فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال نهم شماره 32 (زمستان 1395)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال نهم شماره 32 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر مولایی، محمد واعظ برزانی*، سعید صمدی صفحات 1-13
    هدف این مقاله الگوسازی رفتار قیمت سهام با استفاده از معادلات دیفرانسیل تصادفی است. داده های این پژوهش شامل مشاهدات روزانه شاخص کل قیمت بازار سهام، شاخص 50 شرکت برتر و شاخص 30 شرکت بزرگ بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 5 فروردین 1385 تا 26 فروردین 1394 است. به منظور مدل سازی رفتار شاخص قیمت از دو معادله دیفرانسیل تصادفی استفاده شده است که عبارت اند از: حرکت براونی هندسی و حرکت براونی هندسی همراه با گارچ غیرخطی. براساس نتایج این پژوهش، (1) با توجه به معیار لگاریتم تابع درستنمایی، حرکت براونی هندسی همراه با گارچ غیرخطی در هر سه گروه از داده های مورد بررسی دارای عملکرد بهتر نسبت به حرکت براونی هندسی است. (2) براساس الگوی معادلات دیفرانسیل تصادفی با نوسان تصادفی، شاخص کل قیمت بیشتر تحت تاثیر اخبار خوب است. (3) تاثیر اخبار بد بر شاخص 30 شرکت بزرگ بورس بیش از تاثیر اخبار خوب است. (4) واریانس غیرشرطی شاخص کل در دو نقطه زمانی دارای شکست ساختاری است، واریانس غیرشرطی شاخص 50 شرکت برتر در یک نقطه زمانی دارای شکست ساختاری است و واریانس غیرشرطی شاخص 30 شرکت بزرگ بورس پایدار بوده و فاقد شکست ساختاری است.
    کلیدواژگان: معادلات دیفرانسیل تصادفی، گارچ غیرخطی، شکست ساختاری، شاخص قیمت سهام
  • اعظم محمدزاده *، محمدنبی شهیکی تاش، رضا روشن صفحات 15-34
    یکی از مهمترین شاخه های علم مالی، الگوسازی و ارزیابی نحوه قیمت گذاری دارایی ها است. به همین دلیل در این راستا الگوهای بسیاری در تبیین نحوه قیمت گذاری دارایی ها ارائه شده است. مطالعات دو دهه اخیر، بر وجود محدودیت هایی در مدل های مربوطه اشاره دارند. از جمله می توان به ایجاد مسائلی همچون معمای صرف ریسک سهام اشاره کرد. در این مقاله ضمن معرفی و تبیین مبانی نظری معمای صرف ریسک سهام، به بررسی تجربی این پدیده با کمک داده های فصلی سال های 1367 تا 1391 بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. برای بررسی این معما علاوه بر روش مهرا و پرسکات (1985)، از تخمین مدل S-CCAPMبا روش GMMنیز استفاده شده است. مدل S-CCAPM تعدیلی بر مدل CCAPM می باشد که با ورود پس انداز به تابع مطلوبیت ایجاد شده است.نتیجه برازش مدل ها نشان می دهد که: با توجه به روش اول مقدار صرف ریسک سهام 7/5 بدست آمده است و این رقم نشان از وجود معمای صرف ریسک سهام در اقتصاد ایران دارد چرا که با استفاده از داده های تجربی مقدار صرف ریسک 129/0 است. اما در روش دوم، مقدار صرف ریسک سهام 4/0 بدست آمده است و این امر دلالت بر این دارد که با تعدیلاتی در مدل CCAPM پایه می توان به حل این معما کمک کرد.
