فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال دهم شماره 35 (پاییز 1396)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال دهم شماره 35 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد علی خجسته، رضا تهرانی صفحات 1-17
    در ادبیات مالی در تعریف مفهوم نقدشوندگی، چند بعد نظیر حجم، سرعت و هزینه مطرح شده است. در این تحقیق سعی شده است اثر مفهوم نقدشوندگی در مدل قیمت گذاری سهام در بورس تهران با توجه به ابعاد مختلف آن تبیین شود. شاخص حجم ریالی معاملات به عنوان نماینده ای از بعد حجم نقدشوندگی، شاخص نسبت گردش به عنوان نماینده ای از سرعت نقدشوندگی و شاخص آمیهود به عنوان نماینده ای از بعد هزینه و اثر قیمتی استفاده شده اند. دوره مورد مطالعه از ابتدای سال 90 تا انتهای سال 94 می باشد و داده ها به صورت ماهیانه برای60 ماه محاسبه شده اند. نتایج آن بود که مدل 4 عاملی مبتنی بر هر یک از شاخص های نقدشوندگی، در بررسی سبدهای سبکی سهام (ترکیب سبک های کوچک، بزرگ، ارزشی، رشدی، نقدشونده بالا، نقدشونده پایین) ارتقای معنی داری در ضریب تعیین تعدیل شده نسبت به مدل سه عاملی فاما و فرنچ ایجاد می کنند. این اثر در سبد سبک شرکت های با نقدشوندگی کمتر، بالاتر است. در بررسی تکی سهام، از میان 201 شرکت مورد مطالعه، در مجموع سه شاخص، در بیش از 50 شرکت ضریب عامل ریسک نقدشوندگی در سطح خطای زیر 5% معنی دار بوده و باعث بهبود مدل شد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی، ریسک نقدشوندگی، مدل قیمت گذاری سهام، مدل سه عاملی فاما و فرنچ
  • فرید صفتی، تقی ترابی، کامبیز هژبر کیانی صفحات 19-33
    امروزه یکی از مواردی که در کارایی بنگاه های اقتصادی از جمله بانک ها می تواند مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد ،بحث اندازه و مقیاس تولید آنها می باشد،لذا برای بررسی اندازه و مقیاس،20 بانک دولتی و خصوصی، برای دوره زمانی 92- 1385 انتخاب شدند،با تخمین تابع تولید ترانسلوگ مرزی تصادفی بانکها، تغییرات کارایی مقیاس محاسبه شد،نکته کلیدی استخراج شاخص ترکیبی برای ابزار آلات الکترونیکی(خود پرداز،پایانه فروش،پایانه شعب) با استفاده از روش مولفه اصلی می باشد که از آن شاخص ترکیبی بعنوان نهاده در تابع تولید استفاده می شود.نتایج نشان می دهند که بانکهای دولتی بزرگ و کوچک از مولد ترین مقیاس تولید دور هستند به استثنای بانک توسعه صادرات که وضعیت خوبی در مقیاس مولد بهینه فنی دارد.از طرف دیگر بانکهای خصوصی بزرگ و کوچک کاملا در مقیاس مولد فنی قرار دارند،. به استثنای بانک دی که تا حدودی نسبت به مولدترین مقیاس تولید فاصله دارد. نکته قابل توجه در مورد بانکهای تازه خصوصی شده (ملت، صادرات، تجارت، رفاه) می باشد که تا زمانیکه دولتی بوده اند فاصله زیادی با مقیاس مولد بهینه فنی داشته اند ولی بعد از خصوصی شدن وضعیت مقیاس اقتصادی بهتری کسب نموده اند.
