فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 24 (زمستان 1396)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 24 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی صفری گرایلی*، یاسر رضایی پیته نویی، محمد نوروزی صفحات 1-12
    در این پژوهش، رابطه بین اثربخشی کمیته حسابرسی و محتوای ارزشی اطلاعات حسابداری با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1394 انتخاب گردید. اثربخشی کمیته حسابرسی (متغیر پنهان) توسط متغیرهای مشاهده پذیر تخصص مالی، استقلال و اندازه کمیته حسابرسی و محتوای ارزشی اطلاعات حسابداری نیز بر اساس مدل اولسن (1995) اندازه گیری شد که در این مدل، رابطه سود هر سهم با ارزش بازار به عنوان شاخصی از اطلاعات صورت سود و زیان و رابطه ارزش دفتری هر سهم با ارزش بازار به عنوان شاخصی از اطلاعات ترازنامه در نظر گرفته می شود. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاکی از آن است که اثربخشی کمیته حسابرسی، مربوط بودن ارزش سود (محتوای ارزشی اطلاعات سود و زیان) و مربوط بودن ارزش دفتری هر سهم (محتوای ارزشی اطلاعات ترازنامه) را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اثربخشی کمیته حسابرسی، محتوای ارزشی اطلاعات حسابداری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • ولی رزقی شیر سوار، سیدعلی نبوی چاشمی* صفحات 13-26
    این مقاله به بررسی ارتباط بین محافظه کاری حسابداری و کیفیت گزارشگری مالی با کارآیی سرمایه گذاری های آتی و تغییر در بدهی های آتی شرکت می پردازد. برای انجام این تحقیق نمونه ای از 93 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید. در این پژوهش، بررسی ارتباط بین محافظه کاری حسابداری و کیفیت گزارشگری مالی با کارآیی سرمایه گذاری های آتی و تغییر در بدهی های آتی شرکت برای دوره 1389 الی 1394 صورت گرفت . روش آماری مورد استفاده در این تحقیق روش رگرسیون چند متغیره است. نتایج حاصل از فرضیات تحقیق نشان دهنده این مطلب می باشد که بین محافظه کاری حسابداری با کارآیی سرمایه گذاری های آتی رابطه ای معنادار به صورت معکوس وجود دارد، اما بین محافظه کاری حسابداری با تغییر در بدهی های آتی شرکت رابطه ای به صورت مستقیم وجود دارد و همچنین بین کیفیت گزارشگری مالی با کارآیی سرمایه گذاری های آتی رابطه ای معنادار به صورت مستقیم وجود دارد، اما بین کیفیت گزارشگری مالی با تغییر در بدهی های آتی شرکت رابطه ای به صورت معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی، کارآیی سرمایه گذاری های آتی، تغییر در بدهی های آتی شرکت
  • فاطمه مسن ابادی فراهانی*، مهدی کریمی تبریزی، مجید زنجیردار صفحات 27-40
    تحقیقات نشان داده اند که اعتماد به نفس بیش از حد مدیران باعث افزایش حساسست سرمایه گذاری به وجه نقد میشودو در شرکت هایی که هزینه نمایندگی بالاتری دارند این تاثیر به میزان قابل توجهی بیشتر است و سیستم کنترل مدیریت باعث بهبود عملکرد شرکت میشود. بررسی این موضوع در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هدف تحقیق حاضر است.هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین کوته بینی مدیریت و حساسیت سرمایه گذاری به وجه نقد است. نمونه آماری مشتمل بر 118 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1389 تا 1393 می باشد که در مجموع 590 سال- شرکت بوده اند، در این پژوهش برای بررسی فرضیات پژوهش از آزمون رگرسیون خطی استفاده شده است، جهت تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیات تحقیق از نرم افزار Eviews استفاده شده است.با توجه به نتایج رگرسیون احتیاط مدیران و کنترل مدیران بر حساسیت سرمایه گذاری به جریان های نقدی تاثیر گذار است و همچنین احتیاط و کنترل مدیران بر حساسیت سرمایه گذاری به جریان های نقدی در شرکت های با امکانات سرمایه گذاری بالا نیز تاثیرگذار می باشدو موید این مطلب است که حساسیت سرمایه گذاری به جریان های نقدی علاوه بر ویژگی های شرکت و شرایط بازار تحت تاثیر خصوصیات فردی مدیران نظیر احتیاط و کنترل مدیران قرار دارد.
