فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال یازدهم شماره 39 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهناز نانوای سابق ، علی فقه مجیدی، احمد محمدی صفحات 1-14
    بازار سرمایه در هر کشوری از مهم ترین بخش های اقتصاد محسوب می شود و تغییر و تحولات آن می تواند منعکس کننده تمام عیار ساختار اقتصادی آن کشور باشد. بررسی روند جهانی همگرایی بازارهای سهام نشان دهنده ی وابستگی متقابل اقتصاد کشورها به همدیگر و تحرک سرمایه بین کشورها است. شاخص قیمت بازار سهام روند حرکت بازارهای سهام و واکنش به تغییرات اقتصاد را به خوبی نشان می دهد. ازاین رو هدف این پژوهش بررسی فرضیه همگرایی شاخص قیمت بازارهای سهام در گروه کشورهای خاورمیانه طی دوره ژانویه 2007 تا فوریه 2017، با استفاده از روش تحلیل خوشه ایاست. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بازارهای سهام موردبررسی یک خوشه همگرا تشکیل نمی دهند. بااین حال بین بازارهای سهام، سه خوشه همگرا وجود داشته و بازار سهام کشور اردن در هیچ خوشه ایقرار نگرفته و یک گروه غیرهمگرا را تشکیل می دهد. نتایج آزمون همگرایی بین خوشه ها حاکی از ادغام خوشه اول و دوم می باشد بنابراین تعداد خوشه ها به دو خوشه و یک گروه غیرهمگرا کاهش یافت.
    کلیدواژگان: همگرایی، شاخص قیمت، بازارهای سهام، تحلیل خوشه ای
  • جعفر باباجانی، محمدتقی تقوی فرد، امین غزالی * صفحات 15-36

    در سال های اخیر و با افزایش همگرایی و نوآوری در بازارهای مالی، نگرانی در خصوص ثبات کلی نظام مالی افزایش یافته و مفهوم ریسک سیستمی، اهمیت روزافزونی یافته است. ریسک سیستمی، ریسک ناشی از ارتباطات درونی و وابستگی در یک سیستم یا بازار است که در آن ناتوانی یک شرکت یا گروهی از شرکت ها می تواند موجب ایجاد بحران در کل سیستم شود. لذا در این پژوهش تلاش می گردد که با استفاده از رویکرد ارزش در معرض خطر شرطی [i] (CoVaR) چارچوبی جهت سنجش و پیش بینی ریسک سیستمی در بازار سرمایه ایران ارائه گردد. بر این اساس، ΔCoVaR به عنوان سنجه ریسک سیستمی با استفاده از رگرسیون چندک مبتنی بر مجموعه ای از متغیرهای حالت [ii] که نشاندهنده تغییرات توزیع شرطی بازده دارایی ها در طول زمان بوده و همچنین قابل اندازه گیری در مقاطع هفتگی باشند برآورد می گردد. همچنین به منظور افزایش دقت برآورد، متغیرهای تحقیق با الگوبرداری از مدل خودرگرسیون شرطی ارزش در معرض خطر (CAViaR) توسعه داده شده و برخی ویژگی های متاخر شرکت ها نیز به آن اضافه شده است. سپس به منظور سنجش اعتبار مدل از روش های پیش آزمایی [iii] استفاده می شود. از طرف دیگر، پتانسیل ریسک سیستمی در زمان کاهش نوسانات افزایش می یابد که به این مفهوم، تناقض نوسانات [iv] می گویند. لذا در این پژوهش، تلاش می گردد با بهره برداری از ساختار پانلی داده ها و ارتباط ΔCoVaR با مقادیر متغیرهای خاص شرکت که امکان دسترسی به آن ها در فواصل زمانی مشخص وجود دارد، ریسک سیستمی پیش بینی گردد

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، سنجش ریسک سیستمی، پیش بینی ریسک سیستمی، ارزش در معرض خطر شرطی، سیاست-های احتیاطی کلان _
  • زهره حاجیها، حسن چناری بوکت صفحات 37-48