    کلیدواژگان: تغییرات کارایی مقیاس، مولدترین اندازه مقیاس، مقیاس اقتصادی، تابع تولید مرزی تصادفی، روش مولفه اصلی
  • آزیتا جهانشاد، آذر یعقوبی خانخواجه صفحات 35-47
    هدف از این تحقیق، بررسی میزان اثرگذاری تاثیر جریان نقد آزاد و رشد شرکت بر همزمانی بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. فرضیه اصلی این تحقیق این است که شرکت های با رشد پایین و جریان نقد بالا همزمانی بازده سهام بالاتری دارند. برای آزمون فرضیه و رسیدن به اهداف تحقیق، 101 نمونه از شرکت ها (505 سال – شرکت) که در سال های1389 تا 1393 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته و به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. روش آماری برای فرضیه اصلی مطرح شده در این تحقیق، برازش مدل داده های ترکیبی به روش رگرسیون پانل با اثرات تصادفی است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بین جریان نقد آزاد و رشد شرکت با همزمانی بازده سهام ارتباط معنی داری وجود داشته و در حدود 49 درصد از تغییرات متغیر همزمانی بازده سهام توسط این متغیرها بیان می شود.
    کلیدواژگان: همزمانی بازده سهام، جریان نقد آزاد، رشد شرکت، اندازه شرکت
  • کیخسرو یاکیده، محمدحسن قلی زاده، سید مرتضی موسوی نیا صفحات 49-62
    در این پژوهش از الگوی محاسبه کارایی در تحلیل پوششی داده ها، به منظور ارائه یک شاخص تلفیقی از ابعاد مختلف نقدشوندگی سهام استفاده گردیده است. در میان مدل های تحلیل پوششی داده ها، مدل دامنه تعدیل شده (RAM) از این خاصیت برخوردار است که هم ورودی ها و خروجی ها را به طور همزمان در نظر می گیرد، هم شاخص عددی برای کارایی ارائه می دهد و هم ورودی و خروجی منفی را می پذیرد؛ از این رو مدل RAM به عنوان مبنای ارائه شاخص تلفیقی نقدشوندگی سهام در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است. درگام بعدی اقدام به رتبه بندی واحدهای دارای شاخص تلفیقی نسبی نقدشوندگی برابر یک، بر مبنای روش رتبه بندی بر مبنای مرزهای کاملا ناکارا نموده ایم. نتایج پژوهش حاکی از کاربرد موثر روش تحلیل پوششی داده ها برای محاسبه شاخص تلفیقی نسبی نقدشوندگی سهام می باشد. با استفاده از این روش، نمره شاخص تلفیقی نقدشوندگی سهام اختصاص داده شده به هر یک از شرکت های پذیرفته شده در بورس، ابعاد و جنبه های مختلف نقدشوندگی سهام یک شرکت را در بر می گیرد و بر اساس آن به راحتی می توان شرکت ها را با هم مقایسه کرد یا اینکه شاخص تلفیقی نقدشوندگی سهام یک شرکت را در چند دوره مالی مورد نظارت قرار داد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی سهام، تحلیل پوششی داده، بورس اوراق بهادار تهران، رتبه بندی، مرزهای کاملا ناکارا
  • مریم دولو، بهاره جوادیان صفحات 63-77
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی سودآوری استراتژی مومنتوم نوین مبتنی بر زمان وقوع بالاترین قیمت 52 هفته یعنی«زمان بندی بالاترین قیمت52 هفته» و مقایسه آن با استراتژی شناخته شده«بالاترین قیمت52 هفته» است. بدین منظور نمونه ای متشکل از سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای فروردین سال 1381 تا پایان اسفند 1393 مورد بررسی قرار می گیرد. برای آزمون استراتژی های مذکور از دو رویکرد«تحلیل پرتفوی» و«مدل فاما-مک بث (1973)» استفاده می گردد. نتایج حاصله موید سودآوری استراتژی«زمان بندی بالاترین قیمت52 هفته» می باشد، حال آنکه پرتفوی برنده مبتنی بر استراتژی«بالاترین قیمت 52 هفته» در مقایسه با همتای بازنده خود در استراتژی یادشده،نتوانست بازده بالاتری کسب نماید و لذا سودآوری استراتژی مذکور تایید نمی گردد. یافته های حاصله دال بر آن است که«زمان بندی بالاترین قیمت52 هفته» قادر است تغییرات بازده مقطعی را پیش بینی نماید اما این نکته در خصوص«بالاترین قیمت52هفته» صدق نمی کند. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد اثر متقابل دو استراتژی فوق، توان پیش بینی بازده سهم را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: تورش تاخر، زمان بندی بالاترین قیمت 52 هفته، بالاترین قیمت 52 هفته