    کلیدواژگان: معمای صرف سهام، بازده بدون ریسک قیمت گذاری دارایی ها، مدلCCAPM، مدلS، CCAPM
  • سید بابک ابراهیمی*، نگین محبی صفحات 35-50
    این پژوهش به بررسی عملکرد مدل های حافظه بلند مدت و مدل های حافظه کوتاه مدت در پیش بینی چند دوره ای ارزش در معرض ریسک (VaR) و ریزش موردانتظار (ES)می پردازد. داده های مورد مطالعه مربوط به سه شاخص صنعت محصولات شیمیایی، خودرو و ساخت قطعات و فلزات اساسی می باشد که در بازه زمانی خرداد 1390 تا خرداد 1394 به صورت روزانه جمع آوری شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که مدل های مبتنی بر واریانس ناهمسانی مشروط که ویژگی حافظه بلند مدت را مد نظر قرار داده اند، در دوره های زمانی مورد مطالعه بهبودی را در زمینه دقت پیش بینی VaR ایجاد ننموده اند. علاوه بر این، مدل GARCH در اغلب شاخص های در نظر گرفته شده در دوره های زمانی مورد مطالعه عملکرد بهتری داشته و دارای تابع زیان کوچکتری بین بازده های واقعی و برآورد ES بوده است. بنابراین مدل تلاطم با حافظه بلند مدت علی‏رغم این که با ساختار داده های پرتناوب انطباق بیشتری دارد در مقایسه با مدل حافظه کوتاه مدت GARCH، در افق های زمانی کوتاه‏مدت و بلند مدت، نتوانسته بهبودی را در دقت پیش بینی VaRو ES ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، ریزش موردانتظار، حافظه بلند مدت، GARCH
  • زهرا شیرازیان* صفحات 51-66
    تصمیم گیری یکی از عوامل مهم مدیریتی در سازمان است و مدیرانی که در اخذ تصمیمات بهینه موفق عمل کنند، می توانند راهنمایی در جهت حرکت به سوی موفقیت خود و سازمان خود باشند. این پژوهش به بررسی چرخه های بیوریتم موثر بر تصمیم گیری سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.در این پژوهش چرخه های فیزیکی،احساسی،ادراکی و حس ششم بعنوان چرخه های بیوریتم و مولفه های اثر تقابل یا مقایسه، تعهد، سوگیری اطلاعات، اثر اطمینان کاذب، سوگیری شناختی و اثر کمیابی نیز مولفه های خطای تصمیم گیری مالی می باشند. در این پژوهش روش تحقیق توصیفی پیمایشی و از نظر هدف کاربردی و جامعه آماری شامل سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از جدول مورگان تعداد نمونه 384 مشخص شد و پرسشنامه بین افراد توزیع شد.میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 88 درصد بدست آمد. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن صورت گرفت که بر اساس آن همبستگی بین چرخه های فیزیکی و حس ششم با خطای مالی تصمیم گیری تایید شد.در نهایت برای پاسخ دادن به سوال اصلی پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی ارتباط بین مولفه های خطای تصمیم گیری و چرخه های بیوریتم پرداختیم که بر اساس آن مشخص شد چرخه بیوریتمی 33 درصد منفی بر خطای تصمیم گیری موثر است.به منظور رتبه بندی مولفه های خطای تصمیم گیری از آزمون فریدمن استفاده شد.
    کلیدواژگان: چرخه های بیوریتم، خطای تصمیم گیری مالی، چرخه های فیزیکی و احساسی و ادراکی
  • سیدیحیی ابطحی* صفحات 67-78
    مدل های چرخش رژیم می تواند گرایش بازارهای مالی را در نتیجه تغییر ناگهانی رفتار سرمایه گذاران و پویایی قیمت ها، شناسایی نماید. در این مطالعه، رفتار چرخش رژیم بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از داده های روزانه نرخ بازده شاخص قیمت سهام طی دوره 1393-1377 مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از الگوهای تک متغیره فرایندهای خود رگرسیونی با امکان ایجاد چرخش در رژیم از طریق روش های آستانه ای استفاده شده است. نتایج مطالعه با استفاده از یک مدل خود رگرسیون آستانه ای خود محرک (SETAR) نشان می دهد آستانه نرخ بازده سهام در ایران منفی است و عمده مشاهدات مورد بررسی در رژیم نرخ بازده بالا قرار می گیرند. همچنین، نتایج تعیین مقدار آستانه از پیش تعیین شده صفر، نشان دهنده آن است که فراوانی رژیم های رونق در بازار سهام در ایران از رژیم رکود بالاتر است و این موضوع صرف نظر از تعیین آستانه توسط الگوهای بهینه یابی یا ارائه یک آستانه از پیش تعیین شده صفر کاملا صادق است. از طرف دیگر، در یک آستانه از پیش تعیین شده صفر، میانگین هر دو رژیم مقداری مثبت اما اندک برآورد می شود.