    هدف این پژوهش مطالعه ی ارتباط بین قابلیت مقایسه ی صورت های مالی با خطر سقوط مورد انتظار (آتی) قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 117 شرکت در دوره ی زمانی 1394-1390 گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه ی پژوهش از رگرسیون چندمتغیره با داده های تابلویی استفاده شده است. برای محاسبه ی متغیر قابلیت مقایسه از مدل دی فرانکو و همکاران (2011) و برای محاسبه ی متغیر خطر سقوط مورد انتظار (آتی) قیمت سهام از مدل کوتاری و همکاران (2009) استفاده شده است. یافته ی حاصل از آزمون فرضیه ی پژوهش بیان گر وجود ارتباط معکوس و معنی دار بین قابلیت مقایسه ی صورت های مالی با خطر سقوط مورد انتظار (آتی) قیمت سهام است. به عبارتی با افزایش قابلیت مقایسه عدم اطمینان، تحلیل نادرست سرمایه گذاران و ترس آن ها از کاهش بیشتر قیمت ها در دوران پیدایش بحران کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران، قابلیت مقایسه ی صورت های مالی، خطر سقوط قیمت سهام
  • مصطفی حیدری هراتمه ، شمساللهشیرین بخش صفحات 49-67
    در این تحقیق، نتایج نشان می دهد رابطه ی مثبت بازدهی - نوسان در سطح شرکت، متاثر از اختیارات واقعی خود شرکت است. در راستای نظریه ی اختیارات واقعی، می توان استنتاج و بیان نمود که:الف)رابطه مثبتنوسان- بازدهدر سطح شرکت برای شرکت هایی که دارای اختیارات واقعی بیشتری هستند، بسیار قوی تر نشان می دهد و از میزان حساسیت ارزش (بازدهی) سهام شرکت نسبت به تغییرات میزان نوسان بازده، بعد از به کارگیری اختیارات واقعی توسط شرکت ها به طرز چشم گیری کاسته می شود.
    ب) مسئولین و مدیران عملگرا و مجری قابلیت های انعطاف پذیری در زمینه های مختلف سرمایه گذاری، قادر به تبیین و تشریح تغییرات مقطعی در رابطه نوسان - بازدهخواهند بود. بنابراین رابطه نوسان - بازدهی برای شرکت هایی که دارای محدودیت های عملیاتی کمتر و قابلیت های بیشتر جهت پاسخگویی بیشتر و بهتر به درخواست های نامعین (انعطاف پذبری بیشتر) می باشند، بسیار قوی تر است. در مدل های مربوط به اختیارات واقعی، انعطاف پذیری مدیریتی، باعث تحدب تابع ارزش شرکت در ارتباط با ارزش فرآیند پایه شرکت می شود. بنابراین، با توجه به نظریه ی نابرابری ینسن، حساسیت ارزش شرکت نسبت به نوسان در دارایی های پایه، ضمن افزایش، باید به تقویت انعطاف پذیری شرکت نسبت به تغییر تصمیمات سرمایه گذاری و عملیاتی آن، کمک کند.
    کلیدواژگان: اختیارات واقعی، فرصت های سرمایه گذاری، انعطاف پذیری، Panel - Data
  • سید مجتبی صالحی، محمدحامد خانمحمدی* صفحات 69-81
    یکی از مفاهیم اقتصاد مدیریت که کاربرد ویژه ای در صنعت بانکداری دارد، صرفه جویی به مقیاس است. این مفهوم، به تغییر در تولید محصولات به ازای تغییر در نهاده ها و کسب مزیت کاهش هزینه در اثر افزایش حجم ستاده اشاره دارد. در این مقاله صرفه جویی به مقیاس 19 بانک بورسی کشور در بازه ی زمانی 95-1391 بر اساس رویکرد متداول واسطه گری و هم چنین رویکرد تئوری محدودیت ها محاسبه گردید. تئوری محدودیت ها یکی از تئوری های نوین ارزیابی عملکرد بوده و با نگرش سیستماتیک به بنگاه، هماهنگ با استراتژی رهبری هزینه ها می باشد. با استفاده از مدل ترنسلوگ و نرم افزار4. 