    کلیدواژگان: احتیاط مدیریت، حساسیت سرمایه گذاری به جریان های نقدی، کنترل مدیریت
  • طاهره شجاع لله کایی، بهزاد نیک کار* صفحات 41-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات سازوکارهای نظام راهبری شرکتی و کیفیت حسابرسی بر اجتناب از پرداخت مالیات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در راستای این هدف، 96 شرکت برای دوره 5 ساله مورد پژوهش در بازه زمانی 1390 الی 1394 انتخاب شد. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سازوکارهای شاخص حاکمیت شرکتی یعنی شاخص های اندازه ی هیات مدیره، استقلال هیات مدیره و مالکیت نهادی ارتباط منفی و معناداری با شاخص اجتناب از پرداخت مالیات دارند. اما رابطه بین شاخص دوگانگی مدیرعامل و شاخص اجتناب از پرداخت مالیات از لحاظ آماری معنادار نیست. همچنین ضریب تاثیرگذاری متغیرهای توضیح دهنده کیفیت حسابرسی یعنی اندازه موسسه حسابرسی و دوره تصدی حسابرس بر شاخص اجتناب از پرداخت مالیات نیز منفی و معنادار است. به عبارت دیگر می توان بیان داشت که با بهبود در معیارهای نظام راهبری شرکتی و کیفیت حسابرسی، اجتناب از پرداخت مالیات کمتری در شرکت ها مشاهده خواهد شد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کیفیت حسابرسی، اجتناب از پرداخت مالیات
  • علی رحمانی، مهناز محمودخانی * صفحات 57-78
    حسابرسی داخلی برای تحقق هدف اصلی خود که همان ارزش آفرینی برای سازمان است، بایستی اثربخش باشد؛ لذا شناخت مولفه های ارزیابی اثربخشی حسابرسی داخلی در ایران حائز اهمیت است. هدف اصلی این پژوهش، تعیین معیارهای ارزیابی اثربخشی حسابرسی داخلی در ایران است. ابزار جمع آوری داده های این پژوهش پرسشنامه بوده است. در این پژوهش از آزمون «t تک نمونه ای» و «آزمون فریدمن» جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. یافته ها نشان داد که از دیدگاه پاسخ دهندگان، سه عامل مهم در ارزیابی اثربخشی حسابرسی داخلی در ایران به ترتیب: 1) برخوردار بودن حسابرسان داخلی از مهارت های ارتباطی شفاهی، نوشتاری، گوش دادن و بین فردی در انجام وظایف؛ 2) عدم محدودیت واحد حسابرسی داخلی در دسترسی به اسناد و مدارک، کارکنان، دارایی ها، بخش ها و منابع و 3) برخوردار بودن حسابرسان داخلی از نگرش ذهنی بی طرفانه و بدون پیش داوری و پرهیز از ارائه نمودن خدمات اطمینان بخشی برای فعالیتی که قبلا مسئول آن بوده اند، می باشند. همچنین با عنایت بر اینکه ازجمله کارکردهای حسابرسی داخلی انجام حسابرسی مدیریت است، مولفه های ذکرشده در این پژوهش می تواند در جهت ارزیابی اثربخشی حسابرسی مدیریت نیز مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، اثربخشی، ایران
  • مسعود حسنی القار *، مهدی سدیدی صفحات 79-94
    پاسخگویی به عموم، لازمه عملی کردن فرآیند دموکراسی است، اما یکی از ابزارهای اصلی پاسخگویی در عرصه فعالیت های اقتصادی، حسابرسی و حسابدهی است. به رغم وسعت کارهای حسابرسی و کاربرد آن از بالاترین سطح اداره کشور تا کوچکترین واحد تجاری، عوامل تعیین کننده حق الزحمه این خدمت هنوز ناشناخته است. نتایج پژوهش های اخیر نشان می دهد یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده حق الزحمه حسابرسی، مفهوم توانایی مدیریت است. در ادبیات حسابداری، توانایی مدیریت یکی از ابعاد سرمایه انسانی شرکت هاست که به عنوان دارایی نامشهود طبقه بندی می شود. برخی پژوهشگران توانایی مدیریت را به عنوان کارایی مدیران نسبت به رقبا در تبدیل منابع شرکت به درآمد تعریف می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر توانایی مدیریت بر حق الزحمه حسابرسی است. جامعه آماری پژوهش را 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1393 تشکیل می دهد. سنجه توانایی مدیریت، بخشی از کارایی شرکت است که تحت تاثیر عوامل ذاتی شرکت قرار نمی گیرد. به منظور محاسبه و تحلیل اطلاعات توانایی مدیران از مدل ارائه شده توسط دیمرجان و همکاران (2012، 2013) استفاده شده است. آزمون فرضیه های پژوهش نیز با استفاده از روش های آماری رگرسیون خطی چند متغیره و الگوی تحلیل پوششی داده ها صورت گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش نشان می دهد توانایی مدیریت تاثیر منفی معناداری بر حق الزحمه حسابرسی دارد. به عبارت دیگر، مدیران تواناتر حق الزحمه حسابرسی کمتری پرداخت می کنند. نتایج آزمون فرضیه دوم پژوهش نیز بیانگر آن است که اندازه موسسه حسابرسی رابطه بین توانایی مدیریت و حق الزحمه حسابرسی را تضعیف می کند. بر اساس بررسی های بیشتر، متغیرهای اهرم مالی، اندازه شرکت و نرخ بازده دارایی ها ارتباط معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارند.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، حق الزحمه حسابرسی، اندازه موسسه حسابرسی، ریسک حسابرسی و ریسک گزارشگری مالی