    کلیدواژگان: بازده سهام، چرخش رژیم، مدل های خود رگرسیون آستانه ای
  • شهرام فتاحی*، آزاد خانزادی، مریم نفیسی مقدم صفحات 79-94
    سرمایه گذاری های بازار سهام همواره دارای ریسک بوده است زیرا بازده سهام دارای تلاطم است. تحقیقاتی که تاکنون در رابطه با مدلسازی وپیش بینی تلاطم بازار سهام صورت گرفته عمدتا با استفاده از روش حداکثر راستنمایی بوده و توجه کمی به روش تخمین بیزی صورت گرفته است. این مقاله پارامترهای مدلGARCH را با استفاده از روش بیزی و تکنیک شبیه سازی MCMC تخمین می زند و سپس نتایج بدست آمده را با روش حداکثر راستنمایی مقایسه می کند. برای این منظور از شاخص بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی 7/01/1378 تا 31/01/1393 استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که در نمونه های کوچک روش حداکثر راستنمایی کارایی کمتری نسبت به روش بیزی دارد اما همانطور که حجم نمونه افزایش می یابد کارایی و دقت پیش بینی در هردو روش همگرا می شود، به طوریکه تابع توزیع پارامترها در نمونه های کوچک به صورت مجانبی نامتقارن است و با افزایش تعداد داده ها به سمت توزیع مجانبی متقارن میل می کند.در پایان، نتایج پیش بینی نوسانات تایید کننده ی ادعای فوق است.
    کلیدواژگان: تلاطم، بورس اوراق بهادار تهران، روش های بیزی و حداکثر راستنمایی، الگوریتم متروپلیس هستینگ، الگوریتم MCMC
  • تاثیر انحراف نرخ ارز موثر واقعی بر صادرات غیرنفتی ایران کاربردی از رهیافت BEER
    علیرضا کازرونی، زانا مظفری، مریم کریمی کندوله، مسلم امینی صفحات 95-113
    در اقتصاد ایران، بررسی عوامل تعیین کننده صادرات غیرنفتی و ارائه راهکارهای لازم برای توسعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق برآورد اثر انحراف نرخ ارز موثر واقعی بر صادرات غیرنفتی ایرانطی دوره زمانی 1360-1391 است. در این راستا، نرخ موثر تعادلی ارز با استفاده از روش BEERبرآورد شده است. با توجه به مبانی نظری و مطالعات تجربی ابتدا متغیرهای تاثیر گذار بر نرخ ارز تعادلی همانند؛ قیمت نفت، شاخص سیاست مالی، نرخ نقدینگی، جریان سرمایه، درجه باز بودن تجارت و رابطه مبادله، در اقتصاد ایران شناسایی گردید، سپس برای انجام آزمون هم انباشتگی بین متغیرها در مدل BEER از روش جوهانسن- جوسیلیوس استفاده گردید و مقادیر انحراف نرخ ارز موثر واقعی(REER) محاسبه شد.در مرحله آخر، تاثیر این انحراف بر صادرات غیرنفتی با استفاده از روش ARDL تخمین زده شد. نتایج تخمین نشان می دهد که REER در طول دوره مورد بررسی دارای انحراف های بسیاری بوده است. بیشترین مقدار انحراف 67/18 درصد مربوط به سال 1384 بوده که مشخص می کند پول ملی بیش از حد ارزش گذاری شده است. همچنین همه متغیرهای توضیحی در بلندمدت تاثیر معنی داری بر صادرات غیرنفتی داشته اند؛ بدین معنا که به ترتیب تولید ناخالص داخلی تاثیر مثبت، انحراف نرخ ارز موثر واقعی، رابطه مبادله و نرخ واقعی ارز تاثیر منفی و معنی داری بر صادرات غیرنفتی ایران دارند.