  • ابوالفضل شاه آبادی، راضیه داوری کیش، زینب زرین نعل صفحات 79-97
    بازار سهام به عنوان تکیه گاه اصلی فعالیت های بازار سرمایه در جهت دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و باثبات کشورها نقش تعیین کننده ای دارد. به عقیده اقتصاددانان، در کشورهای غنی از منابع طبیعی، تمرکز بر شاخص حکمرانی برای مدیریت هرچه شایسته تر درآمدهای ارزی حاصل از صادرات منابع طبیعی، تاثیر بسزایی بر توسعه بازار سهام دارد. در حقیقت مدیریت علمی و صحیح منابع طبیعی به دست آمده از حاصل ضرب هر یک از شاخص های حکمرانی در فراوانی منابع طبیعی، منابع خدادادی را به سمت فعالیت های با ارزش افزوده بالا در بخش بازار سهام هدایت نموده و با تاثیر بر ویژگی های سهام، انگیزه سرمایه گذاران را برای خرید و فروش در بازار سهام افزایش داده و در نهایت نسبت ارزش معاملات به تولید ناخالص داخلی را بعنوان شاخص توسعه بازار سهام بهبود می بخشد. بنابراین پژوهش حاضر درصدد بررسی تاثیر مدیریت منابع طبیعی بر توسعه بازار سهام کشورهای منتخب دارای فراوانی منابع طبیعی طی دوره 2013-2008 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM) است. نتایج مطالعه نشان می دهد متغیرهای مدیریت منابع طبیعی، بهره وری کل عوامل تولید، نرخ ارز واقعی و اندازه دولت تاثیر مثبت و معنادار بر توسعه بازار سهام دارند. همچنین نتایج تخمین بیانگر تاثیر منفی و معنادار متغیر نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی بر توسعه یافتگی بازار سهام است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع طبیعی، توسعه بازار سهام، کشورهای دارای فراوانی منابع طبیعی
  • فرشید قاصدی قزوینی، فرشاد فائزی رازی، فرزانه حیدرپور صفحات 99-119
    امروزه اقتصاد کشورهای توسعه یافته بر محور بنگاه های کوچک و متوسط و صنایع مبتنی بر دانش طراحی شده است. یافته های تجربی محققان حکایت از این دارد که اصولا تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط دارای فعالیت های نوآورانه و شرکت های نوپا به منظور شروع یک کسب و کار از ناهمگونی و ویژگی های خاصی برخوردار است، که به سبب وجود همین ویژگی ها، شرکت های نوپا در تامین مالی فعالیت هایشان با مشکلات اساسی مواجه می شوند، به طوری که به منظور پوشش این خلاء در نظام مالی برای تشویق و تامین مالی فعالیت های نوآورانه، به کارگیری و استمرار فرآیند سرمایه گذاری جسورانه، ضرورت دارد. به علاوه طی این فرآیند، موسسات سرمایه گذاری جسورانه از یکسو در مواجهه با ارکان بازارهای مالی نیاز به انطباق کامل با خط مشی ها، سیاست های وضع شده و قوانین و مقررات حاکم دارند و از سوی دیگر در مواجهه با کارآفرینان و نوآوران، ضمن چگونگی انتخاب و گزینش بهترین طرح های سرمایه گذاری بر اساس شناسایی و ارزیابی ریسک های محتمل و پیش بینی نسبی موفقیت یا شکست آنها با چالش مواجه می شوند. رویکرد و هدف پژوهش حاضر پرداختن به دغدغه اخیر موسسات سرمایه گذاری جسورانه در ارزیابی، انتخاب و سرمایه گذاری در طرح ها، ضمن شناسایی عوامل موثر بر سرمایه گذاری جسورانه و ارزیابی ریسک آنها به منظور چگونگی ایجاد مصالحه و تعامل بین عوامل موثر ، با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره و ضمن بهره گیری از ابزارهای نوین داده کاوی و هوش مصنوعی می باشد.