  • فاطمه تلخابی، هاشم نیکو مرام، قدرت الله طالب نیا*، رمضانعلی رویایی صفحات 95-112
    مشکلات نمایندگی در نتیجه تضاد منافع، میان مدیران و سهامداران ایجاد می شود. در این میان، حسابرسی راهکاری کارآمد برای محدود کردن اختیارات مدیران در روابط قراردادی محسوب می شود. این نوشتار، بررسی چسبندگی دستمزدهای حسابرسی، تعدیلات مربوط به تفاوتهای افزایشی و کاهشی آن در بلند مدت و عوامل ساختاری موثر بر انحراف حق الزحمه های حسابرسی از مدل استاندارد آن شامل: بیش اطمینانی مدیریت و پاداش هیات مدیره می پردازد. به همین منظور، نمونه ای متشکل از 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1386 تا 1394 انتخاب شده است. آزمون فرضیه های پژوهش به کمک مدل رگرسیونی داده های ترکیبی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد میزان افزایش در هزینه های حسابرسی، هنگام انتظار افزایش در آن، بیشتر از میزان کاهش در هزینه حسابرسی، هنگام انتظار کاهش در آن است که به معنای چسبنده بودن هزینه حسابرسی است علاوه بر این، چسبندگی حق الزحمه های حسابرسی از یک روند مشخص تبعیت نمی کند و در دوره های زمانی بلندمدت تغییر میکند. همچنین نتایج حاکی از آن است که بیش اطمینانی مدیران و پاداشهای هیات مدیره، انحراف از مدل استاندارد حق الزحمه حسابرسی را افزایش می دهد و باعث افزایش شدت چسبندگی (رو به بالا) دستمزدهای حسابرسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: چسبندگی حق الزحمه حسابرسی، مدل استاندارد حق الزحمه، بیش اطمینانی مدیریت، پاداش هیات مدیره
  • محمد نمازی *، غلامرضا رضایی صفحات 113-134
    در ادبیات حسابداری مدیریت، مازاد بودجه ای موضوعی است که در مبحث کنترل بودجه هنوز به عنوان یکی از مسائل حل نشده محسوب می شود. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر مازاد بودجه ای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور از طریق مدل بندی عوامل موثر بر مازاد بودجه ای صورت پذیرفته است. در این خصوص، مشارکت در برنامه ریزی راهبردی به عنوان متغیر مستقل و متغیرهای سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت، انگیزش بودجه ای استقلال حاکمیتی و تعهد سازمانی عاطفی به عنوان واسطه ایفای نقش می کنند. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی همبستگی از نوع نظرسنجی است. کلیه مدیرانی که در وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های دولتی کشور به هر نحوی می توانند در بودجه ریزی شرکت داشته باشند، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهند. در این پژوهش از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. نمونه این پژوهش برابر با 816 نفر است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار SPSS و نرم افزار مدل بندی معادلات ساختاری Amos استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مشارکت مدیران خدمات درمانی و بیمارستانی در برنامه ریزی راهبردی باعث مازاد بودجه ای بیشتر می شود. هم چنین، سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت و تعهد سازمانی عاطفی در این بین می توانند نقش های واسطه ایفا کنند، اما انگیزش بودجه ای استقلال حاکمیتی دارای توانایی ایفای چنین نقشی نیست.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت، مشارکت در برنامه ریزی راهبردی، انگیزش بودجه ای استقلال حاکمیتی، مازاد بودجه ای، خدمات درمانی
  • حلیمه رحمانی، حسین رجب دری *، منوچهر خرمین صفحات 135-144
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر نظریه عمل منطقی بر تمایل به بروز تقلب در گزارشگری مالی است. نظریه عمل منطقی به اندازه گیری اهداف اخلاقی و درک رفتار فردی می پردازد. این نظریه از دو بعد نگرش و هنجارهای انتزاعی تشکیل شده است. مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی- کاربردی است. همچنین، بررسی موضوع به وسیله پرسشنامه و نمونه گیری به صورت در دسترس از 107 نفر از فعالان حرفه ای رشته حسابداری و گرایش های مرتبط در سال 1396 صورت گرفت. برای تحلیل یافته ها در قالب 2 فرضیه اصلی، از روش معادلات ساختاری توسط نرم افزار Smart PLS، استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین نگرش، هنجارهای انتزاعی و تمایل به بروز تقلب گزارشگری مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با اتکا به یافته ها می توان دریافت که نظریه عمل منطقی در بررسی تمایل به بروز تقلب در گزارشگری مالی موثر است. افزون بر آن، لازم است که موارد موثر در بروز تقلب در گزارشگری مالی و به ویژه عوامل فردی و روانی موثر در آن با دقت بیشتری بررسی شود.