1Frontier میانگین صرفه جویی به مقیاس بانک های بورسی کشور بر اساس رویکرد واسطه گری 35/1 (صرفه جویی کاهنده نسبت به مقیاس) و مطابق مفاهیم تئوری محدودیت ها 49/0 (صرفه جویی فزاینده نسبت به مقیاس) تخمین زده شد. آزمون مقایسه زوجی در نرم افزار SPSS نیز تفاوت معنی دار بین میانگین های دو رویکرد را نشان می دهد. مطالعه این بررسی تطبیقی در افزایش آگاهی مدیران نسبت به آثار توان عملیاتی و ایجاد مزیت رقابتی پایدار در صنعت بانکداری موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت ها، صرفه جویی به مقیاس، تابع هزینه، حسابداری عملکرد سیستم
  • فریماه مخاطب رفیعی، کامیار نوربخش صفحات 83-93
    پیش بینی حرکت قیمت موضوع چالش برانگیزی است. به همین منظور استراتژی های آربیتراژ آماری گوناگونی تا کنون به منظور معامله در بورس طراحی شده اند. بعضی از این استراتژی ها نسبت به حرکت بازار خنثی هستند. در طراحی استراتژی های خنثی نسبت به بازار، از موقعیت های خرید و فروش به طور همزمان استفاده می شود و این موضوع باعث شده است که آنها در بازارهایی مثل بورس اوراق بهادار تهران کاربرد نداشته باشند. در پژوهش پیش رو هدف طراحی یک استراتژی آربیتراژ آماری خنثی نسبت به بازار است به گونه ای که با ویژگی های بورس تهران هماهنگ باشد. در طراحی این استراتژی از روش تحلیل اجزای اصلی برای تخمین حرکت بازار و محاسبه حرکت منحصر به فرد هر سهم، بهره گرفته شده است. برای پیش بینی حرکت منحصر به فرد هر سهم که خاصیت بازگشت به میانگین را از خود نشان می دهند، از مدل اورن اشتاین-آهلن بک استفاده شده است. استراتژی طراحی شده توانست با در نظر گرفتن کارمزد معاملاتی، بازدهی بالاتری از شاخص کل حدود 35% سالانه در دوره زمانی مورد بررسی فراهم آورد و این موضوع نشان دهنده مناسب بودن آن در ایجاد چارچوبی برای طراحی استراتژی های آربیتراژ آماری است.
    کلیدواژگان: آربیتراژ آماری، خنثی نسبت به بازار، اورن اشتاین-آهلن بک، بازگشت به میانگین، تحلیل اجزای اصلی، موقعیت خرید
  • حسین منوری، محمد راسخ * صفحات 95-112

    پیچیدگی های قراردادهای بازار مالی اعم از بازار پول و بازار سرمایه و نیز تاثیر این بازار بر کلیت نظام اقتصادی یک کشور از طریق تامین منابع مالی، باعث می شود تا حکومت ها از ابزار مختلفی برای دستیابی به منافع عمومی و تامین مالی خود، در این بازارها استفاده کنند. لزوم حفظ منفعت خصوصی سرمایه گذاران، کاهش و مدیریت ریسک و ذات دوگانه تنظیم گری که از یکسو کنش گران بازار و از سوی دیگر مداخلات حکومت را محدود می کند، طیف گسترده ای از این ابزار را پدید می آورد که کمابیش در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. تنظیم گری که با گذار از شکست بازار و شکست دولت و نیز ناکارآمدی حقوق خصوصی در تحقق اهداف منفعت عمومی و خصوصی، امروزه خود را تا حد یک نظریه دولت بالا کشیده است، وسایل یا تدابیری را به همراه دارد که حکومت برای اجرای سیاست های تنظیمی از میان آنها انتخاب می کند. در این مقاله ایران و انگلستان که از دو نقطه شروع متفاوت به تنظیم بازار مالی رسیده اند، انتخاب شده اند تا مجموعه تدابیر، شیوه ها، ضمانت اجراها و منابع و نهادهایی که به صورت ساختارمند یک یا چند سیاست حکومتی را در دل بازارهای مالی در این دو کشور تمشیت می کنند تحت عنوان ابزار تنظیم مطالعه شوند.