    کلیدواژگان: شرکت های نوپا، سرمایه گذاری جسورانه، ارزیابی ریسک سرمایه گذاری، شبکه عصبی، تصمیم گیری چند معیاره
  • محمدرضا مهربان پور، بهاره عزآبادی، شهاب جفاکش کنفگورابی صفحات 121-134
    مدلهای حباب رفتاری به طور کلی فرض می کنند که سرمایه گذاران حقیقی به عنوان افرادی غیر مطلع و غیر عقلائی، دنباله رو روند بوده و موجب تشکیل حباب می گردند و این در حالی است که سرمایه گذاران حقوقی به عنوان مطلعین، با اتخاذ استراتژی معکوس رفتاری خلاف روند در پیش می گیرند. به منظور آزمون فرض مذکور، در پژوهش حاضر الگوهای رفتاری دو گروه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی 202 شرکت غیر مالی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1391 تا 1394 با استفاده از یک مدل خودرگرسیون برداری به صورت روزانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله موید فرض مذکور بوده و نشان داد که سرمایه گذاران حقیقی عامل ایجاد حباب می باشند و سرمایه گذاران حقوقی استراتژی معکوس را در پیش می گیرند. این در حالی است که بررسی معاملات در دوران رونق و رکود بورس تهران نشان دهنده ثبات الگوی رفتاری هر دو گروه است، به گونه ای که سرمایه گذاران حقیقی عمدتا زمینه ساز تشکیل حباب در سهام شرکتهای با اندازه کوچک می باشند.
    کلیدواژگان: حباب رفتاری، دنباله روی روند، استراتژی معکوس، خودرگرسیون برداری
  • علی بیات، زینب باقری صفحات 135-145
    در این پژوهش به پیش بینی قیمت سهام 10 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس و تعدادی از شرکت های حاضر در فرابورس با استفاده از الگوریتم کرم شب تاب پرداخته شده است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی، از نظر روش گردآوری اطلاعات شبه تجربی، توصیفی - پیمایشی و پس رویدادی است. همچنین ازنظر ابزارهای گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای می باشد و بدلیل ماهیت مدل سازی و پیش بینی، ازنوع پژوهش استقرایی است. در این تحقیق از داده ها در دو مرحله، الگوریتم استفاده خواهیم کرد: الف ) داده هایی برای آموزش الگوریتم کرم شب تاب قبل از پیش بینی (مرحله یادگیری الگوریتم) که تعداد این متغیرها برابر 16 متغیر می باشد. این متغیرها برای دوره زمانی سه سال (1388-1392) ب) داده های گذشته شرکت ها برای پیش بینی قیمت سهام در آینده (مرحله تست الگوریتم) که تعداد این متغیرها برابر12 متغیر است. سرانجام دراین پژوهش از الگوریتم آموزش دیده برای پیش بینی قیمت سهام استفاده می گردد. طرز کار الگوریتم نیز به این صورت است که داده های روزانه ، ماهانه یا سالانه (N) به الگوریتم داده می شود. الگوریتم به پیش بینی قیمت سهام برای روز، ماه یا سال N+1 ام می پردازد. برای محاسبه ی خطای پیش بینی از محاسبه خطای نسبی استفاده شده است. محاسبات انجام خطای کمتر از 6% را برای پیش بینی نشان می دهد. بنابراین الگوریتم کرم شب تاب قابلیت پیش بینی قیمت سهام را داراست.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، الگوریتم های هوشمند، الگوریتم کرم شب تاب
|
  • M. Ali Khojasteh, Reza Tehrani Pages 1-17
    Liquidity is a multidimensional concept. In this essay we studied the behavior of liquidity in the asset pricing model of Tehran Stock Exchange on the basis of multi measures related to multi dimensions of liquidity concept. The traded value measurement is used as a proxy for the value dimension, turnover ratio is used as a proxy for speed dimension and Amihud measure is used as a proxy for cost and price impact dimension. The time period is from 2011 up to 2016 and the data is calculated for 60 months. The result is that four factor model on the basis of each liquidity measure improves the style portfolios (size style, value style and liquidity style) as well as stock level. The improvement level is higher for the illiquid style portfolios. Among 201 studied stocks, the augmented model improves asset pricing model explanation of 50 stocks. Level of liquidity beta depends on the measurement used.