    کلیدواژگان: نظریه عمل منطقی، تقلب در گزارشگری مالی، نگرش، هنجارهای انتزاعی
  • احسان رحمانی نیا، احمد یعقوب نژاد * صفحات 145-166
    حسابرسی داخلی در تدوین روش های کنترل داخلی اعم از مالی و غیرمالی، استقرار سیستم کنترل داخلی، بررسی و ارزیابی سیستم کنترل داخلی، ارائه پیشنهادهای سازنده برای بهبود این سیستم و ارزیابی اثربخشی و کارایی استفاده از منابع بنگاه، نقشی اساسی و کلیدی دارد. لذا بررسی فرآیند تصمیم گیری حسابرسان داخلی و علی الخصوص اتخاذ تصمیمات اخلاقی توسط آنان، باتوجه به آثار گسترده ای که بر سازمان و مدیریت آن خواهد داشت، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. لذا با توجه به اهمیت موضوع و لزوم توجه به تصمیم‏گیری های اخلاقی حسابرسان داخلی، پژوهش حاضر، به صورت تجربی، عوامل موثر بر تصمیم‏گیری های اخلاقی توسط حسابرسان داخلی را مورد مطالعه قرار داده است.
    جامعه آماری پژوهش، تمامی حسابرسان داخلی کشور می‏باشند که با توجه به میزان دسترسی به این افراد، 300 نفر از حسابرسان داخلی شناسایی گردید که از این افراد نیز 220 نفر به پرسش‏نامه های ارسالی پاسخ نداند. بنابراین، نمونه نهایی پژوهش، شامل 80 نفر از حسابرسان داخلی می‏باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از توزیع پرسش‏نامه ها بین اعضای نمونه پژوهش، از تحلیل رگرسیون باینری- لجستیک در نرم‏افزار Eviews استفاده شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که، سن حسابرس داخلی، عضویت حسابرس داخلی در جامعه حسابداران رسمی ایران، جنسیت حسابرس داخلی، میزان اخلاقی بودن محیط فعالیت حسابرس داخلی (محیط اخلاقی) و فرهنگ سازمانی که حوزه فعالیت حسابرس داخلی است، می‏توانند به لحاظ تجربی، تصمیم‏گیری اخلاقی حسابرسان داخلی را تحت تاثیر قرار دهند. همچنین، نتایج نشان داد، آن دسته از حسابرس‏های داخلی که میزان عاقبت اندیشی در آن‏ها بیش‏تر است و به هنگام تصمیم‏گیری به پیامدهای آتی ناشی از اتخاذ تصمیم‏های خود توجه می‏کنند، افراد اخلاق‏مدارتری هستند و این‏که، هر چه حسابرسان داخلی در انجام وظایف خود از آزادی عمل بیش‏تر (محدودیت کم‏تری) برخوردار باشند، احساس پشیمانی مورد انتظار بیش‏تری خواهند داشت و بدین ترتیب در تصمیم‏گیری های خود به موازین اخلاقی، بیش‏تر توجه خواهند نمود. همچنین، در بررسی الگوی رفتاری حسابرسان داخلی، نتایج نشان داد، حسابرسان داخلی با ویژگی شخصیت متفکر هدفمند، به مسائل اخلاقی، توجه بیش‏تری دارند.