    کلیدواژگان: تنظیم گری، بازار مالی، بازار پول، بازار سرمایه، نابازار، ابزار تنظیم گری، ایران، انگلستان، ابزار دستوری تحمیلی، خصوصی سازی
  • ولی نادی قمی ، نسترن فرنیان صفحات 113-127
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر شوک قیمتی نفت بر بازدهی سهام ایران، با استفاده از مدل خود رگرسیون برداری بیزین و داده های سری زمانی فصلی طی دوره زمانی1380-1394 است. با استفاده از مدل مذکور و با توجه به ضرایب متغیرهای نرخ رشد قیمت نفت ، نرخ موثر ارز واقعی و تولید ناخالص داخلی می توان دریافت که اثر متغیرهای مذکور بر روی شاخص بازار سهام بسیار بیشتر از متغیر نرخ تسهیلات اعطایی است. با مقایسه نمودارهای کنش و واکنش می توان گفت که شوک بازار نفت به طور معنی داری نوسان های شاخص قیمت سهام را توضیح می دهد و با گذر زمان شوک های وارده به شاخص سهام میرا می گردد و اثرات آن کاهش می یابد. در واقع هر چه دوره را کوتاه تر در نظر بگیریم، تاثیر شوک قیمتی نفت بر قیمت سهام بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: بازده سهام، خود رگرسیون برداری، شوک، معادله دستگاه بیزین ور، نرخ ارز موثر واقعی
|
  • Behnaz Nanavay Sabegh , Ali Fegheh Majidi, Ahmad Mohammadi Pages 1-14
    The capital market in each country is considered as the most important part of the economy and its changes and fluctuation can reflect the full-fledged economic structure of each economy. The study of the global trend of convergence of stock markets indicates the interdependence of the economies of each other and the mobility of capital between countries. The stock market index reflects the trend of stock markets movements and it show the changes in the economy. In this study, the hypothesis of the convergence of the index of prices of stock markets in Middle East countries during the period from January 2007 to February 2017 has been investigated using cluster analysis method. The results show that the stock markets do not form a convergent cluster. However, there are two converging clusters between stock markets but the Jordanian stock market is not in any cluster and forms a non-convergent cluster
    Keywords: Cluster Analysis, Convergence, price index, Stock Market
  • Ja'far Baba Jani, M. Taghi Taghavi Fard, Amin Ghazali Pages 15-36

    In recent years with the increasing integration and innovation in financial markets, concerns about the overall stability of the financial system has increased and the concept of systemic risk has become more important. systemic risk is the risk imposed by interlinkages and interdependencies in a system or market, where the failure of a single entity or cluster of entities can cause a crisis in the entire system or market. In this study, we presented a framework for measuring and predicting systemic risk in the capital market of Iran using conditional value at risk approach (CoVaR). On this basis, ΔCoVaR as a measure of systematic risk using quintile regression based on a set of state variables that indicates changes in the distribution of asset returns has been estimated. As well as to enhance the accuracy of the estimate, the research variables modeled after the conditional autoregressive value at risk model (CAViaR) has been developed and some Lagged firm specific characteristic has also been added. In order to test the validity of the model back testing methods have been used. On the other hand, The potential for systemic risk increases when volatility decreases (volatility paradox). In this study, we try to predict systemic risk by take advantage of the panel structure of the data and the relationship between ΔCoVaR and firm-specific variables that are available in certain sections

    Keywords: systemic risk, systemic risk measurement, prediction of systemic risk, conditional value at risk (CoVaR), macro-prudential policies
  • Zohreh Hajiha, hasan Chenari Bouket Pages 37-48
    This study investigated the relationship between the comparability of financial statements with the expected crash risk stock prices in firms listed on the Tehran Stock Exchange. Information needed for the study of the financial statements of 117 firms in the period 1390-1394 has been collected. To test the hypothesis of multivariate regression with panel data is used. To calculate the variable comparability of the model De-Franco et al. (2011) and to calculate the variable crash risk expected stock price model Kothari et al (2009) is used. The findings of the research hypothesis and show that there is negative relationship between the comparability of financial statements with the expected crash risk stock prices. In other words, by increasing the comparability of uncertainty, incorrect analysis, investors and fear of further fall in prices will reduce the period of the crisis.
    Keywords: Expected Crash Risk, Financial Statement Comparability, Investors
  • mostafa Heidari Haratmeh , Shamsollah Shirinbakhsh Pages 49-67
    In this study, evidence is presented that shows the positive stock return-volatility relationship at the firm level is due to firm's real options. In the real options theory, it can be deduced:A) that the positive stock return-volatility at the firm level for those firms with more real options is much stronger and that the level of the sensitivity of the firm's stock return in response to the changes in the stock return volatility is significantly reduced due to the use of real options.