    کلیدواژگان: نرخ ارز موثر واقعی، انحراف نرخ ارز، BEER، جوهانسن، جوسیلیوس، ARDL
|
  • Saber Molaei, Mohammad Vaez Barzani *, Saeid Samadi Pages 1-13
    The purpose of this article is modeling the behavior of stock price using stochastic differential equations. The data for this study include daily observations of the total stock market index, the index of the top 50 companies and the index of the 30 largest companies in the Tehran Stock Exchange. The data are daily from March 25, 2006 to April 15, 2015.The geometric Brownian motion and geometric Brownian motion with nonlinear GARCH are used to modeling the behavior of price index. The results of this study includes the following: (1) According to the log likelihood function, geometric Brownian motion with nonlinear GARCH in the three groups studied data has better performance than the geometric Brownian motion. (2) Based on the model of stochastic differential equations with stochastic volatility, the total market index is more influenced by the good news. (3) The impact of the bad news on the index of the 30 largest companies is more than the impact of the good news. (4) The unconditional variance of the total stock market index has two structural breaks; the unconditional variance of index of the top 50 companies has one structural break and no structural breaks in the unconditional variance of index of the 30 largest companies.
    Keywords: Stochastic Differential Equation, Nonlinear GARCH, Structural Break, Stock Price Index
  • Azam Mohammadzadeh *, Mohammad Nabishahiki Tash, Reza Roshan Pages 15-34
    One of the most important branches of finance is modeling and evaluation of assets pricing. For this reason, many models have been proposed to explain the pricing of assets. Studies of last two decades refer to limits on the models. Such issue is equity risk premium puzzle. In this paper was investigated the theoretical equity risk premium puzzle with the experimental study of this phenomenon using data of years 1367 to 1391 seasonally from the Stock Exchange in Tehran .To investigate this puzzle addition to Mehra and Prescott (1985) method is used estimation of S-CCAPM model using GMM method. S-CCAPM model is adjustment of CCAPM model that was created with the import savings to utility function. Models results show that according to Mehra and Prescott method equity risk premium is obtained 5.7. This value shows that there is risk premium puzzle in the economy of Iran because with the use of empirical data equity risk premium is 0.129. But at second method, equity risk premium gained 0.4. This implies that the adjustment in the base CCAPM can be helped to solve the puzzle. This implies that the adjustment in the base CCAPM can be helped to solve the puzzle.
    Keywords: Equity risk premium puzzle, Risk, free return, CCAPM model, S, CCAPM model
  • S. Babak Ebrahimi *, Negin Mohebbi Pages 35-50
    The present study compares the performance of the long memory FIGARCH model, with that of the short memory GARCH specification, in the forecasting of multi-period value-at-risk and expected shortfall across 3 industry indices in Tehran Stock Exchange such as chemical, vehicle and metals. The dataset is composed of daily data covering the period from May, 2011 to May, 2015. According to the result of this research accounting for fractional integration in the conditional variance model does not appear to improve the accuracy of the VaR forecasts for the 1-day-ahead, 10-day-ahead and 20-day-ahead forecasting horizons relative to the short memory GARCH specification. Furthermore, the GARCH model has a lower quadratic loss between actual returns and ES forecasts, for the majority of the indices considered in 1-day, 10-day and 20-day forecasting horizons. Therefore, a long memory volatility model compared to a short memory GARCH model does not appear to improve the VaR and ES forecasting accuracy, even for longer forecasting horizons.