    کلیدواژگان: آئین رفتار حرفه ای، تصمیم گیری اخلاقی، حسابرس داخلی
  • غلامحسن تقی نتاج ملکشاه، فاطمه بلوردی * صفحات 167-176
    هدف از این مطالعه، ارزیابی ادراکات و انتظارات متقاضیان از کیفیت خدمات حسابرسی با استفاده از مدل سروکوال است. حسابرسی نیز مانند دیگر خدمات در سایر حوزه ها یک خدمت است که توسط گروهی ارائه و توسط گروهی دیگر از اشخاص مورد استفاده قرار می گیرد. لذا می توان برای سنجش آن از مدل های استاندارد جهانی مانند سروکوال بهره برد. در این تحقیق که در بین متقاضیانی که بار اول درخواست استفاده از خدمات یک موسسه معتبر فعال در حوزه خدمات حسابرسی را داشتند، انجام شد. یک پرسش نامه زوجی برای سنجش انتظارات و ادراکات متقاضیان از خدمات حسابداری تهیه و در بین یک نمونه 55 موردی از شرکت های متقاضی توزیع شد. نتایج پژوهش نشان داد که از میان ابعاد پنج گانه سروکوال یعنی اطمینان، پاسخ گویی، تضمین، همدلی و ملموسات، در همه ابعاد شکاف منفی وجود داشته است و شرکت ارائه دهنده خدمات حسابرسی نتوانسته است کیفیت مورد انتظار متقاضیان را ارائه دهد. همچنین بعد پاسخ گویی بیشترین شکاف را دارد. به عبارت دیگر فاصله بین آنچه متقاضیان از کیفیت خدمات حسابرسی انتظار داشته اند و آنچه دریافت کرده اند، در این بعد بیشترین مقدار است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کیفیت خدمات حسابرسی، مدل سروکوال، انتظارات، ادراکات
  • عبدالرضا محسنی *، مصطفی قاسمی، محسن کرمی صفحات 177-190
    حسابرسان علاوه بر مسئولیتی که در مقابل صاحبکاران دارند، مسئولیت مهم تری دارند که مسئولیت اجتماعی آنان است. حسابرسان باید هنگام رسیدگی و گزارشگری، خود را در مقابل همه اشخاصی که به هر دلیل از گزارش های مالی واحدهای اقتصادی استفاده می کنند، مسئول بدانند. تا آنان با اتکاء به تایید گزارش های مالی به وسیله حسابرسان، تصمیمات اقتصادی مناسب اتخاذ کنند. در این تحقیق، رابطه بین ویژگی های شخصیتی و نیت اخلاقی حسابرسان مورد مطالعه قرار گرفته است. داده ها از طریق پرسشنامه های توزیع شده در میان نمونه آماری تحقیق که شامل تعداد 90 نفر حسابرس شاغل در موسسات حسابرسی در سال 1394است، گردآوری شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی است. برای آزمون فرضیات، از روش تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین وجدان، انعطاف پذیری، توافق پذیری و برون گرایی با نیت اخلاقی رابطه مثبت و معنی دار، و بین روان پریشی و نیت اخلاقی، رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، نیت اخلاقی حسابرسان، موسسات حسابرسی
  • جمال بحری ثالث * صفحات 191-202
    قدرت و اختیار تصمیم گیری در شرکتهای سهامی در اختیار طبقاتی از مدیران است که دارای تضاد منافع فردی با منافع گروه های برون سازمانی به ویژه سهامداران می باشند. مدیران به جهت اثر گذاری بر قیمت های بازار در محدوده اصول پذیرفته شده حسابداری از سیاستها و روش هایی استفاده می کنند که نوسان سود گزارش شده را کاهش دهند. شواهد مستقیم و غیرمستقیم نشان می دهد که سود واقعی و پیش بینی شده هر سهم اثرات با اهمیتی بر قیمت بازار سهام دارند. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین خوش بینی مدیریت و هموارسازی سود در بانک های پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران بین سالهای 1389 الی 1393 می باشد. جامعه تعدیل شده پژوهش نیز شامل 65 سال-بانک می باشد. برای پاسخ به سوالات پژوهش یک فرضیه از طریق رگرسیون لوجیت باینری به شکل خطی چند متغیره با داده های تلفیقی (پولد) مورد بررسی و آزمون قرار می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد مدیران خوشبین تر به نسبت سایر مدیران تمایل بیشتری جهت گزارش سودهای هموار شده از طریق اقلام تعهدی اختیاری دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد بانک های بزرگتر و قدیمی تر نیز به احتمال زیاد جهت گزارش سودهای هموارشده از طریق اقلام تعهدی اختیاری اقدام می کنند.
    کلیدواژگان: خوش بینی مدیریت، هموارسازی سود، اقلام تعهدی اختیاری
  • آرزو جلیلی*، لیدا حمیدی صفحات 203-214
    هدف کلی این پژوهش، بررسی تاثیر اجرای سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) [i] بر اثربخشی فرآیندهای مالی در مقایسه با سیستم سنتی در شرکت توزیع نیروی برق استان گیلان می باشد. متغیرهای این پژوهش به صورت مقایسه میانگین بین دو سیستم سنتی[ii](جزیره ای) و جدید (یکپارچه) و در قالب پنج گروه فرآیند مالی مشتمل بر فرآیندهای حقوق و دستمزد و پشتیبانی، بازرگانی و تدارکات، تاسیسات و اموال، حسابداری عمومی و ممیزی، وصول و درآمد در چارچوب پنج شاخص اثربخشی شامل جمع آوری داده ها، پردازش داده ها،گزارش گیری نتایج، زمان بندی انجام فرآیند، انعطاف پذیری دسته بندی می شوند.