    B) that, the relationship between return – volatility for companies that have fewer restrictions and greater capabilities to better respond to uncertain demands (greater flexibility) are much stronger. In the real options models, managerial flexibility leads to greater firm's value convexity function . Thus, according to the theory of Jensen's inequality, sensitivity of the firm's value due to volatility in firm's underlying assets, while increasing, it should help to strengthen the company's flexibility to the changes in investment decisions and operations
    Keywords: Real options_investment opportunities_flexibility_Panel - Data
  • S. Mojtaba Salehi, Mohammad hamed Khanmohammadi* Pages 69-81
    One of the concepts of management economics, which is a special application in the banking industry, is economies of scale. This concept refers to the change in production for the change in inputs and the benefits of lowering costs as a result of an increase in volumes of output. In this paper, Estimated economies of scale of 19 banks of the iran during the time period of 2011-16 was based on the commonly approach as well as the theory of constraints approach.The theory of constraints is one of the new theories of performance evaluation and is consistent with the cost leadership strategy with a systematic approach to the firm. Using the Translog model and Frontier4.1 software, the average economies of scale were estimated based on the intermediate approach of 1.35 (decreasing economies compared to scale) and, according to the theory of constraints, was 0.49 (increasing economies compared to scale). Paired-Samples T Test also showed a significant difference between the two approaches in SPSS software. This comparative study will be effective in increasing the managers' awareness of the effects of Throughput and creating a sustainable competitive advantage in the banking industry.
    Keywords: Theory of constraints, Economies of scale, Cost function, Throughput accounting
  • Farimah Mokhatab Rafiei, Kamyar Nourbakhsh Pages 83-93
    forecasting price movements is a challenging issue. So different statistical arbitrage strategies are devised to trade in exchanges. Some of these strategies are market neutral. Market neutral strategies are neutral to market movements and make profits in any situation. These strategies use long and short positions at the same time and this makes them unusable in exchanges like Tehran stock exchange that only long position is available. Purpose of this paper is devising a market neutral statistical arbitrage strategy which can be used in Tehran stock exchange. In devising this strategy we use principal component analysis to estimate market movements and calculate stocks idiosyncratic movements. To forecasting stocks idiosyncratic movements, which have mean reverting properties, we use Ornstein-uhlenbeck model. The strategy made 35% average annual return by considering transaction cost which is more than Tehran exchange index in the study period. results show this method is a good framework for devising statistical arbitrage strategies.
    Keywords: Statistical Arbitrage, Market neutral, Ornstein-uhlenbeck, Mean reverting, principal component analysis, long position
  • Hossein Monavari, Mohammad Rasekh Pages 95-112

    The inherent complexities of financial market contracts, including those made within the money and capital markets, and the effect of the financial market on the totality of the economic system of a country by providing financial resources motivate governments to use various instruments to secure finances and uphold public interests in these markets. The necessity to ensure the private interests of investors while minimizing and managing risks and the dual nature of regulation, which restricts market agents on one hand and constrains governmental intervention on the other, creates a vast continuum of regulatory instruments which are used in more or less all countries around the world in some manner. Regulation has transitioned through market crashes, government failures and the shortcomings of private law in attaining public and private interests, and has risen to the status of a government theory; it provides instruments and devices through which governments may select and deploy regulatory policies. In the present paper, Iran and the United Kingdom have been selected with respect to their differing points of departure on the regulation of financial markets and comparisons have been made regarding the strategies, methods, sanctions, resources and bodies which systematically facilitate one or many governmental policies which make up the regulatory mechanisms governing the financial markets in both countries.

    Keywords: Regulation, financial market, money market, capital market, non-market, regulatory mechanisms, Iran, UK, Mandatory instruments, privatization
  • Vali Nadi Ghomi , Nastaran Farnian Pages 113-127
    The main objective of this study was to investigate the effect of oil price shock on stock returns in Tehran Stock Exchange ( TSE ) using Bayesian vector autoregressive model and seasonal time series data during the period of 1380-1394. Using the above model and considering the coefficients of the variables of the oil price growth rate, the effective rate of the real exchange and the gross domestic product, it can be seen that the effect of these variables on the stock market index is much higher than the rate of the concessional facilities rate. By comparing the action and reaction diagrams, it can be said that the shock of the oil market significantly reflects the fluctuations of the stock price index and, as time passes, shocks to the stock index will decrease. In fact, the shorter the period we take, the effect of the price shock on the stock price will increase.
    Keywords: Stock returns, VAR, Shock, Bayesian vector auto regression (BVAR), Real effective exchange rate