    Keywords: Liquidity_Liquidity Risk_Asset Pricing Model_Fama_French 3 Factor Model
  • Farid Sefati, Taghi Torabi, Kambiz Hozhabr Kiani Pages 19-33
    Today One of the cases where in efficiency businesses including banks can be analyzed, discussed their size and scale of production, so as to check the size and scale 20 state and private banks were selected .The study period is 85-92 years. And data used are unbalanced panel .Then translog stochastic frontier production function was estimated
    .and scale efficiency changes was calculated .The key point extraction tools combined index for electronic components and using it as an input in the production function is a composite index. The results show that big government (Melli,Sepah,Keshvarzi,Maskan) to a large extent the technologically optimal production scale(most productive scale) away.Because of their scale efficiency changes,large and negative.On the other hand the big private banks (pasargad,parsian,eghtesadenovi)have been quite in technologically optimal production scale,In fact, their scale efficiency change is the lowest amount. Small government banks (postbank,Toseeh Taavon,sanat va maadan) similar large goverment banks are far from most productive scale ,with the exception of the bank Toseah saderat of a good situation.small private banks (Sina,Sarmayeh,Saman,Day) as well as major private banks are the most productive technical scale Excluding Bank Day, which is partly attributed to most productive scale away.
    Keywords: scale efficiency change, Most Productive Scale, scale economies, Stochastic frontier production funtion, principle component analysis
  • Azita Jahanshad, Azar Yaghoubi Khankhajeh Pages 35-47
    In this paper, the pattern of efficiency calculation with data envelopment analysis (DEA) is used to present a consolidated index for representing different dimensions of stock liquidity. Among DEA models, the range adjusted model (RAM) considers both inputs and outputs simultaneously; provide measure of efficiency and deals with negative inputs and outputs. Thus in this paper, RAM model is used as a basis for presenting relative consolidated index of liquidity. The next step, units with relative consolidated index equal to one is ranked, based on the full-inefficient frontier ranking method. Results support the effectiveness of data envelopment analysis application for measuring liquidity relative consolidated. Using this method, the stock liquidity consolidated index allocated to each of the companies listed on the, presents different aspects of stock liquidity for stocks in stock exchange, in a way that liquidity of stocks can be compared with each other easily and liquidity of a specific stock can be surveyed during time prides.
    Keywords: stock liquidity, Data Envelopment Analysis (DEA), Tehran Stock Exchange, ranking, full-inefficient frontier
  • Keykhosro Yakideh, M. Hassan Gholizadeh, S. Morteza Mousavinia Pages 49-62
    In this paper, the pattern of efficiency calculation with data envelopment analysis (DEA) is used to present a consolidated index for representing different dimensions of stock liquidity. Among DEA models, the range adjusted model (RAM) considers both inputs and outputs simultaneously; provide measure of efficiency and deals with negative inputs and outputs. Thus in this paper, RAM model is used as a basis for presenting relative consolidated index of liquidity. The next step, units with relative consolidated index equal to one is ranked, based on the full-inefficient frontier ranking method. Results support the effectiveness of data envelopment analysis application for measuring liquidity relative consolidated. Using this method, the stock liquidity consolidated index allocated to each of the companies listed on the, presents different aspects of stock liquidity for stocks in stock exchange, in a way that liquidity of stocks can be compared with each other easily and liquidity of a specific stock can be surveyed during time prides.
    Keywords: stock liquidity, Data Envelopment Analysis (DEA), Tehran Stock Exchange, ranking, full-inefficient frontier
  • Maryam Davallou, Bahareh Javadian Pages 63-77
    The main aim of this study was to evaluate the profitability of new momentum strategy based on timing of a stock’s 52-week high price and compare it with the known strategy of "52 week high price". The sample of this study composed of stocks of companies listed in Tehran Stock Exchange from Farvardin 1381 until the end of Esfand 1392. To test the profitability of these two strategies, we use portfolio level analyses and Fama – Macbeth Cross sectional regressions (1973) in throughput. The results of this study confirmed the profitability strategy "The timing of 52-week high price" while winner portfolio based on"52 week high price " strategy could not yield higher returns in compare with looser one,therefore the profitability of "52 week high price "strategy is not approved. Our findings indicate that "the timing of 52-week high price" is able to predict changes in cross-sectional returns, but the point about the "52-week high price" does not apply. The results show that the interaction of these two strategies improve predictive power for stock returns.