    نتایج بدست آمده نشان داد که اجرای سیستم یکپارچه بر اثربخشی تمامی فرآیندهای مالی درمقایسه با سیستم سنتی، تفاوت معناداری داشته و دربین فرایندها نیز فرایند تدارکات وبازرگانی از بیشترین تاثیر برخوردار بوده است؛ همچنین به کمک این سیستم، دقت در ثبت داده های هر فرآیند افزایش، مدت زمان انجام کلیه فرآیندها کاهش و بر قابلیت اطمینان پردازش داده ها و اتکا به گزارشات استخراجی افزوده می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)، سیستم سنتی، فرآیندهای مالی، اثربخشی
|
  • Mehdi Safari Gerayli *, Yasser Rezaei Pitenoei, Mohammad Norouzi Pages 1-12
    This study is concerned with exploring the relationship between the efficacy of audit committee and value relevance of accounting information using structural equation modeling. To do so, a sample of 103 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2013-2016 were selected. The effectiveness of the audit committee (latent variable) is calculated using observable variables such as financial expertise, independence and size of audit committee. Also, the value relevance of accounting information is computed based on Ohlson (1995). Having assured the good fitting of the measurement and structural models of the research, the findings indicate that effectiveness of the audit committee increases the value relevance of earnings and value relevance of book value per share.
    Keywords: Effectiveness of Audit Committee, Value Relevance of Accounting Information, Structural Equation Modeling
  • Vali Rezghi Shirsavar, S. Ali Nabavi Chashmi * Pages 13-26
    This study examines the relationship between conservatism accounting and financial reporting quality and efficiency of future investment and future changes in Debt Company pays. For this study, a sample of 93 companies was selected from companies listed on the Tehran Stock Exchange.In this study, the relationship between conservatism accounting and financial reporting quality and efficiency of future investments and changes in the company's future debt for the period 2010 to 2015 for research. The statistical methods used in this research are multiple regression method. The results show that the hypothesis is that the relationship between financial reporting quality and efficiency of significant future investments directly there, But the quality of financial reporting with the upcoming change in debt as there is an inverse relationship. As well as future investment performance between accounting conservatism to reverse significant relationship exists, but between accounting conservatism with upcoming changes in debt as there is a direct relationship.
    Keywords: accounting conservatism, the quality of financial reporting, the effectiveness of future investments, changes in the company's future debt
  • Fatemeh Masnabadi Farahani *, Mehdi Karimi Tabrizi, Majid Zanjirdar Pages 27-40
    Studies have shown that too much confidence of managers increases the sensitivity of investment in cash and this impact has been significantly higher in companies that have higher agency costs and management control system improves the performance of the company.
    The purpose of this study was to determine the relationship between manger’s short-sightedness and the sensitivity of investment in cash. The statistical sample consists of 118 companies in Tehran Stock Exchange during 2010 to 2014 is a total of 590 years. In this study, linear regression was used to examine the hypothesis test and the Eviews software is used to analyze the data and the hypotheses.
    Based on the regression analysis, and control and caution of managers had high impact on the sensitivity of investment to cash flow and caution and control of managers had also high impact on the sensitivity of investment to cash flow in companies with high investment opportunities.
    Keywords: Caution management, Management control, Sensitivity of investment to cash
  • Tahereh Shoja Lelekaei, Behzad Nikkar * Pages 41-56
    The goal of this research is review the effects of corporate governance mechanisms and audit quality on avoid paying taxes on firms listed in the Tehran Stock Exchange. To this end, 96 companies were chosen for a period of 5 years since 1390 to 1394. To test the hypotheses was used of multiple regression method. The results show that Mechanisms of corporate governance index namely, the board of director’s size, board independence and institutional ownership have a negative significant relationship with avoid paying taxes index. But the relationship between CEO duality and avoid paying taxes index is not significant Also, the impact factor audit quality’s explanatory variables namely, Auditor’s size and auditor tenure is Negative and significant on the index of tax avoidance. In the other words, it can be stated that with the improvement in corporate governance standards and audit quality, Avoid paying less tax firms will be observed.
    Keywords: corporate governance, audit quality, avoid paying taxes
  • Ali Rahmani, Mahnaz Mahmoudkhani * Pages 57-78
    Since adding value to the organization is the main goal of internal audit, So it should be effective, therefore, it is important to recognize the components in evaluating the effectiveness of internal audit in Iran. The main purpose of this study is to determine the criteria for evaluating the effectiveness of internal audit in Iran. Questionnaire was the Data collection for this study. In this study, One- Sample T-Test and Friedman were used for analysing data. The findings show that there are Three important factors in assessing the effectiveness of internal audit in Iran according to the respondent's view point: 1) Having oral communication, writing, listening and Interpersonal skills are necessary for internal auditors in performing their tasks; 2) the lack of restrictions of internal audit on access to documents, personnel, assets, sectors and resources, 3) Having objective and unbiased viewpoints and avoiding to present assurance services for an activity that had previously been in charge of it, respectively. Also Considering that one of the internal audit functions is Implementation of management audit, Components mentioned in this research could also be used to assess the effectiveness of management audit.