    Keywords: value, at, risk, expected shortfall, long memory, GARCH
  • Zahra Shirazian* Pages 51-66
    Make decision is one of the important factor in organization and the managers who act optimization in it can be guide the organization toward successfully. In this research we investigate the relationship Biorhythmic cycles that influence on decision making of investing managers on investment funds in Iran s capital market. The biorhythm components include physical cycle, Intellectual cycle and six sense and the components if error financial decision are compare, commitment, information bias ,cognation bias And rare effect . The research method is descriptive and from the aim standpoint it is applicable. The sample estimate by Cochran formula and the questionnaire distributed between them randomly. Reliability and validity controlled, and the reliability based on Cronbach alpha is 0,88 .The hypothesis test by spearman correlation and based on it there is significant relationship between physical cycle, six sense and error financial decision. Finally to answer the research question we use the structural equation to show the relationship between error financial decision and biorhythm cycles that showed biorhythm cycle effect on error financial decision is 0,33 .for ranking the component of error financial decision we used the Friedman test .In the last we offer some suggestion for researchers, organization, Investment Funds and Managers of Investment funds.
    Keywords: Biorhythm cycles, Error financial decision, Tehran Stock Exchange
  • S. Yahya Abtahi* Pages 67-78
    Regime switching models can recognize the tendencies in financial markets and as a result the sudden change of investor behavior and price dynamics. The present study investigates the regime switching behavior of Tehran Stock Exchange using the daily data on the rate of return of stock index price in a period from 1998 to 2014 For this purpose , we use univariate autoregressive process with change in regimes via threshold methods(TAR). The results –using a self exciting threshold auto regression model (SETAR) indicate that the threshold of stock return rate in Iran is negative and the majority of the cases under study are in the high stock return regime. The results from determining the amount of zero predetermined threshold show that Iran Stock Market was in depression for 45.2% and in boom for 54.8%. The average of stock return of boom regime was .08 and of depression regime was .004 .
    Keywords: Stock returnes, Regime switching, SETAR modeles
  • Shahram Fattahi *, Azad Khanzadi, Maryam Nafisi Moghadam Pages 79-94
    Stock market investments always have been risky because stock returns are volatile. The studies have ever been done on modeling and forecasting stock market volatility has mainly applied the maximum likelihood method and little attention has been paid to the Bayesian estimation method. The reason was that it was assumed that the maximum likelihood method does the best fitting with small volumes of samples. This study tries to estimate GARCH model parameters using Bayesian approach and MCMC algorithm to compare it with maximum likelihood alternative using the daily TEPIX index of Tehran Stock Exchange over the period April 6, 1999 April 20, 2014. For this purpose, the data is divided into three subsamples. The results indicates that; in small samples; the maximum likelihood method is less efficient than Bayesian method but as the sample size increases the efficiency and forecasting accuracy converge in both methods so that distribution function of the parameters is asymptotically asymmetric in small samples and converges to symmetric asymptotic distribution as the sample size increases.
    Keywords: Volatility_Tehran Stock Exchange_Bayesian_Maximum Likelihood Methods_Metropolis – Hastings Algorithm_MCMC Algorithm
  • The Effectof The Real Effective Exchange Rate Misalignment on Iranian Non-Oil Exports: The BEER approach
    Alireza Kazerooni, Zana Mozaffari, Maryam Krimi Kandoleh, Moslem Amini Pages 95-113
    The main objective of this study is to examine the effect of real effective exchange rate misalignment on Iranian non-oil exports over 1982 - 2013.For this purpose, the equilibrium real effective exchange rate has been estimated by BEER approach. The relevant literatures indicate that oil price, fiscal policy indicator, foreign capital flow, trade openness, and terms of trade are main determinants of the equilibrium exchange rate. Using Johansen test indicates that there exist a long run relationship between real exchange rate and other variables. By using predicted value of real effective exchange rate and observe exchange rate the misalignment of real effective exchange rate is calculated. The empirical result of the misalignment indicates that in 2006, the misalignment reached to highest point, 18.67 percent which presents the overvalued Iranian currency. Moreover, the results of estimation show that all explanatory variables in the long term have a significant effect on non-oil exports. In this regard, GDP has a positive impact; the misalignment of the real effective exchange rate, real exchange rate and the terms of trade have a negative and significant effect on the non-oil exports.
    Keywords: real effective exchange rate, exchange rate misalignment, BEER, Johansen method, ARDL