    Keywords: Recency bias, 52-Week high price, The timing of 52-week high price 1- Assistant
  • Abolfazl Shahabadi*, Razieh Davarikish, Zeinab Zarrinnal Pages 79-97
    The stock market as the main backrest of the capital market activities has a determining role in achieving continual and stable economic growth of countries. Economists believe that in countries which are rich in natural resources, focusing on the governance indicator to manage the foreign exchange earnings from exporting the natural resources in a better way, has a significant impact on the development of the stock market. In fact, right and scientific management of natural resources which are obtained from the result beat of each of the governance indicators on the abundance of natural resources, navigates the given resources to the high value-added activities in the section of the stock market and by effecting the stock properties, it will motivate investors to buy and sell in the stock market and it also will increase and improve the value of trades on gross domestic product as the stock market development indicator. Therefore, the present study sought to examine the impact of the natural resource management on the development of stock market of Selected countries with abound natural resources during 2008-2013 byusing theGeneralized Method of Moments(GMM). The results of the study shows that the variables of natural resource management, total efficiency, productivity of the factors of production, the real exchange rate and the size of the government has a significant positive impact on the development of the stock market. As well, the results of the estimates represent a significant and negative impact of the liquidity ratio variableto the gross domestic product developmentof the stock market.
    Keywords: Natural Resource Management, Development of Stock Market, Countries with Natural Resources
  • Farshid Ghasedi Ghazvini, Farshad Faezi Razi, Farzaneh Heydarpour Pages 99-119
    Nowadays the economy of developed countries work based on small and medium enterprises and knowledge-base industries. Researchers experimental findings indicate financing of small and medium enterprises and start-ups with innovative activities have heterogeneity and special characteristics to start a business. This heterogeneity and special characteristics of start-ups confront essential problems in financing for them.
    Hence, for solving this problem, usage and continuity of venture capital process is necessary in order to encouragement and financing of innovative activities. Beside, in this process, venture capital firms in confrontation by pillar of financial markets need to conformity with the market regulations and policies. On the other hand venture capital firms in face of entrepreneurs and innovators confront challenges by how and state of ventures selection based on recognition and assessment of their risks for success or fail prediction of investments. The purpose of this research is response to this investors
    challenges that lead investors to make superior evaluation and decision making in their start-ups investments through identification of the effective criteria on venture capital investments and their risk assessment for making trade-offs between them through multi criteria decision making method by usage of data mining and artificial intelligence.
    Keywords: Start-up, Venture Capital, Investment Risk Assessment, Neural Network, Multiple Criteria Decision Making
  • Mohammadreza Mehrbanpour*, Bahareh Ezabadi, Shahab Jafakesh Kanafgurabi Pages 121-134
    Behavioral bubble models generally assume that individual investors as uninformed and irrational participants are trend chasers who can generate the bubble. On the contrary, institutional investors as informed group behave against the trend adopting a contrarian strategy. In order to test the above mentioned assumption, the present study considers behavioral models of the two groups of individual and institutional investors of 202 non-financial corporations in the Tehran Stock Exchange during the years of 1391 to 1394 using a Vector Auto-regressive model on a daily basis. The results confirm the assumption which mentioned that Individual investors are the agent of bubbles and institutional investors adopt contrarian strategy and trade against the trend. However, investigation of trades during the uptrend and downtrend of Tehran Stock Exchange suggests the stability of the behavioral pattern of both groups, so that the individual investors often underlie the bubble formation in the stock of small sized corporations.
    Keywords: Behavioral Bubbles, Trend Chasing, Contrarian Strategy, Vector Auto-regressive model
  • Ali Bayat, Zeynab Bagheri Pages 135-145
    In this study, the prediction of stock price of some manufactors listed in Tehran stock market and some others, using firefly algorithm has be done.In this study firstly, we used 16 variables for a period of 3 years (1388-1392) to educating the algorithm and after that , we used educated algorithm to predict the stock price of manufactors with 12 variables. the relative fault was calculated for stock prices for before and after prediction. the average of This fault isless than %6 and the result is that the stock price prediction using fire fly algorithm is achievable and possible.
    Keywords: Forecasting stock price, Intelligent algorithms, Firefly algorithm