    Keywords: Internal audit, Effectiveness, Iran
  • Masoud Hasani Alghar *, Mahdi Sadidi Pages 79-94
    An essential process in institutionalizing democracy is accountability. It seems one of the main ingredients of economic accountability is auditing. In spite of audits development and it has extended the application from top to bottom of governing level in each country, the service determinants of fees are still unknown. The results of recent studies show that Managerial Ability is one of the determinants of audit fees. In accounting literature, managerial ability is one of the dimensions of human capital, which classified as an intangible asset. Some researchers define managerial ability as management efficiency compared to competitors to change the company`s resources into revenue. This article aims to study the effect of managerial ability on audit fees. The sample size consisted of 105 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) from 2007 to 2014. managerial ability is a part of a firm`s performance, which is not affected by the firm's natural factors. In order to calculate and analyze the managerial ability, the model proposed by Demerjian et al. (2012, 2013) was employed. Hypothesis testing was performed using multivariate linear regression statistical methods and Data Envelopment Analysis (DEA). The results show that managerial ability has a negative and significant effect on audit fees. In other words, more able managers pay less audit fees. The results of the hypothesis testing indicate that the Auditor Size lead to weakening the relation between managerial ability and audit fees. According to additional review, financial leverage, the firm’s size and Return on Assets are also effective at the audit fees.
    Keywords: Managerial Ability, Audit Fees, Auditor Size, Audit Risk, Financial Reporting Risk
  • Fateme Talkhabi, Hashem Nikoumaram, Ghodratollah Talebnia *, Ramezanali Royaee Pages 95-112
    Agency problems as a result of a conflict of interest between managers and shareholders is created. Meanwhile, auditing is an effective way to limit the powers of managers in contractual relationships. This study shows that the model, due to the ignorance of cost-stickiness, is not fully able to explain the cost of independent auditing. The present study investigates Stickness audit fees, adjustments to increase or decrease the differences in long-term deals. As well as structural factors affecting the deviation from the standard model include audit fees, reward management and the board's overconfidence. For this purpose, a sample of 134 companies listed in the Tehran Stock Exchange has been selected for the period from 1386 to 1394. Testing of research hypotheses has been done using the regression model of combined data. The results show that the increase in audit costs, while waiting for an increase, is greater than the reduction in the cost of the audit, while waiting for a reduction, which means that the cost of the audit is sticky. Additionally, the audit fee stickiness of one The specified trend does not follow and changes over long periods of time. The results also indicate that more manager's confidence and board rewards will increase the deviation from the standard audit fee model and increase the increased (upward) level of audit fees.
    Keywords: Audit fee Stickness, standard model fees, overconfidence management, Board Reward
  • Mohammad Namazi *, Gholamreza Rezaei Pages 113-134
    In the management accounting literature, budget slack is a topic which remains unsolved in budget control discussion. In this regard, the current study is conducted with the aim of identification of influential factors on budget slack of Ministry of Health and Medical Education thorough modeling the important factors on budget slack. Participation in strategic planning is regarded as an independent variable and management accounting information system, autonomous budget motivation, and emotional organization commitment, are mediating variables. The research methodology is a descriptive correlation from the survey approach. The population of the study consists of all managers in Ministry of Health, medical universities, and governmental hospitals who participate in budgeting in any way. Simple random sampling was used for this study, and the sample was 816 people. For testing the research hypothesis, SPSS and Amos software were used. The research results showed that participating of managers in strategic planning leads to more budget slack. Also, management accounting information system and emotional organizational commitment can play a significant role as a mediating variable, while autonomous budget motivation cannot play a role a mediating variable.
    Keywords: Management accounting information system, participation in strategic planning, autonomous budgeting motivation, budgetary slack, health service
  • Halimeh Rahmani, Hossein Rajabdoory *, Manoochehr Khoramin Pages 135-144
    The purpose of this study was to investigate the effect of Reasoned Action theory on the tendency to fraud in financial reporting. Reasoned Action theory addresses the measurement of ethical goals and the perception of individual behavior. It also consists of two dimensions of Subjective norm and attitude. The study is an applied-type survey. The survey was also conducted through a questionnaire and a sampling from 107 professional practitioners in the field of accounting and related trends in 2017. To analyze the findings in the form of two main hypotheses, structural equation method was used by Smart PLS software. Findings showed that there is a positive and significant relationship between attitude, Subjective norm and the tendency to financial reporting fraud. Also, using the findings, it can be concluded that Reasoned Action theory is effective in investigating the tendency to fraud in financial reporting. In addition, it is necessary to carefully examine the cases of fraud in financial reporting, and in particular the individual and psychological factors affecting it.
    Keywords: Reasoned Action theory, Fraud in financial reporting, Attitude, the Subjective norm
  • Ehsan Rahmaninia, Ahmad Yaghobnezhad * Pages 145-166
    Internal Audit is recognized as a value-added activity for organizations that, with an independent and impartial assessment of the governance system, risk management and internal controls, ensures a reasonable degree of effectiveness for the board of directors. Therefore, considering the decision-making process of internal auditors and especially the adoption of ethical decisions by them, it is important to consider the great effects that it has on its organization and management. Therefore, considering the importance of the issue and the need to pay attention to the ethical decisions of internal auditors, the present study addresses this issue.
