords: financial reporting, Auditing quality, Earnings predictability, Auditing Organization, Stock return
  • Mansoureh Aligholi, Adel Jalilian Page 27
    This study classifies institutional investors into transient and long-term based on their investment horizons to find evidence on the relationship between institutional investors’ type and effective earnings management practice by using performance-matched discretionary accrual measure (Kothari et al., 2005). The regression results on the association between institutional investors’ type and performance-matched discretionary accruals show that long-term institutional investors limit earnings management behaviors among firms that managed earnings effectively via discretionary accruals (PMDA), while short-term institutional investors are negatively associated with performance-matched discretionary accruals among firms that did not manage earnings by using discretionary accruals (PMDA-).
    Keywords: institutional investors, Discretionary Accruals, Earnings management, Corporate governance
  • Reza Radfar Page 43
    Future is less predictable, but the remarkable point is that organizations can prepare themselves to encounter it which will result in the creation of competitive advantage for them. In order to develop in the insecure environment, organizations should leave their one-dimensional view toward the future, and consider the probable events in the future in their planning, using a multi-dimensional viewpoint. The methodology that is introduced in this article is a modern one because it combines the general method of formulating strategies with the two common tools that are used in order to fight uncertainty, namely, scenario planning and fuzzy logic. Using the uncertain elements that exist in the environment, this method embarks on designing possible scenarios facing the organization, and with the help of the fuzzy information supplied by the experts, it sets to select the most robust strategy of the organization in the fuzzy inference system. This strategy is selected in such a way that under all possible conditions of the occurrence of scenarios, it is justifiable and not necessarily the optimal choice; and enjoys the best possible performance from among all the scenarios that are specified for the future. In this paper, we compare the common method of strategy formulation with the formulation of strategy through the robust methodology, then, we examine the results obtained from implementation of both methods in a case study in a real organization.
    Keywords: strategic planning, Scenario Planning, Robustness, Fuzzy logic, Fuzzy Inference System
  • Zahra Dianati Deilami, Mohsen Lotfi, Kasra Azadbakhsh Page 55
    Present study examines the effect of working capital management on reducing the risk of decrease in stock prices. Decrease in stock prices can be due to weak and inefficient strategies taken by managers. One of the most important strategies taken by management is working capital management. Working capital management deals with managing the current assets and current liabilities. In case of inadequate policies to manage the company's working capital, finance manager could decrease current assets and increase current liabilities. Adopting this approach can lead the company to insolvency and bankruptcy due to poor liquidity position. Delay in payment of company’s debts can affect the credit rating of company and diversely affect company’s reputation and consequently weaken competitive advantage which can finally lead to decrease in stock prices. Considering the importance of working capital management in performance of firms, this research aims to answer the question whether working capital management can affect the stock prices or not.
    To measure the working capital we made use of Gitman’s cash conversion cycle (1974) and Chen’s negative factor stock return skewness model (2001) to measure the stock prices falls in 59 listed companies in Tehran stock exchange between 1998 and 2011. This study provides strong evidence that working capital management is likely to significantly reduce the risk of falling stock prices.
    Keywords: Working capital management, cash conversion cycle, Stock Price Crash Risk, Negative Coefficient of Skewness of Stock Return
  • Javad Moradi, Hashem Valipour, Mohammadali Razi, Alireza Mansourabadi, Reza Zare Page 65
    This study is to assess PBB in Shiraz municipality. So a questionnaire was issued and a model was proposed to assess the possibility of PBB. Based on SHAH model the study findings concerning the subjects were negative in relation to three authority dimensions namely the authority to assess the performance and human and technical abilities and there is not the authority necessary to execute PBB and the subjects believe there is appropriate powers in Shiraz municipality in relation to three power dimensions namely legal, procedural and organizational powers. Also there are good conditions in relation to dimensions namely policy and directional acceptance, but there is not appropriate motive for the performance in another dimension of acceptance, that is, motivational acceptance. Also the findings show that PBB has deceased the expense in Shiraz municipality. Finally having compared the views of different groups the findings show that there is no significant difference between the group's views and different categories of the personnel except in relation to two technical and legal powers parameters; namely there is relative unanimity concerning presence or absence of the substructures necessary to put into operation the operating budgeting except two above parameters .
    Keywords: Plan budgeting, Operating budgeting, Performance assessment, SHAH Model
  • Mohammad Mahmoodi, Saeed Rouhani Page 85
    In this study, we attempted to design appropriate management accounting information systems Consistent with the qualitative characteristics of management accounting information including, relevancy, accurately and timely based on decision support, using a fuzzy TOPSIS algorithm.
    And Sixteen multiple priorities in management accounting information system based on decision support in order to provide appropriate qualitative characteristics, including OLAP, Optimization Technique, Visualization, Data mining, Hybrid reasoning, Data warehouse, Fuzzy, Simulation, Prototyping, Agent, Warning technology, Group decision making, Flexibility, Summarizing, Import & Export report toothier systems and Web, Mobile are presented.
    It is suggested that providers and users of management accounting information system to provide information, relevance, accurate and timely, with priority given to the provision of information have been taken.
    Keywords: management accounting information system, decision support, fuzzy TOPSIS algorithm
  • Mehrdad Alipour, Hosseyn Badiei, Mansour Heydari Page 95
    PCA and risk management are one of the most important discussions related to customs modernization.PCA means control of businessmen's books and documents after releasing from customs office. This procedure leads to the reduction of required time and costs and facilitate the process of releasing goods from customs office. Performing PCA specially in developing countries like Iran which seeks fundamental and effective reform in customs rules and regulations, can lead to positive changes in commercial indices and customs services. In present study by surveying PCA's prerequisites suggested by international organizations and experiences of other countries, we seek strategies for exerting control in PCA process. To this end, effectiveness of five factors including customs rules and regulations ,infrastructures ,risk management technics, human resources, and businessmen on PCA's performing strategies have been analyzed in the form of five major hypotheses .On the basis of hypotheses tests ,we came to the conclusion that independent variables affect controlling strategies of PCA. Therefore strategies with regard to PCA have been presented.
    Keywords: PCA, risk management, Businessmen, PCA's performing strategies