    The statistical population of the study is all internal auditors of the country. According to the amount of access to these individuals, 300 internal auditors were identified, 220 of them did not respond to questionnaires. Therefore, the final sample of the study consists of 80 internal auditors. In order to analyze the data obtained from the distribution of questionnaires among the members of the research sample, binary logistic regression analysis was used in EViews software.
    The results of the research showed that the age of the internal auditor, the internal auditor's membership in the Iranian public accountants community, the gender of the internal auditor, the degree of ethics of the internal auditor's (ethical environment) and the organizational culture that is the field of internal auditor's activity can be empirically determined and the ethical implications of internal auditors are affected. Also, the findings indicate that those internal auditors who are more likely to think ahead and decide on future outcomes when they make decisions are more moral and ethical is the fact for them. As long as the internal auditors enjoy more freedom (less constraint) in their duties, they will have a more regrettable anticipation, and thus, in their decision-making they will pay more attention to ethical standards. Also, in examining the behavioral model of internal auditors, the results showed that internal auditors whose purposeful personality is targeted to ethical issues are more attention.
    Keywords: Professional code of ethics, Ethical Decision Making, Internal Auditor
  • Gh. Hassan Taghi Nataj Malekshah, Fatemeh Balvardi * Pages 167-176
    The aim of this study was to evaluate perceptions and expectations of the quality of audit services is using SERVQUAL model. Like other services in other areas audit is a service provided by the team and is used by the group. It can be measured by global standard models such as Servqual. In this study, among the first applicants who request the services of a reputable institution in the field of audit services was conducted. A couple questionnaire to assess applicant's expectations and perceptions of preparation and accounting services among a sample of 55 firms were given to the applicant. The result show that between all five dimensions include tangible, reliability, responsiveness, assurance and empathy there was gaps. Largest gap is about responsiveness. In other words, the gap between what clients expect and what they get, was largest between other dimensions.
    Keywords: Quality of service, quality of audit services, SERVQUAL, Expectations, Perceptions
  • Abdolreza Mohseni *, Mostafa Ghasemi, Mohsen Karami Pages 177-190
    In addition to the responsibility of the owners, the auditors have a greater responsibility for their social responsibility. Auditors should be responsible, when reporting and reviewing, for all persons who use financial statements for any reason, to make appropriate economic decisions by relying on audit reports by auditors. In this study, the relationship between the personality traits and auditors ethical intention in the audit firms have been investigated. Data is collected by questionnaires distributed among statistical sample of the study, which included 90 practitioner auditors on audit firms in 2015. This research in terms of purpose is functional and in terms of method is descriptive-correlation. Multiple linear regression analysis for hypothesis test is used. The findings show there is a positive and significant relationship between conscientiousness, openness, agreeableness and extraversion with ethical intention and there is a negative and significant relationship between neuroticism and ethical intention.
    Keywords: Personality traits, auditors ethical intention, audit firms
  • Jamal Bahri Sales * Pages 191-202
    Decisions power and authority in public companies available for managers that have an individual interest conflict with the interest of external groups, particularly shareholders. For affecting market prices in limitation of generally accepted accounting principles, managers use policies and methods that reduce fluctuation of reported earnings.
    Direct and indirect evidences show that the real and anticipated earnings of per share have an important effect on stock’s market price. The purpose of this study was to investigate the relationship of management optimism and earnings smoothing between banks listed in Tehran stock exchange and OTC during 2010 to 2014. Adjusted community consists of 65 year-banks. To answer the research question one hypotheses through binary logistic regression in form of multivariate liner by using panel data (pooled) was tested. The results show that the optimism managers in compare with others, more likely to report earnings smoothed by Discretionary accruals. The results also indicate that, larger and older banks are more likely to report earnings smoothed by Discretionary accruals.
    Keywords: Management Optimism, Earnings Smoothing, Discretionary Accruals
  • Arezoo Jalili *, Lida Hamidi Pages 203-214
    The overall objective of this research is to investigate the effect of ERP implementation on the effectiveness of financial processes in comparison with the traditional system in Guilan Electricity Distribution Company. The variables of this study are the comparison of the average between the traditional (island) and new (integrated) systems and in the form of five groups of financial process including salary and support processes, trade and logistics, facilities and property, public accounting and auditing, collection And revenue is categorized in the framework of five efficiency indicators, including data collection, data processing, reporting of results, process scheduling, flexibility.
    The results showed that the implementation of the integrated system on the effectiveness of all financial processes in comparison with the traditional system has a significant difference, and among the processes the procurement process has had the most impact, and with the help of this system, the accuracy of the data recording of each increase process, The duration of all processes is reduced and the reliability of data processing and reliance on extraction reports are added.
    Keywords: Enterprise Resource Planning, Traditional System, Financial Process, Effectiveness